2013-05-07 69 浏览
有一段時間沒有發表食評,皆因心情太差.但人生總要學習,接受.面對傷痛,同突發的事.希望每個人都找到難關的出口.亦借此平台.祝福各位平平安安.生活愉快!.我在網上看過呢間店的介紹.午市主要是賣拉麵為主.晚市主要賣串燒.同飲酒的好地方.當日下午接近一時到達,竟然一位客人都沒有.環境闊落.牆上有一幅幅拉麵漫畫,整個裝修.給人許多空間感.和有型格.比起坊間窄窄的店,截然不同.服務:機本上都有禮貌.客人要求也盡快達到.但我錯在店內只有我一位客人.店員閒時難免會閒談.令我有點不自然.蝦拉麵88元:味噌.湯底相當濃郁.亦重蝦的味道.但感覺卻欠決了一種鮮味.麵質像油麵,質感太硬.要吃到尾段才覺得有吸了湯的精神.吃頭一至二啖更感到有鹼水味.至於蝦.蝦肉太硬.而蝦的味道太淡,亦決乏海鮮應有的鮮味.蛋卻不錯.調味恰到好處,中間的黃做到啫喱狀.味道亦香甜.义燒大大塊,肥同瘦比例平均.入口富肉香味.算是此拉麵最精彩的一環.炸雞30元:其實勁細件,炸皮相當厚.肉反而很少.幸好沒有油,味道亦相當香口.而帶少許辣.相當惹味.但怎說30元也不值.埋單就係118元.此店在民園,同玉葉的附近.若要選擇我下情願食平少少,呢間

埋單就係118元.此店在民園,同玉葉的附近.若要選擇我下情願食平少少,呢間店試過也足夠.當天食完出來下大雨,望著報紙頭條也十分傷感.不過在傷感的時候,學到一些道理也不是壞事.人生可以同大家分享食物也是幸福.我會珍惜這些機會.
2013-05-03 273 浏览
Came here for a food top-up after a hungry and dissatisfying dinner at Enomod. Interesting interior design with Japanese comics in big format all over the walls. Beautiful dark wooden tables with deep wood brains. Good music, lighting, nice happening vibe. Ox Tongue ($48 per stick) - hot and delicious (though ever so slightly chewy) with just the right seasoning. Kalbi ($38) - really nice tender beef rib. Minced chicken stick stuffed with cheese in egg yolk & soy sauce ($38) - super delicious w

Minced chicken stick stuffed with cheese in egg yolk & soy sauce ($38) - super delicious with some soft bone included to add texture. Cheese provided some good umami. And what could go wrong with egg yolk and soy sauce? Fabulous.
Oyster wrapped with bacon ($38) - two oysters on one stick. Nicely done. Bacon was not too salty or chewy.
Ebi ramen ($58) - came in a small-ish bowl. Delicious prawn-infused soup reminiscent of Malaysian prawn mee soup, with added richness from the miso. The noodles were Sapporo style bouncy thick noodles (my preference over limp white ones so popular these days). The single slice of cha siu was lovely.
2013-05-03
  • Chicken stick stuffed with cheese
  • kalbi
  • ebi ramen
2013-04-17 55 浏览
記得有一次去BRAT,看到隔壁的店舖正在大肆裝修,風格顏色怎看都像是一家BAR。後來知道SOHO區開了家漫畫風的拉麵店,仔細一看,咦,地址不正正就是那家「西式酒吧」嗎?! 懷著好奇的心找了個星期五晚去試新店,得到的答覆竟是:Fully booked, 等也應該不會有位置, 不好意思!敗興而回,幸好轉戰附近的無名拉麵最終也過了開心的一晚。事隔一個月後,最終竟是平日的午餐時段沖沖趕來試麵。一早知道Torimen有蝦拉麵(HK$88+10%)提供,一秒猶豫也沒有就選定了。見是味噌湯,忽然想起上水爵士拉麵那微辣鮮香的札幌風味噌湯,也就加了一度的辣。見拉麵本身已經有蛋,筍和蔥花,就另外加了芽菜。等了五分鐘拉麵上桌了!我們一行十人一起去,十張單一起下,算是非常的快手,值得嘉許!麵不是很大碗。但其實我蠻討厭這種上闊下窄,漏斗型的碗,感覺上很騙人。即使看上去滿滿的也好,實質份量只有很少! 都說了漏斗碗不好用,麵都壓得實實的,把麵拔出來的時侯還得小心翼翼地別chock 到上面的菜… 咦不過等一下,不是說拉麵已經包括了叉燒和蛋嗎?跑哪去了?拿起筷子翻了幾下,才把叉燒和蛋拯救出來。歹勢啦!哪有拉麵店會把自家

事隔一個月後,最終竟是平日的午餐時段沖沖趕來試麵。

麵不是很大碗。但其實我蠻討厭這種上闊下窄,漏斗型的碗,感覺上很騙人。即使看上去滿滿的也好,實質份量只有很少! 都說了漏斗碗不好用,麵都壓得實實的,把麵拔出來的時侯還得小心翼翼地別chock 到上面的菜… 咦不過等一下,不是說拉麵已經包括了叉燒和蛋嗎?跑哪去了?拿起筷子翻了幾下,才把叉燒和蛋拯救出來。歹勢啦!哪有拉麵店會把自家的溏心蛋壓在底下?還沒吃就讓我感到有點氣餒了…
喝一口湯,質地頗厚實,有點沙沙的口感。蝦味也叫濃厚的。只是如果再加點椰香就變喇沙了… 雖然只剔了一度辣,但也比想象中要辣一點。也因此一點味噌也嚐不到!麵可以揀粗曲中曲幼曲,但粗的和中的相去不遠,肉眼看也只可勉強分出分別,相信大部份人都吃不出不同吧。蝦雖然很大,肉質很爽,但卻很失望地沒甚麼鮮味。 溏心蛋、筍、芽菜都是普通貨色。
但那塊叉燒卻頗出色。外形是最傳統的圓形叉燒,三分肥七分瘦,一整塊吃掉也不大心理負擔。肉質嫩滑,香噴噴的很值得encore 呢。
唯一優勝的地方是Torimen 晚上食物種類不止限於拉麵,還會提供串燒小食,多點選擇,對香港人還是有吸引力的。
2013-04-15
2013-04-02 38 浏览
早排飲食男女報導過哩間新開既torimen都一路未有機會試終於尋晚同朋友去試了 反應唔錯原以為係以拉面為主 但原來夜晚個時 拉面做左大配角 串燒先係主角 不過都冇影響到我地嚟試新野既興致最後我地叫左:海老洋蔥圈 溫泉蛋沙律 芝士雞肉串 鵝肝雞翼 燒牛舌 牛肋骨 銀鱈魚 quail eggs當然仲有特別推介既蝦湯拉面我地一致覺得 大部分串燒都好食 淨係個芝士雞肉串同個雞翼我地都encore左2次芝士雞肉串- 比較特別既串燒 雞肉入面stuff左cheese 令到口感更豐富 再加埋個撈左蛋黃既sauce 一字記之曰:正鵝肝雞翼-明太子釀雞翼食得多 鵝肝釀真係第一次食 第一啖食落去:好juicy!鵝肝既香令人食指大動 佢地之間既味道原來係咁夾 最重要係食落去個種層次感 非筆墨可以形容 雞翼既外層燒到脆脆 然後口中傳嚟鵝肝啖啖既香 當然唔少得汁 (真係一路寫一路懷念個種味道)燒牛舌-同出面差唔多 不過又真係幾有嚼勁 送酒一流牛肋骨-一開始以為係個隻 嚟到覺得有似牛柳粒 不過肉質好稔 唔錯quail eggs - 好特別因為要連殼食 咁大個人真係第一次連殼食 不過脆卜卜 真係好特別♥個蝦拉面好
早排飲食男女報導過哩間新開既torimen都一路未有機會試
終於尋晚同朋友去試了 反應唔錯

燒牛舌-同出面差唔多 不過又真係幾有嚼勁 送酒一流

個蝦拉面好好食 真係好好食 湯底濃得嚟又唔漏又唔會涸喉 證明唔係味精湯:)通常我淨係係日本先會成碗連湯都飲埋 係香港唔會飲晒湯 但今次破例 成碗面食晒之外連湯都唔放過 真係勁滿足

下次一定會再嚟食
2013-03-23
  • 芝士雞肉串
  • 鵝肝雞翼
  • 蝦拉面
2013-03-13 46 浏览
Friday night 和同事 OT 至 7:30 PM, 之後諗住搵個地方hea 吓再轉去打邊爐. 於是沿著 Soho 區搵, 但大部份的 Bar 已經多人到企晒出門口, 最後行至"玉葉", 發現佢對面有間新店, 地方大, 有位坐, 最緊要係環境清靜可以傾吓計, 二話不說就進去了. 一坐低便叫了三款小食送啤酒. 唔 ... 食物質量相當不錯, 燒烤味非常香口OX tongue 爽口Mussels 無雪藏味Pork susage 皮脆內軟本來打算轉地方食嘢嘅, 點知食食吓, 食開左個胃, 後來見有人叫 sake 送串燒好正, 我們三個門外漢便跟著 order sake, 再加碼叫了:Lamb chop, 燒得恰到好處Foie gras Toast 正, 不過一件便足夠了Deep fried spicy chicken OKTiger prawn OKNoodle 對男士就細碗左少少都忘記之後重叫左咩嘢食. 結果一坐就坐左三個多鐘, 飲飽食醉才走的.
, 有位坐
, 最緊要係環境清靜可以傾吓計, 二話不說就進去了.

一坐低便叫了三款小食送啤酒. 唔 ... 食物質量相當不錯

皮脆內軟

Lamb chop
, 燒得恰到好處
Foie gras Toast
正, 不過一件便足夠了
Deep fried spicy chicken

• Lamb chop
  • Foie gras toast
  • Tiger prawn
2013-03-03 30 浏览
看了上一期"飲食男女" 之 "拉麵再起動", 就已經打算一試 Torimen 的拉麵. 今天剛好在 IFC看完電影, 便順路上一上去了, 不須十分鐘的 walking distance, 順著扶手電梯直上, 再轉左, 很順利地找到這家店. 一間很 soho feel 的店, 裡面十分寬敞, 不像一般的拉麵店那麼迫夾.打開餐牌, 首先望下個價錢先, 嘩, 超乎想像的reasonable. Great! 再睇落去, 原來除了拉麵, 佢地重有好多其他食品, Jesus, 當堂選擇困難症發作, 唔知點算, 加上當時為時不早(9:45 pm); 只好在服務生的推介下, 兩口子趕緊的叫了:雜菜沙律燒蕃茄燒鵝肝多士 (三件)無肥油芝士免治雞肉串 (一客兩串)好好味燒牛舌 (一客兩串)正Spicy 豬骨蝦湯底拉麵(一碗) 美味燒日本 mini 甜蕃薯超甜超like不消15分鐘, D 食物一碟接一碟熱呼呼的送上(最憎食攤涼左的食物); 味味都好有水準, 串燒出色, 拉麵的湯底非常美味濃郁; 份量又剛剛好. 真要多謝該位后生仔的推介.總括: 還會再去, 要嘗嘗其它的串燒和另一邊的品酒區 Yes

雜菜沙律

燒蕃茄

燒鵝肝多士 (三件)
無肥油
芝士免治雞肉串 (一客兩串)
好好味
燒牛舌 (一客兩串)

Spicy 豬骨蝦湯底拉麵(一碗)
美味
燒日本 mini 甜蕃薯
超甜超like

2013-03-02
$150 (宵夜)
  • 芝士免治雞肉串 ; 燒牛舌; 燒日本 mini 甜蕃薯; 燒鵝肝多士; 燒蕃茄; Spicy 豬骨蝦湯底拉麵; 雜菜沙律