2018-04-23 72 浏览
軟殼蟹漢堡($88)🦀+薯條連飲品($22)🍟漢堡size俾我想像中細,軟殼蟹尚算多肉,但係有少少油膩感,而且係好難一啖咁食,最後變左包還包食,蟹還蟹食🤣 至於薯條正正常常,不過不失。香草牛油肉眼牛扒($198)🥩肉眼牛扒叫左5成熟,可惜食落有d韌,唔夠軟冧,味道偏淡,食唔到牛既鮮味,不過旁邊既芥末醬好食,掂薯條一流軟殼蟹海鮮墨汁意粉($88)🦑🦐🦀海鮮夠足料,雖然蝦細細粒,不過勝在夠彈牙,軟殼蟹都係多肉同漢堡個隻差唔多。意粉🍝係用墨汁製成,又唔會話食到個嘴好黑,軟硬度都適中,唯一缺點都係煮得偏油左d-好味指數: 6.5/10賣相: 7/10性價比: 7/10

軟殼蟹漢堡($88)🦀+薯條連飲品($22)🍟

香草牛油肉眼牛扒($198)🥩

軟殼蟹海鮮墨汁意粉($88)🦑🦐🦀
好味指數: 6.5/10
賣相: 7/10
性價比: 7/10
2018-04-21 98 浏览
心血來潮突然好想食burger,但食開果幾間又喺哂尖咀銅鑼灣,見近近地元朗有間就試下價錢以同類食肆黎講偏平,普通burger都係$68-$88不等,唔食burger既仲有意粉同all day breakfast選擇。小食種類頗多,價錢都好平,眼闊肚窄地想叫哂咁多樣呀中意chill drink既話仲有cocktail揀,但因為係午餐時分就無嗌黎飲~同朋友一共點左三樣野:- 阿拉斯加特大魚堡 $78- 櫻花巴馬火腿卡邦尼 $78- 黑松露芝士薯條 $36值得一提既係,因為呢間應該屬於小店經營,所以得三個人一腳踢,點餐同上菜速度都會偏耐少少,如果趕時間/放lunch食既真係要考慮埋呢點~阿拉斯加特大魚堡菜如其名,真係好大塊炸魚!!大大塊之餘仲好厚肉,無雪味,肉質一啲都唔散。裡面夾左生菜、蕃茄、紫洋蔥同沙律醬,生菜類好新鮮,蕃茄唔會太生同腥,旁邊配上偏甜既蕃茄醬供提味。包皮好軟熟,但本身醬料唔多,會偏乾少少,感覺落多啲醬會再惹味啲櫻花巴馬火腿卡邦尼剩係有生雞蛋呢樣已經加分,Cabonara係唔可以無生雞蛋咖賣相精緻,足料,蘑菇同bacon份量多,口感豐富;醬汁濃稠適中,唔會太杰,意粉軟硬岩岩好
見近近地元朗有間就試下

小食種類頗多,價錢都好平,眼闊肚窄地想叫哂咁多樣呀

同朋友一共點左三樣野:
- 阿拉斯加特大魚堡 $78
- 櫻花巴馬火腿卡邦尼 $78
- 黑松露芝士薯條 $36

阿拉斯加特大魚堡
菜如其名,真係好大塊炸魚!!

阿拉斯加特大漁堡
大大塊之餘仲好厚肉,無雪味,肉質一啲都唔散
旁邊配上偏甜既蕃茄醬供提味。

櫻花巴馬火腿卡邦尼
櫻花巴馬火腿卡邦尼

賣相精緻,足料,蘑菇同bacon份量多,口感豐富;
醬汁濃稠適中,唔會太杰,意粉軟硬岩岩好,掛汁力強,啖啖都好cabonara

表面仲擺左大大塊ham,但配麵食會略嫌鹹左啲,如果配杯紅酒就岩哂

黑松露芝士薯條
黑松露芝士薯條
食burger必嗌!
薯條炸得好脆,乾身唔油,醬汁黑松露味濃,但芝士味唔太出。
份量唔算多,以呢個價錢黎講好抵食。

兩人賣單都係兩百鬆啲,性價比極高,撇除等候時間長呢點黎講,值得再試
2018-04-21
阿拉斯加特大漁堡
2018-04-13 108 浏览
約朋友食飯講起想食burger,即刻諗都唔使諗就帶左佢地泥呢間食唔好睇呢間舖收左喺內街唔係點起眼,但其實只係老闆將心思慳左喺Dec靚店面同做好野食我自己就叫左每次必食既BLT Burger, 朋友就試新野叫左推介既華盛頓總統堡.我食呢個Burger唔會話貴但絕對拍得住出面百幾蚊一個果d.個麵包脆口, 漢堡扒夠牛味又Juicy,最重要係佢d汁full到出曬野, 夾埋佢d sauce成件事岩岩好.做呢個包果時又有考慮埋層次口感, 唔同layer食落口都仲可以分得清,絕對高水準, 搞到我次次經過都會好想再食朋友就叫左呢個Washington Favourite,成個Burger以黑松露醬為中心, 再以芝士既重口味再衝擊味蕾,朋友都話好好食, 但我個人唔太偏好巴馬火腿配喺Burger入面啫.朱古力奶昔朋友就話口感同味道都好似溶左既雲呢拿雪糕, 一聽到我即刻無左意慾試所以評價唔到佢如果有勇士試過可以下面留個言幫呢杯野洗底最後要提埋薯條因為係即叫即炸, 要有心理準備等, 但亦好值得等
約朋友食飯講起想食burger,
即刻諗都唔使諗就帶左佢地泥呢間食

唔好睇呢間舖收左喺內街唔係點起眼,
但其實只係老闆將心思慳左喺Dec靚店面同做好野食
我自己就叫左每次必食既BLT Burger,
朋友就試新野叫左推介既華盛頓總統堡.
個麵包脆口, 漢堡扒夠牛味又Juicy,
絕對高水準, 搞到我次次經過都會好想再食

朋友就叫左呢個Washington Favourite,

朱古力奶昔朋友就話口感同味道都好似溶左既雲呢拿雪糕,
一聽到我即刻無左意慾試所以評價唔到佢

如果有勇士試過可以下面留個言幫呢杯野洗底
题外话/补充资料: 張木枱應該要認真清潔一下
2018-04-11
  • 芝加哥BLT牛堡
2018-04-07 66 浏览
難得賣甩老公,同阿爸阿媽黎試新野,呢期其實一路想試,不過一都無黎,今次終於試到啦原先諗住食下午茶,不過原來星期六日係無既巨型魚堡呢個老豆既,切左啲魚柳黎試,好juicy,睇老豆個樣,應該幾好食,加左做餐,有薯條,薯條略為乾身,當你食完個魚堡,再食個薯條,唔止老人家,連我都覺得有啲over喉嚨痛硬墨汁海鮮麵呢個阿媽既,我試左少少意粉,超級好食,個汁超正難得連阿媽都清碟仲有個牛柳all day唔記得影呢個啲牛柳係正,因為我中意佢有少少黑醋汁,煙肉有啲乾,其他腸,蛋,薯餅個啲,都無乜特別啦!飲品方,我剩係知自己杯踏步朱古力正囉另外一杯係蜜糖檸檬水,一杯係芒果伯爵茶,唔係同老公食,無試阿爸阿媽杯野飲
難得賣甩老公,同阿爸阿媽黎試新野,
呢期其實一路想試,不過一都無黎,
今次終於試到啦

原先諗住食下午茶,不過原來星期六日係無既

巨型魚堡

喉嚨痛硬

墨汁海鮮麵

呢個阿媽既,我試左少少意粉,超級好食,個汁超正
難得連阿媽都清碟
仲有個牛柳all day唔記得影

飲品方,我剩係知自己杯踏步朱古力正囉

另外一杯係蜜糖檸檬水,一杯係芒果伯爵茶,
唔係同老公食,無試阿爸阿媽杯野飲
2018-04-07
  • 阿拉斯加特大魚堡
2018-04-07 77 浏览
又新街高價食店,除了strait kitchen 外,還有一間美國菜,主打漢堡包,手工啤酒。我想試這間餐廳很久,但奈何店內座位有限,每次想食時,等候的時間都不短。今次預早訂位,一到便被安排入座,終於如願以償。店內外的裝潢都充滿了美式風格,非常切合漢堡包的主題。可惜十分的期待,結果只有換來失望。只叫了兩款食品,第一款食品當然是主角,漢堡包。款式不少,我選了一款叫都市聯盟的漢堡。材料很豐富,有鵝肝、軟穀蟹、炸洋蔥,手打牛肉漢堡等等,漢堡包的賣相十分巨型。最後當然只能將之折散,一層層食。先食鵝肝,夠肥美,只是略遜酒店出品一籌。中間的牛肉漢堡,質感一般,以且肉的中間是凍的,印象一般。軟穀蟹亦炸得不夠香脆,十分油,再加上炸洋蔥,食下後感覺很油膩。值得一讚是,它的包有預先烘過。不過,整體以言好看多於好食。另外一款是巴馬火腿卡邦尼意粉,我女朋友喜歡它夠淋,但我就略嫌它的汁不夠濃,評價只是不過不失。我對這間漢堡包店有一點失望,它表現的水準絶對不值我對它的期待。Urban United Burger & Bar人均消費180地址: 元朗又新街37-51號富祐閣地下8-9號舖電話: 37088493Ins

店內外的裝潢都充滿了美式風格,非常切合漢堡包的主題。

可惜十分的期待,結果只有換來失望。

地址: 元朗又新街37-51號富祐閣地下8-9號舖
電話: 37088493

Instagram:緣食魔宮(@winefiend08)
facebook:緣食魔宮(@foodfiend08)
微博: 緣食魔宮
簡書: 緣食魔宮
Openrice: 緣食魔宮
Blogger: 緣食魔宮
抵玩指數‵,最低為1,3為最高。所有不用自掏錢包或劣評者, 將不會給予抵玩指數。
都市聯盟

2018-04-01 126 浏览
係OPENRICE見到專程去食, 8:30PM一個人去到餐廳咁o岩冇其他客, 侍應表示今日所有漢堡已經賣晒, 我唯有叫意粉。之後兩對情侶分別入黎坐低, 我見侍應冇提醒佢地漢堡賣晒已經感到奇怪。點知兩對情侶都成功落order點左漢堡,  我滿頭問號, 之後見到廚房有staff係出面唔知邊度搬左袋漢堡包入廚房。好明顯餐廳係因為見我一個人去食就懶得開過袋新包, 作為主打漢堡既餐廳, 可以係星期日夜晚8點半呢d黃金時段, 因為唔想搵過袋包就同個客講漢堡賣晒,  但轉個頭又係個客面前施施然接受其他客既漢堡order, 真係極度荒唐又冇誠信。點左既虎蝦意粉, 蝦仁口感又乾又鞋。睇住隔離既客就好地地食漢堡真係堅嬲。
2018-03-31 89 浏览
話說尋日星期五放假去呢度食午餐,起初門外有午餐牌,點知入到去話放假無午餐,呢個已經係第一個錯,算,我當佢唔記得收埋,事後佢都收埋左。之後,開始食野時發現無俾餐紙我地,要問佢先有,呢個第二錯,呢兩個錯都由佢,最嚴重無第三個錯,我叫個侍應加水,點知佢叫我自己出去自助攞水,我心諗唔通午餐唔使加一?到埋單,張單有加一,我立即反問佢點解要加一?要自己出去加水都要服務費?老闆仲要幫侍應搵借口,話佢咩前晚飲酒飲到好夜,關我鬼事咩,唔做得唔好返工啦!休息下,最後老闆只好講對唔住同係收我加一。呢間野唔換個侍應都唔會有運行,趕客,就算漢堡做得唔錯都無用,另外,個26蚊薯條超少,勁唔抵。

2018-03-30
2018-03-18 108 浏览
前幾日下午茶時間經過,一直想試,所以見餓就走左入去。下午茶時間(2 點開始)有tea set,$68,同lunch set 價錢一樣,不過包薯條 (Lunch set 薯條要加錢,+$7)。叫左Chicago Burger, 其實係Cheeseburger,包飲品,熱熱地所以叫左凍咖啡。上菜都幾大份,食完都好飽。Cheeseburger 個 patty 好juicy,一路食一路漏汁,薯條新鮮炸,好正!個burger真係好有驚喜,$68都好抵,我會再來。餐廳環境好好,開左窗好似去左西貢咁。
2018-03-07 118 浏览
同朋友入開元朗搵野食,又唔想黎黎去去都係食連鎖店,無啦啦係公園轉角位見到呢間burger 店,望落餐牌又唔算貴,就一於試呢間啦!叫左兩個漢堡分別係魚柳漢堡同埋大啡菇牛肉漢堡再加埋套餐有兩份薯條同熱朱古力,夾埋都係每人一百蚊有找。先講魚柳漢堡,塊魚柳冇誇張到真係兩隻手板咁大,但依然炸得啱啱好,外脆內嫩,最尾差啲食唔晒。至於個大啡菇漢堡入面既大啡菇煎得非常juciy, 咬落去醬汁同埋本身菇身嘅水分爆晒出黎,直情搶左牛肉嘅focus, 正!
叫左兩個漢堡分別係魚柳漢堡

同埋大啡菇牛肉漢堡

再加埋套餐有兩份薯條同熱朱古力,夾埋都係每人一百蚊有找。

2018-03-03 123 浏览
見到咁多正皮,特登揸車入黎食,點知水準參差!叫左一個卡邦尼意粉、BLT Burger、洋蔥圈、明太子雞翼。薯條偏咸、卡邦尼個汁單調、個burger就冇乜特別!環境雖然OK,但對出有垃圾 勁多蚊我再重申一次,見到咁多正皮,特登揸車入黎食,點知水準參差!叫左一個卡邦尼意粉、BLT Burger、洋蔥圈、明太子雞翼。薯條偏咸、卡邦尼個汁單調、個burger就冇乜特別!環境雖然OK,但對出有垃圾 勁多蚊!!!!!
薯條偏咸、卡邦尼個汁單調、個burger就冇乜特別!
環境雖然OK,但對出有垃圾 勁多蚊
薯條偏咸、卡邦尼個汁單調、個burger就冇乜特別!
環境雖然OK,但對出有垃圾 勁多蚊!!!!!
2018-03-03
庆祝纪念
纪念日
2018-02-16 115 浏览
情人節想出去慶祝下,但剛巧情人節是星期三,明天還是上班日,所以想尋找一間就腳的西餐廳作簡單慶祝。剛巧在openrice 發現元朗又新街有一間新開業不久的漢堡餐廳,決定今個情人節試一試。單看餐廳外貌已經吸引著我,店鋪的右面設有趟窗,客人除了可邊吃邊欣賞景物下,還可吸收到新鮮空氣,是一件賞心樂事。而室內以啡色、實木為主,內裡選用了黃燈和鐵椅子,牆上畫滿塗鴉。整體充滿了歐美風格。既有coffee Shop的感覺,同時亦有酒吧的感覺。相信可以跟朋友摸着酒杯底談天說地,渡過一個歡樂的晚上。情人節set dinner包括餐湯、主菜(5選1)、甜品和餐飲。點菜後,餐湯和餐飲首先送到。意大利氣泡酒:相當適合女士點選,因為酒精濃度偏低,甜甜的帶少許酒味又充滿氣泡,飲下去像汽水似的。三文魚忌廉濃湯:湯的濃度偏低而且頗流質,飲下去有淡淡的忌廉味,相信烹調時添加過多水份。但仍然在湯內尋找到三文魚塊,三文魚可能在烹調的過程中出油,所以令少許油份浮到湯面上。鵝肝軟殻蟹安格斯牛肉漢堡:size比巨無霸更巨無霸🍔,漢堡層次清晰可見並用鐵針貫穿整個漢堡,令視覺更震撼。被煎過的包面放在一旁。第一層是鵝肝,鵝肝一向油份重,

三文魚忌廉濃湯+意大利氣泡酒

點菜後,餐湯和餐飲首先送到。
三文魚忌廉濃湯

鵝肝軟殻蟹安格斯牛肉漢堡

鵝肝軟殻蟹安格斯牛肉漢堡:size比巨無霸更巨無霸🍔,漢堡層次清晰可見並用鐵針貫穿整個漢堡,令視覺更震撼。被煎過的包面放在一旁。第一層是鵝肝,鵝肝一向油份重,但鵝肝上淋了小許甜酸醬,令油膩感減少一半。第二
層是一個炸大蟹蚶,第三層則是一整隻炸軟殻蟹。蟹蚶和軟殻蟹炸得非常脆身可口,炸得乾身,不用牙力已經可以把軟殻蟹咬散。
鵝肝軟殻蟹安格斯牛肉漢堡

切開後可見蟹肉非常豐富,真的是嗒嗒肉!第四層是芝士,第五層是安格斯牛肉,牛肉煎得頗紮實,還留著少許肉汁。第六層是炸洋蔥圈,炸洋蔥圈的炸粉比較厚,所以炸粉與洋蔥圈較容易分離。第七層是蔬菜(包括紅洋蔥、生菜和蕃茄),最後是包底。
整體漢堡材料新鮮而且份量頗大,女生一人享用真的會很飽。
澳洲草飼厚切10安士牛肉眼扒

澳洲草飼厚切10安士牛肉眼扒:肉眼扒配烤薯仔、炒雜菜、沙津菜和醬料。烤薯仔的炸粉較多而薯仔相對較少,炒雜菜相對較重黑胡椒味
澳洲草飼厚切10安士牛肉眼扒

點菜時,店員並沒有問到想肉眼扒幾多成熟。上菜時,扒切開時流出紅色血水,但以煙韌來計算肉眼扒大約有7成熟。肉質頗紮實,而且韌度頗高。每一口都需要點時間咀嚼。
熱情果芝士蛋糕+布朗尼蛋糕

熱情果芝士蛋糕:整體偏甜,相信加了不少糖,失去了熱情果的酸味,而芝士口感似mousses,芝士蛋糕企身度欠奉
布朗尼蛋糕:質感實在而且朱古力味頗濃,內裡更包含nuts,所以口感足夠,但略嫌雲呢拿油味道偏重。
———
整體食物一般,但確實就腳而且價錢比起其他西餐廳偏低,所以也值得一試。加上該餐廳主打漢堡,而漢堡質素頗高,材料新鮮,烹調方法不俗。推介來到必試漢堡。
2018-02-14
2018-02-11 212 浏览
原本以為星期六晚應該好多人,但係七點半去到得兩台客,嚟到呢間出名漢堡店,當然要食佢最拿手嘅漢堡啦,我哋一個叫咗達拉斯烤菇牛堡,另一個叫左華盛頓總統堡,因為預咗佢份量大,所以只叫咗一個跟餐,兩個漢堡果然冇令人失望,烤菇超多汁,好好味,牛肉好厚,又唔會好肥,女仔食完一個漢堡其實已經飽左七八成,薯條亦都炸得好香脆,食完一條接着一條,飲品就叫咗蜜糖檸檬水,酸酸地好解油膩,值得推介
達拉斯烤菇牛堡
蜜糖檸檬水
2018-02-10
達拉斯烤菇牛堡
蜜糖檸檬水
2018-02-07 101 浏览
首先一定要推介呢一間嘅手工啤酒🍻 佢嘅手工啤酒通係水果味 例如有荔枝 青蘋果 橙🍊 極力推介佢既荔枝手工啤酒 香得黎一d都唔苦 好易入口😋之後我同我朋友叫左芝加哥BLT牛堡同一個櫻花巴馬火腿卡邦尼 兩個既份量都唔大 味道亦都唔太出眾 ,但餐廳既氣氛唔錯 裝潢都好前衛 衛生環境都好好, 唯獨食物既質素可再提升。如果大家有心想試,最好預先book 或者早啲walk in 因為都幾多人食
首先一定要推介呢一間嘅手工啤酒🍻
佢嘅手工啤酒通係水果味 例如有荔枝 青蘋果 橙🍊
極力推介佢既荔枝手工啤酒 香得黎一d都唔苦 好易入口😋
之後我同我朋友叫左芝加哥BLT牛堡同一個櫻花巴馬火腿卡邦尼
兩個既份量都唔大 味道亦都唔太出眾 ,

题外话/补充资料: 最好預先book 或者早啲walk in
2018-01-20
  • 荔枝手工啤酒
2018-01-17 133 浏览
Walk-in 去到,見到入面有至少8個位,但侍應話冇book枱要等等。等左10分鐘,有兩個walkin客直接入去坐低,侍應仲俾埋menu佢地。我見到就問另一位侍應其實係唔係有位,佢先叫我坐低。😒叫左烤菇漢堡、夏威夷漢堡、薯條、洋蔥圈。等左陣見隔離枱遲落單過我地都有野食,正想追order之際,隔離枱討論左一陣發現黎錯野食。我望一望,原來係我個夏威夷漢堡😭 個侍應聽到,只係好hea咁講左句 “Oh~ 係隔離枱嫁~” 之後推左碟野俾我就算,一句唔好意都冇講。公道啲講句,薯條同洋蔥圈夠熱夠脆,係好食嘅~ 至於個夏威夷漢堡,菠蘿係罐頭嘅,雞扒又乾又硬,淨係食到油味同黑椒味。冇試烤菇漢堡,不過老公話幾好食。服務態度差,野食幾好食都冇用~ PS 叫我喺出面等、幫我落order、上菜,係同一個侍應。食到一肚氣😤 唔會有下次啦!

食到一肚氣😤 唔會有下次啦!

2018-01-17
  • 炸薯條
2018-01-15 150 浏览
Small burger place in Yuen Long, walk by several times and decide to give it a try. There was so many options on the menu and took us 10mins to decide what to order.Avocado Soft-Shell Crab Taco ($48)Pineapple and avocado is a good match with the soft-shell crab. The soft-shell crab was non-greasy and crunchy.Portobello Mushroom Spaghetti ($68)The spaghetti was out of our expectation. We expected the spaghetti to be covered with sauce and filling...instead it wasn't. Ingredients include asparagus

The spaghetti was out of our expectation. We expected the spaghetti to be covered with sauce and filling...instead it wasn't. Ingredients include asparagus, mushrooms and portobello mushroom. The taste was not heavy and we cannot stop eating the spaghetti!

BBQ Pork Ribs ($108)

The meat is soft but tasteless. I love the fatty fries and it is hot when served.

Alaska Special ($78)

The fillet is huge and it matches well with the Caesar sauce.  The burger consisted of fish fillet, lettuce, tomato, onion and Caesar sauce.  The fillet is a little dry on the inside and it tasted like it was refried.

Will come back to try other burgers.
2017-11-18