2019-09-15
去開荃灣搵朋友,佢帶我去咗一間特色吧,佢話呢間位於荃灣嘅吧無論飲品同埋食物都好特別,所以就一於試吓。餐廳已西洋風為主,暗暗嘅燈光都幾有情調,所以在場都見到有唔少拍拖嘅情侶食飯飲酒。侍應制服都好斯文,配合返酒吧嘅主題。雖然酒吧走西洋風,但原來佢哋主打係泰國菜。餐廳侍應對餐廳每樣食物同飲品都好有認識,每次送到嚟都會細心介紹來源同埋煮法,很貼心。飲品方面佢哋有好多特色cocktail,而我哋就叫咗幾款。Dancing grapes 巨峰提子為主題,酸甜味啱啱好,個人覺得女仔會好啱咁飲, 另外係佢係用個茶壺浸出嚟,感覺似飲緊茶幾特別。Yuzu forrest用柚子同果醬做嘅cocktail, 味道好清新。Plum meng’s soup非常特別,因為可以同時飲到酸甜苦澀四種味而又唔會覺得混亂,個人特別推薦依一款。Juiube highball呢杯感覺似汽水,有少少威士忌味,清甜容易入口。青木瓜手撕雞沙律作為前菜十分適合,木瓜絲新鮮爽脆,加埋啲雞肉同埋芝麻醬好配合。自製泰式無骨鳳爪鳳爪冇骨方便進食,另外加上同樣脆口嘅雲耳、洋蔥、番茄再用辣魚露吊味,好食有口感之餘十分醒胃。串燒菠蘿燒得啱啱好,唔會
飲品方面佢哋有好多特色cocktail,而我哋就叫咗幾款。
Dancing grapes
Yuzu forrest
用柚子同果醬做嘅cocktail, 味道好清新。
Plum meng’s soup
Juiube highball
呢杯感覺似汽水,有少少威士忌味,清甜容易入口。
青木瓜手撕雞沙律
自製泰式無骨鳳爪
串燒菠蘿
燒得啱啱好,唔會乾爭爭,燒完之後菠蘿更加甜,正!
鮮果紅咖喱雞
好少食到咖喱入邊有生果,不過加咗啲生果入去令到成個咖喱除咗辣多咗一份甜味,成個咖喱辣同甜比例完美,而且雞肉好叫嫩滑,搞到我都忍唔住嗌多份薄餅點佢啲汁食。
紙包香茅焗鱸魚
侍應同我講話佢哋嘅貨都係新鮮運到,一般都係keep住買兩三日嘅貨以確保食物質素。而我係呢個魚就睇到出嚟,成條魚鮮味十足肉質嫩滑彈牙,一啲都唔會覺得腥。
香茅南薑烤春雞
外皮香脆,肉質嫩滑多汁,鹹味剛剛好。