去開荃灣搵朋友,佢帶我去咗一間特色吧,佢話呢間位於荃灣嘅吧無論飲品同埋食物都好特別,所以就一於試吓。餐廳已西洋風為主,暗暗嘅燈光都幾有情調,所以在場都見到有唔少拍拖嘅情侶食飯飲酒。侍應制服都好斯文,配合返酒吧嘅主題。雖然酒吧走西洋風,但原來佢哋主打係泰國菜。餐廳侍應對餐廳每樣食物同飲品都好有認識,每次送到嚟都會細心介紹來源同埋煮法,很貼心。飲品方面佢哋有好多特色cocktail,而我哋就叫咗幾款。Dancing grapes 巨峰提子為主題,酸甜味啱啱好,個人覺得女仔會好啱咁飲, 另外係佢係用個茶壺浸出嚟,感覺似飲緊茶幾特別。Yuzu forrest用柚子同果醬做嘅cocktail, 味道好清新。Plum meng’s soup非常特別,因為可以同時飲到酸甜苦澀四種味而又唔會覺得混亂,個人特別推薦依一款。Juiube highball呢杯感覺似汽水,有少少威士忌味,清甜容易入口。青木瓜手撕雞沙律作為前菜十分適合,木瓜絲新鮮爽脆,加埋啲雞肉同埋芝麻醬好配合。自製泰式無骨鳳爪鳳爪冇骨方便進食,另外加上同樣脆口嘅雲耳、洋蔥、番茄再用辣魚露吊味,好食有口感之餘十分醒胃。串燒菠蘿燒得啱啱好,唔會

飲品方面佢哋有好多特色cocktail,而我哋就叫咗幾款。

Dancing grapes

Yuzu forrest
用柚子同果醬做嘅cocktail, 味道好清新。

Plum meng’s soup

Juiube highball
呢杯感覺似汽水,有少少威士忌味,清甜容易入口。

自製泰式無骨鳳爪

串燒菠蘿
燒得啱啱好,唔會乾爭爭,燒完之後菠蘿更加甜,正!

鮮果紅咖喱雞
好少食到咖喱入邊有生果,不過加咗啲生果入去令到成個咖喱除咗辣多咗一份甜味,成個咖喱辣同甜比例完美,而且雞肉好叫嫩滑,搞到我都忍唔住嗌多份薄餅點佢啲汁食。

紙包香茅焗鱸魚
侍應同我講話佢哋嘅貨都係新鮮運到,一般都係keep住買兩三日嘅貨以確保食物質素。而我係呢個魚就睇到出嚟,成條魚鮮味十足肉質嫩滑彈牙,一啲都唔會覺得腥。

香茅南薑烤春雞
外皮香脆,肉質嫩滑多汁,鹹味剛剛好。
2019-09-13 55 浏览
荃灣最近新開左10000尺既中南書局,文具控既我當然去朝聖下。行完攰攰地過條馬路就見到呢間酒吧,望望餐牌原來食泰國野幾得意甘就入去食~我地其實都叫唔少野食,等我續樣續樣share~Dancing Grape 🍇:佢係勁靚甘用個茶壺倒出倒一杯一杯甘飲,令到平時可能怕飲唔曬cocktail既朋友仔黎講冇甘大壓力同埋味道係微甜巨峰提子易入口☺️Plum Meng’s Soup🥃:呢杯cocktail既中文名叫孟婆湯(聽落有少少寒一寒,純好奇叫黎飲😂),但佢個賣相係好文青有乾花既🌸飲落去佢個味道變化好大,先少少酸再甘再有甜滲出黎,呢種就係佢meun自己describe既八味~味道好多但出奇好飲!Hakuna Matata🍊(右):佢個杯好打卡able📸水果味重,酒精個比重應該唔係好多,岩d想過下口癮輕鬆輕鬆就好既你~-Yuzu Forrest🍋(左):係極到清新既柚子香,加上有新鮮既檸檬皮,拎起個杯準備飲之前已經聞到檸檬香再飲,係享受💓自製泰式無骨鳳爪🐥:用熱情果加青檸、辣椒mix出黎既source,加埋爽脆既無骨鳳爪,好開胃。佢個種辣係暗暗的辣,唔好輕視啊😂青木瓜手撕雞沙律🌶:木瓜堆到成座山甘

我地其實都叫唔少野食,等我續樣續樣share~

青木瓜手撕雞沙律🌶:木瓜堆到成座山甘高,有別於一般用酸辣汁,佢有麻醬手撕雞係上面,變相唔會令木瓜變到好水,反而似青瓜絲日式個種。

紙包香茅焗鱸魚🐟:呢個魚十級推薦,好食到癲係因為食得出係新鮮游水魚,然後魚肉好滑!with lime source 好fresh,我估一個人可以食曬一條🥳唔食會後悔!

鮮果紅咖喱雞🐣:一開始以為有咩鮮果(係咪西瓜之類😂),但原來係有青提係入面。出乎意料同個雞冇違和感,同埋粒提子食落個皮無澀味!而個汁既flavour係厚身但唔過咸,如果個雞再滑d就仲正!另一特別之處佢係跟米通而唔係跟飯,點個汁食好好味極鬆化🤤
最後比d餐牌大家參考下

2019-09-11
  • 紙包香矛鱸魚
  • Plum  Meng‘s  soup
  • 青木瓜麻醬手撕雞沙律
  • Dancing  grape
2019-09-12 352 浏览
荃灣沙咀道開左間新的酒吧,除左有酒飲,仲有泰國菜食,同朋友想再傾多陣計,所以就入去試試。餐廳有少量室外位置,內裡已梳化位為主。看看酒的餐牌,cocktail的名字都好特別,竟然有「孟婆湯」飲,所以朋友就叫左黎試試。Plum Meng's Soup,呢款名為孟婆湯的cocktail,飲落去甜酸苦澀都出哂黎,由於苦味較出,個人覺得比較適合男仔飲。而盛著的器皿亦用上碗,很貼切這個酒名。Dancing Grape,這款酒用上茶壺盛著,用茶杯感受酒的味道,令你可以大啖一D去感受。有淡淡的巨蜂提子味,酸酸甜甜幾特別!自製泰式無骨鳳爪,聽店員介紹,這裡的無骨鳳爪醬汁用上熱情果和酸汁製成,比起出面的會更加清新!食落都幾辣,有鳳爪、紫洋蔥同埋木耳,很開胃!青木瓜手撕雞沙律,呢款沙律用上新鮮生果製成,手撕雞拌入麻醬,木瓜沙律的醬料酸酸甜甜,開胃又惹味!鮮果青咖哩海鮮,店員表示生果會用時令的生果,而今期就用上無花果,青咖哩帶有點辣,海鮮包括有青口、蜆和蝦,味道惹味得黎帶點清新!還配有米通,米通已經帶有少少咸味,就咁食都已經好好食,但再點上咖哩的話更加刺激味蕾!紙包香茅焗爐魚,平時泰式魚大多數都是鹽焗或明爐,
餐廳有少量室外位置,內裡已梳化位為主。
Plum  Meng’s  Soup
Dancing  Grape
自製泰式無骨鳳爪

鮮果青咖哩海鮮
紙包香茅焗爐魚
紙包香茅焗爐魚,平時泰式魚大多數都是鹽焗或明爐,而這裡做法較創新,是用上紙包的方式,上菜時店員會幫忙剪開包裝紙,內裡便是爐魚!魚肉鮮嫩嫩滑而且多汁,魚身內塞滿香茅,令魚肉好香香茅味!
店員表示他們星期五會有live band表演的,地方小小,但好似咩都有咁!而這裡的泰菜和酒都經過改良,值得再支持!
2019-09-11
  • Plum Meng's Soup