2019-10-18 413 浏览
作為一個荃灣地膽,真失禮! 竟走漏了眼,到現在才發現沙咀道開了一新酒廊餐廳,主打菜式是新派泰菜。餐廳的裝修華麗,充滿現代感,還播放著悅耳音樂,感覺非常舒適。時間尚早,可享Happy Hour優惠,所以先點了兩個cocktails,分別是 Dancing Grapes和Plum Meng’s Soup,每個都是$68。【Plum Meng’s Soup 】以碗來盛載,味道以Gin 酒和檸檬汁比較重,酸味較重,但可增進食慾。【Dancing Grapes】以茶壺茶杯來載,除了有Gin 酒,還有巨峰提子汁、檸檬汁和菠蘿汁,味道較剛才的 “一碗酒” 甜些,所以更易入口。小食點了一份【自製泰式無骨鳳爪】和一份【青木瓜手撕雞沙律】【自製泰式無骨鳳爪】去了骨的鳳爪顯我充滿骨膠原,味道少許辣,還有些爽口的木耳作伴,這個配搭非常好。【青木瓜手撕雞沙律】青木瓜絲作底,上面是手撕雞絲,再加上日式芝麻醬,吃起來又清爽又滋味。主菜點了【鮮果青咖喱海鮮】和【紙包香茅焗鱸魚】。【鮮果青咖喱海鮮】一砵青咖喱海鮮,內裡有大蝦、青口、大蜆和魷魚絲,同時亦有茄子和馬鈴薯,傍邊再伴以脆米通和印式薄餅。青咖喱的香辣味很特出,味

小食點了一份【自製泰式無骨鳳爪】和一份【青木瓜手撕雞沙律】

【自製泰式無骨鳳爪】

【青木瓜手撕雞沙律】

主菜點了【鮮果青咖喱海鮮】和【紙包香茅焗鱸魚】。

【鮮果青咖喱海鮮】
一砵青咖喱海鮮,內裡有大蝦、青口、大蜆和魷魚絲,同時亦有茄子和馬鈴薯,傍邊再伴以脆米通和印式薄餅。青咖喱的香辣味很特出,味道不太辣,而且偏甜,把米通和印式薄餅蘸上咖喱汁來吃,非常美味。

【紙包香茅焗鱸魚】

鱸魚是預先開邊去了骨的,再把香茅、青檸、薑、香葉等材料藏在魚身內,然後,用紙包裹著來焗。把紙剪開,香氣便撲出來。魚肉質地很鮮嫩,把魚肉點著特製的醬汁來吃,更特顯出鱸魚的鮮味。
2019-10-16 36 浏览
前晚同屋企人去了荃灣工作,之後肚餓所以食餐廳。自己比較鍾意飲飲品所以點了一杯 danning grape, 朋友點了一杯bloody mary..我杯飲品裏邊有巨峰提子做主題酸酸甜甜祇有少少酒味,好適合女仔飲。自己自問唔係經常飲酒但係咁好飲嘅飲品真係令人垂涎三分。裏邊有檸檬而且非常開胃。一間優質嘅餐廳除咗有優質嘅環境之外,飲品質素亦非常緊要。這間餐廳真係做到。另外點咗個青木瓜手撕雞沙律。裏邊有麻將加埋唔同嘅蔬菜,令到每一分嘅舌頭再次提昇刺激。😊
荃灣真的很多餐廳,所以都頗常過去覓食,偶爾經過這間 Vici Stage ,意外發現酒吧門面竟然是泰菜餐牌,好奇之下決定試試。餐廳環境不錯,滿有氣氛。這幅壁畫真的很美呢。Dancing Grapes $68/$88以巨峰提子主調,加上檸檬汁、菠蘿汁和Gin ,味道甜酸平衡,感覺清新。青木瓜手撕雞沙律 $78青木瓜口感清爽,加上香甜紅石榴,還有帶芥末味的麻醬,整體感覺開胃醒神。自製泰式無骨鳳爪 $98味道酸甜剛好,不會太鹹太辣,鳳爪口感爽脆,黑木耳很好咬。鮮果紅咖喱雞 $148雞是煎香了無骨雞扒,口感軟嫩帶彈性,咖喱惹味易入口,加上新鮮提子和提子乾,香辣中帶甜。香口的薄餅和香脆的紅米脆,點上咖喱汁一起吃,真的讓人覺得有點不夠喉。紙包香茅焗鱸魚 $148鱸魚肉質嫩滑,帶淡淡香茅香,點上醬汁更鮮味刺激。Bar 的包裝下真有驚喜,想把著酒吃泰菜,這裡會是不錯的選擇。

餐廳環境不錯,滿有氣氛。

這幅壁畫真的很美呢。

Dancing Grapes $68/$88

青木瓜手撕雞沙律 $78

自製泰式無骨鳳爪 $98
味道酸甜剛好,不會太鹹太辣,鳳爪口感爽脆,黑木耳很好咬。

鮮果紅咖喱雞 $148

紙包香茅焗鱸魚 $148

鱸魚肉質嫩滑,帶淡淡香茅香,點上醬汁更鮮味刺激。

2019-10-13 35 浏览
最近知道荃灣有間酒吧,有泰式食物提供的,便專程來了。Plum meng’s soup 孟婆湯$88( plum gin, pimm’s lemon J, Oolong cordial),這個名字很特別,擺盆令人感到像吃中藥,而酒味濃郁,集酸、甜、苦、澀四味於一身,還有兩粒紅棗在旁邊,設計確實特別。Dancing grape$88( gin, Kyoto liquor,Aperol, lemon J, pineapple J),以茶壺裝着的酒,夾雜着酒香和果汁的味道,易於入口,很有中國特色。木瓜手撕雞沙律$78,木瓜清爽,手撕雞嫩滑,用上自家製的酸汁,非常開胃。自製泰式無骨鳳爪$98,酸酸辣辣的味道,非常有泰國特色的一道餐前小菜。紙包香茅焗鱸魚$148,鱸魚肉嫩滑而帶濃郁魚味,加上泰國香料一趁烤焗,味道令人印象深刻,使我對鱸魚的感覺改觀。 鮮果紅咖喱雞$148,咖喱不會太辣,雞肉嫩滑,而咖喱雞內有生果如提子、茄子🍆,咖喱表面有些金箔,可以用米通或薄餅,來伴吃咖喱,這個做法很特別,在其他食肆很難吃到這個特色。
最近知道荃灣有間酒吧,有泰式食物提供的,便專程來了。

2019-10-12 86 浏览
近期心情麻麻地,係時候黎酒吧放鬆下,入面燈光昏暗,仲有個舞台俾人唱live,可惜今晚冇緣份聽到歌手唱live而酒吧分咗兩邊,一邊就俾人飲嘢傾計,令一邊就好似餐廳咁可以食埋野添,佢最特別嘅地方係食物方面係以泰國菜為主,喺咁有情調嘅酒吧入面食泰菜都係第一次咋呢杯Happy Ending其實係用咗熱情果、檸檬汁、菠蘿汁、梳打水混合而成而Cinderella就用咗紅莓汁、菠蘿汁、西柚汁,會比較酸酸地,好開胃自製泰式無骨鳳爪就啱晒鍾意食辣嘅朋友,因為佢真係幾辣,食到噴火,入面仲有啲車厘茄、洋蔥、鳳爪、雲耳添青木瓜手撕雞沙律用咗胡麻醬,頂層係雞肉,下面有木瓜、花生粒、車厘茄、蘿蔔絲原條鱸魚用紙包住攞去焗我哋輕輕打開魚肚裏面就有唔少青檸香茅魚肉就可以吸收晒所有配料嘅精華炒雜菜就有菇、椰菜、蘆筍、炸蒜、薑片、香葉平時食咖喱通常都係點法包,但呢度就特別少少再加埋米通添,咖喱海鮮煲入邊有青口、大蝦、蜆肉魷魚、茄子、無花果

Happy ending

Cinderella

自製泰式無骨鳳爪

原條鱸魚用紙包住攞去焗
紙包香茅焗鱸魚

炒雜菜就有菇、椰菜、蘆筍、炸蒜、薑片、香葉
泰式炒雜菜

自製泰式無骨鳳爪
泰式炒雜菜
鮮果青咖喱海鮮
2019-10-12 35 浏览
最近公司附近開左間酒吧,Happy Friday 一於去鬆一鬆,原來外表似酒吧,內裡食泰菜,每逢星期五9點左右還有live band ,環境氣氛一流。自制泰式無骨鳯爪 $98 無骨鳯爪啖啖肉,佐酒一流。Dancing Grape Cocktail $88 好特別,黎度既酒以茶壺盛裝的,以巨峰提子為主,甜甜酸酸咁好易入口,飲多左都唔覺。香茅南薑烤春雞 $148 自制泰式醬好惹味,以慢煮方法烹調春雞,雞肉嫩滑入味。(建議職員溫馨提示,春雞以慢煮方法,需要等一小時左右)

自制泰式無骨鳯爪 $98

無骨鳯爪啖啖肉,佐酒一流。

Dancing Grape Cocktail $88

好特別,黎度既酒以茶壺盛裝的,
以巨峰提子為主,甜甜酸酸咁好易入口,飲多左都唔覺。

香茅南薑烤春雞 $148

2019-10-11 26 浏览
今日去到一間食泰國菜嘅酒吧真係好特別以往都係小食或者西餐多泰國菜真係第一次見啊餐廳裝修環境好舒服而且一樓添!不過就要預先預約啦!桌上既蠟燭增加左浪漫嘅氣氛而且播放嘅音樂都好放鬆青木瓜手撕雞沙律第一次食青木瓜口感都幾好而且連啲手撕雞都係有味嫁一d都唔兒戲加埋水果一齊食味道好清新串燒拼盤肉類有雞 牛 豬調味料好入味菠蘿好甜而且去咗皮食落覺得好方便主菜方面我哋叫咗香茅南薑焗春雞配菜有少少辣好開胃而且隻雞已經分開左幾舊個人覺得都幾細心因為初初仲擔心緊點樣切開隻雞好雞肉好亂滑而且調味料都好入肉香茅同埋薑嘅味唔會太搶配搭得啱好另一樣主菜係紙包香茅焗鱸魚其實我唔係好鍾意食魚㗎但係呢隻魚肉質好滑而且好少骨廚師係香茅等等香料所以魚肉都有以上香料味道廚師整得好有水準!飲品叫左happy ending有芒果 菠蘿等等好好味!估唔到呢間酒吧整啲泰國菜有幾好味喎下次開心星期五可以同朋友一齊嚟啦唔一定要食西餐咁悶!
今日去到一間食泰國菜嘅酒吧
真係好特別
以往都係小食或者西餐多
泰國菜真係第一次見啊

餐廳裝修環境好舒服而且一樓添!
不過就要預先預約啦!

桌上既蠟燭增加左浪漫嘅氣氛

其實我唔係好鍾意食魚㗎
但係呢隻魚肉質好滑而且好少骨
廚師係香茅等等香料
所以魚肉都有以上香料味道
廚師整得好有水準!

飲品叫左happy ending
有芒果 菠蘿等等
好好味!

估唔到呢間酒吧整啲泰國菜有幾好味喎
下次開心星期五可以同朋友一齊嚟啦
唔一定要食西餐咁悶!
2019-10-10 23 浏览
有一段時間沒有在荃灣沙咀道食飯了, 剛巧朋友邀約, 晚餐時間都唔知食咩好, 所以就一口應允, 希望有個驚喜。地方很易找就在路邊, 原來是間酒吧, 我以為去酒吧只是飲酒, 原來這間酒吧提供美味泰菜, 又真是好獨特喔!一坐下來, 見到有餐牌寫ancing grape, order了一份, 原來是用中式茶壺裝住,附送一個茶杯,內有檸檬及冰塊, 很有對酒當歌之意。提子的果香加上檸檬的清新感覺,清清甜甜的感覺,很初戀呀!再來叫了青木瓜手撕雞沙律,青木瓜絲及蘿蔔絲相當合襯,當中有雞絲,花生碎,很開胃,令人耳目一新。泰式無骨鳳爪是我至愛,有雲耳及洋蔥,加上少辣的醬汁,那感覺真好!至於鮮果青咖哩雞,青咖哩一點都不覺得辣而且還有青提子,好驚喜喲。加了新鮮生果整個感覺不是在吃咖哩,而是一份好新奇的咖哩組合,又有幾塊薄餅及米通,點咖喱汁吃是另一重美味體驗, felling good !最後是紙包香茅焗鱸魚, 做法別出心裁,用香茅,南薑及香料放在魚肚子,用紙包住整條魚,魚肉肉質嫩滑,配上青檸汁,回味又回甘, 真是每每令人喜出望外。  朋友把酒言歡一起吃美食真是人生一大樂, 有下次呀, 一定會再來!

一坐下來, 見到有餐牌寫

2019-09-29
  • 鮮果青咖哩雞,
  • 紙包香茅焗鱸魚,
  • 泰式無骨鳳爪,
  • 紙包香茅焗鱸魚
2019-10-10 41 浏览
💁🏻‍♀️ Vici Stage (荃灣) 🍴-荃灣附近好少有特式嘅酒吧,最近發掘到有間新開嘅bar & restaurant,仲要係泰式嘅,咁新穎當然要試吓~孟婆湯+ Dancing Grape 🍇 ($68 + $68 HH)呢到啲cocktail出奇地平,超抵飲,仲要好有特色!孟婆湯,老闆話概念係匯集人生四味而成,上碟真係成碗中藥咁嘅樣,飲落原來係plum gin,好易入口。Dancing grape就有巨峰提子味,飲落好清新鮮果紅咖喱🍛雞 ($128)將鮮果加入咖喱好特別,食落又真係有啲果香又令到咖喱唔會好膩,另外平時食咖哩唔送飯好嘥,所以餐廳特登配埋薄餅同米通等客人可以點咖喱食,超滿足青木瓜手撕雞沙律🥗 ($68)青木瓜好爽口,加埋花生🥜碎好有口感,手撕雞啖啖肉,正自製泰式無骨鳳爪($88)送酒一流,無骨鳳爪食落超方便,而且份量好大,cp值高紙包香茅焗鱸魚($128)原條焗鱸魚🐟,食落有淡淡香茅味,魚身釀左南薑同泰式香料,再用牛油紙包住,鎖住左魚嘅水份,食落一啲都唔乾勁juicy,加埋西檸汁酸酸甜甜好好味值得一提呢到仲有駐場歌手唱歌,好有feel,岩曬平時放左工來chill吓-
💁🏻‍♀️ Vici Stage (荃灣) 🍴

鮮果紅咖喱🍛雞 ($128)

青木瓜手撕雞沙律🥗 ($68)
青木瓜好爽口,加埋花生🥜碎好有口感,手撕雞啖啖肉,正

自製泰式無骨鳳爪($88)
送酒一流,無骨鳳爪食落超方便,而且份量好大,cp值高

紙包香茅焗鱸魚($128)

📍 Vici Stage (荃灣)
#荃灣 沙咀道325-331號德仁樓地下B舖
2019-10-07 52 浏览
係香港最不安既時候,都去左荃灣食飯,無計因爲女朋友介紹依間餐廳好有情調點都要試下。雖然店內環境不算大,室外都有數個座位提供,半開放既裝修同半開放式廚房,因為空氣流通,所以好彩油煙味不重Dancing grape其實就係提子酒,未飲已經聞到陣提子味飄左出黎,用左中式既茶壺裝住酒,另外有個茶杯,加左一塊檸檬同幾舊冰,飲幾多倒幾多。提子既香濃加上檸檬既清新,甜得黎又好清新青木瓜手撕雞沙律青木瓜絲及蘿蔔絲十分爽口,配上雞絲,花生碎,紅石榴籽,再撈上麻醬,很開胃清新。泰式無骨鳳爪配上雲耳及洋蔥,撈上微辣的泰式醬汁,很惹味好開胃,酸酸辣辣,鮮果青咖哩雞青咖哩不辣仲食到粒粒青提子,可能有新鮮生果的關係,仲食到少少甜味,咖哩雞配上薄餅及米通,正。三塊印度薄餅,點落咖喱汁到食簡直一流紙包香茅焗鱸魚整法好特別,用上泰式既香茅,南薑及泰式香料放於魚身中,用牛油紙包住條魚,成條拎去焗令香料更加滲入魚肉裡,肉質保持嫩滑,配上青檸汁同食,酸酸辣辣,另外會配上一個炒野菜都好好味。打開張牛油紙,香味隨即撲鼻而來,條魚好新鮮,女朋友最推薦整體黎講呢間野真係好出色,女朋友無介紹錯一流拍拖好Chill地——

鮮果青咖哩雞

——
2019-10-05 58 浏览
今日是星期日, 來到荃灣一如既往的人多, 地方好易找呀, 原來就是沙咀道煌府酒樓對面馬路,平日很多時都會經過, 但進去吃飯可是第一次喔😄😄由於時間尚早的關係, 我們是第一桌客人, 入去即刻坐低點野食好西😁點了二杯cocktail, 一個是Dancing grape, 酸酸甜甜的用巨峰提子作主題,只味很清新,另外一杯是Plum Meng's soup 孟婆湯,聽到個名好有萬聖節的感覺,原來當中是有酸甜苦的味道,用鳥龍茶作打底,口味回甘也很不錯喔😄叫了小食青木瓜手撕雞沙律及自家制泰國無骨鳳瓜,口味都好fresh, 酸甜的很討人喜歡。再點了牛肉串燒,燒得很入味,正。再點了泰式炒雜菜,油不多不似市面上的油膩雜菜,份量亦不少,樣樣都有,挺好的😁再點了鮮果青咖喱海鮮,淨係聽到個食物名稱都覺得很新奇,咖哩同鮮果居然是夾到天衣無縫,好好味,有心心眼了🤩最後一個菜是紙包香茅焗鱸魚,又是一個新穎的菜式,香茅味好出眾,但亦有魚的香味,兩者相對的夾,互不搶味恰到好處。這個晚餐真是充滿驚喜,值得再來😁😄

再點了牛肉串燒,燒得很入味,正。
這個晚餐真是充滿驚喜,值得再來😁😄

2019-09-28
  • 青木瓜手撕雞沙律
  • Dancing grape
2019-10-03 68 浏览
今日有事去左荃灣西附近,經過這間酒吧,覺得幾得意泰式+酒吧,入去坐低飲吓嘢食下嘢Dancing grape - 巨峰提子主題cocktail,成份有Gin, kyoho liquor, aperol, lemon juice, pineapple juice,酸酸甜甜很易入口,女仔都非常適合,甜酸平衡,而且清甜中帶點苦澀回甘,令人反思人生,有意思秘制生菜包 - 泰式頭盤當然唔少得佢,少辣,非常醒胃,頗大碟,三個人share 也夠份量燴牛尾配炒什菜 - 燴牛尾的醬汁好好味,濃而不膩,而牛尾有咬口而又不韌,有口感;炒什菜很好食,好有誠意,菜有椰菜同菇,用泰式方法炒過,辣辣地好惹味

dancing grapefruit

燴牛尾配炒什菜
  • Dancinggrape
  • dancinggrapefruit
2019-10-03 35 浏览
男朋友朝拜完南豐紗廠❤️就去醫肚 見到新開嘅Vici stage 😍🍵 Dancing Grape 佢用茶壺同埋茶杯裝住好特別❤️飲落好甜甜酸酸😍好易入口幾好味😏🍵Plum Meng’s soup 孟婆湯好複雜的味,集甜酸苦澀四味😌🥗 青木瓜手撕雞沙律 $68🐔自製泰式無骨鳳爪 $88兩樣都整得幾惹味,都幾大份🦐鮮果青咖喱海鮮 $128第一次見有金箔同無花果的青咖喱海鮮好特別😙搭米通同埋玉米餅飲食好正,好開胃waiter服務好好,期間不停refill popcorn 比我地❤️真係一個唔錯可以chill,下的地方
男朋友朝拜完南豐紗廠❤️
就去醫肚 見到新開嘅Vici stage 😍

🍵 Dancing Grape
佢用茶壺同埋茶杯裝住好特別❤️
飲落好甜甜酸酸😍好易入口幾好味😏

🍵Plum Meng’s soup 孟婆湯
好複雜的味,集甜酸苦澀四味😌

🥗 青木瓜手撕雞沙律 $68
🐔自製泰式無骨鳳爪 $88
兩樣都整得幾惹味,都幾大份

🦐鮮果青咖喱海鮮 $128

2019-09-30 596 浏览
荃灣沙咀道一向多食肆,但酒吧相對比較少有,而這間新開的Bar & restaurant 正好給一班朋友gathering時多一個好選擇。店內環境不算大,室外都有數個座位提供,設有半開放式廚房,好彩油煙味不重,吧枱後的一排酒櫃更是亮點,環境比較暗,播放著一些rock 的音樂,感覺放鬆。這裡除了提供酒精飲品外,更有泰菜提供,雖然款式不算多,但由小食,前菜到主食都有。未食飯,先來杯cocktail吧! 點了一杯很呃like 的孟婆湯,用碗盛上,含甜酸苦澀四種味道,苦味比較出,比較適合男士飲。另一杯是Dancing Grape就很重巨峰提子味道,很易入口,甜酸平衡,適合女士,用上中式茶壺盛上,幾有特色。食物方便,點了青木瓜手撕雞沙律,青木瓜絲及蘿蔔絲十分爽口,配上雞絲,花生碎,紅石榴籽,撈上麻醬,很開胃清新,好適合夏天食。另一個開胃前菜為泰式無骨鳳爪,配上雲耳及洋蔥,撈上微辣的泰式醬汁,很惹味。主菜點了鮮果青咖哩海鮮,青咖哩不辣,可能有新鮮的無花果的關係,仲食到少少甜味,海鮮有一大隻大蝦,青口,硯及魷魚,大蝦上仲灑上金箔,立即高級不少,配上薄餅及米通。另外紙包香茅焗鱸魚,用上香茅,南薑及泰式香

Plum Meng's Soup

Dancing Grape

鮮果青咖哩海鮮

另外紙包香茅焗鱸魚,用上香茅,南薑及泰式香料放於魚身中,再用紙包的方法焗魚令香料更加滲入魚肉裡,肉質保持嫩滑,配上青檸汁同食,酸酸辣辣,魚露更可提升鮮味。另外會配上一個炒野菜。
2019-09-29
Plum Meng's Soup
Dancing Grape
鮮果青咖哩海鮮
2019-09-30 309 浏览
一間好有特色嘅酒吧,有特色雞尾酒,主打泰式特色料理,唔同一般酒吧通常食西餐,這裡一次過滿足兩個願望,食物出色又特別,又想有酒吧氣氛可以chill下,酒吧內係無煙味又無咩人飲酒,主要飲有少少酒精嘅雞尾酒,新開只有10天,已經坐滿客,證明無揀錯。特色cocktail 八味孟婆湯($68),用左意大利plum gin酒同烏龍茶同其他酒混成嘅cocktail, 極富玩味,伴碟仲有紮乾花,真係好似咩咁,笑左。另朋友叫左個巨蜂提子主題($68)又係玩嘢之作,用個茶壺裝酒,個中式茶杯細細,就係為左令你可以慢慢飲。除咗飲品之外 呢個酒吧嘅特色係泰國菜一般嚟講都係食啲fusion嘅玩嘢之菜 首先試咗佢個木瓜沙律分量超多, 加上材料好多又新鮮好抵食。另外試咗個冷盤 無骨鳳爪 少少辣好開胃。 主菜食咗個自家製香茅牛油紙包鱸魚($128)呢個做法好特別,因為張牛油紙令到水分得以鎖住好香 肉質好鮮嫩好軟滑。最後一個主菜係鮮果紅咖喱雞配炒米餅($128)今日我地嘅水果係時令嘅無花果,鮮甜得嚟又帶少少酸味,可以令咖喱更有層次感。總括嚟講,荃灣區居然有間咁有誠意嘅酒吧餐廳,認真驚喜,店員仲話遲啲還有水煙食,鐘意玩嘅朋

另外試咗個冷盤 無骨鳳爪 少少辣好開胃。

總括嚟講,荃灣區居然有間咁有誠意嘅酒吧餐廳,認真驚喜,店員仲話遲啲還有水煙食,鐘意玩嘅朋友多個選擇。

• 自家製香茅焗鱸魚