銅鑼灣浪漫慶祝的海景高層西餐廳酒吧為食妹,Puffy,Kumamon部長好開心開心來到朋友推介的銅鑼灣西餐廳酒吧慶祝奧運會開幕,電視機還播著香港選手奮戰作賽的畫面~如果預約可以坐靠近海景的座位,十分漂亮~餐廳情調好適合情侶慶祝生日,求婚或節慶,同日就有一對朋友慶生~店員的服務態度同樣值得大讚,好願意提供意見,服務殷勤,在香港實屬難得~Stuffed Mushroom前菜選了焗釀蘑菇,有麵包粉,煙肉粒和芝士,烤焗後香味四散,進一步突顯蘑菇的濃郁香味,跟為食妹及Puffy分享就好開心開心~Sukiyaki Style Ribeye 澳洲安格斯肉眼扒配壽喜燒汁(9oz) 蛋汁壽喜燒汁配肉眼扒都幾新鮮又夾,Medium Rare最品嚐到牛扒的肉味,Ribeye外面煎到好香,牛肉味頗濃,是有質素的牛扒~日本和牛漢堡配巴馬火腿及薯條這款漢堡我們稍為日式三文冶,和牛漢堡肉相對軟身有肉汁又多肥脂香,配上咸香火腿~幼身薯條好香脆,如果是粗薯條就好啦~串燒:雞腎 | 牛舌芯 | 雞軟骨 | 燒鱔 餐廳都提供串燒選擇,因為有不少人喜歡飲酒聊天談心,明顯串燒的調味較為輕身,所以餐廳就有柚子鹽供自行調味~燒鱔彈
銅鑼灣浪漫慶祝的海景高層西餐廳酒吧

Stuffed Mushroom

日本和牛漢堡配巴馬火腿及薯條

串燒:雞腎 | 牛舌芯 | 雞軟骨 | 燒鱔
餐廳都提供串燒選擇,因為有不少人喜歡飲酒聊天談心,明顯
串燒的調味較為輕身,所以餐廳就有柚子鹽供自行調味~
燒鱔彈牙有魚油香,牛舌芯略為過熟,雞軟骨和雞腎就合格的水平~

Matcha Tiramisu with Mochi
甜品選了Tiramisu,有兩種口味,分別是黑糖及抹茶,當然要選日本的抹茶口味啦,面層灑滿碧綠的抹茶粉,中間有咬口的抹茶蕨餅,底層則是芝士,完全有日本的水準,非常推薦的甜品~

Aperol Spritz
店員推介的雞尾酒,充滿麥芽香氣和水果風味,兩者融合很適當女性飲用~

Vivere
銅鑼灣糖街25-31號Sugar+ 11樓

#Vivere #銅鑼灣 #Tiramisu #肉眼扒 #Mochi #壽喜燒 #為食妹 #熊本熊 #kumamon #部長 #香港 #西餐 #抹茶 #蕨餅 #提拉米蘇 #Spritz #串燒 #和牛漢堡 #Mushroom #puffy #fatty #happyhappy  #雞尾酒 #浪漫
2024-07-28
庆祝纪念
生日
我愛香港系列一直都很喜歡繁華香港嘅五光十色的夜景星期六同寶寶拍拖來到銅鑼灣, 佢安排咗嚟呢度食飯, 本身佢打算可以睇埋日落, 可惜呢幾日天氣太差, 同日落無緣對住搬咗入新界區嘅我倆, 都已經好少過海行街街了𨋢門打開, 以為佢帶我去啲詭異嘅餐廳食飯原來係一間景觀宏大嘅餐廳對住係一個大螢幕和酒吧, 絕對適合任何場合呢排仲要有奧運直播, 望住咁大嘅螢幕加埋現場其他食客嘅氣氛, 真係好有Feel先來個前菜: 凱撒沙律配蟹籽係半棵原片的羅馬生菜, 上面灑上大量蟹籽和沙律醬, 仲加了很新鮮的車厘茄食完開咗個胃寶寶是牛魔王, 佢未到餐廳就已經話一定要叫牛呢度嘅Menu有串燒, 小食, 同西式dishes, 牛扒有兩款, 一款是做緊promotion配埋龍蝦, 而我地就叫咗呢份:Angus Ribeye Sukiyaki - medium rare , 我地都未試過配壽喜燒汁, 西日fusion估唔到賣相都唔差, 伴咗隻日本橙紅色蛋黃和一些瓜菜雖然望落好像過了5成熟, 但咬落去肉質非常嫩, 又無筋, 脂肪又唔多, 超好食平時最多都係蘸少許海鹽, 很少配汁但呢個汁又出奇地夾, 唔算丸甜, 又黏到蛋黃液,
我愛香港系列

一直都很喜歡繁華香港嘅五光十色的夜景

對住搬咗入新界區嘅我倆, 都已經好少過海行街街了
𨋢門打開, 以為佢帶我去啲詭異嘅餐廳食飯
原來係一間景觀宏大嘅餐廳
對住係一個大螢幕和酒吧, 絕對適合任何場合
先來個前菜: 凱撒沙律配蟹籽
食完開咗個胃
Caesar Salad
寶寶是牛魔王, 佢未到餐廳就已經話一定要叫牛
估唔到賣相都唔差, 伴咗隻日本橙紅色蛋黃和一些瓜菜
Angus Ribeye Sukiyaki
平時最多都係蘸少許海鹽, 很少配汁
但呢個汁又出奇地夾, 唔算丸甜, 又黏到蛋黃液, 滑上加滑
真心推介
軟殼蟹意大利飯
見到openrice好多人推介, 無理由唔叫架嘛
原隻炸軟殼蟹, 用咗超香濃嘅海鮮汁煮呢個飯, 面頭有點蟹肉, 好豐富
Soft Shell Crab Risotto
意大利飯是我喜歡的7成熟口感, 有些餐廳話就話意大利飯, 但每每吃到都是全熟就像普通燉飯的口感
而呢個又唔會太硬或太稔, 所以我形容是7成熟
個飯係好入味, 但又不會稀淋淋, 唔怪得咁多人食呢道菜
而佢用呢個器皿都好保溫, 食到尾d飯都仲係暖架
其實食完以上的, 都已經很滿足, 但咁啱又遇上奧運, 想坐多陣, 所以叫咗個甜品邊食邊睇
見佢有抹茶味嘅Tiramisu, 仲話入面有mochi, 好似好正咁
Matcha Tiramisu
面頭嘅茶粉都幾濃味, 甘甘的
入面仲有幾粒好似煙韌的蕨餅和用酒浸過嘅手指餅, Tiramisu質地都軟滑, 呢個甜品係意外的好吃
2024-07-27
Caesar Salad
Angus Ribeye Sukiyaki
Soft Shell Crab Risotto
Matcha Tiramisu
  • 軟殼蟹意大利飯
位於銅鑼灣 sugar+ 的核心鬧市中有一間環境寬敞寧靜景觀開揚 能飽覽維多利亞公園景色及維港海景的意大利🇮🇹餐廳裝潢以神秘型格為主調營造充滿浪漫情調的用餐氛圍中🥂是閨蜜👯‍♀️或情侶👫 慶祝紀念日🎂 談心🩵的好地方🥗Crab Caesar同坊間既一盤沙律唔同係原棵生菜上碟🥬蟹肉🦀加上飛魚子🐟蕃茄仔🍅爽口開胃🐂Beef Tartar他他非常要求牛肉質素依個前菜牛肉肉質軟腍有肉汁淋上清新的柚子汁配上脆脆的米紙值得一試🐥Whole Spring Chicken法式x日式fusion係今晚另一個驚喜分量十足既原隻春雞依道菜唔係一般既香草 牛油烤雞更似慢煮日式燉雞🐤雞肉軟腍 微微有彈性豆乳汁+ 爽口既枝豆同蓮藕片適合鍾意清淡有層次既朋友🦀Soft Shell Crab Risotto半隻既軟殼蟹非常吸睛炸得酥脆少少鹹香意大利飯吸滿蟹汁米飯有口感蟹肉鮮甜食完已經飽左一半🍵Matcha Tiramisu抹茶粉 撒在頂層Creamy 的tiramisu 內層有咖啡冧酒手指餅☕️好開心仲有煙靭既蕨餅每一啖都有驚喜 完全唔會膩🍮Lava Cake with vanilla ice cream 烤得微脆既蛋糕
位於銅鑼灣 sugar+ 的核心鬧市中

一冷一熱 口感豐富

2024-07-20
  • Matcha  Tiramisu
2024-07-29 99 浏览
餐廳位於銅鑼灣鬧市,地點好方便,成幢大廈都係餐廳。餐廳裝修有特色,成個落地玻璃,一排梳化位,坐得好舒服。牆邊有螢幕,可以用來播放朋友生日的祝福語。我哋就點咗兩個午餐,可以加$58食沙律吧,但我哋就冇加到啦。午餐選擇唔算多,$88-108左右加一,我哋揀咗Pizza同埋牛肉三文治。午餐包咗餐湯或者沙律🥗,餐湯係南瓜湯,沙律係麻醬豆腐沙律菜。另外,我們再加錢食甜品。甜品係芝士蛋糕🍰配雲呢拿雪糕🍦
餐廳位於銅鑼灣鬧市,地點好方便,成幢大廈都係餐廳。
餐廳裝修有特色,成個落地玻璃,一排梳化位
,坐得好舒服。
牆邊有螢幕,可以用來播放朋友生日的祝福語。
另外,我們再加錢食甜品甜品係芝士蛋糕🍰配雲呢拿雪糕🍦

2024-07-29 89 浏览
銅鑼灣糖街有一幢新商廈一直都未嚟過,原來有唔少餐廳進駐~今次揀咗間幾好feel嘅西餐xbar。餐廳最近推出咗龍蝦menu, 當然要試試佢~餐廳環境寬闊,仲可以望到成個維園~🍽️Minced Chicken Yakitori with Japanese Egg $48原本以為呢間西餐出嘅日式串燒都應該冇乜特別,不過估唔到都幾有驚喜~配埋醬油蛋黃,食落軟骨又有口感~🍽️Soft Shell Crab Risotto $188食得出用龍蝦汁做醬汁,Risotto索晒醬汁,味道好香甜,軟殼蟹又炸得夠香脆~🍽️Whole Boston Lobster with Hollandaise and Australian Angus Rib Eye $598賣相好靚,份量十足,一道菜式就已經有齊龍蝦同Rib Eye, 啱晒同朋友一齊share! Rib Eye叫咗3成,煎得啱啱好,帶點粉紅嘅鮮嫩,簡單嘅鹽同黑椒就令肉香好出,但又唔會好乾唔靱~龍蝦配咗荷蘭汁,味道會比較濃,蝦肉新鮮爽甜,啖啖肉,仲有2大件蟹鉗添,好容易脫殼!🍽️Lava Cake with Vanilla Ice Cream $108甜品環節叫咗

餐廳環境寬闊,仲可以望到成個維園~

甜品環節叫咗心太軟,牛奶朱古力味道香,好流心,配埋雲妮拿雪糕冷熱交融,味道更夾!

Free flow still & sparkling water $20/person
2024-07-29 152 浏览
🐷話下午想食得健康啲,又想飲返杯望住個海,就決定試下,午餐有free-flowing salad , salmon , ham竟然都有💚而且又有火煎菜,沙律自己配搭够健康南瓜湯:湯底濃稠綿密,南瓜的甜香扑鼻而來,但又有微微的薑香,形成一種獨特的滋味Black Pepper Chipped Beef Sandwich:鹹鮮中帶有濃郁黑胡椒香氣,肉塊煙熏微辣,搭配酥脆麵包,感覺不會太滯Deep Fried Sole Fillet:酥脆外層下是嫩滑鮮甜的魚肉,入口即化,油炸後帶有淡淡的香氣Cheese cake:濃郁香醇的芝士味,溶化在口中,入口即化,蛋糕體質細密綿密,食落好creamy

2024-07-28 74 浏览
必須大讚餐廳的環境,開揚且正對維園,我們坐在高身bar枱面向維園,大幅玻璃可遠眺部份維港海景。光顧當日的晚霞剛好非常漂亮,倒影到光滑的枱上令整幅相呈現出唯美浪漫的紫色,非常美!這家餐廳的食物水準也相當不錯。清酒煮藍青口青口肥美肉厚,湯汁香濃,與清酒的淡雅和青口的鮮味完美結合。虎蝦串燒虎蝦大隻,肉質飽滿,爽口彈牙,鮮甜並帶燒烤的香氣。原隻波士頓龍蝦配荷蘭醬及澳洲安格斯肉眼波士頓龍蝦大隻有看頭,肉質扎實彈牙,搭配光滑乳黃色,口感濃稠順滑帶微酸的荷蘭醬,彰顯龍蝦的鮮美又不會像芝士般膩。澳洲安格斯肉眼扒份量多,肉質軟腍富牛味,熟度恰到好處,中心呈粉嫩,簡單灑上海鹽帶出肉味已經相當美味了!雖然價格稍高,但份量也多。這道菜不論是賣相、食材質素,還是味道,都叫人非常滿意這份海陸雙拼呢!另點了雜果檳治和菠蘿汁。服務方面,全數外籍侍應都笑容可掬又有禮貌,值得一讚!

這家餐廳的食物水準也相當不錯。

清酒煮藍青口

青口肥美肉厚,湯汁香濃,與清酒的淡雅和青口的鮮味完美結合。

虎蝦串燒
虎蝦大隻,肉質飽滿,爽口彈牙,鮮甜並帶燒烤的香氣。

原隻波士頓龍蝦配荷蘭醬及澳洲安格斯肉眼

另點了雜果檳治和菠蘿汁。

服務方面,全數外籍侍應都笑容可掬又有禮貌,值得一讚!

身處繁華的銅鑼灣 想找一間環境優雅💜卻又價格親民的餐廳 實在不太容易~👀不過 最近發現了一間不錯的午餐選擇 🏙️ 餐廳座落於𝑺𝒖𝒈𝒂𝒓+ 環境清幽雅致店名在意大利文意指「活著、體驗」而餐廳位於商廈高層 遠離街道的喧囂亦可眺望維多利亞公園景色 🤍🩵在時尚的裝潢下細味高質意大利菜⋆ ₊ ゚ ☽ * ₊ ⋆⋆ ₊ ゚ ☽ * ₊ ⋆⋆ ₊ ゚ ☽ * ₊ ⋆⋆ ₊ ゚ ☽ * ₊ ⋆⋆ ₊ ゚ ☽ * ₊ ⋆【ᴇxᴘʀᴇss ʟᴜɴᴄʜ】/ᴀᴘᴘᴇᴛɪsᴇʀs/ᴄʜᴇғ's sᴀʟᴀᴅ廚師沙律/ᴍᴀɪɴs/ᴘᴀᴘᴘᴀʀᴅᴇʟʟᴇ ʙᴏʟᴏɢɴᴇsᴇ肉醬闊蛋麵 ($𝟖𝟖)ᴅᴇᴇᴘ ғʀɪᴇᴅ sᴏʟᴇ ғɪʟʟᴇᴛ ᴡ/ ғʀɪᴇs炸龍脷柳配薯條及他他醬 ($𝟗𝟖)/sᴡᴇᴇᴛs/ᴠɪᴠᴇʀᴇ ᴅᴇssᴇʀᴛ (+$𝟐𝟎)• ᴄʜᴇᴇsᴇᴄᴀᴋᴇ ᴡ/ ᴠᴀɴɪʟʟᴀ ɪᴄᴇ ᴄʀᴇᴀᴍ ᴅʀɪɴᴋs ᴄᴏғғᴇᴇ/ ᴛᴇᴀ⋆ ₊ ゚ ☽ * ₊ ⋆⋆ ₊ ゚ ☽ * ₊ ⋆⋆ ₊ ゚ ☽ * ₊ ⋆⋆ ₊ ゚ ☽ * ₊ ⋆⋆ ₊ ゚ ☽ * ₊ ⋆開胃菜有新鮮的沙律和配上芝麻醬的嫩豆腐🥗挺清

身處繁華的銅鑼灣 想找一間環境優雅💜
卻又價格親民的餐廳 實在不太容易~
👀不過 最近發現了一間不錯的午餐選擇

🏙️ 餐廳座落於𝑺𝒖𝒈𝒂𝒓+ 環境清幽雅致
店名在意大利文意指「活著、體驗」
而餐廳位於商廈高層 遠離街道的喧囂

ᴄʜᴇғ's sᴀʟᴀᴅ
廚師沙律

/ᴍᴀɪɴs/
ᴘᴀᴘᴘᴀʀᴅᴇʟʟᴇ ʙᴏʟᴏɢɴᴇsᴇ
肉醬闊蛋麵 ($𝟖𝟖)

炸龍脷柳配薯條及他他醬 ($𝟗𝟖)

/sᴡᴇᴇᴛs/
ᴠɪᴠᴇʀᴇ ᴅᴇssᴇʀᴛ (+$𝟐𝟎)

ᴅʀɪɴᴋs ᴄᴏғғᴇᴇ/ ᴛᴇᴀ

開胃菜有新鮮的沙律和配上芝麻醬的嫩豆腐
🥗挺清爽的 讓人胃口大開✧⁺⸜(・ ᗜ ・ )⸝⁺✧

🍝其中一道我們挑選的主菜「肉醬闊蛋麵」
雖然有些許入味不足 但整體來說闊蛋麵的口感不錯!(•̀ᴗ•́)و ̑̑

另一道「炸龍脷柳配薯條及他他醬」
其中的薯角挺出色 酥脆可口🧡
而炸魚則不過不失 •́ .̫ •̀ 粉漿有點偏厚
不夠香脆 但勝在香氣四溢~
佐以濃郁的他他醬 別有一番風味(்▿்)

整體來說 他們的𝑬𝒙𝒑𝒓𝒆𝒔𝒔 𝑳𝒖𝒏𝒄𝒉
雖然相對的簡單 但價格相當親民 💖
主菜均在𝑯𝑲𝑫𝟏𝟎𝟎以內 加上環境優美
是個在銅鑼灣區內低調而愜意的選擇ෆ˃̶͈̑.˂̶͈̑ෆ

📍 𝐕𝐢𝐯𝐞𝐫𝐞 (銅鑼灣)
🐰: 𝟒/𝟓
2024-07-25 215 浏览
在繁華的銅鑼灣心臟地帶,窗外是漂亮的維多利亞海景,藏著一間別具風格的法式酒吧餐廳。踏入店內,便被其優雅而不失輕鬆的氛圍所吸引。深色木質傢具與裝飾相映成趣,營造出溫暖而時尚的空間。柔和的燈光灑落在精心擺設的餐桌上,為美食體驗增添了一絲浪漫氣息。菜單上的菜式融合了法式經典與創新元素,每道菜都令人期待。我們的晚餐從一道引人注目的前菜開始 - 24個月巴馬火腿配流心水牛芝士。這道菜的擺盤極具視覺衝擊力:鮮紅的火腿薄片如花瓣般鋪開,中間點綴著一顆完美的流心水牛芝士。火腿經過24個月的陳年,呈現出濃郁而細膩的風味,與綿密的水牛芝士相得益彰。搭配清新的綠色小苗,不僅增添了口感層次,也平衡了整體的濃厚感。作為一道小食,日式吉列炸蠔絕對是亮點之一。外層酥脆的麵衣包裹著飽滿多汁的蠔肉,一口咬下,蠔的鮮美立即在口中綻放。搭配檸檬片和細碎的香草,既能中和油膩感,又能提升整體風味。主菜中,最令人印象深刻的莫過於茄汁波士頓龍蝦意粉。金黃誘人的龍蝦肉鋪在醬汁濃郁的意粉上,散發著誘人的香氣。龍蝦肉質鮮嫩多汁,與al dente的意粉完美結合。茄汁的酸甜味道恰到好處,既突出了龍蝦的鮮美,又不會喧賓奪主。每一口都是海鮮與

主菜中,最令人印象深刻的莫過於茄汁波士頓龍蝦意粉。金黃誘人的龍蝦肉鋪在醬汁濃郁的意粉上,散發著誘人的香氣。龍蝦肉質鮮嫩多汁,與al dente的意粉完美結合。茄汁的酸甜味道恰到好處,既突出了龍蝦的鮮美,又不會喧賓奪主。每一口都是海鮮與意大利麵的完美融合。

另一道主菜 - 豆乳汁燒法國春雞同樣令人驚艷。金黃酥脆的雞皮下是多汁嫩滑的雞肉,搭配清新爽口的豆乳汁,創造出一種獨特的口感體驗。豆乳的溫和甜味與雞肉的鮮美相得益彰,展現了廚師高超的烹飪技巧。

最後,我們以一道清爽的甜品 - 日本柚子雪糕作為完美的句點。雪糕質地細膩綿密,柚子的清香與些微酸味,平衡了之前菜餚的濃重口感。薄荷葉的點綴不僅增添了視覺美感,還帶來一絲清新的口感。

2024-07-25 96 浏览
之前食過幾間位於suger+入面嘅餐廳都幾滿意可以睇到維園一帶靚境 呢間入面仲有巨型屏幕樓底高空間感夠好有氣氛清酒煮藍青口青口肉嫩帶淡淡酒香24個月熟成巴馬火腿配流心水牛芝士巴馬火腿肉質嫩滑冇筋配上流心水牛芝士芝士切開緩緩流出一齊食味道甘香虎蝦冬陰功扁意粉虎蝦爽彈 冬陰功意粉微辣 扁意粉幾掛汁澳洲安格斯肉眼扒配壽喜燒汁肉眼扒叫了5成熟已經切好上碟 外面煎到好香 壽喜燒汁令牛肉入口帶甜甜地嘅味道配埋生雞蛋一齊食入口更加滑幾有日式嘅風味抹茶蕨餅提拉米蘇面層舖滿抹茶粉 蕨餅混合在中間 舊蕨餅放係中間起到作用 不同於傳統提拉米蘇的味道 甜度適中但都幾岩我口味

青口肉嫩帶淡淡酒香

24個月熟成巴馬火腿配流心水牛芝士

虎蝦冬陰功扁意粉
虎蝦爽彈 冬陰功意粉微辣 扁意粉幾掛汁

澳洲安格斯肉眼扒配壽喜燒汁

抹茶蕨餅提拉米蘇

2024-07-24 100 浏览
用餐環境不俗,座位寬闊,景觀開揚。前菜可以選擇湯或沙律。⭐️是日餐湯湯汁濃郁,蘑菇的鮮味溢於杯中,令人胃口大開。⭐️廚師沙律豆腐軟嫩可口,沾上濃郁的胡麻醬,清爽可口。再加上沙律菜,很滿足。⭐️煙燻黑椒牛肉片三文治牛肉薄片搭配脆爽的黃瓜和番茄,口感層次豐富。麵包恰到好處的吸收了肉汁,整體口感非常出色。⭐️日式雞白湯炒意粉日式雞白湯炒意粉較清淡。湯頭濃郁鮮美,與彈牙的炒麵完美融合。⭐️VIVERE DESSERT雪芭酸甜可口,恰好消除了前菜和主菜的油膩感。加上芝士蛋糕,味道不單一。⭐️咖啡咖啡拉花挺漂亮的。
用餐環境不俗,座位寬闊,景觀開揚。

前菜可以選擇湯或沙律。

⭐️是日餐湯

湯汁濃郁,蘑菇的鮮味溢於杯中,令人胃口大開。

⭐️廚師沙律

⭐️煙燻黑椒牛肉片三文治

⭐️日式雞白湯炒意粉

⭐️VIVERE DESSERT

⭐️咖啡

咖啡拉花挺漂亮的。
午餐
餐廳地理位置優越,係sugar+11樓,可以望到維多利亞公園景色。餐廳設計新穎有格調,晚上加上燈光昏暗,醉人的夜景最岩慶祝生日或週年紀念日😍另外餐廳有free flow NORDAQ still water /sparkling water 供應,每人都係$20,真係平過叫一枝水👍🏻清酒煮藍青口個汁好清甜好濃清酒味,第一食到咁濃郁的酒煮青口🤤藍青口真係好鮮嫩,夠新鮮👍🏻9安士澳洲安格斯肉眼扒配壽喜燒汁超特別配左壽喜燒汁同日本生蛋黃,五成熟的肉眼扒juicy 肉味濃,點埋個醬汁更滑更出色👍🏻香脆魚皮甘鯛魚配虎蝦 檸檬蛋黃龍蝦汁功夫菜👍🏻甘鯛魚魚皮炸到卜卜脆,但魚肉仲保持嫩滑。虎蝦食得出好新鮮爽口彈牙!柚子雪糕自家製雪糕,食到柚子粒粒,幾清新解膩。🌟叫左一個前菜,兩個主菜同甜品,食物都當相出色👍🏻同朋友渡過了愉快的周末。

9安士澳洲安格斯肉眼扒配壽喜燒汁

香脆魚皮甘鯛魚配虎蝦 檸檬蛋黃龍蝦汁

柚子雪糕
自家製雪糕,食到柚子粒粒,幾清新解膩。

2024-07-21
  • 香脆魚皮甘鯛魚配虎蝦 檸檬蛋黃龍蝦汁
  • 9安士澳洲安格斯肉眼扒配壽喜燒汁
  • 清酒煮藍青口
  • NORDAQ  water
2024-07-22 121 浏览
朋友這天帶我黎這間餐廳,我從來都不知原來銅鑼灣有間個view咁靚嘅餐廳,不過呢日天公不造美,全日落大雨,但都無阻我們的雅興,因為餐廳裡邊的環境都好好feel,音樂柔和,座位闊落。 牛舌心串燒($68):餐廳好有心,會配上2種鹽,牛舌心口感柔軟,鮮嫩多汁,表面有略微焦香的口感 雞胸軟骨($68):這款小食概念和薯條一樣,長條型的,可以用手拿起來吃炸得脆口,軟骨部分柔軟可口 原隻波士頓龍蝦配荷蘭醬及9安士澳洲安格斯肉眼($598):龍蝦肉質肥美鮮甜,口感彈牙,用荷蘭醬焗,口感滑溜很滋味,龍蝦好多膏,非常鮮甜,是我很喜歡的一道菜。澳洲安格斯肉眼廚師已切開,方便客人進食,我們點了7成熟剛剛好,表面煎得很香,帶有嚼勁,肉味濃郁,亦很juicy 意式青醬意大利粉($148):青醬濃郁得來清新意粉有嚼勁,掛滿青醬很滋味配有蕃茄仔更加清新 熔岩巧克力蛋糕配雲呢拿雪糕($108):吃西餐當然要配返個甜品這甜品其實是心太軟外邊焗得脆口,內裡就像熔岩一樣,朱古力醬熔化很滋味朱古力味濃郁,甜度剛剛好雲呢拿雪糕很清新濃郁的蛋糕和清新的雪糕配搭得很好 這裡環境氣氛真的很好,職員亦很有禮,很適合和朋友或家人聚會或廈

牛舌心串燒($68):

雞胸軟骨($68):
這款小食概念和薯條一樣,長條型的,可以用手拿起來吃
炸得脆口,軟骨部分柔軟可口

原隻波士頓龍蝦配荷蘭醬及9安士澳洲安格斯肉眼($598):

意式青醬意大利粉($148):
青醬濃郁得來清新
意粉有嚼勁,掛滿青醬很滋味
配有蕃茄仔更加清新

熔岩巧克力蛋糕配雲呢拿雪糕($108):
吃西餐當然要配返個甜品
甜品其實是心太軟
外邊焗得脆口,內裡就像熔岩一樣,朱古力醬熔化很滋味
朱古力味濃郁,甜度剛剛好
雲呢拿雪糕很清新
濃郁的蛋糕和清新的雪糕配搭得很好

這裡環境氣氛真的很好,職員亦很有禮,很適合和朋友或家人聚會或廈祝節日呢。

2024-07-14
2024-07-18 162 浏览
><一整列玻璃窗幕 景觀十分開揚日照採光至夜幕低垂 氣氛漸濃忌廉焗大啡菇配香煎虎蝦(108)Stuffing係混合咗蝦肉提升爽腍大啡菇嘅配搭波士頓龍蝦扁意麵(268)當晚只剩一份供應 幸好有趕快點上龍蝦滿佈橙紅褐黃嘅蝦膏 肉質彈牙鮮美用咗精髓其蝦油蝦膏炮製的扁意粉很惹味9安士澳洲安格斯肉眼扒配壽喜燒汁(388)Medium肉眼已經切開咗 其肉味頗出 拮穿蛋黃沾上壽喜燒汁 頓時變成日式風味Matcha Tiramisu(88)蕨餅口感軟糯 tiramisu香滑不膩Rosemary Berry Breeze(88)Lemon/honey/blue curacao syrup/sprite/blueberry淺藍色很吸精 清爽消暑><><><><><><><><><>< Vivere 銅鑼灣糖街25-31號Sugar+ 11樓
一整列玻璃窗幕 景觀十分開揚
日照採光至夜幕低垂 氣氛漸濃
忌廉焗大啡菇配香煎虎蝦(108)
Stuffing係混合咗蝦肉
提升爽腍大啡菇嘅配搭
波士頓龍蝦扁意麵(268)
當晚只剩一份供應 幸好有趕快點上
龍蝦滿佈橙紅褐黃嘅蝦膏 肉質彈牙鮮美
用咗精髓其蝦油蝦膏炮製的扁意粉很惹味
9安士澳洲安格斯肉眼扒配壽喜燒汁(388)
Medium肉眼已經切開咗 其肉味頗出
拮穿蛋黃沾上壽喜燒汁 頓時變成日式風味
Matcha Tiramisu(88)
蕨餅口感軟糯 tiramisu香滑不膩
Rosemary Berry Breeze(88)
淺藍色很吸精 清爽消暑
><><><><><><><><><><
Vivere
銅鑼灣糖街25-31號Sugar+ 11樓
點解冇人介紹⁉️冷門高質好食fusion意大利餐廳🔹喜歡請like & follow🫶🏻對我來講是很重要的支持🔹這間位於銅鑼灣糖街Sugar+ 的意大利餐廳很有驚喜!主打fusion西餐,例如肉眼扒配壽喜燒汁、冬陰功大蝦意粉食物高質不在話下座位闊落,裝潢時尚,更可眺望維園景色超適合來慶祝節日或特別日子!(我們當晚至少有3枱客人都是來慶生的haha)① 澳洲安格斯肉眼扒配壽喜燒汁(9oz) $388叫了medium 5成熟,口感滑嫩富牛肉香及帶油脂香第一次食牛扒配壽喜燒汁,有驚喜!蘸上蛋液及甜甜鹹鹹醬汁,味道更豐富,口感更滑溜!必蘸!② 虎蝦冬陰功扁意粉 $178虎蝦爽彈意粉al dente, creamy掛汁冬陰功的辣是慢慢浸出來的,好食③ 凱撒沙律配蟹肉.飛魚籽 $148 🥗賣相特別,2棟生菜直上沙律菜新鮮,加上飛魚籽更爽口整體非常清新開胃④ 串燒:雞爽肉 $28 | 燒鱔 $58雞爽肉富肉香燒鱔皮脆無腥味⑤ 熔岩巧克力蛋糕配雲呢拿雪糕 $108 🍫好好食! 連平時不喜歡朱古力及甜品的媽媽都大讚一切開朱古力醬馬上流出蛋糕外層烤得香脆,內裏依然保持濕潤朱古力醬香濃,不會太甜及太膩所有都恰
點解冇人介紹⁉️冷門高質好食fusion意大利餐廳

這間位於銅鑼灣糖街Sugar+ 的意大利餐廳很有驚喜!
主打fusion西餐,例如肉眼扒配壽喜燒汁、冬陰功大蝦意粉
食物高質不在話下
座位闊落,裝潢時尚,更可眺望維園景色
超適合來慶祝節日或特別日子!
(我們當晚至少有3枱客人都是來慶生的haha)

① 澳洲安格斯肉眼扒配壽喜燒汁(9oz) $388
叫了medium 5成熟,口感滑嫩
富牛肉香及帶油脂香

第一次食牛扒配壽喜燒汁,有驚喜!
蘸上蛋液及甜甜鹹鹹醬汁,
味道更豐富,口感更滑溜!必蘸!

② 虎蝦冬陰功扁意粉 $178
虎蝦爽彈
意粉al dente, creamy掛汁
冬陰功的辣是慢慢浸出來的,好食

③ 凱撒沙律配蟹肉.飛魚籽 $148 🥗
賣相特別,2棟生菜直上
沙律菜新鮮,加上飛魚籽更爽口
整體非常清新開胃

④ 串燒:雞爽肉 $28 | 燒鱔 $58
雞爽肉富肉香
燒鱔皮脆無腥味

⑤ 熔岩巧克力蛋糕配雲呢拿雪糕 $108 🍫
好好食! 連平時不喜歡朱古力及甜品的媽媽都大讚
一切開朱古力醬馬上流出
蛋糕外層烤得香脆,內裏依然保持濕潤
朱古力醬香濃,不會太甜及太膩
所有都恰到好處
配上雲呢拿雪糕冷火交融,口感更豐富!

⑥ 抹茶蕨餅提拉米蘇 $88 🍵
提拉米蘇非常creamy滑溜
咖啡手指餅鬆軟濕潤
食到少少rum酒香及咖啡味
中間還有抹茶蕨餅!好意外!
蕨餅煙煙韌韌帶抹茶香
整體而言是好食的 (不過被心太軟比下去)
另外,茶控希望抹茶味可更濃郁🍵🤣

📍Vivere

• Lava Cake