2018-08-14 62 浏览
今日去開科學園,順便在内吃埋lunch,行經呢間wm cafe小店就入去試試。店舖雖小,但食物質素極高,餐廳内整潔,有一道落地玻璃牆門可透天然光,而且環境幽靜又有露天座位,相當舒服。最重要係佢地嘅服務及烹調真係可媲美出面嘅大餐廳!粟米忌廉湯,食到粒粒粟米蓉磨至幼滑,配上暖烘烘又脆口嘅牛油法包,正!蟹肉墨汁意大利粉,蟹肉鮮甜,加上墨魚麵口感非常彈牙,兩者極為絕配。見cafe主打花茶,一於就叫了個纖麗美顔茶,洛神花嘅酸味再配搭玫瑰及茉莉花帶出陣陣花香 ,飲落非常安神,值得一讚嘅係佢地無加糖,是正宗嘆茶嘅宗旨,唔似坊間近年興起嘅花茶都亂加上糖,失去品茶原義。甜品芝士蛋糕,有香濃芝士味,甜度適中,又有值得一讚的是碟和刀叉都雪凍,令芝士蛋糕送入口中時仍保持凍冰冰。

I was there with my friend to have lunch. I get homemade meatball with tomato sauce. Wow meatball made with the lower quality of meat it was basically salty and no more. No more taste than acid tomato sauce. For sure there not Italian chef there. I am surprise how can destroyed the meatball like that.Parma ham e pineapple pizza. They ask to wait 20 minutes and they delivery pizza after 30 minutes. The pizza was already cold and hard like rock. It was almost impossible to eat. We try to eat but
Parma ham e pineapple pizza. They ask to wait 20 minutes and they delivery pizza after 30 minutes. The pizza was already cold and hard like rock. It was almost impossible to eat. We try to eat but Parma ham was not Parma ham but maybe original copy from somewhere. Ashamed !!
Dessert English raising scone with cream and jam. I am speechless they delivery something cream and sugar nothing more!! Please before to advertisement you are Italian restaurants try to make something at least near by. Improve!!!
2018-08-07
午餐
2018-08-07 1308 浏览
今日喺科學園附近同朋友影相同埋做啲攝影素材,影影下唔經唔覺原來已經係兩點幾三點,個肚餓都打緊鼓,見到有間Cafe叫做WM Café and Bar,因為真係餓死了有理冇理坐低試吓先。Cafe可能因為有半間都係面對着落地大玻璃,今日咁岩天氣非常之好有太陽柔和直晒令到成間Cafe都陽光充足,感覺令人精神為之一振!一睇餐牌就見到一個寫明足八安士既安格斯牛肉芝士漢堡,好似好夠份量岩晒我呢啲大胃王,女助手叫叫左個白酒汁扒帶子意大利粉同凍鮮奶咖啡,我叫左個薄荷梳打特飲爽一爽。安格斯牛肉芝士漢堡到左第一眼睇到塊漢堡扒就知佢一定足八安士,足足兩節手指咁厚,香味聞得出係用烤爐做加熱處理,漢堡扒同埋漢堡包嘅表面都做到煎封同埋同脆皮嘅效果,因為個包份量實在太大所以真係唔可以成個包一口咬落去,你諗下個包係大到咁樣樣嘅地步,分開咗漢堡扒咬落口嘅時間肉汁會多到樓落去下面果層包面,食得出漢堡扒嘅牛肉本身都係新鮮如果唔係根本冇可能有咁多嘅肉汁,我就對呢一個漢堡包非常之滿意啦,仲有佢哋嘅薄荷梳打特係你食完包之後,飲一啖因為新鮮嘅薄荷葉配合梳打嘅揮發,清新嘅感覺會口裏面爆出嚟,我覺得呢一個特飲配合漢堡包係非常之夾。白酒汁

白酒汁扒帶子意大利粉上枱嘅時間散發着非常之清香嘅酒香,見到配料主要嘅有帶子車厘茄同埋露筍,因為配菜都經過烤焗配合埋白酒汁香味非常之強勁,意粉偏向彈牙口感配合白酒汁蒸發香味既配合,味道會喺口裏便慢慢揮發非常之有層次,配合凍鮮奶咖啡奶奶感重,咖啡嘅淡苦味一洗意粉嘅味道,我幾鐘意呢個組合!

估唔到科學園到搵到好野食,強烈推薦大家試下!
2018-08-03 73 浏览
這個位於科學園內的café環境清幽,下午2時半去到不算多人,感覺十分舒服。店內設有小型吧枱之餘,還用了很多綠色植物做裝飾,好像在店內野餐的感覺。回頭一看,便看到這個大型電視,真的十分大型也清晰,喜歡電視餸飯的朋友一定喜歡在此用餐。我和饑餓的朋友一坐下,就馬上開始看餐單,餐單上的lunch set有多款選擇,每款都十分吸引。跟餐還可以配$18以下的飲料,加$10還可以跟餐湯及麵包。以下就是我們order的食物:枱面上供應了餐具跟餐+$10的餐湯及多士是濃濃的蘑菇湯,菇味濃,十分好喝,小小杯,不會太飽肚,份糧剛剛好。至於多士,也烤得十分脆,一口咬下去,咔咔聲,十分脆口,點湯喝,十分好喝!Lunch set L 煙鴨胸沙律$60十分清新,蔬菜很新鮮,鴨胸分量也適中,加上cheese粉及bacon 十分好吃!飲料跟餐點了兩杯洋甘菊茶是用茶包沖的,味道十分香,也不會甜,很好喝。Lunch set F 青口意粉 $75大大隻青口,十分好吃,也十分新鮮,配上我至愛的扁意粉,吃得津津有味。餐廳旁設有自助調味料區,可自由加入喜愛的調味料,不錯的設計。

以下就是我們order的食物:

枱面上供應了餐具

跟餐+$10的餐湯及多士

Lunch set L 煙鴨胸沙律$60

飲料跟餐點了兩杯洋甘菊茶
是用茶包沖的,味道十分香,也不會甜,很好喝。

Lunch set F 青口意粉 $75

2018-07-31 56 浏览
今日嚟到科學園呢邊,諗住睇下風景,順便行下海濱長廊, 踩下單車, 一直都以為科學園冇咩好嘢食 ,結果俾我發現咗間cafe,望落好似好靚咁,唔知嘢食又如何呢 ,一於試下啦!成間cafe嘅擺設好靚感覺上可以揀一個優閒嘅午餐餐牌lunch餐牌breakfast我嘅main dish係烤菠蘿香辣雞柳漢堡配美式粗薯條巨型hamburger 配超粗薯條 ,呢個漢堡包入面有生菜 香辣雞柳, 仲有好多時嘅醬汁, 仲有一舊酸酸甜甜嘅菠蘿,可以中和一下烤雞柳嘅辣味, 份量好多 味道唔錯 ,好多地方嘅薯條都係好幼, 呢個呢就係粗薯條 ,好有口感。我揀咗個花茶呢一個係 美白亮膚茶, 材料有玫瑰花,金盞花,功效行氣活血,清熱解毒,補血養顏,聽落很好吸引呢當然要試下啦! 味道唔錯,幾香。最後叫中國橄欖油奶凍, 白雪雪嘅奶凍上面有橄欖油 ,混合而食好好味!

成間cafe嘅擺設好靚感覺上可以揀一個優閒嘅午餐

餐牌lunch

餐牌breakfast

我嘅main dish係烤菠蘿香辣雞柳漢堡配美式粗薯條

我揀咗個花茶

2018-07-30 1562 浏览
今日因為要去中文大學嗰邊 ,咁呢就順便就搭左272k嘅車呢就去到科學園啦! 因為呢科學園環境好靚㗎 ,沿途呢仲有一個海濱長廊, 想去睇下風景! 食個飯 一入嚟就見到呢間cafe呢真係好靚好優雅 !心唸可以嚟到呢度食野真係唔錯!餐牌我叫咗白酒汁扒鮮帶子意大利粉, 我以為分量會好少,但其實都ok嘅 。有五粒帶子, 同埋有少少番茄同埋蘆筍 ,先食一啖意粉 ,意粉口感軟綿綿 ,有白酒汁嘅香味, 帶子好嫩滑 ,同意粉好夾 ,小番茄同埋蘆筍有好新鮮,所以我好滿意呢個午餐!叫咗一壺纖體美容冊, 材料又落神花, 玫瑰花 ,茉莉同埋杞子 ,佢嘅功效呢就係 排毒消脂,降低血壓, 好似好健康咁 ,所以我就叫咗呢杯花茶, 佢個杯好得意㗎, 呢一個花茶一開始飲呢係冇顏色嘅 ,但飲咗冇耐之後, 佢越浸就會變得越深色 ,好靚嘅玫瑰粉 ,然之後呢酸味都越嚟越濃呢個係我嘅甜品橄欖油奶凍好香嘅奶味 ,好滑溜嘅奶凍, 加上一小滴橄欖油 ,撈埋奶凍一齊食 ,真係好好味喎, 我原本以為呢個冇咩特別嘅, 但係點知原來食落去真係好好味!

餐牌

呢個係我嘅甜品橄欖油奶凍

2018-07-10 105 浏览
最近放假都會到四處郊遊一下,今天就來到科學園走走拍拍照,感受一下城市以外的大自然。搵左間環境舒服既cafe坐坐,一坐下見到在很多款花茶,於是便叫了一壺氣血養顏茶。內有紅棗,圓肉和玫瑰花,十分養顏活血。茶很快就到了再等它泡一下,茶的顏色就變得深色,這個時候喝就最為入味。喝一口感到十分清新,茶味濃度剛剛好,而且紅棗加玫瑰這個配答味道清甜帶有茶味,又有益又好飲,更有減壓舒神的作用。烤菠蘿香辣雞柳漢堡🍍🍔夏日炎炎,最岩食菠蘿,既消暑味道又清新,配埋雞柳一齊食,估唔到味道都好夾,而且菠蘿仲有成大片,而且味道夠鮮甜,加埋辣辣地既雞柳一齊食就最惹味。同埋漢堡都好大個,食完好飽。仲有配埋粗薯條一齊食,一定夠飽。夏威夷風光薄餅🍕Pizze賣相好得,上面有四大塊煙肉係上面,煙肉連埋下面塊pizza一齊食好好食,而且薄餅上還有很多味道清新的菠蘿,有很多芝士,而且自助區還有芝士粉可以自由加,十分方便。最後加$18有是日甜品,芝士蛋糕好好食,甜得來不溜。

烤菠蘿香辣雞柳漢堡🍍🍔

夏威夷風光薄餅🍕

最後加$18有是日甜品,芝士蛋糕好好食,甜得來不溜。
2018-07-09 98 浏览

烤菠蘿香辣雞柳漢堡🍍🍔

夏威夷風光薄餅🍕

最後加$18有是日甜品,芝士蛋糕好好食,甜得來不溜。
 沙田雖然不時經常去多數去探朋友先去今日約左十多年朋友仔去一個遠離塵囂地方食野同談心跟著朋友仔於沙田火車站出。轉搭小巴去,不用15分鐘就由沙田站去到科學園第一期了。當日藍天碧海,風和日麗,面向吐露港景色,所以在海傍坐坐,一邊欣賞風景,加上涼風輕吹,整個人好舒服。暢談時,望著藍天白雲可遠眺八仙嶺景色及慈山寺觀音像。完全忘懷於此。可能大家太開心。一傾傾了2個小時。才醒過來,有些肚餓,此時已經3點多。最理想要食下午茶 Happy Hour,於每座大樓下都有小店或食店。找了幾間,便選了 WM Café and Bar 因為餐牌餐款選擇多,價錢合理,不過餐廳是自助形式, 對於客人來說, 可以自由度大些。當日不是太餓, 大家先點了煙三文魚牛油果牛角酥配粗薯條及英式炸魚柳配粗薯條, 沒有想過, 一件簡單牛角酥,造型可以甘有心思,牛角酥 雖不是新鮮熱辣出爐,但仍食得出酥軟,牛油味道適宜,不會食到滿手滿口油淋淋感,配料內的三文魚及牛油果的份量剛好,不需要刻意塞得滿滿或過少, 令食時減少漏掉及不夠飽,粗壯的薯條一定會滿足到你。因為香脆之餘, 有咬口。另一道英式炸魚柳, 造型及份量一樣吸引, 但味道較清淡,

沙田雖然不時經常去
多數去探朋友先去
今日約左十多年朋友仔去一個
遠離塵囂地方
食野同談心
跟著朋友仔於沙田火車站出。轉
搭小巴去,不用15分鐘就由沙田站去到科學園第一期了。

當日藍天碧海,風和日麗,面向吐露港景色,所以在海傍坐坐,
一邊欣賞風景,加上涼風輕吹,整個人好舒服。暢談時,
望著藍天白雲可遠眺八仙嶺景色及慈山寺觀音像。完全忘懷於此。
可能大家太開心。一傾傾了2個小時。才醒過來,有些肚餓,

找了幾間,便選了 WM Café and Bar

因為餐牌餐款選擇多,價錢合理,

不過餐廳是自助形式, 對於客人來說,
可以自由度大些。

沒有想過, 一件簡單牛角酥,
造型可以甘有心思,牛角酥 雖不是新鮮熱辣出爐,
但仍食得出酥軟,牛油味道適宜,
不需要刻意塞得滿滿
或過少, 令食時減少漏掉及不夠飽,

粗壯的薯條一定會滿足到你。
因為香脆之餘, 有咬口。
另一道英式炸魚柳,

造型及份量一樣吸引,
但味道較清淡, 而且炸漿較厚,所以吸引力一般。
正當失望之餘,
餐廳內另一驚喜出現,
黑松露醬烤菇薄餅,

大家都愛黑松露的芳香味道,再配上新鮮熱辣辣薄脆餅底,
當熱力上升時,完全發揮黑松露醬香味, 而且黑松露配上烤菇是穩陣之選,
香味配合得好好,

把餅分四件,每一口咬落先有黑松露及菇片味,

之後香脆餅底,
因為餅底有針洞

烤焗時, 餅底更鬆太脆
用料十足去焗製,餐廳沒有將貨就價。
雖然地方遠一點, 但可以欣賞環境外, 更可以食到有水準之美食.

2018-06-23
  • 黑松露醬烤菇薄餅
  • 煙三文魚牛油果牛角酥配粗薯條
2018-06-18 109 浏览
難得有Long weekend,和男朋友去科學園行下!見到呢間餐廳好多人,價錢又幾平,就入左去試下我地叫左兩個tea set,一個茄汁肉丸,一個剛松露烤菇pizza,仲有兩杯野飲。環境好好,又坐得好舒服,價錢都算好平!肉丸味道幾特別,幾好味 !Pizza都好好味,整體都好滿意,只係因為假期多人,落完order都等左啲時間先有野食見到menu既all day breakfast都好吸引,可惜今次冇試到。下次會再黎!

肉丸味道幾特別,幾好味 !

2018-06-17
2018-06-18 92 浏览
同朋友仔踏完單車,過左科學園食野,可能因為星期六日既關係,好多餐廳都冇開 。見到wm cafe係外面冇咩分店 ,平時食唔到,可以挑戰一下!環保幽靜 又有落地大玻璃窗,陽光都好充足。呢度主攻西餐食物,同朋友點左安格斯牛堡配薯條,三文魚菠蘿pizza,香烤雞翼同煙三文魚忌廉寛條麵。講講個安格斯牛堡,好厚肉,肉汁滿溢,入面有豐富既醬汁同蔬菜。女仔比較難一口咬哂幾層,要分兩層或切細食。三文魚pizza好有咬口好脆!係特薄款既pizza!香烤雞翼有少少酸酸辣辣味都幾惹味 ,配上粗薯條~~薯條新鮮炸唔乾身 岩岩好,仲好夠鹽味!薯條果然都係要粗先最好食 !最後講埋煙三文魚忌廉寬條麵 ,上面三文魚整到好似花花咁上盆~面層加有芝士粉~忌廉汁好充足 每一啖都有濃濃既忌廉!呢度上餐算快 又有自助區可以拎水同醬汁~都係個休息tea 既好選擇!

環保幽靜 又有落地大玻璃窗,陽光都好充足。

女仔比較難一口咬哂幾層,要分兩層或切細食。

三文魚pizza好有咬口好脆!係特薄款既pizza!

香烤雞翼有少少酸酸辣辣味都幾惹味 ,配上粗薯條~~

薯條新鮮炸唔乾身 岩岩好,仲好夠鹽味!
薯條果然都係要粗先最好食 !

最後講埋煙三文魚忌廉寬條麵 ,
上面三文魚整到好似花花咁上盆~
面層加有芝士粉~
忌廉汁好充足 每一啖都有濃濃既忌廉!

呢度上餐算快 又有自助區可以拎水同醬汁~
都係個休息tea 既好選擇!
今日又去科學園食午餐,今次食西餐。門口有餐牌係Set Lunch,好抵食。不過友人係散叫餐牌叫左帆立貝意粉,所以無包餐飲~ 如果另外叫就要 +$20,比較貴呢。賣相不是太好,食落口味都較為淡,適合鐘意清淡、健康既人士。(望落有d茶餐廳既感覺呢XD)而我就叫左個大大份既漢堡,唔好以為得漢堡同薯條好似好細份咁,佢個漢堡係極大份,去到最後我係食唔晒呢,好浪費啊。味道黎講,薯條即炸,好熱好香脆,有個吧比自己加醬汁,我就拎左茄汁。至於漢堡,個人覺得佢既醬汁較少,可能都要自己去吧度加。不過本身既肉汁都多,所以食起黎唔會太乾~都幾好食架。跟餐叫左杯凍檸茶 (凍飲 + $3),不過不失吧~最後,係坐係度傾計既期間,餐廳送上雪米糍 ~ 總結係,休閒抵食午餐黎講係OK的,如果唔係lunch time黎、優惠更多呢,好似係8折。
今日又去科學園食午餐,今次食西餐。

門口有餐牌係Set Lunch,好抵食。

不過友人係散叫餐牌叫左帆立貝意粉,
所以無包餐飲~ 如果另外叫就要 +$20,比較貴呢。
帆立貝意粉

賣相不是太好,食落口味都較為淡,適合鐘意清淡、健康既人士。
(望落有d茶餐廳既感覺呢XD)
安格斯牛肉芝士漢堡

而我就叫左個大大份既漢堡,
唔好以為得漢堡同薯條好似好細份咁,佢個漢堡係極大份,
去到最後我係食唔晒呢,好浪費啊。

至於漢堡,個人覺得佢既醬汁較少,可能都要自己去吧度加。
不過本身既肉汁都多,所以食起黎唔會太乾~都幾好食架。

跟餐叫左杯凍檸茶 (凍飲 + $3),不過不失吧~
最後,係坐係度傾計既期間,餐廳送上雪米糍 ~

總結係,休閒抵食午餐黎講係OK的,
如果唔係lunch time黎、優惠更多呢,好似係8折。
安格斯牛肉芝士漢堡
2018-06-16 58 浏览
去左科學園搵朋友lunch ~大多餐廳都比較大眾化,wm cafe比較少係外面見到,而且都坐滿客人 ,應該都不錯吃。木台加上落地窗 有種文青感覺。環保都好舒適 陽光充足!同朋友兩個人點左四樣野share食 ,安格斯漢堡 夏威夷風光薄餅 燒烤醬雞翼同煙三文魚忌廉寛條麵~~安格斯堡 厚到不得了 大大隻~~~配上新鮮既蕃茄同生菜,加埋醬汁真係好match !夏威夷pizza係薄脆款既,pizza 料係三文魚加菠蘿,賣相都好好。燒烤醬雞翼有少少辣味,肉質鮮嫩。加配粗薯條 薯條厚切~炸至金黃 皮薄餡靚!口感十足~~煙三文魚忌廉寬條麵 ,上面三文魚整到好似一朵玫瑰花咁~~芝士粉成個麵都係~~濃濃既忌廉加上蔬菜 ,感覺唔太肥 仲好健康。杯青檸薄菏soda好清新 !夏天飲好透心涼~~
去左科學園搵朋友lunch ~
大多餐廳都比較大眾化,
wm cafe比較少係外面見到,
而且都坐滿客人 ,
應該都不錯吃。
木台加上落地窗 有種文青感覺。
環保都好舒適 陽光充足!
同朋友兩個人點左四樣野share食 ,
安格斯堡 厚到不得了 大大隻~~~
配上新鮮既蕃茄同生菜,
加埋醬汁真係好match !
夏威夷pizza係薄脆款既,
pizza 料係三文魚加菠蘿,
賣相都好好。
燒烤醬雞翼有少少辣味,
肉質鮮嫩。
加配粗薯條 薯條厚切~
炸至金黃 皮薄餡靚!
口感十足~~
煙三文魚忌廉寬條麵 ,
上面三文魚整到好似一朵玫瑰花咁~~
芝士粉成個麵都係~~
濃濃既忌廉加上蔬菜 ,
感覺唔太肥 仲好健康。
杯青檸薄菏soda好清新 !
夏天飲好透心涼~~

2018-06-08 73 浏览
同老公難得可以星期六出去拍下拖,更係要行下街食下飯啦!行完一輪沙田大型商場,又見攰,又多人,就決定同老公入科學園搵食,小巴司機都好好人,話第一期好多野食,於是就落車入去第一期睇下有咩食,入到門口比個易拉架吸引。個漢堡好吸引,我地就入座, 餐廳是比較自助形式,要到前台購買食物,侍應把2個餐牌遞比我地,方便我地選擇食物。我地去到仲係午餐時段,所以都好多選擇,有意粉、有漢堡,因為深深比漢堡吸引,所以同老公選擇了巨量級安格斯牛肉芝士漢堡配美式粗薯條、烤菠蘿香辣雞柳漢堡配美式粗薯條。食薯條又點少得茄汁,這裡環境非常整潔,物品擺放整齊,而且不論醬料、忌廉奶同餐具都是自助形式,非常方便。熱咖啡是濃濃的齋啡,可自己自由添加喜歡奶量同糖,岩晒我呢個喜歡少奶走糖的人。而凍檸茶是檸檬加青檸的,真的很特別,老公覺得感覺好清新。主角出場,巨量級安格斯牛肉芝士漢堡配美式粗薯條,安格斯牛肉真的很厚身,分量真的人如其名巨量級,安格斯牛肉不會很乾,而且有肉汗流出,再配合芝士真的完美,粗薯條份量不多,但因為熱辣辣炸出,所以仲脆卜卜,粗薯條超讚。而另一主角也出場了,烤菠蘿香辣雞柳漢堡配美式粗薯條,辣雞柳是香辣口味,不會過份

而凍檸茶是檸檬加青檸的,真的很特別,老公覺得感覺好清新。

而另一主角也出場了,烤菠蘿香辣雞柳漢堡配美式粗薯條,辣雞柳是香辣口味,不會過份辣,而雞柳很嫩滑多汁, 再配上菠蘿口感更清爽。總括這家店都很滿意,下次要試下佢地既意粉先得
2018-06-02
午餐
2018-06-05 59 浏览
好耐冇嚟過科學園啦,平時黎到都係踩單車經過。今日難得可以喺度休息一下,我就同朋友揀咗呢間Cafe啦。因為見到佢嘅裝飾好靚,好適合影相同消磨時間。呢個肉丸係下午茶餐,所以有嘢飲送,價錢真係好平呀。而且食落去肉丸同醬汁好夾,唔止好味仲大大粒,食幾粒已經飽飽地啦。呢個就係煙三文魚pizza ,估唔到佢個賣相會咁靚喎,一上枱已經聞到好香,不過都要相機食先,影完之後急不及待試左一塊。哇,估唔到咁好美,pizza夠簿夠脆,襯埋上面既煙三文魚真係100分呀最後仲有個是日甜品,可以揀tiramisu, New York cheese cake,不過我地都好飽啦,就揀左呢個奶凍。食落好香好滑,但又唔會太甜,為成餐畫上左一個完美既句號。值得一提既係,呢度仲有個大電視可以睇,係度舒舒服服咁hea一日簡直係享受呀,真係十分推介大家黎一試。