2020-08-05 1302 浏览
由 Wagyumafia 和牛黑手黨班底打造的燒肉餐廳 Yakinikumafia。店舖以機場元素如翻頁顯示板、閘口、離境及領取行李指示牌等,真係非常潮爆😎尾崎牛,以天然飼料飼養的百分百純種日本和牛,號稱比 A5 級數的日本和牛有更細膩的大理石紋油花😍,脂香肉味並重。而加只提供午市到6點,4點lastorder Yakinikumafia 日式燒肉套餐($480/位),包括脂肪成分各異的霜降、中等及赤身三個不同的和牛部位順時針方向燒正啦由瘦部位慢慢食到多油花位和牛骨頭湯清燉至少24小時😋一飲真係想大叫好好味, 飲完碗湯戶口味久久不散回味無窮😋最後仲有當天即在自家製雪糕牛奶味極度香濃😍正到不得了
最後仲有當天即在自家製雪糕牛奶味極度香濃😍正到不得了
2020-07-27 1156 浏览
今日打算帶小朋友出去玩下,以前拜訪過Wagyu mafia, 大人細佬都玩得好開心,所以對Yakinikumafia有點期望,提早網上預約並告知有位小朋友生日,他們說沒有甜品,但卻可以在告示版寫happy birthday 我說ok ah. 但到步後職員應該唔記得咗,我們預先點了四個餐,$580@牛的質素可以 但沒有很特別,鼓油生蛋黃蘿蔔蓉做沾醬 ok吧。招牌curry rice 一般般 比較徧向印度咖喱多于日本咖喱風味。To sum it up, 小朋友好像更喜歡牛角,價錢三倍,但重點是沒有什麼特別。
今日打算帶小朋友出去玩下,

但到步後職員應該唔記得咗,
我們預先點了四個餐,$580@
牛的質素可以 但沒有很特別,
鼓油生蛋黃蘿蔔蓉做沾醬 ok吧。

2020-07-07 1135 浏览
如果非得要搵個讚賞點,只能講句醬汁幾特別外再搵唔到有咩吸引了,安慰自己就當見識一下。1. 侍應介紹食物好似好趕時間咁,快到聽唔到要估佢講咩2. 個咖喱飯味道同合味道咖喱杯麵味好相似3. 明明限時用餐90分鐘,餐廳亦係預約制,唔明白未夠一個鐘,枱面未食晒啲嘢,侍應竟然伸手要執走咖喱飯,食緊野嘅我好狼狽咁講仲食緊,先停手唔執,感覺好差食物味道唔吸引相信亦唔會再回頭。總結:牛肉筋多+消費高+地點隔涉+難book枱

1. 侍應介紹食物好似好趕時間咁,快到聽唔到要估佢講咩

2. 個咖喱飯味道同合味道咖喱杯麵味好相似

食物味道唔吸引相信亦唔會再回頭。
總結:牛肉筋多+消費高+地點隔涉+難book枱
2020-07-02 6364 浏览
我一向喜歡吃和牛,傳說中的和牛黑手黨Wagyumafia omakase 要人均兩三千,我一直不捨得吃。謝謝好友幫忙訂位,這天終於來到Wagyumafia 的親民版 — 開業不久的Yakinikumafia,就在我上環公司附近的荷里活中心二樓。餐廳設計有機場特色,如近門口的display board及指示牌,一進店就有店員大喊口號歡迎,然後禮貌地帶我走進預訂的房間。桌上一個爐一齊燒,抽風系統很不錯,唔會食到一頭煙!每人指定吃基本Combo Set一份$480,每份套餐有一碟三款不同部位、有肥有瘦的和牛共約150g,一大碗白飯,漬白蘿蔔、小黃瓜片,還有生蛋黃混醬油汁,配白飯一流。同時奉上奶白色的和牛骨濃湯,口感柔滑,味道香濃,絕對想添飲。端上牛肉時店員也會chok住入嚟大喊口號,即時令在場氣氛升溫。牛肉非常令人滿意,我尤其喜歡油分含量高的大腿肉,烤20秒左右微焦,香口且入口即溶,較瘦的部位只需烤10秒已剛好,亦很有牛味,沾些白蘿蔔及醬油口感更佳。吃完Set 未夠喉,結果多點了Keema Curry 和牛咖喱飯及50g Senbon Share來吃。咖喱飯上有生蛋黃,與碎牛肉咖喱汁及白飯混

和牛套餐

Senbon 50g

端上牛肉時店員也會chok住入嚟大喊口號,即時令在場氣氛升溫。牛肉非常令人滿意,我尤其喜歡油分含量高的大腿肉,烤20秒左右微焦,香口且入口即溶,較瘦的部位只需烤10秒已剛好,亦很有牛味,沾些白蘿蔔及醬油口感更佳。吃完Set 未夠喉,結果多點了Keema Curry 和牛咖喱飯及50g Senbon Share來吃。咖喱飯上有生蛋黃,與碎牛肉咖喱汁及白飯混拌來吃,很惹味但略嫌咖喱汁太多飯太少!Senbon 則肥瘦適中,牛味香且有些嚼口。
Keema Curry

套餐雖然看起來不多,但吃起來卻很飽,我更把白飯撈醬汁吃光光。甜品控最後還是要點個雪糕來吃,這海鹽北海道牛乳雪糕甜筒香滑得令人驚喜!香濃的牛奶味和海鹽味竟然相當匹配,不愛甜的女朋友都忍不住點一個來吃。
和牛套餐
Keema Curry
  • Soft  Icecream
2020-06-29 1114 浏览
只要你鍾意食牛同燒肉,Yakinikumafia係一間絕對唔會令你失望既餐廳. 價錢唔算平,不過CP值係好高!我係訂位既時候已經Order左一份Combo Set,入面包括和牛拼盤,兩份前菜,和牛清湯及越光米飯.*️⃣ Combo Set $480.1️⃣OZAKI WAGYU PLATE牛肉有3款,分別係LEAN, MEDIUM 同FATTY,每款約有6件(50G), 份量都唔少架. 照舊由最瘦既部位食起.LEAN比較有咬口,而肉味亦較重.MEDIM開始就係超級嫩滑既牛肉,肉質軟而且充滿油脂.最後FATTY更係比MEDIUM多左一份爽口既感覺.2️⃣PURE WAGYU BONE BROTH和牛清湯味道好特別,超級重既牛肉味濃縮左係個湯入面.作為starter真係為呢一餐加左唔少分
*️⃣ Combo Set $480

1️⃣OZAKI WAGYU PLATE
LEAN比較有咬口,而肉味亦較重.
MEDIM開始就係超級嫩滑既牛肉,肉質軟而且充滿油脂.
最後FATTY更係比MEDIUM多左一份爽口既感覺

2️⃣PURE WAGYU BONE BROTH
1K
2020-06-21 1478 浏览
最火紅和牛燒肉店• YakinikuMafia • 必吃和牛咖喱飯一位難求,好辛苦先訂到weekend同為食朋友們來一個90分鐘lunch!每月15號,餐廳便會開放下個月booking,如果大家想訂週末或較佳用饍時間,請務必set定alarm,15號準時登入網站訂位。餐廳要求網上full payment,每位客人都要點價值$480的和牛燒肉套餐。午餐同晚餐都一樣食呢個套餐,咁$480又食咩呢?每人都有一個和牛拼盤,有三款唔同部位,有肥有瘦,大概每人12-14件,好讓大家一次過足和牛癮。同主餐廳WagyuMafia一樣,服務員喺serve牛肉前都會叫日文口號同chok爆,氣氛好好。套餐除咗有和牛外,仲包牛肉湯、白飯、蘿蔔蓉、青瓜片以及日本生卵醬油,個人認為收費合理。至於味道,餐廳的和牛都沒有下任何調味,食客可自行加鹽、秘製辣汁或生卵醬油調味。較瘦的和牛部位略燒15秒便可進食,半生熟就最美味。半肥瘦及wagyu toro部位就要燒耐啲,逼出油份,燒到表面焦香,肉質keep住軟熟。如果食完都唔夠喉的話,可以再加錢叫更premium部位。不過最推介大家加點的,是這裡的和牛咖喱飯,乾身的和牛肉碎

不過最推介大家加點的,是這裡的和牛咖喱飯,乾身的和牛肉碎咖喱上放了日本生卵,與日本米撈勻來吃,是簡單直接好吃的味道,呢碟矜貴嘅碟頭飯份量唔算大,兩個人分一碟就啱啱好。北海道牛乳軟雪糕亦值得加錢吃,絕對是認真製作,吃之前才新鮮即製,保證creamy衛生。雪糕筒用上日本和菓子脆筒,比一般西式曲奇脆筒來的輕盈,是吃完燒肉的最佳消暑甜品

特別要讚YaKinikuMafia的室內設計,以機場大堂為主題,卡座寬躺舒服,枱面夠大,抽氣極強,喺坐滿客人的情況下,有本事連半點油煙味都沒有,實在抵讚。
2020-06-19 1182 浏览
[🇭🇰香港- 上環].🔻最🔥嘅日式燒肉餐廳一定係佢,專食Ozaki Beef即係尾崎和牛,燒肉套餐有齊3款唔同部位和牛-霜降,中等同赤身,鐘意油香同入口即溶嘅我,當然覺得霜降最正😂唔駛我多講,梗係一定要點埋自家豉油配蘿蔔碎同溫泉蛋漿一齊食;跟餐嘅和牛骨湯都好鮮甜,套餐嘅份量對女士嚟講都幾多,但係男仔就應該要追加;記得要留肚食佢哋自家製北海道牛奶雪糕,超滑超香奶味;價錢比起同集團嘅Wagyumafia更加親民,值得一試👍🏻.🔻🍽 Yakinikumafia📌 地址: 上環荷李活道233號荷李活商業中心2樓202號舖.#tummysready #tummysreadytoeat #tummysreadyinhongkong #tummysreadyatsheungwan #tummysreadyforbbq #tummysreadyforsteak #tummysreadyforjapanese
[🇭🇰香港- 上環]
🔻
🔻
🍽 Yakinikumafia
東京超奢侈的和牛名店Wagyumafia繼 Mashi No Mashi人氣拉麵店之後,最近再開新店Yakinikumafia加入日本燒肉戰團,餐廳宗旨還是以較親民的價錢售賣高質素的日本和牛,不走會員制!餐廳暫時只接受網上預訂,只要到官網選擇所需的日期時間,同時訂購每人一份的燒肉套餐(港幣$488),在網上繳付全費就成功預約了,要注意預訂一經確定是絕不退款的!在用餐當天,你會收到提示電郵,如果你是慶祝生日或紀念日,可以透過電郵內的連結通知餐廳,餐廳會安排在店內的跳字告示版寫上生日快樂等字句。$488的套餐包括每人兩款開胃菜(蘿蔔和黃瓜),一份牛骨湯,一盤日本和牛(部位天天不同,但一定會是肥中瘦三個等級的和牛),和一碗白米飯。聽起來份量好像不是很多,可是和牛的油份會令你很飽,反正女生是一定夠吃的!吃完這個套餐要是還不夠的話,可以另外單點牛扒或者其他菜式。特別一提套餐里的和牛是要自己燒的,假如你另外再點和牛牛扒的話,廚師才會走岀來在你面前為你服務哦~
2020-06-14 1028 浏览
此餐廳跟Wagyumafia同一集團。 第一次來已經要批評用餐經驗不愉快!!! 約一星期前訂位的時候, staff 說預約午飯 lunch time 時段只剩兩點半才能接受預約.... 0K,為了能來試試,我們接受了。而且我們也把午餐之前與之後的時間行程安排好了。反正大家都是非常之忙碌的大忙人, 但直到用餐當日 ,職員才打電話來說兩點半已是last order時間, 叫我們早點來! 其實客觀的說,首先我們也不希望吃午飯的時間在兩點半------這差不多是下午茶時間了, 若是其他餐廳可能還有優惠呢 !但問題偏偏是我們預約時,是 你們餐廳要求 我們兩點半的時間來吃午飯!!!現在不知何故你們卻要改三又改四 。難道客人的時間不比你們的時間寶貴嗎? 你們的價位又不是普通餐廳, 真的肯定是要及予客人這樣的垃圾服務嗎?你們Wagyumafia 平時不是不斷打電話嚟 邀請我們到你們的餐廳用膳嗎?怎麼second line 的餐廳便是這樣的服務了。念在當天 serve 我們的 Elvis 服務專業、殷勤、誠懇有禮,那就不方便發作了, 但相關管理層應該檢討了。
此餐廳跟Wagyumafia同一集團。

第一次來已經要批評用餐經驗不愉快!!!

2020-06-10 1341 浏览
Wagyumafia是我一直很想吃的餐廳,這間新開的Yakinikumafia與Wagyumafia同一集團的,Wagyumafia 一個和牛omakase 套餐就要$2800一位,但是Yakinikumafia一個燒肉晚餐套餐只需要$480,當中也有Wagyumafia用的牛肉,所以如果想吃Wagyumafia的牛肉也可以試試這間。拍照當然也少不了Wagyumafia的招牌動作。燒肉的質素也不錯,共6個不同的部位,一個套餐已經足夠飽。
2020-05-10
2020-06-01 2073 浏览
Yakinikumafia by Wagyumafia just soft opened, originally from Shinjuku. You only can do online reservation with the Yakinikumafia BBQ Plate Combo Set ($480), comes with 3 different cuts of the signature Ozaki wagyu, pure wagyu bone broth, big eye BBQ sauce, pickled cucumber and Koshihikari rice. Each slice is hand-cut from a hunk that is chilled rather than frozen, ensuring the meat never loses its tenders. Love all 3 delicious cuts and one is so fatty with marbling it practically melts in mouth. The yuzu soda is very refreshing. The service is very good as well.
2020-06-01