2010-07-29 16 浏览
好地地的一個胡椒餅!!竟被這店子!!做得這樣差!!!!但你openrice竟然仲有人大讚!!!!仲要是編輯推介!!!真是有點摸不著頭腦!!!可能騙輯上次食的真的好好味!!但係我可以講!!我食的像垃圾般!!!!胡椒餅:::皮硬!!沒有肉汁!!冰凍!!!!d肉有d梅!!!講到咁!!我唔知openrice會唔會登!!但係哩d真係我所食到的!!!blacklist!!!永不進食此店產品!!!!!
好地地的一個胡椒餅!!竟被這店子!!做得這樣差!!!!

blacklist!!!永不進食此店產品!!!!!
2010-07-27 32 浏览
我覺得呢度啲胡椒餅俾台灣仲啱香港人口味, 無咁辛辣.每次去都會去食, 仲要買一打返香港俾啲化骨龍胡椒餅 一定等佢剛出爐先好食, 一凍左就大打折扣.所以食之前要用錫紙包住响焗爐返熱先好食.
我覺得呢度啲胡椒餅俾台灣仲啱香港人口味, 無咁辛辣.
每次去都會去食, 仲要買一打返香港俾啲化骨龍
胡椒餅 一定等佢剛出爐先好食, 一凍左就大打折扣.
所以食之前要用錫紙包住响焗爐返熱先好食.

2010-07-25
5 分钟 (外卖自取)
2010-07-26 86 浏览
行經議事亭看見迎面而來的女士手執著一袋胡椒餅,立即拉着老公往這餅店走。這店其實座落於大三巴旁的一條橫街,店面頗為陝窄,裝修簡陋,但店內貼滿製作胡椒餅的照片。據聞此胡椒餅店於 2006 年登陸澳門,開業以來反應熱烈,曾創出日銷 2,000 個胡椒餅的佳績,現時平均每日亦銷出 600 多個。由於胡椒餅是台灣代代相傳的特產,年輕的店主曾拜訪了不少台灣胡椒餅店,直至遇上台中逢甲夜市的帝鈞胡椒餅店,才開設了這家澳門代理店舖,並引入專用缸爐作烤培。據稱這裡胡椒餅的餡料是採用新鮮豬前腿肉,加入特等青葱,馬來西亞進口的胡椒和 10 多種香料,醃製 48 小時後,待香料入味才加入酥油手打揑成。店員會把包好餡料的餅,逐一將濕潤餅面貼在爐壁邊烤培,令餅受熱平均,鎖住味道,約 10 分鐘後,香噴噴的胡椒餅便告出爐。其實胡椒餅又稱「蔥肉餅」,是源自於中國福州地區的豬肉餡烤餅小吃,1980 年代開始在台灣流行起來。要胡椒餅做得好吃,需放大量的蔥和肉才能引出胡椒餅的美味,除此以外,餅皮的製作也不容忽視。至於這個胡椒餅的麵皮也算不錯,層層包裹、層次分明,入口香酥,如果餅皮能再塗抹一層麥芽糖,烤出來的胡椒

其實胡椒餅又稱「蔥肉餅」,是源自於中國福州地區的豬肉餡烤餅小吃,1980 年代開始在台灣流行起來。要胡椒餅做得好吃,需放大量的蔥和肉才能引出胡椒餅的美味,除此以外,餅皮的製作也不容忽視。至於這個胡椒餅的麵皮也算不錯,層層包裹、層次分明,入口香酥,如果餅皮能再塗抹一層麥芽糖,烤出來的胡椒餅定必更脆更香。至於內裏的豬肉餡料,鮮嫩軟熟,肉汁豐富,香氣四溢,放到口邊還有點燙嘴,熱氣香氣直冒,惟稍嫌葱和胡椒的份量仍未足夠,欠了點辛辣刺激感。

2010-07-23
5 分钟 (外卖自取)
老實講!!就算未食過臺灣胡椒餅既黎食都一定會覺得好難食囉!!!唔好影響左胡椒餅個名!!!!上次係臺灣食完!!!好好味!!好多汁!!好熱!!!仲比D汁辣到隻手紅左!!!但係哩間野D包!!!乾到不得了而且好硬!!個包皮好死死實實!!!汁都唔見多滴!!仲要唔熱!!!神早做起哂!!擺哂係到!咩汁都乾哂啦!!!!入面D料唔知係擺得耐!!!定醃制時出錯!!!食到有D酸!!成個包咬左啖!!!已經決定掉!!!難食到!!係唔會想難吞!!!!差差差差差!!!掛半頭買狗肉!!!!!
但係哩間野D包!!!乾到不得了
而且好硬!
!個包皮好死死實實!!
!
汁都唔見多滴!!
仲要唔熱!!!
神早做起哂!!
擺哂係到!咩汁都乾哂啦!!!
!
入面D料唔知係擺得耐!!!
定醃制時出錯!!
!食到有D酸!!
成個包咬左啖!!!

已經決定掉!!!
難食到!!
係唔會想難吞!!!!

差差差差差!!!掛半頭買狗肉!!!!!:
huffy:
外卖自取
2010-07-23 19 浏览
食了一個唔好食的意粉之後, 我地就去咗食 "胡椒餅". 因為佢上次食過覺得幾好味...點知.....我覺得個包好硬好厚皮. 而啲肉太大舊 & 唔夠汁. 我覺得香港的 "武大x餅" 好食好多...

2010-07-20
外卖自取
2010-03-22 16 浏览
星期日同朋友去左澳門~見評論都OK就去食下啦~因為之前係六合夜市食過~真係好好味~點G....去到呢間所謂既胡椒餅...真係失望不得了~個皮硬到不得了~入面的肉....真係難食.....仲要12,3蚊一個..真係搵笨...唔怪之得個日一個人都沒啦~
2010-03-21
2010-03-15 18 浏览
早上十一點左右去到,仲未焗起,於是要等....買了一個,好好味呀!好脆好脆,可能因為夠晒新鮮吧好多肉汁係咁漏,個肉餡的味道無台灣那邊咁辣,可以食到真味!好!下次要再食
早上十一點左右去到,仲未焗起,於是要等....
買了一個,好好味呀!
好脆好脆,可能因為夠晒新鮮吧

好多肉汁係咁漏,個肉餡的味道無台灣那邊咁辣,可以食到真味!
好!下次要再食
2010-03-14
2010-02-24 23 浏览
名過其實呢無咩肉汁 好普通 都唔知點形容好 可能係 "貴嘅生煎包"(?)應該去格離食$1.5嘅生煎包會開心D我諗要食 就應該去台灣先試 如果唔係會好似我咁留下壞印象
名過其實呢

無咩肉汁 好普通
都唔知點形容好 可能係 "貴嘅生煎包"(?)
應該去格離食$1.5嘅生煎包會開心D

我諗要食 就應該去台灣先試 如果唔係會好似我咁留下壞印象
2010-02-22
2010-01-07 30 浏览
遊澳門,每次都必定要到大三巴一看,路經這條企滿人的大炮台街,見人人都在吃金錢餅或胡椒餅,便來湊熱鬧。上次吃胡椒餅已是數年前的事,是在臺北士林夜巿內吃的。今次,這店也標榜是臺灣小食,包子是在碳爐內烘的,因此有些烘得較黑,我選了一個較「靚仔」的,拿在手,熱力直透掌心,外皮烤得香脆,加上芝麻的香味,已贏得好感,餡料是帶有咬口的豬肉,蔥和胡椒,汁液豐富,差點把嘴兒也熨紅,在微寒的天氣下,胡椒更令身子變暖,若不是留位吃其他東西,真想多吃一個。可惜的是我對味精的感覺太敏銳,不久,口也變苦了。

可惜的是我對味精的感覺太敏銳,不久,口也變苦了。
$12 (其他)
係潘榮記隔離既胡椒餅, 又係遊客必食的, 2間痴住, 好多人都同時會買嚟試試.行埋去, 有幾個人等緊, 等佢新鮮出爐, 等咗大約5分鐘左右, 遂個遂個拎上盤度, 我要咗2個, 用2個小袋裝住, 一咬落, 無係台灣食既咁正, 但好熱同埋好多肉汁, 佢味道就麻麻, 啲肉唔夠鬆同埋唔夠味唔夠香, 又唔夠蔥, 所以趁熱食還可以, 凍咗呢....皮都做得唔夠脆.行過一試都可以, 但特登去, 就唔駛啦!
行過一試都可以, 但特登去, 就唔駛啦!

食物外貌
2010-01-01
2010-01-01 6 浏览
上次去澳門都有食.但好似上次好味d.因為上次夠熱.今次都凍左d......但亞姐都好好同我地將個餅分6份.我地6個人share3個餅.但我覺得如果好似個名咁胡椒餅..應該多返d胡椒味...肉味都應該要重返d會好味好多......
上次去澳門都有食.
但好似上次好味d.因為上次夠熱.
今次都凍左d......
但亞姐都好好同我地將個餅分6份.

我地6個人share3個餅.
但我覺得如果好似個名咁胡椒餅..
應該多返d胡椒味...
肉味都應該要重返d會好味好多......
澳門之旅,飲食的第四站。聖誕假期的十二月廿八日,寒冷的日子,天陰,幸好整天都沒有下雨。吃完(潘榮記)的金錢餅後,再往隔壁之(帝鈞)品嚐胡椒餅。此碳烤胡椒餅是台灣的地道食品,而(帝鈞)店乃澳門獨家代理,全澳門也只此一家。因人多關係,我們等了約十多分鐘,見師傅打開大鐵桶內,看到一個個胡椒餅黏著桶壁上,鐵桶的中心還看到閃閃的火光,奇怪的是黏著桶壁上那胡椒餅又不會掉下來?見師傅拿起長長的鐵鉗,逐一把胡椒餅鉗出。我們四人要了兩個共分享,每人分吃了半隻,吃下時,熱烘烘的,挺多汁,胡椒與肉餡非常好味,在這寒冷的日子裡,品嚐胡椒餅倍感滋味。

澳門之旅,飲食的第四站。
聖誕假期的十二月廿八日,寒冷的日子,天陰,幸好整天都
沒有下雨。
吃完(潘榮記)的金錢餅後,再往隔壁之(帝鈞)品嚐胡椒餅。
此碳烤胡椒餅是台灣的地道食品,而(帝鈞)店乃澳門獨家代
理,全澳門也只此一家。
因人多關係,我們等了約十多分鐘,見師傅打開大鐵桶內,
看到一個個胡椒餅黏著桶壁上,鐵桶的中心還看到閃閃的火
光,奇怪的是黏著桶壁上那胡椒餅又不會掉下來?見師傅拿
起長長的鐵鉗,逐一把胡椒餅鉗出。
我們四人要了兩個共分享,每人分吃了半隻,吃下時,熱烘
烘的,挺多汁,胡椒與肉餡非常好味,在這寒冷的日子裡,
品嚐胡椒餅倍感滋味。

燒胡椒餅
門面
胡椒餅
2009-12-28
燒胡椒餅
門面
胡椒餅
2009-11-10 54 浏览
老公見到帝鈞正在售賣剛剛出爐的炭烤胡椒餅($12),便立即跑去買一塊來試‧嘩!胡椒餅在手上十分之熱騰騰,咬下去,皮脆肉(豬肉)香不特止,胡椒味又夠香辣,非常惹味,果然名不虛傳!

炭烤胡椒餅
2009-11-04
炭烤胡椒餅
2009-10-03 17 浏览
吃完青洲的灶記,又搭的士番市政廳,為的是我全日最想食的胡椒餅﹗上年XMAS來到一嚐之後,口味有如台北饒河街夜市吃過的,一試難忘﹗今日雖然係1/10,不過街上的人不算多,市政廳因建國六十年及中秋的關係,粉飾得美輪美奐,好多生果燈籠掛起,相當有趣而得意,真的不明點解細細個的澳門可以做得到,香港真係一0的節日氣息都找不到﹗胡椒餅出奇地竟然唔洗排隊,當然一個兩份分,小食多滋味﹗無人排隊即係不是岩岩出爐,總是覺得差左少少,味道依然香脆,不過不是熱辣辣的,胡椒味濃郁,卻沒有什麼肉汁,同上年吃的水準爭在少少呢﹗有0的失望﹗工友話無左以前的熨口感覺,我都覺得係,希望下次再來吃的時候能吃得番以前那種感覺啦﹗唔通0的人食到厭左?見呢間野除了賣餅之外仲加左檔賣台式米線,咁既大日子都唔洗排隊,有0的野呀﹗

胡椒餅出奇地竟然唔洗排隊,當然一個兩份分,小食多滋味﹗

2009-08-16 41 浏览
在台灣忘了吃, 在香港又緣慳, 這次狠下了心, 一 定 要 吃!是一間外賣店, 不設座位, 店內是製餅人員的工作桌及烤餅爐,排隊時餅賣光了, 要等, 既狠下了心,就等吧!餅出爐了, 長長的隊伍開始騷動了, 望著一個個圓滾滾的烤餅, 大家原不大餓的肚子,也動起來了餅是熱的, 表面香脆, 咬開有湯汁流出, 有香香的胡椒味, 唯一可惜的是肉味不大明顯!每個人的命運各有不同, 朋友的餅沒有爆汁, 人工製作的奧妙正於此既可吃餅,又可目暙製作過程, 等十分鐘也是值得的!要趁熱吃啊!
既可吃餅,又可目暙製作過程, 等十分鐘也是值得的!
要趁熱吃啊!
店面
出爐
這就是了
2009-08-09
$12 (其他)
店面
出爐