2019-04-29 1298 浏览
📍乾免治牛飯 (43 mop)除左免治牛 仲可以揀免治豬/雞架☺️同三色豆、洋蔥粒、薯仔粒一齊炒🍳一上碟已經聞到好香 有啲似椒鹽豬扒既味免治牛炒得好香口👍🏻 有薯仔粒平衡返口感🥔 就唔會食到個口好寡 總體黎講係好食既👅👏🏻 -咖哩牛腩飯 (45 mop)唔一定要跟飯 可以跟豬仔包呢隻咖哩同平時食既咖哩唔同🍛有少少Mix埋柱候牛腩既感覺 不過都有啲辣🌶薯仔好淋好粉🥔 夠入味😋-紅豆冰 (23 mop)啲紅豆煲到好綿好沙 無溝糖水 所以可以食到淡淡既紅豆味 不過真係略嫌淡味左少少😶 同埋可能啲紅豆煲完無耐 所以即使落左好多冰都係好似恆溫咁 無左飲紅豆冰好爽既感覺😗-📍。喜蓮咖啡。氹仔舊城區飛能便度街南龍花園地下。#kkisgettingfatinMACAU
📍
乾免治牛飯 (43 mop)
除左免治牛 仲可以揀免治豬/雞架☺️
同三色豆、洋蔥粒、薯仔粒一齊炒🍳
一上碟已經聞到好香 有啲似椒鹽豬扒既味
咖哩牛腩飯 (45 mop)
唔一定要跟飯 可以跟豬仔包
呢隻咖哩同平時食既咖哩唔同🍛
有少少Mix埋柱候牛腩既感覺
不過都有啲辣🌶
薯仔好淋好粉🥔 夠入味😋
紅豆冰 (23 mop)
📍
。喜蓮咖啡
。氹仔舊城區飛能便度街南龍花園地下
。#kkisgettingfatinMACAU
2019-03-02 1397 浏览
十分一般的一家店,都說好吃,不太明白朱古力好喝在哪裡呀,香港隨便一家茶餐廳都秒殺這家西多士,還有什麼牛肉飯也一般般,小池拼盤味道也只能說還行,竟然還要排隊,真是不能相信點評,不會再去的一家店,讓人失望
2019-02-20 1490 浏览
喜蓮咖啡在OpenRice 一向名列前矛,剛好假日來到澳門逛逛,便慕名一試。正午到達餐廳,門外有一堆等候入位的客人,人氣一直高企!安排入坐的待應都非常有禮,有秩序地順序安排入座,加上餐廳內座位數量頗多,半個小時便可以入內就座了。首次品嚐,當然要試試最出名的干免治牛飯和牛尾湯通粉。干免治牛飯配上煎得香脆無比的太陽蛋,非常吸晴!若果喜歡薯仔牛柳粒的骨朋友一定不可以錯過這道美食!餐廳師傅火候十足,牛肉粒配上薯仔、洋蔥和雜豆,入口熱辣辣,調味方面不會過咸,又帶有很香濃的豉油香味。一口接一口,令人欲擺不能,很下飯的一道美食!第二道的牛尾湯通粉,係澳門的經典美食。牛尾湯帶有很濃的蕃茄味,配上紅蘿蔔和牛尾骨,令平平無奇的通粉變成一道充滿家庭温暖的美食!餐廳環境乾淨衛生,待應反應迅速,服務十分周道!難道一直在OpenRice 名列前矛,真的名不虛傳!
喜蓮咖啡在OpenRice 一向名列前矛,
剛好假日來到澳門逛逛,
便慕名一試。

正午到達餐廳,
門外有一堆等候入位的客人,
人氣一直高企!

安排入坐的待應都非常有禮,
有秩序地順序安排入座,
加上餐廳內座位數量頗多,
半個小時便可以入內就座了。

首次品嚐,當然要試試最出名的干免治牛飯和牛尾湯通粉。

干免治牛飯配上煎得香脆無比的太陽蛋,
非常吸晴!
若果喜歡薯仔牛柳粒的骨朋友一定不可以錯過這道美食!
一口接一口,令人欲擺不能,很下飯的一道美食!

第二道的牛尾湯通粉,係澳門的經典美食。

2019-01-31 1140 浏览
放假同老公行遠d去搵食~行到喜蓮見到唔洗等位又可以試下新舖,就幫襯下,平時好多人排隊架~新舖比舊舖闊落同新淨,坐得舒服好多,但舊舖就懷舊味道濃,各有各好~今次叫左出名牛尾通,一貫好食~老公叫左乾炒牛河,無影相,老公話好一般另外,再嗌左西多士share,估唔到有驚喜,入面竟然係粒粒花生醬,好好食呀唯一美中不足係,塊牛油係包裝分開上既,感覺上無咁溶為一體,但都係好食既~~~
放假同老公行遠d去搵食~

今次叫左出名牛尾通,一貫好食~
老公叫左乾炒牛河,無影相,老公話好一般

西多士
2019-01-23
西多士
2019-01-26 873 浏览
鋪面空間大左闊落,人手好似多左,味道保持水準。牛尾湯通粉連湯都飲清晒絕對推介!凍飲自己加糖水唔駛為甜而麻煩,非常貼心!重點係奶茶茶底香而不澀,檸檬茶一樣清香,檸檬無雪過夜一飲就知。叫多份咸牛肉冶,呢個本人鍾意食濕的既蛋,嫌佢乾左的但都好香蛋味隔離位靚女食吉烈豬扒麵,塊豬扒有塊面甘大。碟油菜有成斤,嚇到我呆左心諗:靚女你食唔食得晒呀…

2018-11-22 3502 浏览
經友人推薦的氹仔街坊餐店,特地在後段午飯時間一點幾拉著家人同行 驟看下店面甚小,不過只稍等一會就有位,更是樓上雅座 雖然是茶餐廳格局,供應的餐點也是街坊味,但是簡單,平凡,正合我意 無花假的平民食店,所見的食客都是本地人,特別有一批是上班族 而餐廳供應的也是我們熟悉的三文治及飯粉麵等,這次就點了友人及網上有推薦的款式 論及環境,屬僅可接受,桌面略有黏笠,不過本也沒有太多期望及要求 牛尾湯通是友人所推薦的喜蓮佳品,以淺身湯碗盛起,浮油不算太多 蕃茄湯底酸甜味濃,稀身不稠,牛尾香略滲於內,且有少許綿身肉粒,不連脂肪 通粉雖非煙韌,但軟身時又未至粉爛,有別於外表的油,嚐起來其實頗清無膩感 由於一直有聞澳門多家街知巷聞的豬扒包名店早已變得不值一試 所之到來多趟也未曾嚐過,唯今回順著網上所見的推介,點選豬扒包 厚身麵包外層非常香脆,內層略乾,幸好有豬扒的點點肉汁水分補救 豬扒薄而不柴,略帶脂肪,調味濃重帶甜,總算未有完全掩蓋肉味,且毫不腥臊 可惜不知道其他店家的水準,家人就認為價位上算合理,但豬扒太薄身,豐潤感不足
驟看下店面甚小,不過只稍等一會就有位,更是樓上雅座

無花假的平民食店,所見的食客都是本地人,特別有一批是上班族

由於一直有聞澳門多家街知巷聞的豬扒包名店早已變得不值一試
同步刊载
2018-11-20 1299 浏览
食物:⭐️⭐️⭐️⭐️ 價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️ (茶記價錢)服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ (收銀找返港紙而且禮貌比上次更好)我哋三個人由JW酒店行過嚟, 其實都唔使15分鐘!今次一去到,我哋就有位(可能因為平日啦)九點鬆啲,都唔使等位!之前星期日黎,要等位同埋新鋪比較乾淨同鬆動些!今次我地叫左1)紅豆冰- 好好飲,紅豆夠溶2)芝士豬排飛碟- 有趣,豬排同芝士同飛碟好夾3) 牛尾湯通- 一向水準,好味過香港啲羅宋湯通粉4)鴛鴦-朋友話好話,好飲新鋪既感覺更舒服,至少唔駛好多人迫一張台!下次黎澳門再食過
食物:⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️ (茶記價錢)

我哋三個人由JW酒店行過嚟, 其實都唔使15分鐘!

之前星期日黎,要等位同埋新鋪比較乾淨同鬆動些!

今次我地叫左
1)紅豆冰- 好好飲,紅豆夠溶
2)芝士豬排飛碟- 有趣,豬排同芝士同飛碟好夾
3) 牛尾湯通- 一向水準,好味過香港啲羅宋湯通粉
4)鴛鴦-朋友話好話,好飲

新鋪既感覺更舒服,至少唔駛好多人迫一張台!下次黎澳門再食過
2018-10-17
$45 (早餐)
  • 紅豆冰
2018-09-25 1995 浏览
人人去澳門都要試,以前佢開係前小小既舖位,宜家個舖位係以前既三倍,個第位既人數都多三倍!一去到,請去收銀處拿個籌,話俾老闆知你幾位。其實舖面大左,已人流又快左,基本上係食完就走,我地二人等左20mins ,都尚算ok. 始終勁多遊客同本地人黎!其實等既其間已經望左d 人叫咩野食,枱枱都叫免治牛飯,甘signature ar ma.乾免治豬肉飯佢係豬肉加薯仔粒炒,撈埋上面隻半生熟蛋就真係精髓,可以食哂成碟飯。哩個係澳門本地菜,好多茶餐廳都有,但就係哩度好食乾炒豬扒意個份量好大,有兩塊大豬扒,其本上要食哂d 豬扒都有難度。紅豆冰勁多紅豆,佢用鮮奶開水。枱枱都叫,但好似都係大家樂嗰d 好味d.

2077 浏览

乾免治豬肉飯

乾炒豬扒意
個份量好大,有兩塊大豬扒,其本上要食哂d 豬扒都有難度。

紅豆冰
勁多紅豆,佢用鮮奶開水。
枱枱都叫,但好似都係大家樂嗰d 好味d.

2018-09-22
2018-09-08 1165 浏览
This Restaurant was recommended by staff at the hotel, came for late lunch group of 4, no needa queue. Ordered a hot coffee, which is ok but not exceptionally great. Also tried the 咖喱角、 焗豬扒飯、焗雞飯, then I understand why this place is so popular. They are into the details, I love the pork chop rice in particular, it is smoking hot like right off the oven. The rice has some sort of creamy sauce in it which make it tasty on its own. I would recommend this place to others as I think their fame is well

I would recommend this place to others as I think their fame is well deserved and reasonably priced even they don’t do set.

焗豬扒飯
焗豬扒飯
2018-08-09 1368 浏览
芝士咸牛夾餅好味咸牛肉配上芝士已經很邪惡,烘底飛碟令口感再昇華,如果咸牛肉份量多少少會更好。紅豆冰,粒粒紅豆大大粒亦夠圓潤。干蛋免治牛蛋飯再黎都係牛肉,免治後亦能夠將牛肉味鎖死,牛肉味道好重 ,炒得有獲氣,配白飯吃一流。牛尾湯通湯底羅宋湯味,牛尾骨肉好「淋」,牛肉肉汁完全滲入湯底之中,通粉軟硬適中。既簡單又好食
芝士咸牛夾餅

紅豆冰,粒粒紅豆大大粒亦夠圓潤。

干蛋免治牛蛋飯

既簡單又好食

• 牛尾湯通粉
🇲🇴澳門地膽喜蓮咖啡必食牛尾湯通粉🥄Macau's Best Macaroni in Tomato Oxtail Soupマカオで、トマトとウシの尾のスープのパスタ澳門氹仔舊城區的喜蓮咖啡是澳門本地人常常去食早餐、午餐的蛇竇,中午時段多數要排隊等位。雖然餐廳叫做喜蓮咖啡,但並非走西式cafe的休閒品味路線,而是跟港式茶記一樣的大眾化本地風。喜蓮咖啡的招牌之一就是圖中的牛尾湯通粉,牛尾湯湯底濃郁有誠意,配料也很豐富,蕃茄、紅蘿蔔、西芹及牛尾全都煮到軟腍,加上即煮彈牙的通粉,是一碗有感情又好味的牛尾通😋😋去澳門掃街記得去埋呢一站呀!
🇲🇴澳門地膽喜蓮咖啡必食牛尾湯通粉🥄
マカオで、トマトとウシの尾のスープのパスタ
2018-06-16
 好多食喜蓮的朋友由其網上意見都會:1: 遊客。2: 退步。命運使然(其實即是近),我每隔一段時間都機緣巧合下去喜蓮「測試」一下,今日又去,說兩句。環境: 其實如果說喜蓮經常很多人很多遊客並不公平,資訊發達澳門那裡不多人呢? 星期二早上9:45 去喜蓮,很多人? 大約只有約 7 成吧。而且眼見一半以上本地人,最起碼和我同枱和之後的都是。 所以平日去還是可以的。 有禮貌,咖啡出慢了追單,立即跟進並且誠懇致歉。食物(二人前): 我守舊一點,每次都點牛尾湯通加蛋,加個飽和咖啡。牛尾湯通加隻蛋:你問我十次也好,一百次也好,喜蓮的牛尾湯通也是我的 top 3,依然足料,牛尾碎粒上有骨,湯底沒以前濃但那甜甜地的味道就是我杯茶,一定要加太陽蛋,蛋黃混和湯中加通粉,美味提升到另一個層次。 豬扒包:如果你和一些名店如「葉熾記」等比較就免了。包很脆但小小硬,豬扒未算鬆軟但不太「化學」,醃料重,聞都聞得到。咖啡:香,好飲,機啡,本土地舒服總括而言如果你問我,喜蓮在澳門茶記未必最好,但久不久一吃水準還是穩定。加上有其必殺技,在氹仔這間茶記依然值得支持。
 好多食喜蓮的朋友由其網上意見都會:
1: 遊客。
2: 退步。

環境:
而且眼見一半以上本地人,最起碼和我同枱和之後的都是。
所以平日去還是可以的。

有禮貌,咖啡出慢了追單,立即跟進並且誠懇致歉。

食物(二人前):
我守舊一點,每次都點牛尾湯通加蛋,加個飽和咖啡。

咖啡:香,好飲,機啡,本土地舒服

2018-05-29
$50 (早餐)
2018-05-30 1773 浏览
這店有名是牛尾湯湯底通粉,點了一個吃,牛尾湯很濃郁,牛肉肥瘦相隔,有咬口又有牛味。通粉的軟硬度適中。咖哩牛腩汁和牛腩的份量大,咖哩汁比一般的杰身,拌飯很好。紅豆冰都是主打,個人覺得比較一般,只是現在茶餐廳較少有供應紅豆冰,而他有而已。
這店有名是牛尾湯湯底通粉,
咖哩牛腩汁和牛腩的份量大,咖哩汁比一般的杰身,拌飯很好。

2018-05-28
2018-05-24 1870 浏览
One of the local favorites but it’s my favorite. Got really hooked on it and go there a bit too often than I should. Place is a bit small so they are moving to a new place soon. Almost anything there is good. The ladies there always look angry but the service is not bad if you just keep smiling at them. Becoming a tourist place as well.
Spam  and  egg  sandwich
時菜班腩飯
Baked  pork chop  rice
Spam  and  egg  sandwich
  • 牛尾湯通粉
  • 雪菜肉絲米粉
2018-04-27 2767 浏览
o黎到澳門氹仔,緊係要食超出名o既『喜蓮咖啡』啦!咁o岩閒日而且12:00pm o黎所以唔洗等位,直入入到去,地方唔算大,不過最緊要好食呢度最出名係吞拿魚咖哩角,即叫即炸,熱辣辣,入口香脆食落唔會好油,咖哩角勁足料,啖啖呑拿魚肉仲帶有咖哩香!重點推介免冶牛肉飯,呢度既牛肉同平時食既免冶牛肉唔同,佢地係用牛肉切粒,再用洋蔥、青豆、粟米一齊炒,獲氣十足,食落口感十足😋,上面鋪左隻半熟流心煎蛋,再配埋個白飯,份量豐富十足,食到一粒飯都無剩!
o黎到澳門氹仔,緊係要食超出名o既『喜蓮咖啡』啦
!咁o岩閒日而且12:00pm o黎所以唔洗等位,直入

吞拿魚咖喱角