今次三神又黎到元朗揾野食啦!疫情咁耐都無得去旅行真係好辛苦。😭所以三神要一解思鄉之情❣️,就緊係食返碗拉麵先啦!✨今次依間餐廳叫《一人前拉麵》,三神一入到去就充滿濃濃嘅日本味道!餐廳嘅佈置都好日式🇯🇵,而且周圍都放滿咗唔少日本公仔。🎎有一下三神真係以為自己返左日本添呀!😲-🍜白前($69)拉麵個湯底係成碗拉麵嘅靈魂,個湯底一飲落好濃厚好重骨膠原嘅感覺。😋飲完個口仲有回甘嘅香味。而且師傅都再將個湯底表面打成泡沫,食落去口感再上一個層次!✨然後講一講塊慢煮叉燒,肉質非常嫩滑🤤。咬落完全唔似平時啲食開果啲日式叉燒。真係好難用文字形容啊!😖8 / 10-🐷日式醬油豬軟骨 ($44)味道偏甜但勝在豬軟骨好夠淋,但係份量真啲有啲少,三神兩三啖就食哂。😥6 / 10
所以三神要一解思鄉之情❣️,就緊係食返碗拉麵先啦!✨
餐廳嘅佈置都好日式🇯🇵,而且周圍都放滿咗唔少日本公仔。🎎
有一下三神真係以為自己返左日本添呀!😲
🍜白前($69)
然後講一講塊慢煮叉燒,肉質非常嫩滑🤤。

8 / 10
🐷日式醬油豬軟骨 ($44)
味道偏甜但勝在豬軟骨好夠淋,
但係份量真啲有啲少,三神兩三啖就食哂。😥

6 / 10
2020-12-04 1247 瀏覽
由於諗唔到lunch食咩所以都係決定食拉麵,聽朋友講呢間唔錯所以過咗嚟試吓中午時段去,已經見入邊坐滿晒客人所以就揀咗吧枱坐埋一邊。一入門口職員為客人涼咗體溫之後就遞上餐牌紙,揀完餐後由於見到廚房得一位喺度忙,預咗可能要等耐d..15.. 20...30分鐘過咗去,先見到有第一碗麵拎出嚟俾其他客,明白可能啱啱開舖比較忙但可以提醒入嚟嘅客人大概要等幾耐最尾等咗45分鐘先有第一碟小食豬軟骨好甜。。。唔啱食等多咗10分鐘,終於有拉麵嚟,total 等咗55分鐘左右😂所以大家注意唔想等太耐就唔好一開門無耐去食,跟住食食吓望到有第二位師傅返,唔知係咪因為佢遲到定點搞到得一位師傅做嘢拉麵表面有d泡沫配有2大塊叉燒肥瘦適中湯係好飲有d木耳,蔥同筍,仲有半隻糖心蛋麵條有咬口總括來講佢嘅拉麵係幾好食🙈但希望職員可以提示下如果需要等候較久嘅時間🙈

豬軟骨

好甜。。。唔啱食

拉麵表面有d泡沫
配有2大塊叉燒
肥瘦適中
湯係好飲
有d木耳,蔥同筍,仲有半隻糖心蛋
麵條有咬口

2020-11-21
  • 白前拉麵
2020-11-30 663 瀏覽
星期六夜晚想食拉麵樓下拉麵jo 成日食,今次試下近街市既一人前叫左一碗熱燗一碗燈火熱燗有個辣肉球,見到甘深色以為好辣,點知又唔算wo..係有少少辣甘湯底未溝辣之前試左啖都試幾濃兩塊叉燒拉麵度黎講算厚身而且好大塊唯一可惜就係湯底唔夠熱辣辣,依家天氣凍食碗熱辣辣湯麵會更正燈火係有埋紫菜同一隻流心蛋湯底相比就清d, 而個麵叫左軟身d, 都好似唔夠軟兩者比起,個人喜歡濃湯多d麵底份量唔算多,食完岩岩好六七成飽度~
星期六夜晚想食拉麵

樓下拉麵jo 成日食,今次試下近街市既一人前

叫左一碗熱燗一碗燈火

熱燗

湯底未溝辣之前試左啖都試幾濃

兩塊叉燒拉麵度黎講算厚身而且好大塊

唯一可惜就係湯底唔夠熱辣辣,依家天氣凍
食碗熱辣辣湯麵會更正

燈火

燈火係有埋紫菜同一隻流心蛋

湯底相比就清d, 而個麵叫左軟身d, 都好似唔夠軟

兩者比起,個人喜歡濃湯多d

麵底份量唔算多,食完岩岩好六七成飽度~

2020-11-28
熱燗
燈火
2020-09-02 702 瀏覽
😍 超正拉麵🙆🏽‍♀️ 性價比高♥️ 好食頭三名 同IFC嗰間「金不如帰」同樣名列心中拉麵頭一、兩位。 😍 之前帶過朋友仔一齊食,之後朋友仔住紅磡都特登要自己搭車嚟食 👍🏽 水準一直keep 住 👍🏽Fantastic Ramen 🍜 probably one of the best in hk (to me it’s top 2) ♥️ wonderful thick soup base 👍🏽 ralked to the chef, he spent 9+ hours into cooking the soup base, so devoted 👍🏽
😍 超正拉麵
🙆🏽‍♀️ 性價比高
♥️ 好食頭三名
水準一直keep 住 👍🏽

新白前
新白前
2020-05-31 780 瀏覽
一個人係元朗食午餐 行去雞地搵嘢食 知道呢頭出名多小店 見到一人前拉麵呢個名 就配合晒我一個人去食🎏叫咗白前🍜有叉燒木耳筍絲糖心蛋 食拉麵第一啖當然係要試試個湯啦 佢個豬骨湯一飲就知冇味精 淡得來好重骨膠原嘅感覺 成碗奶白色 飲完個口仲有回甘嘅油香味 但係又唔會令你覺得好肥膩 正另外要特別一讚個叉燒 😍有兩大塊 面積大過成隻碗 好欣賞佢係嗰種慢煮嘅叉燒 肉質非常嫩滑 真係整到好似薄切西冷嘅嗰種軟滑 見到佢有少少粉紅色 就知道佢煮得一啲都唔過火 熟到啱啱好 好出色由於只有一位師傅 所以大家都要預咗比較長嘅等候時間啊

由於只有一位師傅 所以大家都要預咗比較長嘅等候時間啊
2020-05-30
2020-04-30 599 瀏覽
After eating many different Japanese ramen restaurant, this is the one that we will keep going back. News said the chef went to Japan to learn the traditional way of cooking, we believe so as the soup base is really nice.I usually have 燈火 and Bambi will have 白前. We can pick the hardness of the noodle, I prefer hard noodle which seldom have in other restaurants. Their soup base is very thick and full of flavor, it is not too salty so I don't feel thirsty afterward. Mine has sliced pork, seaweed,

Their soup base is very thick and full of flavor, it is not too salty so I don't feel thirsty afterward. Mine has sliced pork, seaweed, bamboo shoots, fungus and egg.

We ordered a snack tonight which is deep fried oyster, this one just soso as the oyster is very small.

Overall their ramen is very yummy so it is worth going.
2020-04-29
2020-03-22 548 瀏覽
位於元朗的一人前,我已食過好多次,但呢間食評第一次寫。六點去一定冇人,因為剛開。坐吧枱用對眼睇住師傅整野都係食拉麵嘅過程白前,最基本嘅拉麵$72有半隻溏心蛋,兩塊叉燒,木耳,蔥,正我食拉麵首要嘅要求,碗要熱,唔熱嘅碗唔駛食咁呢碗梗係熱麵係幼麵,相當彈牙叉燒有肥,咬落相當彈口,肉味濃淡豬骨湯係重口味,相當濃,愈飲愈上癮我平時都係叫碗麵嘅啫,但今日肚餓,叫多客雞串$39,炸粉薄,有汁唔乾,點埋沙律醬好正埋單$111,一個月先食一次,唔貴吖,最重要呢碗麵係值得一試
位於元朗的一人前,我已食過好多次,但呢間食評第一次寫。

六點去一定冇人,因為剛開。

坐吧枱用對眼睇住師傅整野都係食拉麵嘅過程

我食拉麵首要嘅要求,碗要熱,唔熱嘅碗唔駛食
咁呢碗梗係熱
麵係幼麵,相當彈牙

叉燒有肥,咬落相當彈口,肉味濃

淡豬骨湯係重口味,相當濃,愈飲愈上癮

2020-03-22
10 分鐘 (堂食)
  • 白前
  • 唐揚雞串
2020-02-19 449 瀏覽
忙碌左一日 ,平時收工都係出去應酬,幾少有自己一個人食晚餐,收工經過呢間餐廳 ,有種感覺想入去,享受下私人飯堂時間。簡陋,但麵既質素無簡陋,一啲麵無馬乎到,直得去試。

2020-01-23 417 瀏覽
明白最近市面冷清生意可能難做,但基本食物安全應該把好關。 豬肉已經變臭了,雖然少少但唔好以為食客可能食唔出就想過關。最近天冷都變臭,D豬肉唔知放咗幾耐。 之後都唔會再去。失望
2020-01-22
2020-01-02 347 瀏覽
平時周末喜歡周圍覓食,不顯眼的小店最吸引我注意。今次來到元朗一間鋪面不算起眼,位於住宅區附近的一間小店。店鋪面積不大,有一張4-5人吧台及幾張台,最多可以坐到十來人左右。廚房只有一位拉麵師傳,我點了一份拉麵及一份豬軟骨,大約10分鐘就上菜。由於我喜歡食硬身拉麵,所以它的拉麵對我來講非常爽身有口感,湯底質地濃厚但不會太咸。豬軟骨煮得非常入味軟身,阿婆都食到!價錢方面,一般拉麵價錢,在元朗來說不算十分便宜,但由於質素高,亦都抵返!

2019-12-14
5 分鐘 (堂食)
2019-11-30 473 瀏覽
服務員目口目面無乜問題,當落單時按自己想要既麵質選擇,麵既質地係軟身,但食第一啖,已經難以吞食,D麵又勁硬,又有皂水味道,同個店員講想佢幫我整林身D,個店員又要問個師傅,師傅話如果幫你整淋D麵所有食物都會熟?乜我而家唔係食緊碗熟既面咩??真係回應得非常之好笑到最後我食左兩啖肉已經放棄左碗野,加上我連麵根本食唔落肚,唯有比錢走人,最後想講句,如果唔係因應客人點單既要求而煮出黎,咁為何要比客人選擇麵既質地?既然唔係按照客人點單既要求就唔好多此一舉比客人揀啦免得客人有不必要的差評。
乜我而家唔係食緊碗熟既面咩??真係回應得非常之好笑
就唔好多此一舉比客人揀啦
免得客人有不必要的差評。
2019-11-30
3 分鐘 (堂食)
下午茶
2019-11-18 297 瀏覽
近排我諗個個都無心機,就連收工食飯都真係唔想諗食咩好😔 尋晚本來買野返屋企食就算,最後老公見我無心機又死下死下咁,就話不如同你出街食飯啦😅上網搵左間日本拉麵店試下,(#一人前拉麵) ,呢個名即時諗到出前一丁😂😂好.. 就去啦😁 今晚星期日,嚟到見到都爆晒(滿座)好彩啱啱有2個人出嚟,我地唔洗等位,呢到門口掛住好大個紅色日式燈籠,有一下諗過想行埋去影相😂(喂喂,你唔係去左日本啊,咪玩啦)🤣我選擇了清湯的白前,有叉燒、溏心蛋的軟麵, 味道同出面大排長龍嘅舖頭 有得比👍💯抵食$78老公叫左個(熱燗)係辣味🌶️湯底較濃少少辣都可以,不過佢話味道白前會好d....$88再加左個餃子,非常普遍,可以不吃😁💋同一般日式拉麵店 一樣都係可以揀軟麵或者硬麵底 加蔥 同埋追加食物

老公叫左個(熱燗)係辣味🌶️
湯底較濃少少辣都可以,不過佢話味道白前會好d....$88

再加左個餃子,非常普遍,可以不吃😁

• 白前
2019-09-25 365 瀏覽
Lunch time突然間經過依間朋友推介既一人前拉麵,又見咁好彩冇咩人等位既情況下就入去試一試.首先一入到去就有個玻璃可睇到廚房內既運作!維埋埋埋埋土裳依拉麵既餐牌,聽講依度既豚肉好出名同白前都多人叫,所以叫一個白前同一個海嗚再加一碟餃子先!雞朋雞埋壤媽一開始就餃子黎先,依個餃子皮薄等左好耐既拉麵終於黎到啦!首先係白湯好正既豬骨濃湯配拉麵,配湯一齊食個拉麵真係正!替玉都好夠份量海嗚個湯底冇白前咁正,d湯底仲濃過白前既!隻蝦都好大隻炸過的!兩碗拉麵加替玉同餃子,食到飽飽!下次再試埋其他款
首先一入到去就有個玻璃可睇到廚房內既運作!
雞朋雞埋壤媽一開始就餃子黎先,
依個餃子皮薄
等左好耐既拉麵終於黎到啦!首先係白湯
好正既豬骨濃湯配拉麵,配湯一齊食個拉麵真係正!
替玉都好夠份量
兩碗拉麵加替玉同餃子,食到飽飽!下次再試埋其他款
2019-09-17 251 瀏覽
對我而言。有時拉麵好食與通常之間,我條利真係唔太分得出。反正我覺得一人前已經拍得住出名拍晒長龍果D拉麵店了。就算味道打個八拆。一人前幾十蚊已經好抵食了。何謂最有感。唔知大家去食拉麵果時會唔會勾起果D日本動漫果D車仔拉麵店。直接就對住個廚師,來去幾個落泊人。但始於由坐到剛走果刻都覺得好有親切感。反正我去親都好夜、冇乜客、店員靜、我走果時廚師永師會對住我笑得好燦爛。呢個就係我上引原因。我希望以後都會咁。PS:夜嗎嗎,自己一個坐係度周圍都好靜,對我泥講完美。
PS:夜嗎嗎,自己一個坐係度周圍都好靜,對我泥講完美。
2019-09-17
8 分鐘 (堂食)
$80 (宵夜)
2019-09-12 332 瀏覽
由於某些事故阻濟,導致我的軟飯計劃未能成功。為盡快平息餓壞了的女朋友的小小火苗,最後在雞地找到了這家拉麵店,順便提早慶祝中秋佳節的晚飯。😆位於建業街的一人前拉麵,五年來崛立不倒,應該有其魅力之處。之前多次經過,今天是第一次惠顧。為了祭祀女朋友的五臟廟🤪,女朋友選擇了清湯的白前,有叉燒、溏心蛋的軟麵。不過女朋友說這軟麵其實不太軟。而我就選擇了濃湯的海鳴リ,有女朋友喜愛吃的虎蝦,還有我喜愛的帆立貝,我點了個硬麵。因為我點的拉麵沒有蛋,所以我加了個溏心蛋。兩個拉麵味道都不錯,原本我還想點個波子汽水的,但是女朋友說,拉麵配水就好。所以吃完就過去對面喝波霸奶茶好了。🐷

海鳴リ

因為我點的拉麵沒有蛋,所以我加了個溏心蛋。

溏心蛋

2019-09-12