2010-12-20 19 瀏覽
是日竟然要上班,還是在全公司只得我一人且要孤身上路的情況之下,獨自去客戶公司support,真是斯人獨憔悴,倍覺悽涼。全個早上飽吃驚風散,還好「最後武士」,安全地全身而退,但已是下午一點半。客戶公司在星街附近,本想去一碗麵試下,但忘記了果度一碗麵要成$150,我暫時都過唔到自己呢一關。走既時候,見到一口曲奇,靈光一閃,不就是May Fung那一間曲奇嗎?想起太座喜歡曲奇,就進去看看了。店員非常友善,也很有心機介紹產品給我。本想買一盒鐵罐裝,貪其包羅萬有,樣樣味都有d,但想起老婆呢期不宜吃朱古力,還是放棄了。再問有沒有細包裝,但細包裝只有單一味道,好在店員醒目,立即提出可以試食,我當然老實不客氣啦。先試杏仁曲奇,叫得一口曲奇,果然每一件都係一口size,杏仁曲奇每一片都有不少的細片杏仁薄碎,咬下去杏仁味很香,也不失曲奇牛油香;之後再試花生曲奇,花生味之濃就如曲奇上面查左花生醬一樣;最後試的牛油曲奇,也是很香的牛油味,而且因為無雜味,也是最鬆化的。但相比之下還是覺得杏仁和花生較特別,所以最後也是買了一包花生和兩包杏仁,兩包自己食一包送人。臨走店員提示每包裝的底部都有寫明味道,方便不會弄錯,

全店其有六款曲奇

底部有標籤是何種味道

臨走店員提示每包裝的底部都有寫明味道,方便不會弄錯,但也留意到食用期原來很短,細問之下,原來每件曲奇都不含防腐劑,所以大約只能放兩星期,不過要ko這兩包小小曲奇又有何難度?

散裝$48一包

左:花生曲奇,右:杏仁曲奇,件數不同

左:花生曲奇,右:杏仁曲奇,大小不同

回家的第二天,和老婆一個清早享用,一開之下,花生味明顯多件數好多,不過大小也相對比較細,計番gram應該差不多。細味之下,應該杏仁味花生味好,因為杏仁比較清新,值得一提是吃完兩包也未覺口乾,看來用料的確健康。
吃過之後,不禁同老婆比較下幾間吃過的曲奇掛帥的店子,Jenny's牛油味太重,吃起來較油膩,May's玩新鮮和一口size,鬆化香脆之餘味道濃郁,絕對技勝一籌;曲奇薈我則覺得味道普通,已成我不會再幫襯之列。
不過這一小包竟要賣$48,實在是貴了點,Jenny’s一罐相對抵食好多,如要過曲奇癮我想我還是會買Jenny’s,而且地點也較為方便。May's,還是留待獎勵自己或有事慶祝才買吧。
2010-12-18
外賣自取
$48 (其他)
全店其有六款曲奇
散裝$48一包
底部有標籤是何種味道
左:花生曲奇,右:杏仁曲奇,件數不同
左:花生曲奇,右:杏仁曲奇,大小不同
2010-12-11 5 瀏覽
睇雜誌見到出佐迷你版蛋糕,即刻番來買。service依然好好,中午買寄存系鋪頭雪櫃,收工先來羅番,好方便。當然要食番最愛的斑蘭,系印象中太好抑或迷你版沒甘香呢?感覺沒上次好味,雖然依然都系松軟又夠彈。芝士蛋糕打開個盒已經好香,食落唔會好漏好滯,系我中意的味道。沒面粉的朱古力蛋糕之前已經想訂一個大的,今次有機會試到迷你版,朱古力小小苦,ok好味,似食緊中度軟身的朱古力多過似食蛋糕。下次目標系crunch cake!crunch cake要大大個先開心,可以一班人分享,太細個切落去就會一pet嘎拉,期待。。。
2010-12-10
2010-11-15 4 瀏覽
oct 29, 10,我同友人嚟呢度買咗 : 1) 特濃朱古力曲奇 (hk$53)-我試食過好味先買-真喺好濃嘅朱古力,又唔太多甜-曲奇很鬆呢-相對地,牛油味無jenxx bakery咁勁2) 花生牛油曲奇 (hk$48)-我鍾意呢個有點似花生酥-所以全件好花生呢~~~ 3) 迷你斑蘭蛋糕 (hk$4x)-香港可以食到斑蘭蛋糕嘅地方唔多.............雖然已比以前多咗-所以見到呢度有就買咗1個試吓-鬆度同濕度都ok啦,但斑蘭味都喺唔多出 * 多謝友人請客...........下次my turn * 我知道該店最出名喺crunch cake,可惜無1件件賣..........1定要成個咁買........仲要2日前訂..........另外佢最近仲有4款新嘅蛋糕,個人只對3c (chocolate, coffee and crunchy hazelnut)蛋糕最感興趣.......真喺要搵個機會訂嚟食先得
oct 29, 10,我同友人嚟呢度買咗 :

1) 特濃朱古力曲奇 (hk$53)
-我試食過好味先買
-真喺好濃嘅朱古力,又唔太多甜
-曲奇很鬆呢
-相對地,牛油味無jenxx bakery咁勁

2) 花生牛油曲奇 (hk$48)
-我鍾意呢個有點似花生酥
-所以全件好花生呢~~~

3) 迷你斑蘭蛋糕 (hk$4x)
-所以見到呢度有就買咗1個試吓
-鬆度同濕度都ok啦,但斑蘭味都喺唔多出

* 多謝友人請客...........下次my turn

2010-10-29
$140 (其他)
2010-10-04 6 瀏覽
睇報道知有呢間餅店,講到好多名人紅星追捧,當然要試下趁有紀念慶祝活動,訂了個Crunch Cake,盛惠$280老實講,真係好味蛋糕好軟,cream唔會滯,啲脆脆好正好香雖然價錢貴咗啲,但真係物有所值好過美X訂那種買蛋糕之餘,再買了包曲奇,是朱古力碎,好味,$57得廿件就真係貴咗
睇報道知有呢間餅店,講到好多名人紅星追捧,當然要試下

老實講,真係好味
蛋糕好軟,cream唔會滯,啲脆脆好正好香

雖然價錢貴咗啲,但真係物有所值
好過美X訂那種

Crunch Cake
慶祝紀念
紀念日
Crunch Cake
2010-09-10 1 瀏覽
完全係因為近期經常見到呢間鋪D報導先想試下,但1試之下完全失望,$48蚊得1包仔,如果真係好食都唔緊要,但完全唔係囉,係完全唔特別,朱古力曲奇太甜,檸檬個種口感唔得,好似浸過水咁,唯一係牛油味可取D,如果咁ge價錢,真係食曲奇四重奏好過LA!!
2010-09-10
2010-08-29 3 瀏覽
朋友生日要諗個蛋糕,不過其實好快就已經選定左這裡的crunch cake。原因係因為其實我同朋友之前都知道呢間may's cookies,大家都講過想試佢既crunch cake,另外就係因為我係pacific place食飯,咁去之前黎呢度拎左蛋糕先,再直接行去太古廣場咪啱啱好囉~ 唔怪得同一晚見到另一檯客人同我買一樣既蛋糕~~~ 哈,大家都係貪方便!不過我呢個人真係好懶惰,上網先知原來係呢度訂蛋糕係要 3 日前,我係前一日都仲未打去訂,咁我就厚住面皮咁打去試下問有無可能訂到啦。打去既時候同佢講我第二日就要,佢話要幫我睇下有無多先,問我prefer咩款,咁我就話最好係crunch cake,佢就話要遲d覆我。跟住隔左十分鐘佢打黎話有多一個可以預留俾我,真lucky!!! 證明是日我係有緣食佢既!黎到拎蛋糕既時候店員好似有少少混亂,不過好彩最後都無咩大問題可以順利拎個蛋糕走,老闆娘 (?) 仲好好咁俾左幾款cookies我試叫我下次黎幫襯呀~ 這裡只會提供蠟燭的,要留意呀~ 只有 7 吋呢個size,可以加生日牌,就要俾多 $10 啦。係cafe gray deluxe服務生哥哥幫我拎

係cafe gray deluxe服務生哥哥幫我拎蛋糕出黎既時候覺得個蛋糕好靚呀,佢幫我同我朋友分左一人一件,個蛋糕都仲有成半個係度。

不過呢個crunch cake真係好好食,其實呢個係我咁大個女第一次食既crunch cake呢~ 佢既忌廉好幼滑,非常非常重奶味,但一D都唔甜,係幾乎少少甜味都無,朋友話可以俾糖尿病病人食喎 XD。

蛋糕好軟熟,有少少蛋香,但其實都無咩甜味,點解呢,就係因為要配合表面既焦糖脆脆啦~ 如果下面太甜再加脆脆就會甜得over左,而家我真係夠膽講係啱啱好,喜好任何甜度既人都食到。焦糖脆脆咬落真係卜卜脆,非常鬆化而且好香焦糖味,連忌廉 + 蛋糕一齊食真係啱哂。

朋友話食過美心個個天使蛋糕覺得太甜,呢個就好好多啦。是日呢個蛋糕為晚餐作左一個完美既總結,大家喜歡Crunch cake的要來一試呀。這個蛋糕可當成是天使的禮物嗎?嘻嘻 =)
hapi b.day~~~
cccccccccccrunch cake***
3 分鐘 (外賣自取)
$290 (其他)
hapi b.day~~~
cccccccccccrunch cake***
2010-08-15 4 瀏覽
星期五,晚上跟好友慶祝生日,就趁 Lunch 出外選購禮物,向來無乜心思的我,還是偏向買一些吃的,所以鎖定了位於灣仔進教圍的 May’s Cookies。沿大斜路聖佛羅士街走上進教圍,轉個彎就可以見到門面搶眼的 May’s Cookies,對面就是德如茶餐廳,位置並不難找。來到時約下午一點半,剛好老闆娘 May Fung 也在店內,她親自介紹了多款不同口味的曲奇,態度非常友善,我也老實不客氣的試了幾塊。店子的中文名叫「一口曲奇」,所出品的曲奇也果真是一口吃的 size,杏仁曲奇上鋪了一層薄薄的杏仁片,放入口很鬆化,卻沒有 Jenny’s Cookies 那種油膩感覺,味道帶有一份牛油香,但杏仁的味道卻沒有預期的突出。特濃朱古力則十分脆口,感受得到那濃郁的味道,卻又點到即止,一點也不過火。最後的碎朱古力曲奇也很香脆,質感上比特濃朱古力硬一點點,味道則比較簡單,甜度恰到好處。吃罷三塊曲奇,沒有半點口乾,感覺良好,於是買了杏仁及特濃朱古力各一包,見包裝袋上挷了一條幼絲帶,十分精美,用來送禮準沒錯吧。臨走前,同老闆娘傾開 Crunch Cake,立即想起附近的 Spoil Café,老闆娘便叫

臨走前,同老闆娘傾開 Crunch Cake,立即想起附近的 Spoil Café,老闆娘便叫我下次試試她的出品,看來非常有信心。我一定會再來的,除 Crunch Cake 外,還想試試每日限量發售的檸檬曲奇呢!
包裝精美的一口曲奇
特濃朱古力及杏仁口味
2010-08-13
外賣自取
$101 (其他)
包裝精美的一口曲奇
特濃朱古力及杏仁口味
  • 特濃朱古力曲奇
2010-08-06 10 瀏覽
知道會行過依頭, 於是專登上openrice 睇下有乜出名食肆餐廳可以幫襯選擇入May's Cookies 睇睇, 最後買左盛惠$48 細包裝嘅花生曲奇優:- 雖然幫襯咁少嘢, 但係店員態度一流, 隨便試食, 又作簡單介紹, 兼主動同客人傾計, 非常好- 店舖裝修簡約, 感覺清新舒服- 曲奇味道唔太甜, 亦唔太油缺:- 其實每款曲奇味道差唔多, 好突出好好味就絕對稱唔上- 檸檬曲奇味道怪怪- 價錢比其他homemade cookies 稍貴總括而言, 如果真係再食, 我會選擇食盡啲揀 jenny's cookies縱然勁高卡路里, 但係真係食得好滿足

優:
- 店舖裝修簡約, 感覺清新舒服
- 曲奇味道唔太甜, 亦唔太油

缺:
- 其實每款曲奇味道差唔多, 好突出好好味就絕對稱唔上
- 檸檬曲奇味道怪怪
- 價錢比其他homemade cookies 稍貴

縱然勁高卡路里, 但係真係食得好滿足

2010-08-05
外賣自取
$48 (其他)
2010-07-31 17 瀏覽
最近從雜誌中知道曾任職無綫及有線高層的馮美基開了一間曲奇餅店,May's cookies位於灣仔進教圍, 位置頗偏僻, 對面有一茶檔. 十多年前我老婆曾在灣仔工作幾年, 所以常到這間茶檔喝奶茶, 吃油多, 以前都覺得這茶檔不錯, 現今茶檔買少見少, 越來越覺得這兒很正! 星期一下午走進May's cookies, 近門口的餅櫃只見到幾隻吉碟, 和SOLD OUT字樣, 心中暗叫不妙, 一問之下, 幸好還有cookies, 原本有六款味道, 賣剩四款, 我選了杏仁和特濃朱古力各一包, 一包100克, 100克售$48. 包裝很精美, 特濃朱古力味夠濃, 味道一般.杏仁曲奇入口鬆化, 杏仁味香濃, 味道不錯.

包裝很精美,
特濃朱古力味夠濃, 味道一般.
杏仁曲奇入口鬆化, 杏仁味香濃, 味道不錯.
2010-07-26
2010-07-28 17 瀏覽
Situated on the quiet street of St Francis Yard, it stands out brightly in orange towards the end with La Fleur opposite, and a green noodle cart on corner of the hill.A lively shop selling cookies and cakes.The pandan cake sells at $220 for a seven inch diameter cake, but this has to be pre-ordered, hence my next visit.The shop is quite basic, with a counter for cookies and cakes.The shelves are stocked with cookery books and jars of massive lollipops for display only.I got the lemon cookies as

I got the lemon cookies as the other flavours were quite common.
It was very buttery, and a strong taste of lemon peel, with a lingering aftertaste.

Since they do Pandan cakes, it would be cool, if they had Pandan cookies too.
2010-07-25 14 瀏覽
上次玩遊戲有張半價蛋糕券,依大頭喜嗜,登左個焦糖脆脆蛋糕和may姐親筆簽名cook book原來間店近金鐘好多.會要識行囉.天氣炎熱,下午拿左cake都急急腳回家.重要扭大個雪櫃溫度,因個cake雖是7吋,都好大個.放到晚上做甜品,第一口食落去.好so呀和好清新呀,明白點解佢正價要賣280元一個咁貴囉,可能係那種牌子cream那種so味,唔係咁多人鍾意食咁so味的蛋糕.不過我欣賞佢個cake好fresh,海綿蛋糕鬆軟唔甜,和另一間連鎖店的天使蛋糕一比.呢個cake當然贏幾條街.但價錢都成正比.crunch cake 原價280蚊一個.我半價就140(好抵食).焦糖脆脆係愛甜的靈魂,所以我都拼老命落x心的天使蛋糕和呢個焦糖脆脆我都鍾意.不過下次會試班蘭蛋糕先.返屋企刨埋本cook book喇.都幾好睇,相片和內容都好吸引.睇得出may姐係真心愛下廚之人.遲吓要買番佢的第一本著作先.話印左10版,好誇張呀我
上次玩遊戲有張半價蛋糕券,

原來間店近金鐘好多.會要識行囉.

放到晚上做甜品,

第一口食落去.好so呀

x心的天使蛋糕和呢個焦糖脆脆我都鍾意.
不過下次會試班蘭蛋糕先.

睇得出may姐係真心愛下廚之人.
遲吓要買番佢的第一本著作先.話印左10版,好誇張呀我
齋睇都流口水:p...焦糖脆脆好鬆化,不像x心的死實實架.
切左一件,俾大家睇吓佢地的蛋糕都好creamy 好足料.
芝士焗龍蝦呢度菜好正咁呀,遲d要跟住整先.
好雪白.
每個crunch cake會跟一包焦糖脆脆,我係咁落,因個cake本身好清,想甜要多下脆脆.
買左cook book支持吓
最想試做呢度"班尼迪蛋"好特別的一度菜呀.
2010-07-24
5 分鐘 (外賣自取)
$35 (其他)
齋睇都流口水:p...焦糖脆脆好鬆化,不像x心的死實實架.
切左一件,俾大家睇吓佢地的蛋糕都好creamy 好足料.
芝士焗龍蝦呢度菜好正咁呀,遲d要跟住整先.
好雪白.
買左cook book支持吓
最想試做呢度"班尼迪蛋"好特別的一度菜呀.
  • crunch cake
2010-07-23 7 瀏覽
唔系cookies fans,不過兩日前經過被好靚的poster吸引,訂佐pandan chiffon cake。間鋪頭裝修都幾簡潔,仲有座位,位置有小小偏,不過可以靜靜坐系鋪頭食,都幾舒服。service都幾好,店員好nice。我亦中意d盒同包裝,簡單都幾femenine。講番個cake,7寸$220 ,賣相唔算好靚,不過同班同事分享,大家都幾中意,kui唔會好似其他斑蘭蛋糕香味好濃,蛋糕本身好松,有小小彈性,但又唔會好干,亦唔會好甜,我覺得好味阿,7寸蛋糕唔算好大,但都幾厚身,令我想試埋其他蛋糕tim。
2010-07-23
  • pandan chiffon cake
2010-07-23 6 瀏覽
本來一心去買,走了很遠路,但真的很失望! $ - 價錢實在很貴,餅乾不夠鬆脆,味道像過咗期,每種味道亦不突出,Butter 味道不濃, 一定不會再買!如: 花生cookies,花生沒有先烘脆, 咬下去便不香. 檸檬cookies, 不清香, 像人工味. 總括: Not OK !!!!!
本來一心去買,走了很遠路,但真的很失望!
$ - 價錢實在很貴,餅乾不夠鬆脆,味道像過咗期,
每種味道亦不突出,Butter 味道不濃, 一定不會再買!
如: 花生cookies,花生沒有先烘脆, 咬下去便不香.
檸檬cookies, 不清香, 像人工味.
總括: Not OK !!!!!
2010-07-08
2010-07-08 21 瀏覽
參加左may fung和x假期合辦的跟食譜煮食遊戲,跟食譜煮左個鹽焗蟹,就拿到禮物.其中一份係價值148大元的may's cookies禮盒裝.好開心呀!一口曲奇位處都幾避,係金鐘和灣仔中間位.拿住地圖行穿過好多條街再暗上d小行先搵到.好明顯係做熟客仔.職員:好隨和亦用心答客人問題,我和另一客人都各映店舖位置較避.間店幾簡約.入邊清一色放左四款蛋糕和六款曲奇,有得睇無得買,因所見蛋糕都係有客訂左.曲奇我自己都整過,鮮制的曲奇幾時都會係好好味.亞may呢d特式在於好mini,細件得來足料.曲奇愛嗜者值得一試.係公司偷食都唔覺,dice嘛:下次會試埋佢地d蛋糕may剛出左第二本食譜,店內有其親筆簽名版賣的食譜.原來馮美基小姐以前係電視台高層,識好多圈中人,亦有好星級藝人搵佢開飯.佢的食譜主張簡單易做,複雜的procedure-出街食喇.好似我整焗蟹咁又真係幾簡單易做又好味.實卜亞may小姐!本人唔嗜曲奇西餅,但嗜中菜呀多謝晒你d食譜,好正呀!

一口曲奇位處都幾避,係金鐘和灣仔中間位.
曲奇我自己都整過,鮮制的曲奇幾時都會係好好味.

下次會試埋佢地d蛋糕
may剛出左第二本食譜,店內有其親筆簽名版賣的食譜.
佢的食譜主張簡單易做,複雜
的procedure-出街食喇.

好似我整焗蟹咁又真係幾簡單易做又好味.

實卜亞may小姐!本人唔嗜曲奇西餅,但嗜中菜呀
多謝晒你d食譜,好正呀!
呢盒一口曲奇係我的lucky gift,參加遊戲的得奬禮物之一,所以未食都好開心:>
主打一口曲奇,名符其實一口,估不到曲奇size重細過迷你八達通,哈哈:>啱晒怕肥但又為食的女仕們!
盒-設計簡約,帶出may fung品牌,不錯.曲奇鮮制,21/7到期.標埋kcal就更正.
店內只得6款曲奇及4種蛋糕供選擇,貴精不貴多吧.
用來送波,細細塊咁食,食左六隻味都唔怕肥喇.西班牙vs德國,1:0win波呀,真係喜上加喜!!!
6種品都各有特式.最愛花生牛油曲奇,花生味好濃,咪睇佢細細塊但好足料.
可以學到鹽焗奄仔蟹,又可以一試may fung一口曲奇.真係多謝晒:>
最後呢幾場世界盃,每晚都頭痕買定d美食半夜睇波,但good ball!yeah!!!
2010-07-08
5 分鐘 (外賣自取)
其他
店內只得6款曲奇及4種蛋糕供選擇,貴精不貴多吧.
  • 花生牛油曲奇
2010-06-29 10 瀏覽
知道馮女士有新店開張, 終於等到放假時去試下. 去到見到馮女士, 態度好親切呀~共有6款曲奇, 但我對檸檬曲奇& 花生牛油曲奇無興趣, 無試. 只試咗4款:牛油曲奇/ $48一包: 好重牛油味, 多鬆化. 頗甜.杏仁曲奇/ $48一包: 好重杏仁味, 好香, 比牛油曲奇硬少少. 無其他曲奇咁甜.特濃朱古力曲奇/ $53一包: 重朱古力味, 牛油味都重, 最甜.碎朱古力曲奇/ $53一包: 重牛油味, 少少朱古力味, 頗甜.可能我期望太大...有少少失望. 無錯係牛油味好重好香, 但可惜偏甜...如果要keep fit 的話, 呢間cookies shop 唔啱keep fit 人士. 曲奇四重奏健康好多. 但如果係鍾意重牛油重甜味ge 人, 絶對係不錯選擇~!仲有4款蛋糕, 由於所有蛋糕都有人訂咗...無得試tim... 店員話蛋糕要預早2, 3 日訂先有~短期內一定要試下~!
知道馮女士有新店開張, 終於等到放假時去試下.
去到見到馮女士, 態度好親切呀~

牛油曲奇/ $48一包: 好重牛油味, 多鬆化. 頗甜.

曲奇四重奏健康好多.
但如果係鍾意重牛油重甜味ge 人, 絶對係不錯選擇~!

店員話蛋糕要預早2, 3 日訂先有~
短期內一定要試下~!
2010-06-19
  • 牛油曲奇