2019-11-14 3198 瀏覽
光顧這間餐廳是一個月前的事,母親大人不偏食,但眾所週知大人普遍來說都好像偏好中菜多一點,母親大人生日的正日我剛好沒空,親人對自己來說是很重要的,決定要和她補祝生日。很少和她吃日本菜,這次選擇了一間看來不錯的日本餐廳。一進去便看到了一個大大的陳列櫃,上面是各種的日式裝飾,充滿日式風格。在尖沙咀來說,食物的價錢實屬正常,燒物由70多元至百多元不等,另外還有天婦羅、炸物、鐵板燒等等,鐵板燒則較昂貴。母親總叫我不要因為減肥而不吃飯,常常擔心我吃得不夠飽,她自己很愛吃飯,基本上是無飯不歡,在眾多的飯類中選擇了薄燒牛肉飯,以日本菜來說牛肉配飯確是比較吸引的。牛肉跟吉x家的牛肉完全不能相比,這裡的牛肉並沒有什麼脂肪,而且很香口,被燒過的味道明顯,以$88這個價錢來說有十分高的質素。芝麻雞翼是我向來到日本餐廳都必點的食物,大多數在放題吃的,可以任吃芝麻雞翼真是一種福氣。在這裡的芝麻雞翼也很脆身,很香口,芝麻的數量還真多,雞翼的外皮也不會太油膩,雞肉嫩滑,很好吃。喜歡海鮮的我當然不忘點一份燒元貝,元貝很是大粒,上面有小量的燒汁,燒汁的味道很香濃,元貝則新鮮,沒有腥味,不過稱不上是十分好吃,溫度有點不夠熱

薄燒牛肉飯

芝麻雞翼

喜歡海鮮的我當然不忘點一份燒元貝,元貝很是大粒,上面有小量的燒汁,燒汁的味道很香濃,元貝則新鮮,沒有腥味,不過稱不上是十分好吃,溫度有點不夠熱。
黃金燒帆立貝

向來喜歡吃海鮮和炸物的我當然要點一份大蝦天婦羅,驟看已經看到很大條的炸蝦!實際上還更好吃
外皮的炸粉不會太散,經常掉落,又不會太油膩。裡面的蝦肉很新鮮!也十分爽口彈牙,非常推薦大家來這裡的時候吃這道菜。
大蝦天婦羅

銀鱈魚也是我到日本餐廳必點的菜式,銀鱈魚頗為大條,正常來說銀鱈魚會甜甜的,這裡的銀鱈魚也有清甜的味道,油脂口感豐富,魚肉的軟稔程度則正常。
銀鱈魚西京燒

黃金焗廣島蠔看似很大份很吸引呢,表面是滿滿的芝士,十分邪惡😆芝士和飛魚籽這個組合也不錯,芝士弄得好的話說不會太膩。廣島蠔好像好多餐廳都有了,但總不會每一間的都好吃,這裡的還可以,不至於很腥。
黃金燒廣島蠔
薄燒牛肉飯
大蝦天婦羅
銀鱈魚西京燒
黃金燒廣島蠔
2019-10-11 1145 瀏覽
其實已經不是第一次來一喜。 但都忘了要寫一下意見。所以亦沒有特別影下食物或環境相片分享。通常都會和同事來吃午飯。最愛吃他們的魚生粒粒飯, 很新鮮;和加$30吃的雞翼小食, 很脆口。 同事就最愛加手卷和三文魚刺身。 午餐還要包飲品, 每次都吃得好飽, 好滿足! 還有就是他們的芥末是生磨的山葵, 不是一般機製出來的wasabi. 就是喜歡他的仔細。食物質素固然重要, 環境和店員都很關鍵。 本人最喜歡貓貓, 而內裡就有很多貓的佈置和擺設, 牆上的日式畫亦很清雅。 所以每次來都感到很舒服。 店員服務亦不錯, 還會提點我們刺身要快點吃, 放太久才吃就不新鮮了 (那次是我和朋友只顧傾談所以吃得太慢)。 所以, 就是喜歡小店的親切感覺! 還是會再來!

所以, 就是喜歡小店的親切感覺! 還是會再來!
2019-10-05 972 瀏覽
經友人介紹,叫左幾碟料理,都非常唔錯首先上嘅係雞翼,加咗少少檸檬汁,入口亦好脆之後個刺身拼盤都好鮮甜,尤其海膽唔會苦,岩哂我哋呢啲海膽控😍😍海鮮炒飯好足料,好多海鮮唔係齋飯咁dry最後就牛舌串同魷魚串,唔韌,燒出黎啱啱好🤤🤤,味道唔會太濃太淡果然冇推薦錯既一間👍👍 絕對可以encore🤤🤤
經友人介紹,叫左幾碟料理,都非常唔錯
首先上嘅係雞翼,加咗少少檸檬汁,入口亦好脆
海鮮炒飯好足料,好多海鮮唔係齋飯咁dry
果然冇推薦錯既一間👍👍 絕對可以encore🤤🤤
Good quality food and good services. Sea Urchin super fresh and delicious, but I forgot to take the photo. My family ordered sukiyaki hot pot, grill chicken wing, lobster salad, soft shell crab roll, tempura, and a whole grill fish. All very good. Highly recommend.
2019-05-29 1359 瀏覽
星期六訂了二人位,好開心唔使等。上到去感覺身處於日本嘅居酒屋,尤其喜歡好有日本FEEL嘅擺設,所有嘢都好細緻精美。喺嘢食方便,本人一向喜歡蟹子沙律做前菜,食完非常開胃。接住係刺身,魚生夠厚身,海膽生蠔非常新鮮,二人份量剛剛好。另外要介紹係串燒,牛舌串好JUICE,小蕃薯好甜,蝦夠大隻同新鮮。最後海鮮炒飯同芝麻雞翼亦都係必食的。因為得兩個人,想試嘅嘢有限,下次會試下新鮮魚刺身!!!!店員話最好訂枱時要求留起啲新鮮魚或者海擔生蠔,好彩我今次都食到。我下次會再嚟架!!

喺嘢食方便,本人一向喜歡蟹子沙律做前菜,食完非常開胃。

接住係刺身,魚生夠厚身,海膽生蠔非常新鮮,二人份量剛剛好。

最後海鮮炒飯同芝麻雞翼亦都係必食的。

2019-05-25
  • 刺身
  • 牛舌串
  • 海膽
  • 海鮮炒飯
2019-04-23 1262 瀏覽
尖沙咀區不限時既餐廳真係好少有,今次係我第三次黎一喜,估唔到每次黎都有驚喜,今次有季節岩蠔,生螢光魷魚🦑同活海膽真係估唔到小小既店可以有咁多特別既刺身😱令我地可以每一次都可以試到唔同既新鮮日本海產👍🏿本人真係佩服店主可以咁勇敢係香港做呢類型同咁好質素既店鋪👍🏿仲要價錢相當合理,希望貴店可以繼續保持呢個水準,支持本地小店👍🏿燒物都係呢間餐廳既必食之一,牛舌串燒係厚切架🤤仲有燒油甘魚頭都係我每次黎都必食既,不過今晚冇曬😭店員話每日一條魚只得2客,唯有下次早d打去訂定啦😌唔怪之得咁好食啦🤤🤤🤤🤤新鮮油甘魚頭本人極力推介👍🏿👍🏿👍🏿
  • 是日新鮮海產
2019-03-23 1049 瀏覽
小小日本餐廳,串燒牛舌,厚切的,燒到剛剛熟,牛有牛味,誠意推薦,真的太可囗了。鹽燒魚頭,鹹味剛剛好,有encore 再order嘅衝動。鹿兒島豚肉鍋,熱騰騰,小鍋已足夠4人份量,還是店主有心,說不用叫大鍋,以免浪費。魚子海鮮炒飯,飯炒得非常乾身,下次還要試試蟹膏炒飯。壽命併盆比較傳統一點,如果可以加上一些玉子壽司、腐皮壽司會更有傳統特色。看到有客人order 了牛油果軟殻蟹壽司,賣相很喜歡,下次必然試試。味道好得不能再好了,下星期必定再去嚐嚐。
鹽燒魚頭,鹹味剛剛好,有encore 再order嘅衝動。
魚子海鮮炒飯,飯炒得非常乾身,下次還要試試蟹膏炒飯。
味道好得不能再好了,下星期必定再去嚐嚐。
2019-03-12 946 瀏覽
之前在openrice睇到有好多食評讚這間日本餐廳刺身好出色,於是襯黃兔生日—於豪-豪,試下高質素食材餐廳地方不算大,剛好今晚不太多人,而且我同黃兔被安排坐四人枱窗口位,所以成個用餐過程都好舒適枱上有竹籃推薦今晚的刺身魚,剛巧有金目鯛,我知這條魚好出名,而且價錢頗貴。我同黃兔又末食過,好奇心之下於是今晚-於食豪d。。哈哈我地點左:金目鯛刺身(半條)$688 - 賣相好吸引好新鮮!魚肉呈淡粉紅色,不帶點多餘油脂。食落肉質甜美,爽口彈牙完全沒有腥味,也沒有油膩感真係好好食有别於其他魚,果然名不虛傳!金目鯛魚湯$80 - 這個是用半個金目鯛魚頭同魚尾加錢淆嘅湯煲。魚湯鮮甜味美,飲得出用心制做材料還有香滑的日本豆腐,冬菇,菜,金菇及水晶粉等。好味到比我地食清光呢壽司拼盤$498 - 九款壽司有三文魚,鮪魚,劍魚腩,油甘魚,甜蝦,八爪魚,蟹籽,北寄貝各2件,及-條青瓜卷。賣相超吸睛每件壽司都好新鮮,魚肉鮮甜切得大件有口感,壽司飯握得結實不易散,而且酸度剛好-級棒!蒜片牛柳粒$138 - 份量比想像中多,賣相吸引。肉質嫩滑,加上炸蒜片,帶出牛肉香味,好好食哦服務方面也不錯,態度有禮!而且不會迫客人

我地點左:
金目鯛刺身(半條)$688 - 賣相好吸引
完全沒有腥味,也沒有油膩感
真係好好食
有别於其他魚,果然名不虛傳!

-級棒!

服務方面也不錯,態度有禮!而且不會迫客人叫多點食物,會提示客人不用點太多已經夠食,防止造成浪費食物,讚

另要收加一服務費!
白桃梳打+檸檬可樂

半條金目鯛刺身+壽司拼盤

金目鯛魚湯

蒜片牛柳粒
2019-03-11
半條金目鯛刺身+壽司拼盤
日本餐廳除左平日大家都鐘意既日式放題,居酒屋其實都有好多選擇。今次同朋友唔食放題,搵左一間樓上既居酒屋店 好好地聚一番。上到黎既覺得好靚,佈局有種小日本既感覺。雖然餐廳地方不大,但環境寧靜 好適合三五知己聚聚舊 或約會談情既好地方呢。餐具擺設 樣樣好精緻,真係好有日本風。呢度出名既刺身 ,當然要一試吧。一大盤魚生刺身 真係好吸引呢。除左一般既三文魚刺身`海膽外,呢度既黑曹魚都係必試既。肉質較實既質感 係黑曹既特質,若果喜歡這類口感既刺身 一定會愛上。因為係 做刺身外,另一味就係炸物。炸到脆卜卜既曹魚真係好似薯片咁脆,佐酒一流既小食呢。刺身拼盤仲配左一小碗飯,夾埋刺身同吃更美味呢。另外亦點了數款串燒`小食。芝麻雞翼🐥 炸到外皮脆 內裡嫩,趁熱吃好味;串燒拼盤🍢 有甜蕃薯粒`雞軟骨`小青椒,又是佐酒佳啊呢;焗白汁蠔🐚 面頭鋪滿白汁沙律醬`芝士很香口惹味,伴在蠔同吃 很豐富呢。..最鐘意呢度夠寧靜舒服,同朋友傾計都可以放鬆心情呢。一個美好既晚上✨✨💫..
大大一盤刺身❤️

呢度出名既刺身 [黑曹🐟],當然要一試吧。一大盤魚生刺身 真係好吸引呢。除左一般既三文魚刺身`海膽外,呢度既黑曹魚都係必試既。肉質較實既質感 係黑曹既特質,若果喜歡這類口感既刺身 一定會愛上。

刺身拼盤❤️
因為係 [黑曹2食] 做刺身外,另一味就係炸物。炸到脆卜卜既曹魚真係好似薯片咁脆,佐酒一流既小食呢。

刺身拼盤仲配左一小碗飯,夾埋刺身同吃更美味呢。

串燒拼盤
焗白汁蠔

大大一盤刺身❤️
刺身拼盤❤️
串燒拼盤
焗白汁蠔
2019-01-12 487 瀏覽
食物質素很好、食材新鮮,特別店員超友善!與男友慶祝生日,預早上去放低蛋糕再接男朋友。女店員很細心見我手拿一大袋禮物,便主動提出幫我keep起袋整個用餐過程亦十分愉快,除了上菜時間稍長,其他都很好,店員倒茶、執台、上蛋糕拍照都很主動又禮貌食物方面,由於我自己並不是特別喜歡生冷的日本菜,但刺身拼盤連我都覺得好食,食材新鮮高質,十分推薦。另外還叫了串燒、卷物、雞軟骨、清酒煮峴,5樣菜2個人都食得差不多飽。最後埋單1000有找
食物質素很好、食材新鮮,特別店員超友善!
與男友慶祝生日,預早上去放低蛋糕再接男朋友。
女店員很細心見我手拿一大袋禮物,便主動提出幫我keep起袋

十分推薦。

花之戀
清酒煮峴

最後埋單1000有找

2019-01-11
花之戀
清酒煮峴
2019-01-03 2259 瀏覽
男朋友想食日本野,本身諗住放題既,但發覺放題價錢真係太貴,無謂夾硬食到嘔啦。係openrice 見到呢間一喜,原本以為又係放題,點止睇落又唔似,D野食睇落都唔錯,所以尼左試吓。餐廳唔大,不過環境佈置到好靚,有好多貓貓擺設。店員放低一籃木牌,裡面都係當日推介既魚類刺身。因為對某D魚名好陌生,唯有請店員推介啦。之後我地就揀左幾樣野share 食。三文魚蟹籽沙律,三文魚好多片好肥美,蟹籽咬落脆卜卜,而沙律汁酸酸地,正好用尼開胃!跟住就係店員推仲既 曹以魚,名就真係聽都未聽過,肉質爽口唔肥,有D似油甘魚,左邊既赤貝都好好味。連即磨既Wasabi 都整到好靚,我差D以為係日本食緊omakase!串燒有紫心蕃薯,雞翼,雞皮,雞軟骨,冬菇同辣椒。燒得香脆,但個人略嫌調味唔夠鹹。天婦羅拼盤,炸粉唔厚,炸完亦唔覺得油膩,推介!清酒煮蜆,用熱鍋興住,蜆肉甜而帶淡淡酒香,好食呀環境清靜,好岩同姐妹尼傾計,店員都有禮貌。
男朋友想食日本野,本身諗住放題既,
但發覺放題價錢真係太貴,無謂夾硬食到嘔啦。
係openrice 見到呢間一喜,原本以為又係放題
點止睇落又唔似,D野食睇落都唔錯,所以尼左試吓。

餐廳唔大,不過環境佈置到好靚,有好多貓貓擺設。
店員放低一籃木牌,裡面都係當日推介既魚類刺身
因為對某D魚名好陌生,唯有請店員推介啦。

之後我地就揀左幾樣野share 食。
三文魚蟹籽沙律,三文魚好多片好肥美,
蟹籽咬落脆卜卜,而沙律汁酸酸地,正好用尼開胃!
跟住就係店員推仲既 曹以魚,
名就真係聽都未聽過,肉質爽口唔肥,有D似油甘魚,
左邊既赤貝都好好味。

串燒有紫心蕃薯,雞翼,雞皮,雞軟骨,冬菇同辣椒。
燒得香脆,但個人略嫌調味唔夠鹹。
天婦羅拼盤,炸粉唔厚,炸完亦唔覺得油膩,推介!
清酒煮蜆,用熱鍋興住,蜆肉甜而帶淡淡酒香,好食呀

環境清靜,好岩同姐妹尼傾計,店員都有禮貌。
2018-12-16
2018-12-29 346 瀏覽
一向喜歡食日本菜的我,今晚同爸爸去到尖沙咀寶勒巷( 一喜日本料理)依家好多食物質素高的餐廳,都會開喺樓上舖 , 租金會平一些,但又可提供到優質的美食及優惠的價錢,都算是雙贏的方法。海膽一板$188海膽每瓣都入口即溶,非常飽滿鮮甜,可以就咁食,亦可以配上紫菜或白飯食,又是另外一種美味的口感。廚師刀工十分厲害,一塊薄而透光的大池魚刺身, 晶瑩通透十分吸引。深海大池魚刺身(一客)$388 一碟雪白的刺身,好像一把扇散開在你眼前,賣相十分美觀,最緊要當然就是魚質要夠鮮甜美味為首要。鹿兒島黑豚肉鍋$198(細)嫩滑的鹿兒島黑豚肉再配以雜菜同烏冬,熱盪盪的豚肉鍋,食完即時有暖笠笠的感覺。黃金燒廣島蠔$96/2隻,蠔身十分飽滿,美味香甜。芝麻雞翼$48炸至金黃色的雞翼,皮脆肉嫩再灑上芝麻,十分香口美味。

黃金燒廣島蠔$96/2隻,蠔身十分飽滿,美味香甜。

2018-12-18 354 瀏覽
今日我喺某位朋友嘅介紹下,同另一位朋友去咗呢一間位於尖沙咀嘅日本餐廳。我哋首先點咗一份「松」刺身拼盤,包括帆立貝、八爪魚、甜蝦、三文魚、北寄貝、鮪魚、劍魚腩。成個拼盤賣相精美,刺身亦好新鮮,相當吸引。所有刺身都好鮮甜,令人想食完再食跟住我哋點咗一個雜錦天婦羅,有大蝦、冬菇、茄子、番薯同南瓜。天婦羅香脆可口,亦可以享受到食材嘅鮮味,再加上蘿蔔蓉可以消除油膩感,簡直絕配。我哋仲點咗一個鹿兒島豚肉鍋,湯底鮮美,唔會因為豚肉而太肥膩,值得嘗試。總括而言,呢間餐廳質素幾高,好值得大家去品嘗。

總括而言,呢間餐廳質素幾高,好值得大家去品嘗。

2018-12-17
2018-12-18 290 瀏覽
最近好鐘意食日本料理,其實都唔係最近,係一直都好鐘意,所以又同大家分享日本料理😂今次去呢間位於尖沙咀的一喜日本料理 試試!🐟刺生拼盤(松)$538賣相好精緻,大大盤,松呢款拼盤有八款刺生,包括有帆立貝、三文魚、鮪魚、八爪魚、北寄貝、劍魚腩、甜蝦同油甘魚,全部都好新鮮同肥美,啱哂刺生控!🧡黃金燒廣島蠔$48/件廣島蠔加上大量的芝士焗至金黃色,面頭再加上蟹籽,好惹味,正!💛雜錦天婦羅$88有大蝦又有冬茹、南瓜等雜菜,熱辣辣又炸得香脆,很不錯,尤其是冬茹天婦羅更是我的最愛😝🐷豚肉紙火鍋$98紙火鍋之前都見過,但就未試過,用紙來裝火鍋幾得意,豚肉份量都幾多同幾嫩,仲有娃娃菜、金菇同薯粉等配菜都吸哂d湯的精華,好好味!
最近好鐘意食日本料理,
其實都唔係最近,係一直都好鐘意,
所以又同大家分享日本料理😂
今次去呢間位於尖沙咀的一喜日本料理 試試!

🐟刺生拼盤(松)$538
賣相好精緻,大大盤,松呢款拼盤有八款刺生,
包括有帆立貝、三文魚、鮪魚、八爪魚、
北寄貝、劍魚腩、甜蝦同油甘魚,
全部都好新鮮同肥美,啱哂刺生控!

🧡黃金燒廣島蠔$48/件
廣島蠔加上大量的芝士焗至金黃色,
面頭再加上蟹籽,好惹味,正!

💛雜錦天婦羅$88
有大蝦又有冬茹、南瓜等雜菜,
熱辣辣又炸得香脆,很不錯,
尤其是冬茹天婦羅更是我的最愛😝

🐷豚肉紙火鍋$98
火鍋之前都見過,但就未試過,
用紙來裝火鍋幾得意,
豚肉份量都幾多同幾嫩,
仲有娃娃菜、金菇同薯粉等配菜
都吸哂d湯的精華,好好味!

2018-12-18 192 瀏覽
難得有好同事 放工同我一齊食去好野今日揀左公司唔太遠gei日本野一喜日本料理 入到去裝修好日本餐廳唔算好大 但整潔員工都好熱情有禮貌 入去都有同你打招呼首先我地叫左飲品富士蘋果梳打 唔太甜 口味清爽 我好喜歡朋友嘅荔枝梳打 甜一點 係女仔最愛嘅飲品我地仲叫左一大堆野食首先上左三文魚沙律三文魚新鮮肥美 配上酸酸甜甜沙律汁突顯佢魚鮮味飛魚子爽口彈牙 配上爽脆蔬菜 令人開胃下一道係真鯛刺身真鯛本身味道比較淡 但魚肉扎實配上蔥醬油 帶出左魚本身gei 甜味魚肉切得好平均 吃落口感剛好 唔會太大或太少炸芝士年糕上枱時仲出緊煙煙韌得黎外皮炸得香脆再配埋中間個香軟芝士心 係肥妹最愛黎呀豬肉紙火鍋呢個係我想試好耐喇豬肉軟滑 味道適中 湯底濃郁蔬菜都煮得有豬滑湯味烤鰻魚香噴噴gei 燒烤味 配上肥美gei鰻魚入口即化gei油香 配上洽度好處gei醬汁差啲要同朋友仔搶最後一件黃金燒帆立貝入面有好多帆立貝 白汁香濃 入面仲有洋蔥香濃白汁入面帶一點清爽 帆立貝鮮甜
一喜日本料理 入到去裝修好日本
餐廳唔算好大 但整潔