2023-08-07 15 瀏覽
成日行過鵝頸穚都見到一豚豬手專門店好多人今日行過決定買返屋企加餸。分店位於堅拿道西。玻璃櫃放滿豬手,不同肉類以及滷水小食。一去到見到好多人等緊,非常受歡迎。店內放有多款新品。仲有大量不同醬料。豬手夠大隻,即叫即切。用火槍輕炙,增加香氣。外賣盒非常精美。黑椒豬手豬皮爽彈,外脆內嫩,口感彈牙,皮脂充滿膠質,黑椒惹味,入口微辛。大阪燒脆腩五花腩卷成長條型燒焗,表皮金黃色,爆皮脆卜卜,油香滿瀉,充滿肉汁。
分店位於堅拿道西。
玻璃櫃放滿豬手,不同肉類以及滷水小食。
一去到見到好多人等緊,非常受歡迎。
店內放有多款新品。
仲有大量不同醬料。
豬手夠大隻,即叫即切。
用火槍輕炙,增加香氣。
外賣盒非常精美。
黑椒豬手
大阪燒脆腩

2023-08-05 35 瀏覽
🇭🇰✨銅鑼灣連續豬手外賣店前排上朋友屋企食飯,兩手空空唔係咁好意思🙈於是係附近豬手外賣店斬料加餸🤣呢間外賣店係連鎖舖,有8間分店,主打滷水豬手及其他滷味,除咗斬料,仲有碟頭飯😉今次試吓佢哋招牌黑椒豬手 $108/隻,店員會幫手切好,每片都有咁上下厚度,食起上嚟過癮啲😗豬手肥瘦適中,豬皮煙韌有膠質,如果大家想斬料加送,不妨一試。📍 一豚豬手專門店 (永德大廈) (銅鑼灣)銅鑼灣堅拿道西15號永德大廈地下15號舖
🇭🇰
✨銅鑼灣連續豬手外賣店

招牌黑椒豬手

📍 一豚豬手專門店 (永德大廈) (銅鑼灣)
銅鑼灣堅拿道西15號永德大廈地下15號舖
2023-07-23 24 瀏覽
見到銅鑼灣有一豚豬手一定要試一試👏🏻所以去咗斬料加餸豬手有好多款可以揀今次揀咗韓式滷水豬手大大隻好厚肉店員會幫手切片切完個盒擺到滿晒份量都超級多呢隻味味道少少甜甜地豬手啖啖肉豬皮有膠質夠煙韌👍🏻點咗少少醋汁更加正👍🏻另外仲叫咗大阪燒脆腩用五花腩卷到一卷咁燒幾特別嘅做法好似平時嘅燒肉咁鹹到適中👌🏻啲皮脆卜卜好正👍🏻啲肉一層肥一層瘦兩樣嘢都送飯一流👍🏻大家又多咗個斬料選擇👏🏻
見到銅鑼灣有一豚豬手

啲肉一層肥一層瘦

兩樣嘢都送飯一流👍🏻
大家又多咗個斬料選擇👏🏻
2023-07-22 50 瀏覽
這間連鎖外賣專門店分店遍佈港九新界,主打自家焗製豬手,擁有自家廠房,每日火熱出爐,櫥窗擺放林林總總的食品,店內更有麵食等乾貨。首創西式燒味斬料加餸文化,大件夾抵食,性價比超高,亦有碟頭飯供應。一豚爆脆腩卷結合中式燒腩及日式叉燒的煮法,將肥瘦相間的豬腩肉卷成日式風味的西式燒味,而且每隻豬手經秘製滷水十四天醃製,入味又香濃,保留皮脂的膠質感,豬手嫩滑多汁,外脆內軟,即叫即切超新鮮。招牌黑椒豬手煙韌彈牙的豬皮含豐富膠質,即場火炙出豐溢的油脂香,辛香的黑椒同樣入味好惹味,再淋上黑椒汁,散發陣陣香氣。

一豚爆脆腩卷

2023-07-21
2023-07-20 40 瀏覽
香港終於都有豬手專門店啦,店裡有多款不同豬手的烹煮方式及味道,當天我揀選了招牌黑椒豬手及大板脆豬腩卷。店員超細心,豬手入外賣袋前會用火槍輕輕燒過表面,確保豬皮不會有豬毛影響口感,而且令豬皮更加緊實,豬手入口非常軟腍,肉質鬆軟不會鞋口,另一款是脆豬腩卷是我最期待的一款,外皮非常酥脆,肉質是肥瘦適中,好似食緊平時啲燒腩仔咁,但個皮係比燒腩仔更脆更香口,外賣拎返屋企加餸可以輕輕用焗爐或氣炸鍋翻一翻熱,保持到新鮮出爐口感👍🏻👍🏻

嗨,大家好!今天要為大家介紹一家豬手專門店——一豚豬手專門店。這家店位於銅鑼灣,主打豬手外賣,價格親民,味道十分夠味而且口感十足,真的是一家值得一試的小店。我這次點了兩道菜:燒脆腩和豬手。首先讓我來談談燒脆腩,這道菜的肉質非常軟嫩,而且還有一層酥脆的表皮,真的是讓人吃了一口接一口。而且,這道菜的味道十分夠味,讓你吃完之後一定會回味無窮。接下來是這家店的招牌豬手,這道菜真的是太好吃了!豬手燉得非常入味,口感十分嫩滑,而且搭配上店家的醬料,味道更是讓人難以忘懷。如果你喜歡吃豬手,一定要來這家店試試看。總的來說,如果你喜歡吃豬手,一豚豬手專門店是一家不容錯過的店。這家店的價格實惠,味道夠味,而且還有很多種不同的選擇。如果你還沒試過,真的要趕快去試試看!

我這次點了兩道菜:燒脆腩和豬手。
而且,這道菜的味道十分夠味,讓你吃完之後一定會回味無窮。

接下來是這家店的招牌豬手,這道菜真的是太好吃了!

2023-06-09
外賣自取
中國的古文化很著重吃燒肉, 在過年過節和喜慶日子, 外皮酥脆金黃的脆皮燒肉都是不可或缺的, 取其「紅皮赤壯、身體健康」的寓意。週日清晨, 在刮颱風的前夕,竟然仍陽光普照、天氣不錯 ,在床上想著今天中午應該吃什麼的時候, 忽然想起了這家豬手外賣店, 除了鎮店招牌豬手外,脆皮燒腩仔都是他的招牌名物之一。。。早點來買還有一個好處,除了可以避開午市的人潮外,還可以快人一步選買新鮮出爐的燒腩仔。 師傅很好人,二話不說,便幫我揀了一件 看起來賣相又靚又脆 香氣四溢的燒腩肉, 在師傅的建議下, 我還多選了一點招牌豬手做雙拼, 正所謂:成雙成對。。。才圓滿!!大阪燒豬腩 ( 脆皮燒腩仔)師傅選得真好,曉腩仔的皮真的堅脆, 而且很香口, 醃料也很入味, 鹹鹹香香的燒腩仔, 除了皮脆之外,肉也很嫩, 很有肉香。 我和爸爸 一人一件慢慢品嘗, 不消一會,便把它們全部放進肚子裏了!! 真正週日大滿足!!招牌黑豬手豬手的質感我一直都很喜歡,滿滿的collagen, 有益之餘還可以美顏, 而且吃完美食心情好, 不用搽化妝品也可以變靚啲, 果然是「平民」的「回春豬寶」,哈哈!人,都是需要被了解和呵護的動物,更需要一

大阪燒豬腩 ( 脆皮燒腩仔)

招牌黑豬手

人,都是需要被了解和呵護的動物,更需要一份溫柔 去呵護! 今個週日的燒腩仔, 就好像變了我們家庭的潤滑劑一樣, 為我們家人的胃口(和心情)加添了一份此刻無價的溫暖!

你今日幫襯咗未?

。。。。。。。。🦉

福福郎食評系列, 有全港十八區的特色餐廳介紹 ,你今日睇曬未?! 請按左上角的「福福頭像」,參閱我的其他文章郎貓頭鷹。
2023-07-16
8 分鐘 (外賣自取)
慶祝紀念
紀念日
  • 脆脆豬腩仔
2023-07-16 44 瀏覽
之前同事介紹鵝頸橋下面有間日式豬手店一豚豬手專門店既豬手好好食,今日經開不如就買返屋企加下料都好啵!呢間滷水豬手肥瘦超適中,唔會太肥亦唔會過瘦,拿捏得很到位!每一件都煙煙韌韌!正!而佢地大阪脆腩卷亦唔似中式果隻咁咸,呢個既咸度我超喜歡,原來燒腩係可以咁好食!佢個皮仲要係燒到勁香脆,超有驚喜!而我發現原來放入氣炸鍋加熱後,個脆腩會還原返再脆d! 呢間豬手專門店真係無介紹錯!大推!💥 一豚豬手專門店(銅鑼灣) 📍 銅鑼灣堅拿道西15號永德大廈地下15號舖 #美食 #香港美食 #吃貨 #相機食先 #tagforfood #foodie #foodlover #hkrestaurant #gastronomy#hkigfood #hkfood #hkfoodpic #hkfoodstagram #hkfoodshare #hkfoodlover #hkfoodie #hongkong #hongkongfood#hongkongfoodies #香港美食 #手機食先 #平民美食 #食好西 #mm7 #mm7.foodie#打卡好去處##銅鑼灣美食推介#銅鑼灣豬手#豬手

2023-07-16 42 瀏覽
一豚豬手專門店係港九新界都可以搵到佢嘅蹤影,叫得豬手專門店最聞名嘅必定係豬手,望住一隻隻大大隻係玻璃櫃內嘅豬手都流哂口水🤤,即叫即起肉,絕無花假😳想除咗豬手外,其實都仲有其他選擇嘅,例如鴨胸、牛𦟌等等,絕對係加餸時候嘅好選擇小妹今次就揀咗招牌黑椒豬手同大阪豬腩卷,前者豬手皮清潔得好乾淨,完全無豬毛,肥瘦比例剛好,豬手皮煙煙韌韌好有咬口,黑椒味好夠味👍🏻而且已經去骨起肉,食起上嚟好方便👍🏻大阪豬腩卷就似港式燒腩仔嘅變奏版,佢係將五花腩肉捲成豬腩卷再去烤炸,店員會幫忙切成薄片,每一片就好似木紋嘅年輪咁,最外層係香脆嘅豬皮,然後係層層分明嘅腩肉😋食落上嚟好似好邪惡咗咁,但又出奇地唔算太油膩,如果配埋啤酒就更加好

2023-07-13 161 瀏覽
@iporkhk is a takeout chain specializing in pork knuckle 🍖 and serves various items like pork belly, grilled and braised dishes 🐖 they also offer various local brand sauces and noodles for pairing 💫@iporkhk 顧名思義 主打豬手 🍖 仲有好多其他選擇,例如燒五花肉 春雞 滷味 等 🐖 提供各種本地品牌醬料同乾麵 配嚟一齊食 💫🐷大阪燒脆脆 (半磅) HKD$69 半磅osaka crispy roast pork belly 五花腩卷成長條 再去燒焗店員厚切 用火槍輕炙 再切一條條豬腩表皮金黃色的 入口脆卜卜 油香滿瀉 肉質緊緻 鹹香十足 食落好似燒肉🍖 招牌黑椒豬手 (1/4) HKD$108 一隻signature black pepper roasted pork knuckle外皮煙韌爽彈 膠質口感豬手嫩口入味 陣陣黑椒香店員用火槍火炙豬手表面 增加香氣再淋上黑椒汁 灑上黑椒

🐷大阪燒脆脆 (半磅) HKD$69 半磅

外皮煙韌爽彈 膠質口感
豬手嫩口入味 陣陣黑椒香
店員用火槍火炙豬手表面 增加香氣
再淋上黑椒汁 灑上黑椒 黑椒味濃郁

📍銅鑼灣堅拿道西15號永德大廈地下15號舖 (various locations) 🇭🇰
2023-07-12 39 瀏覽
上次嫲嫲食過一豚嘅豬手同脆腩卷之後,同我提過幾次話好想再食,奈何我一直都冇經過。今日路過鵝頸橋,發覺原來有分店😳今次人少啲,要左一份黑椒豬手,皮好煙韌好好咬,肉好入味,脂肪唔太多,啱晒我呢啲怕肥又鍾意食好嘢嘅人😋又要左一份大阪脆腩卷,店員會再用火槍燒一下豬皮,所以皮超級脆卜卜,好香口,送飯送麵送啤酒都咁正👍🏻五花腩肉同脂肪層層分明,睇到已經覺得好吸引🤤配甜酸醬,完全唔記得點醬就已經食晒🤣

配甜酸醬,完全唔記得點醬就已經食晒🤣
2023-07-08
5 分鐘 (堂食)
2023-07-11 45 瀏覽
豬肉外賣專門店🐷 味道及部位選擇多,味道可選黑椒、韓燒醬、滷水等; 部位有豬手、腩卷、豬頸肉等! 如果唔食豬,都有其他肉類選擇~ 有牛𦟌、鴨胸、雞翼等! 梗有一款啱🙈 仲要有唔少分店, 港九新界都有! 方便大家買番屋企加餸同買飯盒😍黑椒豬手: 豬皮充滿彈性 豬手肉軟嫩 容易咬👍🏼 黑椒調味帶少少辛辣又幾惹味~大阪脆腩卷: 脆腩卷肥瘦相間 多重口感~ 豬皮炸至香脆可口,充滿豬香及油香😋 用焗爐整熱會更好食😋 脆卜卜😆

黑椒豬手

大阪脆腩卷
2023-07-10 21 瀏覽
一豚豬手專門店 斬料加餸好介紹👍🏻今晚加班遲收工💬即刻去灣仔街市附近一豚豬手專門店買斬料餸~選擇繁多有韓式鹵水雞翼、焗鴨胸、泰式鹵水豬大腸等~我今次買左大阪燒豬腩、招牌黑椒豬手。大阪燒豬腩($69/半磅)燒豬腩做到外皮香脆💯啖啖肉。招牌黑椒豬手($108)🐽豬手會幫忙起骨~特別喜歡豬手皮夠彈牙食落帶油香👀肉質有咬口佢地仲有多款碟頭飯盒買~都系三十零蚊有交易都幾抵食📍銅鑼灣堅拿道西15號永德大廈地下15號鋪
一豚豬手專門店

斬料加餸好介紹👍🏻今晚加班遲收工💬

即刻去灣仔街市附近一豚豬手專門店

買斬料餸~選擇繁多有韓式鹵水雞翼、
焗鴨胸、泰式鹵水豬大腸等~

我今次買左大阪燒豬腩、招牌黑椒豬手

。大阪燒豬腩($69/半磅)
燒豬腩做到外皮香脆💯啖啖肉

。招牌黑椒豬手($108)
🐽豬手會幫忙起骨~特別喜歡豬手皮夠彈牙
食落帶油香👀肉質有咬口

佢地仲有多款碟頭飯盒買~

都系三十零蚊有交易都幾抵食

📍銅鑼灣堅拿道西15號永德大廈地下15號鋪
2023-07-10 57 瀏覽
📍一豚豬手專門店 (永德大廈)銅鑼灣堅拿道西15號永德大廈地下15號舖屋企晚飯加餸之選!次次星期六日同屋企人出完銅鑼灣食lunch就要諗買咩餸,不過有時想hea hea哋白洽菜再買啲現成嘅餸就會嚟呢間。1️⃣ 招牌黑椒豬手 $108/隻大大隻,黑椒味好香,外皮煙靭有彈性,肉質肥瘦參半,好食!會幫手拆骨切件,舊骨都會比返你煲湯~2️⃣ 大阪燒脆腩 $69/半磅呢個第一次食,口感似港式燒肉,外皮好脆。脂肪較少,唔會好油膩。2樣都好啱送飯,不過我個人會比較推薦招牌黑椒豬手,食唔晒都可以留返另一日加熱,口感照keep到!
📍一豚豬手專門店 (永德大廈)
銅鑼灣堅拿道西15號永德大廈地下15號舖

1️⃣ 招牌黑椒豬手 $108/隻

2️⃣ 大阪燒脆腩 $69/半磅

2023-07-06 24 瀏覽
佢哋成日叫我買coupon,又話好底,但係用coupon一定會蝕少少(1-2蚊)。所以我唔買,一話唔買,像孫候子的面一樣,說變就變。我成日嚟呢度食,佢賺40幾蚊。為咗一蚊、蝕40蚊買108蚊全豬手,佢哋會切走少少,已經唔係第一次,失望 😞

買108蚊全豬手,佢哋會切走少少,已經唔係第一次,失望 😞