2022-11-22 341 瀏覽
餐廳以木色為主調,裝潢呈日式風,播放日文歌曲,好有氣氛,環境乾淨企理,座位寬敞舒適,適合二人或朋友約會🤗 店員服務態度非常好💕食物質素高,價錢中等,份量多,性價比高,絕對會回訪🥰 午市人流多,需要稍候午市二人消費:$196 🫧不設加一費用🫧═ ═ ═ ═ ═ ═ ═ ═𝑹𝒂𝒎𝒆𝒏🍜黑蒜拉麵 配豬軟骨 ($78 +$20配小食及飲品)✨豬骨濃湯配以自家製黑蒜油 配料有溏心蛋、黑木耳絲、蔥花、唐辛醬、紫菜黑蒜味十分濃郁,鹹香惹味🤤 推薦豬軟骨!好軟腍 好入味👍🏻 溏心蛋口感味道一流 拉麵偏幼身,麵質軟硬適中 口感煙韌彈牙,啖啖都掛滿湯汁,好好吃!😋👍🏻🍜赤辛拉麵 配叉燒 ($78 +$20配小食及飲品)✨秘製地獄醬豬骨湯底 配料有溏心蛋、黑木耳絲、蔥花、櫻花蝦、唐辛醬、紫菜推薦!湯底十分有驚喜😍 辣度十足,香濃惹味🔥 叉燒半肥瘦口感軟熟👍🏻 溏心蛋口感味道一流拉麵偏幼身,麵質軟硬適中 口感煙韌彈牙,啖啖都掛滿湯汁,好好吃!😋👍🏻𝑺𝒏𝒂𝒄𝒌𝒔🍗炸雞 (4件)✨熱辣辣,外皮脆身,配上沙律醬一流👍🏻🥟餃子 (4件)✨香口惹味,配上日式醬油 好好味!𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌𝒔🥤烏龍茶✨

午市二人消費:$196 🫧不設加一費用🫧

═ ═ ═ ═ ═ ═ ═ ═

𝑹𝒂𝒎𝒆𝒏
🍜黑蒜拉麵 配豬軟骨 ($78 +$20配小食及飲品)✨

🍜赤辛拉麵 配叉燒 ($78 +$20配小食及飲品)✨

𝑺𝒏𝒂𝒄𝒌𝒔
🍗炸雞 (4件)✨
熱辣辣,外皮脆身,配上沙律醬一流👍🏻

🥟餃子 (4件)✨
香口惹味,配上日式醬油 好好味!

𝑫𝒓𝒊𝒏𝒌𝒔
🥤烏龍茶✨
2022-11-16 302 瀏覽
大埔區非常多小店,今日又同囡囡去試新野,平時見一嗚拉麵要排隊,我地今日12:00 去到,第一個入去,之後唔夠15分鐘已經坐滿了🎊🎊🎊🎊🎊佢有四個湯底可供選擇,豬骨濃湯拉麵(一嗚)、豬骨濃湯配以自家製黑蒜油(黑蒜)、秘製地獄醬豬骨湯底(赤辛)、清新芫荽醬混入豬骨湯底(香葉)。我同囡囡就揀選了一嗚同赤辛,每個拉麵都配有叉燒或豬軟骨,你亦可以追加配菜,我同女女都追加了紫菜。秘製的豚骨湯底,香味濃郁,我哋都揀選了細麵條,麵條相當煙靭,迸發出意想不到的無窮滋味,我就揀了赤辛,於濃郁的湯底中混合極辛秘製辣醬,辛辣極致,每一口也帶來十足刺激感,愛辣口味的我非常喜愛。加$20除了可以追加飲品之外,還可以選擇炸雞或餃子。

2022-11-16
午餐
作為半個大埔地膽,當然要周圍覓食啦,今日終於食到好難搵到位既一鳴拉麵🍜,大飽口福。今日就叫左一鳴豬骨濃湯拉麵🐖🍜($78),豬骨味非常濃郁,入口好順滑,如果你同我一樣唔鐘意食天使麵或太幼既麵,可以選擇太麵,麵不會太粗,但好易掛湯,叉燒燒得焦脆香口,完全沒有豬臭味,溏心蛋合格🥚,濃濃的蛋漿味,蛋白依然嫩滑,係大埔黎講,暫時係食過最好味既拉麵🍜。另外,今次我地仲各自加左$20,叫左個套餐,包枝野飲及一款小食。雖然餃子🥟就普普通通,但炸雞🍗真係驚為天人,外皮炸得非常脆口,但雞肉仍然嫩滑🐓,仲鎖住到肉汁,再配上店家自調的醬汁,酸酸地,可以解膩,十分開胃,套餐包四舊炸雞,一個人食就係太飽,次次都食唔晒,建議同人share。PS 一鳴拉麵既名物:一鳴豬骨濃湯拉麵🍜同埋炸雞🍗,必點😋

PS 一鳴拉麵既名物:一鳴豬骨濃湯拉麵🍜同埋炸雞🍗,必點😋
  • 炸雞
  • 一鳴拉麵
2022-11-13 161 瀏覽
呢間拉麵店位於橫街窄巷行過完全會miss咗~不過一到lunch time就會到人龍!店內得十幾個位,一張四人枱坐得迫少少🤏裝修有啲似日本居酒屋🏮味道都似日本的拉麵😍有四款湯底$70一鳴。黑蒜。赤辛。香菜可以揀太麵 / 細麵叉燒 / 豬軟骨麵的軟硬,葱,唐辛醬仲有其他配料可以加加$20有飲品 +餃子 / 炸雞我點了: 黑蒜油湯底。豬軟骨。細麵。餃子。烏龍茶$90湯底好香蒜味,豬骨湯帶少許稠身,甜味,唔會好膩麵質似一蘭果種,硬身豬軟骨有四大舊,好淋,好入味!配上紫菜,半隻糖心蛋,好滿足❤️跟餐餃子都唔錯!
呢間拉麵店位於橫街窄巷
行過完全會miss咗~
不過一到lunch time就會到人龍!

店內得十幾個位,一張四人枱
坐得迫少少🤏
裝修有啲似日本居酒屋🏮
味道都似日本的拉麵😍

有四款湯底$70
一鳴。黑蒜。赤辛。香菜
可以揀太麵 / 細麵
叉燒 / 豬軟骨
麵的軟硬,葱,唐辛醬
仲有其他配料可以加

加$20有飲品 +餃子 / 炸雞

我點了: 黑蒜油湯底。豬軟骨。細麵。餃子。烏龍茶$90

湯底好香蒜味,豬骨湯帶少許稠身,甜味,唔會好膩
麵質似一蘭果種,硬身
豬軟骨有四大舊,好淋,好入味!
配上紫菜,半隻糖心蛋,好滿足❤️
跟餐餃子都唔錯!
2022-11-08 165 瀏覽
𝟚𝟟.𝟘𝟡.𝟚𝟘𝟚𝟚📌一鳴拉麵 (大埔)大埔運頭街20-26號廣安大廈地下E舖💸人均消費: $100內🌿評分: 4.6/5 🈚️加一服務費 (午市免收加一) 💬學生優惠: 每碗拉麵減$10+追加麵只需$5餐廳分類🔖 #hkfoodieat日本菜🎏 記得上年冬天無意中發現咗呢間隱世拉麵店之後就對佢念念不忘🍜近排見到佢上榜咗大埔民選地區餐廳先發現有咁多人識佢😌個人真係覺得佢係目前為止食過咁多間拉麵入面最好食嗰間🍃佢嘅裝修好似日本夜晚嘅拉麵店🇯🇵如果坐吧台仲可以睇師傅煮下麵🌷店鋪座位唔多所以如果想嚟食又唔想排隊就記得趁早嚟啦🙈➪ 一鳴豬骨濃湯拉麵 ($78)拉麵總共有4個湯底可以選擇(豬骨/黑蒜/赤辛/香菜)4款都係以豬骨湯底作為基底✨另麵條、麵質、細蔥嘅份量、配料同埋唐辛醬都可以自由配搭岀啱自己口味嘅拉麵🥳我哋兩個都揀咗細麵同叉燒呢個配搭🙌🏻至於麵質我哋就揀咗一個普通一個軟😼男朋友另外加咗個麵底但可能係未浸湯嘅關係麵質比較硬身啲🍂湯底非常濃郁而且質感濃稠🥹平時食拉麵都好少飲哂啲湯但呢個湯底每次嚟食都一定會飲哂🥰飲到最後嗰啖個湯都仲係熱嘅❤️‍🔥叉燒肥瘦適中而且好淋😋而且配菜都應有盡有🎃木耳絲同
𝟚𝟟.𝟘𝟡.𝟚𝟘𝟚𝟚
📌一鳴拉麵 (大埔)
大埔運頭街20-26號廣安大廈地下E舖

💸人均消費: $100內
🌿評分: 4.6/5
🈚️加一服務費 (午市免收加一)
💬學生優惠: 每碗拉麵減$10+追加麵只需$5

餐廳分類🔖 #hkfoodieat日本菜🎏

一鳴豬骨濃湯拉麵

➪ 一鳴豬骨濃湯拉麵 ($78)

湯底非常濃郁而且質感濃稠🥹平時食拉麵都好少飲哂啲湯但呢個湯底每次嚟食都一定會飲哂🥰飲到最後嗰啖個湯都仲係熱嘅❤️‍🔥叉燒肥瘦適中而且好淋😋而且配菜都應有盡有🎃木耳絲同原味荀嘅份量都唔少💚溏心蛋亦唔會有假甜味🍳

𐂂 唐揚炸雞 (套餐+$30連飲品)
炸雞炸粉很薄而且皮非常脆🐔內裏嘅肉非常嫩滑多汁而且一咬落去係噴緊煙的🍗雞塊每一件都非常巨型份量十足 😻性價比頗高🗯
乳酸梳打

𐂂 乳酸梳打
酸酸甜甜咁✨啱啱好中和翻咁濃郁嘅拉麵🍜不過可能冰塊太多到後期飲品變得較為淡味🧊
一鳴豬骨濃湯拉麵
乳酸梳打
2022-11-02 187 瀏覽
係大埔返學所以成日都會搵下附近有咩食 一鳴拉麵算係隱世小店 因為位置唔算顯眼 但食物質素一啲都唔馬虎👍🏻 而且價錢公道合理 依家like 社交平台仲可以送小食/飲品 真係超抵食😍 而且服務都好好 真係難得🥳✿ 赤辛拉麵 ✿ [$78]見到menu寫地獄醬以為好辣🔥 所以寫左小辣 但原來係冇得揀辣度 不過食開三哥三小辣嘅程度完全冇問題 湯頭好濃郁 加埋櫻花蝦🦐令到湯頭更鮮甜 拉麵有得揀太面同細麵 我地都揀左細麵 湯汁好掛面 叉燒有兩大塊 好滿足😋✿ 一鳴拉麵 ✿ [$75]拉麵嘅湯底係豬骨湯🍜而麵就係用咗博多拉麵 係我鐘意食嘅拉麵之一 湯底有得揀唐辛醬🌶️ 叉燒係用咗五花腩 而且燒過好香🤤 大大塊 性價比好高🥳✿ 味筍 ✿ [+$10]味筍醃得啱啱好 爽口✿ 一鳴創作醬炸雞 ✿ [$46]佢嘅創意醬好似蜜糖芥末醬🍯 而且炸雞都唔會話好乾身 好juicy 仲要係啱啱出爐 食落仲會岀煙🍗✿ 香炸餃子伴日式醬油 ✿ [$32]餃子餡係韭菜豬肉 🥟出邊有炸蒜 而且日式醬油裏面都有蒜味 如果唔鍾意食好重蒜🧄嘅人 可以試吓其他★好食指數★:8/10★服務態度★:10/10 ★CP值★:9/10★🈶️加一

✿ 赤辛拉麵 ✿ [$78]

★服務態度★:10/10
★CP值★:9/10
★🈶️加一★
2022-10-14 332 瀏覽
今日去附近玩大老遠就過咗嚟呢度,玩之前梗係醫飽個肚先啦!見到呢間嘢都幾近火車站,所以過咗嚟呢度食咗嘢先😙佢每款拉麵$78我就揀咗款黑蒜拉麵,豬骨濃湯配以自家製黑蒜油🤩配料我就揀咗係叉燒,另外都有得揀麵款、麵質😚佢呢度啲湯頭好濃稠,啲麵超級掛湯!好正❤️湯頭係好濃郁好香既黑蒜味👍🏻好好飲🥹叉燒一啲都唔鞋,入口即化😋我仲追加多咗隻溏心蛋同辣味荀,溏心蛋係一定要加架!呢度整得好好食!溏心得黎又入味🤤辣味荀就辣咗少少🤏但係味道都醃得剛剛好😍另外仲追加左個套餐🥢烏龍茶加餃子🥟$20餃子外脆內軟,裏面仲好多肉汁🥰

佢每款拉麵$78
我就揀咗款黑蒜拉麵,豬骨濃湯配以自家製黑蒜油🤩
配料我就揀咗係叉燒,另外都有得揀麵款、麵質😚

佢呢度啲湯頭好濃稠,啲麵超級掛湯!好正❤️
湯頭係好濃郁好香既黑蒜味👍🏻好好飲🥹
叉燒一啲都唔鞋,入口即化😋

我仲追加多咗隻溏心蛋同辣味荀,
溏心蛋係一定要加架!呢度整得好好食!
溏心得黎又入味🤤
辣味荀就辣咗少少🤏但係味道都醃得剛剛好😍

另外仲追加左個套餐🥢
烏龍茶加餃子🥟$20
餃子外脆內軟,裏面仲好多肉汁🥰
2022-10-14 235 瀏覽
今日去大埔穩朋友,朋友話介紹一間好正既日式拉麵我試下,朋友講得好正咁一定要去試下拉,位置係一條小巷入面,如果唔識路有機會錯過,不過都唔算太難穩,因為去個時下午,人唔算好多,所以唔使等位,員工同我地講因為lunch time,所以現在只有拉麵套餐選擇,晚市選擇會更多😌不過唔緊要。lunchset 已經夠食😍一共有4款湯底選擇一鳴湯底、黑蒜、赤辛、香菜4款黎到當然試下最傳統既湯底,湯底味道好出,味道唔會太濃,如果鐘意食辣都可以選擇加辣,面軟硬都可以選擇,另外都可以追加一d配菜,都有10幾款選擇,😍如果需要加飲品套餐,另外再配一款小食 ,整體黎講,拉麵湯底好正,而且配料小食都唔錯,價錢上平靚正,下次如果黎大埔,要再試下其他湯底😍
不過唔緊要。lunchset 已經夠食😍

一共有4款湯底選擇
一鳴湯底、黑蒜、赤辛、香菜4款

另外都可以追加一d配菜,都有10幾款選擇,😍
如果需要加飲品套餐,另外再配一款小食 ,

2022-10-10 185 瀏覽
喺大埔住咗五年幾,已經食厭咗集團式嘅食物兜。有一次經過廣福道,見到有條街有好多小店,決定入嚟呢間試吓。點左幾樣串燒,一個丼飯,同埋一碗拉麵,真係好好食呀!店員仲要非常之有禮貌同埋細心,絕對值得推介!
2022-10-09 176 瀏覽
這日我們放工來到大埔墟站附近的一間拉麵店:一鳴拉麵。拉麵店舖雖小,充滿日式嘅感覺,亦都有唔少附近嘅街坊過嚟食。聲好我哋大約6:00來到,再過多一陣就要等位。我哋嗌咗一個拉麵,兩個小食。咖喱薯餅$26外層炸得香脆,乾身。薯蓉充滿咖喱香味,軟綿綿。薯餅亦有配搭住一個醬汁,鹹鹹地都幾濃郁嘅,加咗落去又有另外一番感覺。明太子海鮮什錦御好燒$78有心思嘅製作!椰菜爽甜,明太子醬汁香濃,海鮮包括蝦及魷魚,份量很多。一鳴拉麵$75一上枱嘅時候已經感覺到好吸引!湯底濃郁,白白嘅豬骨湯底充滿骨髓嘅香味。麵好有彈性,配合埋豬骨湯一齊食好好味。叉燒炆得好入味,其他配料都非常之好味,尤其是糖心蛋內醬油味道好濃郁。開心滿足的一餐
這日我們放工來到大埔墟站附近的一間拉麵店:一鳴拉麵。

我哋嗌咗一個拉麵,兩個小食。

咖喱薯餅$26

明太子海鮮什錦御好燒$78

一鳴拉麵$75

麵好有彈性,配合埋豬骨湯一齊食好好味。

開心滿足的一餐
2022-10-03 254 瀏覽
大埔多隱世小食次次去都唔會失望,今次都唔例外火車站去大埔墟大約5~10分鐘左右今次想試下拉麵大埔咁大,估唔到佢嘅拉麵店,真係up 都up 唔出幾多間要openrice 先知有今日去嘅依間小店中嘅表表姐入面坐唔到幾多人lunch 去要等menu 都係簡單tick 咩就比咩你仲有中午學生set 叫十分抵炸雞加$30 有野飲同小食跟必叫餐前有d 小食唔錯$70 豬骨濃湯拉麵再加左d 餸湯好飲,唔口渴,濃味d 肉份量夠麵自家製,師傅會fing 走麵d 水再上碗西柚soda特別可以一戰
大埔多隱世小食
次次去都唔會失望,今次都唔例外

火車站去大埔墟
大約5~10分鐘左右

今次想試下拉麵
大埔咁大,估唔到佢嘅拉麵店,真係up 都up 唔出幾多間

要openrice 先知有今日去嘅依間

必叫

餐前有d 小食
唔錯

再加左d 餸

湯好飲,唔口渴,濃味
d 肉份量夠

麵自家製,師傅會fing 走麵d 水再上碗

火炙叉燒
秘製豬軟骨
西柚梳打

西柚soda
特別
可以一戰
2022-03-03
15 分鐘 (堂食)
火炙叉燒
秘製豬軟骨
西柚梳打
  • 一鳴拉麵
2022-09-13 311 瀏覽
📍啲人都話大埔多嘢食,今次嚟到大埔墟梗係要搵好嘢食!好耐都冇去過日本呀,唔知大家會唔會思鄉呢?一鳴成間舖頭主要嘅建築素材都係木,望落就好日本feel,好似橫町窄巷嘅一間居酒屋咁。🔻入到去成個舖頭都係細細間,窄長型,一行窄木臺沿着廚房延伸,好似日本當地拉麵店,中間area有幾張四人枱,位置唔算多。所以去到食飯時間七點幾都幾多人喺出面等,不過我哋六點幾就到所以都唔使太點等位。🔻見到啲嘢食都唔算貴,一碗拉麵差唔多$80,加其他小食都係幾十蚊落枱,拍拖放工同人哋食嘢,喺呢度都唔錯,低消費得來,氣氛又靜靜地,好啱當去轉旅行,放鬆一下心情🌼🔻豬骨濃湯拉麵($78)好似點車仔麵咁,有得揀面嘅曲直、硬度,要唔要蔥同埋要豬軟骨/叉燒,都幾客製化,小店嘅做法同大型商鋪果然唔太一樣,盡量還原番原汁原味。唔駛等好耐就上枱,由於我同個朋友都鍾意經典豬骨味拉麵,所以大家都掂左一模一樣嘅,不過有驚喜!湯好濃稠,唔係味精嗰種濃,而食到一啲豬骨嘅鮮味。加上曲面更加能夠掛湯,唔係出邊湯同面分離嘅感覺。加上佢比豬軟骨都俾咗好大舊,足足有1/3個碗❤️佢炆得好淋,啲軟骨入口即化,非常滿足,加上湯汁加持,用到好似jam住個口咁。

🔻

🔻豬骨濃湯拉麵($78)

不過都唔需要驚太濟,餐廳提供啲冰檸檬水,可以解一解濟。蛋亦都係半熟,蛋黃同湯相得益彰,完全係流心。

🔻
我哋兩個人最後夾埋加埋加一都$200唔使,晚市來講都算係經濟之選👍🏻👍🏻👍🏻
2022-08-01 671 瀏覽
今日嘅小確幸就係喺誤打誤撞下竟然發掘到一間位於橫街小巷嘅高質拉麵店,重點係價錢相宜,午市有4款拉麵可供選擇,款款都係$70 ,仲可以+$20/$30 升級去套餐連小食同飲品。一鳴雖然係小店但食物質素絕不馬虎,除咗湯底之外,你仲可以自己選擇麵條、麵質、蔥、配料同唐辛醬添,自己調配屬於你嘅獨特口味。我地就揀咗特別口味嘅黑蒜同芫荽湯底分前配上細麵同太麵,自家製黑蒜油香而不膩,為基底嘅豬骨濃湯再提高一個層次,芫荽湯底就啱哂健康嘅朋友,芫荽醬為豬骨湯加添一入清新感又中和濃湯嘅油膩感😋😋另一特別之處係仲可以揀配叉燒定豬軟骨,想再豐富d 仲有10數款配菜可加點,叉燒肥瘦適中,兩片真係唔夠喉,仲有半隻溏心蛋,美味非常👍🏻👍🏻小食方面有炸雞同餃子🥟我地就各選一款,估唔到炸物都有驚喜,炸雞脆卜卜但勁juicy ,餃子就粒粒飽滿,沾上特製醬油一絕👍🏻
  • 黑蒜。鳴
2022-07-26 426 瀏覽
超級城係多野行 多餐廳但唔想捱貴價 食啲非連鎖餐廳大埔街市一帶多野食運頭街果頭好多低調高手今日食呢間係一間陀地港人開既拉麵店上水都有分店一。鳴。拉。麵每款拉麵$70 4種湯底 4選1一鳴 黑蒜 赤辛 香菜細麵與太麵 好多人唔知咩叫太麵 係一種比較粗身小小嘅日本拉麵唐辛醬 必加 免費的 今日叫咗個秘制地獄將豬骨湯底 赤辛配叉燒 追加櫻花蝦 紫菜 辛口芽菜 蛋豐富嘅一餐櫻花蝦愛好者要試 $12勁多櫻花蝦一一一一一一一一一一一一一一一一一一一鳴拉麵 🍜大埔運頭街20-26號廣安大廈地下E舖
超級城係多野行 多餐廳

一一一一一一一一一一一一一一一一一一
一鳴拉麵 🍜
大埔運頭街20-26號廣安大廈地下E舖

2022-07-24 348 瀏覽
為食豬仔尋食記🐖知道呢排佢哋係粉嶺新開左分店,所以同男朋友就去到大埔試吓,佢哋碗拉麵係咪真係咁得🥳😎餐牌設計好得意,好似平時係拉麵店一樣,揀自己鍾意食嘅湯底,拉麵嘅硬度,配料,等等。佢哋大致分四個湯底,四個都好吸引😂🤣🥳仲有一個限定湯,不過我哋兩個人試唔曬咁多,就試兩個湯底啦🥘赤辛拉麵🌶🍜男朋友食得辣,都揀咗呢碗赤身拉麵,滿滿嘅櫻花蝦,香濃嘅海鮮味,加埋佢隻糖心蛋🥚好正🤤黑蒜拉麵🧄🍜我就叫咗呢會黑蒜拉麵,碗麵一出到嚟已經係非常之香,蒜香味滿滿,而且拉麵恰到好處,沾埋啲湯汁,味道非常香👍🏼😋好吃!除咗拉麵之外🥳呢度仲有好多小食串燒㗎😹牛油炒雜菌🍄超級香濃嘅牛油炒雜菌,見到佢哋滿滿嘅蒜同牛油,菇菇都入曬味,juicy😎好味燒翠玉瓜🥒薄薄地,覺得可以整厚啲🥳😋但係入邊水份仍然十足嘅!👍🏼香燒茄子🍆一樣滿滿水份嘅茄子,用咗另一種醬汁去醬燒,別有一番風味😍喜歡————————🐖豬仔總評🐖(一鳴拉麵 大埔)食物方面🍌🍌🍌🍌🍌抵食方面🍌🍌🍌🍌環境方面🍌🍌🍌份量方面 🍌🍌🍌🍌服務方面🍌🍌🍌🍌🔔Last Words : 整體來講都唔錯,拉麵質素以新界區來講幾好,做得好仔細,可以一試👍🏼
為食豬仔尋食記🐖

赤辛拉麵🌶🍜

黑蒜拉麵🧄🍜

除咗拉麵之外🥳呢度仲有好多小食串燒㗎😹

牛油炒雜菌🍄

燒翠玉瓜🥒

薄薄地,覺得可以整厚啲🥳😋但係入邊水份仍然十足嘅!👍🏼

香燒茄子🍆

————————
🐖豬仔總評🐖
(一鳴拉麵 大埔)

食物方面🍌🍌🍌🍌🍌

抵食方面🍌🍌🍌🍌