4月6日, 今日喺灣仔搵tea食, 喺漫無目的之下, 諗起有一間我地成日搭車經過都好想試嘅餐廳… 門面裝修得唔錯, 所以我地印象都幾深刻. 今日黎到, 見到又有啱我地嘅tea食, 終於可一嘗, 點知原來係自己攞黎衰…::: 碎蛋熱狗拼薯條 + 凍華田 ::: $26 + $2碎蛋熱狗賣相唔差, 有一堆碎蛋喺上面, 不過熱狗只係得碎蛋嗰d汁, 太乾, 熱狗腸又係只係’霎’熟咗而冇煎過, 唔香口… 薯條都算ok, 熱辣辣炸起, 亦係我鍾意嘅厚切, 唔錯~凍華田極其差, 完全冇華田味, 只有奶味, 好似飲奶水咁…::: 泰式沙嗲牛肉炒出前一丁 + 凍檸茶 ::: $28 + $2等咗勁耐先黎, 同隔離台個呀叔叫嘅香炒豬扒出前一丁一齊上台, 莫非佢等齊人order先起鑊?! 仲要個賣相係同人地個一模一樣, 但人地個係香炒, 我呢個係佢地有晒公仔又 “三皇冠推介”晒咁話泰式架wor! 何來泰式??? D牛肉, 無味但好霉. 成個公仔麵蘿蔔絲呀椰菜絲呀看似繽紛但完全無味. d公仔麵好淋, 一d沙爹味都無!!! 我未食過一個咁難食嘅炒一丁!!! 難食到我食咗1/4都無就停口…難食到我好大聲講咗N次好

凍華田極其差, 完全冇華田味, 只有奶味, 好似飲奶水咁…

等咗勁耐先黎, 同隔離台個呀叔叫嘅香炒豬扒出前一丁一齊上台, 莫非佢等齊人order先起鑊?! 仲要個賣相係同人地個一模一樣, 但人地個係香炒, 我呢個係佢地有晒公仔又 “三皇冠推介”晒咁話泰式架wor! 何來泰式??? D牛肉, 無味但好霉. 成個公仔麵蘿蔔絲呀椰菜絲呀看似繽紛但完全無味. d公仔麵好淋, 一d沙爹味都無!!! 我未食過一個咁難食嘅炒一丁!!! 難食到我食咗1/4都無就停口…難食到我好大聲講咗N次好難食!!! 難食到我真係喊咗出黎!!! 真係好難食囉你整到個炒一丁!!! 無泰式無沙嗲味都算啦連普通公仔麵個味都5見咗真係好恐怖呀!!!

估唔到, 又一間俾我地食到結業, 不過真係情有可原. 可能我地去食已經係差唔多結業, 員工服務懶散, 4,5個圍埋一堆自己傾計, 出餐次序又錯晒, 隔離台遲黎先上岸. 食物質素差劣, 真係俾個門面呃咗… 執得好呀抵你執架!!!
碎蛋熱狗拼薯條
垃圾泰式沙嗲牛肉炒出前一丁
凍華田 凍檸茶
俾個境呃咗
2010-04-06
俾個境呃咗
(非會員)
同事話三冠皇好好食~~ 於是今日去試下~~黑椒牛柳粒焗飯好好食, 料好足~!! 牛柳粒好腍, 個飯仲炒過底~~ 正!!!正當我地俾錢談論下次呢食咩咩個陣, 老板娘話: 「我地做埋今日ja唔做啦, 業主加租」omg!!!! 仲諗住多左間飯堂...................................點解好味既野要執希望佢係第二度搵到好舖位繼續開~~~ 如果都係灣仔又近我公司就啦.......
同事話三冠皇好好食~~ 於是今日去試下~~

2010-04-29
  • 黑椒牛柳粒焗飯
2010-03-29 37 瀏覽
本宮叫o左個焗黑椒牛柳粒飯,以為叫焗o野就唔出事,點知... 黑椒辣到死,搞到本宮究竟係唔係食牛柳都唔知... 個飯冇炒底... 真係大鑊!!個羅宋湯淡而無味,咖啡一啖就知係雀巢貨...服務差,趕人走,話好多人等,行出去一個人都冇~ 唔通小二見到d我o地見唔到o既o野????http://hk.myblog.yahoo.com/ultrabearhk/article?mid=300

個羅宋湯淡而無味,咖啡一啖就知係雀巢貨...

2009-12-14 24 瀏覽
記得之前在開飯看過這餐廳有Egg Benedict早餐, 今早有空便來嚐嚐. 剛過了十點半, 早市人流已不多, 也好讓我安靜地嘆個早餐. 地方不是很大, 牆上掛滿了一幅幅賽馬的油畫, 難怪店名取其三冠皇, 老闆定必是個超級馬迷或馬主? 兩位店員啊姐仍忙着外賣早餐, 幫我寫好單不久就放下點菜牌及凍奶茶, 我較喜歡她們用不銹鋼杯裝凍飲, 比起一般膠杯或玻璃杯更能保持飲品冰凍! 茶和奶的份量適中, 算唔錯吧! 看看點菜牌裏寫了什麼, 原來我點的Egg Benedict 叫笨(賓)蛋! haha... 不一會笨蛋到了, 我也心急地拍完照便立即動手吃! 流心蛋做得唔錯, 配合微酸的Hollandaise sauce, 很味美! 火腿則普通了一點, 但不要忘記這裏不是五星酒店, 不可太強求吧! 墊底的只是普通多士(不是English Muffin), 烘得不夠脆, 腍了! 但整體上都已做得不錯, 若價錢略下調至$26, 再加$2為凍飲就較為合理了!畢竟, 笨蛋不是隨便的茶餐廳或連鎖快餐可吃得到的! 值得再來!

畢竟, 笨蛋不是隨便的茶餐廳或連鎖快餐可吃得到的!
值得再來!
點菜牌寫着是笨(賓)蛋啊! :p
已算做得唔錯的笨蛋
2009-12-09
$32 (早餐)
已算做得唔錯的笨蛋
  • Egg Benedict (笨蛋)
2009-11-21 14 瀏覽
周六的下午,在灣仔無聊的遊走,突然有一絲餓意,剛好正在三冠皇餐廳門前,被其多款下午茶餐吸引著,最後腳還是不由自主地向內進。下午茶時段,餐廳客人不多,坐的是卡位,電視播的是「花師奶」卡通片,果真是一個悠閒周末。餐廳四周都掛上不少賽馬圖片,如沒記錯,相中的馬王應是爪皇凌雨,此良駒曾先後奪得香港打吡、香港冠軍暨遮打盃及香港盃等多個一級大賽,或者是餐廳命名為三冠皇的原因。下午茶餐眾多選擇中,最特別的莫過於英式賓尼蛋,其他的港式小吃也添加了泰菜特色,幾有新意,最後要了泰式沙爹牛肉出前一丁 ($22) 及牛丸魚蛋河 ($25),餐飲凍奶茶 (+$2)。香噴噴的泰式沙爹牛肉出前一丁,麵條煮得過淋,幸清湯湯底加入了泰式沙爹後,味道多了一份甜,牛肉鮮嫩,感覺討好。至於牛丸魚蛋河,河粉疊埋一堆的,有點求其,奶白色的湯底則跟平常吃到的不同,入口有種中式老火湯的感覺,味道清甜得很,比配料更吸引。喜歡待在茶記歎下午茶,是懶洋洋的享受,總比去人來人往的星巴克或麥當勞好吧!

下午茶選擇多
牛丸魚蛋河
泰式沙爹牛肉出前一丁
凍奶茶
2009-11-06 6 瀏覽
放工與同事二人來到灣仔,在駱克道一帶已吃得悶了,今次轉移陣地過電車路這邊「覓食」,最後在譚臣道雲雲食店中,選了三冠皇。小店為一般港式西餐廳格局,燈光略帶黃,但樓底特高,座位也寬敞舒適。店名叫「三冠皇」,就是馬匹的名字,而店內牆上亦掛滿一幅幅賽馬的相片作個呼應。食物方面,這裡的選擇不少,除了一般西式扒餐,還有中式晚飯套餐,再加多款各地小食。小弟二人最後點了兩個扒餐一試。 餐湯:餐湯選了羅宋湯,味道一般,不太酸,不過不失吧。 沙律:沙律為煙鴨胸沙律,鴨胸只有三小片,其餘的就是蔬菜和蒜茸包一件。鴨胸偏咸,但也不差;蒜茸包卻比想像中好,蒜茸夠多,而且亦夠香脆。 主菜:點了五成熟的紐西蘭肉眼扒,上檯明顯過火,但有幸肉質尚算嫩滑。伴菜為薯仔和脆肉瓜,薯仔不是烤也不是焗,味道欠奉,與脆肉瓜一樣像是白烚一般。 餐飲:茶餐廳的凍檸茶,普通過普通。整頓晚餐只能用「平凡」二字來形容,說不出甚麼好,也說不出甚麼不好。 惟環境算是舒適,因客人不多,飯後繼續詳談也,看看電視劇也未嘗不可。

餐湯:餐湯選了羅宋湯,味道一般,不太酸,不過不失吧。

餐飲:茶餐廳的凍檸茶,普通過普通。

羅宋湯
煙鴨胸沙律
紐西蘭肉眼扒
凍檸茶
2009-11-04
2009-09-25 5 瀏覽
每個星期都一定會捉男友陪我食一次呢間既早餐。因為本身鍾意飲羅宋湯,所以鍾情呢間既早餐A。而早餐的多士可免費轉我喜愛的媡奶醬,超正呀。雖然店內侍應沒有應有的服務態度,食物味道既水平時常不隱定,但我依然每星期都會去一次吃一個好滿足既早餐。而每次飲凍朱古力、凍可立克,都覺得比起其他茶餐廳更為濃味,凍飲絕不會淡而冇味。
早餐牌,後面還有幾款選擇。
$24 (早餐)
早餐牌,後面還有幾款選擇。
  • 羅宋餐肉通粉
2009-09-18 6 瀏覽
又是上班前的指定動作,醫肚子撐肚皮行動,今天選了來這兒,因為知道這道在這間港式茶記內,竟然有英國賓尼廸蛋吃,真係估佢唔到。來到的時候也是尚早,在炎熱的一朝早,一入內冷氣是開放得如此強勁,真舒服,雖然好像不太環保,但這刻確實是很舒服,而這所茶記裝潢也是下過功夫,樓底高而光鮮,座位寬敞,完全沒有侷促感,而細看牆上的照片,也終於明白為何這所茶記叫作三冠王,原來馬名來的,莫非這茶記是由那馬主開的嗎?由於已經有明確的目標,所以也立即着店員點東西吃,要了賓尼廸蛋及加八塊錢才有的Cappuccino,看看是划算與否吧。等了一會兒,也有得吃了,在港式的茶記吃英式的早餐,也不要期望過高,店家也真的依樣葫蘆的做得很像,只不過荷蘭酸醬﹝Hollandaise sauce﹞看上來不夠乳化,要煎得脆脆的煙肉變成了煎過的火腿,另外的也算很像真的了,整體來說已經是很相似的了,但不正宗是一回事,味道也可以是好吃的,一於試試又如何。由底層的English muffin到上面的一塊火腿及水煮蛋,之後再淋上荷蘭酸醬,就是今天要吃的早餐,一份早餐有兩隻蛋,又跟膽固醇玩遊戲了,一刀切下來吃,蛋黃應聲的爆出來,切到底下的Engl

由底層的English muffin到上面的一塊火腿及水煮蛋,之後再淋上荷蘭酸醬,就是今天要吃的早餐,一份早餐有兩隻蛋,又跟膽固醇玩遊戲了,一刀切下來吃,蛋黃應聲的爆出來,切到底下的English muffin,發出陣陣的索索聲,皆因English muffin其實是一款鬆厚而酥脆的麵包,今天看起來的是很對版,將上述的材料一次過送進口中,蛋黃有蛋香,而且很流心,剛熟的蛋白也是嫩滑有蛋白香,而荷蘭酸醬用上了蛋黃、醋或檸檬汁及牛油做成,今天的正如上述,可能是下少了牛油吧,整體來說較為Aqueous,但酸酸的又中和了蛋黃的膩,火腿也沒什麼好談,若真的是有一塊烤過的煙肉,烤至卜卜脆的,一定更棒,而底層的English muffin,也真的如上所述,鬆厚而酥脆
,整體來說是不正宗,但也好吃。

接下來的Cappuccino,絕對是有點反高潮,真的是教我如何留得住高潮,一朝了已變少,靈與慾也出竅了,咖啡是用上一個盛熱奶茶的杯來盛,嚇得我下巴也跌了下來,咖啡的泡沬層過薄,而且沒有奶味,泡沬挺密但是吃起來完全沒有綿綿的感覺,從其面頭有幾個大泡,已可知其打泡功夫很差,而喝下去的咖啡味也很淡,真的唯有立即聽一聽反高潮來助慶。

看着賓尼廸蛋的份上,也是值得一個笑臉的,下次來不喝咖啡就成了。
為何這所茶記叫作三冠王?
原來馬名來的
在港式茶記有英國賓尼廸蛋吃
加八塊錢才有的特式咖啡
港式賓尼廸蛋,若火腿變成烤過的煙肉,一定很棒!
蛋黃有蛋香,而且很流心
咖啡是用上一個盛熱奶茶的杯來盛
從其面頭有幾個大泡,已可知其打泡功夫很差
2009-09-04
$38 (早餐)
為何這所茶記叫作三冠王?
原來馬名來的
在港式茶記有英國賓尼廸蛋吃
加八塊錢才有的特式咖啡
港式賓尼廸蛋,若火腿變成烤過的煙肉,一定很棒!
蛋黃有蛋香,而且很流心
  • 賓尼廸蛋
2009-06-17 5 瀏覽
Once tried its lunch menu, not surprisingly good. But heard it served quite a distinctive style of Egg Benedict's, one my beloved breakfast.Opened early at 7 sharp, served nicely by its staff, who brought out our orders Egg Benedict'sInstead of English muffins, croissant was cut half and spreaded with ham and 'poached' egg with 'holadaise sauce'. Usual thinly sliced ham, the egg wasn't really poached that one could dig the egg yolk out, the holadaise sauce was actually marmalde. HOWEVER, the ove

Egg Benedict's
Instead of English muffins, croissant was cut half and spreaded with ham and 'poached' egg with 'holadaise sauce'. Usual thinly sliced ham, the egg wasn't really poached that one could dig the egg yolk out, the holadaise sauce was actually marmalde. HOWEVER, the overall combination came out to pretty good, at a price of $28 it did give an inovative hong kong styled breakfast, worth a try

Thai styled satay beef noodles
As it named, the sauce taste good without giving much spicy esp in early morning, the noodles couldn't be bad as japanese one was used

My cup of milk tea tasted with chlorinated one but was changed then and tasted not bad

Still I prefer the authentic one
2009-06-15
$30 (早餐)
  • Egg Benedict's
2009-05-19 4 瀏覽
我們一班同事一路都係三冠皇的午飯常客,因為認真稱得上價廉物美;但唔知係唔係金融海嘨,想返多兩轉枱,就多多難委客人;首先唔齊人收銀員已經唔比你入;然後當我們一用完餐,還未飲餐飲,一位兇神惡殺既收銀員(估計係老板娘)就叫我們飲完快D走,有好多人等緊,跟住就令轉面;五分鐘後,再黎多次遂客令,等你非走不可。我們由進餐廳至離開,都只係25分鐘,重趕過茶餐廳,重要食到一肚氣! :
2009-05-19
2009-04-29 4 瀏覽
今日想食得舒服d, 所以放lunch去三冠望住個lunch menu, 我同d同事都發現無一個item係吸引我去食,後來叫左個泰式炒金邊粉, 因為之前食過炒得熱辣辣又幾好味, 所以今次叫多次..點知, 一上檯個賣相已經係炒得唔靚又唔香, 又似乎唔太熱wo....一食...o.....係難食, 無味嘅, 唔係唔夠味, 係無味! 雞肉無味 (咸咸地都無...), 又唔熱何謂泰式炒?! 之前食真係幾好食, 不過唔會有下次.
今日想食得舒服d, 所以放lunch去三冠
何謂泰式炒?! 之前食真係幾好食, 不過唔會有下次.
2009-04-29
2K
2009-04-18 11 瀏覽
17-4-2009又到灣仔開餐, 今次拉了朋友0黎到呢間港式西餐廳, 因為 Yan 食評提及的 Eggs Benedict 實在太吸引 但原來夜晚無得供應, 結果要了兩款 menu 上「推介」食物的套餐 --「紅酒燴牛尾」(跟湯及飲品) 及「泰式蜜洞雞飯」(跟湯).餐湯揀了「西式」的羅宋湯, 有大量西芹, 椰菜, 紅蘿蔔之類, 茄膏的酸嗆味突出, 少少辣, 果然係典型港式西餐「紅湯」的味道.朋友飲「中式」例湯, 唔知住家唔住家?朋友的「蜜洞雞飯」其實係「泰式海南雞飯」, 不過 1) 雞肉唔夠滑, 雞皮稍厚又鹹鹹的, 味道似「去骨潮州鹹雞」(潮州鹹雞又係點: http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1908964) 多 d, 可以更好; 飯係白飯紅米「兩溝」, 不過作用不大, 而且比較乾削, 麻麻0地; on the side 的兩色醬就最唔掂, 黑醬油勁甜味道又怪怪的, 酸辣汁唔辣, 勁酸嗆, 亦唔多新鮮, 唉. 紅酒燴牛尾配蒜蓉包 (亦可選白飯) 就好好多 -- 蒜蓉包夠蒜香牛油香又脆口, 空
17-4-2009

朋友飲「中式」例湯, 唔知住家唔住家?

紅酒燴牛尾配蒜蓉包 (亦可選白飯) 就好好多 -- 蒜蓉包夠蒜香牛油香又脆口, 空口食都已好好食; 牛尾燴得入味, 瘦肉軟熟, 連筋的部分一樣腍, 正! 「紅酒」汁就當然無乜酒味啦, 不過酸酸香香好開胃, 都幾好食; 紅蘿蔔就略嫌唔夠腍.

餐飲係熱奶茶, 呢個好0岩飲 -- 茶味香, 好滑, 好過唔少茶檔/茶記喎!

環境及招呼就係扮西餐廳的茶餐廳, 不過食物 ok, 唔錯的平平0地選擇.

下次再食 Eggs Benedict.
中湯 vs 西湯
  • 紅酒燴牛尾
  • 蒜蓉包
  • 熱奶茶
2009-04-03 8 瀏覽
今日行開灣仔,見餐廳環境不錯,款色多,就咁入去試下下午茶!叫左"泰式炒金邊粉",制作時間都要十分鐘,不過泰式香料用量岩岩好,用料好足,而且鹹淡適中,份量又大,兩個女仔share食都ok
今日行開灣仔,見餐廳環境不錯,款色多,就咁入去試下下午茶!

2009-04-03
  • 泰式炒金邊粉
2009-03-31 59 瀏覽
下午茶自己一個出街搵食~去左三冠王餐廳~原來下午茶都有賓尼蛋終於都試左依個英國賓尼式蛋~味道都不錯~幾特別~完全是荷蘭汁的功效~酸酸的又有蛋香~可惜隻蛋太熟~而且包也不夠鬆化~食一次夠喇~好貴~$30~
下午茶自己一個出街搵食~
去左三冠王餐廳~
原來下午茶都有賓尼蛋
終於都試左依個英國賓尼式蛋~
味道都不錯~幾特別~
完全是荷蘭汁的功效~
酸酸的又有蛋香~
可惜隻蛋太熟~
而且包也不夠鬆化~
食一次夠喇~好貴~
$30~

英國賓尼式蛋
2009-03-30
2009-03-13 60 瀏覽
店內環境十分嘈吵,但食物質素算過得去。每個餐既價錢大約$40 跟湯及餐飲。當日叫左泰式乾炒雞絲米粉跟羅宋湯。 羅宋湯 – 溫度夠熱﹐但好稀﹐稀杰程度由如溝了水一樣。但味道出奇地酸同辣。飲到中段喉嚨已經酸得有些灼痛。泰式乾炒雞絲米粉 – 材料主要係火腿絲跟少許紅﹐黃﹐青椒絲&4-5條雞絲。份量唔多﹐但味道還可以。真不知道其所指泰式是指什麼﹐因味道食落同普通廣東茶餐廳冇乜唔同。總括來講﹐食物質素過得去﹐但冇乜特式。

總括來講﹐食物質素過得去﹐但冇乜特式。