2024-07-23
是日在尖沙咀食日式鐵板,是可以觀賞表演的一餐飯,餐廳環境典雅,有bar枱,在bar枱呢度就可以欣賞到廚師為我哋準備食物嘅過程,由新鮮嘅食材,在鐵板上面嘅烹煮、調味,到慢慢嘅擺盤,到製成咗上碟,可以全程跟上整個過程。一入坐,店員就好好的為我奉上熱茶,還細心的提醒我茶燙小心。先上開胃既前菜,有火龍果、蕃茄仔既沙律,呢個係睇唔出同其他一般日式餐廳既分別😆 接著上既係可以凍食既磯燒鮑魚片,好入味,兩三片真係唔夠咁大食既我食,前菜就算啦。我們今日坐bar枱,廚師就已經為我地個main course 做準備,今日重中之重是龍蝦,廚師烹煮龍蝦的手法純熟,先將開邊嘅龍蝦肉整熟,跟住就將龍蝦肉嘅挑出嚟,再切件,另外將龍蝦頭、龍蝦殼在鐵板上加熱至全熟,跟住落嚟就係慢慢擺盤、到端上我面前。龍蝦頭之後仲會攞嚟做麵豉湯。另一個主食就是牛肉卷。上牛時,店員好好的由右至左的介紹分別是酸汁、麵豉汁、芝麻醬,三件牛肉卷,試過黎講,酸汁竟然最能夠特出牛味。而炒飯好值得一提,係我第一次食嘅酸炒飯,炒飯入面係有櫻花蝦、白飯魚仔乾、同埋木魚絲,呢個炒飯係有兩食嘅,最後加埋佢地準備既高湯就是係茶漬飯,真係幾特別。
一入坐,店員就好好的為我奉上熱茶,還細心的提醒我茶燙小心。