2021-12-30 1061 瀏覽
💥愈來愈抵食🤣📍三星台菜食堂|銅鑼灣📍埋單 $ 8 X|人均消費 -⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️一黎就講下8卦先😆之前黎食個陣聽講傳佩嘉都係老細(姐係唱絕個個呀)不過而家已經退左股,好在食物質素一如既往的好☺️💟招牌牛肉麵牛肉其實姐係牛腱,大大舊都炆 得 超 淋 ❗️仲要比哂4、5舊🥰 面底就可以選擇刀削麵、粗面、冬粉,今次簡左刀削麵✨唔知係咪台灣進口?勁彈牙…暫時係我地食過最彈牙既一家💛Between, 之前前菜係二選一咖,但今次兩款都得食~🤟🏻不負責任點評好味道🌕🌕🌕🌗🌑性價比🌕🌕🌕🌖🌑回頭率🌕🌕🌕🌕🌑(五粒為滿分)⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️
💥愈來愈抵食🤣

📍三星台菜食堂|銅鑼灣
📍埋單 $ 8 X|人均消費 -

⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️

💟招牌牛肉麵

Between, 之前前菜係二選一咖,但今次兩款都得食~

🤟🏻不負責任點評
好味道🌕🌕🌕🌗🌑
性價比🌕🌕🌕🌖🌑
回頭率🌕🌕🌕🌕🌑
(五粒為滿分)

⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️⚪️
2021-10-28 853 瀏覽
土鳳梨茶王 - 有唔少果肉係入面,味道唔錯大紅袍奶茶 - 味道比較淡,茶味同奶味都唔係好覺有第一鹽酥雞 - 沒有辜負「第一」嘅稱號,水準十分高嘅鹽酥雞,外脆內軟椒鹽四季豆 - 椒鹽味就唔覺,但蒜蓉勁多,似蒜蓉炒四季豆多d,雖然唔討厭食蒜蓉,但實在太多蒜。酸菜牛肉刈包 - 味道最好一個,但未有提過佢係辣,呢方面扣少少分紅燒三星麵 (轉花雕湯底)- 味道一般,湯底比較淡,牛就好入味總結:係一間唔錯嘅台灣食店,但人手好似不足,出菜還算慢,有待改善,而價錢都算合理
土鳳梨茶王

土鳳梨茶王 - 有唔少果肉係入面,味道唔錯

大紅袍奶茶

大紅袍奶茶 - 味道比較淡,茶味同奶味都唔係好覺有

第一鹽酥雞

第一鹽酥雞
酸菜牛肉刈包
紅燒三星麵
2021-09-07 770 瀏覽
好味指數:🌟🌟🌟🌟抵食指數:🤑🤑🤑好耐冇得去旅行,諗起以前成日去台灣夜市掃街,就好想再回味下,如是者就嚟咗呢間餐廳食台灣菜。餐廳裝潢簡潔,然後播嘅都係台灣歌手嘅歌!啲回憶即刻返晒黎✅台式炸雞扒魯肉飯炸雞外脆內嫩又多汁,而且炸粉好薄唔會影響口感,外皮撒上孜然粉更加香同惹味;魯肉切得比較幼,半肥瘦相間,加埋香菇同醬汁特別下飯;而且配料豐富,有一大匙羹酸菜、滷蛋同其他配料,色彩繽紛,賣相十足
好味指數:🌟🌟🌟🌟
抵食指數:🤑🤑🤑

✅台式炸雞扒魯肉飯
2021-09-07 618 瀏覽
想食美味午餐,又要夠穩陣,三星係唔錯嘅選擇。今日二人同行,每人叫咗個午餐,除咗飯之外,仲有小食同埋飲品,都幾滿足㗎。我哋點左台式炸雞扒滷肉飯,同埋台式炸排骨滷肉飯,咁大家就可以交換雞扒同埋排骨,每樣食啲啦~~我哋一致認為雞扒比較好食,可能因為比較多肉汁,而排骨比較瘦比較乾身。今次滷肉嘅份量好多,好多汁同好多肉,撈飯超正。小食方面,牛肚非常好味,口感好正,因為切得好厚👍🏼👍🏼四季豆都唔錯嘅,夠爽脆,啲蒜蓉好惹味😁😁雖然價錢唔係好平,每人都要$82 ,不過食物質素同味道又真係好唔錯嘅😁😁

想食美味午餐,又要夠穩陣,三星係唔錯嘅選擇。

2021-07-25 1018 瀏覽
邪惡指數: 🐽🐽🐽好食指數: 🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️突然間好想食台灣嘢,就去咗一間以前好有人氣嘅三星✨lunch time去到竟然唔使排隊😍 有午市套餐包一個主食+配菜+飲品,食物質素又keep到水準喎 🙌🏻⭕️ 三星麵 - 呢款入面有齊牛筋牛腱牛肚,啱晒貪心嘅我🐽當中牛筋同牛肚得我歡心,炆得好入味又唔會爛晒破壞質感👍🏻 湯底麵底都有得自己揀,我就揀咗紅燒同埋刀削麵。湯底夠濃甜甜地好味,刀削麵軟硬度啱啱好煙煙韌韌,正!⭕️ 台式炸雞排魯肉飯 - 一上枱已經覺得顏色配搭得好靚😍 雞扒熱辣辣新鮮炸起,食落香口唔會過油,加上唔孤寒嘅魯肉同埋啲流心蛋酸菜漬物,啖啖滿足🤤⭕️ 肉鬆皮蛋豆腐 - 呢個就a la carte叫嘅💁🏻‍♀️ 豆腐好夠滑,雖然豆味唔算重,但係加埋台式醬汁同埋大量嘅肉鬆,再加埋溏心皮蛋,呢個配搭冇得輸嘅😌呢餐絕對滿足到我想食台灣野嘅craving 🙆🏻‍♀️可以encore 🐽
邪惡指數: 🐽🐽🐽
好食指數: 🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️

• 三星牛肉麵
2021-06-25 805 瀏覽
之前經過都冇嚟過呢間嘢食,見到佢裝修完畢就食佢哋嘅麻辣鴨血面。鴨血面好有驚喜,好好味。另外佢既牛腩麵都唔錯。👍🏻👍🏻👍🏻但可惜有限時食飯,上菜時間比較慢。但我覺得佢哋應該有兒童餐具,BB櫈都冇一張。需要改善。但覺得可以回頭😉
  • 麻辣鴨血面
2021-06-06 701 瀏覽
假日中午食飯時間竟然無乜人,去到2點後就開始多人。餐廳位置位於頂樓,窗外景色可遠眺跑馬地,香港仔隧道,馬場。花雕雞腿刀削麵雞腿散發花雕未味,雞肉都滑,刀削麵軟硬度岩我,唔會太硬或太軟。麻辣鴨血冬粉比起其他台灣食市佢本身比較麻辣。土鳳梨茶王,茶味濃,清甜。芋香拿鐵,唔會太甜,芋香味有,配上拿鐵有另一種感覺。甜湯(大)有芋圓,蕃薯,涼粉,2人份量。

花雕雞腿刀削麵

麻辣鴨血冬粉
比起其他台灣食市佢本身比較麻辣。

土鳳梨茶王,茶味濃,清甜。
芋香拿鐵,唔會太甜,芋香味有,配上拿鐵有另一種感覺。

甜湯(大)
有芋圓,蕃薯,涼粉,2人份量。

2021-05-25 669 瀏覽
黎到銅鑼灣,就靠我男人去搵食啦。(有時foodie都要放下手,搵少次嘅🤣)樓上食台式都幾特別,咁高望嘅景當然開揚,我哋都坐係窗邊。選擇算係多,基本上想食都有。先黎一支冷泡茶,18元,同cold brew有同樣效果,天氣熱呷一啖確係舒服。阿嫲魯肉飯,52元。魯肉夠味,肥瘦平均,配料都好足。第一鹽酥雞,58元,新鮮整起,夠哂熱氣。粉算少,脆口,肉算嫩,小小汁。味道不錯,蒜係辣蒜,可口。牛肉湯餃10隻,82元,皮小厚,料尚平均,湯頭偏濃,價錢上偏貴。味道整體係可以,魯肉飯同鹽酥雞點得過,留意番成餐飯食完幾口渴。
黎到銅鑼灣,就靠我男人去搵食啦。
(有時foodie都要放下手,搵少次嘅🤣)

樓上食台式都幾特別,咁高望嘅景當然開揚,我哋都坐係窗邊。

選擇算係多,基本上想食都有。

阿嫲魯肉飯,52元。魯肉夠味,肥瘦平均,配料都好足。

2021-04-08 892 瀏覽
📍三星台菜食堂食台灣菜我成日都食滷肉飯🙋🏻‍♀️ 最睇得出間台灣餐廳嘅水準不過今次我就食咗控肉飯🙈 因為都唔係度度有得食好掛住之前係高雄食過入口即溶❤️ 嘅口感🔥 滷肉飯嘅上魯肉汁做得幾出色 偏甜惹味帶有幾粒滷肉粒 肥瘦啱啱好 入口即溶 好入味真係好啱送飯🍚🍚🍚🍚🐷 焢肉就好似中式嘅五花腩肉✔️瘦肉肥肉互相相隔 層次分明 做到香滑唔肥膩嘅口感焢肉亦相當厚切 對女仔嚟講食 兩塊已經好夠🙈➿ 要開心share 比朋友 自己食會肥肥😂😂今次去發現假日晚市都無滿座可能價錢都比較進取 同埋原來餐廳都有d爭議🙊
📍三星台菜食堂

可能價錢都比較進取 同埋原來餐廳都有d爭議🙊

台式焢肉飯
台式焢肉飯
2021-04-03 540 瀏覽
今日叫外賣 佢外賣選擇一般常見嘅台式飯 (炸雞排 滷肉 等)我見佢個櫻桃鴨胸飯幾特別 所以叫咗黎試份量勁大 尤其啲飯 賣相亦唔錯而且等得唔耐 好快就有得攞佢啲配菜都好好食!超鍾意佢啲雪菜 醃籮蔔同酸菜咬落脆脆哋 酸酸甜甜 好有口感 餸飯一流另外 有半隻半熟蛋 整得啱啱好 個蛋黃半通透🥚味道亦調得唔錯 幾香蛋味米飯真係好大碗 而且啲米好食 唔乾又唔會過淋 咬落一粒粒 少黏 應該係靚米🍚主角當然係鴨胸🦆其實平日真係好少好少食 因為唔易煮得好食不過佢依間整得唔錯一來份量足 每舊都厚肉 肥瘦比例平均二來佢煎得勁香 食落外層脆脆哋幾香口 入面保持肉質鮮嫩 鴨胸肉質比雞肉結實少少味道上似煙肉同午餐肉合體😋陪上醬油食落鹹中帶點甜 雖然食唔出樱桃味 不過幾夾味嘅成個飯味道質素好好👍🏻依個鴨胸飯亦值得一試價錢上就貴咗啲 (比起正常出面啲台灣餐廳)
今日叫外賣 佢外賣選擇一般
常見嘅台式飯 (炸雞排 滷肉 等)
我見佢個櫻桃鴨胸飯幾特別 所以叫咗黎試
味道上似煙肉同午餐肉合體😋
陪上醬油食落鹹中帶點甜 雖然食唔出樱桃味 不過幾夾味嘅
成個飯味道質素好好👍🏻
依個鴨胸飯亦值得一試
價錢上就貴咗啲 (比起正常出面啲台灣餐廳)
外賣自取
櫻桃鴨胸飯
2021-02-22 2523 瀏覽
前日(20-2-2021 Sat)年初九,同老公行完山同街後,晏晝嗰餐消化咗8成,佢都話要食O啲嘢,我哋身處於銅鑼灣Donki,佢話Sogo後面嘅駱克道有間粥舖,於是行嚟,但已經冇咗.咁我哋沿路向西行,邊行邊搵啦,由於冇咩頭緒,而我又記得有會員標記食過嘅呢間係YEAH店(上次食評係19年7月27日刊登嘅呢篇: https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/%E5%A5%BD%E9%A3%9F-%E4%BD%86%E4%BB%BD%E9%87%8F%E5%B0%91-e3483171),於是坎嚟,我哋去到,唔似當年咁full晒,而只有一枱客人,其實已經係晚飯嘅peak hour,點解會咁冷清?我哋睇完menu,決定要:1. $24.00嘅熱黑糖冬瓜茶,要兩杯熱騰騰,味道又啱啱好,唔錯.:味道: 5分2. $82.00嘅番茄三星麵見到有鹹酸菜,肉方面就有金錢肚,牛筋同牛腩,我只食頭兩樣,夠腍同入味,淡湯都好甜;麵嘅口感亦啱啱好,好味嘅.味道: 5分3. $49.00嘅三星甜湯兩位用有三色芋圓,仙草,珍珠同紅豆除咗三色芋圓外,重有芋頭同番薯,但番薯唔

我哋睇完menu,
決定要:
1. $24.00嘅熱黑糖冬瓜茶,要兩杯
熱黑糖冬瓜茶
熱騰騰,味道又啱啱好,唔錯.:

味道: 5分

2. $82.00嘅番茄三星麵
見到有鹹酸菜,肉方面就有金錢肚,牛筋同牛腩,
番茄三星麵

味道: 5分

3. $49.00嘅三星甜湯兩位用
有三色芋圓,仙草,珍珠同紅豆
三星甜湯
除咗三色芋圓外,重有芋頭同番薯,但番薯唔甜同唔多夠腍;芋圓同黑糖珍珠都好煙韌,好味;仙草同紅豆正常冇問題.而甜湯本身唔太甜.
味道: 4.3分

價錢:
收$198.00,明明甜湯係$49.00,唔明點解變咗$50.00.
服務:
原本都普通冇問題,但個女店員好似見我攞黃絲物品出嚟影相,態度就好唔友善.
2021-02-20
熱黑糖冬瓜茶
番茄三星麵
  • 芋圓
  • 黑糖珍珠
2K
2021-01-26 1101 瀏覽
本身plan好左今年同朋友去台灣旅行,可惜因為疫情今年無得去,唯有去食台灣美食當去左旅行。三星台菜原來有3間分店,分別是銅鑼灣、奧海城和沙田第一城。店內最近推出石燒T骨牛排麵及噶瑪蘭威士忌三星麵2款特色麵食,以高溫熱石及香醇噶瑪蘭威士忌酒香製成,非常特別。====—====—====—====—⭐小食類:小食選擇種類非常多,都是台灣地道小食,個人比較喜歡鹽酥雞,入口香脆可口,外脆內嫩,滋味可口。🐟炸甜不辣($58)🐥第一鹽酥雞($58)🦐炸蝦卷($52)🥠炸百葉豆腐($52)🥯三星蔥餡餅($52)⭐主食類:🍜噶瑪蘭威士忌三星麵($188)⭐期間限定噶瑪蘭威士忌三星麵特意加入🐄牛腱、牛筋、牛肚等食材😋再混合兩款威士忌再灑上麥芽火灼🔥品嚐時才點火,威士忌的香醇酒香注入湯底和食材中🍜讓湯頭頓時散發濃郁酒香🥃🍝夜市麵($78)夜市麵配料有鹵水牛肚、豬耳、豬腸、溏心蛋、酸菜,選了刀削麵,入口爽滑,伴上的醬汁非常香口。可選:粗麵、冬粉、刀削麵、出前一丁⭐飲品:🍹超級水果茶($38)🍵奧利奧抹茶拿鐵($36)⭐甜品類🍧三星甜湯($49)🍡三色芋圓、🖤仙草、❤️紅豆、🍨珍珠三星甜湯配料非常多,大大碗,幾

三星台菜原來有3間分店,分別是銅鑼灣、奧海城和沙田第一城。
====—====—====—====—

⭐小食類:

🐟炸甜不辣($58)

🐥第一鹽酥雞($58)

🦐炸蝦卷($52)

🥠炸百葉豆腐($52)

🥯三星蔥餡餅($52)

⭐主食類:
🍜噶瑪蘭威士忌三星麵($188)

🍝夜市麵($78)

可選:粗麵、冬粉、刀削麵、出前一丁

⭐飲品:

🍹超級水果茶($38)

🍵奧利奧抹茶拿鐵($36)

甜品

🍧三星甜湯($49)

🍡三色芋圓、🖤仙草、❤️紅豆、🍨珍珠

三星甜湯配料非常多,大大碗,幾個人分享剛剛好。

====—====—====—====—
2020-12-23
  • 噶瑪蘭威士忌三星麵
2020-12-30 1061 瀏覽
每年放短假都會去台灣快閃一轉不斷食、食同食疫情原因呢個✈️計劃變左無限delay,唯有揾下好食台菜止渴一下剛好朋友約去銅鑼灣,佢就介紹一齊試吓L Square 21樓三星台菜食堂✌🏻✌🏻😎我地㨂左窗邊位 ,好天氣望住跑馬地銅鑼灣車水馬龍景色,真係chill。一看menu📒見到夜市麵二話不說就點一客,一碗彈牙刀削麵就有豬大腸、豬耳、貢丸、牛肚、台式滷蛋,一次過滿足曬行夜市掃街慾望大滿足😛佢地既小食同飲品都唔錯,第一鹽酥雞份量大又不油膩又過咸,另外香蒜四季豆都係我推介👍🏻👍🏻食飽渴一口玫瑰纖🍋檸冰茶消化下,一餐偽台灣美食之旅真係好完滿☺️🤣🤣
每年放短假都會去台灣快閃一轉不斷食、食同食

• 第一鹽酥雞
  • 椒鹽四季豆
不只第一次了在銅鑼灣想食台灣牛肉麵就會想起這裡當地舖間間排隊排滿人時 可以上來這裡碰碰運氣🥰最出名當然是牛肉麵有花雕/蕃茄/麻辣湯底😆另外值得一提的就是小吃類都非常好吃份量也不少 食過炸大腸 甜不辣!!值得試❤️
不只第一次了

都非常好吃
份量也不少
食過炸大腸 甜不辣!!值得試❤️
2020-12-12 721 瀏覽
第一次去試午市揀咗麻辣牛肉麵,都揀粉絲或者刀削麵。麻辣唔算好辣,但係好入味,忍唔住飲左唔少湯。牛肉大塊,煮得好軟,入面既酸菜都好好食。跟餐可以揀四季豆或者牛肚小食,中意蒜味既推薦四季豆。第二次試紅燒湯底,覺得湯底太甜,都係中意麻辣多啲。一個牛肉麵套餐80左右係貴過好多台灣餐廳,但銅鑼灣已經算抵食。
麻辣牛肉刀削麵
麻辣牛肉刀削麵