2019-02-06 101 瀏覽
平時響尖沙咀大商場食野多,今次想去地鋪發掘下好野,去左「上岸料理」食日本菜。明太子薯蓉沙律。作為一個前菜,佢分量算多,著蓉堆成一個蛋糕形狀,食時用紫菜包住,保持形狀卷起,既有紫菜脆感又有薯蓉質感。小食燒蒜頭,又香又脆,換下感覺。跟住就係重頭戲——刺身啦!有黑鮭魚、葉血引、深海池魚、池魚。擺盤又靚又色彩豐富,有魚頭魚尾做裝飾,入口充滿鮮味,各有質感,好正!吉列南瓜薯餅。南瓜絲絲清甜,同薯仔好夾,咬上去口感很厚。雖然係吉列炸,但火喉控制恰當,唔會過火,冇焦味,亦冇過份油膩感。最後以清酒煮蛽,蛽鮮嫩,酒清爽,清清地做結束。上岸料理水準唔錯,勝在價格親民,地方就腳,下次會再黎!

小食燒蒜頭,又香又脆,換下感覺。

2019-01-23 100 瀏覽
琴晚同朋友去左尖沙咀,朋友帶左我去上岸料理試下日本菜;位置不算偏僻,而且店舖裝修亦充滿日式風格。餐廳空間雖然小,但也可以容納多位食客;至於服務方面,職員對食客服務也很細心!明太子薯蓉沙律:賣相很精緻,明太子份量亦不少。將明太子薯蓉沙律放左脆口既紫菜一同食用,擁有多重口感,薯蓉林林地,味道不算太單調。清酒煮文蛤:個人比較喜歡食清淡口味既食品,熟後文蛤不會細得太細,味道juicy;連同清酒一齊飲,咸咸地幾好味,文蛤沒有帶任何沙粒。燒雞軟骨、燒雞腎:跟朋友一樣好中意食串燒,所以特意order。雞軟骨很香口,不算太硬和乾,燒得剛好!燒雞腎是我最愛,因依間餐廳既雞腎,口感很爽口,一啲硬口感也沒有,大小相約啊!

2019-01-23 1207 瀏覽
臨近年尾, 老闆請食團年飯, 揀左間位於尖沙咀既日本餐廳"上岸料理"。店內面積不大, 只有幾張檯, 平日入夜時段未見人流, 直到8點多就幾乎坐滿~ 入座後, 侍應隨即送上熱毛巾抹手, 今晚老闆請食飯, 當然由佢發板! 呢間餐廳原來係一間居酒屋, 有日本清酒飲, 更有黎至唔同國家既食材製作美食, 而價錢當然偏高一點~先黎一盤【雜錦壽司】HK$600由廚師發板, 每件壽司都相當精緻, 刺身完全可以覆蓋細細舊壽司飯。壽司上既刺身幾有份量, 都是厚切, 每啖都有豐富口感~ 帆立貝鮮甜無比, 金目鯛甘香, 吞拿魚不帶根, 而且有豐富魚油~而最特別既係呢件葉血引刺身, 個名我都係第一次聽, 呢款魚類唔係周圍可以食到, 比較珍貴。入口近魚皮位帶爽, 魚肉質地近似油甘魚口感, 同樣甘甘地...上面配有薑蔥, 整體入口帶微微辣, 唔錯!【吉烈豚肉串】HK$70豚肉串不會太油膩, 一咬開炸皮薄而鬆脆,  加左少少沙律醬吊味, 豚肉keep到些少肉汁, 旁邊有些少沙律菜, 酸味味... 【蔥吞拿魚腩丼】HK$380丼飯飯份量較少, 只夠一人份量食, 突顯到吞拿魚蓉夠多, 撈埋一齊食, 令整個飯富有黏性, 啖

先黎一盤【雜錦壽司HK$600
雜錦壽司

【吉烈豚肉串】HK$70
吉烈豚肉串

【蔥吞拿魚腩丼】HK$380
丼飯飯份量較少, 只夠一人份量食, 突顯到吞拿魚蓉夠多, 撈埋一齊食, 令整個飯富有黏性, 啖啖都食到微微魚油香, 加上左香蔥, 增加了香口~
蔥吞拿魚腩丼

呢度既服務真的招呼周到, 不停主動為客人加茶, 更細心推介當晚既新鮮食材~
2019-01-22
雜錦壽司
吉烈豚肉串
蔥吞拿魚腩丼
2019-01-12 138 瀏覽
呢間餐廳嘅環境好有日本feel,成個dinner嘅過程我都好enjoy!白身魚海膽卷係必試,佢落得妳足料,好多海膽包咗喺入面,成啖食落去,啖啖海膽鮮味。佢同白身魚嘅口感都好配合。呢個係黑鱸魚刺身平時好少可以食到,黎呢度就一定要試下,由於佢好厚身,所以食落去有一定嘅咬感,佢層魚皮都幾香口。赤雞香味燒都燒得好好味,首先雞本身已經好嫩滑, 而且佢層皮燒得好脆口,配埋嫩滑嘅雞的口感就唔錯。豚角燒同埋關東煮一齊嚟食就最好不過。冬天暖笠笠,食呢啲暖暖地嘅嘅嘢真係好開胃, 而且佢分量都幾多,好夠飽肚。總括黎講,呢間日本餐廳好值得去,服務當然好好,最欣賞佢嘅就係無論環境定係食物嘅味道都好地道。

2019-01-08 110 瀏覽
棉登徑向來都好多餐廳選擇,最多嘅就係日本野。有朋友介紹話呢間日本夠地道,而且食物質素高,所以決定黎試下。食物選擇都頗多, 深海池魚我食過幾次,但係呢次最特別,因為佢係好薄切, 所以薄到連個碟嘅顏色都可以見到 ,而且佢連埋醋一齊食真係好鮮甜。磯煮鮑魚都煮得幾好 ,佢嘅熟透程度控制得好好,所以令到個鮑魚口感好彈牙, 而且佢有少少甜味喺度,更加可以帶出鮑魚嘅鮮味。吉列豚肉串燒配少少沙律醬,唔點汁嚟食已經好好味,而且佢外面層麵粉炸得好脆, 而且炸得好薄身, 裏面嘅豚肉都整得好淋好好味。豚角燒都好特別, d汁同埋啲肉嘅味道好夾,如果啲肉可以瘦返少少就更加健康啦!環境我好欣賞,好似真係喺日本食緊日本野!

環境我好欣賞,好似真係喺日本食緊日本野!

2018-12-28 106 瀏覽
同朋友太耐無見啦!就佢返屋企,就去左尖沙咀搵野食😄佢提議食日本料理,我當然無問題啦!相信應該無人會抗拒日本料理的😝蕃茄胡麻醬沙律用左溫室既蕃茄👍🏻所以特別清甜,同埋好juicy,配埋自家製既胡麻醬,特別清新😋吞拿魚腩多士吞拿魚腩好滑喎,幾有驚喜😋不過我有啲唔太舒服,所以我只係夾左啲魚腩食😆多士就交左俾朋友KO左。燒物燒手羽+燒雞軟骨+燒雞骨腸+燒日本青椒仔今次叫左個燒雞盛宴,我特別鍾意雞骨腸,一咬開,超多肉汁!😋😋手羽同雞軟骨都唔錯👍🏻刺身併盤(自選)左口魚薄片+深海池魚刺身+黑睦魚刺身+葉血引刺身+赤貝刺身左口魚同赤貝都是我每次必食的😝呢間既刺身真係好新鮮😋😋

蕃茄胡麻醬沙律

吞拿魚腩多士

燒物
燒手羽+燒雞軟骨+燒雞骨腸+燒日本青椒仔

刺身併盤(自選)
左口魚薄片+深海池魚刺身+黑睦魚刺身+葉血引刺身+赤貝刺身
左口魚同赤貝都是我每次必食的😝呢間既刺身真係好新鮮😋😋
2018-12-19
2018-12-25 120 瀏覽
對於高級日式料理,呢排真係燒著咗,不斷只想食日本野,對於日式料理的要求亦都愈黎愈高,今次朋友帶我黎呢間餐廳開餐。餐廳裝潢出面睇,便是高級居酒屋的模樣,然後就幻想自己好似日劇的主角般,經歷一天辛苦工作,找個地方和朋友談談天。餐廳環境優靜,裝修簡潔。南蠻炸雞 (85) - 炸雞juicy,雞肉嫩滑,沾上沙津醬食,另外仲有些沙律菜,食起黎唔會太油膩,三兩下功夫就清了。黑曹以薄切刺身 (144/半份) - 分別有黑曹以刺身簿切及厚切, 葉血引刺身, 金目鯛刺身, 先食白肉再食紅肉。黑曹以食落味道不重,但佢既爽脆令人幾impress, 點上醋及加些蔥花一齊食,令人想食再食。金目鯛質感同樣是爽脆的,但魚味更突出,肥美而不膩,難怪日本人咁鐘意。葉血引係秋冬時係最肥美的,屬於日本的深海魚,非常矜貴,睇落去係深紅色,油脂比例比拖羅少,食落去係清爽既感覺,有一種特有的甘甜芳香。火灸壽司 (298) (左口魚邊、深海池魚、三文魚、金目鯛、吞拿魚腩) - 和朋友share食,我自己一定會揀金目鯛,果種魚的甘香好distinguishable,係天堂級既享受。而池魚的魚味非常濃郁而有回甘,但唔會有腥味,聽聞這魚

火灸壽司 (298) (左口魚邊、深海池魚、三文魚、金目鯛、吞拿魚腩) - 和朋友share食,我自己一定會揀金目鯛,果種魚的甘香好distinguishable,係天堂級既享受。而池魚的魚味非常濃郁而有回甘,但唔會有腥味,聽聞這魚矜貴的地方是離水即死,嬌貴無比。另外,當然不少得三文魚,經火槍燒完後,魚的甘香更出,加上面頭有黑松露,一入口成口都係香氣及油香。

關東煮 (88) - 我自己都好鍾意食family mart既關東煮,而呢個湯幾甜,當然高級又好食好多。
2018-12-13
2018-12-23 113 瀏覽
最近經常都去左打邊爐,好耐都無食過日本料理今晚心血來潮好想食,就係附近搵到間日本風既餐廳四四方方咁,唔太多人可以靜靜地傾下計吞拿魚腩多士 $110塊多士係脆卜卜的而且吞拿魚腩完全無筋的口感好soft好滑松葉蟹腳天婦羅 $150呢個天婦羅超正粉漿係剛剛包住蟹肉,外脆內爽最鍾意食啖啖肉既蟹肉,又唔駛自己剝殼燒日本青椒仔 $38一定要食返啲蔬菜先得燒粟米 $48粟米永遠都是我的最愛,每次見到有粟米,我都一定要叫明太子烏冬 $75日本既烏冬特別好味配上明太子都好match
最近經常都去左打邊爐,好耐都無食過日本料理
今晚心血來潮好想食,就係附近搵到間日本風既餐廳

四四方方咁,唔太多人
可以靜靜地傾下計

吞拿魚腩多士 $110
塊多士係脆卜卜的
而且吞拿魚腩完全無筋的
口感好soft好滑

松葉蟹腳天婦羅 $150
呢個天婦羅超正
粉漿係剛剛包住蟹肉,外脆內爽
最鍾意食啖啖肉既蟹肉,又唔駛自己剝殼

燒日本青椒仔 $38
一定要食返啲蔬菜先得

燒粟米 $48
粟米永遠都是我的最愛,每次見到有粟米,我都一定要叫

明太子烏冬 $75
日本既烏冬特別好味
配上明太子都好match

2018-12-18
2018-12-14 1722 瀏覽
尖沙咀呀多不同的日本餐廳,這間帶一點和風,外貌比較低調,感覺是正宗的日本料理,決定來這裡晚餐。除了主餐牌外店舖會有季節限定的特色時令菜式,會寫在它的黑板上,最近的特色菜包括有一些煮物燒物及刺身等。朋友喜歡吃刺身, 先點了幾款不同的刺身食。深海池魚薄切$288近來都喜歡薄切的白身魚, 配上酸汁蘿蔔蓉蔥, 能帶出魚鮮味, 薄薄的也容易入口。池魚切得薄透, 肉質爽甜, 有很香的魚油味, 相當吸引。葉血引刺身$120第一次吃葉血引刺身, 之前也沒聽過, 原來它出口量極少, 是很珍貴的食材, 看樣子似吞拿魚般的顏色, 油脂少, 有淡淡的甘甜。伊佐木刺身$120魚肉白裡透粉紅, 光澤油潤, 肉質柔細緻清新。金目鯛刺身$120烤過的金目鯛帶少許焦香味, 魚味及甜味更突出,在眾多魚類壽司中, 它是我最喜歡的其一, 它的焦香甜香令人很難忘。鮟鱇魚肝$78店員推介的安康魚肝, 安康魚肝的味道濃郁, 很有肝香, 奇怪我平時不太愛內臟, 但喜歡它獨有的香味, 內含豐富的維他命及脂質, 好吃也健康。冷麥麵$75最後叫了一個蕎麥麵作終結,蕎麥麵的粉度不重,而且有一點咬口,不知道是不是餐廳自己製作的。附上他的冷麵汁

朋友喜歡吃刺身, 先點了幾款不同的刺身食。

深海池魚薄切$288

葉血引刺身$120

伊佐木刺身$120
魚肉白裡透粉紅, 光澤油潤, 肉質柔細緻清新。

金目鯛刺身$120

鮟鱇魚肝$78

冷麥麵$75
最後叫了一個蕎麥麵作終結,蕎麥麵的粉度不重,而且有一點咬口,不知道是不是餐廳自己製作的。附上他的冷麵汁很不錯,如果會吃辣的可加上它自家製的wasabi,味道更香,作為今天的結尾,很滿足。
  • 鮟鱇魚肝
  • 金目鯛刺身
  • 深海池魚薄切
2018-12-12 111 瀏覽
朋友介紹了一間性價比高的日本餐廳,餐廳比較細,但是很有日本小店的氣氛,也不會太吵,適合約朋友吃飯靜靜聊天。麵豉青瓜$50喜歡吃菜的朋友叫了一個麵豉青瓜,日本青瓜配上一點麵豉醬,麵豉醬有明顯的一粒粒,和平常見到的不同,感覺是靚料,它混合了一點wasabi味道,味道鹹中帶辣,配常清甜的日本青瓜作為開頭非常不錯。沙追魚天婦羅$100是日特別推介之一,是沙追魚天婦羅,這間餐廳的天婦羅做得不錯,一點也不會覺得油膩,炸漿也不太厚,卻炸得鬆脆,魚肉滑口味濃,配上天婦羅汁十分美味,另外餐廳亦配上岩鹽及青檸給予選擇,這樣吃就比較保留到它的脆身。還附送兩件天婦羅秋葵,這樣做比平常吃的好吃多了。豚角煮$85汁煮豚肉, 這裏的汁煮豚肉感覺很似東坡肉,醬汁味道有點甜味,很入味,豬肉有一層大肥肉再配上下面的瘦肉,整塊吃下去的時候脂肪在口中溶解,真是迷人極了。魷魚一夜干$85魚的一夜干吃得多,魷魚一夜干沒試過,原來它的味道沒特別鹹,是有彈性,爽口,帶鮮味的,可蘸青檸汁或七味粉同吃。我們都比較細食的關係,吃些小食也就飽了,消費比我們預料的便宜,感覺好抵食又有質素,會再來啊!

麵豉青瓜$50

沙追魚天婦羅$100

豚角煮$85

魷魚一夜干$85

• 豚角煮
  • 沙追魚天婦羅
2018-12-08 116 瀏覽
位於尖沙咀棉登徑的上岸料理是高級日本餐廳,Facade與周邊其他舖截然不同,以灰石及木板作主調,有質感得來,亦有傳統日本餐廳的感覺。裝潢無甚麼特別,簡約日式居酒屋風格,則重其食物品質,而不是其他外在元素。南蠻炸雞 ($85): 炸雞肉嫩多汁,相當香口,亦加了沙律醬提升味道。另外,沙律菜亦有醋香,作前菜醒胃也不錯。精選刺身拼盤 (由店方根據季節精選而建議): 簡單選評數款,首先葉血引 ($120/2 pcs,右上) 是我初次品嚐,是高級刺身之選,頗為矜貴,其油脂比例較低,魚味濃而不膩,甘甜味出奇地突出;火灸中吞拿魚腩刺身 ($220/ 2 pcs,左上): 中吞拿魚腩半生半熟,油香較重,味道鮮甜,至於經火灸的位置更顯香口惹味。此為薄切黑曹以 ($144/半份): 整體味道及質感與鯛魚刺身相約,肉質晶瑩剔透,爽而香甜,配以蔥花和微酸的醬汁食用更顯甜美。海膽牛油果反卷 ($190): 海膽十分新鮮,味道鮮甜,質感奶滑,入口即時溶化,邪惡得很,令人十分滿足。而牛油果的質感同樣奶滑,所以整體感覺十分Soft,亦蠻好吃。燒雞腎 ($40@)、燒豚肉串 ($30@)、燒牛舌 ($58@): 雞腎燒至

燒雞腎 ($40@)、燒豚肉串 ($30@)、燒牛舌 ($58@): 雞腎燒至嫩滑多汁,而且調味得宜,微有咸香,與牛舌一樣惹味,後者爽彈富肉味,牛味香,牛舌加了蔥花,亦可配芥末醬。
2018-12-04
2018-12-04 155 瀏覽
又到好友生日月份,又藉機來個聚會。 好友推介上岸料理,食物讚不停而且地點十分方便。店内有家的感覺,簡潔舒適看過餐牌,店員也推介了秋刀魚剌身,其他好快也決定好了鮟鱇肝 $78開始時還怕會很腥,但原來一點也不會,而且配了辣蘿蔔蓉跟酸汁,內軟口感跟味道也很不錯吞拿魚温泉蛋沙律 $60用透明玻璃杯盛載内有吞拿魚,温泉蛋,沙律菜,另有一小杯醬汁有紫菜,醋汁加進沙律一起吃十分開胃,很清新口味,温泉蛋令口感更滑。秋刀魚 $280 原條秋刀魚刺身,很佩服師傅的手藝,擺放美觀,有三種切法,厚度不同有不同口感,配上少許薑蓉,入口鮮美濃郁,肥美甘甜。關東煮$88平平無奇反而帶來了驚喜,關東煮內有雞蛋,魚腐,腐皮,魔芋 ,先試左啖湯底雖清淡但卻出奇地清甜,軟軟魚腐,口感彈牙。豚角煮$85呢款是日式東波肉,沒有油膩感覺,入口鬆化,味道濃郁,啖啖肉十分滿足。燒雞翼 $32最喜愛燒雞翼, 皮油脂不多口感不油膩,十分香脆

店内有家的感覺,簡潔舒適
看過餐牌,店員也推介了秋刀魚剌身,其他好快也決定好了
鮟鱇肝 $78

關東煮

豚角煮$85
豚角煮

燒雞翼 $32
最喜愛燒雞翼, 皮油脂不多口感不油膩,十分香脆

吞拿魚温泉蛋沙律
秋刀魚
關東煮
豚角煮
燒雞翼
朋友相約我食晚飯,就來到尖沙咀區食日本式料理~上岸料理 店裝潢具簡約風格全木系列,好有日本feel。** **【鮟鱇魚肝】$78 鮟鱇魚肝口感滑嫩沒腥味的, 入口漸漸融化香綿,配上酸汁及辣紅蘿蔔蓉 ,減輕油膩感。** 【吞拿魚温泉蛋沙律】 $60 這沙律好特別以透明玻璃杯盛裝, 沙律內有多款新鮮菜, 仲有粒粒吞拿魚, 好水温泉蛋, 食前首先將海草酸汁倒入攪合, 入口十分清新開胃。 ** 【秋刀魚】 $280 + 【深海池魚】$180 當做秋刀魚具有特別濃厚魚香味甜,肉質細緻,具鮮甜油潤。 深海池魚肉質感很嫩,口感豐富魚油潤感。** 【豚角煮】 $85 豚角煮就是日式腩肉, 豬肉軟嫩入口,但口感略有點粗糙,而醬汁是帶甜香味,味道還不錯。**【雞軟骨】 $30 x 2 【日本雞腎】 $40 燒雞軟骨串外焦酥內脆的口感,而日本雞腎爽爽脆脆的口感,全是以簡單鹽的調味,用來作送酒小吃就一流。** 【燒雞翼】 $32 x 2 雞翼外皮脆香,雞肉入口鮮嫩,完全沒有雪味。** 【明太子烏冬】$75 烏冬入口好滑而且好彈牙, 掛了明太子帶微辣, 加上有大大粒三文魚子, 令到成個烏冬都好咸香惹味。
朋友相約我食晚飯,
就來到尖沙咀區食日本式料理~上岸料理
店裝潢具簡約風格全木系列,好有日本feel。
鮟鱇魚肝$78
鮟鱇魚肝口感滑嫩沒腥味的, 入口漸漸融化香綿,
配上酸汁及辣紅蘿蔔蓉 ,減輕油膩感。
吞拿魚温泉蛋沙律 $60
這沙律好特別以透明玻璃杯盛裝,
沙律內有多款新鮮菜, 仲有粒粒吞拿魚,
好水温泉蛋, 食前首先將海草酸汁倒入攪合,
入口十分清新開胃。
秋刀魚 $280 + 深海池魚$180
當做秋刀魚具有特別濃厚魚香味甜,
肉質細緻,具鮮甜油潤。

深海池魚肉質感很嫩,
口感豐富魚油潤感。
豚角煮 $85
豚角煮就是日式腩肉, 豬肉軟嫩入口,
但口感略有點粗糙,而醬汁是帶甜香味,
味道還不錯。
雞軟骨 $30 x 2 日本雞腎 $40
燒雞軟骨串外焦酥內脆的口感,
而日本雞腎爽爽脆脆的口感,
全是以簡單鹽的調味,
用來作送酒小吃就一流。
燒雞翼 $32 x 2
雞翼外皮脆香,雞肉入口鮮嫩,完全沒有雪味。
明太子烏冬$75
烏冬入口好滑而且好彈牙,
掛了明太子帶微辣,
加上有大大粒三文魚子,
令到成個烏冬都好咸香惹味。
2018-11-25 103 瀏覽
棉登徑一向係高級美食集中地,今次同事揀咗間高級料理-上岸料理!地方簡潔整齊,座位闊落坐得舒適!蕃茄胡麻醬沙律,蕃茄爽甜,配上胡麻醬很開胃!鮟鱇肝,滋味不輸法國鵝肝,魚肝漸漸在口內融化,沒半點腥臭味,質感化綿。時令池魚刺身薄切,肉質嫩滑,配上日本香蔥蘿蔔蓉,可突出魚的鮮甜味!季節魚,葉血引刺身,味道更勝拖羅,魚油味重但不會過膩,出產量好少,香港很少地方有得食!豚角煮,肉煮得入味,不會感到油膩,與沖繩吃到的味道很相似!今餐重點~喜之次~來自北海道的喜知次,皮與 肉之 間 充滿 飽 滿 的 油 分 , 肉 質 嫩 滑 、 細 膩 , 入 口 即 化 的 口 感,師傅燒到外脆,內嫩,好考功夫!仲好大條,少有!今餐食到好多季節限定既魚,不時不食,可見餐廳對食材選擇都有花心思!

地方簡潔整齊,座位闊落坐得舒適!

蕃茄胡麻醬沙律,蕃茄爽甜,配上胡麻醬很開胃!

豚角煮,肉煮得入味,不會感到油膩,與沖繩吃到的味道很相似!

今餐重點~喜之次~

2018-11-20 114 瀏覽
辛苦返工,一有時間梗係去食下好野!老公今晚帶我去k11隔離的上岸料理食高級日本菜,質素味道都超好!先點左個深海池魚薄切,肉質幾結實彈牙。豚角煮,個汁煮非常之有沖繩風味,唔會過鹹過甜,煮得幾淋,秋葵好爽口鮮甜。串燒日本雞珍,燒得好好,好爽口但一點都不靱,簡單加鹽同加黑胡椒已經好惹味。北海道名物,燒喜知次一夜干,皮燒得又香又脆,魚肉嫩滑無比,豐富魚油香,就咁加鹽燒已經好鮮味,不愧為日本名魚, 只賣$380絕對超值!之後黎多個黑松露烏冬,又係好正,啲烏冬煙韌彈牙,上台立即黑松露香味撲鼻,秒殺!

先點左個深海池魚薄切,肉質幾結實彈牙。