2024-04-13 303 瀏覽
除左好難食,我冇野好講。雪菜肉絲炒年糕啲雪菜臭臭地,然後碟嘢除咗嗰浸臭味係冇味嘅。雞絲粉皮個花生醬味會kick喉嚨. 個花生醬味仲有浸怪味。個菜飯基本上同白飯冇乜分別,冇味,好多白飯,少少菜高力豆沙唔知高力個位去咗邊,舊嘢勁重,我喺咩甜品都識嘅人都真係食唔到,個味好難食。首先d野食好難食,然後有個姐姐亦都會好努力upsell你。仲要唔平我同朋友(著短褲) 離開餐廳冇耐,坐凳嗰個位生左粒野,唔知係咪比野咬
除左好難食,我冇野好講。
雪菜肉絲炒年糕啲雪菜臭臭地,然後碟嘢除咗嗰浸臭味係冇味嘅。
雞絲粉皮個花生醬味會kick喉嚨. 個花生醬味仲有浸怪味。
個菜飯基本上同白飯冇乜分別,冇味,好多白飯,少少菜

首先d野食好難食,然後有個姐姐亦都會好努力upsell你。
仲要唔平

2024-04-01 348 瀏覽
上海飯店午市套餐,提供唔同嘅一般家常菜配以菜飯選擇。價錢適中合理。當日同朋友一齊嚟食,所以揀咗兩個餸一齊share。第一個揀咗麻婆豆腐。麻婆豆腐醬汁普通,係豆瓣醬嘅味道,豆腐唔算滑,係一般嘅布包豆腐嘅口感。用麻婆豆腐嘅醬汁用嚟下飯,感覺尚可。第二個送揀咗炒鱔糊,炒鱔糊裏面嘅鱔條比一般嘅粗大,而且硬身,但係味道醬汁偏淡。同想像中嘅鱔糊有一定嘅距離。鱔糊配上好多嘅芽菜,但係芽菜同醬汁嘅味道都係普普通通。跟餐可選擇白飯同菜飯,當日就選咗菜飯,味道正常。飲品方面就可選擇豆漿。

當日同朋友一齊嚟食,所以揀咗兩個餸一齊share。

2024-03-01 571 瀏覽
之前行過見到門口擺哂花籃,新開張就試吓啦,下晝五點,得兩枱客,行入去冇人招呼,有啲枱都未執,見咁多吉枱又咁早,咪諗住坐個卡位,兩個人食完就走人啦,呢個時候個收銀就話卡位有人留咗,叫個女侍應帶位,個女侍應望都冇望,求其指我哋坐張細枱,指完就走咗,張枱面仲係有一大灘水,係一大灘唔係幾滴,都唔係做生意嘅,新開都咁嘅態度,環境又唔多衞生,應該食物都冇水準,咪即刻走人咯,價錢又唔係平,而家見到咁多劣評,好彩冇幫襯到!咁樣都夠膽喺大埔開食店,真係祝佢生意興隆!😌香港啲食店真係要認真諗吓點解咁多港人北上消費🤔好多都仲未瞓醒

2024-02-27 403 瀏覽
上海佬飯店. 用餐日期: 2024年2月 晚餐茶位$8/ 位$6/碟 花生/ 酸蘿白《$86 油豆腐粉絲湯》粉絲湯都幾多料,除左油豆腐,粉絲仲有少量荀,白菜同薑絲。調味剛剛好,唔會話味精咸,叫一份大約可以裝到8碗左右。《$82 蒜泥白肉片》白肉片份量唔多,醬汁夠辣但不香,除左蒜泥白肉之外,底仲墊左冰粉。冰粉唔掛汁,但好痴油,食落無味仲成口都係油,收$82黎講應該冇下次。《$96 糖醋排骨》糖醋汁超杰身,厚身個程度同食沙律醬差唔多,醬汁偏甜,排骨都幾大舊,但做法唔係炸完再用糖醋汁兜均,所以食落冇穌脆感,普通。《$48 小籠包(4隻)》小籠包算皮薄,肉餡比例剛剛好,咬開仲可以飲到滿滿既湯汁,但可惜一夾就穿,今次叫左兩籠,總數8隻穿左3隻,不過用黎過下口癮都唔錯。《$86 奶油津白》奶油味都算幾香,不過津白如果可以再煮淋少少就更好。《$93 招牌炒飯》食落有D似多料版既蛋白炒飯,仲有蝦仁,羅白粒,火腿粒,菜絲等等。蝦仁幾爽,但冇咩蝦味,不過不失。人均消費:$100環境:7.5/10食物:6.5/10服務:7/10性價比:7/10整體:7/10 #香港 #美食 #香港美食 #foodie #食
上海佬飯店

《$82 蒜泥白肉片》

《$96 糖醋排骨》

《$48 小籠包(4隻)》

《$86 奶油津白》
奶油味都算幾香,不過津白如果可以再煮淋少少就更好。

《$93 招牌炒飯》

人均消費:$100

環境:7.5/10
食物:6.5/10
服務:7/10
性價比:7/10

整體:7/10

#香港 #美食 #香港美食 #foodie #食評 #上海佬飯店 #大埔美食 #大埔 #親民 #價錢親民 #奶油津白 #小籠包 #炒飯 #糖醋排骨 #蒜泥白肉 #油豆腐粉絲湯 #酸蘿白
2024-02-19
2024-02-21 320 瀏覽
價錢略高,套餐價係唔包飯或者嘢飲。味道OK,但細碟明白會收茶介、花生、蘿蔔錢(雖然事前都無提過),臨食完先拎張單俾我,見到收左茶介花生蘿蔔ok,但竟然仲要加一,茶錢仲要收多一個人錢,我發現左先改返單。之後我睇返Menu,成本咁厚得最後一頁「飲品」細細隻字寫要加一,真係搵笨。👆🏻👆🏻而套餐果張獨立餐牌係無寫過需要加一服務費(忘記影抱歉)即係如果唔額外加嘢 二人套餐 286$+茶介$16+花生蘿蔔=$ 12再加一(套餐無飯無嘢飲)係要$345.4抵唔抵食大家諗下啦🥲咁樣做生意,不會再食。希望唔好有人再中伏🥲🥲🥲🥲
價錢略高,套餐價係唔包飯或者嘢飲。
味道OK,但細碟

👆🏻👆🏻
而套餐果張獨立餐牌係無寫過需要加一服務費(忘記影抱歉)
即係
抵唔抵食大家諗下啦🥲

咁樣做生意,不會再食。希望唔好有人再中伏🥲🥲🥲🥲

2023-12-17 532 瀏覽
晚上7點4個大人加一個BB,貪一時放便不用等位,就入左去試一試,一坐落差不多10分,侍應先比茶水和餐牌我們。當我們睇到餐牌上的羊腩煲沒有打價錢,就隨便找了兩三個侍應問價,當時無一個侍應答到我們價錢。最後找到侍應主管報價HK$428 ,她標榜新鮮羊,街外不是隨便食到。很多食客已纷纷下單羊腩煲,已足夠4個成人份量。我們聽了就落左羊腩煲一個,上海粗炒一碟,小籠包一籠,黑醋小排骨一碟,白飯兩個。约15分鐘後,上海粗炒同小籠包上枱,小籠包皮薄多汁,上海粗炒唔太油,份量適中。再過了10分鐘上黑醋小排骨,但羊腩煲未到。即時叫上飯兩個,並問羊腩煲幾時有?第一個侍應回應:「羊腩煲煮緊。」再隔左5分鐘左左,兩個白飯和gas 爐先上。我們食住黑醋小排骨和白飯,黑醋小排骨味道一般,骨粗肉薄。我們食得差不多黑醋小排骨,再問第二個侍應羊腩煲何時送上。侍應回應:「要等兩至三煲一齊煮」,我們問:「差不多半小時了,其他野食都差不多食完,羊腩煲仲要等多久?如果未煮就取消羊腩煲。」侍應回答:「再等等」就走了。後來再等多幾分多鐘侍應主館,终於上羊腩煲。羊腩煲份量不值HK$428, 汁多,枝竹多過羊腩,羊腩少於十件,而且细件,

後來再等多幾分多鐘侍應主館,终於上羊腩煲。
羊腩煲份量不值HK$428, 汁多,枝竹多過羊腩,羊腩少於十件,而且细件,猶如碎件一樣,有小許羊的內臟,例如羊皮碎,碎片羊心,羊腸等。味道一般,好彩有碟豆苗。

😡服務態道一般,食物味道一般,千萬不要叫羊腩煲,會中伏的。不值得再去試。

羊腩煲
2023-12-11 398 瀏覽
新開業上海菜都幾多人幫襯,個個都貪新鮮(包括我),兩個人叫咗好多樣野,味道唔係唔好,不過就有進步空間。酸辣湯味道OK,酸同辣都Balance唔會偏埋一面,不過入面D配料感覺上唔太豐富,幸好D野都新鮮。上海粗炒無乜香味,D麵嘅質地太林,我鍾意有彈性D嘅麵,幸好唔會油淋淋食到成口油。小籠包唔錯,不過第一粒夾個頂時爆咗,可能係我夾得衰,佢個小籠包包嘅時候明顯整到個頂好厚,可惜我都夾穿咗一粒,之後好小心就無出事了。雪菜肉絲炒上海年糕用嘅年糕唔夠煙韌,太過軟淋淋唔係好似平時食到的上海炒年糕嘅口感。豆沙窩餅邊嗰4件唔夠豆沙,所以得塊皮,麻麻地。
豆沙窩餅邊嗰4件唔夠豆沙,所以得塊皮,麻麻地。