2024-10-24 128 瀏覽
不二江湖菜地址: 銅鑼灣登龍街31-35號玉山大廈地下2號舖電話: =====================四川菜會辣又多油,香港人食開廣東菜都是清淡同唔太辣,但因為朋友想吃刺激一下,今日就去左吃川菜前菜小食4款,都是香口脆身$168 香辣蝦油泡炸過,刺激食慾,蝦殼都炸到脆脆,蝦肉緊緻!$韭香炒蛋,要道唔辣架,是道家常小菜,岩曬我胃口!$68 口水雞會多d飲食到落肚,配白飯,而白飯是free架,qr 落單要了杯鴨屎香檸檬茶同檸樂,飲甜野解解辣
不二江湖菜
地址: 銅鑼灣登龍街31-35號玉山大廈地下2號舖
電話:

=====================

前菜小食4款,都是香口脆身

$韭香炒蛋,要道唔辣架,是道家常小菜,岩曬我胃口!

要了杯鴨屎香檸檬茶同檸樂,飲甜野解解辣
2024-10-19 214 瀏覽
行經銅鑼灣,發現新開川菜,一試究竟。酸菜魚點了小辣,魚肉都鮮嫩,湯底酸香但唔夠麻同辣,食得辣,可叫中至大辣,湯底開胃醒神。渝味鮮椒牛肉牛肉厚實,唔韌有肉汁,鮮椒辣味夠晒,送飯一流。口水雞味道就好夠,醬汁香辣入味,但肉質一般。解辣精選,百香果梳打同咸檸雪碧。百香果梳打清新爽口,酸甜適中,百香果味好濃香;咸檸雪碧,正常發揮。白飯免費加任加,值得一讚,人均消費$200,但要加一,川味夠,不錯,值得翻食。
行經銅鑼灣,發現新開川菜,一試究竟。

酸菜魚

渝味鮮椒牛肉
牛肉厚實,唔韌有肉汁,鮮椒辣味夠晒,送飯一流。

口水雞
味道就好夠,醬汁香辣入味,但肉質一般。

2024-10-17 163 瀏覽
不二酸菜魚 $168魚肉切得大片嫩滑無骨無腥味酸菜酸味適中唔會成鹹湯底仲有大量萵荀片爽脆新鮮食肉既同時都可以有蔬菜清爽味蕾Order左小辣辣味輕微唔食得辣既人都接受到乾鍋肥腸 $138肥腸清洗得十分乾淨入面一啲肥膏都無無異味肥腸炸到香脆咬落好香又不失咬口味道鹹香惹味送飯一流配菜香芹爽脆出色口水雞 $68涼菜黎講份量好多好好彩分到雞脾位雞肉肉質嫩滑唔鞋辣椒碎、辣椒油同雪凍左既雞肉好夾冰冰涼涼、唔會好辣打開味蕾既前菜鴨屎香檸檬茶 $32鴨屎香茶香清新唔會苦澀檸檬係即叫即搗碎保持新鮮度味道唔會過甜淡淡既茶香同檸檬香氣大杯夠凍解辣必嗌加多寶$20食咁多辣野飲返支加多寶清下熱~白飯不得不提白飯係免費任裝好抵白飯煮得粒粒分明口感軟糯忍唔住食多幾啖整體而言,餐廳食物份量足料味道正宗食物即叫即製係會想encore既川菜館
不二酸菜魚 $168

涼菜黎講份量好多
好好彩分到雞脾位
雞肉肉質嫩滑
唔鞋
辣椒碎、辣椒油同雪凍左既雞肉好夾
冰冰涼涼、唔會好辣

淡淡既茶香同檸檬香氣
大杯夠凍
解辣必嗌

加多寶$20
食咁多辣野飲返支加多寶清下熱~

白飯

味道正宗
食物即叫即製
係會想encore既川菜館
2024-10-14 143 瀏覽
今日到銅鑼灣食川菜。這間餐廳是第一次嚐試,想不到有驚喜。出品比那些裝修華麗的知名川菜館更好食,可是價錢平一大截。我們叫了兩個主食和一個涼菜,主食有鑊氣,涼菜夠入味。每日六點前還有午市套餐,跟小食飲品,白飯任裝,好抵。🏅香辣蝦($168)~大大盤很搶眼,蝦唔算大隻但是新鮮彈牙,外殼酥脆,我們選了小辣,辣度溫和,充滿花椒香味,連配搭的薯條也很惹味。🏅乾煸四季豆($68)~四季豆幼嫩清甜有汁,選了唔辣,加上煸炒得金黃焦香的肉碎,香氣撲鼻,非常好送飯。🏅口水雞($68)~四川經典菜色,它的醬汁是我最近吃過的口水雞中最好的,滋味層次豐富,香麻辣俱全。熱咸金橘蜜($28)咸檸檬可樂($20)

今日到銅鑼灣食川菜。

我們叫了兩個主食和一個涼菜,主食有鑊氣,涼菜夠入味。
每日六點前還有午市套餐,跟小食飲品,白飯任裝,好抵。

🏅香辣蝦($168)

🏅乾煸四季豆($68)

🏅口水雞($68)

熱咸金橘蜜($28)
咸檸檬可樂($20)
2024-10-11
餐廳:不二江湖菜地點:銅鑼灣登龍街菜式:川菜餐牌:主菜,涼菜,甜品,飲品,都有套餐。落單用QR code。不二酸菜魚 $168 另加一不二酸菜魚超大碟,好多連皮滑溜魚片配有大量酸菜加萵苣片,仲有少少菇片,最後灑上黃色花瓣,材料豐富新鮮,魚有魚味。可以揀辣度或者唔辣,我地叫左唔辣,都好夠味,鹹度剛好。可加$20要寬粉,寬粉滑溜煙韌,好味。香辣蝦 $168 另加一香辣蝦超大碟連個鍋上枱,脆皮連殼連頭蝦有十幾隻,整得好香口,加有好多炸薯條做配菜好邪惡,口感軟淋,撈埋大量辣椒同花椒加芹菜條,可以揀辣度,我揀左少辣,食落把嘴微微麻。唔錯。口水雞 $68 另加一口水雞有唔少連皮雞肉加上辣汁,面頭灑上花生碎同蔥花加白芝麻粒,下底墊有青瓜粒。鷄皮薄,鷄肉嫩滑有鷄味!可以揀辣度,我揀左少辣,辣度夠嗮。白飯免費,抵!芒芒梳打 $28 另加一百香果梳打 $28 另加一梳打超大杯,附上獨立包裝飲管。芒芒梳打芒果味濃,唔會太甜。百香果就清新d,仲加有青檸一件,而且帶熱情果子。兩杯都好解渴。總括而言,食物質素高而好大份,呢個價錢抵食!
餐廳:不二江湖菜

白飯免費,抵!
芒芒梳打,百香果梳打

芒芒梳打 $28 另加一
百香果梳打 $28 另加一
總括而言,食物質素高而好大份,呢個價錢抵食!
2024-10-13
香辣蝦
芒芒梳打,百香果梳打
2024-10-12 159 瀏覽
今日食呢間位於銅鑼灣既不二江湖菜,個名幾特別,主要係食一d川菜既食物,基本上選擇好多今日食既係呢個酸菜魚,價錢唔貴,仲可以揀套餐,一班人食share更加可以食到更多唔同既款式既菜一黎到超大的一盤!! 入面既魚肉都係多得誇張!! 辣度我揀左小辣, 唔算太辣而且本身湯底都有d花椒, 所以唔洗嗌太辣既都ok個湯底雖然有點油但係撈飯食真係無得拒絕!! 魚肉嫩而且係無骨的, 岩哂我呢d懶人我地加左個個小吃係口水雞, 辣度中等, 重點係雞都幾有咬口, 比左係雞脾肉, 啖啖肉無得頂飲品唔算貴, 食得辣既一定要嘆返杯凍飲先過癮

飲品唔算貴, 食得辣既一定要嘆返杯凍飲先過癮
2024-10-04
🐟 **不二江湖菜** 近年來,酸菜魚成為熱門菜式,而位於銅鑼灣的不二江湖菜,絕對是品嚐這道經典的好地方。走進店內,環境簡潔舒適,讓人感到放鬆。😊我點了他們的**酸菜魚**,魚肉大大片,肉質鮮嫩滑口,每一口都讓人感受到海鮮的鮮美。酸菜的酸味恰到好處,既不會過於死鹹,又能與魚肉相得益彰,搭配米飯或撈麵都非常合適。🍜湯底採用了傳統風味,加入了一些香油和辣油,增添了層次感。值得一提的是,店家提供不同辣度的選擇,由於我不太能吃辣,選擇了不辣,味道依然令人讚賞!👍這道酸菜魚的份量相當足夠,二至三人共享都沒有問題,裡面除了魚肉和酸菜,還可以額外加點薯粉底,讓整道菜更加豐富。我對這次的用餐體驗十分滿意,肯定會再來光顧!**不二江湖菜** 銅鑼灣登龍街31-35號玉山大廈地下2號舖
🐟 **不二江湖菜**

**不二江湖菜**
銅鑼灣登龍街31-35號玉山大廈地下2號舖
2024-10-09 169 瀏覽
今日行過呢條食街,見到呢間食四川野嘅,睇睇餐牌唔算太貴,所以入去試吓。口水雞呢款涼菜都幾大碟,叫咗小辣唔算太辣,雞肉都好嫩滑,d口水汁都幾惹味。乾鍋肥腸d肥腸洗得好乾淨,一d肥膏都冇,所以食多咗都唔會好邪惡,肥腸炸到有少少脆嘅口感,連埋d配菜一齊食,勁好味。不二酸菜魚上枱果時勁大盤,份量好多,都幾抵,入面有大量魚片,魚片食落好嫩滑,完全冇骨,個酸湯都幾鮮味,唔會太酸,入面仲有好多配菜,如萵筍,粗薯粉,酸菜,吸晒d味道,勁正。鴨屎香檸檬茶咸檸樂酸甜味道適中,酸酸甜甜好開胃,夠晒解渴而咸檸樂,都好解辣,食辣野一定唔少得有汽飲品。

乾鍋肥腸

咸檸樂
酸甜味道適中,酸酸甜甜好開胃,夠晒解渴
而咸檸樂,都好解辣,食辣野一定唔少得有汽飲品。

2024-10-07 93 瀏覽
銅鑼灣川菜餐廳🌶️主打地道川菜 有酸菜魚,麻辣香鍋,口水雞同小食等店內裝修亦寬敞舒適 值得一試👍🏻🌟不二酸菜魚🐟一上枱就見到份量十足魚肉嫩滑鮮香 亦唔會一夾就散 酸菜口感爽脆酸度亦適中 仲可以自己選擇辣度湯底鮮甜不油膩 仲帶炸蒜香味配料仲有萵筍 食落夠哂惹味😋🌟蒜泥拍黃瓜🥒青瓜清甜爽脆加上蒜泥 蒜香味濃 呢個涼菜好開胃💯🌟乾煸四季豆傳統既川菜之一四季豆干香脆嫩 炒得夠乾身又夠鑊氣 真係送飯既首選🍚
銅鑼灣川菜餐廳🌶️
主打地道川菜 有酸菜魚,麻辣香鍋,
口水雞同小食等

傳統既川菜之一
四季豆干香脆嫩 炒得夠乾身又夠鑊氣
真係送飯既首選🍚

2024-09-24 130 瀏覽
今日去咗銅鑼灣登龍街嘅不二江湖菜試吓佢嘅川菜,真係有驚喜!出咗地鐵站行幾分鐘就到,交通好方便。一入到去,環境都幾舒服,雖然唔算太大,但氣氛唔錯。首先梗係要試佢嘅招牌菜 不二酸菜魚。一上枱嗰下真係嚇咗一跳,份量大到有啲難以置信!魚片好滑,而且係冇骨嘅,食落非常舒服。酸菜魚嘅金湯做得好出色,唔會過鹹,呢個湯底真係幾正。今次叫咗少辣,辣度啱啱好,酸菜同魚嘅味道好夾,食完真係有啲停唔到口。之後試咗個 香辣蝦,真係超級惹味!蝦殼炸得好脆,唔使剝殼都可以直接食。佢用咗好多辣椒同香料爆香,蝦肉夠鮮甜,辣味夠勁但唔會掩蓋蝦嘅味道,真係食得好滿足。最後仲試咗 口水雞,雞肉嫩滑,辣汁雖然有啲麻,但唔會太辣,味道層次好豐富。飲品方面,我叫咗 鴨屎香檸檬茶,茶味香濃,檸檬味清新,唔會太甜。朋友叫咗凍鹹金橘蜜,鹹甜配搭得好好,食完重口味川菜後飲幾啖真係即刻解膩。
2024-09-22 147 瀏覽
有一段時間沒吃川菜了,又想過過口癮。聽吃貨介紹,在銅鑼灣有這麼一家很正宗的川菜餐廳:不二江湖菜,名字很獨特,裡面的裝飾也很特別,川劇人物作為裝飾,古香古色很有川味,位置寬敞,服務員的態度也是很讚呢!### 香辣蝦好多紅辣椒,上桌一陣陣香辣味直衝鼻腔,隻隻大蝦色澤鮮亮,咬下去,外殼酥脆,辣味在舌尖蔓延,隨後又有香料的香氣襲來,搭配的薯條也是香辣味一流!### 磁器口毛血旺真是沒想到甘大盤,佔了半張台,色澤紅亮濃厚,湯面漂浮滿紅辣椒,散發著誘人的香氣。毛血旺裡面有。牛肚,豬肚,豬腸,豬血,豆芽和寬粉啊。豬血和寬粉非常滑嫩帶點麻辣,真是好過癮!### 口水雞鮮嫩的雞肉與醬汁相互交融,口感滑順,香氣四溢!### 芒芒梳打輕輕撥動杯中的冰塊,清新的芒果香氣便瞬間撲鼻而來,芒果風味與微微的酸甜感在口中交織### 鴨屎香檸檬茶聽名字比較特別就試一下,鴨屎香都幾特別,酸甜清新

### 香辣蝦

### 磁器口毛血旺

### 口水雞
鮮嫩的雞肉與醬汁相互交融,口感滑順,香氣四溢!

### 芒芒梳打

### 鴨屎香檸檬茶
聽名字比較特別就試一下,鴨屎香都幾特別,酸甜清新
2024-09-12 232 瀏覽
朋友收工話想食辣刺激一下味蕾,就帶左我黎呢間餐廳,四川菜,酸菜魚必食推介,我地叫左一鍋酸菜魚入面有好多魚片,無骨,酸菜好入味,份量超大碟,入面底部仲配有薯粉同埋萵笋等配料,送飯岩晒,我地仲叫左一份尖椒炒牛肉,油份同獲氣好夠,下面仲用左個爐熱住食物好細心,呢度食物有辣有唔辣,辣既偏多,鐘意食辣既朋友可以黎叫佢地既川菜,川菜款式都好多,環境舒適,飲品叫左一杯鴨屎香檸檬茶檸檬茶味配左少少青檸同香味比較開胃。

2024-09-08 246 瀏覽
【銅鑼灣•不二江湖菜】@ππππππππππππππππππππππππππππππ銅鑼灣正宗川菜不二酸菜魚饞嘴香鍋蛙夫妻肺片鴨屎香檸檬茶百香果梳打不二酸菜魚其酸鮮的湯底和新鮮的魚片而聞名。湯底使用了經典的酸菜,搭配多種香料,讓整道菜的味道層次豐富。魚肉鮮嫩滑口,與酸菜的爽口感相互輝映。饞嘴香鍋蛙饞嘴香鍋蛙的特色在於其獨特的調味和豐富的配料。蛙肉鮮嫩,經過獨特的醃製和調味,讓每一口都充滿了麻辣的刺激感。鍋底的香氣撲鼻而來,搭配蔬菜和豆腐等配料,不僅增加了口感的多樣性,還讓整體味道更加均衡。夫妻肺片夫妻肺片是一道經典的川菜,特色在於其鮮香的調味和獨特的口感組合。這道菜通常使用牛肚、牛膈等內臟,搭配花生、香菜等配料,淋上特製的辣油,色澤紅亮誘人。口感上,脆嫩的內臟與香脆的花生形成鮮明對比,讓人一試成主顧。鴨屎香檸檬茶鴨屎香檸檬茶以其清新的口感和獨特的風味而受到喜愛。這款茶飲的基底是濃郁的茶香,搭配新鮮檸檬的酸爽,讓整體味道更加醒腦。百香果梳打百香果梳打是一款清新的飲品,結合了百香果的芳香與氣泡水的清爽。這款飲品的酸甜平衡恰到好處,百香果的果肉在口中爆發出來的果香,讓人瞬間提神。餐廳環境:🔥
【銅鑼灣•不二江湖菜】@

#銅鑼灣美食 #不二江湖菜 #web3銅鑼灣
不二江湖菜
銅鑼灣登龍街31-35號玉山大廈地下2號舖
2024-09-06 170 瀏覽
不二江湖菜是一家位於香港銅鑼灣登龍街的川菜餐廳,專門提供麻辣鮮香的川菜。這家餐廳以其正宗的川菜風味和豐富的菜品選擇而聞名。內部寬敞,簡約而有特色,座位舒適,營造出溫馨的用餐氛圍。白飯免費。消費唔貴為宗旨。//不二酸菜魚超大一盤。魚肉鮮嫩,份量多。湯汁濃郁且色澤乳白金黃吸睛。酸辣開胃,酸菜是這道菜的靈魂。搭配寬粉,口感豐富。非常好味。萵筍爽脆。//香辣蝦大量辣椒爆炒。每隻蝦子都鮮甜爽口,裹著辣味。辣味十足。入口後先是鮮甜的蝦肉,隨後是辣味在口中蔓延,讓人回味無窮。還有薯條. 好入味//口水雞雞肉滑嫩多汁,配上辣醬,讓人食指大動。//鴨屎香檸檬茶:獨特的茶香,搭配檸檬的清新,口感清爽。//咸檸檬可樂:經典的咸檸檬風味,搭配可樂的甜味,少冰更能品味其獨特口感。
白飯免費。消費唔貴為宗旨。

//不二酸菜魚

//香辣蝦

//口水雞
雞肉滑嫩多汁,配上辣醬,讓人食指大動。

//鴨屎香檸檬茶:獨特的茶香,搭配檸檬的清新,口感清爽。

2024-09-04 130 瀏覽
今晚突然好想食四川菜,記得朋友曾經講過銅鑼灣登龍街有間口啤極好嘅正宗川菜館,於是突登來到呢間「不二江湖菜」去試試。➰ 乾鍋肥腸 呢碟肥腸好大盤,上枱時已經聞到麻辣嘅鮮香,肥腸又完全沒有腥味,食起來肥而不膩,每一口都是滿滿的幸福感。而且配菜也非常豐富,像青蔥、辣椒、蒜片等等,完全能融入肥腸的味道中,更加美味可口。➰ 不二酸菜魚加寬粉這間店相當細心,酸菜魚可選辣度,極為貼心,而我們就揀咗中辣。大大盤酸菜魚上枱,份量足夠2-3人食,裡面嘅魚肉份量非常多,夠晒嫩滑,酸菜夠酸辣爽口,湯底好濃郁,搭配埋極之Q彈嘅寬粉,簡單來說,就是酸、辣、鮮、香、滑、彈,六種口感交織在一起,令人回味無窮。➰ 口水雞呢碟口水雞真係好惹味,雞肉份量好多,而且夠鮮美,加埋香辣嘅辣椒油、香脆嘅花生碎以及獨特的調料,而且加埋墊底嘅爽脆青瓜粒,真係食到停唔到口。➰ 鴨屎香檸檬茶食完辣嘢,緊係要飲番大大杯嘅鴨屎香檸檬茶喇,既可解辣又可解暑熱。呢杯檸檬茶嘅茶香夠浓郁,而且勁多檸檬,夠晒清新酸甜。

➰ 乾鍋肥腸

➰ 不二酸菜魚加寬粉