2007-08-06 25 瀏覽
睇丫蘇講到佢咁好..我地果日就即刻去食..佢夜晚十點宵夜係6折,所以諗都唔該就上去丫...我地叫左個冬瓜湯底.叫左個牛肉.四寶丸..牛柏葉..野菜藍...個湯就真係一般..冇咩特別.d牛肉丫蘇講到點好點好..但我自己覺得不是特別好..冇咩肉味...其他都冇咩特別..反而個野菜籃d菜ok...但好多...整體佢唔夠大邊爐,老坑果d好食..但價錢好貴..兩個人370..係已經6折已...而且其實我地叫左好少野...不會有第二次@@
2007-07-18 38 瀏覽
個名叫中日火鍋,但完全feel唔到有日囉叫左8樣野,黎得4樣(已包括湯底),其餘都話無貨沙爹湯無味,三交魚刺身薄到透明仲要兩個人收我$585
個名叫中日火鍋,但完全feel唔到有日囉
叫左8樣野,黎得4樣(已包括湯底),其餘都話無貨
沙爹湯無味,三交魚刺身薄到透明
仲要兩個人收我$585

2007-07-13 29 瀏覽
老公想食日本火鍋,於是就近近地去左呢到食,唸住個名叫中日火鍋,有個日字都唸住都會有d日式feel,點知上到去已經覺得有d\"嶺野\"既感覺,繁忙時間成間餐\廳得三枱客,但老公話之前上黎Openrice有100%好評,咁就算啦,點都要試一試.坐低都幾舒服,仲要比個電視位我坐,都好!坐低睇吓個餐\牌,點知全部都係中式既湯底,反轉成個餐\牌都無一個日式鍋底,咁係一個無得揀既情況下叫左個蘿蔔清湯牛腩湯+秘製沙爹湯底,火鍋配料就叫左美國桶蠔+金牌手切肥牛,另外再叫左一個三文魚刺身(本來想要三文魚腩,但無貨)及一隻活赤貝(但我另外仲叫左五樣野都係無貨無食到,包括日本珍珠生蠔,豬天梯,脆鯇腩,象蛂蚌,同一個熟食既日式牛肉粒...老實講,叫咩無咩,如果唔係湯底黎左一定走人)先講湯底蘿蔔清湯牛腩: d牛腩幾好食,好食過中環最出名個間(九x清湯腩),但蘿蔔就切到成舊磚頭咁,成餐\食完d蘿蔔都未食得;秘製沙爹湯底: 我真係唔知個老闆知唔知咩叫秘製,完全肯定100%水溝沙爹醬,完全食唔到有沙爹味,我將佢\放係枱上一盤調味料內既沙爹醬全部倒哂落去都係無味,我覺得佢\地要換過另一個牌子既沙爹醬!金牌手切肥牛: 已
先講湯底
金牌手切肥牛: 已經叫最貴個隻,但d牛肉食落有渣,唔值呢個價錢,$50已經比多;
美國桶蠔: 完全係食沙;
三文魚刺身: 呢個係成晚比較正常既食品
活赤貝: $68一隻赤貝,未上枱覺得價錢合理,但上枱後覺得比人搵笨,咁大隻上到枱得四小薄片(呢個師傅真係好刀法,可以切到無哂肉同咁薄)
食完呢餐\覺得好似比人搵笨咁,只會幫襯一次!埋單共$585,點解我肯比錢,但無好野食?!!
呢間唯一可以贊既只有一個好好服務態度既男部長,佢\d服務態度可以比美酒店級,但已經唔記得叫咩名lu

(非會員)
坐得夠舒服,雖然食物唔係好出奇制勝,不過基本功真正做得好,樣樣入口都有貴得有道理既感覺。不過服務就唔得啦,侍應唔夠,個個都跑黎跑去,但係又唔見有乜野做緊,等碟刺身都鬼死咁耐,真把鬼。
2006-07-26 25 瀏覽
因有朋友生日關係~~最終揀左依到打邊爐! 我地當日有訂位~~但比原先訂位時間早到! 當日係平日,客人數唔多! 我之前訂位時要安排近Window 位, 佢都可以安排到比我!但我唔知佢有冇分吸煙區同非吸煙區~~~ 我地隔2張大檯位有人食煙都吸到!唔食煙朋友, 請一定要問清楚有冇非吸煙區位啦!我地坐低冇幾耐, 已經有人招呼開茶, 以及送上一盤混醬調味料! 送上餐牌咁~~~ 不錯既招待! 感覺良好! 我地因為有7個人, 所以叫左個6人餐全包宴餐! $1388 已包茶芥,加一! 原本多左個人, 佢地都冇分開計茶芥! 成個餐有好多野~~~ 貴假既有魚生(有4款選擇) , 有2大碟肥牛(有4款選擇), 有象蛂蚌等啦! 另有12碟打邊爐菜~~~ 推介既有:蝦滑, 四寶丸,脆鯇腩,膳片, 豬天梯等~~~! 大路o的蔬菜都新鮮~~~唔錯~! 因餐關係, 甜品有4款選擇~~因為朋友生日, 我地選左壽包! 熱呼呼...好好味! 飲料已包6cans 汽水~~~! 最後, 原來預先book 這個餐, 可以包埋卡拉ok及麻雀架~~~ 因為我之前唔知~~所以冇用這個jetso la.....整體來講, 這間價錢比較
因有朋友生日關係~~最終揀左依到打邊爐!

飲料已包6cans 汽水~~~!

整體來講, 這間價錢比較貴! 但食物同環境都唔錯既!!
2006-07-24 7 瀏覽
此店主題唔係小菜,但夏天唔想火窩,我們食小菜,十二人點8味加前菜,菜式新穎.由58元至128元不等,全部合水準,廚師有心機,地方寛敞,其他看以下評分.
2006-02-09 10 瀏覽
同女友係佐敦搵邊爐打, 但係又想坐得舒服些, 唔想地方唔幹淨, 想起呢間食肆係雜誌賣過廣告, 就上去試試....呢間係食中式火鍋和日式刺身fusion, 裝修都算不錯和新穎, 但係睇下個menu, 嘩...不得了...係貴到不得了....但入到來都要食架啦....混醬材料竟有xo醬和沙爹醬....幾好呀......我們叫了沙爹湯底($48),味道ok, 唔太辣,比較濃的花生味, 我地食左細手切肥牛($98), 味道一般但等好耐,桶蠔($98有6隻)好大隻............正, 四寶丸($68),無咩特別,脆鯇片($58),新鮮但唔太脆...唔太好食!! 另叫一汽水, 食完竟有西瓜和紫米糕送如果想平靚正...此地方欠奉, 但想食火鍋食得豪d和乾淨淨d....這裹會是一個不錯的選擇!!

2006-01-16 20 瀏覽
天氣凍真的累事. 明知兩個人打邊爐絕非good idea, 也明明不覺得很餓, 但為了找地方吃飯而在街上逛了一會後, 我們很快便被冷空氣蓋過理智, 突然醒起朋友提過附近的一家火鍋店, 我們便像得救一樣, 二話不說的走了過來.這裡裝修新淨, 檯椅之間頗闊落, 有些卡位是對著大電視的, 設想周到(雖然自己不甚喜歡), 我們也被安排到其中一張.拿起菜牌, 有火鍋、小菜及日式刺身等, 我們專攻前者. 朋友的老毛病又發作, 一輪咀地說想吃這吃那, 我就沒好氣, 先解決湯底後, 再三提醒我們只得兩個人, 堅持第一round先點三碟, 吃光再叫. 友人萬般不情願之下, 也「精挑細選」了最想吃的幾款火鍋料, 總算暫時讓我鬆一口氣~~點過菜後, 侍應送來一盤醬料, 有蒜蓉、蔥、辣椒、醋等等, 自由配搭, 比一般火鍋店提供的醬料較多, 結賬時才知道每位收十多元的醬料費, 怪不得啦. 肥牛粒湯底送了上來, 味道一般, 材料也不算多, 內裡的肥牛粒像牛腩般, 要滾耐些才夠腍.四寶丸有墨魚、蝦、牛及貢丸, 全是自家打的, 前兩者比後兩者佳. 羊肉片是冰硬後片薄, 大大塊的賣相不俗, 下湯後不會立即支離破碎, 入

四寶丸有墨魚、蝦、牛及貢丸, 全是自家打的, 前兩者比後兩者佳. 羊肉片是冰硬後片薄, 大大塊的賣相不俗, 下湯後不會立即支離破碎, 入口羶味適中, 頗對自己的口味. 什菜籃有五、六種蔬菜和菇類, 價錢其實不便宜, 但勝在種類多, 店方又把它砌得漂漂亮亮, 菜也洗得很乾淨, 令人花錢也花得甘心.

結果朋友包辦了大半食物, 當我戲言問要不要叫第二round時, 竟然還猶豫了兩秒之後才答不用! 免費附送的飯後甜品有紫米糕和西瓜, 我飽得只嚐了一口便投降了.

三碟一鍋, 沒叫酒水, 埋單約三百, 消費比一般火鍋店略貴, 但相對來說, 起碼裝修、環境及服務都做到這個消費水平的要求. 今次試的食物不多, 自己覺得質素也可以. 以後想舒服地吃火鍋, 我應該會想起這裡, 不過, 會多找些人來......
2006-01-14 17 瀏覽
去幫襯是因為好鍾意食火鍋同日本棻的男朋友生日而且見個舖頭名得意就姑且一試。前晚七點搭一入座,裝修真係唔錯喎,當時食客人數唔多,兩個人被安排坐係寬敞的釘書釘型的奶白色梳化,所以第一印象同感覺十分良好!檯面上居然重已經擺定一盤共九種用玻璃杯裝注唔同的醬料,其中有沙茶醬、辣椒醬、辣椒粒、蔥碎、蒜蓉醬、日本芥辣,更包括有XO醬呢!(註:我只係預早一日打電話去book位,重可以book非吸煙區呀...)侍應服務很體貼又週到,我坐低一陣D侍應已主動幫我斟茶,到點好菜後又主動幫我同男朋友落日本芥辣係醬油碟上,見鍋D湯少亦不時會主動加添;有D可惜係開始客多之後D侍應比較顧此失彼,連原先已經擺定檯面上個盤醬料都一聲不響捧走,雖然臨近食完火鍋,但咁樣問都唔問一下個客重需唔需要就顯示佢地好無禮貌之餘亦唔識尊重個客喎!又曾經好魯莽咁撞落檯旁邊一張同檯一樣高的茶几,好彩張茶几放於通道,雖然未有撞跌張茶几,不過可能張茶几放近我男朋友個邊,所以嚇到佢叫起來。除此小瑕疵之外,食物質素同室內環境氣氛皆令人感到非常滿意同滿足(註:至於點菜名單請詳閱附件。)當然,男朋友想黠油甘魚剌身時話無就實在激親佢。吞拿魚一般但劍魚好爽

除此小瑕疵之外,食物質素同室內環境氣氛皆令人感到非常滿意同滿足(註:至於點菜名單請詳閱附件。)當然,男朋友想黠油甘魚剌身時話無就實在激親佢。吞拿魚一般但劍魚好爽甜!

火鍋料中只有小魚蛋size的蟹子蝦丸份量較多,有成廿粒,不過蟹子幾乎睇唔到囉,呢款味道一般。雪花肥牛、水鱔片同秦菜餃統統不錯,只係份量按價錢計算係貴哩。

等男朋友無傷風無病時再趁機去一次就可以試多D其它的菜式。