2012-06-04 219 瀏覽
這夜一行4人想吃火鍋做晚餐,友人提議到附近的不倒翁,貪這裡地方較企理,食物有水準。可能已過了天寒地凍的火鍋旺季,walkin亦有位。湯底要了較為健康清營的冬瓜湯底,清清甜甜,不錯。我們點了一下食物 -手切本地牛脊:最滿意是這款手切本地牛脊,肉質鮮美,吃過一碟大份的我們再追加多碟大份的,前後兩碟大份的都全部吃光。象拔蚌刺身:象拔蚌片鮮甜爽口,好吃。魚滑:自己'唧',魚滑新鮮,淡淡鮮味。蝦肉水餃:這道蝦肉水餃是繼本地牛外另一樣我們很愛吃的。啖啖鮮甜爽口蝦肉,讚!全晚較為一般的是炸腐皮和黑豚肉,只屬不過不失,下次不一定會再點了。各款食材新鮮,服務有禮細心,不時添加配料。整體來說,我們對這餐飯都滿意,會再來!
湯底要了較為健康清營的冬瓜湯底,清清甜甜,不錯。
我們點了一下食物 -
象拔蚌刺身:象拔蚌片鮮甜爽口,好吃。
魚滑:自己'唧',魚滑新鮮,淡淡鮮味。
2011-09-01 81 瀏覽
去之前都知道唔平,去到睇到價錢真係偏貴……五個人,由於其中兩個唔太肚餓,而且今天大家出嚟嘅目的都係聚舊,所以最後只係叫咗六碟嘢。雪花牛肉 (大) ~ 牛味唔夠重,但尚算淋口,雖然接近兩舊水一碟,但份量尚算多四寶丸 ~ not good,四款丸都只係覺得彈牙,係鯪魚丸有 d 鯪魚味外,其餘蝦、牛、墨魚都無乜味炸脆腐竹 ~ 不過不失鱔片 ~ 唔知係咪因為唔係當造,無鱔味,又瘦弱,接近皮多過肉雜菜盆 ~ 種類算多,份量也多,新鮮水餃皇 ~ 據說係鎮店之寶,$88 八粒,真係好大粒,蝦係大隻,但又係無乜味雖然我好似講得唔係咁好,但主要係因為以價錢同質量掛勾的話,自覺未達標。其實純以質量計,大致上都合格嘅~~
去之前都知道唔平,去到睇到價錢真係偏貴……

炸脆腐竹 ~ 不過不失
雜菜盆 ~ 種類算多,份量也多,新鮮
其實純以質量計,大致上都合格嘅~~

2011-08-31
2011-07-13 89 瀏覽
父親節當日係銅鑼灣「不倒翁」飲茶食午飯,易找位,裝修和式又寬敞,地點適中又方便。 服務可以。午飯仲有超值午市套餐,味道中規中矩,份量唔少,又有一個好嘅落腳地方!所以之後同朋友去咗佐敦分店滾下滾下,坐得舒服,服務唔錯。 但食物選擇唔算多,價錢幾貴,可以一試。 其中以招牌水餃值得推介,足料蝦又爽口,正!
2011-07-01
2011-05-18 217 瀏覽
事緣係有個同事升職請食飯, 八條友揀左不倒翁打邊爐,.........大家一路叫野食, 一路玩野, 勁嚇個同事, 又話要開鮑魚, 又話開龍蝦, 又話開條大魚.....就係咁嚇嚇o下就出事喇.....................我地最初叫左個邊爐套餐既, 有個唔知咩湯底, 有個刺身船又包十碟火鍋生料又有野飲, 都好似係千幾蚊, 再另外散叫左d料, 加埋都係二千蚊, ok啦........刺身同d牛都好新鮮好好食, 火鍋料都唔錯, 係幾好味既......成晚既重頭戲黎喇, 同事們玩大左, 而請食飯果個又計錯數, 我地大o下佢話叫佢開龍蝦, 佢真係order左..........4斤半既大龍蝦.....嘩..............計計o下原來一隻龍蝦要二千八............截單都截唔切, 算啦, 照食啦...........隻龍蝦大隻到係可以一蝦兩食, 我地揀左刺身同埋粥底火鍋, 部長送左個粥底俾我地........龍蝦做刺身, 味道太清淡, 食唔出鮮甜味........之後用黎做粥底火鍋, 真係正到不得了, 龍蝦既肉鮮味出曬黎, 又甜又正, 龍蝦腳d肉大條過蟹柳, 爽滑彈牙超

龍蝦做刺身, 味道太清淡, 食唔出鮮甜味........
之後用黎做粥底火鍋, 真係正到不得了, 龍蝦既肉鮮味出曬黎, 又甜又正, 龍蝦腳d肉大條過蟹柳, 爽滑彈牙超好食
.....
但係最失敗既就係佢地既粥, 又稀又有味精, 吹脹
...........好彩影響唔到d龍蝦...............
結果, 埋單盛惠五千幾............算啦, 都係AA制啦..............

整體黎講, 野食係嬴在新鮮, 服務招呼就一般啦, d waiter都有少少鈍鈍地, 環境都ok啦, 成晚都唔係太多人.......
龍蝦粥.......正爆!
刺身...象拔蚌螺頭同唔知乜貝...正!
雪花肥牛...正
龍蝦刺身船....正
龍蝦刺身船....
龍蝦刺身
用黎做火鍋既龍蝦...正
龍蝦粥, 衰在粥底有味精......
2011-03-25
龍蝦粥.......正爆!
刺身...象拔蚌螺頭同唔知乜貝...正!
雪花肥牛...正
龍蝦刺身船....正
龍蝦刺身船....
龍蝦刺身
用黎做火鍋既龍蝦...正
龍蝦粥, 衰在粥底有味精......
  • 海鮮類
2011-04-02 76 瀏覽
其實本人覺的,好吃興不好吃,純屬個人認為,別人意見只系其次,親身去試驗才系最重要,最真實的。一個食肆要辦的成功,得到客人歡心、我個人認為不但但味道、更貼切的系服務,食材的新鮮感、環境衛生、味道。如果一間食肆做的再好吃,再貴,服務就像大排檔一樣、我覺得這個系失敗的。但這個需要相互平衡、個人看法,服務比食物的味道更為重要,固然食肆更需要食物的質素。不倒翁雖貴,但我去過覺得,佐敦店服務一流,服裝整齊,接待有禮貌。放食物有所規範、唔會隨手擺設便消失於一邊。價錢雖貴、但覺得吃有所值、 服務+食物+環境=值得~畢竟不倒翁系一間打造高檔食肆的一間新興火鍋店。能再短短几年開至3間食肆不倒翁終日火鍋料理店和舊店中式店海洋超級漁港2間店鋪、迅速穩定發展、實力以及配合明星蘇師傅的效應更為佳作。但也有其他自身的不足應需要改善、例如出品的份量、點心味道一般、人手的配搭、店鋪的分布等等。本人初入食評界、有所錯失請大家多多包容和給予意見。和大家食評界交流心得、做好食評工作給予更多香港朋友食福~

15 分鐘 (堂食)
  • 肥牛(唔吃就走寶)
  • 生蠔
  • 三寶肉丸
  • 魚面
  • 刺身
2011-03-27 71 瀏覽
食佐好多乜,冇b位所以等佐好長時間,不過可以坐房吾錯好中意安靜好多嘎。食物都好新鮮。每樣都中意。雪花牛肉都吾錯,不過中意食魚多滴,因為新鮮所以食的都好放心,大蝦食的好滿足,下次多點人一起最好。
2011-03-20
40 分鐘 (堂食)
  • 三文魚腩
2010-12-21 40 瀏覽
同朋友去完街之後已經成10點鐘~ 係凍凍地ge天氣最好就係打邊爐~一有d個唸法就同朋友塔車去左佐敦 食不倒翁夜宵~因為之前食過幾次質數都算保持得幾好~而且10點後6折~~~去到唔知係咪因為平日關係加上比較夜 全場得4枱客左右~~~感覺有d怪~~不過慶幸d食物的確冇令我地失望~~~最原始的皮蛋莞莤湯底 $68~~~夠清嘛~叫左個手切牛脊(大)~ 6折後$138 好唸好軟身~不過牛味就比之前食過gei邊位淡d~勝在夠薄夠鮮~ 帶子, 珊瑚蚌例牌必叫~~6折後$56 依然都係咁新鮮又唔鯹(個人較愛前者~因為真係好鮮甜)野菜藍~~~6折後$30 夠平夠大夠新鮮~~~個人覺得係咁多野食入面最睇叫加上質數高~水餃一客8粒:~~~6折後$56 真係爆多蝦~2個人share 一人4隻~食完好飽-.- d蝦好爽同埋個餃好多料 又係每次黎必叫系列之一米線~~~~~~6折後$22 d個有d叫錯feel~ 因為上次叫生麵吸收曬d湯底好好食 不過米線一落水就散曬好難夾起 而且有d仲溶左tim~久唔久黎一次真係不錯gei選擇 最好就10點後黎 因為6折會平好多~~呵~因為手機冇左條線未能夠upload相住~
而且10點後6折~~~

不過慶幸d食物的確冇令我地失望~~~

最原始的皮蛋莞莤湯底 $68~~~夠清嘛~
叫左個手切牛脊(大)
帶子, 珊瑚蚌例牌必叫
野菜藍
水餃一客8粒:
米線

因為手機冇左條線未能夠upload相住~ 留待下次再post過
2010-12-20
$260 (宵夜)
  • 野菜藍
  • 帶子
  • 手切牛脊位
係朋友激讚及介紹之下,決定同朋友一共三個人去呢間聞名已久的食店試下,因為去開嗰啲海鮮火煱店都食到悶悶地。去之前心中有個疑問架啦,佢哋去開德X火煱任食咋喎,係咪真係咁好㗎,上到佐敦店樓上后,見到阿蘇大海報話激讚,心中更是期待。原本想訂8點,話滿哂要到9點先有位,9點去到仲要等到9點半,冇計啦,想食好嘢,等下都冇計啦。終於都等到啦,好嘢! 入到去之后,好! 裝修不錯,坐得幾舒服,服務員就水準一般般啦,一看餐牌,哇! 咁貴㗎,都沒所謂,最后點了一個水魚鍋,一個手切肥牛, 一碟四寶丸,一盆什菜,一碟鯇魚片,仲有一、兩碟食咗都冇乜印象嘅嘢,同八罐啤酒。水魚鍋——OK,算不錯,價錢$128算係咁啦!手切肥牛(邊位)——兩百幾蚊一碟大牛,算幾貴,但質量完全唔掂,肉色差,食落冇口感冇牛味,點收得人咁貴㗎,我係深圳嗰間牛肉火煱專門店食嘅手切肥牛收三十幾蚊人仔都好食個佢何止N倍! 真係當人唔識分好定唔好吔! 四寶丸——迷你到極,質量又差,同人哋嗰啲手打蝦丸完全冇得比!什菜——最好呢樣,其他真係普通至極,無乜好講。埋單盛惠$1,200蚊,三個人食,貴係貴,但唔係問題,問題在於啲野食完全唔掂,就算$68任食
水魚鍋——OK,算不錯,價錢$128算係咁啦!

什菜——最好呢樣,其他真係普通至極,無乜好講。
埋單盛惠$1,200蚊,三個人食,貴係貴,但唔係問題,問題在於啲野食完全唔掂,就算$68任食都唔會再嚟,真係唔明點解會咁多人嚟食,只意識到開食店開係旺區嘅重要性,及明星效應。
離開時再見到阿蘇激讚的大相,唉~~ 阿蘇,仲話自己係食家,從今開始我信你先奇啊!

2010-11-05
30 分鐘 (堂食)
2010-10-21 53 瀏覽
細佬生日,今次去佐敦呢間不倒翁慶祝,招呼就幾好, 各樣火煱料十分新鮮,湯底用涼瓜排骨,冇噤燥熱。 最值得回味係龍躉頭腩,皮厚又彈口,膠質豐富,美味非常!!生蠔, 脆肉鯇都唔錯,年糕袋跟銅鑼灣那間分店有少少唔同,內餡有啲甜,買相就不及銅鑼灣好。鮮榨西瓜汁清涼小甜, 最啱飲!
鮮榨西瓜汁清涼小甜, 最啱飲!
脆鯇片
肥牛
蘚肉茄
年糕袋
2010-10-15 47 瀏覽
環境一流,坐門口位都唔覺得好嘈,絕對衛生可靠,食物非常新鮮,就算一d普通嘅四寶丸都好靚。d蝦又大隻重扎扎跳,田鳼d腿係咁( young ). 唯一美中不足嘅地方就係剩係調味材料都食咗成舊水,都幾嗱利~~~
2010-10-15
慶祝紀念
生日
  • 牛脊肉,海中蝦,鮮田鳼
2010-08-09 200 瀏覽
前幾天不知吃了什麼(當然不是吃了不倒翁),患了腸胃炎,上吐下瀉,很是痛苦...現在雖然腹瀉及嘔吐是停止了,然而胃還是有點不適,隱隱作痛,醫生吩咐我要吃得清淡,和我喜愛的酸辣泰菜、火鍋、四川麻辣、濃油赤醬等等,通通要暫時說聲bye bye。口腹之慾是不能滿足,但回味可以了吧?!! 近來這家火鍋店的名氣越來越大,分店越開越多,吸引的並非收費平,相反,她的價位算是高檔的一派,令一眾老饕趨之若騖的而是她的食物質素高,用料新鮮,整體很平穩地好,服務水準也夠貼心,我最愛吃火鍋,定期就會心癢癢的想大快朵頤。我喜歡在宵夜時段來吃火鍋,因為配料有六折的優惠,六折耶...很化算,佐敦店是晚上10時後。因為是中日火鍋料理,店裡供應很多不同牌子的清酒,說真的,牌子真是蠻多的。在尖沙嘴開了新店,舖天蓋地的明星廣告宣傳,賣點是在23樓視野廣闊的維港景致,我也吃過新店,只是因為照片拍得非常差,沒有貼出來。就因為照片拍得很差,令我深深不忿,趁著爸爸在放大假,整集家裡總動員(其實只有五人),要痛痛快快的打一頓邊爐(火鍋),為方便交通地點就改為佐敦店,這次雖然沒有宵夜時段的優惠,但眾人都撐著滿滿的肚皮回家。說到是中日火鍋

口腹之慾是不能滿足,但回味可以了吧?!!

說到是中日火鍋料理,我們先點了象拔蚌刺身,配上日式芥末,先來一點刺激打開胃口。

加拿大象拔蚌刺身HK$298(一份)
可能製作需時,端上象拔蚌刺身時,原本是頭盤的已經淪落為中場才送到,味道一樣鮮甜清爽,沒半點造作,完全是原始的味道,爽脆的口感,吃罷留在口腔裡的鮮味真是回味無窮,一級好吃,水產當中我愛吃象拔蚌更勝鮑魚。

招牌鴛鴦鍋HK$88
在毫無爭議的情況下,我們點了鴛鴦鍋底,皮蛋香菜清湯配沙爹湯,一清一濃的配搭,一次過滿足兩個口味。沙爹湯很濃郁,底部還有大量花生碎粒,湯厚厚的掛在食材上,不錯。

(大)金牌手切肥牛 - 頸脊部位HK$228
火紅網狀的紋路,煞是吸引! 脂肪對比之下較少,肉味就會較為濃郁,雖沒有入口即溶的效果(因為即溶的都是脂肪),我喜歡有嚼勁及更具肉味,這個頸脊部位又不失柔軟,做到了兩者兼顧。

鎮店水餃皇HK$88(8隻)
鎮店之寶要數這個水餃皇,飽滿的外型,份量十足,內裡充塞的是蝦仁,而且是很大隻的蝦仁,加上雲耳,再用少量豬肉把材料混合,裹在薄薄的水飽皮當中,灼大約4-5分鐘,蝦肉爽脆到極,每一口都是滿足,吃罷感覺好幸福,而幸福感覺是會令人上癮的。每隻水餃皇都用上最少3隻蝦仁,難怪要索價十多元一隻了。

桂花蚌HK$88
桂花蚌說真一點,其實就是海參的腸,而且要數越大片賣相口感也越好,除去了內臟之後,可以吃的就是海參腸,冠了美麗的名字 - 桂花蚌。每次吃火鍋,我都差不多要點桂花蚌,我愛吃牠的鮮嫩口感,非常滑溜柔軟之餘,令人印象深刻,輕灼一下便可以送入口中品嚐,心急人的最愛。

雞腰子HK$98
重口味之選,但都是我建議點的,不知為何,我就是喜歡吃這種惡形惡相的食材,一般時間我都不會點,因為每次只有我一個人在吃,這次卻不同了,趁著爸爸和弟弟都吃這個,那我可以名正言順的點唷! 正如我之前說的,不倒翁的食材都非常新鮮,雞腰子賣相整齊飽滿,肥美而充滿光澤,入口即化非常好吃,難怪要賣過百元啊~

黑豚肉HK$68
日本的黑豚肉,肉香味濃,是正宗黑豚肉的不二之選,但現在日圓利率高企,這個價位可以吃到黑豚肉,我心裡總覺得是美國貨,美國引入了日本的黑豬品種,飼養的數量增多了,而且餵食的飼料成本有所不同,售價可以比起日本的較低一點,當然肉味也會比日本的淡一點,但家人都大讚這個黑豚肉片很不錯,油香肉味兼備,肉質也是爽爽的,媽媽看到白白的脂肪,細味下竟令她刮目相看。

脆口炸腐皮HK$48
是老公先生的最愛火鍋料之一。在台北吃過太和殿麻辣火鍋的老油條,令我們念念不忘,可惜香港不流行這個火鍋料,為了一圓吃老油條這個願望,我們只好退而求其次,選吃炸腐皮止癮,還好,不負所望的,扮演著老油條角色的它,炸得香脆可口,放在湯裡三秒即可,但...要小心燙嘴!

招牌四寶丸HK$88
因我不吃鯪魚肉,把其中的鯪魚丸換了牛丸,變成牛丸、墨魚丸及蝦丸的組合,當中的牛丸很特別,加入了陳皮蓉,吃不到陳皮,只在咬下時感覺到淡然的陳皮香氣,牛肉打得幼滑,非常有彈性的肉質,我愛吃點心的生竹牛肉,故我愛吃這樣的牛丸,墨魚丸及蝦丸黏性很強,很有彈性,只是相較下我偏心牛丸多一些。

莧菜HK$38
點些蔬菜平衡一下,莧菜都選取最幼嫩部分。

烏冬HK$38
最後點了烏冬,吃火鍋時會很飽,但又怕家人會很快肚子餓,吃點澱粉質還是需要的。烏冬雖不是日本貨色,但入口彈性十足,而且很滑的口感,並沒有酸酸的怪味,我覺得不錯吃。

附送的生果及甜點(紫糯米糕及桂花糕)
我只吃了西瓜,其他已經吃不下...

家人第一 次吃不倒翁,這次的經驗,以往外出吃飯,只會簡單的說好及不好的媽媽,也難得的大讚桂花蚌及黑豚肉,看到一家人吃得樂不開支,我也甜在心頭。

爸爸爭著做東,那我們也樂得由他了。

我的部落格:http://blog.yam.com/cheesecake424/article/29888824

鎮店水餃皇
加拿大象拔蚌刺身
四寶丸(鯪魚丸轉了牛丸)
(大)金牌手切肥牛 - 頸脊部位
雞腰子
桂花蚌
黑豚肉
鎮店水餃皇
加拿大象拔蚌刺身
四寶丸(鯪魚丸轉了牛丸)
(大)金牌手切肥牛 - 頸脊部位
雞腰子
桂花蚌
黑豚肉
  • 加拿大象拔蚌刺身,鎮店水餃皇,桂花蚌,雞腰子,手打牛丸
2010-08-03 25 瀏覽
呢個飯堂一個月梗黎幾次,食物水準keep到,d 牛肉新鮮牛味夠 而水餃又係必食既,內裡料足,蝦大大隻;豆腐好滑烏東彈牙,唯獨玉米真係吾掂,吾甜既~ 最鍾意有飯後生果及甜品^^
2010-08-02
  • 手切牛
(非會員)
2010-07-31 55 瀏覽
看了食評,以為真的那樣好吃. 結果不是.牛脊--無牛味黑栢葉--之前用水浸得耐發到好大塊,淥完細塊得很,湯底蟹煱--水一樣的無味.炸腐皮--又是沒味兒.四寶丸--超細粒.唯一覺有味的是豬膶,同成十蚊一粒的蝦餃皇.服務方面,侍應不知為何狂催你叫飲料同落單, 之後就不停問都唔問幫你加水落湯. 若以這樣的價錢實不值得,食物真的普通過去深水埗打幾百蚊的火鍋. 且在此更正,開瓶費是要100蚊,並非免費.唯一可取處,是坐的舒服,沙發的卡位,兩個人去可以坐很耐,不過價錢太貴可以去別處食好些,這兒就不會再去第二次.
看了食評,以為真的那樣好吃. 結果不是.

牛脊--無牛味
黑栢葉--之前用水浸得耐發到好大塊,淥完細塊得很,
湯底蟹煱--水一樣的無味.
炸腐皮--又是沒味兒.
四寶丸--超細粒.

唯一覺有味的是豬膶,同成十蚊一粒的蝦餃皇.

2010-07-30
2010-07-10 42 瀏覽
自兩年前食過1次不倒翁之後, 我就平均1個月要去兩次;無論係春夏秋冬,熱到死我都風雨不改照例癮起就要去最高峰係1星期去兩次,食到喉嚨痛勁熱氣先肯停還記得第1次男朋友帶我去食個陣,我見到佢地係{中日火鍋}有d抗拒..因為中式就中式,日式就日式,中日好似兩頭唔到岸.但見到so c wong個麥頭就諗左3秒就入左去喇!入到去覺得服務員好禮貌,落單d姐姐嬸嬸都算好,同平時酒家個d比好好多;每次服務員都會問我要唔要海鮮,但次次都冇hard sell,我say no佢地就算,唔會苦苦威逼,死纏難打;經過咁多次幫襯,介紹幾樣穩陣又好食既選擇比大家:**** 手切肥牛(脊位) 好好好味! 好滑亦真係有牛味****水餃皇 啖啖都係蝦,好多料!****鮮帶子 好新鮮啊~ 食個陣可以唔使點豉油.****炸腐皮 點湯點醬都好食,我鍾意點湯多d.****清湯牛腩湯底 胡椒+牛腩邊, 有肉食唔會過咸.****芝士墨魚面 芝士味多過墨魚味,不過幾制下,所以唔好最尾先食.****黑柏葉 爽口鮮甜,冇漂過既黑柏葉.****肥牛粒 好重牛油味,比較飽肚,如果食佢可以唔食手切肥牛.其他野食
自兩年前食過1次不倒翁之後, 我就平均1個月要去兩次;
無論係春夏秋冬,熱到死我都風雨不改照例癮起就要去

最高峰係1星期去兩次,食到喉嚨痛勁熱氣先肯停

因為中式就中式,日式就日式,中日好似兩頭唔到岸.
但見到so c wong個麥頭就諗左3秒就入左去喇!

我say no佢地就算,唔會苦苦威逼,死纏難打;

經過咁多次幫襯,介紹幾樣穩陣又好食既選擇比大家:
手切肥牛(脊位) 好好好味! 好滑亦真係有牛味
****
水餃皇 啖啖都係蝦,好多料!
****
鮮帶子 好新鮮啊~ 食個陣可以唔使點豉油.
****
炸腐皮 點湯點醬都好食,我鍾意點湯多d.
****
清湯牛腩湯底 胡椒+牛腩邊, 有肉食唔會過咸.
****
黑柏葉 爽口鮮甜,冇漂過既黑柏葉.
****
肥牛粒 好重牛油味,比較飽肚,如果食佢可以唔食手切肥牛.

其他野食都有試過,但以上個D都係次次去多數次次都會叫既item~
佢地甜品會送西瓜同芋頭糕,芋頭糕佢地好快送晒,可以叫佢留起比你先.

同埋佢地10點後係特價時段,會大部份半價,而且質素同正價時段相差不遠!
我通常都係10點後先去,會抵食好多好多^^*

大家去個陣記住過左10點先好去呀
2010-07-03
  • 手切肥牛(脊位)
2010-06-18 61 瀏覽
首先, 我要在此謝謝西打哥的介紹 =]台灣的乾妹乾媽到香港玩, 該吃的都帶過她們吃了, 那天想帶她們吃香港式的火鍋, 西打哥很有誠意地介紹這家店給我.我其實還有數個食評要打, 但因為這家店實在很值得推薦了, 所以先插一下 最先要讚的是, 當晚去吃的人數一改再改, 時間也是... 店員很有禮貌幫我安排好, 而且全程服務都是超讚的~! 不會太硬銷客人點一些貴價菜式, 這一點我很欣賞好, 講食物了. 叫了鴛鴦鍋, 一邊是芫茜皮蛋湯底, 一邊是沙爹湯底. 兩邊的湯底都很有水準~ 沙爹湯底的香氣很濃郁度都跟方榮記的不相伯仲, 很驚喜! 如果減少湯底有的花生粒的話會更好調味架弄得很好看, 有很多辣椒我很喜歡 先來牛脊位的牛肉片, 肉片很嫩滑. 我其實已經很少吃到肉質這麼好的火鍋牛肉了. 灼熟後還可看到油花紋路, 只是牛味沒有太濃烈, 但我們都已經覺得好好吃, 追加了一碟之後來了桂花蚌. 每片的蚌肉都很厚, 很新鮮. 沒有腥味也很爽甜. 坦白講在外面的火鍋店已很難吃到質素這麼好的桂花蚌了反而象拔蚌令我有點失望, 可以是點例牌, 就預先切好了... 所以吃起來有點腥味水餃皇也是一大驚喜. 西打哥千叮萬
首先, 我要在此謝謝西打哥的介紹 =]

調味架弄得很好看, 有很多辣椒我很喜歡

水餃皇也是一大驚喜. 西打哥千叮萬囑我一定要點這個 xd 果然沒介紹錯呢~ 雲吞我愛吃小小的, 水餃就一定要多餡料的. 他們的水餃內餡超飽滿! 能吃到大顆的蝦肉還有海鮮, 超紮實的很實在. 想吃也很想要再吃...

其他的還有牛肉丸拼墨魚丸, 牛肉丸有陳皮的味道好好吃! 兩者都是手打的, 吃起來更有韌性很讚!

蔬菜籃所有的菜跟菇類都很新鮮, 不會隨便洗一些菜就給人客吃. 油麥菜放沙爹鍋很配, 我幾乎把所有的黃芽白跟油麥菜吃光光 xd

吃得好飽, 乾妹跟乾媽也力讚我很會找吃 xd 還笑說我們都可以變老饕了, 哈哈~!
很滿意這家火鍋店, 再一次謝謝西打哥喔~!
2010-06-14