2016-11-14 1191 瀏覽
早前看見旅遊節目介紹名古屋,心血來潮,想起尖沙咀也有一間日式餐廳出名吃名古屋雞翼,所以便特地拉男朋友去一起品嘗。來到這裏,當然要點主角-「夢幻雞翼」。雞翼烤得非常香脆,外層雖是滿滿的胡椒粉,但不會感到很辣,反而令雞翼更加惹味,不愧為鎮店之寶。另外我們也叫了一個名古屋炒麵,麵條煙韌彈牙,配上豬肉雜菜及日式燒汁一起炒,好味最後便是牛肉壽喜燒,湯底略帶甜味,牛肉及其配菜也算豐富。鍋下面會有gas爐一直將食物煮熟,吃起來熱騰騰的,最適合冬天吃。
2016-04-06
2016-10-27 1806 瀏覽
之前睇旅遊節目介紹講呢間山哥雞翼,講到係日本最好食的雞翼,係東京丶名古屋都見過佢的足跡,可惜之前係日本的行程太急,未有機會試。知道山哥係尖咀開左分店,當然要去試下佢的雞翼有幾好食啦。店內環境其實都幾日本地道Feel,而且有唔少店員都係日本人,食客都有2丶3成係日本人,差D都以為自己去左日本,所以本身好有期待。叫左三道食物,分別係烤雞翼丶雙色咖哩飯同埋煱燒烏冬。雙色咖哩飯分為黃丶黑兩隻色,黑色部份係豬雜咖哩,豬雜味道有點腥,而且煮既時間太長,所以口感唔係太好。而黃色部份的咖哩係非常非常普通既咖哩,同你係市面買番黎個種即食咖哩味道冇咩分別,相當失望同無奈.......燒烏冬味道正正常常,有少許腐皮丶雞旦丶椰菜...湯的味道OK,烏冬的口感都唔太差。但整體黎講冇咩特別..不過不失烤雞翼本身真係非常期待。雞翼的Size偏細,肉並不多。肉質烤得比較乾身,雞味不重。最慘的係雞翼的調味並不夠濃,味道同出面串燒店的燒雞翼相比反而重比較差,可能我屋企煮的孜然粉雞翼都比較出色...失望老老實實,環境上我真係覺得幾好,似足日本的居酒屋感覺。可惜最重要的食物味道並無係日本帶到黎香港,空有其表,相當遺憾。

知道山哥係尖咀開左分店,當然要去試下佢的雞翼有幾好食啦。

叫左三道食物,分別係烤雞翼丶雙色咖哩飯同埋煱燒烏冬。

2016-10-26
2016-10-20 1391 瀏覽
今日朋友生日,話想食名古屋雞翼,呢間我都想食左好耐,見佢生日就去呢間同佢慶生我地訂左位,係預定時間到達,環顧成間餐廳,好有日本店鋪風格,再加上有一半客人都係日本人,感覺已經好似去左日本咁,哈哈!坐底就睇餐牌,我地叫左台灣炒麵, 夢幻雞翼, 鰻魚雞蛋卷, 豬肉鐵板燒, 九菜炒滑蛋..食物都算快上枱,先黎係夢幻雞翼,同係日本食差不多,味道都幾原汁原味台灣炒麵都相當唔錯,唔太濕,麵質剛剛好,唔油,好味道!鰻魚雞蛋卷就普普通通,唔太突出.豬肉鐵板燒反而有驚喜,豚肉肉汁鮮嫩,配菜好甜,炒埋一齊,超正!下次再去再試其他野,見到隔離枱日本人點左果d 菜色好似好好食咁

台灣炒麵都相當唔錯,唔太濕,麵質剛剛好,唔油,好味道!

鰻魚雞蛋卷就普普通通,唔太突出.

2016-09-26
  • 鰻魚蛋卷
2016-10-14 1159 瀏覽
自從喺日本食過鳥良之後 就一直對佢嘅唐揚手羽先念念不忘今次就去咗名古屋名牌雞翼店 - 世界の山ちゃん試下可唔可搵返日本嘅味道👅 等我喺香港都有地方頂下癮🤔-一嚟就緊喺叫佢個招牌 - 夢幻雞翼 ($48/5pieces) 有辣有唔辣 緊喺一次過嗌哂兩款 等自己有雙重享受啦每隻雞翼表面都鋪滿哂調味料 未睇都已經流哂口水不過今次我就力推辣味 原因喺辣味比較惹味啲 食完第一下感受到皮卜卜脆嘅效果 再慢慢滲出帶有小小胡椒香嘅辣味 作為送酒小菜一流雞翼外層炸得酥脆 但入面肉質都依然juicy 雖然未至於食返日本味道 但作為一大班人吹水飲下啤酒嘅地方 總算唔錯👍🏼
自從喺日本食過鳥良之後 就一直對佢嘅唐揚手羽先念念不忘
今次就去咗名古屋名牌雞翼店 - 世界の山ちゃん
試下可唔可搵返日本嘅味道👅 等我喺香港都有地方頂下癮🤔
有辣有唔辣 緊喺一次過嗌哂兩款 等自己有雙重享受啦
每隻雞翼表面都鋪滿哂調味料 未睇都已經流哂口水
雞翼外層炸得酥脆 但入面肉質都依然juicy
2016-09-07
10 分鐘 (堂食)
  • 夢幻雞翼(幻の手羽先)
名古屋最出名既一定係佢既雞翼...而係旅遊書都會見到山ちゃん呢間餐廳既介紹,又金賞又咩必食推介咁...是日經過發現原來佢係香港開左分店而收費又唔太貴所以就一試啦....Well老板係日本人黎既,服務態度都一如日本咁好,之但係水都唔比杯你迫你一定要order佢$50蚊一杯既野飲就有d過份😑😑😑當然你可以唔嗌如果你頂得順講返個雞翼先,首先佢有3個choice分別係夢幻,鹽味同黑色雞翼,夢幻雞翼係佢地既招牌辣味,咁一場黎到梗係試佢招牌啦Um...如圖所示....d雞翼出面係有好多味粉,而雞翼既size係一d都唔大...最重要係佢dry到冇朋友可能佢係炸而唔係焗/燒....真係完全唔掂....to be honestly我覺得大喜屋放題既芝麻雞翼好味過佢10倍如果有機會去名古屋我會再比多次機會佢,但係香港呢間就真係唔好再搞我我地仲order左名古屋燒板炒麵,基本上買支大阪燒醬自己炒都做到..味道幾好既問題係份量少得有d可憐...呢度大概有半個拉麵到啦炸海苔竹輪...呢個比較似樣,即叫即炸,粉漿唔太厚、但係我唔會因為佢再幫襯就係咁2個人嗌左3樣野加一杯野飲$2xx...唔飽ga,去過第2度食de
就係咁2個人嗌左3樣野加一杯野飲$2xx...唔飽ga,去過第2度食dessert lor
2016-10-12
2016-10-10 746 瀏覽
幻の手羽共 夢幻雞翼有辣有唔辣😹今回辣勝出唔辣係無咩特別又唔係好脆但辣既就沾滿味粉外皮亦炸得好脆雖然唔係啖啖肉 但係好脆口好惹味一碟得5隻絕對唔夠喉😂😍提一提打去訂台時個店員係好堅持地同我講日文而覺得我係識聽搞左一輪先book到台😂🙈
幻の手羽共 夢幻雞翼
一碟得5隻絕對唔夠喉😂😍
提一提打去訂台時個店員係好堅持地同我講日文而覺得我係識聽
搞左一輪先book到台😂🙈
2016-10-04 826 瀏覽
排了坐下時已有很多職員用日文打招呼,聽不懂也看得到笑容,而不是香港某些餐廳沒精打采,機械式地打招呼。我點了招牌菜–夢幻雞翼,皮薄而脆,且沾滿醃製調味料,香濃入味可能我太喜歡重口味,第一次吃到肉質乾身脫水的雞翼,反而不覺難吃。另點了韭菜炒蛋,吃得出蛋香味又不會乾身,油而不膩吃了太多煎炸食物,點了杯冰凍的乳酸飲品,感覺暢快,減少吃邪惡的煎炸食物後帶來的罪惡感。結賬時,看到職員將一件仿昭和年代的玩具送給排前方的小朋友,小朋友收到禮物開心,而大人吃得滿足。總結,味道+態度GOOD

夢幻雞翼+韭菜炒蛋

總結,味道+態度GOOD
題外話/補充資料: 留意營業時間由17:00開始,早上/中午去會摸門釘的!!!
2016-08-29
5 分鐘 (堂食)
夢幻雞翼+韭菜炒蛋
2016-09-18 925 瀏覽
在街試街過看見有一間似曾識的商標,是名古屋雞翼主打的店,馬試拉了朋友進去,點了主打雞翼,炒麵和咖哩湯烏冬,加上2杯啤酒,雞翼的味道跟名古屋差不多,味道濃烈,皮脆又多肉,雖然跟名古屋那裡吃差一點點,但還是不錯,炒麵味道一般,有一點點酸味,份量不太多,唯一好處是熱騰騰,最後咖啡烏冬來到,烏冬很入味,烏冬很彈牙,吃進口中時出現很濃的咖哩味,唯一失望是沒有什麼配料,咖哩湯蒸發得很快,送來後記得即吃!整體來說還可以!
2016-08-28 936 瀏覽
雞翼外皮炸到好脆,雖然比較少肉,食唔到啖啖雞肉嘅滿足感,但個source絕對係成碟雞翼嘅靈魂,開胃得來有少少辣。反而其餘嘅蛋卷、鐵板豆腐就無咩特別,蛋卷仲有啲過熟。
2016-08-19
10 分鐘 (堂食)
2016-08-25 739 瀏覽
某天傻瓜二人組專程到尖東試試響噹噹的山哥雞翼,且看它如何夢幻。餐紙上有「食雞翼講座」教人如何吃雞翼,莫非連食雞翼都要有講座那麼嚴肅?一客五隻的夢幻雞翼$48,沾滿味粉的外皮炸得酥脆無比,帶胡椒香,肉質亦不乾,嫩嫩滑滑。好食是好食的,不過份量奇少,雞翼極細隻,一人一客都未必夠,認真夢幻……的少!玉子燒甜甜的勁有蛋香,中間有蛋漿,煎得剛剛好,不會膩滯,同樣也是$48,也是不夠喉。這樣的價錢吃五隻小雞翼,何止夢幻,簡直離奇!

玉子燒
這樣的價錢吃五隻小雞翼,何止夢幻,簡直離奇!
玉子燒
2016-08-13 850 瀏覽
第一次去尼間日本菜其實今日諗住去美食展但人多到條龍尾係邊度都唔知就去左尖沙咀行街又唔肚锇 行下行下諗起上次行過尼間店 同女友就行入去食下佢最出名係幻之手羽先 即係全隻翼 叫左5隻 一客一個咖哩烏冬 一客炸雞落單叫左3次都冇人落單 可能人小比較忙 價錢正常 但份量真係唔好預好多 係好小好小同好小 一客炸雞有5件 比5蚊大小小 但又唔會炸到好乾 好軟好有口感 個汁最好味 甜甜咸咸咁咖哩烏冬先強 有2塊比SD卡大小小既肉片 2小條大蔥同一包烏冬 但個烏冬應該係手帶烏冬黎 好有口感 唔似出面果D一咬就散開 彈牙同滑 咖哩就正常不過不失到重點 幻之手羽先 黎到真係比較失望 係好細隻....一口一件咁既SIZE炸到好乾 好多7味粉 入面係冇咩味 仲成到有雪味佢地冇提供水 野飲50蚊起跳 我就食都未食飽所以冇叫酒飲總結 完全唔得仲要出出面食其他野 價錢同食品不成正比 應該冇下次
第一次去尼間日本菜

總結 完全唔得
仲要出出面食其他野 價錢同食品不成正比 應該冇下次
2016-08-13
2016-07-18 1075 瀏覽
多年前在名古屋試過"幻之手羽",最近才知道他們來香港開了店,特來一試。夢幻雞翼真的很美味,皮脆肉嫩,胡椒味香已不辣,令人一隻接一隻吃不停口,一個人也可以吃掉一整份!(每份五隻)天婦羅竹輪卷,鐡板炒麵及鰻魚飯也有很高水凖。鰻魚飯跟日本的一樣,一飯三食,頗有特色。鰻魚蛋卷卻令人失望,鰻魚只有很小的一片,吃下去完全只有蛋味。蛋倒是煎得挺好的,剛剛熟兼有少許蛋汁流出。總括而言,這也是豐富的一餐!
總括而言,這也是豐富的一餐!
鐡板炒麵
天婦羅竹輪卷
2016-07-16
慶祝紀念
生日
  • 鰻魚飯
  • 夢幻雞翼(幻の手羽先)
  • 香炸竹輪海苔卷
2016-07-10 664 瀏覽
這天,原本是想去吃拉麵的,但實在不想在酷熱天氣下排隊。於是惟有另覓餐廳。走著走著,看見了這一間招牌相當醒目的日式料理店。看了看餐牌,食物與價錢都算吸引,就選這間了。餐桌上,有教人如何食雞翼的漫畫(?)。設計的卡通人物挺討喜的。筷子套和碟子上也印著他們的卡通人物-山ちゃ。我們不算很餓,所以也不是點了很多東西。山醬青瓜 $38原本是想點沙律的,但怕太大份,吃太飽,所以就點了較輕營的青瓜。結果是超級失望。那個醬料實在是不對我們的胃口,是咸的,而且還挺咸的! 青瓜這種東西,不是應該配酸酸的醬嗎?? 早知點沙律好了......名古屋炒拉麵 $68一直很喜歡吃日式炒麵,他們的醬料特別惹味。這一道賣相超級引起食慾的,用鐵盤上,還挺得見"滋"的聲音,上面的木魚花還在動來動去。剛吃第一口也是覺得好好吃,好香口。但吃第二口的時候,就覺得咸了。 然後,問店員可不可以給我們兩杯水。得到的回覆是"對不起,我們餐廳不供應茶水。" 這還是我第一次到一間餐廳,客人開口要水,卻拒絕的...... 於是,我們便喝啤酒解喝吧!! ASAHI真的挺好喝的,一點也不苦。香煎鰻魚雞蛋卷 $78普遍雞蛋卷是$48,加$30才能有鰻

筷子套和碟子上也印著他們的卡通人物-山ちゃ。

我們不算很餓,所以也不是點了很多東西。
山醬青瓜 $38

早知點沙律好了......
名古屋炒拉麵 $68

香煎鰻魚雞蛋卷 $78

普遍雞蛋卷是$48,加$30才能有鰻魚。但還是很想一試。

終於來了一道滿意的料理,蛋卷很柔軟,甜甜的烤鰻魚增添不少滋味。

我個人喜歡加一點七味粉。
夢幻雞翼 $48

接著,就到我們最期待的招牌料理了! 雞翼雖然是炸的,但沒有油膩感。調味也是棒棒的,惹味、香口。

食完還想食! 啤酒真的跟雞翼很搭!
整體而言,真的是好壞各佔一半,招牌雞翼還是讓人挺回味的。
在尖沙咀逛街時,見到這個黃澄澄,好眼熟的招牌原來早前在名古屋食過的世界之山幻之手羽先,香港都開了店我家三隻大小魔怪咁鍾意食,當然即刻入去回味吓喇 !!!名古屋特產『幻之手羽先』來到香港變了 ... 夢幻雞翼 HK$48 一客 5 隻一客又點夠我們食,先來兩客幻之手羽先 ... 我都是鍾意日本原名多點 ~~外皮炸得酥脆,裡面的雞肉嫩滑,帶點胡椒香和辣味,香口又惹味枱墊上有山哥教食雞翼的方法跟著他的方法可以漂亮地吃光所有的肉,只剩下光滑的骨頭啊 !食完惹味的雞翼,梗系要飲點水這兒是不提供水或的,想飲水就要點支裝的礦泉水我們當然點番兩杯飲料 ...白色的是『神奇的吻』 HK$38 ... 名字好特別呢 !!!其實是荔枝乳酸果汁,酸酸甜甜的幾好飲另一杯是 ... 無記性的儍媽唔記得了 ... 因為比兩隻小魔怪飲哂,一啖都無飲過 ...芥末八爪魚 HK$38清爽彈牙又辣辣地的前菜,很醒胃冷扁麵 HK$68又扁又粗身麵條是名古屋的特色,有點似烏冬但食落去較滑口又帶點煙靭的感,沾點加了薑蓉和芝麻的醬汁一起食,很清爽還點了上次在名古屋試唔到的湯扁麵 HK$68湯扁麵以小砂鍋盛裝,熱氣騰騰的配上鰹魚湯的
在尖沙咀逛街時,見到這個黃澄澄,好眼熟的招牌

原來早前在名古屋食過的世界之山幻之手羽先,香港都開了店

我家三隻大小魔怪咁鍾意食,當然即刻入去回味吓喇 !!!

外皮炸得酥脆,裡面的雞肉嫩滑,帶點胡椒香和辣味,香口又惹味
枱墊上有山哥教食雞翼的方法

跟著他的方法可以漂亮地吃光所有的肉,只剩下光滑的骨頭啊 !
食完惹味的雞翼,梗系要飲點水

這兒是不提供水或的,想飲水就要點支裝的礦泉水

我們當然點番兩杯飲料 ...

其實是荔枝乳酸果汁,酸酸甜甜的幾好飲

芥末八爪魚 HK$38

清爽彈牙又辣辣地的前菜,很醒胃
冷扁麵 HK$68

又扁又粗身麵條是名古屋的特色,有點似烏冬

還點了上次在名古屋試唔到的湯扁麵 HK$68

湯扁麵以小砂鍋盛裝,熱氣騰騰的

配上鰹魚湯的扁麵,味道較濃

一冷一熱,味道也與剛才的冷扁麵成了很大的對比,各有各的美味
炒飯 HK$48

炒飯粒粒分明,很有蛋香 ... 好味
日式居酒屋當然有日本美酒 ...
店內還有手羽先口味的小食
** 以上分享是以我的口味、喜好和情況作出分享和感受,一試 / 合用與否請自行決定

2016-05-07
  • 冷扁麵
2016-06-19 1022 瀏覽
是日約了好友幫忙取韓國的東西, 來到上次在名古屋不夠時間吃的夢幻雞翼店. 週五晚上七時前到達, 不用等候便可入座, 真好! 但限時九十分鐘.店內頗大, 筆者坐在私密度較高的區域, 居酒屋的格局, 全木的裝修, 很適合chit-chat. 店內沒有提供免費的水, 點選了香橙特飲(HK$38), 南國姑娘(HK$38), 夢幻雞翼5隻(HK$48), 名古屋咖哩烏冬(HK$78), (HK$68).夢幻雞翼, 跟著指示以最正宗的方法去品嚐雞翼, 看看會否夢幻一點. 雞翼炸得香脆, 完全沒有油, 很厲害. 味道很惹味, 沒有過鹹, 不辣, 也不錯!名古屋咖哩烏冬, 烏冬也彈牙, 咖哩汁香甜, 也是不辣, 也好吃!名古屋炒拉麵, 醬汁方面要一讚! 用上類似小丸子的照燒汁, 鹹鹹甜甜, 麵條沒有沒有煮得過淋, 增加了口感, 也很美味.兩杯特飲, 基本上只能喝到乳酸的味道, 沒有過甜, 在炎炎夏日中也是不錯的選擇.在此謝過好友的幫忙和手信, 很愉快的一餐.

在此謝過好友的幫忙和手信, 很愉快的一餐.
2016-06-17
  • 名古屋咖哩烏冬