2024-08-11
諗起中菜館,中華小館就係其中一個必提嘅存在 🎋。今日冇咩野做,就係想黎一間好嘅中菜館食好食,於是我地揀左呢間位於灣仔的「中華小館」🍛我嚟介紹下我地食咗啲咩。呢到既菜式講求原汁原味,體現咗真正嘅中華烹飪嘅藝術。我地揀左 XO醬炒花姿片,碧綠淮山雲耳炒百合,脆皮燒腩仔, 鮮胡椒牛肋骨同埋麻香惹味鳳爪,每一樣都令 我地食唔停口嫁🍄🍖🍗首先,XO醬炒花姿片,呢碟菜真係令人驚喜。花姿片炒得剛剛好,咬落去爽口,再配埋 XO 醬香 辣嘅味道,簡直係畫龍點睛之作!🌶️🍤再嚟,就係碧綠淮山雲耳炒百合,呢個菜式可以話係重口味嘅最佳平衡,簡單嘅淮山雲耳炒百合 ,清淡而不失營養,尤其吃過幾款重口味嘅菜後,食嚟正正好🥙麻香惹味鳳爪作為開胃小食係做得好好,超開胃,又麻又香,真係好鍾意阿!!!鮮胡椒牛肋骨個胡椒味夠晒香口,呢個係我好欣賞,本身又好鍾意食牛,呢個牛味又好夠出色~~脆皮燒腩仔都好出色,夠晒脆阿d皮!!下次會再黎,因為真係好好味~~~
~脆皮燒腩仔都好出色,夠晒脆阿d皮!!
下次會再黎,因為真係好好味~~~