.元朗美食多,日式烤肉店我就鍾意黎呢間。.大阪城拼盤 $268鹽燒厚咗切上品牛胸腹鹽燒薩摩雞腿肉鹽燒豚腩肉如果有選揀困難症,嗌呢個拼盤就一次過試晒豬、牛、雞啦!牛胸腹油脂含量唔算高但肉味香濃;薩摩既雞腿肉好滑溜;豚腩好肥美,一放落烤爐就逼晒d豬油出黎搶火了!.特濃芝士醬薩摩雞腿肉 $78就係因為食完拼盤入面既雞腿肉太嫩啦,所以決定encore叫左配以芝士醬既,唔係講笑,芝士真係十級香濃!邪惡到呢!同雞腿肉好夾!.北海道元貝 $48 勁大隻!燒烤都要15分鐘先熟,肉厚又鮮甜,加埋牛油好香好好味,推介!.北海道魷魚 $88原隻大大隻魷魚,好厚肉、烤完又唔鞋好林,應該係新鮮先會有咁既口感.牛油粟米$28 及翠肉瓜$28烤蔬菜我比較鍾意嗌呢兩樣,前者粟米本身清甜;後者一咬落去就好juicy.煎香茜餃子 $48除左烤肉及海鮮、餐廳都有小食既,呢款餃子比我想像中冇香茜味,但餃子皮煎得好香脆
元朗美食多,日式烤肉店我就鍾意黎呢間。

大阪城拼盤 $268
鹽燒厚咗切上品牛胸腹

鹽燒薩摩雞腿肉

鹽燒豚腩肉

如果有選揀困難症,嗌呢個拼盤就一次過試晒豬、牛、雞啦!

特濃芝士醬薩摩雞腿肉 $78

就係因為食完拼盤入面既雞腿肉太嫩啦,所以決定encore

北海道元貝 $48

北海道魷魚 $88

牛油粟米$28 及翠肉瓜$28

煎香茜餃子 $48

2023-02-04
2023-02-17 48 瀏覽
九丁目燒肉料理 (元朗)元朗西菁街10號好順泰大地下57-58號舖上品和牛肉眼芯 $58粉紅色嘅雪花牛肉眼芯,好靚,一見就心花怒放,自己燒,香噴噴,一啖落口,焦香,油甘,鮮甜,真係冇得頂,必食😋😋😋菠蘿🍍$16焦香,果甜😄北海道唐揚魷魚🦑嘴 $34粒粒小嘴,炸得脆卜卜,大人細路都鍾意,一粒接一粒,過癮🥳牛油果紫菜沙律🥗 $30蔬果新鮮,清甜爽滑👍最愛牛油果特濃忌廉朱古力特飲 $24香甜味濃,入口滑香👍3.6牛乳雪糕紫薯沙冰 $58唔識形容,口感一流,兩個字,超正,必飲🍹🍹🍹螢光魷魚刺身(六本) $35夠新鮮,鮮甜,爽,脆,滑,食過回味無窮😋😋😋海鮮盛合 $538北海道元貝牛油燒🔥香,滑,爽甜蒜蓉燒日本生蠔🦪蠔香,鮮甜美味,爽滑😋西京鰻魚燒油甘,鮮甜,肉滑,焦香,好食到不得了👍👍👍北海道魷魚特別焦香,鮮甜爽脆,口感一流🥳🥳🥳,龍蝦🦞尾大大條尾,燒到紅卜卜,焦香,肉爽,鮮甜,夠彈牙,美味可口,值得推介🥳🥳🥳
九丁目燒肉料理 (元朗)
元朗西菁街10號好順泰大地下57-58號舖

上品和牛肉眼芯 $58

菠蘿🍍$16
焦香,果甜😄

北海道唐揚魷魚🦑嘴 $34
粒粒小嘴,炸得脆卜卜,大人細路都鍾意,一粒接一粒,過癮🥳

牛油果紫菜沙律🥗 $30
蔬果新鮮,清甜爽滑👍最愛牛油果

特濃忌廉朱古力特飲 $24
香甜味濃,入口滑香👍

3.6牛乳雪糕紫薯沙冰 $58
唔識形容,口感一流,兩個字,超正,必飲🍹🍹🍹

螢光魷魚刺身(六本) $35
夠新鮮,鮮甜,爽,脆,滑,食過回味無窮😋😋😋

海鮮盛合 $538
北海道元貝
牛油燒🔥香,滑,爽甜
蒜蓉燒日本生蠔🦪
蠔香,鮮甜美味,爽滑😋
西京鰻魚燒
油甘,鮮甜,肉滑,焦香,好食到不得了👍👍👍
北海道魷魚
特別焦香,鮮甜爽脆,口感一流🥳🥳🥳,
龍蝦🦞尾
2023-02-14 66 瀏覽
本人都幾喜歡食日本菜 所以決定今晚同屋企人我, 我妹妹及媽咪三個人試食這間叫九丁目燒肉料理, 喺元朗西菁街10號好順泰 大廈地下57至58號舖。門口及裏面設計好有日本特色, 我最鍾意外面門口個大頭公仔同佢影多幾張靚相, 裏面地方雖然唔算好大但座位都算坐得舒適, 燈光及氣氛感覺都良好,職員及老闆好客款待亦有詳細介紹各款特色食品, 職員強調所有海鮮都是日本直送值得一試。當晚有特價優惠好抵食店內食海鮮刺身及燒烤為主, 飲品,生果及甜品各有特色。 經過我哋一輪揀選決定叫一份大阪成拼盤 原價$268特價$218(左手邊,下圖係打開後) 上品牛肩肉四片原價$128特價$48,半份海鮮盛 (包括半條魷魚, 鰻魚一條, 好一隻元貝一隻, 龍蝦尾一條,北海道元貝一個) 另外叫多兩隻日本室津生蠔原價$48特價$32 燒菠蘿四個$16芝士年糕三件$19蜜桃梳打及荔枝梳打各一杯$19, 自家製日式餃子一份生蠔好新鮮及大隻不用加任何調味料已經夠鮮味, 生蠔可以生食及燒烤, 牛肉,豚肉放在烤爐燒特別惹味, $19一杯梳打夠大杯抵飲。今晚叫咗好多美食幸好每樣食品及飲品有優惠價, 總括嚟講我覺得地方容易搵到,食物夠

當晚有特價優惠好抵食

店內食海鮮刺身及燒烤為主, 飲品,生果及甜品各有特色。
(左手邊,下圖係打開後)

上品牛肩肉四片原價$128特價$48,

另外叫多兩隻日本室津生蠔原價$48特價$32
燒菠蘿四個$16
芝士年糕三件$19
蜜桃梳打及荔枝梳打各一杯$19,

自家製日式餃子一份

今晚叫咗好多美食幸好每樣食品及飲品有優惠價, 總括嚟講我覺得地方容易搵到,食物夠新鮮,又有優惠價感覺良好。
2023-02-10 38 瀏覽
好耐之前就已經想來呢度 可以預先book左位裝修充滿日式風情🎏仲坐得好舒服🏮依家逢一至四黎 仲有特別優惠🪄大阪城拼盤 $218鹽燒厚切上品牛胸腹六切鹽燒薩摩雞腿肉六切鹽燒豚腩肉六切 配生菜及韓式辣醬有樣又有實際😍大阪城齊曬牛豬雞🤪燒起上黎 雞腿肉🍗好嫩滑 唔錯😙特撰牛肉盛 $318和牛肩肉 四切 上品牛胸腹 四切上品和肉肉眼芯 四切 最推薦😍入口即融😋香蔥汁燒牛肉 份量都幾多 好入味😚翠肉瓜 (6貫) $14超掋食🤓精明之選😎唐揚魷魚鬚 $34薑味梳打 /蜜桃梳打 $19/杯
好耐之前就已經想來呢度 可以預先book左位

超掋食🤓精明之選😎

唐揚魷魚鬚 $34

薑味梳打 /蜜桃梳打 $19/杯
2023-02-09 57 瀏覽
未能去旅行,找間燒肉店過過癮。經過看見這間餐廳,不論門面還是店內裝潢都很日式,所以就進去試試。豬、牛、雞、海鮮及野菜等不同部位的燒肉食材都有,還有不同的小食和特色飲料。作為牛的愛好者,先叫了份特撰牛肉盛($398)不論是和牛肉眼芯、空腹肉或牛肩肉,肉身都很嫩滑,但個人最愛肉眼芯,入口即溶!另外有碟肉色有些不一樣,所以向店員查詢,店員說是醃過的肉,燒上來也挺香的!最後我們額外點了一份肉眼芯和牛肩肉,還點了封門柳。最後order了烏龍茶想消消滯,本來以為是一支飲品,怎料原來是倒在大杯,更有氣氛。

作為牛的愛好者,先叫了份特撰牛肉盛($398)

2023-01-26
2023-02-08 43 瀏覽
今晚和朋友到元朗九丁目燒肉料理吃燒肉,店外店內的裝修都很有日本風情,特別是門外的龍貓好得意,店員很有禮貌,態度十分親切。特選牛肉盛,有四種不同的牛肉,包括和牛肩肉、上品牛胸腹肉、和牛肉眼芯及汁燒牛肉,幾種都很有質素。和牛肩肉油花如雪花分佈,未燒已令人垂涎,燒起來十分香,入口甘香軟滑,滲出陣陣油香,十分美味。和牛肉眼芯,口感很好,各有千秋。大阪城拼盤,盛器很有特色,一層層的城塔,分別盛著雞肉、厚切牛腹胸肉和豚腩肉,份量亦不少,而且伴生菜和韓式辣醬。雞肉燒香了,加上韓式辣醬,用生菜包著吃,超美味,感覺一點都膩。薄切牛舌芯,是牛舌最嫩滑的部位,口感軟滑,一點也不硬,比以前吃過的牛舌美味,而且牛味濃郁。燒冬菇及菠蘿,原來燒冬菇好好味,很有口感,菠蘿微酸帶甜,燒得微焦,吃起來美味。忌廉綠茶紅豆冰,好大杯,綠茶味濃郁,加上紅豆,味道很配合,而且很便宜,抵飲。

2023-02-04 767 瀏覽
前排喺元朗經過見到一間好靚嘅餐廳-九丁目燒肉料理😍門口佈置到好似去咗日本咁🇯🇵終於有機會去食下喇🥳餐廳以日本橫丁做背景🎌採用日本小店嘅小烤爐,因為日本人對燒物好有要求,一燒好就要熱辣辣食,所以每次只會燒2-3件燒物🔥嚟到九丁目燒肉料理,可以感受到日本當地高質燒肉🔥餐廳以木系和風為主🪵門口有大大個達摩同龍貓公仔等,打卡一流📸另外室外有條掛滿日本祭典燈籠嘅橫丁小巷🏮影出嚟勁靚😍餐廳以日式燒肉為主🔥並提供唔同嘅日式料理🍱燒肉方面有好多選擇,好似和牛、燒牛、豚鳥、海鮮、野菜等等🤩除咗燒肉外,仲有佐酒小食炸物、沙律、拉麵、丼飯等等,非常豐盛😍飲品款式亦好多,沙冰、芝士奶蓋、梳打、冰茶、燒酎、啤酒等等🍺🍹今次我叫咗:❤️海鮮盛(半份)🧡特選牛肉盛💛上品和牛肉眼芯(鹽燒)💚上品和牛肩肉(鹽燒)💙中落牛舌💜雞皮(鹽燒)🤎薩摩雞腿肉特撰牛肉盛啱晒我呢啲每樣都想試吓嘅人😛分別有和牛肩肉、上品牛胸腹肉、上品和牛肉眼芯香、同汁燒牛肉🐮牛肉嫩滑,好重牛脂香,油脂分布平均😝燒兩燒就食得,非常juicy💦入口即溶😆和牛肉眼芯同和牛肩肉好味到要encore,另外仲叫咗牛舌添🥳海鮮盛海鮮盛分別有魷魚、鰻魚、蠔、元貝、龍蝦

今次我叫咗:
❤️海鮮盛(半份)
🧡特選牛肉盛
💛上品和牛肉眼芯(鹽燒)
💚上品和牛肩肉(鹽燒)
💙中落牛舌
💜雞皮(鹽燒)
🤎薩摩雞腿肉

特撰牛肉盛

海鮮盛
海鮮盛分別有魷魚、鰻魚、蠔、元貝、龍蝦🦞🦑🐟🦪每日新鮮運送✈️海鮮味道鮮甜啖啖肉😚有全份同半份選擇🤩會有埋蒜蓉同牛油可以加落去調味🧄🧈
2023-01-16
2023-02-03 161 瀏覽
過年前同朋友食團年飯,天氣咁凍燒肉就啱曬,食完成個人都暖笠笠上次同朋友打完tennis經過已經話想食呢間九丁目燒肉,今次就一於去試吓先去到大概八點左右,基本上已經坐滿,但原來仲有得坐outdoor。之後發覺outdoor真係好有風味,好似真係喺日本食緊燒肉咁呢度食品種類選擇都唔少,肉類海鮮同埋熟食甜品都應有盡有,但今日主要目標係燒肉唐揚魷魚嘴(5/5)作為前菜小食嚟講真係正,煙煙韌韌咁非常好咬口,同埋炸物真係令人開胃啲如果配返杯啤酒🍻一定好爽特選牛肉盛(5/5)有四款牛,分別係和牛肩肉、牛胸腹、和牛肉眼芯同埋汁燒牛肉。份量啱啱好,同埋和牛食起上嚟嗰種質感真係唔係其他普通牛肉比得上。淨係有和牛肉眼芯都已經抵曬我哋仲特登另外嗌多咗份室津生蠔🦪&北海道元貝(5/5)店員會提供埋錫紙兜同牛油,好體貼,同埋真係好肥美,兩隻元貝幾乎霸曬成個爐,好抵食銀鱈魚西京燒&西京鰻魚燒(5/5)真係必點之選,燒完啲魚油香出曬嚟,再配埋西京燒嘅味噌醃漬,真係好甘甜,啲鰻魚仲好肥美添特濃忌廉朱古力特飲&和風雪糕(5/5)杯朱古力真係大讚無諗過燒肉店都飲到咁好味嘅朱古力,唔會太甜同時又好creamy,味道非常吸引,

唐揚魷魚嘴(5/5)
如果配返杯啤酒🍻一定好爽
唐揚魷魚咀

特選牛肉盛(5/5)
我哋仲特登另外嗌多咗份
特選牛肉盛
薩摩雞腿肉

室津生蠔🦪&北海道元貝(5/5)
室津生蠔&北海道元貝

銀鱈魚西京燒&西京鰻魚燒(5/5)

西京鰻魚燒

特濃忌廉朱古力特飲&和風雪糕(5/5)
杯朱古力真係大讚
無諗過燒肉店都飲到咁好味嘅朱古力,唔會太甜同時又好creamy,味道非常吸引,下次嚟一定再encore
朱古力味嘅和風雪糕都好正,呢晚元朗雖然得10度,但食完燒肉食雪糕又係好正嘅體驗

整體嚟講九丁目燒肉真係好正
一定會再encore,由門面 裝飾到食物都充滿濃濃嘅日本風,水準都拍得住正宗日式燒肉店
2023-01-18
唐揚魷魚咀
特選牛肉盛
薩摩雞腿肉
2023-02-02 40 瀏覽
天氣咁凍 真係好適合食燒肉暖下身🔥 一於帶埋媽咪去食好西🤭🍀上品和牛肉眼芯 好靚嘅大理石紋雪花脂肪😍 燒完嘅油脂迫晒出黎 放入口 滿滿嘅油脂充斥係口腔 好滿足🥰🍀上品牛胸腹肉油脂同肉分層明顯 油脂含量同樣都係多 食完一片再食返啖紫菜飯中和返就岩岩好😋🍀上品和牛肩肉牛肉嘅色調好靚 而且脂肪分佈幾平均👍🏽 口感相對較結實 有嚼勁 而且肉汁鮮嫩🐮 🍀上品和牛肉眼肉質嫩滑 味道夠晒濃厚 就咁食或者配紫菜飯都好夾🤩🍀豚腩肉脂肪比例佔三分一左右 豚肉燒完香味撲鼻 口感吾會太乾身🐷🍀蔬果翠肉瓜新鮮爽口 搽啲牛油係表面再燒更加入味🥒 菠蘿燒完超級甜 超好食🍍🍀海鮮帶子加埋蒜蓉 牛油🧈 味道更加香濃突出🤣 咬落口比想像中淋身 吾會煙煙韌韌👍🏽 生蠔生鮮肥美幾大隻🦪🍀特濃忌廉朱古力特飲朱古力味夠晒濃郁🍫 加埋一大球忌廉係表面十分邪惡😈
天氣咁凍 真係好適合食燒肉暖下身🔥 一於帶埋媽咪去食好西🤭

🍀海鮮

🍀特濃忌廉朱古力特飲
朱古力味夠晒濃郁🍫 加埋一大球忌廉係表面十分邪惡😈
2023-01-30 41 瀏覽
今晚入元朗探好友順便夜晚在附近覓食,好友告知最近新開了間日式燒肉店,肉類大部份都是日本直送,超吸引🤤餐廳裝修都唔錯,好有日式風格,而且抽風系統非常好,一點油煙感覺都沒有。乳酸梳打味道酸酸甜甜,口味清新。蜜桃冰茶蜜桃味香濃突出,茶底清甜可口。上品和牛肉眼芯(2切)牛肉眼芯油脂分布平均,揀了鹽燒口味,比較可以食出牛肉原本鮮味,牛味濃郁芳香,油脂甘香。大阪城拼盤用上大阪城造形的器皿盛在拼盤,極吸睛,一層一層放上不同的肉類,分別有鹽燒厚切上品牛胸腹六切、鹽燒薩摩雞腿肉六切、鹽燒豚腩肉六切,再配上生菜及韓式辣醬,牛胸腹口感軟嫩帶有嚼勁,味道豐富。薩摩雞腿肉富有雞鮮味,肉質鮮嫩,再慢慢燒到皮香焦脆,肉汁被鎖住,入口肉嫩鮮美,香氣四溢。豚腩肉外皮Q彈,燒到甘香再包上生菜同吃,滋味滿分又可以減低油膩感。香蔥薄燒牛胸腹肉配mini玉子飯2客份量超多超大份,牛胸腹切成薄片,放入錫紙盤加入香蔥燒熟,雖然比直接用火燒少了一份焦香,但牛肉鮮嫩多汁,入口軟滑,再配上mini 玉子飯,蛋黃香氣加上香蔥牛胸腹肉,滋味簡直爆曬燈。牛肩肉(4切)牛肩肉肉質鮮嫩而富有彈性,牛味香濃。 薄切牛舌芯(4切) 是牛舌中最軟腍最軟

乳酸梳打
味道酸酸甜甜,口味清新。

蜜桃冰茶
蜜桃味香濃突出,茶底清甜可口。

上品和牛肉眼芯(2切)

大阪城拼盤

香蔥薄燒牛胸腹肉配mini玉子飯2客

牛肩肉(4切)
牛肩肉肉質鮮嫩而富有彈性,牛味香濃。

薄切牛舌芯(4切)
是牛舌中最軟腍最軟滑的位置,牛舌軟硬適中,爽口多汁又帶脂香。

蟹籽沙律
有沙律菜、青瓜絲、蟹柳絲、蟹籽等等,2人份量都份量十足,拌勻入口味道清新爽脆,最適合配搭燒肉一齊食。

上品和牛肩肉(2切)
牛肩肉油脂分布均勻,肉嫩富油香,入口即溶,口感細滑。

龍蝦尾(1本)
龍蝦尾份量十足,肉厚而充滿彈力,肉質鮮嫩彈牙,鮮甜可口。

2023-01-25 39 瀏覽
九丁目燒肉料理 (元朗)-成日經過呢間燒肉店嘅門口,見到幾隻龍貓覺得好得意,而且日式裝修風亦都好靚好吸引,bookmark 左咁耐,今次終於可以試吓啦!有番鄉下嘅感覺🤓🇯🇵 -🔎 廚師推介 $268坐低店員招呼我哋話有今日嘅廚師推介:米豚肉6切,十勝牛A4 和牛。了解多啲發現原來米豚肉嘅來歷都唔簡單原來係日本養咗一段時間嘅豬,用靚米黎養佢地之後再空運黎🙂 食落去真係唔同啲、肥同瘦好分明,亦都唔會好油膩,肥嗰啲亦都唔使擔心,因為佢都會上埋生菜俾你包住啲肉食,令到成件事更加 fresh 同埋健康啲~😙 另外十勝牛和牛都有一種入口即溶嘅感覺,燒20至30秒左右就搞掂😋😋 每人2塊,4切好快就食完🥹 🔎中落牛舌(6切)呢款牛舌唔算薄切,食落去都有一個厚度喺度,而整嗰陣我哋揀咗係鹽醬,食落去好有咬口,鍾意食牛舌,一定要試吓佢除咗呢個牛舌仲有其他款有厚切亦都有薄切,另外都有牛舌芯果啲選擇🤨🔎 牛肩肉 (10切)叫咗最大路嘅牛肩肉,食落去一啲肥肉都冇,切片一啲都唔薄,好有質感,價錢亦都好相宜,用嚟送飯一流😉🔎 封門柳(6切)封門柳係牛橫膈膜的肌肉,食落封肉質鬆軟,亦都係一啲肥肉都冇,而且比較厚身,亦
九丁目燒肉料理 (元朗)

🔎 廚師推介 $268

🔎中落牛舌(6切)

🔎 牛肩肉 (10切)

🔎 封門柳(6切)
封門柳係牛橫膈膜的肌肉,食落封肉質鬆軟,亦都係一啲肥肉都冇,而且比較厚身,亦都唔韌,佢食落去個牛肉味會再濃郁啲,鍾意浸牛肉味嘅朋友可以一試😋🤪

🔎 紫菜珍珠飯 $38
🔎 和風溫泉王子紫菜飯 $48
兩個飯嘅分別係一隻溫泉蛋,兩個飯都一樣勁多紫菜,而且啲紫菜食落去係脆,個溫泉蛋用嚟送飯,或者有時點啲牛肉食都好正🫢

🔎 Suntory生啤(細)
🔎 蘋果生姜梳打
食燒肉毫無疑問嘅當然要啤啤佢🍻🤪 另外,配咗推介嘅蘋果生姜梳打,梳打水同埋冰係會另外上,根據自己喜好,調配梳打水同蘋果生薑嘅比例,清新得來又帶啲薑味好特別😚

📍 九丁目燒肉料理 (元朗)
元朗西菁街10號好順泰大地下57-58號舖
2023-01-21 48 瀏覽
第2次黎幫襯九丁目,見最近做緊優惠好抵食就再黎返兜,係屯元天真係冇咩邊到可以食到質素有返咁上下既靚牛想試多啲肉但又諗唔到食咩既話,叫拼盤就最抵食,我地叫左一個大阪城同特選牛肉盛首先大阪城個造型非常岩打卡,當中有哂牛豚雞,分別有鹽燒厚切上品牛胸腹六切、鹽燒薩摩雞腿肉六切、鹽燒豚腩肉六切配生菜及韓式辣醬。厚切牛胸腹個厚度唔會好過份,輕輕燒燒好快就熟,易入口唔會食到好多筋;雞腿肉非常嫩滑,平時燒肉唔係好鐘意燒雞,好驚燒到好難,但呢到我就算燒左好耐都一樣嫩滑;豚腩肉個人覺得最正,油脂感足,燒完之後腩邊少少脆,點一點韓式辣醬,再用生菜包住,口感層次非常豐富!特選牛肉盛就包括有和牛肩肉 、上品牛胸腹肉、上品和牛肉眼芯香同汁燒牛肉,和牛肉眼相對比教多油花,而汁燒牛肉配上蔥,可以係個爐上爆香啲洋蔥再落牛肉更加入味,牛肩肉就瘦啲但唔會好un,每一片牛都好有牛味,唔會話完全唔知自己食緊啲咩肉店員推介左我地試下 A4和牛近江牛,輕輕燒一燒兩面變色,唔洗熟哂就咁食,真係食得出同前面食既牛唔同,由油脂分布就睇得出有幾滑,真係有少少入口即溶既感覺,一啲筋都冇,好嫩好好食!最後叫左菠蘿好甜又多汁 又可以當飯後甜品我

最後叫左菠蘿
好甜又多汁 又可以當飯後甜品

我地仲叫左個小食—芝士年糕
平時放題先食到,一直好排住芝士年糕,炸到外皮鬆脆,入面煙煙unun,芝士又勁流心又香,好好食

野飲我地就叫左巨峰提子梳打同可樂,食燒肉配有氣飲品就最嘆
2023-01-20 39 瀏覽
早前有同事推介元朗九丁目燒肉,佢話又平又好食,今晚好想食日式燒肉,咁就約朋友一齊去試吓。餐廳好有日式feel,坐位舒適,服務員又nice!餐廳現做緊特價,我哋order咗特選牛肉盛,內裡有四款牛,包括有二款上品和牛肉眼心,牛肩肉同二款牛胸腹肉,每款都有香濃的牛味,又淋又滑又有口感。再叫咗牛舌及燒鰻魚,都是爽口彈牙超好味。朋友話只食燒肉怕唔飽,就order咗個不用一百元的套餐,香葱薄燒牛胸腹肉配mini玉子飯二碗,真有超值的感覺。未燒肉之前,先哋叫咗個蟹子沙律同炸魷魚鬚,真心推介必食。飲品方便餐廳亦有好多款,我哋揀咗蜜桃同巨峰提子梳打,好味又大杯。最後朋友話鰻魚太好食,咁就再order多每人一件,廚師用蜜糖來提升鰻魚的香脆,唔駛用任何醬汁都有好好的味道。食到抱住個肚結賬都係八百多元,比較其他的燒肉店,這間的份量大碟得多!真係有超值的感覺!
最重要嘅事要先講,請記得湊夠4人先訂座,因為半價$244.- 可享用油脂分佈均勻,入口鬆軟油脂爆發嘅究極和牛,係真心正!另一件重要事,星期一至四,晚上8時半後特價,部份食物半價!!!當然係部份啦~ 牛肉都不少有特價優惠,下文會詳述。首先來原隻北海道帆立貝(配牛油另上),特價$32.-/隻。帆立貝肥美肉厚,肉質鮮甜。放上爐上,隨即加上牛油一齊燒,大約一至兩分鐘便把貝肉與殼分離,甶反面再燒一至兩分鐘便可(個人喜好8成熟)。無敵,一開始order 咗4隻,本想encore,點知售罄...另外見有兩塊西京銀鱈魚同上,特價$58.-/一塊。鮮甜軟滑,但好難燒,即使已經喺網上搽油,但都好易「痴」網,有啲嘥。再嚟係原隻北海道魷魚,特價$68.-/一條。都好大條,燒起唔會縮得好勁,亦唔會好韌,用嚟點隨桌附上嘅芝麻辣醬油就好好味。豚腩肉,特價$32/4件。雞皮,特價$22/2塊。豚腩肉望落好似好肥,但燒好後入口唔會太油膩,不錯。雞皮好多人都唔食,但燒雞皮又唔係好大塊,燒到半脆口,入口少少脆,好香好好好好味,值得試吓啦~ 究極和牛 - 極大原塊和牛肉眼,半價$244.-/一客我唔係和牛控,唔常食所以唔太懂

原隻北海道帆立貝(牛油另上) / 西京銀鱈魚
原隻北海道魷魚
豚腩肉(4塊)
豚腩肉,特價$32/4件。雞皮,特價$22/2塊。
豚腩肉望落好似好肥,但燒好後入口唔會太油膩,不錯。
究極和牛-極大原塊和牛肉眼
究極和牛 - 極大原塊和牛肉眼,半價$244.-/一客

我唔係和牛控,唔常食所以唔太懂得專業評價。只以一個喜愛美食嘅人嚟講,呢塊牛係好好味,油脂分佈均勻,燒至7成左右,不用任何汁醬,入口油香軟滑。

各款不同部位嘅上品和牛 (小model 為非賣品 ... )

我個人覺得和牛肉眼芯同牛肩肉,仲有封門柳都係非常好嘅選擇。
我地一行6人,4個大人1個小朋友1個老人家,埋單$17XX,都算好抵啦~ 比起出面有啲燒肉店,食到好啲嘅牛都每位$400.- 起碼啦~

九丁目燒肉料理,絕對值得推介!
原隻北海道帆立貝
原隻北海道魷魚
豚腩肉(4塊)
究極和牛-極大原塊和牛肉眼
原隻北海道帆立貝
  • 原隻北海道帆立貝,上品和牛肉眼芯,牛肩肉,封門柳
2023-01-19 22 瀏覽
同朋友黎元朗揾食,就見呢間九丁目燒肉個招牌離遠一望就睇到,非常醒目。我朋友就建議我試吓呢間嘢,佢話有啲口痕想食燒肉,坐低落嚟侍應就俾咗一舊肥肉等我地用黎擺起架度燒下,我就例牌叫碟泡菜開下胃,酸甜中帶啲辣。之後嗌左一大堆牛肉黎燒,難得有和牛既肉眼芯,牛肩肉同面筋肉,和牛個種口感同質地係無法形容個種柔軟,肉又多汁,以和牛黎講價錢都實惠。餐廳有個大坂城拼盤,個造型都幾特別,真係好適合用黎打卡,個城仲可以一層一層咁拆開,全部滿滿都係肉~🍖🤭除左肉排之外,我仲吖左龍蝦尾同鰻魚黎燒,點都好有啖海鮮穩打穩實。我個朋友無啦啦塞左舊燒菠蘿俾我等我解下滯。杯飲品上面都好多忌廉,配埋特濃朱古力,一個字爽🤤下次黎元朗會再覆灼