2018-06-17 532 瀏覽
上一次係銅鑼灣食台灣餐廳,一個set要成$100左右。其實香港仍然有抵食既台灣餐廳,位於沙田圍既九份.十份絶對並列在內。入到餐廳大約下午2點,午飯時間過後依然非常多人。牆上掛左台灣經典木板postcard,想起每次朋友去完台灣都會寄呢啲postcard😂餐廳嘅午市套餐大約$40-60,仲要包埋飲品。餐牌上嘅甜品,例如窩夫,非常吸引,但可惜我冇兩個胃,午市套餐嘅份量實在太足夠。 我叫左牛肉麵,有我鍾意嘅粗麵條,因為掛湯能力高啲,另外湯底辣辣地,牛肉份量多並且煮得好稔,加上吸收曬湯既辣度,味道更上一層樓。最令我地驚喜既係烤香腸肉燥鹽酥炸雞粒飯。肉燥肥瘦適中,送飯一流。加上鹽酥炸雞好大件,每一件炸得非常均勻,唔會太粉。最緊要係價錢只是$48!麵線湯頭鮮香,令人想一啖飲晒。麵線吃起嚟柔滑順口,不會過爛。我認為加沙茶醬會搶走麵線本身的香氣,所以落醋已經好完美。飲品製作亦不馬虎,珍珠奶茶茶底不會太苦澀,珍珠亦煙煙韌韌,不遜於任何一間珍珠奶茶專門店。暫時九份.十分餐廳只有天水圍同沙田圍分店,希望不久將來香港島同九龍區都有呢間性價比超高嘅台灣餐廳,就算我日日食都唔覺得厭。

2018-05-31
  • 麵線
  • 台灣牛肉麵
2018-06-16 108 瀏覽
近期有越來越多台式餐廳在香港開業, 証明了香港人對台灣美食的喜愛是有增無減, 之前已發覺這店的水準不錯,就趁這晚人在沙田, 再來試試。坐下來, 先看看餐牌, 飲品有多款選擇,點了珍珠奶茶, 奶茶夠滑, 香味十足,甜度適中,珍珠也夠煙韌。再來鹽酥雞,炸得熱辣的雞塊,炸皮做得薄薄而緊附在雞件外,炸皮做得到脆口的, 雞皮沒有太多脂肪而且乾身脆口,雞肉嫩滑, 食落啖啖肉。紅燒牛肉麵是其中一道招牌菜, 先喝一口牛湯,湯頭夠熱, 味道濃郁,牛肉炆得鬆化而不韌,牛筋食落爽口, 也不會炆得過腍, 麵條選了寬身的, 有咬口之餘, 索滿牛湯同吃, 就更加滋味。以這個食物水準和價格, 已算不錯, 就當晚所見客人也不少。
以這個食物水準和價格, 已算不錯, 就當晚所見客人也不少。
2018-06-14 101 瀏覽
食正宗台灣菜不一定要飛去台灣,朋友帶我入到沙田一間「九份十分」的餐廳食台灣菜,餐廳設計帶著台式格調設計,食飯時感覺到有少許置身在台灣品嚐美食。台灣紅燒牛肉麵$65,份量夠多的牛肉加埋麵質夠煙韌,湯底夠濃味,好好味超低食。醉鴿$88鴿的肉質好結實,好重酒味。鹵水拼盤小$58有雞翼、鴨舌、鴨腎、豬大腸,滷得非常入味。雜果明蝦凱撒沙拉$72,鮮蝦配雜菜沙律,酸酸甜甜非常醒胃。紅心皇后$52當然係講粉紅色嗰杯,士多啤梨好新鮮好重草莓味又夠冰凍, 綠色嗰杯係阿里山之夜$38,好有幻彩色美感。餐廳的食物有很多的選擇,仲帶著台灣情懐的味道。見到不同款色的甜品, 實在忍不住要再來一個。

醉鴿$88鴿的肉質好結實,好重酒味。

鹵水拼盤小$58有雞翼、鴨舌、鴨腎、豬大腸,滷得非常入味。

雜果明蝦凱撒沙拉$72,鮮蝦配雜菜沙律,酸酸甜甜非常醒胃。

餐廳的食物有很多的選擇,仲帶著台灣情懐的味道。

見到不同款色的甜品, 實在忍不住要再來一個。
2018-06-11
2018-06-14 86 瀏覽
今日又黎呢度食野。好食既食物唔會介意食多幾次。今次啱啱收工,係度食個午餐。第一次食午餐,原來幾抵食。叫個餐送埋珍珠奶茶,唔怪得咁多人食。坐低即刻叫個紅燒牛肉麵。超掛住呢度既牛肉麵。牛肉水準都保持到,口感好軟好滑。牛肉煮到咁滑真係唔得輸。仲有大條既牛筋,爽口彈牙。飲一啖湯再食麵,好享受。湯底有少少既辣味,所以越食就會越開胃。麵既質感又彈牙,兩個真係絕配。整埋個鹽酥雞。超大份。鹽酥雞炸得脆,肉質仲好juicy。鍾意係呢度叫鹽酥雞係因為鹽酥雞可以有好多口味任君選擇。鍾意食咩口味就自己加粉落去。成排既調味粉可以逐個逐個慢慢食。每一啖都可以唔同口味。食完個鹽酥雞好飽。再整杯珍珠奶茶,perfect!呢度珍珠奶茶唔會輸比出邊專賣店。奶茶同珍珠都靠得出架。所以點解我成日係沙田圍都會揀呢間餐廳做我既首選係有原因的。
今日又黎呢度食野。
好食既食物唔會介意食多幾次。
今次啱啱收工,係度食個午餐。

整埋個鹽酥雞。超大份。鹽酥雞炸得脆,肉質仲好juicy。

每一啖都可以唔同口味。

2018-06-04 199 瀏覽
無諗過咁失望,平日都比較鍾意食台灣紅燒牛肉麵,今日專登去試呢間店,見啲人介紹話好食,但真的要自己試過先知,不可盡信1. 紅燒牛肉麵粗麵有點硬,問過侍應話是正常。紅燒牛肉完全未煮淋,完全食唔到,再問侍應,佢哋話俾過一啲牛肉我們,今次好少少,起碼可以咬到,食咗一舊就算,另一舊唔多想食,還是比其店鋪的牛肉硬很多,牛根就唔錯,成碗麵最好食係牛根2. 酥炸排骨幼麵幼麵就淋好多,小朋友都可以食,但啲排骨就比較多粉,因為係排骨粒,同埋有粒大粒未炸熟3. 滷水雞翼味道唔錯,都夠味4. 珍珠奶茶奶茶都可以,但珍珠好硬,未煮淋5. 水果花茶味道唔錯,有幾款水果,但價錢偏貴侍應態度就不評論了!本人覺得今次光顧很失望,中途小朋友想去洗手間,店舖原本有洗手間但貼住話壞了,叫我們去收銀處攞鎖鑰使用大廈洗手間,但又話鎖鑰唔見咗,問佢哋,他們話無辦法!唉,好在我最後想到附近有間酒店,馬上抱小朋友去。

1. 紅燒牛肉麵

2. 酥炸排骨幼麵

3. 滷水雞翼

味道唔錯,都夠味

4. 珍珠奶茶

奶茶都可以,但珍珠好硬,未煮淋

5. 水果花茶

味道唔錯,有幾款水果,但價錢偏貴

2018-06-03
10 分鐘 (堂食)
午餐
2018-06-03 108 瀏覽
又地道又大份又抵食的台灣餐廳!我們4個人兩男兩女每人點了一個餐,發現大份到應該3個餐share就足夠!見到隔鄰座的人都醒水share來吃,就知九份十份是出名大大份。味道也很好,我們點了炸雞粒飯、蛋餅飯、魷魚羹麵線和雞排肉燥飯。炸雞又嫩又脆,典型的台灣味道;蛋餅有很多雜菜餡,但不同於台式早餐的蛋餅,它是像fritata 那樣的。還有不得不推介它的特飲,跟餐有飲品但外加了個oreo沙冰特飲,甜度適中又多料!好好飲!
2018-06-02
5 分鐘 (堂食)
2018-05-29 77 瀏覽
掛住食都唔係好記得影相,最記得係佢d特式飲品,雖然都要30-50蚊杯,但杯杯都用鮮果足料炮製為沙冰,賣相又靚,都幾值得飲。最鐘意食就係芝士烤雞,邪惡得黎又好味,不過佢應該係半隻雞咁炸,部分位置的雞肉較鞋,無咁滑。
掛住食都唔係好記得影相,

最鐘意食就係芝士烤雞,
邪惡得黎又好味,
不過佢應該係半隻雞咁炸,
部分位置的雞肉較鞋,無咁滑。
2018-05-27 87 瀏覽
論食物的選擇及種類是不錯的。有一般台灣的小吃及飲料,收費亦算合理。食物的質素沒有太大的驚喜,但算是合格。至於服務方面,整體是可以的,但是個別就麻麻了!點餐不能用餐牌上的數字,一定要給名稱,。餐牌上說飲品是可以隨意選擇多冰、小冰或走冰或小糖等等。一不留心有個別飲品是沒有這種選項,但當下單時,服務員只說沒有但不作解釋。要多文追問幾次她才很不願意地告訴你原因。切記,這是一間台式的茶餐廳而不是什麼台菜食肆,不要有太高的期望。

2018-05-27
10 分鐘 (堂食)
2018-05-27 94 瀏覽
27May201817:20話冇蠔仔肉碎泡飯,17:29落單叫左其他食物,17:30聽到廚房話有蠔仔肉碎泡飯,17:32問可唔可以改返單,服務員話已經煮左唔改得! 有冇咁快?!最後17:42食物先上桌!員工講粗口,但不是對客人,但在店內俾其他客人聽到都唔好!因為店內有小朋友!另外,每張桌都有俾杯水,係我張桌沒有!
27May2018
另外,每張桌都有俾杯水,係我張桌沒有!
2018-05-27
2018-05-17 107 瀏覽
偶爾經過都見到門口排晒長龍, 有見及此早d黎等位, 可能太早所以唔使等~  入座後見到枱面有個QR Code既優惠, 話下載就有$5折扣, 但個code.... 根本唔完整, 點scan都scan唔到, 問侍應, 侍應話之後出櫃枱問... 可惜俾錢時問櫃枱, 佢話scan唔到就無... 仲叫我下次黎再試, 想點....???  魚丸貢丸湯 - 丸夠彈牙, 細細粒, 唔算重味精~ 老媽煎餃子5只 - 皮算薄, 煎得都ok脆, 味道不過不失~ 老皮嫩肉 - 即係炸豆腐乾咁, 呢個有驚喜, 口感好好同彈牙, 一細粒一啖~ 鹽酥雞排麵 (粗麵) - 鹽酥雞排係即炸既, 大塊雞排夠味同夠滑, 麵底就似係刀削麵咁, 都唔錯~ 蚵仔肉碎泡飯 - 足料! d蠔仔份量同大細適中, 唔腥, 加埋炸蒜茸碎好惹味! 正!總括黎講, 不過不失, 但無想像中咁好味。

魚丸貢丸湯 - 丸夠彈牙, 細細粒, 唔算重味精~

總括黎講, 不過不失, 但無想像中咁好味。
2018-05-12
2018-05-13 142 瀏覽
尋日 (12-5-2018 Sat)晏晝拜完媽媽後,順道等老公放工後帶佢o黎上次同同事食o既呢間(o個個食評: https://www.openrice.com/zh/hongkong/review/%E7%AC%AC2600%E7%AF%87%E9%A3%9F%E8%A9%95-%E5%8F%B0%E7%81%A3o%E6%97%A2%E6%83%85%E6%84%8F%E7%B5%90-e3034088),由於我唔餓,就老公自己食一份lunch,然後我叫一份甜品share食,老公揀o左$58.00 o既醉鴿肉燥撈米粉set lunch,飲凍冬瓜茶.而甜品呢,我問之後落單得嗎?應該係店長o既答o衣o家落吧,因要等半個鐘的,啊咁落$58.00o既白玉珍珠雙色冰淇淋鬆餅啦.落完單8分鐘後,老公o既凍冬瓜茶到o黎,飲吓先,都幾甜,不過係黑糖o既甜,OK o既.冇耐, 醉鴿肉燥撈米粉到o黎,我試啖好幼身o既米粉,都算爽口,冇問題.之後食一細件醉鴿,起o左骨啖啖肉,食到少少酒o既苦味,但唔太濃,OK o既.之後好耐,好耐,真係好耐,老公o個份差唔多食完,白玉珍珠雙色冰淇淋鬆餅到o黎喇,色彩繽紛

落完單8分鐘後,老公o既凍冬瓜茶到o黎,
凍冬瓜茶
飲吓先,都幾甜,不過係黑糖o既甜,OK o既.

冇耐, 醉鴿肉燥撈米粉到o黎,
醉鴿肉燥撈米粉

之後好耐,好耐,真係好耐,老公o個份差唔多食完,白玉珍珠雙色冰淇淋鬆餅到o黎喇,色彩繽紛o既賣相好靚,亦令人開心.
白玉珍珠雙色冰淇淋鬆餅
影完相即刻問動,黑色o既係珍珠,口感煙韌但有味,溝埋好甜o既忌廉同食就o岩o岩好;而綠茶粉圓同樣冇乜味,口感就太腍,一啲都唔煙韌,差啲;鬆餅外脆內軟,而本身都有甜味,不過加埋雲呢拿同芋頭雪糕食,好正.
味道係2.67分

今次食評o既味道分唔計老公o個份set lunch.

環境:
老公一坐低,就即刻話好有車站feel,又係喎.

抵食一樣係2.5分
2018-05-12
3 分鐘 (堂食)
2018-05-12 107 瀏覽
前兩日見客,咁啱佢住沙田,咁我就帶佢嚟食下台灣風味嘅午餐啦。呢間我食過幾次,水準都唔錯,多元化我哋叫咗兩杯野飲紅心皇后士多啤梨味重,冇藥水味,係新鮮草莓嘅味道海棉寶寶呢杯係我每次嚟呢度必點,滿足晒芒果控嘅慾望夏天係芒果盛產季節,呢杯芒果沙冰特別甜,果肉多我哋叫咗幾款小食,諗住試多d唔同野酒醉一口鮑魚八隻,呢款鮑魚細細隻,幾爽口,配搭埋木耳,口感唔錯芭樂鳳梨鹽酥雞最欣賞呢碟鹽酥雞係佢嘅菠蘿係新鮮菠蘿,唔係罐頭菠蘿。鹹香得來帶點鮮甜幾開胃!夏天之選呀古早醉雞本來諗住叫古早醉鴿,但店員話賣晒了,咁就轉醉雞啦因為呢度啲醉雞醉鴿都好好食好入味,雞肉爽滑之餘,又香酒味最後黎個甜品鮮雜果冰淇淋鬆餅正常size嘅鬆餅(唔係下午茶餐)有4塊,兩個人食份量啱啱好。勁多生果呀! 雖然我係男士,但呢款唔會太死甜,岩我食呢餐幾滿足,唔貴
我哋叫咗兩杯野飲
紅心皇后
士多啤梨味重,冇藥水味,係新鮮草莓嘅味道
海棉寶寶
呢杯係我每次嚟呢度必點,滿足晒芒果控嘅慾望
夏天係芒果盛產季節,呢杯芒果沙冰特別甜,果肉多

我哋叫咗幾款小食,諗住試多d唔同野

芭樂鳳梨鹽酥雞

古早醉雞
本來諗住叫古早醉鴿,但店員話賣晒了,咁就轉醉雞啦
因為呢度啲醉雞醉鴿都好好食好入味,雞肉爽滑之餘,又香酒味

最後黎個甜品
鮮雜果冰淇淋鬆餅

呢餐幾滿足,唔貴
2018-05-09 115 瀏覽
返工就係為咗搵食,日日不同區收工嘅我就去到邊食到邊,今次就食台灣嘢。一向由大人發版叫嘢食我只負責食,因為咁先有驚喜第一個餸先嚟個麵線,味道ok裏面有大腸同貢丸片,第二個送係溏沁蛋,係個好夠溏沁又夠味,不過佢叫得一隻話怕我膽固醇喎,第三個醉鴨舌,嚟到好香酒味鴨舌墊底係木耳,大人就好鍾意食木耳,個鴨舌夠爽,再叫個細鹵水拼盤,又估唔到D鹵水又幾入味,依個拼盤樣樣都好食包括底層酸茶。再等咗陣未見有主菜嘅我就怕大人無再叫其他嘢俾我食,係我擔心之際就送上個溶岩芝士雞,一見到就忍唔住要試吓個芝士先,因為我係一個芝士怪食到有溶岩芝士裏面有唔同嘅芝士煮成,將個雞雞放落個芝士汁一齊食邪惡得爆,個炸雞炸得夠脆個味又啱食咗大半份嘅我已經好飽,要叫杯蝶戀花青檸沙冰飲吓,青檸味夠fresh賣相又靚
一向由大人發版叫嘢食我只負責食,因為咁先有驚喜

,一見到就忍唔住要試吓個芝士先,因為我係一個芝士怪
今日和太太往沙田九份.十分食lunch, 我們點了蒜蓉茄子肉燥飯, 蒜蓉茄子肉燥飯賣相一流,份量十足, 蒜蓉茄子煎得甘香. 蒜香味濃, 茄子食落鮮甜, 肥而不膩, 茄子配上蔥花能帶出蒜蓉茄子的惹味口感, 肉燥甘香惹味, 食落鹹度適中, 送飯一流,白飯軟綿, 飯粒均勻,另外鹵水蛋味香濃, 鹵水味道香滑, 酸菜食落開胃, 酸甜度適中, 整碟蒜蓉茄子肉燥飯美味十足。餐廳座位舒適, 食物美味, 份量十足,而且有很多台灣擺設和播放台灣歌曲, 值得再來。
蒜蓉茄子肉燥飯
2018-05-06
2018-05-05 103 瀏覽
🍜🍜🍜有人話女仔最鍾意食米線,Lunch食米線,夜晚食米線,諗唔到食咩嘅時候就食米線。婆婆我其實都有棵少女心,要我喺飯🍚同埋米線先中間選一個,一定係揀米線。有一日行過沙田圍,以為呢度好夾攝冇好嘢食。原來呢度有好多食店,有好多間仲好多人排隊。👵🏼係典型廣東人:鐘意食雞。見到餐牌有醉雞米線二話不說就點個。但原來嗰日只係有米粉冇米線。不過呢個醉雞米線一啲都冇令婆婆失望。醉雞非常入味,肉質非常有咬咁。最令👵🏼驚喜嘅係米粉,食落去彈牙又爽身!同某些大形快餐店下午茶嗰啲平價米粉有明顯分別!推介推介!
🍜🍜🍜

👵🏼係典型廣東人:鐘意食雞。

推介推介!
醉雞米粉