2019-06-21 64 瀏覽
零晨十二點多,餐廳選擇所餘無幾,看見這家在大馬路旁的餐廳依然燈火通明,門前張貼着粉麵價錢,三十多元有交易甚為經濟,因此不作多想就進門了。來了一碗牛肚河粉,模樣看起來不俗,可是吃過就知道落差挺明顯,問題出在湯底太淡,我只好自行加多紅醋與辣椒油來帶動味道。牛肚欠彈性,吃起來口感扁扁的,還好沒到死硬咬不開。河粉有驚喜,又薄又滑卻不會碎掉,吮入口中的時候有一份爽口感,要是湯底出色河粉定必更美味。因為飯後需要吃中藥粉,所以向侍應姐姐要求一杯熱水,必須是很熱的水才能溶解藥粉,所以我再三強調不能給暖水,姐姐沒嫌我礙事把熱水送來,服務有加分。這家餐廳營業至零晨二時,即使十二點多來到也不用急着把麵吃完。雖然湯底與牛肚有所失色,但河粉真不錯,而且價錢經濟,在深夜時份能夠以這種價錢慢慢享受一碗熱騰騰的湯河,我覺得值了,不過要給好評還是說不過去,但願將來他們能把湯底做好💪
牛肚河粉
牛肚欠彈性,吃起來口感扁扁的,還好沒到死硬咬不開。

2019-06-20
$36 (宵夜)
2019-06-20 51 瀏覽
After finishing my appointment, I was already hungry and need to rush to another appointment soon. I entered into Nine Kee Chiu Chow Restaurant to have a quick lunch. It was located at Oriental Centre, several minutes walk from Tsim Sha Tsui MTR.Being a typical cha chan teng, it offered several dishes as well as their signature chiu chow cuisine. Sprite with salted lemon - It was gassy and refreshing, good to drink during this hot weather. Fried rice with bacon and vegetables - The chef was gene

Fried rice with bacon and vegetables - The chef was generous with the portion, and the rice was fried till chewy and fragrant. Bacon was flavourful, enhancing the taste of the fried rice. Vegetables was juicy as well.
2019-06-19 44 瀏覽
這兒不止打冷可選,還有粉面飯海鮮小菜等,能滿足我們各人的喜好。澄海獅頭鵝飯餐打冷必點的滷鵝,價錢相當實惠,包括有鵝,花生滷豆腐,和紫菜湯跟飯等。豆腐口感細軟,同花生一樣滲入滷汁香。鵝肉量雖是餐但都不兒戲,肉有咬口,鵝味濃郁,質地扎實。紫菜湯清湯入面有少許豆腐,中和了滷鵝肉的咸香。凍奶茶少冰茶味更顯濃縮,奶比例媲美茶記水凖。果皮蒸鮑魚和扇貝鮑魚跟扇貝火喉恰度好處,汁又給徹底鎖上,卻不掩鮮味,肉質帶有咬口,先是略脆,後為幼嫩。豉汁蒸蟶子皇粉絲不太油,亦富充足豆豉醬舖上,撈起嫩嫩的蟶子肉吃,精巧而質佳。豉汁調得咸淡適中,蒸後豉醬亦不過稀,蟶子沒過火,吃起來有彈性又不會難撕開。海鮮來說蟶子最美味,質感最彈牙。XO醬四季豆炒鹹肉份量親民,咸肉量不少,鹹而不膩,肥瘦參半,和洋蔥紅椒跟四季豆落鑊爆炒一起,鑊氣十足,香噴噴。朋友:憑這小炒,看得出師傅千錘百煉的功架!食後感:價錢平民,營業到挺夜,適合夜貓子👻

澄海獅頭鵝飯餐

豆腐口感細軟,同花生一樣滲入滷汁香。

鵝肉量雖是餐但都不兒戲,肉有咬口,鵝味濃郁,質地扎實。

紫菜湯清湯入面有少許豆腐,中和了滷鵝肉的咸香。

凍奶茶
少冰茶味更顯濃縮,奶比例媲美茶記水凖。

果皮蒸鮑魚和扇貝

豉汁蒸蟶子皇

海鮮來說蟶子最美味,質感最彈牙。

XO醬四季豆炒鹹肉

食後感:價錢平民,營業到挺夜,適合夜貓子👻
2019-06-18 35 瀏覽
其實尖沙咀好常去成日都經過九記打冷小菜粉麵個店名已好清楚講哂有咩食的確好多選擇打冷必食凍魚店姐姐介紹黃腳鱲果真冇介紹錯肉質好嫩滑又唔算多骨點埋個黃豆醬真係好滋味蠔仔粥又係必食我地兩個人叫左一碗原來一碗都勁大份量好多好多好多蠔仔呀真係真材實料$48 碗真係性價比超高必食滷水都係必試今次想試豬耳拼豬頸肉豬耳好大條 好有口感最怕出面有d切到好幼好細條叫埋生炒骨果真好過出面好多甜酸度岩岩好夠獲氣整體黎講真係好味道份量又足價錢親民
其實尖沙咀好常去

真係好味道
份量又足
價錢親民
2019-06-17 76 瀏覽
<尖沙咀唔錯打冷>尖沙咀呢間九記除左有粉麵檔既野食外 仲有唔同中菜小菜 打冷食物都十分唔錯👍🏻 🍴鵝片148 蚊🔥大大碟鵝片 大慨有12 至14 塊 佢係切得厚度適中 肥膏偏多 所以口感比較爽口 肉質少少彈牙 滷水汁係咸度適中 滷水味 同色水都偏濃 底層有吸汁豆腐同爽口芽菜🌿 點埋白醋 唔錯 🍴豉椒炒蜆 96 蚊🔥勁大碟炒蜆 蜆肉都算大粒而且有好多 豉椒味幾入味 有紅椒青椒 紫洋葱一齊炒🌶更加香 而且都炒得好有鑊氣 🔥正🍴排骨煲涼瓜63 蚊呢個排骨煲涼瓜冇想像中甘苦 湯底淨係帶 d排骨豬肉味同甘味🐷 排骨切得幼身都幾軟熟 肥瘦適中帶 d筋位 苦瓜爽口 仲有勁多黃豆增加口感 🍴墨魚丸水餃粗麵 46 蚊🍜有三粒墨丸同兩個鳳城水餃 粗麵幾爽口 鳳城水餃應該係自己包 蝦肉彈牙🦐木耳都多 好有口感 餃皮都幾爽口 墨魚丸🦑 都幾彈牙 大大粒 成碗麵點埋辣椒油更好味🌶#滷水鵝 #墨魚丸 #水餃 #豆腐 #苦瓜 #排骨 #豉椒炒蜆 Score 平均分 <6.8/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:
<尖沙咀唔錯打冷>

Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#九記打冷小菜粉麵
尖沙咀漆咸道南67 至71 號安年大廈地下
~~~~~~~~~~~~
2019-06-17
2019-06-17 18 瀏覽
朋友推薦給我的尖沙咀九記打冷,聽說很多名人都經常去光顧,想不到真的會遇上,大台綜藝節目的李先生,讓這一餐未食已經增添了一點歡樂。而餐廳黎講,最主要都係食,講返食物,一切潮式打冷大排擋要有既食物佢都有。鹵水拼盤,蠔餅,蠔仔粥,各式小炒都有供應。而此行就order了很少見的椒鹽粟米,初見菜單既我們都充滿好奇,究竟味道會係點。 想不到粟米沾上炸粉,再配上椒鹽去炸竟會係如此配合,香口又夠惹味,而粟米的甜味亦都保留下來,實在係一味滿分既送酒小食。再來係咸菜豬肚煲,豬肚份量多,咸亦好爽口,胡椒湯底亦都好夠味,岩晒同行友人口味。最後打冷必食既係鹵水鵝件,鵝件啖啖肉,而伴碟既鹵豆腐亦不馬虎,豆腐有豆香鹵水汁亦好入味。

2019-06-13 35 瀏覽
近期日日落雨,又想食打冷,搵到間尖沙咀位置方便的打冷店。可能位於尖沙咀,要做到咩都有先可吸引各類客人。起初以為唔係專做打冷,質素可能比較參差,但又唔係喎,叫左有鵝的小拼盤,完全超出我預計,滷味夠味又入味,鵝肉食到我想另外叫多一碟,不過得2個人就試下其他菜式啦。每次打冷必食豬紅9菜,亦不令人失望!驚喜的是椒鹽9肚魚,好耐都無食過炸到外脆內軟的,整碟差不多被我一個食哂!總結,2個人叫左3樣已經食飽飽,因每樣都好大碟,千萬不要眼寬肚窄,做大哂鬼,想食哂就去幫襯多一次試其他菜式!
2019-06-13 27 瀏覽
行完街街,肚仔餓就去食 dinner, 不過可能係有少少嘢嘅關係好多 (我負擔得起的)餐廳都已經關了門,咁樣見到呢間出面有餐牌價錢嘅餐廳,我覺得唔算貴,所以就入去食飯。叫咗個 汕頭沙薑雞套餐$58, 套餐包括沙薑雞、滷水豆腐、滷水蛋、紫菜湯、雞汁香飯or白飯。紫菜湯,飲一啖就覺得好鹹,唔係普通嘅鹹,我唔識欣賞。沙薑雞、滷水豆腐、滷水蛋全都放在一碟, 鹵水蛋、埋滷水豆腐都夠入味,沙薑雞都夠入味,但係啲雞肉好乾好柴, 一定要加啲沙薑汁、蔥油先至好食。我叫嘅係雞汁香飯,不過好可惜因為香飯不夠所以職員就放埋白飯落去,睇下呢碗飯就知道外觀一啲都唔好,看上去都冇乜心機食。店內有一個職員態度唔係咁好,叫極佢都冇反應,可能係因為我年紀細。

紫菜湯,飲一啖就覺得好鹹,唔係普通嘅鹹,我唔識欣賞。

2019-06-11 36 瀏覽
平時都很想去吃潮州菜,但是一想起打冷舖的衛生和價錢,就打消了這個念頭。但是今日在尖沙咀逛街的時候,竟然有新發現,一間裝修時尚而且價格親民的潮州打冷粉面店,九記打冷粉麵。坐下來之後,老闆娘便走過來問我們想吃什麼,一聽她的口音便知道他是一個正宗的潮州人。我們兩個人先點一個細的滷水拼盤,不過這個細拼盤的份量卻很大,裏面什麼都有,豬腸,鴨腎,魷魚,豬耳,鵝腸,五花肉,香腸,滷水鵝,豬頸肉,生腸.......... 超抵吃而且每一樣都好入味,滷水味好香。我們還點了一個汕頭砂礓雞套餐,HKD58有紫菜湯和小食,而且飯是鷄汁飯。好抵吃,而且碟頭也是大大碟的。最誇張的是那個薑蔥魚腩煲,每一件魚腩都大大件,而且我們數過有八件。每一件魚腩都很入味,根本停不了口。我們兩個人,點了一個套餐飯,一個小食,一個魚腩煲和一個鹽水菜心,都放滿了全張枱了,埋單後還發現免收+1 ,真的好抵吃囉,下次家庭聚會一定選擇這家店。

2019-06-01
  • 汕頭砂礓雞套餐
2019-04-29 254 瀏覽
路過趕時間,諗住試下呢間粉麵。見時間到有下午茶餐,叫牛什河。同侍應講要走牛肺,佢落完單,我等野食。個牛什河我食咗幾啖,發現張單唔岩,問其中一個侍應。佢黑晒面竟然叫我自己搵返負責嘅侍應。終於搵返負責嘅侍應問點解要加錢,佢話下午茶唔可以走牛肺。我質疑點解佢落單唔同我講要加錢,點知個侍應態度惡劣,仲惡返我轉頭。最後,佢冇答我任何野,叫另一個人埋黎俾返張岩嘅單我。個個人係「飛」張單俾我。食到成肚氣,絕對唔會有下次。

終於搵返負責嘅侍應問點解要加錢,佢話下午茶唔可以走牛肺。

食到成肚氣,絕對唔會有下次。
2019-04-19 200 瀏覽
夜麻麻等完男朋友收工、突然間想食打冷做宵夜!男朋友就話成日行過見到有間叫九記打冷好似開到好夜!我哋就膽粗粗去試吓!我們兩個人叫左一碟鵝片同一碟炒通菜!本來想叫多點滷水豆腐!不過豆腐要拼雞蛋!所以就冇叫!鵝片睇落去都唔錯!不過例牌就好似少左啲!但係兩個人都夠食嘅!鵝片味道都ok既!唔會太咸!亦都唔會好硬!椒絲腐乳炒通菜就好好食!炒得好有鑊氣!通菜又唔會好老!打冷都係多啲人先食到多啲野!下次要在試吓佢嘅滷水豆腐同埋豪仔粥!

椒絲腐乳炒通菜就好好食!炒得好有鑊氣!通菜又唔會好老!
2019-02-18 318 瀏覽
呢間九記之前有朋友食過,評價都唔錯咁岩今日行開街又肚餓,所以就去一試下午茶好想試下佢既滷水野,但可惜佢呢度一係得雜,一係就係滷水鵝飯(窮L表示又冇咁豪,下午茶都食鵝飯),所以就揀左個滷水腩肉飯($45)$45一個下午茶其實都唔算平,不過野食一黎到,就覺得性價比係高😍原本以為佢會一個碗上哂,d肉都唔慌多,但點知餸一碟,飯一碟,仲要腩肉底下有豆腐墊底👍老實講腩肉嘅肉質都有少少鞋 ,不過肥肉嘅部分就完全滲出淡淡滷水嘅香味,佢嘅滷水唔會死咸,入口清香而不油膩。令我忍唔住叫姐姐畀多碟滷水汁我點原本冇諗過下午茶可以食曬咁大碗飯,但有鹵水汁相伴之下,最後竟然食清光😂至於墊底既豆腐都算滑身,但口感就太“削”了,普通喇!總括呢講呢間滷水店既滷水真係相當有驚喜,有機會會再試其他
呢間九記之前有朋友食過,評價都唔錯

咁岩今日行開街又肚餓,所以就去一試下午茶

總括呢講呢間滷水店既滷水真係相當有驚喜,有機會會再試其他
2018-10-08 816 瀏覽
have a beef tenderloin noodles at Kau KeeChatham rd south Near the bus station order a burdocks Add 10$ beef tendon Making 43$ a hot soup noodles the tendons are soft But not delicious Taste Not strong enough the slim noodles are good Cooked just well Only that Because the soup is so salty I just add the red vinegar in it the burdock is really worthy Delicious and tender If the soup is not that terribly salty It's a ok Chiu Chau restaurant not expensive anyway !
Chatham rd south
Only that
Because the soup is so salty

the burdock is really worthy
Delicious and tender
not expensive anyway !
2018-10-08
  • Beef  burdock
  • Goose  meat
2018-05-31 1311 瀏覽
極力推介呢個茄肚餅🍅有蠔餅口感,但係其實入邊係番茄同九肚魚👍🏻鍾意食炸嘢嘅朋友真係唔可以錯過! 另外嗰碟豉油王鵝腸一定要試吓!一食就知道唔係雪藏嗰隻👍🏻食潮州嘢冇理由唔食個潮州麵線同蠔仔粥㗎嘛❣️(個面線係鹹左小小🙊)最後竟然有個好少地方已經食得到嘅綠豆清心丸🥣 **仲要開到凌晨兩點⏳絕對係行完街同消夜嘅首選 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
2018-02-22 1313 瀏覽
於樓上中大專業進修學院上課前在九記吃一餐好重要,這樣才有足夠氣力思考,聆聽,寫筆記。二人同行點了牛雜河,材料豐富,有牛腸,牛蒡(牛心),牛肺,牛肚,湯底清帶濃濃牛汁味,師傅有料到,吃完河粉連湯也喝掉。另外點了個招牌獅頭鵝飯套餐,包括紫菜湯,白飯一大碗,獅頭鵝例牌連鹵水豆腐,鹵水汁味道剛剛好,不会太咸這裏的晚餐還會有蒸飯套餐, 抵食, 仲可以有菜,有嘢飲。臨走的時候見到門口有其他嘅潮州特色小菜,下次來,有多些時間可以試下。

這裏的晚餐還會有蒸飯套餐, 抵食, 仲可以有菜,有嘢飲。
2018-02-22