2020-09-27 195 瀏覽
堅尼地城較為唔起眼既台式地道小店🙈可能因為附近有同類較出名小店🤣感覺上人流差距好大😛觀察到外賣平台既客源都唔少,反而堂食就少人🙈原汁牛肉麵 ($60)算係招牌菜,牛肉幾入味而且軟腍,個湯有少少藥材味似肉骨茶嘅湯,感覺無味精,飲晒都唔會口喝🤤🤤滷雞腿肉燥飯($55)肉燥發揮正常,會比較重口味但雞脾就好似浸左全日鹵水汁,一夾就散開晒😅 而且肉質比較鞋😅 唔太推介🙈玉米起司蛋餅 ($38)玉米起司很配合,但份量比較少,而且好油😅黑糖仙草奶凍($32)仙草類似平時食開既涼粉,加淡奶,配上芋圓同珍珠,好有台灣風味😆作為飯後清一清油膩感唔錯😋一間正常水準既台灣地道小店,除左牛肉麵其他唔算好有驚喜,晚飯時間都唔洗等位☺️ 不過店員較為文靜內斂,而且忙於處理外賣平台既單😅如有任何需要都係自己主動查詢啦😝😝

原汁牛肉麵 ($60)

滷雞腿肉燥飯($55)
肉燥發揮正常,會比較重口味

玉米起司蛋餅 ($38)
玉米起司很配合,但份量比較少,而且好油😅

黑糖仙草奶凍($32)

2020-09-09 264 瀏覽
好耐去台灣旅行喇,以前一年總要去一、兩次台灣,貪佢平、靚、正,野食瞓好食,又有風景睇而家成年都無去過一次旅行,掛住台灣美食,唯有周圍去搵地道台灣餐廳試下味喇西環有間五斗米,出名食琴正宗台南味,去過一次台南,幾鐘意個度的風土,一於去試下<滷雞腿肉燥面$60>系台灣搭親鐵都環本個便當,超級掛住台鐵便當陣味雞腿成隻上,雞肉少少鞋,不過勝在阿入味,口味夠正宗<黑糖仙草奶凍$32>超級滿足的一個甜品,有齊芋圓、仙草、珍珠,食完主食一個人一定食唔曬個甜品,好滿足呀<冬瓜茶$18>純正冬瓜茶,老闆話冬瓜糖台灣入口頂瓜瓜

<滷雞腿肉燥面$60>
系台灣搭親鐵都環本個便當,超級掛住台鐵便當陣味
雞腿成隻上,雞肉少少鞋,不過勝在阿入味,口味夠正宗

<黑糖仙草奶凍$32>

<冬瓜茶$18>
純正冬瓜茶,老闆話冬瓜糖台灣入口頂瓜瓜
2020-08-27 263 瀏覽
呢排成日去港島嗰邊搵好嘢食😋 今日係堅尼地城嗰邊見到間食台灣野嘅餐廳,一於入去試下! 餐廳位置唔多,但勝在坐位幾闊落,坐得都幾舒服😌坐低後店員好細心咁向我介紹餐單,先發現原來呢間係來自台灣人開架,仲要所有食材都係台灣進口!原汁牛肉麵($60)湯底味道濃郁,牛肉肉質軟腍,煮得幾入味😋 加左$5轉刀削麵,麵底口感都唔錯🥰台式水煎香腸 ($36)平時啲台灣腸通常係切到一片片上,呢到就成條上,食落更加滿足!台式麻辣燙($36)麻辣燙配料有肥牛片、花枝丸、生菜同豆腐。湯底飲落有啲似台灣夜市嘅味道,愈食愈辣好惹味!玉米芝士蛋餅($35)蛋餅即叫即整!上枱仲係熱辣辣😋蛋皮煎到好脆,食落鬆脆香口,芝士同粟米簡直係完美組合😍熱食嘅時候仲做到拉絲效果添!🤤炸物拼盤($41)拼盤係花枝丸拼鹽酥雞,份量都幾多👍 兩款都係新鮮炸起,熱得黎仲脆卜卜😋鹽酥雞炸到金黃色,食落辣辣地更顯惹味,但略嫌炸粉有點過厚🙈 花枝丸味道正正常常~黑糖仙草奶凍 ($32)呢碗糖水集合左仙草、芋圓同珍珠,全部都係我最愛😍仙草口感夠滑溜溜,珍珠好Q彈,芋圓大大粒,內饀仲有芋頭粒!但口感唔夠Q彈,如果煙韌啲會更好😙黑糖珍珠鮮奶($32)超

原汁牛肉麵($60)

台式水煎香腸 ($36)

台式麻辣燙($36)

玉米芝士蛋餅($35)

炸物拼盤($41)

黑糖仙草奶凍 ($32)

黑糖珍珠鮮奶($32)
超級推介‼️🥳 珍珠煙煙韌韌好有咬口,黑糖唔會有嗰種化學死甜味,味道比得上出面台式飲品專門店💕 甜度岩岩好,超鍾意!
-⁣
五斗米 (西環)
📍西環堅尼地城厚和街44號地下9號舖

抵食指數:😚😚😚😚/5 ⁣
舔舔脷程度:😋😋😋😋/5
2020-08-20 156 瀏覽
這次牛肉麵的牛肉的份量少,一件本身已經較其他店的細,只有4塊,不知是否跟堂食份量相同,。因為是外賣的,價錢比堂食平。麵的份量足夠,味道很好,湯很好。外賣自取準時。
外賣自取
雖然在西環讀書,但原來沒有在這邊吃過一碗台灣麵!主要是這邊只有寥寥可數的台灣菜餐廳(>_<)~最近發現堅尼地城近海有一間台式餐廳,更是由台灣人🇹🇼開設和打理,當然要去試試吧✨▫️🔸原汁牛肉刀削麵 $60+5 🌟7/10Beef Noodle Soup with Shaved Noodles牛肉湯濃厚而不膩,有在台灣旅行時嚐到的味道😋但牛肉卻煮得入味,牛肉煮得半軟偏實,十分有韌勁🤓私心+$5點了刀削麵,口感煙韌且牛肉湯入味,滿足☺️✨▫️🔸玉米起司蛋餅 Egg Cake with Cheese 🌟7/10蛋餅愛好者怎能錯過這✨西環店限定✨的蛋餅❣️最難忘是蛋餅即叫即做,餅皮熱騰騰又鬆脆❗️與平常吃到的不同,都喜歡,但這次有驚喜(*´∀`*)♪ 餡料相對略嫌不夠,但融掉的芝士🧀仍然吸引😛而外層的醬汁令整體味道更豐富✨~▫️🔸鹽酥雞 Fried Chickens $30 🌟8/10✨即叫即炸✨,上桌後還有「乍乍」聲,十分吸引🤩❗️外皮香脆,裡面的雞肉鮮嫩多汁😍特別一提調味粉的量不多,鹹味不會太重,剛剛好(๑˃̵ᴗ˂̵)👏🏻▫️🔹滷味拼盤 Soya Braised

🔸原汁牛肉刀削麵 $60+5 🌟7/10
原汁牛肉刀削麵
原汁牛肉麵

🔸鹽酥雞 Fried Chickens $30 🌟8/10

▫️
🔹滷味拼盤 Soya Braised Pot Platter $55 🌟6/10
除了雞腿,店舖有賣的滷味都有喔!百頁豆腐的滷味最重且爽口,花枝丸裡有不少花枝粒,整體味道OK👌🏻
滷味拼盤

▫️
🔸台式水煎香腸 Taiwanese Sausages $40 🌟5/10
香腸帶黑椒香,外皮脆,味道偏濃和有點油膩(>_<)
台式水煎香腸

▫️
🔹黑糖仙草奶凍 Brown Sugar Herb Jelly $32 🌟7/10
份量豐富,除了仙草,還有芋圓和珍珠😍,「一次過滿足三個願望」🤣❣️冰涼的仙草真的很滑😂舀的時候經過溜走🤣珍珠煙韌微甜,芋圓和地瓜圓很大顆,整體味道偏清甜~
黑糖仙草奶凍

▫️
🔸黑糖珍珠鮮奶 Brown Sugar Bubble Tea $32 🌟8/10
推介!珍珠煙韌,重點是黑糖不會太甜,清清的!
黑糖珍珠鮮奶

▫️
🔹蜂蜜檸檬愛玉 Honey Lemonade w/ Jelly $18 🌟7/10
清甜的味道,就是台灣的味道~
蜂蜜檸檬愛玉
黑糖仙草奶凍
黑糖珍珠鮮奶
蜂蜜檸檬愛玉
2020-07-20 1445 瀏覽
之前去堅尼地城台式小店大食一餐,點到成枱都係。店舖座位唔多,用嘅係Open kitchen,🥢🥄餐具都係放牆上嘅嘅格上,行樸素地道嘅路線。台式水煎香腸($40),平時通常切開一片片,今次就原條上,食得幾爽。一口蔥餡餅($36)🥙,入面係豬肉餡,幾大件,絕對唔係一口size。玉米起司蛋餅($38),🧀芝士味唔算好明顯,個蛋餅皮又好似硬左少少。。台式花枝丸($20),炸過黎🍢大大粒。白菜滷($25),酸酸味味嘅一大碟白菜。滷味拼盤($55),有大家見慣見熟嘅幾款滷味。鹽酥雞($30),酥脆嘅口感,惹味。原味牛肉麵($60),🍜湯底幾濃味。珍珠奶茶($23),朋友呢款可以調教甜度。黑糖花生麻糬($32),事後先發現原來我地連點三款黑糖甜野。呢款麻糬又幾正,軟糯嘅皮入面包住花生🥜,口感豐富。黑糖珍珠鮮奶($32),我呢杯嘅黑糖味都幾重,🥤不過珍珠就軟左少少,未夠咬口。黑糖仙草奶凍($32),啲芋圓個時間差少少,未夠熟。🥣不過仙草加花奶係正嘅。呢度嘅食物中規中矩,價錢同台式小店都差唔多,無得飛台灣,黎食餐飯都幾有feel架。

台式花枝丸($20),炸過黎🍢大大粒。

白菜滷($25),酸酸味味嘅一大碟白菜。

滷味拼盤($55),有大家見慣見熟嘅幾款滷味。

鹽酥雞($30),酥脆嘅口感,惹味。

原味牛肉麵($60),🍜湯底幾濃味。
珍珠奶茶($23),朋友呢款可以調教甜度。

2020-07-16 139 瀏覽
嚟到堅城,諗住搵野食,知道呢度出名多西餐,但呢排見成日食,又想試下其他野,搵下搵下,又比我搵到一間台灣野!環境:地方唔大,坐滿都係得十零個位,主要兩個兩個咁坐,勝在坐得舒服,啱哂情侶撐枱腳!食物:台灣野來講呢度都算多野食,我哋叫左蛋餅、鹽酥雞、花枝丸、台灣香腸等。整體味道都OK ,而且價錢唔算貴!蛋餅:呢個蛋餅唔錯,勝在芝士夠多,食落夠哂香濃,而且剪得又夠香脆,正!炸物拼盤:拼盤其實就係鹽酥雞同花枝丸雙拼,鹽酥雞我略嫌炸粉太多,食落粉多過肉,而且肉質過鞋,實屬一般。花枝丸方面就正正常常,香香脆脆都幾正!台灣香腸:$40兩條呢個價錢有小小貴,而且味道較鹹,但除左鹹口感正正常常啦。

環境:

2020-07-14
蛋餅
  • 台式花枝丸
2020-07-13 87 瀏覽
點了鹽酥雞和麻辣燙,好感動,真的是台灣小吃店的風味!真是好感動。。。特別是現在不能到台灣!鹽酥雞份量不少,調味適中,雞也很滑,比香港很多的店好多了。麻辣燙的湯一喝便覺得自己在台灣夜市當中! 食物用料不是頂級,但真的很有台灣風味 😋牛肉麵是ok,但水準不及其他台灣本地專門吃牛肉麵的店,但在香港的水準算是不錯。湯很清甜、跟別店的有點不一樣,有台灣味,不錯!牛肉份量和質素也合格,但稱不上是非常好吃。而麵真的要改進 (可能是我叫了外賣的關係),糊在一起,很淋。一定會再來試其他小食!

一定會再來試其他小食!
外賣送餐
2020-07-11 108 瀏覽
第1次食飯食到被罵,不值客人沒留意套餐只有星期一至五才有,轉單點:你要咩麵?你冇寫,我點知你要咩麵?店舖有個社交平台Like+Share活動,不清楚怎麼弄:她:你個page點解咁?我:我都係scan QR code入她:我都唔知!你搞掂先比我睇之後一走了之...店舖有1個服務員,1個煮食職員,食物小貴不值得被罵也光顧
第1次食飯食到被罵,不值

店舖有個社交平台Like+Share活動,不清楚怎麼弄:
她:你個page點解咁?
我:我都係scan QR code入
她:我都唔知!你搞掂先比我睇
之後一走了之...
店舖有1個服務員,1個煮食職員,食物小貴
不值得被罵也光顧
2020-07-09 217 瀏覽
堅尼地城一橫街發現呢間台式小店, 店鋪雖小, 但食物種類都算多。凍飲冬瓜茶、台式奶茶係直接喺雪櫃倒出黎, 冇加冰都夠凍, 又唔會俾冰溝淡飲品味道。冬瓜茶望落顏色淡, 但飲落夠味亦唔會好甜。台式奶茶同樣唔會好甜但有風味。麻辣牛肉麵湯底好香牛肉味, 唔太辣,麵有咬口。台式麻辣燙配飯, 比牛肉麵辣一點, 入面有肥牛、花枝丸、蜂巢豆腐、菜, 蜂巢豆腐吸左啲湯好味, 但要小心真係好燙 。玉米起司蛋餅看似平凡, 食落有驚喜。外皮香脆惹味, 內裡都有好多芝士。九份芋圓冇得飛, 喺香港都食到, 好煙韌彈牙。

麻辣牛肉麵湯底好香牛肉味, 唔太辣,麵有咬口。
麻辣牛肉麵

台式麻辣燙配飯

玉米起司蛋餅

九份芋圓冇得飛, 喺香港都食到, 好煙韌彈牙。
九份芋圓
麻辣牛肉麵
九份芋圓
2020-06-10 217 瀏覽
🇹🇼地道西環台式小店🥰———————————鋪頭比較細 但係早去就無問題一入去員工就好nice 服務勁好又介紹有咩招牌菜 我地今次叫咗好多嘢 價錢合理而且全部水準都好高🎉.🍗滷雞腿肉燥飯($55)份量比想像中大有好大量偏瘦嘅肉燥 味道濃郁好香而且有2隻大雞臂 滷得好入味 但係雞肉依然好嫩 仲有少少菜 D菜個味道好驚人 因為蝦米味好重極級香!!😭🥳睇得出連配菜都好用心絕對唔馬夫☺️飯底如果可以乾身少少就好啦🙆🏻‍♀️.🍜原汁牛肉麵($60)湯底係濃厚 唔會有味精味牛肉煮得好入味而且好淋刀削麵麵底有咬口 煮得岩岩好酸菜份量都頗多 好開胃再配埋店員推介自家炒嘅辣醬真係不得了 都幾辣 完全係會食上癮❤️.好推介黎間台式小店 希望大家都可以多多支持 好好食呀🥰 下個post再介紹多D佢地其他都好出色嘅菜式🙆🏻‍♀️———————————五斗米 西環堅尼地城厚和街44號地下9號舖#igfoodtaste台式#igfoodtaste西環#igfoodtaste#topcitybiteshk#bestfoodhongkong
🇹🇼地道西環台式小店🥰
———————————
鋪頭比較細 但係早去就無問題
一入去員工就好nice 服務勁好
又介紹有咩招牌菜
我地今次叫咗好多嘢 價錢合理
而且全部水準都好高🎉
🍗滷雞腿肉燥飯($55)
份量比想像中大
有好大量偏瘦嘅肉燥 味道濃郁好香
睇得出連配菜都好用心絕對唔馬夫☺️
飯底如果可以乾身少少就好啦🙆🏻‍♀️
🍜原汁牛肉麵($60)
湯底係濃厚 唔會有味精味

#igfoodtaste
#topcitybiteshk
#bestfoodhongkong

2020-06-03 228 瀏覽
堅尼地除左阿元來了之外!五斗米都好值得一試!!!價錢貼地仲要真係有質素!!食過返尋味嘅台灣味!!!😻鹽酥雞😻呢個雞,炸粉唔會多,但雞肉仲係滑lulu,咬落外外脆內軟,一定要試呀!滷味拼盤😼豆腐同菜同隻蛋都滷得入味,平時食生菜會有草青味,但係呢度冇,反觀肉丸就麻麻地,唔係太食到滷水味玉米起司蛋餅😻呢個又係好正,嗅到好香既蛋香,外皮都濺煎到好趣,加埋溶溶地既芝士,加埋爽口既粟米粒,個口感好豐富雞比肉燥飯😻雞比炆得好林,滷水味入晒肉身,肉操飯係用半肥瘦豬肉,鍾意食滷味既你真係唔可以錯過,佢啲滷水汁連菜都好食蜂蜜檸檬愛玉😼朋友話正正常常唔算太甜珍珠奶茶😼雖然唔算好香茶香奶香,但終於有台式餐廳既珍珠奶茶唔會令我咁失望台灣九份芋圓(凍)😿似食緊粉團多過芋圓,唔使試都可以

鹽酥雞😻

滷味拼盤😼

玉米起司蛋餅😻
呢個又係好正,嗅到好香既蛋香,外皮都濺
煎到好趣,加埋溶溶地既芝士,加埋爽口既粟米粒,個口感好豐富

雞比肉燥飯😻

蜂蜜檸檬愛玉😼
朋友話正正常常唔算太甜

珍珠奶茶😼

台灣九份芋圓(凍)😿
似食緊粉團多過芋圓,唔使試都可以
  • 滷雞腿肉燥飯
2020-05-27 222 瀏覽
五斗米為食既友人帶我來堅尼地城食牛肉麵。係地鐵站走出來都要行一段時間。為左搵食,無計!上回講到春水堂既牛肉麵好貴,今次係堅離地食返 d 貼地野。60 蚊一個麵,無加一,係疫情環境之下都叫既抵。一離開 d 核心地區,d 野就平返曬。間舖頭細細間得幾張台,可能中午食飯時間,係無咩人,不過佢地個外賣機就不斷響,睇來都幾好生意。講完廢話,講食咩。今日我叫左個麻辣牛肉麵,我鍾意食辣,個人喜好。每間牛肉麵都係架啦,最好係飲啖湯先,好香牛肉味,你會食到有層次既牛肉湯。我最後飲曬,但會覺得有少少口渴。牛肉非常淋!呢度係係用牛肋條做麵,係牛腩部份,搭單有少少肥。我本人食得辣,所以覺得麻辣都唔洗好辣。友人介紹話要食腸,就算便要一條。哇!不得了!配埋 d 好似蒜蓉既 object,真係好好食,係真心推介!無叫野飲。埋單兩個人 165,比起銅鑼灣,我會揀呢間多 d!外面可以泊車,但係要𥄫住。
五斗米

無叫野飲。

埋單兩個人 165,比起銅鑼灣,我會揀呢間多 d!

外面可以泊車,但係要𥄫住。
有一種愛叫佛系,唔需要渴求、唔需叫春、唔需要為在乎對方感受、唔需要刻意討好而講好多花言巧語。或者就係經常口中所謂既自由,好多人話呢種心態既人其實內心一樣會寂寞,寂寞?對佢地黎講,完全係碎料黎,做個背包俠,無牽無掛,拎起個袋隨時行得,想去邊就去邊,不知幾爽。不過而家咁既環境,想周圍飛都唔得。不如去西環Chill下,黎呢間來自高雄過江龍既「五斗米」,感受一下最地道正宗既台灣菜,我當去左旅行囉!👇📌麵 食 -▪ 麻辣牛肉麵 - $60▪ 原汁牛肉麵 - $60▫ 先黎兩碗招牌台式牛肉麵,佢有分原汁或者麻辣味,咁我兩條友一於試哂兩隻味啦。原汁果碗湯底濃香甘甜,牛肉食落質感腍滑入味,麵條掛湯軟硬適中,掛滿湯汁特別惹味;而麻辣湯底比我想像中無咁辣,幾易入口,而且濃厚得黎又唔覺有重味精感,原汁原味;牛肉亦都一樣啦,食落夠嫩滑,唔會有韌既口感,認真食得過!📌特 色 小 食 -▪ 玉米起司蛋餅 - $38▫ 蛋餅亦係必試之一,佢地既蛋餅都係即叫即整,上枱已經感覺蛋味十足,完全係"賣飛彿"呀。芝士同玉米兩者配搭非常夾,芝士夠濃香,而玉米夠香口;外層就鬆脆,果然夠正宗呀!📌炸 物 -▪ 鹽酥雞 - $30▫

好多人話呢種心態既人其實內心一樣會寂寞,寂寞?對佢地黎講,

我當去左旅行囉!👇

📌麵 食 -
麻辣牛肉麵 - $60
原汁牛肉麵 - $60

原汁果碗湯底濃香甘甜,牛肉食落質感腍滑入味,條掛湯軟硬適中,掛滿湯汁特別惹味;

牛肉亦都一樣啦,食落夠嫩滑,唔會有韌既口感,認真食得過!

📌特 色 小 食 -
玉米起司蛋餅 - $38

完全係"賣飛彿"呀。芝士玉米兩者配搭非常夾,芝士夠濃香,而玉米夠香口;
外層就鬆脆,果然夠正宗呀!

📌炸 物 -
鹽酥雞 - $30

▫ 我諗每個人食台灣菜人唔會唔食鹽酥雞掛?呢個炸到金黃香脆不得只,
外面脆卜卜,裡面雞肉仲非常juicy,而且鹹香味相當濃郁,
用黎襯返珍奶既口感就fit哂。

📌甜 品 -
九份芋圓 - $32

▫ 唔知大家會唔會特別對某樣野食有偏好呢?而我就對芋圓情有獨鍾,
每次食台灣野都係必點既。而呢到既九份芋圓配料十足,
芋圓軟硬度岩岩好,口感煙韌;唔錯。

黑糖仙草奶凍 - $32

仙草凍夠哂涼爽,珍珠又夠Q彈,

唔會太甜,係呢d天氣整返碗真係即刻爽哂!

📌台 式 飲 品 -
珍珠奶茶 - $23 (凍)

蜂蜜檸檬愛玉凍 - $23 (凍)

▫ 最後當然整返杯珍珠奶茶啦,夠哂凍之餘甜度仲岩岩好,又夠幼香,唔錯;
愛玉凍色澤透光,質感爽滑,呢種口感真係好過癮!
2020-05-23
15 分鐘 (堂食)
  • 麻辣牛肉麵
  • 黑糖仙草奶凍
  • 珍珠奶茶
  • 蜂蜜檸檬愛玉凍
2020-05-08 240 瀏覽
西環食台灣野又點只得阿元來了😈一定要試埋呢間五斗米!今次我哋食咗滷味拼盤、台式麻辣燙、牛肉麵同埋雞肶肉燥面🤣食落覺得樣樣都唔錯,滷味拼盤好入味豆腐尤其出色。雞髀大大隻,配埋肉操面食飽肚又滿足。飲品方面推薦黑糖珍珠鮮奶🤣🤣味道唔算太甜有好重奶香仲好飲過好多台飲店!甜品我哋叫咗九份芋圓和黑糖仙草奶凍。仙草好香甜再加少少芋圓和淡奶食岩岩好🥳🥳😋..🏡 五斗米 (西環)西環堅尼地城厚和街44號地下9號舖

🏡 五斗米 (西環)
西環堅尼地城厚和街44號地下9號舖