2020-01-24 302 瀏覽
在沙田購物是頗方便的,商場不但四通八達,購物種類及檔次也多選擇。這天中午在亞蘇爾選了沙律、兩份午餐和沙甸魚。辣肉腸凱撒沙律 $68辣肉腸有點像中式臘腸,羅馬生菜新鮮夠水份。澳門經典豬扒包伴薯條$98/set有我最愛的粗薯條,必點無疑。東望洋芝士鮮茄焗豬扒飯 $98/set 芝士加非常新鮮的蕃茄,焗起來香酸不覺膩,鬆厚新鮮有豬肉香氣的豬扒是已切件的,份量頗多,那飯底更是欲罷不能。檸檬沙甸魚 $82兩條沙甸魚煎得很香軟,食前去鱗,肉質滑而鮮,物有所值。凍檸檬紅茶
這天中午在亞蘇爾選了沙律、兩份午餐和沙甸魚。
辣肉腸凱撒沙律 $68
辣肉腸有點像中式臘腸,羅馬生菜新鮮夠水份。
澳門經典豬扒包伴薯條$98/set
有我最愛的粗薯條,必點無疑。
東望洋芝士鮮茄焗豬扒飯 $98/set
檸檬沙甸魚 $82
兩條沙甸魚煎得很香軟,食前去鱗,肉質滑而鮮,物有所值。
凍檸檬紅茶
2019-12-27 460 瀏覽
今天與家人再來到位於沙田的亞蘇爾,吃一餐澳門菜。亞蘇爾的澳門菜有別與別家葡菜,他是比較像fusion菜,有著其他國家菜色的特色。我們一家都很喜歡吃脆皮的乳豬,所以點了一個。吃下口皮脆肉嫩,沾一點芥辣令味道更豐富。另外還點了十月初五意大利麵,是我最喜愛的一樣,味道很濃,當中的蝦籽加上奶油味道配搭完美。豬扒包是澳門的特色,所以這一餐當中當然少不了它。大大塊的豬扒沒有骨,加上沙律醬,啖啖肉,一人吃一個都已經夠飽了。最後還點了一人一個葡撻,為這餐劃上一個完美的句號。

最後還點了一人一個葡撻,為這餐劃上一個完美的句號。
2019-12-25 294 瀏覽
香港要搵澳門菜的確不易,今天就跟家人來到沙田的亞蘇爾食澳門菜,我們比較早到,但店內已經有不少客人我們首先點了烤乳豬,雖然份量不多,但真的貴精不貴多阿,每一塊都烤得非常鬆脆,邊旁的意式青瓜也非常清甜!之後是澳門招牌的豬扒包,有很多肉汁,非常美味!再來是,炸墨魚餅,跟外面吃到的很不一樣,最重要是那個醬汁真的十分好吃!之後就是馬介休炒菜,馬介休的香味十分配搭到雜菜最後是鴨肝炒飯,鴨肝十分香,非常美味!總括來說,一定回來再吃!

之後是澳門招牌的豬扒包,有很多肉汁,非常美味!

之後就是馬介休炒菜,馬介休的香味十分配搭到雜菜

最後是鴨肝炒飯,鴨肝十分香,非常美味!

總括來說,一定回來再吃!
2019-12-24 142 瀏覽
呢日係新城市行完街,覺得餓餓地就搵咗間想試好耐食葡國菜嘅餐廳。平時好少葡國菜選擇,所以覺得個菜單都幾新奇。🤩因為都差唔多到下午茶時間,基本上唔洗排隊就有位。菜式嚟講都五花八門,樣樣都好吸引好想試,最後揀咗椰香葡國雞配飯同牛肝菌鵝肝鴨飯,貪佢夠熱辣辣。🤭焗飯等咗大約十五分鐘就到,速度都唔算慢,上菜果陣仲出緊煙。我自已就比較鍾意葡國雞飯,葡汁鋪完係飯粒上面,而且充滿椰香。呢款經典葡菜果然冇令我失望,仲愈食愈回味,以前謮書經常食葡國雞,真係萬千滋味在心頭。😆至於牛肝菌鵝肝鴨飯就比較重口味,啖啖飯都好入味,重點當然係塊鵝肝啦,不過就略嫌油脂分佈唔夠平均,有少少肥膩。總括嚟講,食物質素唔錯,只係價錢略貴,份量岩岩好夠一個人食。😉

2019-09-01
2019-12-23 189 瀏覽
之前來亞蘇爾都是吃下午茶, 是日來試試其午餐。1) 午市套餐 $108- 忌廉野菌湯- 葡式乳豬野菌燴香草意大利麵- 熱檸檬茶2) 經典原味葡撻 $8 (原價$14, 跟餐價$8)3) all + 10%午餐和下午茶主要分別在於午餐多了一個湯, 份量好像與下午茶差不多, 款式則飯麵選擇較多。忌廉野菌湯味道濃郁, 有粒粒菇菌, 增添口感。葡式乳豬野菌燴香草意大利麵, 菇菌肉厚爽口, 乳豬雖香但份量少, 只有肉絲, 沒有想像中的脆皮。醬汁creamy, 略感油膩。席間傳來隔離咖喱香, 下次有機會要試試。葡撻原價$14, 跟餐只需加$8, 當飯後甜品蠻不錯的。葡撻蛋香濃郁, 唯撻皮略微不夠酥脆。檸檬茶紅茶清澈, 檸檬新鮮, 為整個午餐畫上完美句號。
之前來亞蘇爾都是吃下午茶, 是日來試試其午餐。

1) 午市套餐 $108
- 忌廉野菌湯
- 葡式乳豬野菌燴香草意大利麵
- 熱檸檬茶
2) 經典原味葡撻 $8 (原價$14, 跟餐價$8)
3) all + 10%

忌廉野菌湯

忌廉野菌湯味道濃郁, 有粒粒菇菌, 增添口感。

經典原味葡撻

熱檸檬茶

檸檬茶紅茶清澈, 檸檬新鮮, 為整個午餐畫上完美句號。
2019-12-23
$127.6
忌廉野菌湯
熱檸檬茶
2019-12-13 142 瀏覽
今日放工約了好友於沙田吃飯,好友想吃澳門菜,看見新城市入面有澳門菜,於是我們便選了亞蘇爾一試。今日是平日,但餐廳已經有九成滿,所以環境較嘈吵,但要食好嘢冇法子啦。首先我們點了一個小食,要了一個墨魚餅,墨魚餅新鮮炸起熱辣辣,炸至金黃色,外脆內彈牙,在蘸上所配嘅辣汁,非常滋味。辣醬比我們想像中的辣的,非常過癮。咖喱汁味濃郁,亦帶點辣,很醒胃呢。牛腩軟腍,和咖喱味真的很夾,佐飯一流豬扒包大大個,足料,麵包鬆軟,豬扒有兩層厚,食起上嚟啖啖肉,而且肉質嫩滑帶爽口,沒有一點嚡口,做得很出色,所以這一個係必點的菜色。薯條炸至金黃食,外脆內軟,非常滋味呢食葡國餐又點少得食個葡撻呢!我們點了橙味和原味葡撻,酥皮層次分明,咬下去鬆脆可口,表面還有一層焦糖,蛋味濃郁,令人垂涎三尺。橙味葡撻還有陣陣嘅橙味,想試新野就點這個吧。我個人還是喜歡原味多點。
今日放工約了好友於沙田吃飯,
好友想吃澳門菜,
看見新城市入面有澳門菜,
於是我們便選了亞蘇爾一試。
今日是平日,但餐廳已經有九成滿,
所以環境較嘈吵,但要食好嘢冇法子啦。

首先我們點了一個小食,要了一個墨魚餅,
墨魚餅新鮮炸起熱辣辣,炸至金黃色,
外脆內彈牙,在蘸上所配嘅辣汁,非常滋味。
辣醬比我們想像中的辣的,非常過癮。
沙梨頭手打墨魚餅伴葡式辣醬

咖喱汁味濃郁,亦帶點辣,很醒胃呢。
牛腩軟腍,和咖喱味真的很夾,佐飯一流

咖哩B牛坑腩伴白飯

豬扒包大大個,足料,麵包鬆軟,
豬扒有兩層厚,食起上嚟啖啖肉,
而且肉質嫩滑帶爽口,
沒有一點嚡口,做得很出色,
所以這一個係必點的菜色。
薯條炸至金黃食,外脆內軟,非常滋味呢

澳門經典豬扒包伴田園沙律及薯條

食葡國餐又點少得食個葡撻呢!
我們點了橙味和原味葡撻,
酥皮層次分明,咬下去鬆脆可口,
表面還有一層焦糖,蛋味濃郁,
令人垂涎三尺。

鮮橙檸檬葡撻  $15  經典葡撻  $14
沙梨頭手打墨魚餅伴葡式辣醬
咖哩B牛坑腩伴白飯
澳門經典豬扒包伴田園沙律及薯條
2019-11-24 182 瀏覽
今日想食葡餐,見到門口有食滿$400會送兒童餐,好抵食,埋單都系四百幾,做會員仲送多個葡撻和儲分。開左咁耐都未食過,今晚就食一次,見食評都唔錯。星期五晚7點都好快有位,限食90分鐘,入面都滿晒客。一次就叫左豬扒包配薯角,馬介休,炒椰菜苗,牛尾煲加飯加葡撻再送兒童餐。這次叫咁多野食夠晒飽。個牛尾煲好淋,送飯最好味。豬扒包的豬扒夠晒味。兒童餐2塊牛油多士,蕃茄豬扒意粉,橙汁及木糠布甸好正,夠晒奶味。2個葡撻無食到打包走。
豬扒包+馬介休
牛尾
炒椰菜苗,葡撻
兒童餐
2019-11-22
5 分鐘 (堂食)
豬扒包+馬介休
牛尾
炒椰菜苗,葡撻
兒童餐
  • 路氹香脆豬扒包
  • 焦糖葡撻
2019-11-23 160 瀏覽
好少以澳門做主題既餐廳。平日黎食午餐,通常都唔駛等位就入到。記得之前食午餐,叫豬扒包或者焗飯既份量都比較多。為咗唔好浪費或者夾硬食晒,我叫左個藥膳牛肉湯米,因為感覺上湯麵類份量比較適中。朋友就叫左椰香雞湯米。一上菜就見到有准山、黨參、杞子、圓肉等既材料,加上我對藥膳係有偏好既,所以藥膳湯底已經加分。飲左啖湯,應該冇乜味精,所以飲多幾啖!天氣開始涼涼地,飲啖藥膳湯,感覺好健康。米粉吸湯力雖然係麵類入面唔算出色,但食既時候都有藥膳味。個午餐配一杯野飲,我地order左熱咖啡。朋友覺得佢個椰香米都唔錯。如果係The Point既會員(新鴻基商場既會員),而家仲有九折優惠!

飲左啖湯,應該冇乜味精,所以飲多幾啖!
天氣開始涼涼地,飲啖藥膳湯,感覺好健康。

米粉吸湯力雖然係麵類入面唔算出色,但食既時候都有藥膳味。

個午餐配一杯野飲,我地order左熱咖啡。

朋友覺得佢個椰香米都唔錯。

2019-11-22 146 瀏覽
今天二人Lunch order了咖哩牛坑腩飯同埋辣腸松露芝士豬扒包。午餐有餐飲送,加8蚊仲可以換指定葡撻。豬扒包外脆內軟,厚切豬扒超juicy,絕對係首選,所以我見到附近好多客人都order豬扒包。咖哩牛腩飯的咖哩唔辣送飯一流,牛坑腩好爽口,不過D白飯有輕微生米。凍奶茶無茶味差左少少。同時間我見到隔離枱order左燒乳豬,個賣相都唔差㗎。
辣腸松露芝士豬扒包
咖哩牛坑腩飯
凍奶茶
2019-11-22
10 分鐘 (堂食)
午餐
2019-11-13 144 瀏覽
今日休息約咗朋友去食下午茶,新城市廣場有間「亞蘇爾」ㄧ直想試,今日有機會去試試啦!我們三點到達,剛好是葡撻出爐時間,店門口個保温櫃放滿葡撻,真想馬上拿ㄧ件來食。入座後看看下午茶餐牌都好吸引,有各款澳門美食,等我叫幾款跟朋友ㄧ齊分享。蝦籽松露意大利麵松露味香氣四射,我們馬上將蝦籽和松露醬混入忌廉意大利麵中然後放入口中,醬汁不但不油膩,還有淡淡的蝦籽鮮味,好夾好好食。鮮茄焗豬排飯這客焗豬排飯有些特別,原因係他的炒飯底有陣陣的咸香味,可能係加了蝦膏來炒飯,再配上ㄧ件腍滑的豬排來焗,有驚喜!小島下午茶精選併盤是二人份量,有六款小食,包括豬排包,炸馬介休球、魷魚餅、豬腳凍、葡撻和木糠布甸,樣樣都是澳門有名的。我最喜歡的新鮮葡撻好有蛋香,酥皮焗得甘香脆口。叧外,豬腳凍的豬皮好夾口配上陳醋汁ㄧ起食,好滋味!下午茶還有餐飲,我們叫了檸茶和檸水來解解口渴。這餐廰下午茶食物好美味,環境又舒適,真係一間好餐廳。

豬腳涷

下午茶還有餐飲,我們叫了檸茶和檸水來解解口渴。
凍檸茶

檸水

這餐廰下午茶食物好美味,環境又舒適,真係一間好餐廳。

2019-11-04
豬腳涷
凍檸茶
檸水
2019-11-11 151 瀏覽
呢間餐廳開咗差唔多一年,終於有機會試試。平時見好多人等位,今日又唔算要等好耐。點好彩後,上菜嘅速度都幾快。葡汁焗青口有六大隻青口,青口肉實淨,加上薯蓉、煙肉粒、洋蔥、芝士,焗得非常好味,非常香口。咖喱羊架配脆豬包上碟已經聞到好濃嘅咖喱汁味,有三大片羊架,外皮燒得香脆,內面仍然有肉汁。特別想講下咖喱汁唔算太辣,好惹味,拌豬仔包一流!脆皮豬手上碟嘅時候用一個透明蓋蓋住,侍應會喺個蓋中間加熱,個蓋瞬間就變咗白濛濛一片,有飄出陣陣燒烤味。引來旁邊食客都望過嚟。豬手份量都算多,原隻上,已經起肉起骨。這個餸要趁熱食,放涼了豬皮會比較韌。呢間餐廳有驚喜, 三碟菜都好食,會再黎試試其他。

點好彩後,上菜嘅速度都幾快。

葡汁焗青口

咖喱羊架配脆豬包

脆皮豬手

呢間餐廳有驚喜, 三碟菜都好食,會再黎試試其他。
2019-10-28 121 瀏覽
平時成日食開西餐日本菜,今次就一於食澳門野,同朋友係沙田新城市見到呢間幾吸引,價錢都唔太貴。 去到下午茶時段,岩岩好有位,環境都幾舒服。我地就揀左辣肉腸豬扒包,豬扒排既size都幾大個,一咬落去塊豬扒啲肉汁流晒出黎,好Juicy 唔鞋口,加埋啲芝士同辣肉腸,味道幾夾幾特別!椰香雞湯米一黎到好香既椰汁味,湯底好濃好惹味,米粉吸晒湯既味道,食唔停口!另外就緊係唔少得葡撻啦,葡撻熱辣辣好香口,酥皮撻底好香牛油味,食一口都唔夠喉😅

去到下午茶時段,岩岩好有位,環境都幾舒服。

椰香雞湯米

2019-10-26 112 瀏覽
難得有英、法、美、中、日之外的選擇,是葡國菜!剛好又有點想念澳門食過的烤乳豬,就遇上了這間在鬧市的澳門式葡國菜餐廳。亞蘇爾招牌小食拼盤(二人份)一次可以試到多款不同小食,包括:魷魚鬚、豬耳、松露芝士脆包、烤意瓜、肉腸和薯仔球。松露芝士脆包鬆化又帶濃郁芝士味。魷魚鬚和豬耳都帶辣味。香酒煮海蜆海蜆很鮮甜,芫荽的香味沒帶搶去白酒香味,而是互相呼應。這個味道有驚喜!非洲雞伴薯菜雞肉烤得剛剛好,不會太乾身。再加上表面的調味料,十分特別,又有啲似寶雲酥羊架上的調味料。半隻烤雞都足料大份。還有一個堅辣的醬汁。葡式烤乳豬(招牌菜)繼續有那個辣辣地的醬汁,另加芥辣。乳豬皮以香油淋至沙皮狀態,真正做到外脆裡面仍然嫩滑。乳豬肉味也非常特出。葡撻是最後的甜品,分別是經典原味和3.6牛奶薑汁味。確實葡撻比主菜失色。

亞蘇爾招牌小食拼盤(二人份)

香酒煮海蜆

非洲雞伴薯菜

葡式烤乳豬(招牌菜)

2019-10-25 89 瀏覽
1) 下午茶套餐 $65 + 10%- 辣肉腸松露芝士豬扒包伴薯條- 凍檸檬茶2) 使用 $50 coupon豬扒包脆口, 有入口即化的效果。中間夾著蕃茄, 生菜絲, 豬扒, 芝士和醬料, 十分滋味。豬扒厚且軟腍, juicy味美。辣肉腸松露混和芝士, 惹味邪惡。另附上辣醬, 味道酸辣偏辣, 與泰式鳳爪的醬汁味道相近。薯條肉厚, 沾茄醬又得, 辣醬又得。檸檬茶茶味濃, 有助解膩。這個套餐性價比高, 不欺場。是次消費用上儲存的積分換 coupon, 只需付$21.5, 真是抵上加抵。

1) 下午茶套餐 $65 + 10%
- 辣肉腸松露芝士豬扒包伴薯條
- 凍檸檬茶
2) 使用 $50 coupon

辣肉腸松露芝士豬扒包伴薯條

檸檬茶茶味濃, 有助解膩。

2019-10-16
$21.5 (下午茶)
用餐優惠
優惠券
2019-10-25 87 瀏覽
每次到沙田工作之後,都會路經這裏,可惜每次都很多人,今天終於有機會一試。葡式乳豬野菌回香草意大利麵$108,乳豬皮和肉,配合芝士,溶化在意大利麵,味道醎香,而不油膩,是一個不錯的配搭。東望洋芝士鮮茄焗豬扒飯$98,和傳統的港式焗豬扒飯的味道不同,芝士味道濃郁,醬汁好像帶點紅酒味,而豬扒厚切肉汁豐富,整體味道不錯,算是一個新嘗試。跟餐咖啡☕️,咖啡味道香濃。經典原味葡撻$8,甜度偏高,配合咖啡一起享用,就可以平衡甜味。馬介休頭盤田園沙律兩件另加 $20,馬介休鹹味不算高,反而薯蓉味道鮮甜,加點沙律醬,更加令到味道層次提升。

跟餐咖啡☕️,咖啡味道香濃。