2013-12-02 181 瀏覽
去屋企附近間亜里斯食野,之前食都冇咩事,點知隔左幾個月之後差左咁多🙍坐到埋位,10分鐘都冇人比menu,我心諗係太多人有啲忘唔記得左啦。 不過宜家諗真啲,一半都未坐滿。。。算,我地兩個人都叫左鐵板燒肉眼扒,跟住佢同我講,鐵板餐用碟上嫁喎。ok! 60蚊我都唔expect太高。個餐到左,點知兩碟有一碟唔係牛扒,係牛扒個碟冇汁,想點。。。 跟著我叫人比汁我,啲人完全係玩緊時運高睇您唔到嘅遊戲。 我想要汁姐 最後我拎左另外錯左個碟個汁食啦,嘩。。。塊扒我叫7成,4成都唔知有冇,個表皮燶哂,入面生嘅,叫人點食好啦,另外個碟終於換翻牛。。。結果,同樣係冇7成,個心仲係凍嘅 我真係完全接受唔到。。。
ok! 60蚊我都唔expect太高。

我真係完全接受唔到。。。
2013-12-01
用餐優惠
其他
2013-09-03 141 瀏覽
今日行經這區,進了這間餐廳吃東西,小貓三數隻,空桌子很多,心想這學鐘物應該不會好味..叫了拉麵餐...麵很硬....餐飲奶茶.非常難飲.味道奇差.試了一口.根本己經不會再喝下去.所以一啖之後沒有再喝..........................老公叫了焗吞拿魚意粉.意粉無味,一D咸味也沒有,他餐飲也是熱奶茶,哈哈,他一喝第一啖便變樣了,也是說...很難得奶茶也可以咁難飲一定不會再來第二次
也是說...很難得奶茶也可以咁難飲
一定不會再來第二次
2013-09-03
35 分鐘 (堂食)
2012-08-22 115 瀏覽
一個人去左此店叫左個照燒汁焗德國咸豬手賣樣相當吸引大大隻豬手,只不過這隻豬手一D都唔似焗.外皮一點香脆都沒有, 幸好豬手肉質都多汁又唔太咸再配埋燒汁都算唔錯.
一個人去左此店叫左個照燒汁焗德國咸豬手

賣樣相當吸引大大隻豬手,只不過這隻豬手一D都唔似焗.

外皮一點香脆都沒有, 幸好豬手肉質都多汁又唔太咸

再配埋燒汁都算唔錯.
2012-08-14
我好少寫沒有相片的食評, 怕比人誤會是打手, 但由於今次事出突然, 事態嚴重, 我必須9秒9去完成這篇評論,我LEE 一個早上, 一路食這個早餐, 一路諗, 點解要全場食客去承受一位店員的氣?????------------------------------------------------------------我一向認為亞里斯餐廳是環境不錯, 坐椅幾舒服 ,冷氣亦都開到好大, 好冷而且行暈成個區域都很難找一間店是serve 足料濃味的『羅宋湯通粉』, 加上早餐款式多而和一般茶記有分別但價錢好抵, 份量又大, 凍飲仲唔洗加錢..... 這些優勢------------------------------------------------------------是日, 食食下早餐, 發現店內傳來愈來愈濃厚的火藥味, 耳朵已經聽到愈來愈大聲的 " ping ling pang lang " 靛野的聲音, 再者, 開始有呼渴店員強大的聲音: e. g :出哂D早餐未AH ! 寫左枱號未 AH ! 接著, 愈來愈大聲一個二個都係垃圾 !!! (再靛野) 足足令全場靜哂, 而目光
我好少寫沒有相片的食評, 怕比人誤會是打手,

是日, 食食下早餐, 發現店內傳來愈來愈濃厚的火藥味,

再者, 開始有呼渴店員強大的聲音:
e. g :
出哂D早餐未AH !

寫左枱號未 AH !

接著, 愈來愈大聲
一個二個都係垃圾 !!! (再靛野)

足足令全場靜哂, 而目光都向著『他』

好好地一個悠閒心情食早早, 完全被ruin 哂

據說, 『他』 就是老闆 , ( 沉默了), 我們還有什麼渠道去申訴?

題外話/補充資料: ruin. 音: 『污雲』 1. 毀滅; 崩潰; 毀壞 同義詞destroy, spoil, mar, upset 反義詞 repair, fix, build, construct 要riun 一樣野, 好容易 要build 一樣野, 好不容易 這道理, 『他』明白嗎 ???
$25 (早餐)
2011-12-27 90 瀏覽
在平安夜, 無謂要母親大人弄菜, 就請家人外出吃平安夜大餐.選了亞里斯, 因它的聖誕餐只需百多元, 不算太貴, 又可以訂位留座.聖誕餐有五道菜及餐飲.墨西哥大蝦雜菜沙律的沙律汁相當清新, 很開胃.龍蝦湯, 內裏有點點的龍蝦肉, 湯味也有濃郁的蝦味.金巴利烤火雞柳煙腿. 聖誕節就好像一定要吃火雞應節, 此套餐其中一道菜也包含了火雞這元素. 淋在煙腿上的汁是士多啤梨味, 火雞柳上有點點的黑椒. 但覺得味道是普通而已.套餐主菜有兩款, 分別是芝士焗波士頓龍蝦拼牛柳扒, 或醬燒比目魚扒拼軟殼蟹. 估計龍蝦成本比比目魚扒貴, 那當然是選龍蝦拼牛柳. 龍蝦是用芝士焗, 味道不錯, 不過牛柳扒可能給鬆肉粉醃得太長時間, 只需用刀輕輕一切, 牛柳就散開了. 雖然我不喜歡肉質太韌的扒類, 但對經人工處理而過份鬆軟的扒類, 也不喜歡, 故此吃了半件牛柳就放棄了.甜品是兩小件的瑞士朱古力卷, 朱古力味濃郁, 女生應該會喜歡的.在這餐廳吃套餐的其中一個好處是餐飲轉凍飲是不用加錢, 不像其他餐廳這麼斤斤計較. 但這次的凍檸茶, 茶味比較淡, 若果茶味濃一點會比較好.在聖誕旺季, 一個套餐包了這麼多道菜, 還有每
聖誕餐有五道菜及餐飲.
墨西哥大蝦雜菜沙律
墨西哥大蝦雜菜沙律的沙律汁相當清新, 很開胃.
龍蝦湯
龍蝦湯, 內裏有點點的龍蝦肉, 湯味也有濃郁的蝦味.
金巴利烤火雞柳煙腿
芝士焗波士頓龍蝦拼牛柳扒
瑞士朱古力卷
凍檸茶少冰

在聖誕旺季, 一個套餐包了這麼多道菜, 還有每人一件小禮物, 算是相算抵食.
2011-12-24
慶祝紀念
聖誕節
墨西哥大蝦雜菜沙律
龍蝦湯
芝士焗波士頓龍蝦拼牛柳扒
瑞士朱古力卷
2011-10-05 76 瀏覽
夜晚10點鐘,係長沙灣,見到亞里斯有宵夜餐就上左去其實都係頹廢野...= =d野麻麻地...唔洗加一咁lor...真係好麻麻...d人又趕住收工咁...但宵夜明明係到11點....茶記都冇咁頹宵夜都要$37一個普通餐...覺得唔係咁抵
夜晚10點鐘,係長沙灣,見到亞里斯有宵夜餐就上左去
其實都係頹廢野...= =
羅宋湯 唔夠酸...
酥皮忌廉湯 Ok啦,不過個白湯麻麻
珍寶腸豬扒 條腸好多粉...唔好食
火腿牛扒...牛扒就係普通餐廳快餐個d牛扒..
d野麻麻地...唔洗加一咁lor...
茶記都冇咁頹
宵夜都要$37一個普通餐...覺得唔係咁抵
2011-09-30
$37 (宵夜)
2011-08-02 36 瀏覽
今日一行四人到該餐廳食飯,遇上不愉快的經歷。叫餐後,就耐心地等待食物.紅湯一放下,對面的友人發現食物不是很干淨。我們要求更換,但店員沒有立刻上前幫忙。後來,我要求換中湯,但店員沒有答應,話叫中湯要入單的,跟餐的只能配紅湯或西湯,無計可施,唯有罷休。可是,西湯亦是要再催請才有,我喝了兩口,亦是微溫,連忌廉味都沒有。講回食物,共叫了三個餐,肉眼扒跟意粉都是微溫,豬扒配薯條亦是,好明顯是一早就煮好的,因為落單後不足五分鐘就上桌了.味道不敢恭維,我吃的是肉眼扒,扒是稔身的,沒有肉味,很薄很薄一塊。另一朋友叫了海南雞飯,雞當然沒有雞味,配菜已經是黃色的了,飯不是油飯,居然還自稱是海南雞飯?!這樣的食飯質素,雖然價錢便宜,但實在沒有再幫襯的理由。

今日一行四人到該餐廳食飯,遇上不愉快的經歷。

這樣的食飯質素,雖然價錢便宜,但實在沒有再幫襯的理由。

2011-07-23
2011-07-26 37 瀏覽
擒晚 2011-07-24 20:30 去長沙灣哥間食野,個女部長好冇禮貌,我想搵個光猛d既位坐低睇書,大把位剩都唔比我坐,硬要質我去冷氣位,我話:『哥邊好凍喎!』;女部長話:『都冇開冷氣,點會凍呀,坐左先啦。』點會有餐廳唔開冷氣咩,d風仲呼呼聲吹個黎。我話要坐第二度,連續三張枱都話book左,跟住話:『你落下面等啦!』;跟住我走左。依間餐廳樣樣都ok,就係d服務員態度好差,部長都咁講野,真係冇禮貌。以前我同屋企人都有黎食,已經越黎越少,d老人家反應慢d,落order慢吞吞,佢地好冇耐性吹你,真係唔掂。
2011-07-24
喜出望外之一......張蘋果綠梳化軟淋淋好好彈, 因為當毫無準備下一個屁股坐落去, 彈~(狀聲詞), 過癮過癮喜出望外之二......價錢之抵, 扒餐都係$24, 凍飲唔洗加錢, 最便宜的早餐由$13起西班牙海鮮奄列早餐 $21, 但我再加$3要由奶油厚多士升級到菠蘿油海鮮奄列, menu話珍宝但我唔係好覺囉......蛋皮煎得香及有脆邊, 幾厚呀......內裏的海鮮類都有些鮮味, 有蝦仁、八爪魚脚仔、蟹柳等等炸薯角炸得脆, 味道都是這樣, 因為不是自製的加$3升級要菠蘿油, 牛油好細塊, 麭面的菠蘿沒有掉下, 証明新鮮。 麵麭不太甜, 麥香宜人別人的牛扒配蘑菇奄列, 聽說牛扒肉味比扒王賣的更好, 而且有手掌般的大小。 反而奄列真是很細塊, 難怪我的是珍宝size凍啡很濃香且滑, 凍茶的茶味重, 都是要加多少少奶來平衡, 總括來說兩者勢均力敵下次再試其他餐吧P.S. 廁所超細(得一格內已經包含廁盆、洗手盆、卷裝厠紙架、洗完手才用的那種厚厠紙及架、垃圾桶仔), 經過前就要避過兩大垃圾箱, 那麽好像有些不便
炸薯角炸得脆, 味道都是這樣, 因為不是自製的

下次再試其他餐吧

2011-01-25
$24 (早餐)
2010-11-03 18 瀏覽
行開長沙灣,肚餓就上左呢間西餐廳試下。人不多,客人多數是學生和在附近返工的人。環境不錯,幾舒服,差在冷氣開到好大,好冷。雞扒薯菜:賣相OK,味道都唔差,差在件雞扒係冷ge,好似煮完擺左好耐咁...牛扒飯:飯係熱,但件扒一樣是冷,而且仲好難咀嚼...牛扒意粉:呢個仲衰...牛扒和意粉都係冷....總括黎講,味道係ok,差在碟碟送到黎都係冷ge..好食都變難食la...客人又唔算好多,不過餐包催左幾次先黎...下次再有機會去試的話,希望d食物係熱架la.....
行開長沙灣,肚餓就上左呢間西餐廳試下。
人不多,客人多數是學生和在附近返工的人。
環境不錯,幾舒服,差在冷氣開到好大,好冷。

牛扒飯:飯係熱,但件扒一樣是冷,而且仲好難咀嚼...

牛扒意粉:呢個仲衰...牛扒和意粉都係冷....
總括黎講,味道係ok,差在碟碟送到黎都係冷ge..
好食都變難食la...
客人又唔算好多,不過餐包催左幾次先黎...
下次再有機會去試的話,
希望d食物係熱架la.....

2009-04-24
今日突然心血來潮去左長沙灣青山道253號的alex's cafe 吃dinner...見佢樓下擺得d display食物幾正咁就一家三口去吃牛排...我叫左個甜到飲唔倒的 "椰香奶茶"....鹹到死既蒜蓉炒雜菜都算喇...最驚人係..我叫左個炸魚鴨胸配 "沙律"...初頭吃都覺得點解d薯仔好似咁多黑色野..咁我都不以為意擺埋一二邊唔食...但係再食下食下...點解d黑色粉越食越多...最後仲見到原來係 "萬寶路拼沙律"...激死左...好嬲好嬲我仲想嘔....>.<.....成支煙頭...仲要係食完既煙頭插係度!!!!!! ( 我就係嬲到唔記得左影低佢 )佢唔收我呢碟野錢...but佢都照收其他law.......我宜家仲反緊胃...真係要同你地講唔好去....!!!!!!!
2010-10-04
(非會員)
2010-08-17 11 瀏覽
咁我總共去左3次喇,整體黎講都唔錯。咁第1次去個陣就食左個芝士焗雞粒飯同紅豆冰,個飯真係即叫即焗,呢樣我鍾意。之後第2次去就係食夜晚既,咁就叫左個牛扒、忌廉湯同什果冰。個餐飽冇乜特別但係個湯真係幾好味,唔會話好稀好稠個d。咁個牛扒就跟沙律喇,真係估佢唔到俾多d配菜我就當係沙律,無奈。但係個什果冰真係惡頂,好甜,成杯野怪怪地咁。之後今日晏就又去食喇。上到去搵位坐低左之後等左陣冇人黎執野,個侍應仲話妹妹,出去埋單就走得架喇,野都未食,走乜?咁今次照舊叫左個芝士焗飯喇,都係咁好味,我個朋友就叫左個焗豬扒飯,再一次見識到即叫即焗,同埋幫我地切埋幾細心。但係個野飲依舊惡頂,咁我個杯就多冰到死,八成都係冰,我個朋友就係個杯好污糟。咁服務呢就男侍應好好多,個女既…真係麻麻。不過真係抵食,焗飯連野飲$23,晚餐就連野飲$45,大家不妨一試
咁我總共去左3次喇,整體黎講都唔錯。

咁服務呢就男侍應好好多,個女既…真係麻麻。

2010-08-02 12 瀏覽
我地2人點了chicken扒餐.由於都幾肚餓關係跟飯.餐湯是酥皮海鮮湯 有魚肉的 .酥皮好脆,湯很正,chicken份量幾大很入味,汁好味 牛扒餐 跟 意粉,牛扒有牛 肉味,不會太淋,意粉ok,不會很淋 最好就是凍和熱飲也不用加錢! 不收加一環境幾好,很抵食,同朋友飲o野傾計幾好,有電視睇的我和我的朋友 也覺得不錯 我 們 會再去食的!

最好就是凍和熱飲也不用加錢! 不收加一
環境幾好,很抵食,同朋友飲o野傾計幾好,有電視睇的
我和我的朋友 也覺得不錯 我 們 會再去食的!

望街境
2010-07-07
望街境
  • chicken, 牛扒
2009-09-23 4 瀏覽
同事請我食生日飯,由於她要探病,所以在長沙灣晩餐.這間餐廳是食西餐,感覺似椰林閣,望過餐牌點了牛扒餐.由於都幾肚餓關係一改以往跟薯菜,今次跟飯.餐湯是酥皮海鮮湯.酥皮香脆,湯有魚肉,雖然知道白湯一向偏杰,只是這個湯實在太杰,如果稀番少少更好.牛扒一如過往食的肉質拿得太犀利,肉質超淋,惜牛扒沒有肉味.其實,平價的餐預了牛肉無味,只是可不可以不用太多鬆肉粉整肉,很難食的呀!飯只有一小個,一個女仔吃也不飽,份量可以加多一點更為理想最晚最好味道的竟是杯凍朱古力,真是好有朱古力味,又唔算甜,好好味道,最好就是凍和熱飲也不用加錢啊服務:收碟幾快手,食完一陣子便有人收取了.待應態度不過不失.唔太好又唔係話太差.

酥皮海鮮湯
凍朱古力
2009-09-04
凍朱古力
2009-08-27 5 瀏覽
我成日都去亞里斯食下午茶,係間唔錯既餐廳,不過人手少又成日換新waiters,所以服務有點亂。如果你兩個人上去吃下午茶,就算人多,有卡位佢都會比卡位你,唔會話要留比三、四位既人,呢樣野幾好。不過好多都係唔熟手既waiter,你叫少冰照比多冰你成日都有。食物便宜,下午茶$24有焗飯而且凍飲唔加$(真係夏天首選)。食物質素尚可,皇牌焗豬扒飯已經無初出時咁好食,焗班腩飯同咖喱焗牛腩就幾好食。乾炒牛河唔係咁好食,油唔夠好、星州炒米ok但少了點。這裡的白飯有點硬,而扒飯汁少,所以很少吃扒飯、炸雞脾薯條以前好好食架,不過最近一次叫,已經改了製法,“炸”經已名存實亡,雞脾表面是燈色,不是炸的,有點像煎的,好難吃。。。