各種的不正宗!鬱悶!嘗了1) 熱乾麵,麵條就不提了,連醬料都是瞎搞的!拜託店主厚道一點,熱乾麵還有湯汁?!不會吧?2) 麻辣粉,除了麻就是鹹味了。。辣呢?我點了大辣的。3) 生煎包,吃過上海的,結果徹底的對這家的失望了。
各種的不正宗!鬱悶!
嘗了

2) 麻辣粉,除了麻就是鹹味了。。辣呢?我點了大辣的。

3) 生煎包,吃過上海的,結果徹底的對這家的失望了。

5 分鐘 (堂食)
2014-02-16 300 瀏覽
一個周末的中午,獨個兒來到這附近覓食,見這間小館子從進去吃過東西,便入內幫襯。桌上的餐牌中有一款「午市優惠套餐」,只售$35,已包「生煎包」或「鍋貼」兩隻、六款麵食中的其中一款和「豆漿」一杯,看來頗為抵食,便不作它想,就叫這個餐來試試。落單之後,過不多時,店中唯一的阿姐才猛然醒起這「午市優惠套餐」只在平日一至五供應,周末周日是沒有得吃的。既然這樣,那便唯有平餐變貴餐,退而求其次,改叫另一款「麵食餐」吧!這兩款套餐有何不同?食物的選擇種類和份量上都有分別。首先是包點的選擇從兩款增加至五款,而且每款都由兩隻變成四隻。此外,麵食除有八款選擇外,還可以揀水餃或抄手,每款都有八隻之多。甚至連飲品,也可以在豆漿以外,揀可樂或酸辣湯。而我的選擇,則是「紅油抄手」、「擔擔麵」和「豆漿」。「紅油抄手」的餛飩皮偏厚,紅油味道欠佳,水準甚是一般。「擔擔麵」不知下了甚麼材料,不多像平日吃慣的味道,自己一向喜愛的麻醬香味和味道也不突出,自己實在不多喜歡。較好的反而是「豆漿」。豆味雖不太濃,味道尚可,相比起「擔擔麵」和「抄手」,已是較佳的出品。這間京川滬小店,第一次光顧的印象,不大好呢!

而我的選擇,則是「紅油抄手」、「擔擔麵」和「豆漿」。

紅油抄手」的餛飩皮偏厚,紅油味道欠佳,水準甚是一般
這間京川滬小店,第一次光顧的印象,不大好呢!
2014-01-10 211 瀏覽
只是用了兩個人58元的晩飯,不能想信的太便宜了!一個套餐有三個菜,鍋貼及生煎包,北京炸醬麵及四川擔擔面,紅豆沙角。吃鍋貼的感覺好像在吃水餃一樣,只是稍微硬一點。生煎包就沒有湯在裡面,皮較為厚一點。北京炸醬麵及四川擔擔面:北京炸醬麵的面配料有點怪怪的,我們點了不辣,好像沒有什麼味道, 就算是鹹味也沒有。四川擔擔面感覺好很多,跟我們之前吃的有點像。最奇怪的地方是兩個面底都是用同一個來做。最後是紅豆沙角,裡面挺多紅豆,但是我們覺得太油了,炸得太多。勝價比高,但是食物質素就一般般
只是用了兩個人58元的晩飯,不能想信的太便宜了!
鍋貼及生煎包
北京炸醬麵
四川擔擔面
紅豆沙角
勝價比高,但是食物質素就一般般
2014-01-08
四川擔擔面
2013-12-11 151 瀏覽
原本想幫襯「阿純山東餃子」,但多得車軚人,吸引左一大班盲炳搶食,唯有另覓場地行經呢間「京川滬」決定比多次機會佢生煎飽x4 + 麵/餃 + 豆漿 套餐$48x2生煎包--仲有少許肉汁,不過煎得好好好硬!! 老人家絕對唔0岩食乾麵--老實講,無乜味,少少麻醬、少少辣油、少少酸豆角... 因為太肚餓,所以食哂椰菜豬肉餃--幾厚皮、有點硬;又係無乜味呢餐$98 (2人),真係好抵,因為我地到夜晚都仲係好飽... 真係可以一餐當兩餐食
行經呢間「京川滬」決定比多次機會佢

生煎飽x4 + 麵/餃 + 豆漿 套餐$48x2
椰菜豬肉餃--幾厚皮、有點硬;又係無乜味

真係可以一餐當兩餐食
2013-12-07
2013-10-20 114 瀏覽
掛住雞絲粉皮趁住上堂前半粒鐘嚟速食下午茶雖然我真係幾鍾意嚟呢度食但真係唔明點解其他人對佢食評偏向負面  今日我搵到答案 :嚟咗好幾次我都係食雞絲粉皮同小籠包當然小籠包唔係次次都吟好食有時肉涵唔夠鮮甜有種 " 臭豬味 " 或許 我實在太喜歡這裡蒜泥清瓜底的雞絲粉皮令我次次都來吃同一樣的東西今日心血來潮都想試吓生煎包賣相一般 ...經我修飾之後 靚仔灑呢 ?個底煎得好靚煎濃得好適中點解  ... 中間真係一滴湯汁都無 ?!!!怪唔知d人唔鍾意囉 ...其實如果平日鍾意食開香口野都覺呢個味道幾好又脆喎中間的肉調味也不錯我想起荃灣個間 "祥興記 "http://www.openrice.com/restaurant/sr2.htm?shopid=135161個度有爆汁生煎包口感真係唔同 d ! 脆中又帶軟不過香港人都係 " 受軟唔受硬" 吧 !哈哈...
掛住雞絲粉皮

嚟咗好幾次
我都係食雞絲粉皮同小籠包
當然小籠包唔係次次都吟好食
有時肉涵唔夠鮮甜
有種 " 臭豬味 "

或許 我實在太喜歡這裡蒜泥清瓜底的雞絲粉皮
令我次次都來吃同一樣的東西

今日心血來潮
都想試吓生煎包
生煎包
賣相一般 ...
經我修飾之後

靚仔灑呢 ?

個底煎得好靚
煎濃得好適中
點解  ... 中間真係一滴湯汁都無 ?!!!
怪唔知d人唔鍾意囉 ...
其實
如果平日鍾意食開香口野
都覺呢個味道幾好
又脆喎
中間的肉調味也不錯

我想起荃灣個間 "祥興記 "
個度有爆汁生煎包
口感真係唔同 d !

脆中又帶軟

不過香港人都係 " 受軟唔受硬" 吧 !
哈哈...
2013-10-12
昨晚係北角 蕃薯苗食過雞絲粉皮同小籠包今日嚟開太子比我發現呢間一直想嚟小店原來就在這裡(我以為在旺角)雖然呢度出名生煎包但我都係食番我的至愛而且呢度有自選餐小點 拼 麵/雞絲粉皮再送飲品當然有豆漿.咖啡茶仲有罐裝可樂 話都無吟快就有得食呢度雞絲粉皮有別其他店舖青瓜並非切絲而係蒜泥青瓜嚟 !所以無吟多肥膩麻醬食落好清新啊 ! 粉皮又滑又彈呢雞絲好香啊 唔再係我比小狗狗食個d白拾急凍雞柳係肥小小去皮雞脾柳香滑好多睇may姐節目見佢地係大陸食 24摺小籠包超正啊 !呢度都有19摺所以個皮都好皺啊 !好薄好透皮但又唔易穿 !肉好鮮甜 真係超級好食 !!!所以我之後又再嚟 !因田為呢度係小店只宜食不宜慢慢享受
昨晚係北角 蕃薯苗
食過雞絲粉皮同小籠包

今日嚟開太子
比我發現呢間一直想嚟小店
原來就在這裡
(我以為在旺角)

雖然呢度出名生煎包

話都無吟快就有得食
呢度雞絲粉皮
有別其他店舖
青瓜並非切絲
而係蒜泥青瓜嚟 !
所以無吟多肥膩麻醬
食落好清新啊 !

粉皮又滑又彈
睇may姐節目
見佢地係大陸食 24摺小籠包
超正啊 !
呢度都有19摺
所以個皮都好皺啊 !
好薄好透皮
但又唔易穿 !
肉好鮮甜

真係超級好食 !!!

所以我之後又再嚟 !
因田為呢度係小店
只宜食不宜慢慢享受
2013-09-14
自選麵餐
2013-09-11 69 瀏覽
一般香港人有一種嚴重的缺陷,就是如緣野仙蹤裡的機械人一樣,都沒有「心」。因為社會壓迫的風氣,大部份人眼中就只有金錢,如一眾食店,又有幾多間會鑽研味道,精益求精,力求創新?難道大X樂,大快X又會嗎?當然不會,他們只是隨便找點東西餵飽人們就算,有「心」嗎?當然沒有。可能你又會說,要是沒有「心」,為何又要定期出一些新款式的菜式呢?明顯他們這個行為只是向大眾提供新鮮感,從而吸納更多顧客,以及以新菜昂貴的價錢賺取更多營業額。「this city is dying! you know?」所以在這個死城中,尋找謹餘的有心食肆已算是我的副業。表揚他們,不是為了其他原因,只是想告訴他們:「你們所付出的努力,是有人看到,有人知道的,你們花上血汗所創出的成果,是有人會欣賞,有人會支持的。所以不要放棄那顆貴重的『心』,繼續奮鬥下去啊!」然後今天,我就來到一家之前經過又無緣光臨的食店,再留意一下裡面的簡單的裝修,而且只有幾張小桌,心想應該不會太差吧。看看牆上的雜誌海報,都一致推介這裡的「爆汁生煎包」,就叫個生煎包拼小籠包的套餐嘗嘗吧!首先來到的是小籠包,相中物雖有殘缺,但現在有得看,總比沒有好吧?就賣相而言,它
難道大X樂,大快X又會嗎?
就賣相而言,它並不出色,表層看來又乾又厚,想必裡面絕對無半滴肉汁。但單看外貌就下定論是不對的,我連忙再吃一口,豈料…
居然真的和想象一樣,外層乾得如放冷了的饅頭外皮一樣,包的底部更因此而破開,可是連半滴湯汁也沒有滲出,肉更是行貨,還帶著一種微酸,連超市的急凍小籠包也做得比它好。
也罷,也許小籠包出了點意外罷了,讓我期待一下這裡的名菜:「爆汁生煎包」吧!
食物一上檯,我快快的夾一件,一口咬下去…
好熱啊!
但我很心水清,這並非一種新鮮的熱,咬開後,只見它的內部非常畸形,再吃一口…
口感非常強韌,當中的水份一切如被蒸發一樣,會造成這種現象,明顯只有一個原因,就是「微波爐」。
而味道方面,已經被多方要蹂躪過的可憐食物,味道根本就不可能好吃到哪裡,根本就是求其之作,我甚至還認為這家店根本正侮辱著客人。
讓我們來看看吃完這碟爆汁小籠包後,碟子上還剩下什麼吧。
看來非常整潔,但汁呢?汁在哪?當然是一滴也沒有啦!
這家店是差,而且非常差,但我告訴你在這個城市中,這種店要多少有多少,原因在何?
四個字:「不思進取」,因為得過小小成功就興奮得自以為是,且從不反省,最終只認同自己的一套,不求改變,食老本!
同時這也就是香港人的最大特色與弊病,只要能混口飯吃,其他的事如質素,意志甚至榮譽都可視之如無物,還能賺錢就萬事ok。
這種精神正在腐蝕這個城市,如每人都不醒覺,繼續行這一套,等著這個城市的…無疑就只有滅亡之路。
2013-08-18
2013-08-26 53 瀏覽
這次同事買了團購 $58 二人餐 超抵呀!!每人都只是 $ 29 而已… 希望吃得飽囉 哈哈XD店面蠻少一間 大概只坐得下十幾個人而且都幾迫 比較像是外賣店 位子不多的樣子團購包含了兩碗自選的麵食 所以我們選了《麵》麵質是不錯 彈牙中帶一點QQ的口感只是調味料中 花生香味不夠 肉燥又不夠香《雞翼涼麵》的雞翼是鹵水的 蠻入味的喔但是涼麵的醬汁是有點帶酸的 跟肉燥不是很搭還可以選兩個小菜, 所以就選特別一點的囉《醬骨架》好大一個骨頭耶 幾乎沒有肉因為骨頭和肉的比例是8比2 但味道是不錯的《口水雞》是兩大塊 看似好乾柴的肉質但是面上紅紅的醬汁 好香喔 又不會太辣的配在一起吃之後 竟然肉沒那麼乾柴了耶團購還有包兩隻水煎包和兩隻餃子《水煎包》外皮乾乾硬硬的 裡面的餡蠻油的《餃子》外皮蠻薄的 但是裡面是我不喜歡的韭菜最傻眼的是…竟然是用微波爐番熱的…@@!!
這次同事買了團購 $58 二人餐 超抵呀!!
每人都只是 $ 29 而已… 希望吃得飽囉 哈哈XD
店面蠻少一間 大概只坐得下十幾個人
而且都幾迫 比較像是外賣店 位子不多的樣子
團購包含了兩碗自選的麵食 所以我們選了
《麵》麵質是不錯 彈牙中帶一點QQ的口感
只是調味料中 花生香味不夠 肉燥又不夠香
《雞翼涼麵》的雞翼是鹵水的 蠻入味的喔
但是涼麵的醬汁是有點帶酸的 跟肉燥不是很搭
還可以選兩個小菜, 所以就選特別一點的囉
《醬骨架》好大一個骨頭耶 幾乎沒有肉
因為骨頭和肉的比例是8比2 但味道是不錯的
《口水雞》是兩大塊 看似好乾柴的肉質
但是面上紅紅的醬汁 好香喔 又不會太辣的
配在一起吃之後 竟然肉沒那麼乾柴了耶
團購還有包兩隻水煎包和兩隻餃子
《水煎包》外皮乾乾硬硬的 裡面的餡蠻油的
《餃子》外皮蠻薄的 但是裡面是我不喜歡的韭菜
最傻眼的是…竟然是用微波爐番熱的…@@!!
2013-08-13 49 瀏覽
話說上課前諗住求祈搵間餐廳醫下肚....一路上都有不少食店,朋友見呢間野都有D人,又有空位,諗都無諗入左去喇~分別叫左2個一人餐,我食担担面+紅油抄手,朋友點左酸辣湯面+小籠包。小籠包: 先上,皮厚,無乜湯,唔明點解牆上勁多報紙報導話佢小籠包出名好食,又有好多層組成。分明就係一層好厚既皮.....担担面: 講明四川担担面,但係係粗面、得D肉絲、炸菜同埋紅色既醬,完全推返担担面既做法。成碗野勁咸,只充斥住紅色醬既味(勁重花椒味),食完成個口得呢陣味,蓋左全部味蕾。飲豆漿唔覺有豆漿味,花椒味久久不能散去。紅油抄手: 基本上係辣油抄手,好細粒。內裡肉味可接受。酸辣湯面: 本人不食酸辣,朋友都覺得唔掂呀....總括黎講......呢間野係....唔合格囉~
話說上課前諗住求祈搵間餐廳醫下肚....

分明就係一層好厚既皮.....

飲豆漿唔覺有豆漿味,花椒味久久不能散去。

紅油抄手: 基本上係辣油抄手,好細粒。內裡肉味可接受。

酸辣湯面: 本人不食酸辣,朋友都覺得唔掂呀....

總括黎講......呢間野係....唔合格囉~

題外話/補充資料: 見到佢出團購,老實講團購個價係好平,但佢既食物質素都唔值呢個價囉,希望大家在團購時都先查查間野得唔得先好買,唔好浪費金錢呀!
2013-07-03
2013-06-23 39 瀏覽
這次是買了個團購2人餐,可惜無論是團購雖平,以HKD22便有2人份量,但全部味道好一般。終於找到間店的位置。外賣全套2人餐回家,只售HKD22。重慶口水雞酸辣粉,這個味道好怪。炸醬麵,一點香味都沒有。脆皮鍋貼,皮厚又不脆,餃口又沒有肉汁,但算是較為最易入口的一款食物。因為鍋貼不夠,所以給了2隻生煎包,但個生煎包皮太厚了,真的不願食入口了。

終於找到間店的位置。
外賣全套2人餐回家,只售HKD22。
重慶口水雞酸辣粉,這個味道好怪。
炸醬麵,一點香味都沒有。
15 分鐘 (外賣自取)
2013-05-01 17 瀏覽
原本諗住食砵蘭街第一腸粉不過太多人,於是行左落黎呢間鋪睇睇先前既食評麻麻,唔抱太大期望喇,但係食落都唔係差丫😋叫左個醬骨架套餐$78,兩件醬骨架大大件,附上膠手套俾你拆骨😁都幾入味丫!4件生煎包剛剛出爐,汁就唔算多但係熱辣辣食都幾正👍8隻椰菜餃子就淡淡地口,但係點D陳醋同豆瓣醬剛剛巧😜甜品係桂花酒小丸子,第一次食冇比較過其他,入口酒味都濃食番兩粒丸子溝和,唔錯唔錯👍
原本諗住食砵蘭街第一腸粉不過太多人,於是行左落黎呢間鋪
睇睇先前既食評麻麻,唔抱太大期望喇,但係食落都唔係差丫😋
2013-05-01
  • 醬骨架,桂花酒丸子
2013-04-01 19 瀏覽
今日去金魚街買野,泊完車揾野食,行過見到有生煎包食,睇圖同我係上海食架小楊生煎好似,都係反轉黎煎,所以就試下。我兩個人叫左生煎包,小籠包,涼麵,紅油抄手。先講生煎包,細粒到同小籠包一樣size,皮厚,無湯汁係裏面,煎得又唔夠脆。完全唔得,更加唔好同上海架小楊比。小籠包,皮厚,肉大粒,又係裏面無湯汁。涼麵,面可以係未煮好,仲係一舊舊。紅油炒手,雲吞加辣椒油,無野好講。

我兩個人叫左生煎包,小籠包,涼麵,紅油抄手。

小籠包,皮厚,肉大粒,又係裏面無湯汁。

涼麵,面可以係未煮好,仲係一舊舊。

紅油炒手,雲吞加辣椒油,無野好講。

2013-04-01
2013-03-31 7 瀏覽
Since my last visit, the tiny joint has expanded from a 6 seat shop to a slightly bigger joint.★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★Ribs in sauce:They provide you with gloves and a bag for the bones.I have tried this before but this time the meat was not that soft and it did not come off the bones easily.★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★Pearl rice dumplings:These were minced pork balls covered in moist soft glutinous rice.They are exactly like Shanghai dumplings but covered in glutinous rice.The glutinous rice on the o
Ribs in sauce:
Pearl rice dumplings:
The glutinous rice on the outside was really soft and moist it reminded me of wrapped glutinous rice.
Anyway, they taste really nice after you dip them with the magic chili bean sauce provided on the table.
Beancurd sheets with kelp:
The beancurd sheets and kelp were well seasoned with vinegar but the beancurd sheets could have been softer.
★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★☆★
題外話/補充資料: ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ [b]Price:[/b] $90 [b]Service:[/b] OK [b]Service charge:[/b] no [b]Yummy factor:[/b] Could be better [b]English Menu:[/b] Yes [b]Hazards:[/b] Slippery greased floors especially if you are wearing rubber soles ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎ⓢⓤⓟⓔⓡⓢⓤⓟⓔⓡⓖⓘⓡⓛ◎
2013-03-18 18 瀏覽
今日放下午, 同老公從團購之中買了這間店的coupon,$58 二人餐有1. 點心: 我地選了兩件煎餃同生煎包, 其實味道不錯, 只是份量很少, 生煎包個皮硬左D2. 麵食兩款: 我選了酸辣面, 其實味道都ok, 只是湯的料比較單調, 而老公選的乾伴麵相子不太討好, 我見佢咁細碗都食唔哂, 就知咩事.3. 蒜泥青瓜: 難食, 太酸, 青瓜又唔爽4. 豆漿兩杯其實$58蚊食咁既野, 又唔可以話太差, 只是唔多唔少都有些失望, 因為份量每樣都好少, 食完都唔太夠飽,但見老闆娘好落力, 一腳踢, 真係辛苦,好在係團購, 否則正價得話都真係有些貴....
今日放下午, 同老公從團購之中買了這間店的coupon,
$58 二人餐有
3. 蒜泥青瓜: 難食, 太酸, 青瓜又唔爽

4. 豆漿兩杯

因為份量每樣都好少, 食完都唔太夠飽,
但見老闆娘好落力, 一腳踢, 真係辛苦,
好在係團購, 否則正價得話都真係有些貴....
算了吧,一直聽到你門的食評多數是人為控制,現在終於明白了你們的運作,以後也不會再在這裡寫食評,反而在forum上寫自由很多,再見~原本唔想寫食評, 但係真係未試過咁差. 先前見團購有就買黎試下啦, 點知奶野, 話就話"嚐盡招牌流汁生煎包、脆皮鍋貼、豆漿,榮膺2012年《新假期飲食一番》全港必吃食店", 點知生煎包又細粒無汁, 脆皮鍋貼D皮好硬, 生煎包唔好諗住好似以前食個D大大件又熱辣辣咁, 只係比雲吞大少少, 見佢間舖無人, 諗住係堂食快快脆脆食完就算, 點知唔可以, 個場無人好心就俾人坐係到食下有D人氣啦, 咁算囉, 我囉出街食, 仲有一張Coupon, 真係好後悔買兩張

2013-02-28
2 分鐘 (外賣自取)