2016-09-11
行街行到肚餓,又未到dinner時間,去食返啲甜野補充返體力先!我地一致決定再去食呢間抹茶甜品店!我地約5點左右去到,等左大約15分鐘就可以入座。我地好好彩地被安排坐卡位,半封閉式,好有privacy。因為之前食過同埋等位個陣已經決定左食咩,所以一坐低就落order啦😬1. 法式聖馬克抹茶蛋糕 加自選茶 $108 蛋糕一層一層好有層次呀!味道有層次之餘更有多重口感。抹茶芝士蛋糕質地好扎實,好綿密,抹茶味頗突出的。配上紅豆、mochi 同抹茶雪糕食口感更豐富!桃味焙茶 呢一set茶喺跟餐嘅,有多種口味。呢set茶設備齊全,仲付上詳細指示(guidelines) 教你點泡茶。仲遞上計時器,好細心,感覺好一絲不苟。茶有淡淡嘅桃味果香,而每啖茶都有回甘,焙茶味濃唔會苦,怕茶苦澀味嘅朋友可以試試!2. 抹茶沙冰雪糕 $58呢杯沙冰真係透心涼!奶味同茶味balance得好好!甜味適中,沙冰打得夠幻細,將雪糕融入沙冰提升滑度,正!今次第二次食,仍然滿意,下次去銅鑼灣行街食再食!