2016-09-11 765 瀏覽
行街行到肚餓,又未到dinner時間,去食返啲甜野補充返體力先!我地一致決定再去食呢間抹茶甜品店!我地約5點左右去到,等左大約15分鐘就可以入座。我地好好彩地被安排坐卡位,半封閉式,好有privacy。因為之前食過同埋等位個陣已經決定左食咩,所以一坐低就落order啦😬1. 法式聖馬克抹茶蛋糕 加自選茶 $108 蛋糕一層一層好有層次呀!味道有層次之餘更有多重口感。抹茶芝士蛋糕質地好扎實,好綿密,抹茶味頗突出的。配上紅豆、mochi 同抹茶雪糕食口感更豐富!桃味焙茶 呢一set茶喺跟餐嘅,有多種口味。呢set茶設備齊全,仲付上詳細指示(guidelines) 教你點泡茶。仲遞上計時器,好細心,感覺好一絲不苟。茶有淡淡嘅桃味果香,而每啖茶都有回甘,焙茶味濃唔會苦,怕茶苦澀味嘅朋友可以試試!2. 抹茶沙冰雪糕 $58呢杯沙冰真係透心涼!奶味同茶味balance得好好!甜味適中,沙冰打得夠幻細,將雪糕融入沙冰提升滑度,正!今次第二次食,仍然滿意,下次去銅鑼灣行街食再食!
我地好好彩地被安排坐卡位,半封閉式,好有privacy。

1. 法式聖馬克抹茶蛋糕 加自選茶 $108
桃味焙茶
2. 抹茶沙冰雪糕 $58
今次第二次食,仍然滿意,下次去銅鑼灣行街食再食!

2016-09-11 243 瀏覽
系銅鑼灣逛左希慎,見京林屋不用等位,當時把握機會啦!攻瑰蘋果煎茶很香蘋果香,煎茶顏色不會深,淡淡的綠很幽香!法式聖馬克抹茶蛋糕set $108這件聖馬克抹茶蛋糕超驚喜,茶香幼滑!還有白肉紅荳抹茶雪糕相伴,每啖都吃到幸福的感覺!特製林屋抹茶餡蜜$98抹茶餡蜜煙煙靭靭!吃了美味的甜點,心情會大好!
系銅鑼灣逛左希慎,見京林屋不用等位,當時把握機會啦!

攻瑰蘋果煎茶
很香蘋果香,煎茶顏色不會深,淡淡的綠很幽香!
法式聖馬克抹茶蛋糕set $108
這件聖馬克抹茶蛋糕超驚喜,茶香幼滑!
還有白肉紅荳抹茶雪糕相伴,每啖都吃到幸福的感覺!
特製林屋抹茶餡蜜$98
抹茶餡蜜煙煙靭靭!

吃了美味的甜點,心情會大好!
  • 法式聖馬克抹茶蛋糕
2016-09-09 364 瀏覽
今日同同事講開約左朋友黎食京林屋,佢第一句已經同我講,果度好多人架喎,成日都見到有人排隊。搞到我嚇一嚇,收左工咩都唔理,沖左過去拎位先。好彩,7點去到果陣都仲OK唔使等位住,入面仲有少少吉位。抹茶蕎麥麵    $78由於岩岩收工既關係,點都要點2個麵食飽一飽肚既。未試過抹茶既蕎麥麵,等我試下新野先。賣相好吸引,綠茶色既冷麵,另外有個醬汁俾你沾黎。夏天食涼涼地都唔錯,不過可惜麵既味道比較淡,唔係好食到有咩特別。可能我對佢期望太高,反而感覺一般。讚岐烏冬    $68雖然抹茶蕎麥麵令我有D失望,但係呢個讚岐烏冬俾返驚喜我,唔怪得D人成日都話無期望係好D。本人只係為左點個熱食而點,賣相雖然有D平凡,無特別既配料,只係得兩塊魚餅同埋紫菜絲,但係湯底好夠味,烏冬夠哂彈牙,我承認我唔應該因為佢既外表平凡而對佢有偏見,食物果然都係講內涵香港限定   $98既然係香港限定,又點可以唔試下。首先個賣相已經引死人喇,層次鮮明,咩都有,綠茶雪糕、蛋糕、蕨餅、紅豆、白玉、寒天...綠茶味夠哂濃郁,但係唔會苦,而且有蕨餅、白玉果D增加個口感,成杯甜品既味道都好夾,簡直透心涼!雪山    $108呢個雪山既siz
好彩,7點去到果陣都仲OK唔使等位住,入面仲有少少吉位。
抹茶蕎麥麵    $78

讚岐烏冬    $68

香港限定   $98

雪山    $108

呢個雪山既size十分巨型,食之不盡既刨冰,食左好耐都好似無咩點郁過咁,最頂有舊綠茶雪糕,側邊有2粒白玉,同埋最入面有D蕨餅,不過可惜佢真係純用冰去整,除左係食緊冰之外,都仲係冰,基本係無味既,食食下會覺得好寡,跟住就好想放棄。個人黎講,我鐘意韓式冰多D,因為多D唔同口味,唔會好似齋食冰咁。
每個客人都會有包濕紙巾,方便你食完甜品有時會唔覺意整到痴笠笠,呢個時候抹一抹,就唔使食食下又要搵廁所洗手咁煩。
2016-08-05
2016-09-09 266 瀏覽
和朋友相約在hysan place逛街,逛累了朋友提議找個地方吃個下午茶休息。我突然想起半年前去過的京林屋,當時吃過的抹茶甜品水準甚高,令人難忘,於是我提議上6/F京林屋,看看質素能否保持,順便休息一下。想不到平日下午4時左右,店内居然仍坐滿8成的顧客,看來京林屋這股抹茶熱潮絲毫沒有減退。對上次吃的抹茶半月布丁($56)印象深刻,故這次指定encore。布丁滑溜依舊,可是味道上卻和上次吃時的質素有頗大的出入。抹茶味欠濃郁,略嫌薄弱了一點,而且奶味過重,蓋過了抹茶的回甘,最奇怪的是吃到有點膠膠的味道,實在大減分數。上次來試過了香港限定芭菲,今次便來試試另一款芭菲- 林屋抹茶芭菲($88)這款芭菲是日本京林屋的招牌,果然比起香港限定那款味道更佳呢。芭菲材料豐富,有抹茶雪糕,忌廉,抹茶果凍,紅豆,丸子,還有香甜的啤梨果肉,賣相吸引。當中值得一讚的是抹茶雪糕比上次更有進步,入口軟滑,抹茶甘苦味突出,抹茶控表示滿足。而士多啤梨果肉酸酸甜甜,配上抹茶紅豆非常配合,甚有火花。抹茶果凍亦滑溜可口,同樣出色。抹茶蕨餅($88)蕨餅是我的最愛,每次在抹茶甜品店看到都一定會點(雖然香港實在不多地方有提供)。

抹茶蕨餅($88)
蕨餅是我的最愛,每次在抹茶甜品店看到都一定會點(雖然香港實在不多地方有提供)。最喜歡京林屋的蕨餅沒有限量發售,所以什麽時候來都可以吃得到。蕨餅依然滑溜Q彈,配上甜甜黑蜜和略帶甘苦的抹茶粉同吃,滋味無比。
是次重臨,除了布丁較為失望之外,京林屋整體抹茶甜品質素依然保持到,尤其林屋抹茶芭菲,有驚喜。
  • 林屋抹茶芭菲
2016-09-07 197 瀏覽
吃完晚餐當然要食個甜品才夠滿足,朋友介紹到Hysan食綠茶甜品,因為時間尚早不用等位,來兩杯店輔推介:香港限定 $98 及特製林屋抹茶 餡密,綠茶味道超濃,比得上日本吃到的味道,好味道呀
2016-08-30
$110 (宵夜)
  • 特製林屋抹茶餡蜜
2016-09-05 189 瀏覽
今午走到京林屋,本打算回味抹茶喬麥麵,發現她推出了烏冬新食事,沒有不嚐新的理由。除了硬身餐牌外,多了一張過膠彩色單張,印上五款麵的選擇,頭兩款是吃過的冷熱喬麥麵,下面三款方才是新花樣,讚歧冷熱烏冬各一及稻庭烏冬,服務員告知現只有冷麵冷烏冬供應,亦沒有問及原來,周六一時光顧,也許只會因為過早,不可能過遲,或者是爐灶出了問題。讚歧冷烏冬擺設及配料皆與抹茶喬麥麵相似,酸蘿蔔、芥末、日本花菇仔、蘿蔔蓉及冷麵汁。烏冬外表雪白有光澤,入口煙韌有力,滑溜富黏性,沾上紫菜同吃添鹹香,亦掛汁,口感非常好。現在除了冷麵外,亦有美味烏冬,午餐有選擇。

讚歧冷烏冬

現在除了冷麵外,亦有美味烏冬,午餐有選擇。
2016-08-27
2016-09-02 184 瀏覽
已經是第二次來京林屋了,想再來的原因,除了想吃綠茶,還很喜歡這裏的環境。 中秋節還推出了精緻玉兔月餅禮盒。 裝修還是一樣以木色為主,天花板上掛滿白色的樹木。今次選擇下午時間來,沒有太多客人。 翻開menu盡是抹茶的食物,蛋糕、雪糕、芭菲、蕨餅、布丁、麵類及茶類,種類都頗多。 抹茶蕎麥麵 (熱) $78 之前試過冷的蕎麥麵,所以今天嚐嚐熱的,配菜有醃蘿蔔,湯內有很多小蘑菇,上面灑上紫菜絲,蕎麥麵的抹茶味不算太濃,但麵質彈牙爽口,湯底味道帶有咸香,感覺剛剛好又不會太咸,熱食的麵質比冷食腍身一點,整體都是很好吃。 培茶啫喱雪糕 $58 培茶是星期五、六及日限定的,難得星期日來,所以必試。影完相後要快點吃,因為雪糕很快溶,軟雪糕很幼滑,除了培茶的味道外還帶有一點奶香,感覺甜甜的,底下還有培茶的啫喱,有點像涼粉。 迷你抹茶芭菲。配自選茶 $98 之前吃過香港限定的芭菲,今次試試迷你版,內有白玉、蕨餅、紅豆、啫喱及士多啤梨醬。蕨餅煙煙韌韌,入口濕潤,沾上抹茶雪糕後很香抹茶味。 抹茶雪糕十分香滑,抹茶味道不算很突出,反而奶味較重一點,內𥚃的紅豆夠甜,白玉軟身又有嚼勁,每層都可吃

中秋節還推出了精緻玉兔月餅禮盒。

迷你抹茶芭菲。配自選茶 $98 之前吃過香港限定的芭菲,今次試試迷你版,內有白玉、蕨餅、紅豆、啫喱及士多啤梨醬。蕨餅煙煙韌韌,入口濕潤,沾上抹茶雪糕後很香抹茶味。 抹茶雪糕十分香滑,抹茶味道不算很突出,反而奶味較重一點,內𥚃的紅豆夠甜,白玉軟身又有嚼勁,每層都可吃到不同的口感,分量少少的很適合女生。

抹茶芝士蛋糕。配自選茶 $108 芝士蛋糕入口黏黏的,芝士味濃郁,雖有點蓋過了抹茶的味道,餅底鬆脆,如抹茶味再濃就屬於質素高的cheese cake。 附有一球抹茶雪糕,吃下帶有抹茶的甘香,夾著旁邊的紅豆及白玉吃也不錯。

選了set可以配一款茶,廚師已預先泡好第一浸茶,聞落去味道已經好香,一壺共可以沖三杯,還附有說明教客人如何泡茶,旁邊的漏斗用來提醒客人茶泡30秒便夠,在這種環境下品茶確實是一個享受。

葡萄煎茶 這杯感覺上比較怪怪的,聞落去葡萄味很甜很出眾,但喝入口好像有點與茶不相配。

桃味培茶 很好飲,飲落清甜有桃的味道,桃的味道不會蓋過茶香,可喝到培茶的清香。

每次來到這個抹茶的天地,都感覺份外輕鬆。
2016-09-01 142 瀏覽
同朋友逛喺希慎附近食完飯盪左入希慎閒逛見到呢間門口有人排緊隊咪裝下個menu有咩食囉原來都係主要食抹茶嘢嘅身為抹茶控嘅我哋當然即刻排隊啦店內環境好闊落舒服好有日本feel抹茶芝士蛋糕Set芝士蛋糕好滑濃濃嘅抹茶味,正焙茶雪糕都唔錯不過個人認為呢間抹茶比較出色P.S. 呢度除左甜品之外仲有綠茶蕎麥麵食㗎!下次可以再嚟試下
同朋友逛喺希慎附近食完飯盪左入希慎閒逛

濃濃嘅抹茶味,正
焙茶雪糕都唔錯
不過個人認為呢間抹茶比較出色

P.S. 呢度除左甜品之外
仲有綠茶蕎麥麵食㗎!
下次可以再嚟試下
茶文化,中日皆有。奈何吾等女生,聞之曰<日本制>,即視為上品!今天與好友逛商場,路過此店,好友即被其門面吸引過來。再看清楚是什麼葫蘆賣什麼藥,原來是日本抹茶甜品店。她寧可付出等候的時間,也堅持要嚐嚐這裡的甜品。大約廿分鐘後,可入內就座了。於日式塌塌米的環境中,可享私人空間。其他客人看不到我仨,我們亦看不到旁人呢!各自選了喜歡的甜品,下單後,她們十分期待。當中二款甜品套餐都配上一款茶。白色陶瓷茶壺,內有茶隔,一體成形。既方便,又可保時茶的原味。個人覺得:金屬茶隔會影響茶味呢!而陶瓷茶壺及茶杯,適用於焗/沏各種類的茶。茶葉經浸泡後,自然張開,釋盡茶味,加上陶瓷茶壺保溫功能顯著,所以用陶瓷茶壺焗茶,可保留茶的原味。看看這泡茶指引,餐廳還會教客人如何泡壺靚茶。一壺不侍二茶,現在則是一杯不侍二茶。 煎茶和紅茶,杯子有明顯分別呢!不同的茶葉要配不同形狀的茶杯? 玫瑰蘋果煎茶:球形杯身,杯口略收 日本紅茶:杯口外張玫瑰蘋果煎茶Sencha Infused with Appleand Rose Flavor  職員介紹,這款茶以果香花香為主,果然如其所述。 視覺:這個球形的杯口略收,難觀茶色,但可使香
茶文化,中日皆有。
奈何吾等女生,聞之曰<日本制>,即視為上品!
今天與好友逛商場,路過此店,好友即被其門面吸引過來。
再看清楚是什麼葫蘆賣什麼藥,原來是日本抹茶甜品店。
她寧可付出等候的時間,也堅持要嚐嚐這裡的甜品
大約廿分鐘後,可入內就座了。
於日式塌塌米的環境中,可享私人空間。
其他客人看不到我仨,我們亦看不到旁人呢!
各自選了喜歡的甜品,下單後,她們十分期待。
陶瓷茶壺,內有茶隔,一體成形。
當中二款甜品套餐都配上一款茶。
白色陶瓷茶壺,內有茶隔,一體成形。
既方便,又可保時茶的原味。
個人覺得:金屬茶隔會影響茶味呢!
而陶瓷茶壺及茶杯,適用於焗/沏各種類的茶。
茶葉經浸泡後,自然張開,釋盡茶味,
看看這泡茶指引,餐廳還會教客人如何泡壺靚茶。
煎茶和紅茶,杯子有明顯分別呢!
一壺不侍二茶,現在則是一杯不侍二茶。
煎茶和紅茶,杯子有明顯分別呢!
不同的茶葉要配不同形狀的茶杯?
玫瑰蘋果煎茶:球形杯身,杯口略收
日本紅茶:杯口外張
玫瑰蘋果煎茶
職員介紹,這款茶以果香花香為主,果然如其所述。
視覺:這個球形的杯口略收,難觀茶色,但可使香氣凝聚在杯口。
嗅覺:品嚐前,鼻子先感到玫瑰蘋果香
味道:然後才到味蕾感受淡淡的茶味。
口感:清新暢快,茶味一過即逝,餘韻不長。
淡淡的茶味,就能襯托出蘋果及玫瑰的香味。
一泡清香,二泡淡香,三泡已無香,茶味淡。
日本紅茶
日本紅茶  Japanese Black Tea
單看名稱,以為類似立X紅茶。
來到眼前的,原來是另一回事。
視覺: 茶杯開口較大,加上白瓷杯做托白,更易觀察茶色:琥珀/赤金。
嗅覺: 把茶杯放近鼻子,香味不明顯
味道: 味蕾第一個感覺~有一點苦澀,但茶的回甘慢慢就出來了,還嚐到微微的花香,有點似烏龍茶/大紅袍的感覺。
口感: 餘韻夠持久,夠醇,即係餘味無窮,齒頰留香。

個人覺得這個日本紅茶,茶味比青綠色的煎茶更持久更濃郁。單單是茶的味道已經很足夠了。
對比玫瑰蘋果煎茶的每次沖泡的顏色吧!
日本紅茶經過三泡仍有茶色及茶味,難怪没有額外加入花果香。
一小壺一小杯的細意品嚐,才可體會這種茶的韻味。
第一泡
第二泡
第三泡
第四泡
茗茶,還需要甜品做襯托呢! 朋友們點了芭菲及法式聖馬克抹茶蛋糕套餐。
蕨餅三種盛
蕨餅三種盛 Hayashiya Assorted Desserts
自己則喜歡這個三合一,可嚐試不同款式。
蕨餅配綠茶粉,綠茶雪糕,白玉配大大粒紅豆。
顏色墨綠的蕨餅,粘度高,顏色翠綠,付有綠茶粉及黑糖。
大大粒紅豆本身不太甜,甜味是以糖漿為主。
白玉很煙韌,帶微微的甜味(米味),要咀嚼多几次,似韓國米糕。綠茶雪糕很滑。
沾上雪糕也不錯呢!
Hong Kong SpecialParfait
這個香港限定芭菲Parfait,一杯之內,有不同配料。
朋友就是要每款都要嚐嚐,所以選這杯芭菲Parfait就真的Perfect。
杯內有蕨餅,白玉,啫喱,Cream,還隱約看到有蛋糕。
芭菲頂部綠色雪糕雪糕內有綠色點點,不知是綠茶粉,還是抹茶粉了!
嚐了一口,真的比甜品套餐的綠茶雪糕更有茶味(甘味)。
回頭再嚐套餐的綠茶雪糕,
反而覺得綠茶雪糕真的很甜呢!
法式聖馬克抹茶蛋糕
法式聖馬克抹茶蛋糕
 Saint-Marc Cake Set
另一位友人,看到店門的新品推廣,所以選了這款。

由於用餐限1小時,大家就在這有限的時間,享受品茶和甜品的樂趣。
應該是說:
女友人沈醉於這裡的日式環境+氣氛。
自己則著重品茗的感覺。
可是茶文化太深奧了!
還是用最直接的方法~親身感受,
以視覺,嗅覺,味覺,感覺
眼+味蕾+鼻子來Feel一Feel吧!

餐廳主動提供清水和紙巾,還有保溫水壺,所以服務比高分。
20 分鐘 (堂食)
下午茶
陶瓷茶壺,內有茶隔,一體成形。
日本紅茶
2016-09-01 120 瀏覽
放工放得早就唔洗等位好肚餓,2個人點左3個麵share 食!熱辣辣嘅稻庭麵!麺唔會覺得好特別,但係口感好滑,湯清甜!其實最正係塊魚餅,鮮甜彈牙凍食烏冬最好味!口感一流,極之彈牙,係我同我老公嘅最愛!佢嘅soy sauce 有wasabi 之外仲可以有蘿蔔溶,令到個汁濃厚好多綠茶面....冇綠茶味!面質係最唔滑,但蕎麥面就係咁!佢最讚係個湯底....面食唔曬!但湯底比我飲曬,咸甜適中!有好多粒可愛嘅小菇菇!唔識形容,但真係好好飲Hahahaha見到出面介紹,所以就叫lee款!嘩,層次堅係好豐富!一層cake, 一層cream,再cake再cream! 個面嘅花紋...原來係蕉糖!甜美唔會太勁!配焦糖味好好味!綠茶雪糕帶回甘味,令你唔會覺得佢太甜!紅豆夠淋夠棉!個冰係勁大個!好彩叫左熱茶!食到好冰時飲一口熱茶真係好chill 呢!冰,正在有得比你自己加茶糖水!但冰唔夠棉!糖水都可以多d! 如果有埋連奶會正d lor ! 個冰食極都唔完,原來個底有好多粒jelly ! Yummy ! 桃熱茶,未飲都已經聞到好香!同聞一樣,飲落都係好香
放工放得早就唔洗等位

好肚餓,2個人點左3個麵share 食!
綠茶雪糕帶回甘味,令你唔會覺得佢太甜!紅豆夠淋夠棉!
桃熱茶,未飲都已經聞到好香!同聞一樣,飲落都係好香
做香港人真係幸福,想食咩好野,只要諗到,就隨時可以食得到。就好似日本抹茶雪糕咁,好選擇真係唔少,除左Via Tokyo,仲有「京林屋」呢條日本過江龍!京林屋位於希慎廣場,我食過東京本店,發覺香港店水準真係拍得住日本,而且呢度裝修雅致,充滿日本風情,令人霎時間好似去左日本咁。今日下午黎到,食甜品前想食下正餐先。讚岐烏冬($68)爽口、香滑,本地烏冬實在無得揮!食既時候,將本菇、蘿蔔蓉同wasabi加入湯汁內,啖啖烏冬都沾上湯汁,冰涼又美味。抹茶蕎麥麵($78),抹茶味唔重,反而紫菜既香味更突出,食法同烏冬一樣,係另一個夏天好選擇。香港限定芭菲($98),材料非常豐富:抹茶雪糕、抹茶蕨餅、糯米丸子、蛋糕、啫喱、紅豆、忌廉、士多啤梨抹茶雪糕香滑,抹茶味濃,有奶香!抹茶芝士蛋糕+熱桃味焙茶($108),抹茶同芝士味好夾,芝士蛋糕好套餐可以自選熱茶,旁邊有個漏斗,俾你計算焗茶既時間,可以沖三杯左右,今日我揀左桃味焙茶,非常有桃香,淡淡既果味,解甜膩一流。
2016-08-27
2016-08-31 101 瀏覽
去開銅鑼灣行街, 行到熱熱地於是就去搜羅下日式甜品, 最後就去左試hysan入面既京林屋。香港限定芭菲 - 抹茶雪糕好濃好滑, 入面仲有紅豆、白玉、厥餅同啫喱, 賣相一流, 女士必定相機先食。特製林屋抹茶全餡蜜 - 入面既厥餅加埋抺茶粉令到口感層次更豐富, 白玉煙煙un un好軟Q, 抹茶雪糕非常香濃, 如果覺得唔夠甜既仲可以加蜜糖。特濃焙茶雪山 - 可以將焙茶雪糕、綿冰同白玉一齊食, 等雪糕溶溶地撈埋冰更好味。食到去底仲會有d啫喱添。同樣, 覺得唔夠甜可以再加蜜糖。抺茶芝士蛋糕set - 芝士同抹茶既比例調教得剛剛好, 味道非常香濃。另外仲會有红豆、白玉同埋抹茶雪糕, 夾埋一齊食口感更好。跟set既萄葡煎茶

跟set既萄葡煎茶
2016-08-31 69 瀏覽
有一間位於銅鑼灣希慎中心的甜品店,感覺有點跟那一層格格不入,因為整層都是在賣化妝品的。吃了一個焙茶味道的冰,2個人分享,每位都要$50左右,甜品來說其實並不便宜。來到的時候都很大堆頭,就是表面有很多冰,只有淡淡的茶味。吃了好久外面的冰,才吃到裡面的東西,當時候都差不多飽了。另外配上一個焙茶汁的小杯,倒上冰上感覺還不錯,香香的。吃到裡面十分濃郁,跟外面的清淡有完全相反我感覺,可是這時已經無心戀戰,因為吃冰吃飽了如果把裡面的汁倒出去,一定會很好吃。可惜一開始太大件,先要吃外面的冰,裡面也有一些焙茶jelly,沒什麼味道但還爽的。也有我愛吃的麻糬仔和紅豆,可惜是飽了,也不覺得配料有什麼太特別..

2016-08-31 146 瀏覽
作為一個抹茶控,只要任何食品加上抹茶兩個字, 例如抹茶鳥結糖, 抹茶朱古力, 抹茶鮮奶, 抹茶雪糕, 抹茶蛋糕, 全部都唔會放過. 當香港開咗一間又一間嘅抹茶甜品屋, 真的不得了, 成間餐廳所有食品都想放入口.上次小試牛刀食過好懷念抹茶芭菲, 今次相約好姊妹一齊試多啲唔同食品.林屋抹茶芭菲由上層開始數有抹茶硬雪糕, 忌廉, 白玉, 抹茶啫喱, 抹茶軟雪糕, 白桃, 再抹茶啫喱. 好喜歡佢抹茶味濃而不苦, 抹茶味同甜味平衡.抹茶蕨餅口感煙韌, 比抹茶啫喱味道更濃更煙韌, 加上抹茶粉黑蜜同食, 散發少少回甘抹茶味, 味道由久.抹茶芝士蛋糕套餐有一件抹茶芝士蛋糕, 一球抹茶硬雪糕, 白玉同紅豆蓉. 抹茶芝士蛋糕芝士味濃烈抹茶味相對比較淡. 跟餐可以選擇熱或凍煎茶. 葡萄煎茶可冲三次, 有葡萄香味但煎茶味太淡.作為晚餐點都要有碳水化合物打底, 抹茶蒿麥麵味道尚可, 有少少唔夠凍同煙韌.作為一間抹茶甜品屋, 佢產品好多樣化, 下次可以再試其他產品.

2016-08-09
2016-08-30 197 瀏覽
今日會合女友往銅鑼灣希慎京林屋食lunch, 我們點了讚歧烏冬, 凍玫瑰蘋果煎茶 、冷蕎麥面、抹茶卷蛋和黑豆茶, 讚歧烏冬湯底香濃, 烏冬好香、腐皮和鳴門卷彈牙爽滑;凍玫瑰蘋果煎茶, 玫瑰味香、蘋果茶茶味剛剛好;冷蕎麥面面條爽滑, 冷蘿蔔清甜、配上芥茉更突出蕎麥面和綠茶香味;抹茶卷蛋, 卷蛋茶味軟綿香甜, 綠茶雪糕茶味好香、紅荳味好香甜和白玉好彈牙, 美味的甜品組合;最後黑豆茶好香, 有點似咖啡味, 茶味好香, 職員教我們沖泡技巧, 煎茶味好好飲,好有格調的午餐。
黑豆茶
冷蕎麥面