2016-10-11 197 瀏覽
今日同朋友行銅鑼灣, 下就食左野,夜晚個餐唔想太heavy,界乎於想食正餐同甜品之間。咁岩我哋兩個都係抺茶控,於是我哋去咗喺希慎廣場6樓既京都屋。入到去,發現有蕎麥麵食,可以當晚餐食完先食甜品。款款甜品都好吸引,樣樣都想叫,最後我哋叫咗一個咸食,三個甜食(所以話女人食甜品有第二個胃)。除左抺茶,京都屋亦主打焙茶,但我哋係忠心既抺茶粉絲,所以全部都叫咗抺茶。之後,上咗兩set甜品,所以會配兩種茶。第一set係抺茶芝士蛋糕配茶($108),第二set 係迷你抺茶芭菲配茶($98)。秘製抹茶蕨餅($88)最後,其實都已經好飽,但都係忍唔住叫埋抹茶蕨餅,好中意d煙煙韌韌既食物,蕨餅新鮮製成,更加有唔同食法喔。除左淨食蕨餅,更加可以撒上抹茶粉同配上黑蜜糖一齊食,入口甘甜不澀,好有層次感。但唯一美中不足既係蕨餅偏濕身,即使加左抺茶粉都做唔到乾身效果,減低煙韌既口感。抺茶芝士蛋糕。配自選茶($108)好中意食京都屋既抺茶芝士蛋糕! 不論係抺茶定芝士味都十分濃厚,以一百幾蚊既價錢,份量唔算大但食落岩岩好。可以話係我喺京都屋最中意既甜品。配料有同芭菲一樣既抹茶雪糕,白玉丸子,紅豆,同樣煙韌好味!一個se

秘製抹茶蕨餅($88)

抺茶芝士蛋糕。配自選茶($108)

好中意食京都屋既抺茶芝士蛋糕! 不論係抺茶定芝士味都十分濃厚,以一百幾蚊既價錢,份量唔算大但食落岩岩好。可以話係我喺京都屋最中意既甜品。配料有同芭菲一樣既抹茶雪糕,白玉丸子,紅豆,同樣煙韌好味!一個set滿足你幾個願望~

自選茶方面,我哋揀咗桃味焙茶。食野飲野我好重視餐具,黎樣亦係我中意日本菜既原因。上茶時,會用木盤墊住茶壺同杯,加上一個小漏斗。經理話係用以計算焗茶時間,當漏斗既沙漏晒,就可以飲,好可愛既設計,仲有教學。桃味茶聞落已經好香桃味,飲落亦有陣陣桃香,唔錯。
迷你抹茶芭菲。配自選茶($98)

身為抹茶控同雪糕控,梗係要試下京林屋最受歡迎既甜品喇。迷你抹茶芭菲。配自選茶呢一個set岩哂D想又試甜品又試茶既朋友!先講迷你抹茶芭菲,雖然是迷你版,但材料非常豐富!頂層先有抹茶雪糕,白玉丸子,紅豆同忌廉,中間同底層就有蕨餅,抹茶啫喱同寒天等等。頂層抹茶雪糕抹茶味超濃質感好幼滑,加埋煙韌軟糯白玉丸子同忌廉口感層次豐富,甜度剛剛好。蕨餅就比較煙韌,mix埋抹茶雪糕一齊食好夾!

甜品的自選茶就選擇了熱玫瑰蘋果煎茶,除了侍應介紹飲法,餐廳更超級貼心製作了沖茶教學俾客人睇,跟住簡單步驟就可以了。第一杯師傅已經沏好,玫瑰的花香再加上蘋果令到整個味道非常清香,飲時冇我想像中既甜味,反而係偏苦澀,可以平衡一下甜品嘅膩感。
咸食抺茶蕎麥麵先($78),之前係日本食過所以念念王忙,所可能期望過高,冇我想像中好食。京都屋凍食蕎麥麵,食落幾爽口,配有醬油、蘿蔔漬,加埋配料(有白蘿蔔泥,小菇)咸味夠,但就唔夠抺茶味。如果茶味濃d,清清涼涼,夏天食一流!
2016-10-11
下午茶
2016-10-11 183 瀏覽
又去左呢間抹茶店到食野啦我已經唔知自己已經食左幾多次因為呢間真係好味 而且環境清靜 選址又好但個日同朋友去銅鑼灣行街 先發現原來依家除左甜品之外依家仲有咸點食!!我記得之前同朋友專程去食京林屋食之前一定要打好個底先依家終於可以一間餐廳食晒主餐同甜品啦!我同朋友就叫左烏冬同喬麥麵黎食味道都唔錯既不過如果你鐘意好濃味既野食既話呢到既主菜就唔岩你啦因為好多都係比較清淡既之後我就叫左 焙茶味甜品其實呢到既焙茶都唔差!!所以我次次都好糾結食抹茶味好定焙茶味上面係雪糕 下面係一D配料最重點係下面有我最愛既蕨餅如果鐘意食濃味D既話 就可以加埋側邊既黑糖醬當日我就加左少少啦 不過其實唔加都夠糖 只不過加埋 會濕少少 易入口D另外 我就叫左呢到既HK SIGNATURE就咁睇相都知道中間有幾多料佢就好似將餐廳所有既材料都合埋一齊咁!

2016-09-26
2016-10-09 234 瀏覽
成日去hysen 都見到好多人係呢到排隊,我本身唔係一個超級抹茶控 但係雪糕同甜品又邊有女士會抗拒今晚我地搵甜品,又見佢既評分唔錯,因此就入黎。 門口企住d人我咪係到排。。點知大家只係睇餐牌而已。。。 拿拿臨去前面等入座估唔到餐廳都幾大架wo, 我對綠茶朔餅冇咩興趣 因此決定簡雪糕食朋友叫左綠茶軟雪糕 而我見到weekend限定既培焙茶雪糕 就決定要叫佢! 可惜,甘早去都賣哂 我就照叫熔茶 但係叫左沙冰雪糕,係硬雪糕黎既綠茶軟雪糕 佢texture好厚 綠茶咪濃而甘,未到苦。 入口好軟滑,一d都唔會水水地,真係正wo! 我都挑戰左左綠茶 餅,冇我想像中咁苦咁難食,又ok wo! 我日後可以唔哂咁驚呢類綠茶餅 個沙冰都等左陣 我覺得好正,本身唔飲茶 唔食烏龍 鐵觀音雪糕既我 對呢個一啖愛上 少少既煎茶咩又唔會太焦,入口又夠厚實,而個沙冰又足料唔會d冰多到飲兩啖變左得番d冇味既冰。 食完個雪糕 再食個冰,感覺好似日式焙茶加上香港奶茶既口感,真心愛上

我就照叫熔茶 但係叫左沙冰雪糕,係硬雪糕黎既

2 分鐘 (堂食)
  • 焙茶雪糕沙冰
2016-10-04 214 瀏覽
喜歡雪糕同抹茶既你~ 係必要黎京林屋..哩度勁多款式既雪糕, 仲有抹茶蒿專麵既系列!我先order左凍同埋熱既抹茶蒿專麵試下~我自己鐘意熱食多d~ 但2款都各有特式~熱食同冷麵既蒿專麵同樣彈牙~熱食既湯味道會比冷麵濃一啲! 加埋佢既紫菜配料, 熱食好味呀!朋友選擇凍食~點佢既醬汁都唔錯呀!雪糕先係主菜呀! 我ORDER左香港限定芭菲~抹茶香勁濃, 雪糕好結實...中間仲有白玉, 啫喱同埋STRAWBERRY~ 賣相又靚~勁好味呀! 另外朋友ORDER左迷你焙茶芭菲配自選茶~原來焙茶ICECREAM同樣出色~ 濃香焙茶味~仲有啫哩又唔會太甜...細細杯再嘆個茶~好滿足呀!
我先order左凍同埋熱既抹茶蒿專麵試下~

2016-08-11
2016-10-03 233 瀏覽
早已聽聞京林屋的名氣,可是每次經過店舖門外都很多人在等位。難得今次不是太多人等候,小妹便來朝聖。抹茶蕨餅。論外貌,實在…有點其貌不揚。但聽聞這是京林屋很出名的甜品之一,當然要試下。淺嘗一下,果然甜品也不要「貌相」。蕨餅本身有很濃的抹茶味,再加上抹茶粉的茶澀和黑糖糖漿的清甜,層次非常豐富。抹茶紅豆年糕甜湯。先喝了一口抹茶,熱騰騰帶少許甜味,細味下濃郁的抹茶溢滿在嘴裡。加上甜甜的紅豆,更能突出抹茶的茶香。唯一有點美中不足就是年糕,質感較硬,而且不夠滑。小妹還是比較喜歡丸子配抹茶。
2016-09-25
30 分鐘 (堂食)
  • 秘製抹茶蕨餅
2016-09-28 2634 瀏覽
最近在銅鑼灣附近的工作較多,比藉口我去希慎搵食。每次經過都大排長龍的京林屋,終於捕捉到最佳時機,今次就揀左係中午時段來朝聖,不用浪費時間排隊了!店子主打抹茶甜品,是日本首個推出抹茶芭菲的始創者,因此對食物質素都有一定的信心。今次留意到餐牌有日式抹茶麵食,打算與友人一人揀一個當午餐。招牌—抹茶蕎麥麵 $78 蕎麥粉是主要的成分,麵條吃落會較實身,為了配合日式元素,加入了冬菇粒和紫菜絲,湯汁看上去清澈見底,但味道又來得十分調和。抹茶色一直都以為只會在甜品中出現,但原來這種養眼綠麵可以融合在日式蕎麥麵!祕製讚岐烏冬 $68這個是超值,完全值回票價!祕製鳥冬吃落彈牙煙軔,軟硬適中又撒上大量爆米粒和紫菜絲,口感更豐富。附上的魚餅煎得十分香口,魚肉厚身又爽口。難得來到⋯⋯當然不可以錯過甜品法式聖馬克抹茶蛋糕 $88單品滿載法式高檔的貴格,經火槍輕輕灸了表面,焦糖在蛋糕面上靜止不動,正等待有緣人「破冰」!旁邊有一球抹茶雪糕,好軟滑但不是死甜。底下有一堆紅豆蓉和類似湯圓的粉圓,好似正在吃甜品盛宴般,一次滿足幾個願望,時而滑溜、時而煙軔好嚼的!抹茶蛋糕配自選茶 (套餐$108)玫瑰蘋果煎茶 單點$42
最近在銅鑼灣附近的工作較多,比藉口我去希慎搵食。

每次經過都大排長龍的京林屋,終於捕捉到最佳時機,

今次就揀左係中午時段來朝聖,不用浪費時間排隊了!
店子主打抹茶甜品

是日本首個推出抹茶芭菲的始創者,

因此對食物質素都有一定的信心。
今次留意到餐牌有日式抹茶麵食,

打算與友人一人揀一個當午餐。
招牌—抹茶蕎麥麵 $78
蕎麥粉是主要的成分,麵條吃落會較實身,

為了配合日式元素,加入了冬菇粒和紫菜絲,

湯汁看上去清澈見底,但味道又來得十分調和。

抹茶色一直都以為只會在甜品中出現,

但原來這種養眼綠麵可以融合在日式蕎麥麵!
祕製讚岐烏冬 $68
這個是超值,完全值回票價!

祕製鳥冬吃落彈牙煙軔,軟硬適中
又撒上大量爆米粒和紫菜絲,口感更豐富。

附上的魚餅煎得十分香口,魚肉厚身又爽口。
難得來到⋯⋯當然不可以錯過甜品

法式聖馬克抹茶蛋糕 $88單品
滿載法式高檔的貴格,經火槍輕輕灸了表面,

焦糖在蛋糕面上靜止不動,正等待有緣人「破冰」!
旁邊有一球抹茶雪糕,好軟滑但不是死甜。

底下有一堆紅豆蓉和類似湯圓的粉圓,

好似正在吃甜品盛宴般,一次滿足幾個願望,

時而滑溜、時而煙軔好嚼的!
抹茶蛋糕配自選茶 (套餐$108)
玫瑰蘋果煎茶 單點$42
一直對日本茶沖泡技巧感興趣,

好想試試自家沖泡並即飲日式煎茶!

翻揭餐牌時,讓我留意到店子有好多款式的煎茶!
待應生將裝滿沏茶用具的盤子端上來,

再講解一下泡量、沖泡技巧和教授飲法,

並遞上一份教授泡出最純正又正宗茶品的備忘。
飲落有陣陣蘋果淡香,煎茶有點回甘的,很特別!
同行朋友是正宗的甜品控,吃了件芝士蛋糕似乎不太夠喉⋯⋯

再來一杯香港限定芭菲 $98

經典的芭菲杯由開賣至今,

成日期唔中會見到朋友圈用來洗版。
心思思又想再吃,今次直頭當飯後甜品

與友人share來吃軟雪糕都唔係過分!
底下唧了製多的士多啤梨啫喱和大菜糕,

中間有忌廉和軟腍紅豆蓉⋯⋯
滿足到女生對甜品心大心細的慾望,

使人心情自然都變得好起來了!
杯頂有受歡迎抹茶雪糕,還有煙軔蕨餅,

焙茶的濃厚香味在口腔中縈繞不散。
抹茶控表示很滿足,我真是不枉此行,

下次再戰抹茶館子,好好慰勞一下辛勤工作的自己!
題外話/補充資料: 每日最低消費一杯飲品/一客食品
  • 法式聖馬克抹茶蛋糕
  • 祕製讚岐烏冬
  • 香港限定芭菲
I am not a super fan of Green Tea, but the long history of this shop (originated from Japan) and the long queue did catch my eyes ... and of course, it didn't appoint me at all.  Dessert are served with rich green tea taste, not too sweet, and it works so well with a cup of Japanese tea... too bad the shop is always packed with people, and can't really relax in the shop ... wishing that they can open at a more cozy and relaxing location.  Good Luck !!
Green Tea Parfait
2016-09-11
Green Tea Parfait
2016-09-27 400 瀏覽
很多人說女人有二個胃, 第二個專門用於甜吃的, 今次我與友人發揮甜品小宇宙, 雙魚遇上射手座, 來到銅鑼灣京林屋盡情發放。香港限定芭菲$98, 一共九層食材組成芭菲杯, 抹茶雪糕, 白玉, 啫哩,蕨餅, 蛋糕, 寒天, 紅豆, 忌廉, 和士多啤梨。層次分明, 可以一次食到各款的味道. 特別喜歡滑溜煙韌的白玉, 鬆軟可口的蛋糕, 但蕨餅有點偏硬身, 應該再軟淋一點會更好.抹茶芝士蛋糕配葡萄煎茶 $108, 初看似硬身,質感好綿都好軟滑 ,抹茶味和芝士味亦都平均。抹茶不易溶, 幾硬身. 味道清香淡淡抹茶味, 但偏向奶味較重. 小丸子很煙韌.抹茶卷蛋配玫瑰蘋果煎茶 $108, 與友人share試晒芝士蛋糕和卷蛋, 鬆軟的卷蛋配上抹茶忌廉又滑又香, 甜之中帶抹茶甘味, 再加上紅豆及雪糕, 配合得宜, 美極之至。每道甜食都喝一杯煎茶, 剛好就是指引說的泡三次!!抹茶半月布丁$88, 最後以布丁做終結, 別看小它細細件, 滑溜溜, 抹茶味濃郁, 入口即溶且有細緻回味感覺。
香港限定芭菲

抹茶卷蛋配玫瑰蘋果煎茶
抹茶卷蛋配玫瑰蘋果煎茶
每道甜食都喝一杯煎茶, 剛好就是指引說的泡三次!!
抹茶半月布丁
2016-07-09
香港限定芭菲
2016-09-27 239 瀏覽
記得之前京林屋岩岩開既時候已經食左2-3次!前排同朋友係銅鑼灣行完街 又黎到京林屋食野黎估唔到依家除左有甜品之外 仲有主食主食大部份都係烏冬同Chasoba結果我同朋友最後就叫左一個主食同兩個甜品抹菜Chasoba (HKD78)朋友叫既Chasoba其實大家唔好見到抹茶味就發晒癲LOL因為普遍既抹茶CHASBA味道都唔會好似抹茶雪糕仲濃郁CHASOBA只會有淡淡既抹茶味不過再加D WASABI同配菜 味道同口感都唔錯焙茶餡蜜 (HKD78)其實相比起抹茶 我更加鐘意焙茶 味道比較清甜除左焙茶雪糕之外 甜品裡面仲有好多果福、小丸子同蕨餅如果鐘意甜D就可以加埋黑糖醬 加甜度增加最後呢一個真係每一次黎都會食既抹茶甜品! 佢係香港特有既抹茶芭菲 裡面基乎有晒呢間店既所有甜品集於一身。 抹茶雪糕係退步 好香濃 再加我最愛既蕨餅 入口即溶。小丸子、紅豆蓉、啫喱等材料 亦令口感變得豐富!
記得之前京林屋岩岩開既時候

已經食左2-3次!

前排同朋友係銅鑼灣行完街 又黎到京林屋食野黎

估唔到依家除左有甜品之外 仲有主食

主食大部份都係烏冬同Chasoba

結果我同朋友最後就叫左一個主食同兩個甜品

抹菜Chasoba (HKD78)
朋友叫既Chasoba
其實大家唔好見到抹茶味就發晒癲LOL

因為普遍既抹茶CHASBA味道都唔會好似抹茶雪糕仲濃郁

CHASOBA只會有淡淡既抹茶味

不過再加D WASABI同配菜 味道同口感都唔錯

焙茶餡蜜 (HKD78)
其實相比起抹茶 我更加鐘意焙茶 味道比較清甜

2016-09-25 258 瀏覽
如果喜歡抺茶的話,一定要試試。抹茶芬香無比,在港難得品嚐到的正宗日本抹茶味道。甜點毎一款也味道正宗兼不太甜,老少咸宜。服務態度一流兼環境舒適。喜歡服務員細心待客的態度。會再光臨!
2016-09-23 2080 瀏覽
在 6月中,跟喜歡抹茶甜品的抹茶迷姊妹一起到銅鑼灣希慎廣場的 <京林屋> 晚餐! 當時,跟她 share 一碗熱辣辣的抹茶湯麵及甘甜並存的甜品,只想讓她分食多一點,總令我意猶未盡!還是找個週末自己來再食過! 況且,又可以自己自由自在渡過一個下午! 去什麼地方,做什麼…都不需要向任何人交代!享受一個人的樂趣!一坐下來,見到鄰座的食客正在品嚐烏冬,食到“雪雪”聲!聽起來很滋味呢!實在太好嘞!終於有新出品,還要是熱辣辣的湯麵呢!之前只有冷熱食兩款抹茶喬麥麵,欠缺選擇性;現在,共有五款湯麵任君選擇!我睇最近的食評相片沒有提及,問店員才得知,烏冬是大約兩個月前推出!令我很驚喜呢!熱讚岐烏冬  $68清湯味清而鹹度恰到好處!讚岐烏冬跟抹茶麵一樣,配上兩塊日式魚蛋, 甜美而些小彈牙可口!扁身的讚岐烏冬入口滑溜,口感煙韌! 是一碗令人回味的湯麵!食完已經半飽!幸好!尚有胃納食甜品!林屋抹茶芭菲 $88上次食過香港版抹茶芭菲,今次獨食細味林屋抹茶芭菲!這也是最受歡迎的甜品之一!包括:最頂部是一球濃厚而挺身的抹茶雪糕及一點軟滑的忌廉,一層抹茶軟身的啫喱,其味已被融掉的抹茶雪糕掩蓋! 還有甜

還是找個週末自己來再食過!
 況且,又可以自己自由自在渡過一個下午!

實在太好嘞!終於有新出品,還要是熱辣辣的湯麵呢!

熱讚岐烏冬  $68

甜美而些小彈牙可口!扁身的讚岐烏冬入口滑溜,口感煙韌!
 是一碗令人回味的湯麵!
熱讚岐烏冬
食完已經半飽!幸好!尚有胃納食甜品
林屋抹茶芭菲 $88

還有甜美的紅豆,可中和抹茶帶出的甘澀,整體賣相及味道也是層次分明!
 我食得好滿足之餘,又可令我在高達 32度炎熱天氣之下降溫!
設加一服務費!
2016-08-06
5 分鐘 (堂食)
熱讚岐烏冬
2016-09-18 231 瀏覽
💚天氣又熱番啦 最岩食雪糕😏 依間麻麻😂🤔食完好頸渴 雪糕質感係幼滑既👍🏼 啫喱太腍😑抹茶啫喱雪糕 $585.5/10唔可以話好正 但唔太差🤔 如果鐘意無咁甜既可以叫依個 帶苦澀味 🍯有提供蜜糖💁🏻 價錢略貴特製林屋抹茶餡蜜 $985/10
抹茶啫喱雪糕 $58
5.5/10
特製林屋抹茶餡蜜 $98
5/10
2016-09-14 2175 瀏覽
有一段時間香港人一窩蜂去食各式各樣既日本綠茶甜品店,我實在太怕排長龍又要急住食野啦,所以到大家無咁瘋狂果陣我先至去試京林屋京林屋門面非常優雅,係果d 淡淡既日本味,裝飾看似簡單其實花左好多心思menu 都盡顯日本人果d 嚴謹又細心既feelorder 左呢個抹茶蕨餅$88其實已經太多次係雜誌有介紹呢種食物,但一直未有機會試侍應姐姐見我同朋友手揗腳震唔知點食咁,即刻耐心教我地xD 原來要先落糖漿再加抹茶粉。食落蕨餅本身已有淡淡茶香,溝埋d 糖漿同粉味道淡淡地而口感幾好侍應姐姐介紹我地食呢隻芝士蛋糕$88有埋雪糕同小丸子紅豆架芝士蛋糕超細滑,而且好濃茶味又唔苦,拿lip 得剛剛好,大愛❤️最後同個fd 心思思想叫多個甜品,俾menu 呢張圖吸引左實物都好靚既焙茶雪山$98超大座,黎到我即刻好緊張食完會爆肚d 冰好棉密呀!!同平時d 沙冰or 棉棉冰有d 唔同焙茶味濃,但留意返焙茶味比matcha 味無咁甜,如果想食大甜既朋友可能要失望啦,但我食到尾聲,呢個甜度剛剛好呀~
menu 都盡顯日本人果d 嚴謹又細心既feel
order 左呢個抹茶蕨餅$88
其實已經太多次係雜誌有介紹呢種食物,但一直未有機會試
侍應姐姐見我同朋友手揗腳震唔知點食咁,即刻耐心教我地xD
原來要先落糖漿再加抹茶粉。
侍應姐姐介紹我地食呢隻芝士蛋糕$88
有埋雪糕同小丸子紅豆架
最後同個fd 心思思想叫多個甜品,俾menu 呢張圖吸引左
實物都好靚既焙茶雪山$98
超大座,黎到我即刻好緊張食完會爆肚
d 冰好棉密呀!!同平時d 沙冰or 棉棉冰有d 唔同
  • 抹茶芝士蛋糕
  • 特製林屋抹茶餡蜜
2016-09-13 978 瀏覽
難得收早,就去搵男士出銅鑼灣嘆個抹茶午餐啦~其實本身我唔算太好抹茶,但係近期都被朋友的相片洗腦,終於按奈不住去去親身體驗下~京林屋是日本過江龍的傳統抹茶食店,主要是提供抹茶甜品及輕食為主~這間就位於銅鑼灣希慎廣場樓上,地點不用多說,好易搵,就算要排長龍都有冷氣吧~不過當日去是平日,所以人流不算太多~入面的裝修光猛闊落,也有日式的風格~因為未食午餐,就將下午茶時段當午餐吧~看到菜單入面的甜品種類很多,款款都好想食呀!這裡除了有各色甜品外,更有提供熟食如烏冬及蒿麥麵~冷抹茶蒿麥麵(HK$78)普通蒿麥麵就食得多,今次就揀選了這個抹茶口味~所以麵身是綠色的!天氣很熱,我就選了個凍食,過了冷河的蒿麥麵都好爽身,無黏住哂!另外就附有醬汁可以邊沾邊食,先將蘿蔔蓉及日式冬菇仔倒落醬汁~再按自己喜好加入蔥花,我個人不喜歡的,所以就無落啦~醬汁也是冷的,咸度適中,每次夾一部份蒿麥麵沾滿醬汁再食用,麵質爽口唔太淋又唔太韌,而且份量適中,可以留肚食甜品啦!香港限定芭菲(HK$98)今次黎既目的就係為左食呢個香港限定版芭菲~有抹茶雪糕、抹茶蕨餅、丸子、紅豆蓉、Cream等,底下仲有時令水果士多啤梨添,超豐富的
難得收早,就去搵男士出銅鑼灣嘆個抹茶午餐啦~

不過當日去是平日,所以人流不算太多~

入面的裝修光猛闊落,也有日式的風格~
因為未食午餐,就將下午茶時段當午餐吧~
看到菜單入面的甜品種類很多,款款都好想食呀!
這裡除了有各色甜品外,更有提供熟食如烏冬及蒿麥麵~

冷抹茶蒿麥麵(HK$78)
普通蒿麥麵就食得多,今次就揀選了這個抹茶口味~

所以麵身是綠色的!
再按自己喜好加入蔥花,我個人不喜歡的,所以就無落啦~

香港限定芭菲(HK$98)
今次黎既目的就係為左食呢個香港限定版芭菲~

有抹茶雪糕、抹茶蕨餅、丸子、紅豆蓉、Cream等,底下仲有時令水果士多啤梨添,超豐富的芭菲!
抹茶雪糕好軟滑,抹茶味唔假,好香濃,但不苦澀!
又下面的士多啤梨好有驚喜,配上不是太甜的抹茶口味好夾!
中間原來仲有一習海綿蛋糕,食左一個就已經飽到上心口!太滿足了!
2016-08-03
  • 香港限定芭菲
2016-09-12 252 瀏覽
周未前往銅鑼灣找甜點吃😋搜尋到近地鐵站附近的希慎有抺茶甜品,當然要去試一試。於希慎商場搭扶手電梯到六樓,京林屋就在眼前,下午茶時間已見有6-8人在排隊,不過等15分鐘左右都可以入席。店外都有張貼告示表示齊人才可入席,入席後計60-90分鐘進食時間,每人設有最低消費為一杯飲品或食品。雖然60分鐘是不足夠三五知已品嘗甜品加聊聊天,不過香港地少,銅鑼灣又人多,有限時間都理解的。京林店內設計精緻,燈光明亮,配上淺色木具,令氣氛好舒服。餐牌的甜品都好吸引,好想每樣都試,但就算女人吃甜品是有另一個胃,但始終都有限😂 所以二人點了一份林屋搽茶芭菲及一份特濃抺茶雪山。林屋抺茶芭菲一層層的食材好分明地放於玻璃杯內,最上面的的雪糕、厥餅、丸子味道的配搭好融洽。本人比較喜歡厥餅的味道和口感,不像啫喱那麼甜,又不像蒟蒻那麼淡,甜味剛剛好;有點日本麻糬軟軟的,但又不像韓國牛糕太黏,有少少爽口。但芭菲再吃下去太多cream,對於兩個人食就開始有點膩😂雪山的冰沒有韓冰的冰那樣綿,雪山的冰比較粗粒,但就會帶來更冰凍的口感,同樣好味。表面再有抺茶汁,冰涼之中又帶點抺茶香,令人吃完一口又一口。吃完表面一層可再加抺茶汁,而
周未前往銅鑼灣找甜點吃😋

京林店內設計精緻,燈光明亮,配上淺色木具,令氣氛好舒服。

林屋抺茶芭菲
特濃抺茶雪山
雪山的冰沒有韓冰的冰那樣綿,雪山的冰比較粗粒,但就會帶來更冰凍的口感,同樣好味。表面再有抺茶汁,冰涼之中又帶點抺茶香,令人吃完一口又一口。吃完表面一層可再加抺茶汁,而且再吃下去,又會有甜紅豆、厥餅、丸子,不會令你一味只吃冰。

品嘗完兩種甜品都會令人好滿足。食物的樣子與餐牌上的一樣,味道亦不中伏,每道甜品基本上的材料配搭都差不多,可以選擇你覺得賣相吸引的。在銅鑼灣的甜品店價錢都會偏貴,不過京林屋我都依然會推薦給抺茶控的朋友仔與相機食先的朋友仔😋
2016-09-11
下午茶