2016-12-11 157 瀏覽
排隊入坐,沒留意等了多久。對這店並不認識。今次試香港限定芭菲。可能是因並不太冰凍嘅緣故,軟雪糕入口舒服。很快軟雪糕已漸溶,這可能與軟雪糕含水量不高有關吧!(沒有查究雪糕成份,只是從個人對食物嘅感覺出發)整個過程,除食到cream嘅一層時感覺有點膩及士多啤梨時味道有點不夾外,抹茶蕨餅及白玉的不同煙靱度與啫喱的「脆」的對比帶出不同嘅口感。食完後並沒有人感到冰冷,感覺舒服,很滿足,也得滿意滿意。😊友人點了配桃味焙茶的餐。桃的甜及茶的香也很吸引呢~有機會會試試。😊
排隊入坐,沒留意等了多久。
對這店並不認識。
今次試香港限定芭菲。

食完後並沒有人感到冰冷,感覺舒服,很滿足,也得滿意滿意。😊

2016-12-10
$110 (宵夜)
  • 桃味焙茶
2016-12-10 279 瀏覽
自從上次來過京林屋之後,念念不忘呢度抺茶蕨餅,今天喺銅鑼灣shopping 後,再到希慎廣場京林屋嘆下抹茶蕨餅抹茶蕨餅煙煙靭靭,有口感,食用時再灑上抺茶粉,加入黑糖醬,有抺茶味道又有甜味,好食聖馬克林蛋糕由於面層喺糖,蛋糕偏甜,抹茶味道偏淡。本人覺得抺茶芝士蛋糕比較好味喲
抺茶蕨餅
抹茶蕨餅

法式聖馬克林蛋糕
聖馬克林蛋糕
有機紅茶
抺茶蕨餅
有機紅茶
2016-12-09 140 瀏覽
身邊有不少抹茶控的朋友,對抹茶好像中了降一樣,凡事抹茶的東西都要一試,最近就被抹茶控的朋友拉去京林屋。店裏是日式簡約裝修,清新舒服。有鹹食但當然甜品才是重頭戲~鹹食比較簡單,甜品大約有十幾款。因為這餐是晚餐關係,所以叫了麵食。涷讚岐烏冬讚岐烏冬有彈性,麵身不會過腍,冷麵汁带點甜和鮮味~簡簡單單就好好食~還附有酸籮白等~好開胃!抹茶蕎麥麵淡淡的抹茶味~麵身比較硬,但依然爽口,配上冷麵汁好好味~同樣附有酸籮白等。香港限定芭菲將當地當造食材放進去,今次芭菲裏有抹茶軟雪糕、士多啤梨,白玉、蕨餅、紅豆、抹茶啫喱等~抹茶軟雪糕口感香滑,抹茶味十足而不苦。好大一杯~食完好飽!桃味培茶,淡淡桃味~清新可口。 抹茶牛奶上面的忌廉好滑,味道有香香的抹茶味,質感幼滑。
店裏是日式簡約裝修,清新舒服。

因為這餐是晚餐關係,所以叫了麵食。

涷讚岐烏冬

抹茶蕎麥麵

香港限定芭菲

桃味培茶,淡淡桃味~清新可口。

抹茶牛奶
上面的忌廉好滑,味道有香香的抹茶味,質感幼滑。
2016-12-07
2016-12-07 141 瀏覽
抹茶怪 培茶精一定會聽話京林屋依個名,香港都開左分店喇 ,QT幾經經過終於前幾日有空閒同朋有相約去潮聖下😍選擇多,但都介乎於抹茶與培茶兩個種類唔同做法嘅甜點😊 我同朋有為左每個口感嘅都食到,散叫甘叫左「香港限定芭菲」內部有晒想試嘅啫喱、紅豆等等等, 再黎個「抹茶卷」,蛋糕夠軟但比較易散唔夠海棉感~ 但都唔甘,「 培茶雪山」茶味好出,冰做到棉棉感😍 整店嘅雪糕夠滑但都比較快溶,上碟黎兩分鐘內就開始溶化😔 整體感覺唔差, 係有點點價位唔夠親民!間唔中食下會幾開心

「 培茶雪山」茶味好出,冰做到棉棉感😍
整店嘅雪糕夠滑但都比較快溶,上碟黎兩分鐘內就開始溶化😔
整體感覺唔差, 係有點點價位唔夠親民!
間唔中食下會幾開心
2016-11-28
  • 玫瑰蘋果煎茶
  • 特濃焙茶雪山
每次在面書看到天文台的天氣預告,知道未來數天氣驟降,我都會在趁天氣溫急轉直下前,吃點甜品來把脂肪好好儲起保暖。這天就與抺茶控朋友來到銅鑼灣京林屋吃雪糕,約7時左右來到,人客並不多,坐下後店員火速送上餐牌,並表示用餐時間90分鐘,每人最低消費一客甜品/鹹食。 說實,我並不是第一次光顧京林屋,而對上一次來這裏吃甜品,好像沒有時間限制,而且當時亦沒有鹹食。 既然推出了多款湯烏冬及蕎麥麵,那我們就決定與朋友各自點一客來暖暖身,之後再吃雪糕及芭菲吧~ 讚岐烏冬 - 點這個烏冬時,我們都沒有太大期望,畢竟京林屋出名是抺茶甜品,而不是鹹食,沒想過烏冬可以做得這麼出色,首先烏冬口感煙靭彈牙,而且湯底味道鮮甜,一點都不油膩,加上湯內放了2塊厚身魚餅,魚餅既爽口又入味,吃後整個人都變得暖暖的。抺茶蕎麥麵 - 蕎麥麵以抺茶製成,可能因為這個關係,價錢比讚岐烏冬貴一點點,而湯內只有數隻小冬菇及蘿蔔蓉,蕎麥麵的抺茶味道很淡很淡,基本上抺茶味道都被熱熱醬油湯蓋過了,不過,蕎麥麵入口挺彈牙,而蘿蔔蓉帶有淡淡酸味,正好中和醬油湯的鹹味。 吃過鹹食後,本以為店員把餐具收好,會主動為我們送上甜品,畢竟這天的人客真的不多

吃過鹹食後,本以為店員把餐具收好,會主動為我們送上甜品,畢竟這天的人客真的不多,眼所見店內有3-4位店員閒著四周巡視,不過,最後等了好一會還未送上甜品,又知道有時限的關係,只好向店員要求送上甜品

焙茶沙冰雪糕 - 大家不要以為這杯是雪糕,其實是沙冰來的,只是上層放了一球焙茶雪糕,焙茶的茶味挺香濃,不過,沙冰打得不夠細粒,喝時要待雪糕微微滆化,才可以喝到沙冰。

香港限定芭菲 - 這款香港限定的芭菲,配料會因應季節而改變,而且口味是專為香港人而設,芭菲的材料非常豐富,內裏加入了抹茶蕨餅、士多啤梨、白玉丸子、忌廉、寒天及紅豆等,抹茶軟雪糕口感軟滑,抹茶味道強烈,回甘苦澀味不重,而抹茶蕨餅口感煙韌,令口感層次更豐富。

林屋抺茶芭菲 - 這款芭菲是京林屋最受歡迎的甜品,它的材料雖然不夠香港限定芭菲豐富,杯內只有抹茶啫喱、白玉丸子、忌廉及抹茶蕨餅,再以一層一層的抺茶雪糕蓋著,不過,抺茶味道香濃甘醇,難怪這款芭菲成為了皇牌甜品

• 林屋抺茶芭菲
2016-12-05 190 瀏覽
先要介紹的係限定商品 甘粟焙茶芭菲 粟子味容係中間味道好濃厚 但5會好甜因為會加埋面上嘅白玉一齊食 當然有口感得黎仲攞有小小甜好配合 面上仲有雪糕1次過滿足晒你甜品嘅需要入面仲有的脆脆係到玉露紅豆白玉真係好食到不得了 女人們你鍾意食嘅紅豆有1粒粒的紅豆陪紅豆蓉左配白玉甜中又係好有口感 淨食紅豆蓉都ok 仲有杯荼配上 食完1口白玉配紅豆 再飲1淡荼真係令人寫意特製林屋抹茶餡蜜俾我覺得係餡蜜不太特別 可能我本身就麻麻佢嘅口感 不過有抹荼雪糕配上白玉同其他1次多從5同口感既甜品放埋一齊真係幾特別迷你抹茶芭菲非常啱一啲細食嘢又想食甜品嘅女生量度係岩岩好 又5會太留 但5會停留係影相太耐5係面上既抹茶會熔唒就5好食地方有幾個位置都幾有私隱度 係的有帳幕借住幾好😙講嘢大聲小小都5怕
先要介紹的係限定商品

玉露。紅豆白玉
玫瑰蘋果煎茶
玉露。紅豆白玉
2016-12-04 180 瀏覽
雖然我係一個綠茶控,但只食過京林屋一次,因為一個甜品大約要60蚊(起),實在有點兒奢侈!但前排上網見有買一送一活動,即刻約定老公去食,活動只限 1)外賣 2)星期一至五晚上8點前,雖然時間有d趕,但為求食到,正餐同甜品倒轉次序食都無所謂今期指定雪糕係"脆米綠茶紅豆白玉軟雪糕",平均只賣$29一杯,合乎我平靚正理念,何況我極鍾意食呢度d綠茶雪糕,因為綠茶味重過奶味,仲要加埋爽口脆米、香甜紅豆同煙韌白玉,簡單多重嚮受,食完一整杯都真係幾飽,大滿足P.S. 綠茶控要把握最後機會,5/12-9/12會推出"綠茶紅豆白玉軟雪糕",都係買一送一架!

2016-11-29
2016-12-04 1782 瀏覽
剛從日本回來一個月,我跟女友都很想念日本的抹茶/焙茶。 剛好星期天來到銅鑼灣一帶hea,於是去左希慎廣場間<<京林屋>>止痕。 因為早到的關係,平時要排隊,今日竟然不用,太幸運。 京林屋的裝修裡裡外外都充滿日本的風格及格調。同時天花燈的設計又走上時代的步伐。 看看菜單,除左凍食,呢度熱食都有不錯的選擇。 點了餐,食物很快就上枱。 <<抹茶喬麥麵>>是凍食的。抹茶色的喬麥麵很特別,再舖上了紫菜絲,配上淡豉油,日本芥末,菇粒和日式蘿蔔仔。 凍食蕎麥麵的方法是將每口蕎麥麵一小撮一小撮浸/撈在淡豉油及日本芥末,令麵條入口有水感彈牙及味覺更有豐富。不過如果撈了太多豉油及日本芥末反而會遮蓋了抹茶的味道。 <<焙茶啫喱雪糕>>焙茶的味道突出,因為是軟雪糕的關係,入口相對較滑及綿。底部用了喱襯托,軟雪糕加上啫喱,入口又綿又彈牙。 <<特製林屋抹茶餡蜜>> 抹茶雪糕配上糯米糍 抹茶啫喱白玉紅豆等 ,太COLORFUL及豐富。抹茶雪糕是屬於硬雪糕,吃落會比較有口感,而抹
剛從日本回來一個月,我跟女友都很想念日本的抹茶/焙茶。

因為早到的關係,平時要排隊,今日竟然不用,太幸運。

看看菜單,除左凍食,呢度熱食都有不錯的選擇。

點了餐,食物很快就上枱。

<<特製林屋抹茶餡蜜>> 抹茶雪糕配上糯米糍 抹茶啫喱白玉紅豆等 ,太COLORFUL及豐富。抹茶雪糕是屬於硬雪糕,吃落會比較有口感,而抹茶味也很香濃。

配上煙韌的糯米糍 ,軟滑的啫喱及白玉,有質感的紅豆, 口感變得更有層次。

食得多凍野,所以叫了杯熱飲<<焙茶牛奶>>暖暖身。 飲入口除了本身的焙茶味,奶味仍然絲絲地滲出,口感幾滑。

2016-11-27
  • 特製林屋抹茶餡蜜>
  • 抹茶喬麥麵
2016-12-03 1199 瀏覽
平時行開希慎,留意左呢間京林屋好耐,一直心思思想食,但每次都好多人,終於今次行過見到唔係好多人排緊,即刻去排隊了原本主要係想黎抹茶雪糕,睇睇menu有款香港限定抹茶芭菲 ,我就叫左呢款大集滙,最上係雪糕,中間至底部有齊蕨餅,白玉,生果,蛋糕,啫喱等,非常豐富,啱哂香港人鍾意咩都有齊既喜好抹茶雪糕夠香夠醇,白玉&蕨餅亦好煙韌蛋糕mix 埋少許溶左既雪糕黎食,好好味呢到唔止有甜品,亦有涼/熱既蕎麥麵或烏冬其中抹茶蕎麥麵聽落太得意,忍唔住要叫抹茶味不太重,但麵質幾爽口,蕎麥麵汁咸咸地,將蕎麥麵沾黎食,味道不錯另一個朋友叫左焙茶啫喱雪糕,原來只限星期五六日先有,咁啱今日星期六,真係lucky試左朋友個焙茶啫喱雪糕,好香滑,又夠茶香,係抹茶味外既另一好選擇另一個朋友叫左杯抺茶沙冰,如果唔想急急食比較快溶既雪糕,可以叫沙冰,發現沙冰冇咁快溶,好襟飲,朋友飲左大半,d冰都未溶哂最後一個朋友叫左特濃焙茶雪山,份量很大,山頂配埋焙茶雪糕,真係要同幾個朋友一齊分享,食左表層之後,焙茶味道淡左,露出白色無味既冰,呢個時候就可以預備埋既焙茶淋落去刨冰刨得好幼細,食既時候唔使咬到牙都睥哂,刨冰已經入口即溶留意返

抹茶雪糕夠香夠醇,白玉&蕨餅亦好煙韌

蛋糕mix 埋少許溶左既雪糕黎食,好好味
呢到唔止有甜品,亦有涼/熱既蕎麥麵或烏冬

其中抹茶蕎麥麵聽落太得意,忍唔住要叫

刨冰刨得好幼細,食既時候唔使咬到牙都睥哂,刨冰已經入口即溶

留意返要食到底先有配料,如果可以將配料放係雪山中間會比較好
埋完單之後,又發現一條人龍,慶幸自己早左黎
題外話,店鋪座位都幾得意,有幾個位要“捐”入去坐,好似個間格咁同其他顧客隔開,私隱度幾高
2016-12-03 104 瀏覽
⭐️ 現有買一送一優惠 詳情請留意京林屋Facebook💁🏻————————————————————#抹茶半月布丁🍮(HKD56)✔️👅:8/10✏️ 看照片以為很大一個布丁 原來僅有約半個iphone的size🌚 性價比低 但卻是高水準的 抹茶味甘濃之餘布丁實在的口感絲毫不含糊❤️💚 #kff必食 如果來這裡吃的話#香港限定芭菲🍨(HKD98)✔️👅:6/10✏️ 材料豐富但味道一般 首先雪糕過於冰感也較甜 整體則抹茶味是不足的 不過轉換了底層的水果值得一讚 大概是被太多人嗤之以鼻了吧 畢竟草莓和抹茶於芭菲組合來說實在不相襯#讚岐烏冬🍜(HKD68)✔️👅:6/10✏️ 密集恐懼症了😂 兩塊魚餅🐠在上 烏冬非平時吃的那種 也頗煙韌 #法式聖馬克抹茶蛋糕🍰(HKD88)✔️👅:5/10✏️ 自年頭來之後看見新蛋糕 可是不知道為什麼會有咖啡的苦澀味 和抹茶實在不合拍 幸而蛋糕本身是濕潤鬆軟的 但抹茶味實在被蓋過 味道一般⭐️ 加一服務費 啊還有抹茶拿鐵香濃帶奶香甜滑 不錯~
————————————————————
#抹茶半月布丁🍮(HKD56)
✔️👅:8/10
#香港限定芭菲🍨(HKD98)
✔️👅:6/10
#讚岐烏冬🍜(HKD68)
✔️👅:6/10
#法式聖馬克抹茶蛋糕🍰(HKD88)
✔️👅:5/10
⭐️ 加一服務費 啊還有抹茶拿鐵香濃帶奶香甜滑 不錯~
2016-12-02 84 瀏覽
見到買一送一優惠就即刻仆去買,白玉脆脆紅豆抹茶雪糕😍$58 2杯D白玉好有咬口😆不過得2粒抹茶紅豆不嬲都好match😳加上雪糕又香又滑又唔易溶😶掂但係🤔最底層既脆米就同雪糕唔係好夾整體上泥講都好味嫁🤓不過細杯左d( ̄∇ ̄)👅👅👅(5👅滿分)
見到買一送一優惠就即刻仆去買,
白玉脆脆紅豆抹茶雪糕😍$58 2杯
D白玉好有咬口😆不過得2粒
抹茶紅豆不嬲都好match😳
加上雪糕又香又滑又唔易溶😶掂
但係🤔最底層既脆米就同雪糕唔係好夾
整體上泥講都好味嫁🤓不過細杯左d
( ̄∇ ̄)👅👅👅(5👅滿分)
抹茶雪糕
外賣自取
2016-12-02 119 瀏覽
十二月出動睇燈飾嚕襯仲未凍晒,去食番個雪糕先但未食正餐就食雪糕好似唔多好所以我同男友都各自點左兩個麵食抹茶蕎麥麵 $78食麵前食旁邊的漬物醒醒胃蕎麥麵上仲有蘿蔔蓉同紫菜絲連埋麵一齊食稻庭麵 $68湯底甜甜地,份量都幾多麵身好滑,麵之外仲有関東煮的那種魚蛋魚蛋好軟身大塊,煙煙韌韌,好有口感特製林屋抹茶餡蜜 $98有抹茶雪糕、蕨餅、小丸子、抹茶凍抹茶雪糕帶點甘味抹茶控一定鍾意,蕨餅本身味道較淡所以要加佢既蜜糖再一齊食軟軟QQ咁,加埋小丸子多重口感香港限定芭菲 $98未食影相都好靚雪糕、紅豆,抹茶凍一層一層鋪好上面軟雪糕奶味較重用長匙𡙡由底部「不」上黎多重口感,好滿足葡萄煎茶 $42第一杯師父已經為自己沖好未飲已經聞到好香既葡萄味飲落去味道帶點甘之後第二三杯就按照佢圖指示沖三杯味道仲好甘,好香,味道無變淡食完甜品飲就岩岩好
十二月出動睇燈飾嚕
襯仲未凍晒,去食番個雪糕先
但未食正餐就食雪糕好似唔多好
所以我同男友都各自點左兩個麵食
抹茶蕎麥麵 $78
食麵前食旁邊的漬物醒醒胃
蕎麥麵上仲有蘿蔔蓉同紫菜絲
連埋麵一齊食
稻庭麵 $68
湯底甜甜地,份量都幾多
麵身好滑,麵之外仲有関東煮的那種魚蛋
魚蛋好軟身大塊,煙煙韌韌,好有口感
特製林屋抹茶餡蜜 $98
有抹茶雪糕、蕨餅、小丸子、抹茶凍
抹茶雪糕帶點甘味
抹茶控一定鍾意,蕨餅本身味道較淡
所以要加佢既蜜糖再一齊食
軟軟QQ咁,加埋小丸子多重口感
香港限定芭菲 $98
未食影相都好靚
雪糕、紅豆,抹茶凍一層一層鋪好
上面軟雪糕奶味較重
用長匙𡙡由底部「不」上黎
多重口感,好滿足
葡萄煎茶 $42
第一杯師父已經為自己沖好
未飲已經聞到好香既葡萄味
飲落去味道帶點甘
之後第二三杯就按照佢圖指示沖

三杯味道仲好甘,好香,味道無變淡
食完甜品飲就岩岩好
2016-12-01
2016-12-02 126 瀏覽
有日約左朋友去銅鑼灣行下Sogo,佢突然話想試下一間喺日本享負盛名嘅日本甜品老字號~(京林屋)!!唉!一聽個朵都係嗰啲排就排一粒鐘,食就食20分鐘嗰咋聖地!一去到竟然只有四個人排隊,唔駛10分鐘就入座!心諗都唔係好勁啫,點知一分鐘之後,嘩!已經有10幾人在排隊,原來自己好彩。唔講咁多點嘢食先!抹茶半月布甸一個字:正特制林屋抹茶餡蜜兩個字~完美總結:在香港,從來未食過咁有水準嘅抺茶甜品
唔講咁多點嘢食先!
抹茶半月布甸
一個字:正

特制林屋抹茶餡蜜
兩個字~完美

總結:在香港,從來未食過咁有水準嘅抺茶甜品

• 特製林屋抹茶餡蜜
2016-12-01 91 瀏覽
抹茶係我甜品喜愛排名no.1 哩間百年抹茶老店當然要潮聖一番9點左右黎到原來已經接近last order 黎之前揀定左想食既野所以好快就可以order抹茶蕨餅係招牌甜品呀!咬落煙韌 加入抹茶粉同糖漿食好味呀 蕨餅散發淡淡茶香 哩款抹茶紅豆卷蛋配抹茶雪糕同白玉 蛋糕厚切唔會太甜 但雪糕就感覺普通 抹茶味唔濃較甜 食完咁好味既抹茶真係好滿足

食完咁好味既抹茶真係好滿足
2016-11-30 82 瀏覽
除咗抹茶甜品, 京林屋都有焙茶甜品供應, 既然未試過, 擇日相約好姊妹一試.秋日有一張特別餐牌, 見到有甘栗焙茶芭菲. 甘栗焙茶芭菲由上層開始數有甘栗、焙茶雪糕、忌廉、焙茶啫喱、紅豆蓉、脆米、栗子蓉、再忌廉、白桃、再焙茶啫喱. 一層層食落去, 有唔同質感味道. 焙茶雪糕比抹茶雪糕淡味, 如果唔喜歡抹茶的話可以有多一個選擇. 紅豆蓉栗子蓉好甜, 配上淡味焙茶啫喱可以中和番. 佢基本上配搭都係一層甜一層淡.食完甘栗焙茶芭菲, 意猶未盡, 再叫多個抹茶半月布丁. 布丁口感好綿密, 略帶甜味, 少少份量食完都會覺得好飽肚.充電後又可以再去血拼一番.

充電後又可以再去血拼一番.
2016-11-27