2023-09-25 49 瀏覽
最近心血來潮想食鐵板燒朋友就介紹咗呢間人氣抵食餐廳餐廳嘅裝潢走日式風格座位除咗吧枱外亦有房間卡位而家仲做緊夏日感謝祭推廣優惠晚市高質鐵板餐$756一位真係性價比極高👍🏼🔸前菜茶碗蒸嘅熟度啱啱好,好滑嫩,蛋味香濃。🔸季節沙律沙律菜好新鮮,食落好爽口,配埋日式麻醬好開胃。🔸時令刺身三品盛盒三款有牡丹蝦、帶子同埋油甘魚。三款刺身都好新鮮,特別係牡丹蝦,肉質滑得嚟好彈牙。🔸沙巴原隻野生海虎蝦虎蝦好新鮮好大蝦,師傅將蝦頭煎到好香脆,可以食埋。蝦肉好爽口彈牙,蝦味鮮甜,點埋千島醬食就更惹味。🔸南非活鮑魚配日式XO脆脆醬鮑魚好新鮮,食落口感好滑溜同有嚼勁,燒完之後香氣撲鼻,配埋伴碟式嘅xo脆脆醬食估唔到又幾好味。🔸法式鵝肝配紅酒黑醋鵝肝嘅外層煎到焦香金黃,食落油脂感豐富,口感軟綿滑溜。紅酒黑醋同鵝肝好夾,可以令到鵝肝食落冇咁油膩。🔸美國頂級牛肉厚燒叫左5成熟,色澤好靚,脂肪相對較少,不過食落好軟腍,牛味亦非常香濃。🔸日本鹿兒島黑豚肉油脂分布好靚,燒到好焦香,肉汁仲保留到喺肉到,食落口感好juicy。🔸京都特色炒飯米飯炒到好有鑊氣,同埋粒粒分明,師傅加咗櫻花蝦去炒,所以食落更惹味。🔸大蜆麵豉湯落咗好大
最近心血來潮想食鐵板燒
朋友就介紹咗呢間人氣抵食餐廳
餐廳嘅裝潢走日式風格
座位除咗吧枱外亦有房間卡位
而家仲做緊夏日感謝祭推廣優惠
晚市高質鐵板餐$756一位
真係性價比極高👍🏼

🔸前菜
茶碗蒸嘅熟度啱啱好,好滑嫩,蛋味香濃。

🔸季節沙律
沙律菜好新鮮,食落好爽口,配埋日式麻醬好開胃。

🔸時令刺身三品盛盒

🔸沙巴原隻野生海虎蝦

🔸南非活鮑魚配日式XO脆脆醬

🔸法式鵝肝配紅酒黑醋

🔸美國頂級牛肉厚燒

🔸日本鹿兒島黑豚肉

🔸京都特色炒飯

🔸大蜆麵豉湯
落咗好大隻蜆去熬製,所以飲落好鮮甜唔會好鹹。

🔸特色甜品
有海鹽同蜜瓜兩款口味嘅雪糕選擇,啱哂喺呢個炎炎夏日食。

2023-09-22
2023-09-22 27 瀏覽
呢間尖沙咀出名鐵板燒,不過我哋今次就食佢哋嘅壽司同串燒~平日去都幾full,想去記得book檯雪魚乾配沙律醬雪魚乾炸到好香脆口感,夾埋沙律醬配酒好正!枝豆唔會煮到過冧,調味都啱啱好~串燒都係!火候啱啱好,調味都啱啱好幾好食~壽司都好新鮮好鮮甜!高質!原隻龍蝦龍蝦拆完殼有4嚿肉,好惹味好好食,如果有多幾嚿就更加正了南非活鮑魚配日式XO脆脆醬呢個好出色,鮑魚好彈牙,夾埋佢嘅秘制嘅XO脆脆醬超夾超惹味!京都特色炒飯加咗櫻花蝦同蔥花炒到勁香,炒飯好乾身好有咬口,飽肚必備🤣but配XO脆脆醬好好食特色甜品。紅豆丶綠茶蕨餅配奶凍,奶凍微酸幾特別京都鐵板居酒屋(尖沙咀)尖沙咀赫德道4號The Hart 3樓
呢間尖沙咀出名鐵板燒,不過我哋今次就食佢哋嘅壽司同串燒~

平日去都幾full,想去記得book檯
雪魚乾配沙律醬
雪魚乾炸到好香脆口感,夾埋沙律醬配酒好正!

原隻龍蝦
龍蝦拆完殼有4嚿肉,好惹味好好食,如果有多幾嚿就更加正了

南非活鮑魚配日式XO脆脆醬

京都特色炒飯

特色甜品
紅豆丶綠茶蕨餅配奶凍,奶凍微酸幾特別

京都鐵板居酒屋(尖沙咀)
尖沙咀赫德道4號The Hart 3樓
平時去開赫德道都係飲酒睇波多,有次見到呢間居酒屋,又有串燒鐵板燒,一於試下佢😍😍最近愛上左suntory premium 啤酒,見呢度有!即刻叫番杯先😋😋,佢呢度仲有黑啤!之後仲叫左個鱈魚脆片,好脆,仲好重鱈魚味,送酒一流🍻🍻刺身拼盤,三文魚充滿油香🐟吞拿魚入口即溶又無筋,帶子好鮮甜🍣🍣全部都好新鮮,而且佢個豉油係淡淡的,唔會蓋過左刺身既鮮味👍🏻👍🏻另外當然有叫串燒拼盤🍢黑毛豬好好味,好嫩又彈牙,好似厚切豬頸肉咁,但無左豬腥味🫶🏻🫶🏻牛舌心又係好出色,厚切,但又好爽😙😙雞腎又係食串燒必叫,再飲啖啤酒,爽呀🍺🍺老闆仲私人醒左自己制辣椒油比我地,好辣🌶️🌶️但好好味😋重重重點係個魚‼️‼️立鱗燒🐠佢係鐵板用高溫半蒸炸甘鯛,食落口係魚肉好嫩,啖啖魚油,而且個皮炸到脆卜卜💯💯非常特別,多數去鐵板燒都係食牛,但今次呢個魚食完都好有滿足感!而且係出面好少見,值得一試!💞💞最後就係個南非鮑魚,🌊🌊非常新鮮,好甜,爽口彈牙,配埋一個唔辣既辣椒醬,口感好豐富🥇而且呢度既師傅都好專業好認真!又點少得甜品做結尾呢,總共有兩款,第一款款係抹茶蕨餅🍵唔係好苦嘅抹茶粉,唔鍾意食抹茶嘅人都食到,有啖啖既茶味,唔太苦又唔太甜

最後就係個南非鮑魚,🌊🌊非常新鮮,好甜,爽口彈牙,配埋一個唔辣既辣椒醬,口感好豐富🥇而且呢度既師傅都好專業好認真!又點少得甜品做結尾呢,總共有兩款,第一款款係抹茶蕨餅🍵唔係好苦嘅抹茶粉,唔鍾意食抹茶嘅人都食到,有啖啖既茶味,唔太苦又唔太甜🍓另外個士多啤梨奶凍,牛奶味非常濃郁,好滑🥛🍮

甜品一啲都唔求其🤰🏻🤰🏻老闆仲送多左2個雪糕比我地🍨🍧士多啤梨同蜜瓜味,水果味好突出,好好食💋💋大家都知道鐵板燒價錢多數偏貴,但呢間性價比非常非常高,種類多,菜式特別,老闆好客🫶🏻🫶🏻侍應師傅專業,食完好滿足,非常值得一試,絕對有下次🔥🔥
2023-09-20 21 瀏覽
今日同老公上到三樓京都鐵板食飯,內裡日系裝修。和風沙律先嚐爽口嘅沙律菜。燒鱈魚乾香香薄脆魚乾。茶碗蒸滑滑蒸蛋中有香菇、蝦、白果。時令刺身三品盛盒鱆紅魚肉質清脆爽口。呑拿魚赤身 口感較結實,魚味亦最濃。三文魚肉色橙红,肉質嫩,口感爽滑。沙巴原隻野生海虎蝦海虎蝦肉質豐滿,較為彈牙。南非活鮑魚配日式XO脆脆醬南非活鮑魚的口感嫩滑且彈牙。法式鵝肝配紅酒黑醋鵝肝入口柔軟和濃郁的味道,煎至金黃色外層酥脆,黑醋的酸度則平衡了鵝肝的豐腴感。美國項級牛肉厚燒牛肉咀嚼時帶出濃郁的肉味。日本鹿兒島黑豚肉鹿兒島黑豚肉的肉質鮮嫩多汁,肉中的油脂豐富。京都特色炒飯勁正囉將蘭王蛋煎到燶邊,炒飯內有櫻花蝦、咸菜、葱粒,令每一啖飯都帶香氣。季節野菜(自家製xo 醬)銀芽、椰菜、蘆筍、紅蘿蔔絲。大蜆麵豉湯大蜆在煮熟後保持了彈性,熱湯味道鮮美而濃郁。
今日同老公上到三樓京都鐵板食飯,內裡日系裝修。

和風沙律
先嚐爽口嘅沙律菜。

燒鱈魚乾
香香薄脆魚乾。

茶碗蒸
滑滑蒸蛋中有香菇、蝦、白果。

時令刺身三品盛盒
鱆紅魚
肉質清脆爽口。
呑拿魚赤身
口感較結實,魚味亦最濃。
三文魚
肉色橙红,肉質嫩,口感爽滑。

沙巴原隻野生海虎蝦
海虎蝦肉質豐滿,較為彈牙。

南非活鮑魚配日式XO脆脆醬
南非活鮑魚的口感嫩滑且彈牙。

法式鵝肝配紅酒黑醋

美國項級牛肉厚燒
牛肉咀嚼時帶出濃郁的肉味。

日本鹿兒島黑豚肉
鹿兒島黑豚肉的肉質鮮嫩多汁,肉中的油脂豐富。

京都特色炒飯

季節野菜(自家製xo 醬)
銀芽、椰菜、蘆筍、紅蘿蔔絲。

大蜆麵豉湯
大蜆在煮熟後保持了彈性,熱湯味道鮮美而濃郁。
2023-09-20 21 瀏覽
京都鐵板居酒屋,位於尖沙咀赫德道The Hart 3樓,環境舒適,有室內及室外區,以昏黃燈光及木系裝修,很有格調。我們選了「夏日感謝祭」套餐,有前菜、刺身、炒飯、季節野菜燒及甜品等。除了以上食品外,特別要推介套餐內的沙巴原隻野生海虎蝦,大廚將蝦頭炸香,令人回味無窮。南非活鮑魚配日式XO脆脆:鮑魚非常新鮮,伴碟的XO脆脆像原來是自家調製,非常香濃。法式鵝肝配紅酒黑醋:入口油香細膩,加入紅酒黑醋中和了油膩感!美國頂級牛肉厚燒:啖啖肉,七成熟恰到好處。不得不提小吃鱈魚脆片,炸到脆卜卜,送酒一流。甜品是海鹽雪糕及蜜瓜雪糕,味道獨特!

美國頂級牛肉厚燒:啖啖肉,七成熟恰到好處。

不得不提小吃鱈魚脆片,炸到脆卜卜,送酒一流。

甜品是海鹽雪糕及蜜瓜雪糕,味道獨特!

2023-09-13 41 瀏覽
屋企人話好想食鐵板燒,咁啱喺網上搵到間性價比幾高嘅餐廳😊~裝修風格好日系,環境非常舒服😝~原來呢度除左有鐵板燒,仲有串燒、 omakase食😜,所以 bar檯、戶外座位同獨立廂房都一應俱全😃~🌟夏日感謝祭套餐❤️前菜&季節沙律茶碗蒸非常嫩滑,帶香濃蛋味😍!沙律新鮮開胃☺️~❤️時令刺身三品盛盒有赤蝦、拖羅同赤生😆~兩款魚生都頗厚切,口感結實,味道鮮甜,魚油豐富🥰~而赤蝦就好爽口🤭!❤️沙巴原隻野生海虎蝦虎蝦好大隻,蝦肉飽滿彈牙😚❤️南非活鮑魚配日式XO脆脆醬鮑魚超爽口👍!配埋XO醬超惹味!味道更升華😁~❤️法式鵝肝配紅酒黑醋鵝肝幾厚身,口感軟嫩,油香十足☺️!再點 d黑醋可以減低油膩感🤭~❤️美國頂級牛肉厚燒牛肉肉味濃郁😆,煎到啱啱好,keep到肉汁,油香四溢😆!❤️京都特色炒飯炒飯粒粒分明😝,入面仲有櫻花蝦同菜甫,口感同味道都好豐富😍~❤️季節野菜、大蜆麵鼓湯、漬物❤️特式甜點士多啤梨奶凍嘅奶味非常突出,口感細嫩👍~綠茶蕨餅夠Q彈,茶味濃郁😙~
屋企人話好想食鐵板燒,咁啱喺網上搵到間性價比幾高嘅餐廳😊~

🌟夏日感謝祭套餐

❤️前菜&季節沙律

茶碗蒸非常嫩滑,帶香濃蛋味😍!沙律新鮮開胃☺️~

❤️時令刺身三品盛盒

❤️沙巴原隻野生海虎蝦

虎蝦好大隻,蝦肉飽滿彈牙😚

❤️南非活鮑魚配日式XO脆脆醬

鮑魚超爽口👍!配埋XO醬超惹味!味道更升華😁~

❤️法式鵝肝配紅酒黑醋

❤️美國頂級牛肉厚燒

牛肉肉味濃郁😆,煎到啱啱好,keep到肉汁,油香四溢😆!

❤️京都特色炒飯

❤️季節野菜、大蜆麵鼓湯、漬物

❤️特式甜點

好朋友幫我九月之星慶祝生日,特意挑選尖沙咀區人氣超值鐵板燒!因為最近有推廣夏日感謝祭🎏優惠,原價晚市$1,080/位,依家$756/位,午市仲要同樣食材只需要 $324/位‼️平日晚上去都座滿,好采有一早訂位,可以坐在大廚席前,可以邊傾計邊欣賞大廚為我地準備的晚餐🤭🩵前菜蒸蛋🥚蛋蒸得恰到好處,非常滑嫩,小妹偏愛食蛋,真係會一啖接著一啖。🩵季節沙律🥗清新爽口,蔬果都頗新鮮,夏季必食,健康又美味。🩵雪魚干配沙律醬雪魚干炸得酥脆,口感像是零食般的香脆口感,非常開胃。搭配上沙律醬,增加了一點點的酸甜味道,使整體口感更加豐富。🩵時令刺身三品盛盒🍣帶子,八爪魚,北寄貝刺身都好新鮮,八爪魚彈牙,北寄貝和帶子都好鮮甜。🩵沙巴原隻野生海虎蝦🦐手掌般大的海虎蝦🦐真的好大隻!大廚會將蝦頭炸到可以直接食用,大蝦煮得不會過熟好有口感,再配特製牛油海苔粉汁和千島醬,加以提鮮。🩵南非活鮑魚配日式XO脆脆醬鮑魚大隻又新鮮,不在話下,竟然連伴碟的XO脆脆醬都是親自調製,十分香濃。🩵法式鵝肝配紅酒黑醋大廚煮得外脆內暖的鵝肝,遠遠都聞到香味,再配紅酒能中和鵝肝的油膩感,簡直是絕配。🩵美國頂級牛肉厚燒🐮肉味較重,比起肉眼脂肪較

🩵前菜蒸蛋🥚

🩵季節沙律🥗
清新爽口,蔬果都頗新鮮,夏季必食,健康又美味。

🩵雪魚干配沙律醬

🩵時令刺身三品盛盒🍣
帶子,八爪魚,北寄貝
刺身都好新鮮,八爪魚彈牙,北寄貝和帶子都好鮮甜。

🩵沙巴原隻野生海虎蝦🦐

🩵南非活鮑魚配日式XO脆脆醬

🩵法式鵝肝配紅酒黑醋

🩵美國頂級牛肉厚燒🐮
肉味較重,比起肉眼脂肪較少,煮出來牛肉味香濃,再配合自家製蒜片,昆布,岩鹽,多重口味。

🩵日本鹿兒島黑豚肉🐷
黑豚肉的肉纖維幼細,鬆軟,大廚煮得入口軟腍帶彈性,含豐富肉汁juicy😋

🩵京都特色炒飯🍚
加入櫻花蝦🌸🦐蔥花炒出香噴噴的炒飯,飽肚感滿滿。

🩵季節野菜 大蜆麵豉湯 漬物
大大隻的蜆,怪不得蜆味好重,看得出有用心烹調。

🩵特色甜品🍰
紅豆🫘綠茶蕨餅配奶凍,兩樣都係我超喜愛嘅甜品😋

餐廳還特別安排了🍰Bday Cake比我🥰,多謝晒🤞🏻

📍京都鐡板居酒屋 (尖沙咀)
尖沙咀赫德道4號The Hart 3樓

❤️平時去嘅居酒屋,燈光昏暗同比較細間,感覺有啲悶悶地。但今次去嘅呢間日本餐廳,真係CP值超高!✨✨有鐵板燒、串燒、刺身壽司,選擇多而且質素高!最重要嘅係,環境超寬敞舒適,仲有露台座位,氣氛真係好好,令人流連忘返!🍣首先試咗佢哋嘅刺身拼盤,睇色澤就知道好新鮮,每件都切得好厚好美味,食完滿足感百分百!🥢然後嚟咗開胃沙律菜、黑松露枝豆同小食鱈魚片。鱈魚片好香脆,再加上沙律醬,味道令人回味無窮!🍡🍺有酒就一定要試下佢哋嘅串燒拼盤,樣樣都好吸引,所以全部都叫咗!無論係蔬菜定肉類,燒得好出色,皮脆不硬,熟度剛剛好,唔油唔柴,肉香卻唔覺得油膩。✨尤其係燒雞翼,配啤酒或者清酒,都一樣咁正!🦞燒龍蝦鮮嫩多汁,基礎調味真係突出肉嘅質素,口感彈牙,而且龍蝦膏好濃郁,真係一級棒!🍧最後以日式甜品作結尾。店員好貼心,知道我有選擇困難症,所以送咗三款甜品比我,有海鹽雪糕、抹茶蕨餅同草莓奶凍,全部都好好味,真係唔可以錯過!🧡臨走嘅時候,老闆仲送咗珍寶珠比我,佢話係呢度嘅儀式感,令我覺得好有人情味呀!

❤️

✨✨

🍣

🥢

🍡🍺

尤其係燒雞翼,配啤酒或者清酒,都一樣咁正!

🦞

🍧

🧡

日本居酒屋就去得多,但係又有omakase, 又有鐵板燒,仲有串燒集於一身嘅,真係第一次見。仲要喺尖沙咀,超級方便!今晚omakase 同鐵板燒前邊嘅枱,仲要係滿座,所以想來嘅朋友記得要提早book位! 今次嚟到主打去食串燒嘅,串燒$18起就有交易,性價比都幾高,尤其推薦串燒啤啤套餐HKD 148,傳銷拼盤仲加咗一杯有酒精或者無酒精嘅飲品🍻一路嘆啤酒一路食,爽呀🤗!拼盤有:兔治雞肉棒配 日本雞蛋🥚 🍗、冬菇、大蔥,雞軟骨。我嘅最愛係「免治雞肉棒」配日本雞蛋汁,個蛋黃真係令到個雞肉串好嫩滑😋食完個拼盤都唔係好夠喉,所以另外加左其他串燒,例如飯團,雞翼,秋葵,節瓜。所有串燒新鮮燒起,外脆內嫩、仲有少少嘅鹽同黑椒吊味,真係一流呀!꧁☬小編食左咩☬꧂✅ 刺身拼盤✅ 串燒拼盤(◔◡◔) ♥️ 人均傷害💰:~ $250
꧁☬小編食左咩☬꧂
刺身拼盤
✅ 串燒拼盤
(◔◡◔) ♥️ 人均傷害💰:~ $250
最近去咗尖沙咀食鐵板燒,呢間鐵板燒環境幾靚,而且都幾抵食,六點前入座7:30前嚟咗可以有半價優惠!我哋點嘅套餐有14道菜:京都漬物季節沙律茶碗蒸廚師發辦刺身三品盛盒沙巴原隻野生海虎蝦南非鮮活鮑魚配日式XO醬法式鵝肝配紅酒黑醋美國頂級牛肉厚燒京都特色炒飯配燶邊蘭王蛋京都野菜燒活蜆麵豉湯廚師發辦精選甜品:抹茶蕨餅、朱古力牛奶布甸🍮.整體嚟講呢個鐵板燒套餐食物質素非常好,刺身鮮甜,鮑魚好大隻好新鮮,虎蝦入面嘅蝦膏好香,鵝肝外皮煎得好香,質感creamy,油脂充足!最有驚喜嘅係炒飯配燶邊蘭王蛋,蘭王蛋嘅蛋黃嗰隻橙紅色好搶眼,賣相已經好吸引,用嚟撈飯非常香👍🏻.📍 京都鐡板居酒屋 (尖沙咀)尖沙咀赫德道4號The Hart 3樓
我哋點嘅套餐有14道菜:
美國頂級牛肉厚燒
京都特色炒飯配燶邊蘭王蛋
京都野菜燒
活蜆麵豉湯
廚師發辦精選甜品:抹茶蕨餅、朱古力牛奶布甸🍮
📍 京都鐡板居酒屋 (尖沙咀)
尖沙咀赫德道4號The Hart 3樓
🌟人均$500|尖沙咀|鐵板燒|京都鐵板居酒屋什麼?只需$500 ,也能夠在尖沙咀吃到一頓很不錯的鮑魚鐵板燒?是的!就在京都鐵板居酒屋😍上次他們主打夏日感謝祭,提供大割引優惠!二人惠顧,只需要$1080(未連加一)即可以享用由前菜到甜品的共10款菜式,而且鐵板燒還是師傅在你面前即席表演哦。這家餐廳絕對是一個令人垂涎的美食天堂!首先是前菜,我們品嚐到的是日本醃黃瓜。這道菜是一個絕佳的開胃菜,它的酸味非常爽口,能夠引起味蕾的活躍。每一口都充滿了清新的滋味,讓人難以抗拒。接下來是季節沙律,這道菜以新鮮時令蔬菜為基礎。它豐富多樣的色彩和口感讓人愉悅,每一口都有驚喜。蔬菜的新鮮度和質地完美地平衡,搭配著令人垂涎的調味醬汁,為整體菜品增添了層次感。接下來是時令刺身三品盛盒,這是一道展現日本料理精髓的菜品。新鮮的吞拿魚、魷魚和帶子切得精確,質地鮮嫩。每一口都能感受到魚的鮮甜和原汁原味,令人回味無窮。沙巴原隻野生海虎蝦是接下來的一道驚喜。這種蝦肉肥美鮮甜,口感豐富多汁。它的鮮度和味道讓人驚艷,絕對是海鮮愛好者的最愛。南非活鮑魚配日式XO脆脆醬是另一道令人難以抗拒的菜品。鮑魚的鮮嫩和XO醬的香辣相得益彰
🌟人均$500|尖沙咀|鐵板燒|京都鐵板居酒屋

是的!就在京都鐵板居酒屋😍

這家餐廳絕對是一個令人垂涎的美食天堂!

南非活鮑魚配日式XO脆脆醬是另一道令人難以抗拒的菜品。鮑魚的鮮嫩和XO醬的香辣相得益彰,帶來了一種獨特的口感和風味。這道菜絕對是一個美味的搭配。

法式鵝肝配紅酒黑醋是一道典雅的菜品。鵝肝的豐潤口感和紅酒黑醋的酸甜風味完美結合,營造出一種奢華的味道。每一口都能感受到鵝肝的細膩和黑醋的醇厚,絕對是一道令人難以忘懷的美食。

接下來是美國頂級牛肉厚燒和日本鹿兒島黑豚肉,這兩道菜都展現了各自肉類的獨特風味。牛肉的豐潤口感和豐富的肉汁使其成為一道極為美味的主菜。而鹿兒島黑豚肉則帶來了柔嫩的口感和豐富的肉香,絕對是肉食愛好者的最愛。

京都特色炒飯是一道經典的主食。它的米飯口感綿密,炒得香氣四溢。搭配著各種時令蔬菜和調味料,每一口都讓人感受到豐富的層次和美味。

季節野菜、大蜆麵豉湯和漬物是一道清爽的配菜。新鮮的季節野菜展現了它們的自然風味,而大蜆麵豉湯則帶來了豐富的海鮮味道。搭配的漬物提供了一種酸爽的口感,為整個餐點增添了平衡和對比。

最後是特色甜點,這是一個完美的結束。特色抹茶蕨餅,簡直是滿分!ふわふわの食感真的是很Q彈!很軟囉,朋友都很喜歡。
旁邊的是牛乳布甸,上面加上了士多啤梨醬,感覺更開胃。

總的來說,這家餐廳提供了一個多樣化且精緻的菜單,每一道菜都展現了食材的原汁原味和獨特風味。無論是海鮮愛好者、肉食愛好者還是甜點愛好者,都能在這裡找到令人滿意的選擇。如果你想要一個令人難忘的美食體驗,這家餐廳絕對是一個不容錯過的地方。

——————為食分界線——————
📍 京都鐡板居酒屋 (尖沙咀)

人均消費: $500
#mariofatfat #foodie #hkfoodie #hkrestaurant #topcitybiteshk #topcitybites #hongkongfood
#hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #hkblogger #hkfoodblogger #hongkonger #香港 #香港美食 #週末好去處 #香港好去處 #食好西 #美食 #探店 #香港探店
「鐵板燒、壽司、串燒,我全部都要!」分左壽司吧台、半露天座位、鐵板燒包廂,諗唔到食咩唔梗要,可以黎到先諗食邊樣😆!不過當日去係平日,三間鐵板燒既房都滿座,如果想食鐵板燒應該要提早少少預訂丫!——✦梅 $880/ ppl (+ 10% service charge)——✧前菜✧鮮魚立鱗燒 配千島汁🥰爽落去個表面勁脆卜卜✧原隻野生花虎蝦 配牛油汁/ 海苔粉厚肉、彈牙✧法式鵝肝配紅酒黑醋好大好厚既鵝肝,呢個好味😋夾埋塊包會冇咁油✧日本A5宮崎和牛薄燒 配粉紅岩鹽/ 昆布鹽/ 蒜片中間包住蔥,減少左油膩感但同時牛味會遮蓋左啲✧京都特色炒飯✧季節野菜、大蜆麵豉湯、漬物✧特式甜品3.6 奶凍 配士多啤梨醬 + 綠茶蕨餅 配十勝紅豆
「鐵板燒、壽司、串燒,我全部都要!」
——
——

✧前菜

✧鮮魚立鱗燒 配千島汁
🥰爽落去個表面勁脆卜卜

✧原隻野生花虎蝦 配牛油汁/ 海苔粉
厚肉、彈牙

✧法式鵝肝配紅酒黑醋
好大好厚既鵝肝,呢個好味😋夾埋塊包會冇咁油

✧日本A5宮崎和牛薄燒 配粉紅岩鹽/ 昆布鹽/ 蒜片
中間包住蔥,減少左油膩感但同時牛味會遮蓋左啲

✧京都特色炒飯

✧季節野菜、大蜆麵豉湯、漬物

✧特式甜品
3.6 奶凍 配士多啤梨醬 + 綠茶蕨餅 配十勝紅豆
2023-09-03 27 瀏覽
依排見到人哋去左依間京都鐵板燒食嘢覺得間餐廳環境幾唔錯不過我同朋友最近迷上食串燒🤣🤣🤣所以我哋揀呢間餐廳係去食串燒🤪🍣刺身五點 $368食日式料理必點刺身坐吧枱可以睇到師傅由魚生切片到擺盆上枱對食物多咗份期待吞拿魚分兩款 每片都好厚切同好鮮特別係吞拿魚腩魚油香好足由左邊白身魚開始至右順序去食最後就會令帆立貝同馬刀貝嘅鮮甜更特出魚生部份相同新鮮好味🍺Suntory 啤 $48 /香脆鱈魚乾 $38叫左杯啤酒配香脆鱈魚乾 😚爽🐟油甘魚鮫 $138 魚鮫肉肥美有彈性油香味配上鹽燒好正😋今日重點係串燒所以叫左好多每串價錢都唔算貴最緊要好食🍢想食唔同嘅雞🐓部位叫左:大蔥雞肉串,汁燒雞肉,手羽先,燒雞軟骨,燒雞胸軟骨(每款$28/串)每一串都好好食😋我覺得最好食係燒雞胸軟骨同埋手羽先 ,雞胸軟骨食落勁有口感,而手羽先即係燒雞翼,雞翼個皮香脆,食到雞肉部份又唔會好乾,微微辣其實食一串唔係好夠🤤白鱔 $88鱔肉飽滿味鮮表面燒到略帶金黃鮮鱔香咬一啖肉質結實有彈性魚皮有鱔獨特既魚香非常好食😋鹽燒黑豚腩肉$32腩肉串因為有油脂所以食落爽口而燒烤將部份油脂逼出所以食落唔會好油膩🤤燒飯團$38我鐘意食嚿飯先似晚
依排見到人哋去左依間京都鐵板燒食嘢

燒翠玉瓜$18
日本青椒仔$28
燒秋葵$22
一口甜番薯$28

每一次上枱店員都好好會介紹返邊你食緊邊一款串燒,亦都有店員主動問吓我哋食得開唔開心,依間餐廳氣氛唔錯👍🏻見到其他熟客同店員一齊飲下酒

• 油甘魚鮫
2023-08-30 41 瀏覽
☀️夏日感謝祭 原價$1080 宜家特價$500 都唔駛一位🫣 有好多野食,而且新鮮、廚師係你面前煮,有風味又有高質🍳前菜- 蒸蛋,順滑暖入心🥗季節沙律,芝麻醬開胃好味🍣時令刺身三品盛盒:每款刺身都有兩塊 - 深海池魚、赤身、醋漬鯖魚。刺身結實飽滿,魚油豐盛,甘香,新鮮。醋漬鯖魚係最濃味既,味道獨特!之後廚師🧑‍🍳先展示同介紹今日既海鮮同肉類,大家都大飽眼福🤩🦐沙巴原隻野生海虎蝦:望住廚師🧑‍🍳煮野食好似睇表演咁,廚師純熟地處理蝦頭。因為呢個食材好新鮮人,所以食落口肉質爽脆、蝦味鮮甜,同平時啲養殖蝦真係無得比~🎣南非活鮑魚配日式XO脆脆醬:鮑魚好生猛,一直係到「跳舞」🤣煎熟後,鮑魚味道好濃郁、鮮甜味亦明顯,厚肉爽身。最緊要係呢到自家製xo醬,好有口感而且惹味😌🦆法式鵝肝紅酒黑醋:好大塊鵝肝… 綿密與濃郁既口感,真係令人難以忘懷😳入口即溶😳no comments, cause it is the best!!!兩個set 各款肉類各一:🥩美國頂級牛肉厚燒:呢款牛有一種濃郁既牛肉香味,伴隨側邊蘋果片既微妙既甜味和鮮味。烹製過程中,肉中既脂肪溶化並渗透到肉中,令到牛肉增加左豐富風味同口感😙 配

🍳前菜- 蒸蛋,順滑暖入心
🥗季節沙律,芝麻醬開胃好味

兩個set 各款肉類各一:

🥩美國頂級牛肉厚燒:呢款牛有一種濃郁既牛肉香味,伴隨側邊蘋果片既微妙既甜味和鮮味。烹製過程中,肉中既脂肪溶化並渗透到肉中,令到牛肉增加左豐富風味同口感😙 配岩鹽又得,配大自家製xo醬亦好惹味😌

🐷日本鹿兒島黑豚肉:豚肉肉質柔軟,口味鮮甜、清爽但唔油膩~👍👍

最後係 -
🍚京都特色炒飯:好多櫻花🌸蝦,望住佢炒,粒粒分明,好正呀~ 雖然已經好飽,但都有食哂🫣🫣

🥦季節野菜:食完咁多野,清清喉嚨食下菜幾好👍好細心

🥣大蜆麵豉湯

🍬特色甜點🍮 估唔到甜品都有三款: 牛奶奶凍 + 抹茶餅 + 沖繩海鹽 or 蜜瓜雪糕

好有誠意,亦消化左頭先咁激動既鵝肝🫣🫣🫣😳😳😎😎
2023-08-29 968 瀏覽
京都鐵板居酒屋喺尖沙咀港鐵站行幾分鐘,環境好靚,好日式,有對住鐵板燒既位,都有房間,呢日我地主意飲少少酒,食下串燒為主,睇menu 款式選擇都有好多,我地都叫得多款試。首先,日本青椒仔真係好開胃。佢嘅青椒脆口又甜,同埋燒烤嘅香味好搭。食完一口,口感好清新。燒手羽,就係傳統嘅日式燒雞翼。佢係用炭火燒嘅,肉質好嫩多汁,外皮香脆。加上啲醬汁,味道好特別,好味!燒雞腎串係另一款好精緻嘅燒烤菜。腎臟經過處理後燒烤,煮得剛剛好,保持住啲濃郁嘅味道同啲嫩滑嘅質感。每一口都有好濃郁嘅肉香,真係好回味。鹽燒黑豚腩肉係度嘅招牌菜之一。佢將黑豚腩肉切成大大條,仲保留住豬肉嘅鮮甜同埋嫩滑。再加上燒醬汁,真係加分。牛舌芯經過燒烤,肉質好嫩多汁,有肉味道。加上佢哋特製嘅醬汁,味道好豐富,口感好出色。安格斯牛小排保持住肉嘅嫩度同埋鮮美嘅口感,大推。燒白鱔同油甘魚鮫,兩樣油脂都好夠,燒完唔會覺得油膩,但肉質鮮嫩,口感滑溜。食串燒一定係配啤酒,所以都order左兩杯啤酒,最尾叫左兩份日式甜品作結尾,都唔係hea野,幾好食。京都鐵板居酒屋尖沙咀赫德道4號the hart 3樓
安格斯牛小排保持住肉嘅嫩度同埋鮮美嘅口感,大推。
京都鐵板居酒屋
尖沙咀赫德道4號the hart 3樓