久唔久食好啲慰勞吓平時辛苦工作嘅自己京都鐵板燒 真係非常推介價錢合理 而且食物頂級🥰🥰季前沙律時令刺身三品沙巴原隻野生虎蝦南非活鮑魚配日式X0脆脆醬法式鵝肝配紅酒黑醋美國頂級牛肉厚燒京都特色炒飯季節野菜大蜆麵豉湯漬物特色甜品🍣刺身三品:深海池魚/三文魚/ 吞拿魚刺身非常新鮮口感結實 魚脂豐厚🥰🥰🍽️法式鵝肝配紅酒黑醋鵝肝好大件 入口即溶🥰再配上黑醋 減少油膩感 絕配🙌🏻🙌🏻🥩美國頂級牛肉厚燒六成熟啱啱好 入口一啲都唔韌🫡👍🏻肉質鮮嫩 牛味濃郁🍮奶凍配士多啤梨醬配綠茶蕨餅出動到我第二個胃🤣自家制奶凍非常之嫩滑 再配搭埋士多啤梨醬酸酸甜甜 為呢餐晚餐畫上完美嘅句號🥰🥰
久唔久食好啲

非常之嫩滑 再配搭埋士多啤梨醬
酸酸甜甜
為呢餐晚餐畫上完美嘅句號🥰🥰
2023-08-24 42 瀏覽
唔講唔知,其實我係第一次係香港食鐵板燒🤭呢間鐵板燒餐廳生意好好,平日夜晚都坐滿哂‼️🔹️前菜🔹️首先黎個沙律菜同蒸蛋🌟時令刺身三品盛盒🌟吞拿魚、油甘魚、帶子🌟沙巴原隻野生海虎蝦🌟燒埋個蝦頭俾你,食埋啲蝦膏,勁香😌🌟南非活鮑魚配日式XO脆脆醬🌟XO脆脆醬唔係好辣,但香料好香,仲有芝麻,幾特別🌟法式鵝肝配紅酒黑醋🌟塊鵝肝又大又厚,見師傅煮到個面好燶啲油出哂黎,咬落去個啖勁香,係梅納反應‼️竟然一啲都唔膩🎊🌟美國頂級牛肉厚燒🌟師傅會問想要幾成熟,我揀左5成👍👍🌟京都特色炒飯🌟上面隻煎蛋最有驚喜🍳‼️原來仲有比蘭王仲高級既雞蛋,佢叫【夢王】🥚🌟大蜆麵豉湯🌟 🌟季節野菜🌟食到呢度已經包左8成😂🔹️甜品🔹️🌟朱古力奶凍配綠茶菓子🌟➡️睇住個師傅煮野食俾你,仲要招呼埋成張枱既其他客人,respect 🤘
唔講唔知,其實我係第一次係香港食鐵板燒🤭

呢間鐵板燒餐廳生意好好,平日夜晚都坐滿哂‼️

🔹️前菜🔹️
首先黎個沙律菜同蒸蛋

🌟時令刺身三品盛盒🌟
吞拿魚、油甘魚、帶子

🌟沙巴原隻野生海虎蝦🌟
燒埋個蝦頭俾你,食埋啲蝦膏,勁香😌

🌟南非活鮑魚配日式XO脆脆醬🌟
XO脆脆醬唔係好辣,但香料好香,仲有芝麻,幾特別

🌟法式鵝肝配紅酒黑醋🌟

🌟美國頂級牛肉厚燒🌟
師傅會問想要幾成熟,我揀左5成👍👍

🌟京都特色炒飯🌟
上面隻煎蛋最有驚喜🍳‼️
原來仲有比蘭王仲高級既雞蛋,佢叫【夢王】🥚

🌟大蜆麵豉湯🌟
🌟季節野菜🌟
食到呢度已經包左8成😂

🔹️甜品🔹️
🌟朱古力奶凍配綠茶菓子🌟

2023-08-23 33 瀏覽
非常高質鐵板燒-香港幫朋友慶生找了一家鐵板燒吃了非常值得的一頓我點的是夏日感謝祭套餐京都鐵板十四品料理:$1080+1京都漬物 (抱歉這個我忘了是什麼)季節沙律-正常,不過不失日式茶碗蒸-料很足味很濃的茶碗蒸廚師發板刺身三品盛合-說不好很新鮮但好吃的刺身沙巴原隻野生海虎蝦-非常香🙈肉質很Q彈南非鮮活鮑魚-師傅讓我們先試直接吃,之前再沾一點自家調的日式Xo醬鮑魚是很容易咬開的一種,加上日式xo醬真的超級好吃!!法式香煎鵝肝配紅酒黑醋-我非常喜歡這個🙈❤但朋友覺得太油膩肉的部份兩個人可以四選二日本鹿兒島黑豚肉厚燒只有一點點鹽巴就帶出了肉咪加了蒜片超級棒!日本A5宮崎和牛薄燒+$128/每位-加了蒜蔥讓和牛味道更豐富(但我比較愛豬)京都特色炒飯說實說,炒飯炒到粒粒分明加試櫻花蝦超級香但我們都吃飽了🥺吃不下。我決定下次再去再把飯打包帶走京都野菜燒-同上,真的吃不完活蜆麵豉湯-是鮮味很夠,是我喜歡飲的麵豉湯。反而在日本不超級飲因為一般都很濃🙈JC喜歡淡淡的廚師發板精選甜品-是冰淇淋我們各選了哈蜜瓜跟海鹽 是能吃完的冰淇淋因為是替朋友慶生所以預先訂了蛋糕+$68連寫祝福語-本來有個煙火蠟燭但3秒就
非常高質鐵板燒-香港
幫朋友慶生找了一家鐵板燒
吃了非常值得的一頓

我點的是夏日感謝祭套餐
京都鐵板十四品料理:
$1080+1
京都漬物
(抱歉這個我忘了是什麼)
季節沙律
法式香煎鵝肝配紅酒黑醋
-我非常喜歡這個🙈❤但朋友覺得太油膩
肉的部份兩個人可以四選二
日本鹿兒島黑豚肉厚燒
只有一點點鹽巴就帶出了肉咪加了蒜片超級棒!
日本A5宮崎和牛薄燒+$128/每位
-加了蒜蔥讓和牛味道更豐富(但我比較愛豬)
京都特色炒飯
京都野菜燒
-同上,真的吃不完
活蜆麵豉湯
廚師發板精選甜品
-是冰淇淋我們各選了哈蜜瓜跟海鹽 是能吃完的冰淇淋
因為是替朋友慶生所以預先訂了蛋糕+$68連寫祝福語
-本來有個煙火蠟燭但3秒就熄火了🤣但蛋糕好吃是超司蛋糕😍為這天午餐劃上完美句號!

結帳時才知道還有打折😍
全部吃下去是$1100左右
個人認為是非常值得!

另外需要大大大加分的事,居屋鐵所有人的服務都超級好!我已經很久沒有在香港遇到服務這麼好的餐廳!要大大力推🙈
(原來我是想預約另一家板X因為訂位時連菜單都不能給說要自己打電話查詢所以作罷了☺很好最後選了這家我跟朋友都超級滿意!)

裝潢整潔指數:🌕🌕🌕🌕🌖
食物美味指數:🌕🌕🌕🌕🌖
JC推薦指數:🌕🌕🌕🌕🌗

Jc.enjoylife
2023-08-22 39 瀏覽
今晚約左個好耐冇見過嘅朋友,佢話想食日本菜,尤其魚生,我話我想食居酒屋,佢又突然好興奮話好提議,咁好啦,如果約係尖沙咀,兩樣都有嘅就係呢間京都鐵板燒居酒屋。之前同另外d朋友來過食lunch覺得好好食,所以今次來食晚餐。估唔到呢度食晚餐個feel咁正,因為本身分開三個房,其中兩個位都比私人book咗來慶祝生日,大家又飲酒又有好嘢食,所有人都超級開心,呢度嘅店員超級有善,就算同師傅都好多嘢傾!打頭陣就係刺身拼盤,所有嘢都超級新鮮,我好耐冇食過咁新鮮嘅魷魚,我朋友更加話一碟好嘅刺身遠比任食嘅滿足度高好多,呢度真係食一件已經好開心。之後就嚟串燒拼盤,選擇多,每一樣嘢都燒得好好,雞翼我覺得係必點,外皮脆脆地,入面肉身keep到juicy,另外個terriyaki sauce都好出色。不過重點在於呢度自製個辣椒醬,係師傅自己調製嘅,超級辣,真係會食上癮,用嚟點串燒就一流!由於我哋今晚都係飲酒傾偈,都有叫到一碗支豆,相比起出邊淨係落鹽,呢度用咗黑松露油去整,所以特別香!另外個明太子飯團都超級正,連平時唔食飯嘅我都幾啖就已經清貨!另外仲有一樣嘢,我覺得大家一定要叫嘅就係法式鵝肝配紅酒黑醋!呢到真心好高

呢到真心好高質,大家以後都可以考慮多來搞party!
2023-08-22 34 瀏覽
重要節日慶祝所以今次揀咗食鐵板燒. 雖然係鐵板燒但係依家晚市有夏日感謝祭, set for 2都係1080.一早book定, 上到去就帶咗我哋入內場, 好闊落, 畀3枱客坐. 每個位都清楚睇到師傅整鐵板燒嘅過程. 仲可以即時同餐廳師傅溝通自己嘅preference. 坐低食完沙律同茶碗蒸之後就即刻有新鮮sashimi! 魚生肥帶子甜, 一嚟就刺激你嘅味蕾. 同時間你已經見到師傅喺前面燒緊兩隻大大隻生猛虎蝦. 師傅處理蝦嘅手法純熟, 乾淨俐落. 都係簡單調味, 食到嘅大多係蝦嘅原生味道. 一燒完意嘅即刻送到面前嘅食物熱辣辣. 肉質厚實又唔韌. 仲撈埋蝦頭嘅味道. 成隻蝦都完美運用到.鮑魚都係頗為活躍, 煮熟後都好彈牙. 配埋佢嘅xo脆脆醬都係相得益彰. 呢個時候staff拎咗啲佢哋自家製嘅辣椒醬畀我哋配食物食. 同xo脆脆醬好似但係係堅辣! 但係慢慢習慣咗佢嘅辣之後我幾乎所有嘢都配佢嚟食, 真係惹味好多. 跟住落嚟嘅鵝肝好!邪!惡! 邊食邊滴油ahh! 但係真係好!好!好!正! 完全唔吝惜咁大大舊鵝肝畀你, 每啖都好香口幼滑. 脂肪是什麼, 我今晚不知道喎!到牛嘅部份師傅都會問我哋想要幾

到牛嘅部份師傅都會問我哋想要幾多成熟, 我哋就揀咗3成. 厚燒一啖過, 滿足~

最後炒飯必須多蔥! 炒菜時候睇住師傅勁邪惡咁落咗好多牛油, 所以出到嚟都係好香牛油味.

最後嚟個哈密瓜雪糕做happy ending 😌

2.日本鹿兒島黑豚肉
3.日本A5宮崎和牛薄燒
4.日本A5宮崎和牛厚燒
🍚 京都特色炒飯
🥘 季節野菜, 大蜆麵豉湯, 漬物
🍦 特色甜點
🍴小食鱈魚片 🐟整得好香脆 魚味香 點 d沙律醬都好正 🍴枝豆 整得好好 落鹽適中 所以咸度適中 食落豆新鮮 襯啤酒最正🍴串燒拼盤 落左木魚既大隻冬菇 爽口既大葱, 明太子雞翼🐥雞翼燒得香脆 入面既明太子好香咸 有口感 , 仲有爽口既雞軟骨 同更彈牙既雞胸軟骨 👍🏻 雞胸軟骨要黎做順燒最啱👍🏻🍴串燒拼盤 好爽口既翠肉瓜 好少有得食既爽口 juicy 青椒仔 燒得剛好既香脆入味燒雞翼 仲有爽口雞腎 同雞軟骨🐥🍴刺身拼盤 深海池魚 依助目 赤蝦 赤身 帶子 ,🐟池魚好鮮味夠厚肉 師傅切得好 赤蝦鮮甜大隻 蝦味濃 赤身夠軟熟 吞拿魚肉味香 🍴鵝肝多士多士整得好香脆 盡吸鵝油 鵝肝好厚肉 一咬開全部鵝油 🤣夠哂邪惡🍴蘭皇蛋雞肉棒🥚🐥首先蛋用左蘭皇蛋 好香濃既蛋香味 口感香滑 加香甜既濃醬汁 上面既雞肉棒出面帶 d香脆 入面既雞肉熱辣辣 雞肉入味帶 d雞軟骨 撈埋蛋黃食好 match 🍴燒牛舌厚切燒牛舌 充滿黑椒同海鹽香味 🐂 點 d檸檬汁就好正🍴海膽 有浸色 d既赤膽同馬糞海膽赤膽比較鮮味密度低 d夠鮮甜 而鮮色既馬糞海膽 再有海水既鮮味多 d口感比較滑 兩樣都好正🍴燒茄子 上面既炸蒜
🍴小食鱈魚片 🐟

🍴蘭皇蛋雞肉棒🥚🐥
🍴燒牛舌
厚切燒牛舌 充滿黑椒同海鹽香味 🐂 點 d檸檬汁就好正
🍴海膽 有浸色 d既赤膽同馬糞海膽
🍴燒茄子 上面既炸蒜好香咸 茄子切得好好 睇落成餅野但其實用乜切到一條條再鋪番佢 茄子燒得黎保留應有既 juicy盡吸炸蒜香 正
🍴夢王蛋炒飯🥚🍚
用左超正既日本夢皇蛋 d蛋汁超濃 有蝦米 葱花 炸菜絲 等等 蛋汁撈落飯入面 超入味 濃既程度好似 一隻夢皇蛋配4 隻普通蛋甘
🍴龍蝦湯 🦐🐲
個樣有 d似麵豉湯 但個味完全唔同 有蜆肉同龍蝦肉 所以 飲落好鮮甜 正
🍴海鹽 蜜瓜雪糕 好正宗既日本雪糕 尤其係海鹽味好香咸 好正 加埋 d甜脆脆餅冇得輸
🍴奶凍都好正 奶味勁香 加埋 d朱古力醬 配埋彈牙既抹茶蕨餅 正
#日本菜 #雪糕 #甜品 #龍蝦 #牛舌 #夢皇蛋 #炒飯 #刺身 #鵝肝 #多士
Score 平均分< 8.5/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#京都鐵板居酒屋
尖沙咀赫德道4 號 the hart 3 樓
~~~~~~~~~~~~
2023-08-18
🍽️ 京都鐡板居酒屋 📍尖沙咀赫德道4號The Hart 3樓-今日又食好西啦🎉🎉🎉朋友介紹呢間居酒屋,有omakase、鐵板燒、串燒等等,一於試試佢!前菜💫漬物叫咗嘢食之後,餐廳好快手送咗一碟精緻嘅漬物俾我哋❤️❤️牛蒡同蘿蔔都好脆好開胃呀👍🏻💫枝豆($38)調味好足夠,係一個健康又開胃嘅前菜🫶🏻🫶🏻舖頭仲好細心咁比多隻碟我哋裝💫味淋魚乾( $38 )魚乾脆到好似薯片一樣,仲食到好香魚味🥳🥳串燒食咗好多串蔬菜串燒,總括嚟講,覺得佢哋用嘅都係好新鮮嘅蔬果😋😋超級鮮甜👍🏻👍🏻💫燒秋葵( $22 )外脆內多汁😍😍💫日本青椒仔( $28 )外皮薄得來有種脆脆嘅口感,入口微甜😍💫燒翠玉瓜( $18)呢個厚肉,仲要爆曬汁🤤🤤🤤正!💫一口甜番薯( $28 )好鍾意佢香甜軟糯🫶🏻🫶🏻每次食佢都覺得好似甜品😙😙老細攞咗一碟新鮮自家製日本辣椒,好香芝麻味、帶少少香脆口感🤭🤭但係真係好辣😍😍😍用嚟點串燒好惹味!💫燒雞軟骨( $28 )香脆有咬口🥳🥳好惹味!💫燒雞胸軟骨( $28 )平時好少見雞胸軟骨🤭食到佢有香濃黑椒味,同雞軟骨唔同,佢夾雜咗少少雞肉,增加咗口感層次👍🏻💫鹽燒黑豚腩肉( $32)肉同油脂比例啱啱
🍽️ 京都鐡板居酒屋
📍尖沙咀赫德道4號The Hart 3樓

前菜
💫漬物

💫枝豆($38)

💫味淋魚乾( $38 )
魚乾脆到好似薯片一樣,仲食到好香魚味🥳🥳

串燒

💫燒秋葵( $22 )
外脆內多汁😍😍

💫日本青椒仔( $28 )
外皮薄得來有種脆脆嘅口感,入口微甜😍

💫燒翠玉瓜( $18)
呢個厚肉,仲要爆曬汁🤤🤤🤤正!

💫一口甜番薯( $28 )
好鍾意佢香甜軟糯🫶🏻🫶🏻每次食佢都覺得好似甜品😙😙

💫燒雞軟骨( $28 )
香脆有咬口🥳🥳好惹味!

💫燒雞胸軟骨( $28 )

💫鹽燒黑豚腩肉( $32)
肉同油脂比例啱啱好👍🏻👍🏻食到黑豚腩肉嘅肉香,夾雜着油脂嘅香氣,好香口🥰

💫手羽先($28)
表面燒得香脆惹味🤩咬入去仲要有好多肉汁添

💫 happy hour串燒拼盤($148)
❤️燒冬菇
好香菇味👍🏻👍🏻👍🏻調味非常on point🤌🏻🤌🏻
❤️日本大蔥( $18 )
好清甜好多汁🤩🤩🤩
❤️鹽燒白鱔( $88 )
白鱔好彈牙,仲要好香油脂味😍😍完全唔膩,難怪男朋友話必食呀🤭🤭
❤️汁燒雞肉串( $28 )
香甜得來帶點胡椒味,雞肉好有肉香,仲好多汁好滑
❤️厚切雪花牛舌心( $68 )
牛舌心比平時既牛舌更加軟腍嫩滑😍😍鍾意食牛舌既人必試呀🫶🏻🫶🏻

💫日式燒飯團( $38 )
飯團燒到脆卜卜,好似飯焦包住啲好香口既飯😍😍入邊仲有少少蔥花同調味👍🏻👍🏻加埋個紫菜,成件事好滿足呀

鐵板燒

💫鹽燒龍蝦($238)
龍蝦用咗鹽同埋胡椒調味,食到龍蝦既鮮甜😋😋另外佢嘅口感軟嫩,咬落有微微嘅爽口,而且肉汁豐富🥳🥳好正!拍得住之前喺酒店食嘅新鮮蒸龍蝦👍🏻👍🏻

💫立鱗燒($336)
店員介紹由於魚冇打走魚鱗,而係用高溫嘅油將佢炸到一片片豎起咗咁樣,所以個名叫做「立鱗燒」😚😚佢除咗外表好特別之外,仲好好味🤩🤩🤩香脆嘅魚鱗配搭嫩滑多汁嘅魚肉👍🏻👍🏻食到好香嘅魚味🥰🥰豐富嘅口感令人忍唔住不停咁食👍🏻👍🏻最後一定要食埋佢底下嘅翠玉瓜😋😋😋吸晒魚油嘅香味🤌🏻🤌🏻

💫季節野菜燒
有多種唔同嘅雜菜,食落爽脆鮮甜,加埋辣椒仲正🫶🏻🫶🏻成日味道唔同左,變得更惹味🥳🥳

甜品

💫朱古力奶凍配紅豆抹茶蕨餅
奶凍香滑濃郁,配埋朱古力醬😙😙原來好夾呀!隔離嘅蕨餅好香抹茶味,好有咬口😋😋配埋軟糯既蜜豆🤌🏻🤌🏻味道啱啱好

💫蜜瓜雪糕
好香蜜瓜味,食埋雪糕真係好圓滿🎉🎉

💫提子梳打( $38 )
微甜解渴,配串燒同鐵板燒一流呀😍😍

💫Suntory白啤酒( $48 )
男朋友話今晚食串燒一定要飲啤酒🤣🤣由於我唔飲酒嘅關係,呢個係我嘅盲點🤣🤣男朋友就話呢個啤酒比較淡味,易入口得黎仲好清爽👍🏻

🌟自家製嘅辣椒油真係冇得頂!用嚟點蔬菜、串燒都好正😋😋少少就已經好夠辣味🌶️🌶️
🌟舖頭環境好舒服,位置寬敞🤩🤩今次坐嘅位置平時有壽司師傅即場整壽司同埋刺身🤭🤭可惜今日師傅放假🤣🤣下次再食過!
🌟店員好細心好nice,不時會搵食客傾偈,介紹食物同埋煮法😍😍
🌟老闆好可愛,見到我哋影相,特登拎幾支酒出嚟做背景🤣🤣🤣睇得出佢對餐廳嘅酒好自豪,仲有唔少喺日本訂返嚟嘅添🫶🏻🫶🏻鍾意飲酒嘅人不妨黎試下!

推薦指數:5/5
抵食指數:4/5

#foodloverin852 #852 #foodie #hongkong
#TsimShaTsui #尖沙咀 #尖沙咀餐廳 #尖沙咀好去處 #尖沙咀必食 #京都鐡板居酒屋
2023-08-16 18 瀏覽
為了跟朋友來個日式之享受,很早已預訂了這餐,希望他感到很快樂~ 這間日本店子主打廚師發辦,店內環境寬敞舒適~廚師吧枱欣賞師傅之手藝,適合多人聚餐。 店子裝潢充滿日式擺設,長吧桌有座位,另一邊亦可吃串燒~ 飲著日本清酒~充滿視覺和味道之快樂! 前菜沙律 鮮嫩之沙律菜,新鮮爽脆,入口清新開胃 刺身 季節刺身~深海池魚纖維幼細油份豐富,香甜也爽口。三文魚油脂高,細膩鮮美。大拖魚身紮實清甜,豐腴入口即化,帶著一絲甜味。魚肉美味,如雪花般之脂肪分佈,魚味之甘香,入口即溶。 南非活鮑魚 烹調活生生的,師傅烹調很好,配料也好,鮑魚味道咬口很彈牙,滋味喔 大海老帝王虎蝦 大蝦大大隻,活生生看著切開倆邊,口感很棒,又不會過熟,蝦膏滿滿,啖啖肉很美味 鵝肝 令人驚喜的是鵝肝~厚厚鵝肝質感軟滑,香濃味香,油香滿溢配上多士、黑醋,完全中和鵝肝之油膩感,濃香不膩! 牛肉燒 師傅將牛肉拿出,切件煎到微香,起碟之後放上擺盤。可口,誘惑!惹味~三成熟好吃,特别~一口牛肉質嫩口。 味噌湯 奶白色魚湯由大量龍蝦殼,長時間熬成,薄薄的魚油顯得真材實料,鮮而不腥。加熱味道棒,碎海苔,魚清湯,飲落非常解油膩 蘭王旦炒飯 加

店子裝潢充滿日式擺設,長吧桌有座位,另一邊亦可吃串燒~

飲著日本清酒~充滿視覺和味道之快樂!

前菜沙律
鮮嫩之沙律菜,新鮮爽脆,入口清新開胃

刺身

南非活鮑魚

大海老帝王虎蝦

鵝肝

牛肉燒

味噌湯

蘭王旦炒飯
加入蘭王炒,非常香口,吃到炒飯已經很飽,實在好吃,忍不住吃埋了

奶凍
好重奶味,棒喔!上層有甜甜朱古力,食材非常新鮮,師傅用心烹調,店員親切友善~氣氛很好的喔!下次再來

環境舒服,可以全程看著食物之製作,享受

嘆下高質鐵板燒,二人前鐵板,感受親切家鄉風
🌟港鐵尖東站/尖沙咀站 N3出口 2分鐘路程🌟#日式料理 #日式席前鐵板燒 #高質鐵板燒同朋友慶祝生日 朋友想食鐵板燒 於是就揀咗呢間 💁🏻‍♀️京都鐵板居酒屋因為係星期六 為咗避過人潮 我哋book咗6點鐘 可能因為咁 可以坐喺席前 一路望住師傅烹調🤗🤗我同朋友揀咗二人套餐🌼#季節沙律🌼#時令刺身三品盛盒- 吞拿魚 劍魚 帶子刺身👍🏻🌼#牡丹蝦- 將牡丹蝦開邊 蝦頭仲好多蝦膏添😍 - 原來牡丹蝦用左千島辣汁煎熟咗都好好食🌼#南非活鮑魚配XO脆脆醬- 活鮑魚勁大隻- 睇住師傅將活鮑魚起肉 切件 煎熟- 仲有配埋居酒屋特製嘅 XO脆脆醬 真係好好味🤭🤭🌼#法式鵝肝配紅酒黑醋- 法式鵝肝勁大塊 配埋法式麵包仲有紅酒意大利黑醋 係一個勁好嘅配搭🌼#美國頂級牛肉厚燒- 厚燒牛肉 好有咬口 好腍- 呢個牛肉只係落咗鹽 同埋昆布 仲有自家製嘅蒜片 夾埋一齊 竟然係咁夾😃😃🌼#京都特色炒飯- 材料豐富 有好多櫻花蝦👍🏻👍🏻🌼#季節野菜🌼#大蜆麵豉湯漬物- 麵豉湯唔會太鹹 仲有大蜆最後有埋甜品 有一個好好嘅完結☺️☺️🌼#草莓奶凍- 奶凍好滑 同埋好香奶味🌼#抹茶厥餅- 煙煙韌韌 好有咬口😋😋
🌟港鐵尖東站/尖沙咀站 N3出口 2分鐘路程

• 南非活鮑魚配日式XO脆脆醬
  • 京都特式炒飯
  • 法式鵝肝配紅酒黑醋
2023-08-13 24 瀏覽
今日襯住週末,同老公一齊去左chill一chill☺️飲下酒,傾下偈食吓串燒,好正😗😗 好耐都無試過咁relax🥰呢間餐廳位於尖沙咀赫德道酒吧街附近,相當有氣氛,環境又舒服,仲有室內室外位置坐,可以滿足你唔同需要☺️日本青椒仔青椒仔出奇地唔會好辣,作為頭盤送酒幾正☺️手羽先雞翼燒到皮焦香又夠乾身,肉又夠嫩😋燒雞軟骨串軟骨好香脆,好有咬口安格斯牛柳粒一口一啖,好滿足🤤牛味夠出,肉又唔韌雞肉軟骨串平時比較少見,雞肉同軟骨分開,估唔到食落都好得意😗鹽燒黑䐁腩肉黑豚腩肉唔會燒到好焦,帶有豐富油脂香,加埋鹽燒夠晒惹味😋牛舌芯好有咬口,又爽又嫩嘅感覺👍燒白鱔白鱔皮勁香脆,魚肉又夠曬嫩滑,加上新鮮檸檬汁,增添清新香味油甘魚鮫第一次食油甘魚鮫,估唔到都幾出色,肉質又香又細膩燒飯團🍙呢個飽肚推介,造型幾得意😁Suntory 白380ML呢個啤酒超級推介,好易入口,而且麥味好出眾,我平時比較少飲酒,都唔覺意飲咗兩大杯😝😝神泡果然勁👍👍💯📍 京都鐡板居酒屋 (尖沙咀)尖沙咀赫德道4號The Hart 3樓#鐵板燒 #居酒屋 #日本京都 #尖沙咀 #日本美食 #日本料理 #香港探店 #日式美食 #happyhour

日本青椒仔
青椒仔出奇地唔會好辣,作為頭盤送酒幾正☺️

手羽先
雞翼燒到皮焦香又夠乾身,肉又夠嫩😋

燒雞軟骨串
軟骨好香脆,好有咬口

安格斯牛柳粒
一口一啖,好滿足🤤牛味夠出,肉又唔韌
雞肉軟骨串
平時比較少見,雞肉同軟骨分開,估唔到食落都好得意😗

鹽燒黑䐁腩肉
黑豚腩肉唔會燒到好焦,帶有豐富油脂香,加埋鹽燒夠晒惹味😋

牛舌芯
好有咬口,又爽又嫩嘅感覺👍

燒白鱔
白鱔皮勁香脆,魚肉又夠曬嫩滑,加上新鮮檸檬汁,增添清新香味

油甘魚鮫
第一次食油甘魚鮫,估唔到都幾出色,肉質又香又細膩

燒飯團🍙
呢個飽肚推介,造型幾得意😁

Suntory 白380ML

📍 京都鐡板居酒屋 (尖沙咀)
尖沙咀赫德道4號The Hart 3樓

#鐵板燒 #居酒屋 #日本京都 #尖沙咀 #日本美食 #日本料理 #香港探店 #日式美食 #happyhour #chill #grill #relax #tst #尖沙咀美食推介 #酒吧街 #赫德道
2023-08-04
  • Suntory 白
  • 手羽先
2023-08-12 40 瀏覽
阿仔生日,兩家人一齊去呢度試下新野,我地訂左一間房,超濶落和舒服朋友親人聚會的最好選擇,應該可以坐到10 人。全部食物都好新鮮和高質,每一樣都是色香味俱全!!大蝦:又大又有膏鮑魚:爽!醬汁好好味,好特!蒸蛋:好濃蛋味,好滑鵝肝:驚喜赽唔油膩,秘密是醬汁甜品:朱古力奶凍、綠茶缺餅:好好好好食師傅好好傾(但唔係唔停果種),好細心,仲送左隻太陽蛋比我哋連炒飯一齊食!這個餐的性會比好高,每個人都飽到不得了!
朋友親人聚會的最好選擇,應該可以坐到10 人。

全部食物都好新鮮和高質,每一樣都是色香味俱全!!

大蝦:又大又有膏

鮑魚:爽!醬汁好好味,好特!
蒸蛋:好濃蛋味,好滑

鵝肝:驚喜赽唔油膩,秘密是醬汁

甜品:朱古力奶凍、綠茶缺餅:好好好好食

這個餐的性會比好高,每個人都飽到不得了!
2023-08-12
慶祝紀念
生日
這家鐵板燒地點十分方便,裝修靚,服務好!師傅經驗豐富,食材新鮮!鐵板套餐非常豐富… 刺身鮮甜,仲有大蝦,鮑魚,鵝肝,和牛,炒飯炒菜,仲有自家制甜品… 樣樣都新鮮好味!現在有夏日感謝祭套餐,好抵食!推介!
2023-08-12
慶祝紀念
生日
  • 南非活鮑魚配日式XO脆脆醬
  • 日本A5宮崎和牛薄燒
  • 法式鵝肝配紅酒黑醋
2023-08-11 28 瀏覽
發掘左間超抵嘅高質鐵板燒忍唔住即刻出post分享下先呢排做緊夏日感謝祭兩位只係1080咋先上基本嘅沙律同好滑溜嘅茶碗蒸先時令刺身三點分別有赤身 𩶘魚 深海池魚 都幾新鮮沙巴海虎蝦大大隻 結實爽口又鮮甜蝦頭都好香脆 入面啲蝦膏好甘香南非活鮑魚好厚肉 柔軟彈牙配左自家製xo脆脆醬真係好好食 勁惹味法式鵝肝外脆內嫩 鵝肝比多士厚一啖咬落去真係好邪惡好幸福呀美國牛肉厚燒好嫩好juicy 師傅控制熟度啱啱好炒飯粒粒分明好好食 仲有師傅私人醒嘅夢王蛋飯後甜品係朱古力奶凍同紅豆抹茶蕨餅仲送雪糕成個用餐過程好輕鬆 師傅會同客人互動下隔離位慶祝生日 老闆仲攞埋即影即有出嚟下次要搵地方慶祝都會揀呢間!
發掘左間超抵嘅高質鐵板燒

炒飯粒粒分明好好食 仲有師傅私人醒嘅夢王蛋

飯後甜品係朱古力奶凍同紅豆抹茶蕨餅仲送雪糕
成個用餐過程好輕鬆 師傅會同客人互動下
隔離位慶祝生日 老闆仲攞埋即影即有出嚟
下次要搵地方慶祝都會揀呢間!
2023-08-10 16 瀏覽
餐廳裝修以日式鐡板居酒屋為主題,除左有bar 枱位, 仲有戶外座位同獨立廂房😳除左日式刺身同壽司之外,仲有好多唔好種類串燒😝🔥燒甜薯|秋葵|青椒仔|翠玉瓜日式甜蕃薯味道香甜; 燒秋葵口感鮮嫩清脆; 青椒仔上面鋪滿木魚花,沖淡青椒本身嘅澀味; 翠玉瓜夠爽口! 🐥燒手羽先雞中翼開邊再串起黎燒,雞皮整得幾脆,而且雞肉仲保留到肉汁! 🐥燒雞軟骨 |雞腎|雞胸軟骨雞軟骨粒咬口; 雞腎口感彈牙; 雞胸軟骨連埋juicy嘅雞肉, 口感層次更豐富🐷日本厚切煙燻豬腩片 信唔到咁大碟, 完全食到煙燻豬腩嘅肉味, 口感則似叉燒🐟燒油甘魚鮫 油甘魚嘅魚油豐潤,經燒過燒魚鮫厚肉鮮嫩幼滑,而且外層仲幾香脆tim!🍙日式燒飯團外層燒得香脆, 飯焦均匀分佈! 🐟鹽燒白鱔白鱔肉幾嫩滑!整體黎講,餐廳都幾寬敞,坐得夠舒服, 串燒質素唔錯! 同朋友飲下嘢計下傾就過咗一晚啦❤️
餐廳裝修以日式鐡板居酒屋為主題,除左有bar 枱位, 仲有戶外座位同獨立廂房😳除左日式刺身壽司之外,仲有好多唔好種類串燒😝

🔥燒甜薯|秋葵|青椒仔|翠玉瓜

🐥燒手羽先
雞中翼開邊再串起黎燒,雞皮整得幾脆,而且雞肉仲保留到肉汁!

🐥燒雞軟骨 |雞腎|雞胸軟骨

🐷日本厚切煙燻豬腩片
信唔到咁大碟, 完全食到煙燻豬腩嘅肉味, 口感則似叉燒

🐟燒油甘魚鮫

🍙日式燒飯團
外層燒得香脆, 飯焦均匀分佈!

🐟鹽燒白鱔
白鱔肉幾嫩滑!

朋友介紹左一間位於尖沙咀樓上有質素既鐵板燒居酒屋環境裝修整理優雅,而且仲可以坐係枱前欣賞師傅手勢 🙂最開心不過既事 食鐵板燒重要既一環係同廚師互動 🗣️熱情同用心介紹每款食材 👍🏻仲關心每位客人食物要求值得一讚 😚餐廳今次新推出左個《夏日感謝祭💦 》💰$1080/2 ppl前菜有一個🌟沙律菜🥗同🌟茶碗蒸 🤤🌟時令刺身三品盛食分別係三文魚、赤身同醋漬鯖魚會建議食既順序由淡至濃味🥹 所以鯖魚會放至最後先唔會影響口感味道🌟沙巴原隻野生海虎蝦海虎蝦非常爽口彈牙 🦐蝦頭仲另外燒香佢令蝦頭汁咁得出味 ☺️配千島醬辣醬昇華左原有虎蝦既味道 🤤🌟法式鵝肝配紅酒黑醋鵝肝既油脂一食就係口裡面融開 😻師傅介紹係用意大利黑醋汁加埋烘過既麵包🥖唔會覺得好膩 👍🏻🌟南非活鮑魚配日式XO脆脆醬上枱既時候仲係好新鮮識郁 😆先是品嚐原味係好爽口 師傅話係佢地自家制既XO醬炸得好香脆 🥹 但食落唔會覺得辣而且食落仲更加想食 😂之後鮑魚蘸埋XO醬又另一番風味 😻🌟美國頂級牛肉厚燒師傅會先因應客人想食既成數,我地揀左5成熟 🙂牛味好香濃而且無特別調味原汁原味 😋仲好細心切粒,同時仲有伴碟海鹽、鹽昆布同自家制蒜片☺️ 可以提升牛肉本
朋友介紹左一間位於尖沙咀樓上有質素既鐵板燒居酒屋
食鐵板燒重要既一環係同廚師互動 🗣️
熱情同用心介紹每款食材 👍🏻
仲關心每位客人食物要求值得一讚 😚

前菜有一個🌟沙律菜🥗同🌟茶碗蒸 🤤
🌟時令刺身三品盛食
分別係三文魚、赤身同醋漬鯖魚
會建議食既順序由淡至濃味🥹

之後鮑魚蘸埋XO醬又另一番風味 😻

🌟美國頂級牛肉厚燒
師傅會先因應客人想食既成數,我地揀左5成熟 🙂
牛味好香濃而且無特別調味原汁原味 😋
仲好細心切粒,同時仲有伴碟海鹽、鹽昆布同自家制蒜片☺️ 可以提升牛肉本身鮮味 👍🏻

🌟京都特色炒飯
師傅好用心炒到粒粒分明 🥺
裡面既配料有菜脯、櫻花🌸蝦乾、雞蛋🥚等元素,令到望落好有色彩感 🤪

🌟大蜆麵豉湯

🌟季節野菜
最後仲有炒椰菜又好鮮甜伴埋炒飯食真係好飽 🤣

🌟特色甜點 🍮
牛乳奶凍配紅豆🫘綠茶厥餅
厥餅好煙靭,奶凍好香濃軟滑🥛
最後真係食埋甜品好滿足☺️

推介指數:🐻🐻🐻🐻🐻/5粒

京都鐡板居酒屋 (尖沙咀)

📍地址:尖沙咀赫德道4號The Hart 3樓
☎️ 電話: 26389836

#香港美食 #尖沙咀美食 #九龍美食 #啤啤遊食團
#假日好去處 #港人推介美食 #日本菜#廚師發辦 #居酒屋 #鐵板燒 #清酒 #日式鐵板燒 #香港美食打卡 #甜品 #刺身 #窮遊美食 #性價比高 #hkfoodblogger #foodie #hkfoodie #hkig #dinner #hkstyle #852 #日式餐廳 #隱世餐廳 #sushi #omaksehk
#bearbeareat
#bearbeareat尖沙咀