2024-08-17 170 瀏覽
網購了一份北海道時令廚師發辦壽司一人前套餐,今天來品嚐。餐廳位於一棟酒店的樓層內,出了尖東地鐵站行去也很方便。我們在平日中午惠顧,上到餐廳未有其他客人,待應安排坐在壽司吧前面,可以看到廚師為我們做壽司。這次買的套餐是包括了六件壽司,一碗迷你角切海鮮丼和一杯飲品。廚司每做好一件壽司就放在你面前的碟上,你可以夾入口品嚐。吃完一件他才做第二件給你吃,真是可可慢慢細嚼,慢慢品味。第一件,帶子壽司,帶子非常鮮甜,一大片把壽司飯全蓋上。第二件,紅綢壽司,紅綢劃上的花紋,肉質也非常甜美。第三件,魷魚壽司,魷魚也是𠝹上花紋,一節一節的魚片,入口爽。第四件,炙燒三文魚壽司,燒過的魚肉滲出淡淡油脂香味,入口味濃郁。第五件,蟹肉壽司,一梳一梳的蟹肉附在壽司飯上,蟹肉鮮甜美味。第六件,三文魚籽壽司,粒粒魚籽都是橙紅橙紅的,晶瑩透明,入口有絲絲魚腥味,細細咬破,魚籽油在口內回甘。迷你角切海鮮丼,一小碗內包含了剛才吃過的海鮮食材,混和了青瓜粒、酸蘿蔔粒、玉子粒,細碎的蝦乾,芝麻等,吃起來口感很好,壽司飯味道鹹甜合適,這碗丼很好吃。飲品可選清酒或無酒精飲料,我們各選一款。選清酒的可自選清酒杯,很有趣。另一杯是青檸梳

第一件,帶子壽司,帶子非常鮮甜,一大片把壽司飯全蓋上。

第二件,紅綢壽司,紅綢劃上的花紋,肉質也非常甜美。

飲品可選清酒或無酒精飲料,我們各選一款。選清酒的可自選清酒杯,很有趣。另一杯是青檸梳打,夠凍夠氣。

全份套餐份量不多,吃完了我們覺得未夠飽,不過勝在全部食材都新鮮,網購價合理,體驗也是不錯。
帶子壽司
蟹肉壽司
三文魚籽壽司
迷你角切海鮮丼
2024-07-07 848 瀏覽
位於尖東站附近,小巷內,比較不起眼。店內感覺乾淨整潔,除了有鐵板燒,還有廚師發板壽司供應。最近優惠$299可享用鐵板燒14品,原價$1080😳套餐提供茶碗蒸、沙律、前菜兩款、味噌湯、炒飯、炒菜及甜品。廚師發板刺身三款這次是油金魚、北海道珍鯛、冰山蚌,刺身新鮮,擺盤精美。主食五選二 (鮑魚、虎蝦、鵝肝、甘鯛立鱗、帆立貝)鮑魚超新鮮,一邊燒一邊郁,燒得剛剛好,一D都唔韌。鵝肝厚身,超Creamy,多士烤得超香脆,配上香橙醬,一減油膩感。肉食四選二美國頂級牛肉厚燒、鹿兒島黑豚肉、A5宮崎和牛厚燒及薄燒(需另加收費)牛肉可選生熟程度,肉質淋中帶有少許咬口甜品係黑糖蕨餅,微微凍,唔太甜,感覺清新店內有提供BB椅,份量足夠一人食用,如果能夠提供埋餐飲或份量再多D就更好。

套餐提供茶碗蒸、沙律、前菜兩款、味噌湯、炒飯、炒菜及甜品

廚師發板刺身三款
這次是油金魚、北海道珍鯛、冰山蚌,刺身新鮮,擺盤精美。

主食五選二
(鮑魚、虎蝦、鵝肝、甘鯛立鱗、帆立貝)

肉食四選二
牛肉可選生熟程度,肉質淋中帶有少許咬口

甜品係黑糖蕨餅,微微凍,唔太甜,感覺清新

2024-06-18 667 瀏覽
同一班朋友聚會,係朋友推介之下揀咗呢一間鐵板燒,佢哋1月1日喺度食過對哩間食物同服務不停讚好,極力推介我哋去呢一間,,當晚老闆招呼非常之熱情,又送清酒,表演唱歌,又彈結他,成晚氣氛高漲,我哋揀咗個餐,大約700幾再加100幾揀咗個日本牛,好有口感,好Juice,之後又order咗啲刺身(有拖羅,池魚,蠔🦪等等☝️)超級新鮮,佢哋會將個龍蝦,除咗熱食之外,又會將多餘嘅整返個湯俾我哋食,仲有刺身俾我哋,一味三食,都係大約千幾一位,價錢都好抵
2024-06-15
2024-06-12 435 瀏覽
🍴🧸京都鐵板居酒屋🧸京都"OMA"刺身壽司十八品廚師發辦午餐【京都”OMA“刺身壽司十八品廚師發辦】• 京都前菜三品• 時令刺身五品• 廚師發辦壽司八貫•活蜆味噌豆腐湯• 京都甜品*時令食材每天不同限量供應,視乎餐廳供應而定今次買咗KKday優惠 一位$329 計埋加一~超抵!👼🏻推薦指數:❤️❤️❤️❤️‼️環境指數:❤️❤️❤️❤️❤️環境好好~對比上一個post,今次係坐廚師發辦Bar枱!今日平日去仲包埋場😚全部碗碟都精心佈置得好精美~食物質素:❤️❤️❤️❤️❤️食物質素好好~刺身壽司都好新鮮~好少去一間餐廳會有咁多記憶點!最記得嘅係廚師同我哋講有一隻魚一定係養殖魚,由細到大都係食蜜柑長大,所以食落去啲肉都會有柑嘅味,幾得意!另外一樣記得嘅係,廚師介紹咗日本特有嘅淡雪鹽,好特別!服務質素:❤️❤️❤️❤️4個心心都係比廚師既🫡!!今次平日去包場~廚師好用心為我哋講解每一件食物,食嘅次序甚至連出產地都講埋😆有被驚喜到!但員工唔多,好少主動幫我地加🍵~今次其實係第二次嚟呢間餐廳食omakase,上次公眾假期去員工比較多,係有不停主動幫我哋加茶的!性價比:❤️❤️❤️❤️❤️(滿分為五個❤️)
🍴

• 時令刺身五品
廚師發辦壽司八貫
•活蜆味噌豆腐湯
• 京都甜品
*時令食材每天不同限量供應,視乎餐廳供應而

今次買咗KKday優惠 一位$329 計埋加一~超抵!

👼🏻推薦指數:❤️❤️❤️❤️‼️

環境指數:❤️❤️❤️❤️❤️

食物質素:❤️❤️❤️❤️❤️

服務質素:❤️❤️❤️❤️

性價比:❤️❤️❤️❤️❤️(滿分為五個❤️)
2024-04-29 546 瀏覽
在網上預訂咗買一送一套餐人均只需500蚊就食到豐盛嘅鐵板晚餐真係十分划算晚餐包括咗茶碗蒸、刺身、帶子、蝦、炒飯、和牛、鵝肝、美國牛除咗茶碗蒸同刺身其餘全部都係由廚師即場用鐵板煎當中最令我驚訝嘅係炒飯第一次食到咁高質嘅日式炒飯
2024-04-28 486 瀏覽
因為KK DAY 買劵只需$299 一人,之前已試過鐵板燒,覺得不錯,性價比幾高!😍😍所以再買埋$299 omakase ,上次鐵板燒覺得幾抵食,因為有鵝肝,鮑魚,師傅烹調手法都值得一讚,味道幾好,見到大家都食得津津有味 。有埋炒飯、甜品、一定夠飽!以呢個價錢黎講算唔錯 。今次omakase 相對地冇鐵板燒咁多野食,俾我揀會覺得鐵板燒豐富啲,但魚生係好新鮮,師傅都好詳細咁介紹每一道菜 ,就算係299 呢個優惠價,都冇敷洐我地👍👍👍服務態度非常好,值得支持 。
有埋炒飯、甜品、一定夠飽!
以呢個價錢黎講算唔錯 。
2024-02-06 1974 瀏覽
。前兩日同好姊妹去尖沙咀行街,出到黎第一時間搵有咩好西食啦,之後佢推薦我食鐵板燒omakase😍 好彩有位walk in食到呀😍餐廳環境舒適,燈光明亮💯-沙律幾fresh,酸酸甜甜口感-什錦生魚包括帶子、油甘魚和蝦。這些海鮮都非常新鮮-茶碗蒸是接下來的一道菜,裡面有蝦、白果和冬菇。雖然份量不多,但是味道非常豐富。-北海道帶子是這頓餐點中的一道亮點,帶子鮮甜多汁,搭配自家製的XO醬更是美味無比。-甘鯛立磷魚是另一道令人驚艷的菜品,不僅魚肉鮮嫩,連魚鱗也可以食用,帶來了獨特的口感。-鵝肝佐紅酒香醋是一道絕對不能錯過的菜式。鵝肝下面是香脆的多士,兩者的搭配讓人回味無窮。-接下來是鹿兒島黑豚肉,這道菜肉質鮮嫩多汁,每一口都充滿了肉的香氣。自家製的蒜片和岩鹽更增添了美味。-而他們的美國頂級牛肉厚燒更是一道令人驚艷的菜品。牛肉的味道濃郁,搭配自家製的蒜片和岩鹽,口感更加豐富。-京都炒飯是師傅的拿手菜之一,加入了蛋漿、蔥花和櫻花蝦,每一粒飯都炒得分明,口感香脆。-時令蔬菜有芽菜、蘆筍等,簡簡單單不過不失-大蜆麵豉湯每碗湯都有一隻大蜆,仲有豆腐等材料都足料-芝麻雪糕正常發揮 不太甜👍🏻-

前兩日同好姊妹去尖沙咀行街,
出到黎第一時間搵有咩好西食啦,之後佢推薦我食
鐵板燒omakase😍 好彩有位walk in食到呀😍
餐廳環境舒適,燈光明亮💯
沙律
幾fresh,酸酸甜甜口感
什錦生魚
包括帶子、油甘魚和蝦。這些海鮮都非常新鮮
時令蔬菜
有芽菜、蘆筍等,簡簡單單不過不失
大蜆麵豉湯
每碗湯都有一隻大蜆,仲有豆腐等材料都足料
芝麻雪糕
正常發揮 不太甜👍🏻
2024-02-05
午餐
  • 京都特色炒飯
  • 法式鵝肝配紅酒黑醋
2024-02-05 583 瀏覽
京都鐵板14品料理京都鐡板居酒屋 (尖沙咀)~~~~~~~~~~~~~~~~~位於尖沙咀赫德道嘅《京都鐵板居酒屋》裝修木系 環境舒適寬敞。京都鐵板14品料理 ($1080/位)京都漬物及季節沙拉:這是一道開胃菜,口感不錯。日式茶碗蒸:茶碗蒸香滑,配上冬菇、蝦和白果。廚師發板刺身三品盛合:今天的刺身有鰤魚牡丹蝦,每一款都非常新鮮美味。鐵板燒黑椒牛油香煎半熟北海道帆立貝:帆立貝半熟,口感彈牙,非常美味!南非鮮活鮑魚配日式XO醬:鮑魚大小適中,口感彈牙,再加上自家製的XO醬,非常惹味。法式香煎厚鵝肝配紅酒黑醋汁:鵝肝肥美,帶有豐富的油脂,搭配黑醋汁和黑芝麻多士,中和了肥膩感,非常美味。美國頂級牛肉厚燒:五成熟的牛肉,口感香滑,散發出濃郁的牛肉香氣。京都特色炒飯:每一粒米飯都顯得分明,配上炒蛋,蝦乾,蔥粒,口感乾爽。京都野菜燒:野菜燒配上自家製XO醬,非常香口。活蜆味增湯:味增湯味道濃郁。📍京都鐡板居酒屋 (尖沙咀)尖沙咀赫德道4號The Hart 3樓
京都鐵板14品料理
京都鐡板居酒屋 (尖沙咀)
~~~~~~~~~~~~~~~~~

位於尖沙咀赫德道嘅《京都鐵板居酒屋》
裝修木系 環境舒適寬敞。

京都鐵板14品料理 ($1080/位)

京都漬物及季節沙拉:這是一道開胃菜,口感不錯。

日式茶碗蒸:茶碗蒸香滑,配上冬菇、蝦和白果。

京都野菜燒:野菜燒配上自家製XO醬,非常香口。

活蜆味增湯:味增湯味道濃郁。

📍京都鐡板居酒屋 (尖沙咀)
尖沙咀赫德道4號The Hart 3樓
1月25號已經訂位慶祝生日,該日到香港嘅時候先臨時打俾我話俾人包咗場要取消或者改期,你生日取消得唔得?臨時臨急我去邊度訂廚師發辦?如果係你你會點呀?你一定覺得冇問題㗎因為而家係你叫我去取消呀嘛。
2024-01-29
慶祝紀念
生日
2024-01-26 267 瀏覽
有次行行吓街見到有間日本餐廳仲有鐵板燒食見天氣咁凍,就試吓啦食過返尋味😩😩😩 我叫咗個京都鐵板餐都幾抵食!幾乎要乜都有而且仲好飽😍 不過大家唔好介意,可能個餐有啲嘢我影唔晒因為我掛住食,唔記得影🤪🤪🤪首先第一道菜係日式蒸蛋,超級香同好有蛋味!另外就係日本嘅田園沙律!之後就嚟咗杯,京都梳打🍸 ,配上時令嘅刺身我本來打算只係你食鐵板燒,嘩!冇諗過佢啲刺身都咁好食,下次真係要嚟試吓🤪我頭先食師傅就整另一道菜,就係南非鮑魚!就咁睇已經好靚!可能我本身鍾意泰式嘅味道,配上青檸更加特別同開胃!而且鮑魚好新鮮,拎出嚟嗰陣時仲係郁㗎跟住下一道菜就係鐵板燒大蝦,🤣我平時其實都唔係特別鍾意食蝦,但係又估唔到都幾好食,佢好彈牙,有口感仲好有蝦味! 配埋個碟,直頭Perfect下一道菜就係鵝肝,唔好介意我唔記得全名係乜🤭佢佢個鵝肝都幾好味,不過如果下次再煎得冇咁熟就更加好,可能我食慣生嘢🤪 應該會更加Juicy佢配埋個醋汁,其實真係好好味呢個牛肉係我成餐飯 ,Number one推介日本和牛絕對係世一簡單煎幾煎已經發揮佢嘅好味之處5成熟,配上蒜片 剛剛好!每一舊仲有唔同嘅口味俾你試最後係特式炒飯講真個炒飯我都
有次行行吓街見到有間日本餐廳

仲有鐵板燒食
見天氣咁凍,就試吓啦
食過返尋味😩😩😩

我叫咗個京都鐵板餐都幾抵食!幾乎要乜都有
而且仲好飽😍

不過大家唔好介意,可能個餐有啲嘢我影唔晒
因為我掛住食,唔記得影🤪🤪🤪

首先第一道菜係日式蒸蛋,超級香同好有蛋味!
另外就係日本嘅田園沙律!
應該叫做田園沙律掛😂

之後就嚟咗杯,京都梳打🍸 ,配上時令嘅刺身

我頭先食師傅就整另一道菜,就係南非鮑魚!

拎出嚟嗰陣時仲係郁㗎

下一道菜就係鵝肝,唔好介意我唔記得全名係乜🤭
佢配埋個醋汁,其實真係好好味

呢個牛肉係我成餐飯 ,Number one推介
日本和牛絕對係世一
簡單煎幾煎已經發揮佢嘅好味之處
5成熟,配上蒜片 剛剛好!每一舊仲有唔同嘅口味俾你試

最後係特式炒飯
講真個炒飯我都覺得係好出色
可能我本身鍾意食濃味嘅嘢
有時我食鐵板燒最後個飯我係唔可以食得晒
佢係可以令我全清!鍾意重口味嘅人,應該都會好啱口味😂

食完成餐飯,非常滿足
開心🥳丫
應該叫做田園沙律掛😂
  • 京都特式炒飯
  • 厚切和牛
这家店有点东西!吃过那么多居酒屋觉得这家真的很好吃!环境偏日式,而食材新鲜又高质。🐟鳕鱼干:还是第一次吃,烤得很焦香,吃起来口感就像吃饼干!很酥松,入口即化。🍣寿司五贯:每一款都很新鲜,特别是🦐真的又大又鲜甜!拖罗也是很肥美,入口很软糯香甜。🍢串烧拼盘:居酒屋很多能吃到串烧和omakase都一样好吃的很少。牛舌真的好爱,烧得非常入味,咬下去很爽口。🥩安格斯牛肉厚烧:端上来就闻到很香很香,每一块牛肉都滋滋冒油了,看着就好吃😋一口咬下去肉香味十足,而且牛肉也很嫩。🍧最后被甜品惊艳到了,颜值爆表。冰淇淋🍦绵密香甜。焦糖布丁🍮也毫不逊色,应该是我吃过最嫩的布丁。真的让人念念不忘~下次还去

真的让人念念不忘~下次还去
2024-01-09 226 瀏覽
話說朋友有張有效期至31/12的15%折價券,於是乎就諗住到OpenRice 預約28/12 午餐。然而當我們上OpenRice瀏覽時,發現了一個價值299元的套餐優惠,這使我們覺得更划算。所以在預訂時,我們選擇了這個套餐。到了用餐當天,侍應原本安排我們坐在靠窗的側邊位置。但是,我們希望能夠觀賞廚師在鐵板燒上展現的烹飪技巧,因此要求坐在中間位置。侍應非常樂意地滿足了我們的要求。讓我分享一下套餐內的菜餚:- 京都漬物及季節沙拉:這是一道開胃菜,口感不錯。- 日式茶碗蒸:除了蛋之外,還有冬菇、蝦和白果,蛋很滑順。- 廚師發板刺身三品盛合:今天的刺身有鰤魚、帶子和牡丹蝦,每一款都非常新鮮美味。- 原隻沙巴野生海虎蝦配秘製醬:這道菜非常好吃,蝦子剛熟,口感彈牙,廚師除後還送上了蝦頭,內有蝦膏,非常美味!- 南非鮮活鮑魚配日式XO醬:鮑魚大小適中又唔靱,再加上自家製的XO醬,味道非常好!- 法式香煎厚鵝肝配紅酒黑醋汁:鵝肝肥美,帶有豐富的油脂,搭配黑醋汁和黑芝麻多士,中和了肥膩感,非常美味。- 美國頂級牛肉厚燒:我們點了五成熟的牛肉,剛剛好,口感嫩滑,散發出濃郁的牛肉香氣。- 日本鹿兒島黑豚肉厚

讓我分享一下套餐內的菜餚:

- 京都漬物及季節沙拉:這是一道開胃菜,口感不錯。

- 日式茶碗蒸:除了蛋之外,還有冬菇、蝦和白果,蛋很滑順。

- 日本鹿兒島黑豚肉厚燒:這道菜的黑毛豬帶有一點脂肪,口感非常有嚼勁。

- 京都特色炒飯:每一粒米飯都顯得分明,口感乾爽,味道很好!

- 京都野菜燒:這道菜的口味屬於中規中矩。

- 活蜆味增湯:這道味增湯偏甜,個人覺得一般般。

- 廚師發板精選甜品-士多啤梨奶凍:這道甜品非常美味,奶凍口感順滑,搭配上士多啤梨醬,我朋友表示想再多吃幾杯。

整體而言,這個套餐的質量非常高。不過,如果按照原價點餐的話,價格可能稍嫌昂貴。
京都漬物及季節沙拉
2023-12-28
  • 法式鵝肝配紅酒黑醋
  • 南非活鮑魚配日式XO脆脆醬
2024-01-08 236 瀏覽
成日見到人哋食Omakase ,今次終於輪到我去食😆今次搵咗一間係尖沙咀,位置都幾隱世的鐵板燒居酒屋,Lunch Omakase 都幾抵食,座位仲對正鐵板燒的位🥰京都鐵板十四品料理 $299季節沙律加咗芝麻醬,沙律菜正常發揮。日式茶碗蒸蒸蛋非常細滑,底碗的食材都算豐富,有蝦,菇同白果。廚師發板刺身三品盛合魷魚好鮮好彈牙,仲有少少青檸味同醬油味,好特別。鯛魚蘸醬汁非常鮮味。蝦好大隻,肉質好彈牙,好正👍🏻原隻沙巴野生海虎蝦配秘製醬蝦肉好有鹹香味,係好新鮮的海蝦😆蝦肉結實爽口,好好食。南非鮮活鮑魚配日式XO醬燒的時候鮑魚仲郁緊,好新鮮好大隻。食落好彈牙,少少辣辣哋,非常惹味。法式香煎厚鵝肝配紅酒黑醋汁鵝肝的油香勁吸引,口感細膩。美國頂級牛肉厚燒牛肉燒得好正,叫咗五成熟,肉好鬆軟,連筋都好食,味道好濃郁😍京都特色炒飯 & 京都野菜燒炒飯同菜炒得好有鑊氣,鹹鹹哋好惹味。活蜆味增湯飲到海鮮的鹹味,但我個碗無食到蜆🤣廚師發板精選甜品係紫薯雪糕京都鐡板居酒屋 (尖沙咀)尖沙咀赫德道4號The Hart 3樓*上述文章只供參考及以當時價格為準

京都鐵板十四品料理 $299

季節沙律
加咗芝麻醬,沙律菜正常發揮。

日式茶碗蒸
蒸蛋非常細滑,底碗的食材都算豐富,有蝦,菇同白果。

廚師發板刺身三品盛合
魷魚好鮮好彈牙,仲有少少青檸味同醬油味,好特別。
鯛魚蘸醬汁非常鮮味。
蝦好大隻,肉質好彈牙,好正👍🏻

原隻沙巴野生海虎蝦配秘製醬
蝦肉好有鹹香味,係好新鮮的海蝦😆蝦肉結實爽口,好好食。

南非鮮活鮑魚配日式XO醬

法式香煎厚鵝肝配紅酒黑醋汁
鵝肝的油香勁吸引,口感細膩。

美國頂級牛肉厚燒

京都特色炒飯 & 京都野菜燒
炒飯同菜炒得好有鑊氣,鹹鹹哋好惹味。

活蜆味增湯
飲到海鮮的鹹味,但我個碗無食到蜆🤣

廚師發板精選甜品係紫薯雪糕

京都鐡板居酒屋 (尖沙咀)
尖沙咀赫德道4號The Hart 3樓

*上述文章只供參考及以當時價格為準
2024-01-07 324 瀏覽
怪自己貪平 仲衰過食屎見到佢lunch 299一個人咪去試吓。Book1:30 1:20去到,咁其實食開omakase嘅人,都知道早5至10分鐘係對司傅嘅尊重,就算你真係未入座到應該都要有安排。(之前我去食任何一間Omakase 餐廳都會一定有座位俾客人等待入座)上到去感到不妙同個(東南’西‘北)短頭髮女reception講book咗1:30,仲要串串共話未入得跟住就冇啦,我問佢咁有冇咩安排,佢先話可以喺戶外坐,已經想走不過俾咗錢…最經典嚟啦點半坐低咗2:20先食第一啖嘢,真係精彩無論係食飯嘅安排定係customer Service簡直不知所謂,仲要佢係由呢個(東南’西‘北)嘅女reception負責埋俾啲醬汁俾啲客人,佢好唔專業問個客人記唔記得自己嗌咗啲咩,咁我朋友就話美國牛肉唔使加錢嗰一隻,佢竟然喺度笑 ,感覺係非常之不友善,首先我唔知你問緊我哋係海鮮定係咩肉類,只係好直接了當咁同你講係冇價錢嗰一隻,佢個反應係你feel到佢嘲笑緊個客人,唔係差別對待佢係對全部人都好唔友善我隔籬枱嘅客人問緊,佢嗰個醬汁係乜嘢都答唔到,仲要好似係個客人問咗啲奇怪嘅問題,但係其實係好基本。我係第一次連相
怪自己貪平 仲衰過食屎
見到佢lunch 299一個人咪去試吓。
就算你真係未入座到應該都要有安排。
講book咗1:30,
仲要串串共話未入得跟住就冇啦,
我問佢咁有冇咩安排,佢先話可以喺戶外坐,
已經想走不過俾咗錢…
最經典嚟啦點半坐低咗2:20先食第一啖嘢,
佢好唔專業問個客人記唔記得自己嗌咗啲咩,
咁我朋友就話美國牛肉唔使加錢嗰一隻,
佢竟然喺度笑 ,
感覺係非常之不友善,
首先我唔知你問緊我哋係海鮮定係咩肉類,
只係好直接了當咁同你講係冇價錢嗰一隻,
佢個反應係你feel到佢嘲笑緊個客人,
唔係差別對待
佢係對全部人都好唔友善我隔籬枱嘅客人問緊,佢嗰個醬汁係乜嘢都答唔到,仲要好似係個客人問咗啲奇怪嘅問題,但係其實係好基本。我係第一次連相都唔想影,食到最後有個類似老闆嘅人,仲問我哋O唔OK 我都費事講我話OK。
我真係想同佢講,如果你而家睇到comment
嗰個短頭髮女reception,真係(東南’西‘北)到冇得再(東南’西‘北),
佢真係令到你間餐廳好有負面影響,
我係未食過一間餐廳係咁差,
茶餐廳都好過你衰啲講句,
一啲食鐵板燒或者Omakase 嘅餐廳更加唔使講,成餐飯串串共,唔要求要你有啲咩好嘅服務,都feel到係好唔尊重。
呢啲員工只會令到你間餐廳百害而無一利
,茶碗蒸好睇到一間餐廳有幾多功夫,
個茶碗蒸又係不知所謂 唔夠熱、個蛋過老、上湯無味、得白果同埋蝦同冬菇 。
仲要最後其實我前幾日聯絡咗佢哋,
因為我見OpenRice嗰度話如果生日嘅話有一啲特別嘅嘢,
話我朋友生日想睇吓有咩 ,
佢回覆咗我係幫我安排,
但係最後冇咗件事,不過都唔緊要啦,
因為我食完餐飯都唔想喺呢度有咩停留。
講真我連俾$100都唔想,成間餐廳無論係customer Service、員工嘅培訓,去到食物嘅處理都好唔專業、你同我講佢免費我都唔會再去。完
OpenRice (東南’西‘北)ban我
2023-12-23
  • 短髮女reception的西服務
相約朋友尖沙咀晚飯,知我鍾意食日本菜,就帶我去一間上樓隱世居酒屋。「京都鐵板居酒屋」主打鐵板燒同Omakase。一出電梯,環境感覺都幾有情調,餐廳劃分幾個區域,有露台位置,掛滿日式燈籠同𣄃仔佈置,昏黃燈光,盡覽赫德道熱鬧街景,好有氣氛。設有鐵板燒房間,私隱度高,同一班朋友可盡慶一晚。睇到餐牌款式多都好吸引,唔想諗就直接可以交俾廚師發辦,下次一定要嚟試吓鐵板燒。今晚選擇坐壽司吧枱,想食壽司同朋友傾吓偈。店員親切友善,一坐低就送上前菜,醃漬蘿蔔爽脆、漬牛蒡味道回甘。❁煙三文魚沙律先食個沙律,胡麻醬汁清新開胃。❁醃山藥餐廳自家醃製,切成大丁狀,入口非常爽脆,食到山藥天然嘅清甜。❁鱈魚乾 $38薄薄的烤得香脆,入口脆到似薯片碎開,濃濃烤魚香味,配沙律醬,佐酒一流。❁壽司十貫 $398直接交俾師傅發辦十款時令壽司,非常享受坐喺壽司吧枱,望住師傅為我新鮮製作。整好即刻放到我哋面前,賣相好靚,十件壽司十件都高質,壽司飯軟硬適中,緊實有彈性,完全唔會失望,性價比高。⊙大拖羅壽司~係刺身中嘅極品,油脂比例多,入口即溶勁肥美,魚油香喺口中擴散,回味無窮。⊙中拖羅壽司~口感柔軟,油脂豐富,魚味濃郁。⊙左口魚
煙三文魚沙律
❁煙三文魚沙律
先食個沙律,胡麻醬汁清新開胃。
醃山藥
❁醃山藥
鱈魚乾
❁鱈魚乾 $38
壽司十貫
壽司十貫 $398
⊙中拖羅壽司~口感柔軟,油脂豐富,魚味濃郁。
⊙左口魚邊壽司~睇住師傅炙燒左口魚邊,口感柔嫩有嚼勁,魚油香慢慢滲出。
⊙帶子壽司~厚肉大隻,勁鮮甜。
⊙三文魚壽司~肥美爽滑有彈性。
⊙赤蝦壽司~ 口感鮮爽得帶點黏潤,味道甘甜。
⊙生蠔軍艦~口感爽滑,上面加上蘿蔔蓉好fresh。
⊙三文魚子軍艦~粒粒晶瑩飽滿,咬破薄衣爆出海味魚子汁,鮮味十足。
⊙海膽軍艦~最愛係要留返最後食,選用木村馬糞海膽,濃郁甜度高,口感creamy入口即溶。
串燒拼盤
❁串燒併盤 $128
廚師精選有三款肉類加兩款野菜串燒,呢個價錢都幾抵食:
⊙汁燒雞肉串~掃上甜甜醬汁燒,入口有肉汁。
⊙燒雞軟骨~ 表面焦香,軟骨有咬口,佐酒一流。
⊙鹽燒黑豚腩肉~腩肉同脂肪分佈平均,一咬落去油香四溢,黑豚腩肉香嫩,簡單用鹽燒已經好惹味,愈食愈香。
⊙燒冬菇~經燒過後,菇味更濃。
⊙燒翠肉瓜~清爽香甜,食一啖肉再食一啖翠肉瓜可減肉膩。
味噌湯
❁味噌湯
熱辣辣,有蜆肉,唔會太鹹。
焦糖牛乳布甸、蕨餅
❁焦糖牛乳布甸、蕨餅
布甸奶味超香濃,口感綿密滑溜。蕨餅口感煙韌軟熟。
❁特飲
寒冷嘅天氣送上一杯熱嘅特飲,聞到陣陣熱嘅檸檬香氣,飲落好舒服。應該有百香果、青檸同薄荷。
#京都鐡板居酒屋
地址:尖沙咀赫德道4號The Hart 3樓