2024-09-02 2617 瀏覽
叔公嬸婆週年紀念於半島嘅「今佐日本料理」與家人晚聚慶祝,低兩輩嘅XO仔有份參與其中,實感榮幸萬分!酒店餐廳開揚闊落,光線充裕,以木為主嘅間隔大方通爽。接待處旁可清晰地見到「飛驒牛」,相信此乃推介和牛。十三人派對被安排於後方嘅廂房內進行,私隱度高,更有專人服務,相當周到。每位席上擺有自用餐具。餐桌中央可見調味料及牙籤。燒味淋魚乾:等待人齊時,Jaxx哥哥先安排煙韌惹味嘅魚乾俾大家送酒。枝豆:另外仲有啲清脆嘅枝豆。前菜拼盤:師傅備製魚生之際,每人都有一份節令嘅素食前菜。魚生拼盤應各人嘅喜好度身訂造。刺身拼盤:唔係咁臭米氣嘅小肥就淨食刺身!冰鎮拼盤美艷吸睛,左起橙亮嘅海膽鮮甜幼嫩、最中間位置嘅兩件拖羅則粉嫩肥美、前方嘅鰤魚厚潤鮮濃、躲於青檸後面個隻牡丹蝦亦晶瑩爽脆,新鮮貨色又靚又好食!美國牛肉壽喜燒:牛肉主菜方面,細佬揀咗甜甜嘅壽喜燒,一人一鍋,衛生非常。五片薄薄嘅美國靚牛紅白葉脈紋理鮮明,喺滾湯內灼兩灼已經夠熟食得,牛肉薄片半溶於口,捲入小半球熱辣辣嘅白飯,組合香潤軟滑不溜滯,嘻嘻,希望下次有機會試埋個飛驒牛啦!位於尖沙咀嘅「今佐日本料理」環境雅緻,服務生體貼友善,海陸食材高質鮮美,唯一唔
酒店餐廳開揚闊落,光線充裕,以木為主嘅間隔大方通爽。
接待處旁可清晰地見到「飛驒牛」
,相信此乃推介和牛。
每位席上擺有自用餐具。
餐桌中央可見調味料及牙籤。
燒味淋魚乾
枝豆:另外仲有啲清脆嘅枝豆。
枝豆
前菜拼盤:師傅備製魚生之際,每人都有一份節令嘅素食前菜。
前菜拼盤
魚生拼盤應各人嘅喜好度身訂造
壽司拼盤
刺身拼盤:唔係咁臭米氣嘅小肥就淨食刺身
刺身拼盤
美國牛肉壽喜燒牛肉主菜方面,細佬揀咗甜甜嘅壽喜燒,一人一鍋,衛生非常。
美國牛肉壽喜燒
位於尖沙咀嘅「今佐日本料理」環境雅緻,服務生體貼友善,海陸食材高質鮮美,唯一唔知價格詳情,不過估酒店價唔會平。
2024-08-17
紀念日
刺身拼盤
2024-12-20 315 瀏覽
今佐日本料理位於香港半島酒店,以其精緻的懷石料理聞名。最近的冬令盛筵更是讓人驚艷前菜Ankou liver with vinegar sauce, deep fried chi-imo, snow crab with mozuku in vinegar, cooked duck breastWine pairing: 幻の柚子スパークリング shushu 富山県每道菜都精緻擺盤 味道由淡至濃 vinegar sauce好開胃令人食指大動 配yuzu sparkling 都好refreshing最鐘意老芋唐揚 芋頭炸得外脆內軟 湯車海老 舞式土瓶蒸し 第一啖清甜 第二啖再加滴青檸吊起海鮮味更鮮甜 仲有蝦肉帶子舞茸Prawn and maitake mushrooms teapot soupSashimi大間拖羅 牡丹蝦 針魚 北海道帆立 鯖魚 鯛魚最愛拖羅 超新鮮,入口魚油滲透溶化 針魚攞去炸 連骨食好香脆Oma fatty tuna, Botan shrimp, Japanese needlefish, Hokkaido scallop, mackerel and thinly sli

前菜
最鐘意老芋唐揚 芋頭炸得外脆內軟

Sashimi
大間拖羅 牡丹蝦 針魚 北海道帆立 鯖魚 鯛魚
最愛拖羅 超新鮮,入口魚油滲透溶化
針魚攞去炸 連骨食好香脆
Oma fatty tuna, Botan shrimp, Japanese needlefish, Hokkaido scallop, mackerel and thinly sliced sea bream
Wine pairing : TEDORIGAWA MUROKA GENSHU JUNMAI DAIGINJO

蒸物
北海道毛蟹の鹽茹 大大啖肉 蟹肉鮮甜 蟹膏香濃
Poached Hokkaido hairy crab with salt
Wine pairing: KIKUHIME YAMAHAI JUNMAI

揚げ物 Deep-Fried Dish
鱈の白子 栗子天婦羅 炸得外脆內軟
白子茶碗蒸 蒸蛋很滑溜,同白子好襯令人回味無窮
Cod shirako, chestnut tempura and shirako chawanmushi
Wine pairing: LA JOMON NANUKA JUNMAI DAIGINJO

主食 Main Course
飛驒牛壽喜燒 溫泉玉子 牛肉肉質鮮嫩
Hida beef sukiyaki and onsen-tamago
Wine pairing: SOHOMARE KIMOTO JUNMAI DAIGINJO

鹿児島黒豚ラーメン 豚肉炆得夠腍 麵條夠彈牙
Kagoshima kurobuta ramen

甘味 Dessert
炸年糕 Vanilla ice cream and fruits
雲呢拿雪糕加入沖繩咖啡酒 會帶出Bailey嘅味道 好好味 最喜歡這枝酒
Wine pairing: KUMESEN COFFEE AWAMORI LIQUEUR
生日
2024-05-09 3117 瀏覽
Lunch 難得咁豪去Imasa, 食物質素無可挑剔,服務貼心到下次好想再返去講返個lunch set 係松葉蟹海膽蟹籽飯,省略前菜,今次淨係講主菜啲海膽澎湃到只剩下鮮、甜😛懶人食松葉蟹,一啖一啖食,全部都係蟹肉蟹肉同埋蟹肉呀,我終於可以好elegant咁食野🤣🤣再夾一啖飯喺茫茫蟹籽堆碌嚟碌去,最後搵紫菜將全部食材捲起,一次過放入口,好味到好想尖叫呀! 貴,但真心好好好味🤤

啲海膽澎湃到只剩下鮮、甜😛

貴,但真心好好好味🤤

2024-01-22 3661 瀏覽
印象中小時候,屋企人帶我嚟呢度係buffet style,今日再嚟已經係另一番體驗了☺️今次食嘅係懐石冬令盛筵🥢🔸 鮟鯠魚肝、磯煮鮑魚、松葉蟹水雲海藻醋、唐揚車海老🍱前菜精緻嘅擺盤為呢頓晚餐掀起了美麗嘅序幕☺️ 由淡至濃味🐾日本對蝦肉質緊緻彈牙🍤🐾磯煮鮑魚煙靭濃郁🐾水雲海藻醋爽口開胃好有驚喜😚🐾鮟鯠魚肝口感軟滑鮟鯠魚肝上嘅啫喱醋同蘿蔔蓉,味道好夾。今次淺嚐柚子酒 First Kiss 😚朋友生日,餐廳好有心思❤️🔸日式土瓶蒸 伊勢龍蝦舞茸湯🦞別致嘅伊勢龍蝦舞茸湯盡在呢個茶壺入面🫖,能夠保持溫度、鮮味同香氣😋湯入面有鮮味濃郁嘅伊勢龍蝦、元貝、舞茸等等,呢個湯非常非常鮮甜美味😊 試完原味嘅鮮甜,可加少少青檸汁別有一番風味。🔸刺身盛 大間拖羅 牡丹蝦 針魚 北海道帆立貝 平政 蜜柑鯛松皮造刺身新鮮不在話下,拖羅入口即溶,針魚切成細條好爽口。🔸毛蟹肉配海膽 黑松露海膽茶碗蒸纖細柔軟嘅毛蟹肉配鮮甜嘅海膽,簡單直接地帶出兩者嘅鮮味。😋黑松露海膽茶碗蒸每一口都好滑溜,海膽同黑松露嘅香氣徘徊響口腔,食完刺身食呢個好暖胃。🔸牡蠣天婦羅 南瓜天婦羅 栗子天婦羅 香菇天婦羅咁多款天婦羅當中,甜甜嘅栗子和南瓜有驚喜
今次食嘅係懐石冬令盛筵🥢
鮟鯠魚肝、磯煮鮑魚、松葉蟹水雲海藻醋、唐揚車海老
🔸 鮟鯠魚肝、磯煮鮑魚、松葉蟹水雲海藻醋、唐揚車海老🍱
前菜精緻嘅擺盤為呢頓晚餐掀起了美麗嘅序幕☺️ 由淡至濃味
🐾日本對蝦肉質緊緻彈牙🍤
🐾磯煮鮑魚煙靭濃郁
🐾水雲海藻醋爽口開胃好有驚喜😚
🐾鮟鯠魚肝口感軟滑
鮟鯠魚肝
鮟鯠魚肝上嘅啫喱醋同蘿蔔蓉,味道好夾。
First Kiss
今次淺嚐柚子酒 First Kiss 😚
朋友生日,餐廳好有心思❤️
🔸日式土瓶蒸 伊勢龍蝦舞茸湯🦞
大間拖羅 牡丹蝦 針魚 北海道帆立貝 平政 蜜柑鯛松皮造
刺身新鮮不在話下,拖羅入口即溶,針魚切成細條好爽口。
毛蟹肉配海膽 黑松露海膽茶碗蒸
🔸毛蟹肉配海膽 黑松露海膽茶碗蒸
纖細柔軟嘅毛蟹肉配鮮甜嘅海膽,簡單直接地帶出兩者嘅鮮味。😋
黑松露海膽茶碗蒸
牡蠣天婦羅 南瓜天婦羅 栗子天婦羅 香菇天婦羅
🔸牡蠣天婦羅 南瓜天婦羅 栗子天婦羅 香菇天婦羅
咁多款天婦羅當中,甜甜嘅栗子和南瓜有驚喜。其餘係可想像嘅味道。重點反而係後面嘅綠茶鹽,估唔到點少少,令成個天婦羅嘅味道提升咗好多😋
飛驊牛紙火鍋
🔸飛驊牛紙火鍋
🔸飛驊牛紙火鍋
嫩滑嘅飛驊牛肉質粉嫩,入口肉味香濃,鍋入面仲有蔬菜吸滿咗湯汁嘅香甜味。
🔸 叉燒豚骨拉麵
最後嘅主食係一碗超濃郁嘅叉燒湯拉麵,食到呢度其實已經好飽,幸好呢碗拉麵係兩三啖嘅份量,可淺嚐一下🤭
最後以紅豆沙、鮮果為豐富嘅晚餐劃上句號☺️
除咗懐石冬令盛筵外,都有其他set都非常吸引😋

好喜歡日式料理主要以保持鮮味為主,簡單嘅烹調方式帶出食物原始嘅味道。餐廳環境闊落舒適,每枱有充足嘅空間感,朋友聚會、家庭飯局、二人世界都好適合。😊
2024-01-12
黑松露海膽茶碗蒸
牡蠣天婦羅 南瓜天婦羅 栗子天婦羅 香菇天婦羅
飛驊牛紙火鍋
  • 松葉蟹水雲海藻醋
近年去親半島都係lobby lounge為主,已經有一段時間無去幫襯酒店幾間名餐廳食飯,今次適逢有聖誕亮燈party,當然要搵間食吓。又因為有party, 幾間餐廳都被包場了,剩番嘉麟樓和Imasa有位,結果揀了日本餐。話晒都係香港頂級酒店,其日本餐廳食一個普通set $1,200 (還是$1,280我唔記得)我唔會話貴,最緊要係好唔好食、滿唔滿足。我嘅答案係:好開心、勁滿足!開心係因為餐廳服務真係好,非常殷勤。唔好話「酒店喎,服務好就梗架啦!」大家喺香港蒲咗咁耐,大有4、5星級酒店服務差到你唔信都唔係新鮮事。Imasa服務好之餘,給我感覺係佢哋真心、用心,唔單係為服務而服務,真係好好!至於滿足程度高,並非因為食物有幾突出,而係成個set嘅舖排簡單直接,周邊伴碟擺盤細致但不花巧。近年不停食了好多omakase或者一啲為特別而特別嘅新派日本餐,食番一餐傳統樣樣齊嘅日本餐set,好滿足!
2023-11-27
記得對上一次去半島酒店係朋友飲宴,相隔都有好幾年,今次來食日本懷石料理,真係好精緻!前菜上枱時好驚喜,真的懷石料理果然有派頭,一定要相機食先。前菜係開胃小菜,蟹仔好脆口,之後的海鮮湯亦鮮甜,飲到幾碗!刺身船有好新鮮既季節性池魚,拖羅,伊左木,深海池魚🐟 職員好細心會逐樣介紹給我們。整體用餐好舒服,每道菜都會因應進食快慢上碟,返工咁攰真係要好好享受下🫶🏻其實見餐廳都有好多一家人來食,不過weekend 去都未算多人,可能不太多人知原來半島都有日本料理食🙃📍今佐日本料理 (尖沙咀)尖沙咀梳士巴利道22號香港半島酒店1樓$3030 二人餐,另加一

📍今佐日本料理 (尖沙咀)
尖沙咀梳士巴利道22號香港半島酒店1樓

$3030 二人餐,另加一
2023-08-21 2029 瀏覽
-入門口外型感覺簡潔優雅,侍應援穿着和服,帶着微笑溫柔地帶位入座,餐廳內座位寬敞,佈置簡約舒適,有進入日本嘅餐廳嘅感覺,餐牌上多種選擇套餐及散叫,亦有兩款素餐供應。可謂有心照顧食素嘅人士。食物質素非常好,擺設嘅食物像置身日本食店一樣·工作人員服務非常之優質·所以佢九成食客都係熟客.今時今日咁嘅服務態度一定會再去.食物令你會記掛住佢·一星期已經去咗兩次。會繼續幫襯,亦都值得介紹下佢。係比滿分大家可以去試吓應該都會有同感.
2023-08-17
  • 天婦羅
  • 壽司
  • 飛驒牛壽司
2023-07-18 2080 瀏覽
4個人分別叫咗4個唔同嘅set🔹️刺身方面 因為有朋友唔食魚類 我亦唔食貝殼類 餐廳好好 可以幫我哋轉做其他野食得到嘅新鮮🔹️茶碗蒸都會自動幫我哋轉埋配料👍👍🔹️天婦羅,壽司盛合,冷稻庭烏冬🍜🔹️伊勢海老🦞天婦羅飛驒牛鍋🔹️鮑魚和牛鐵板燒🔹️油金魚🐠和牛卷薄燒✅️和牛重🐮味 唔會太肥 油脂啱啱好✅️魚要趁熱食 魚皮脆卜卜 肉質滑✅️天婦羅好脆 薄皮🔹️甜品有牛奶🍼或者綠茶🍵味雪糕🍦唔好以為咁精緻唔夠飽 食到捧住個肚走呀😆🔝🔝🔝最後要激讚🤵‍♀️🤵‍♂️service 試過你就知🔝🔝🔝
4個人分別叫咗4個唔同嘅set

食得到嘅新鮮
🔹️茶碗蒸都會自動幫我哋轉埋配料👍👍

🔹️天婦羅,壽司盛合,冷稻庭烏冬🍜
🔹️伊勢海老🦞天婦羅飛驒牛鍋
🔹️鮑魚和牛鐵板燒
🔹️油金魚🐠和牛卷薄燒

✅️和牛重🐮味 唔會太肥 油脂啱啱好
✅️魚要趁熱食 魚皮脆卜卜 肉質滑
✅️天婦羅好脆 薄皮

🔹️甜品有牛奶🍼或者綠茶🍵味雪糕🍦

唔好以為咁精緻唔夠飽 食到捧住個肚走呀😆

整餐懷石料理午餐食得好舒服同滿足,裝修算係懷舊風,有點似劇集外交大使宴客地方咁,燈光柔和有氣氛,沒有落地玻璃少有睇唔到出面的酒店餐廳🤔,係密室啊🫢。服務員服務很到位,加茶上菜收盤有禮得體,主動解釋菜式,收盤時亦詢問客人味道意見,顯示瞓練十足。茶水為熱綠茶,食到最後店員會主動換成焙茶消滯。向經理查詢個set刺身五點有冇海膽,得到回覆係無。友人怕食唔齊唔比將蠔(每隻$150)同海膽(每份$4xx)兩樣一起額外order,只能2選1😖。最後選了每人加兩隻蠔,經理見我地喜歡食海膽主動幫我地upgrade刺身五點將其中一款變左做海膽😳。整個菜單設計得唔錯,除左大根外,味道都令人滿足,份量亦十足,友人食完後結果晚餐都無食到🫣。下次會再試埋晚餐。 前菜兩款(薯仔沙律、汁煮腐竹):薯仔沙律正常無特別。腐竹就驚人的豆香,涼涼的幾好食。 刺身(油金魚、醬汁油金魚、吞拿魚、元貝、海膽):醬汁油金魚一入口有少少辛辣品,其後醬汁咁襯出魚的鮮甜味。元貝及海膽size唔算大,份量可以,很鮮甜。 蠔🦪:新鮮肥美,醋汁蘿蔔溶調教適中,幾刺激食慾,上面啫喱可惜無咩味。 天婦羅三點(鮑魚、龍
茶水為熱綠茶,食到最後店員會主動換成焙茶消滯。

前菜兩款(薯仔沙律、汁煮腐竹):
薯仔沙律正常無特別。腐竹就驚人的豆香,涼涼的幾好食。

刺身(油金魚、醬汁油金魚、吞拿魚、元貝、海膽):

蠔🦪:

天婦羅三點(鮑魚、龍蝦、白玉粟米):
鮑魚:講真第一次食整成天婦羅,食落幾驚奇,有三片可以試真點味😂,佢保留到鮮鮑魚彈性同甜品,唔係唔好食,但個人都係較為喜歡刺身或汁煮。
炸龍蝦;肉質有少少過左火喉,整體仲晌接受範圍內。
白玉粟米天婦羅:全場唯一真預言家,超驚喜同好食,食落粒粒分明,鮮甜無渣,滿滿粟米香。

飛驒牛壽司
黑椒味略重,牛肉唔算肥唔算油,生熟到剛好。

大根煮雪蟹鉗:
大根聞落好香,煮得唔夠耐比較硬身,亦唔夠甜,佢同蟹肉唔多襯,唔入味,大根同蟹兩種味感覺完全分開,個人覺得全餐唯一敗北點。紫蘇花就落唔落都得。

烤西京魚:
香口魚肉鮮甜,甜到可以唔點沙律醬,魚肉滑身。稻碎唔知算擺盤定係可以食,炸得唔夠開爆谷出得一成,無食到。😂

茶碗蒸:
蛋香三文魚子湯汁香,整體很match,份量亦足夠。

稻庭冷面:
正常。

甜點:
黑糖雪糕或柑吉雪糕🍧,個人選左柑吉,食落第一啖會酸點外,之後都是甜味及滿滿柑吉香味,雪糕有柑吉肉碎。
2022-10-03 3873 瀏覽
Went to this place for dinner during a staycation at the Peninsula hotel.The restaurant setting is amazing- classy, well spaced out tables, quiet, authentic Japanese decorations.The waiters were amazingly polite, friendly, and attentive.The food was great too - v full, fresh, and tasty. The price was not cheap, but in the end it felt worth it. One of the best Japanese meals I have ever had.
2022-10-03
紀念日
2022-06-10 4689 瀏覽
整體賣相同味道都好好味但燈光比較暗 圖片影出來不太清楚 應該需要用專影食物嘅Apps嚟影相會影得清晰好多最欣賞海膽壽司 新鮮 試過都會讚好😚👍好像食多幾嚿都唔夠 真係好鮮甜有10舊都可以食晒天婦羅合格 但唔夠雲海做得好 皮炸得唔夠薄但都算合格 唔完美可接受待改善😂😆牛肉同蟹肉都夠鮮 好正 值得試😋食完已經食到九成飽冷麵唔錯甜品雪糕超好味好清新想知仲有咩味雪糕要去試吓😛😝😚假日或平日都係多人食 環境有點嘈 但鍾意食日本野的 一定要試🙂
整體賣相同味道都好好味

好清新
想知仲有咩味雪糕要去試吓😛😝😚

• 海膽
2022-06-08 5393 瀏覽
汪老闆壽辰,由於疫情防控的關係沒有大排筵席,只小口地圍爐作樂。既是慶生當然選址老闆與老闆娘的主場 - 半島酒店Imasa舉行!隆重其事,老伴專誠請了半天假,先在家酣睡片刻,好養足精神迎接是晚盛宴。既是和風又有清酒的專家Chris在場,美酒自然少不了。這次Chris揀了九平次的作品,並有享負盛名的十四代。這支九平次2020換了新裝,期間限定只270支,飲一支少一支,絕對是專貴優雅。至於十四代這武林至尊就不用小的這等拙劣俗人多說了。 雞泡魚干最合伴酒。為汪老闆賀壽Jack哥掏盡心血,頭盤先聲奪人!魚子帝皇蟹肉配牛油果他他。蟹肉上的魚子鋪得恁地豪爽!一大束地淹沒了下面的食材,與坊間普遍寒酸的三兩粒不可同日而語。以專誠侍奉魚子的貝母匙享用,簡直是齒頰留香回味無窮。舞茸菇大蜆清湯甘甜地清一清喉嚨,接下來的刺身盛便讓咱們感受一番家鄉的味道。北海道帆立貝爽脆鮮甜,拖羅更是入口即溶,生蠔鮮鹹回甘……清酒燒北寄貝該是用上刺身級的食材,而且火喉調較得剛剛好,清、香、甜、爽、滑共冶一爐。旁邊的稻穀燒既是絕美的裝飾同時也能享用,入口宛似爆谷滋味。汁煮喜之次比之火炙又屬另一番風味。天婦羅則有雞髀般大的帝皇蟹腳,

汁煮喜之次比之火炙又屬另一番風味。天婦羅則有雞髀般大的帝皇蟹腳,啖啖肉中韻藏著清幽的海洋氣息。天婦羅粟米、紫蘇葉前者香甜,後者甘辛刺激。中醫云紫蘇葉可蟹魚蟹之毒,吃了那麼多的海鮮,嚼一片紫蘇頓時認定諸毒已解,自我感覺良好。
接著出場的扎卷葉香撲鼻,打開乾坤,原來是樸葉煙薰黑松露和牛。選用了特尚飛驒和牛,肉香油脂完美配合。食到此刻眾人已飽到上心口了!
和牛炒飯為汪老闆至愛,今次更特別加料,黑松露和牛三文魚海膽側邊還有四顆三文魚籽作點綴,絕對是一次過滿足所有願望!
甜品有芒果、密瓜、黑糖啫喱,不過小的最欣賞的還是那片抹茶冰淇淋夾餅,貨真價實,那是抹茶的味道呵!
生日怎少得了蛋糕?而且這更是Jack哥以壓箱底的本領,專誠為汪老闆精製的十四代龍泉蛋糕!這支十四代龍泉以巧克力製作,仿真度極高。這番心絲干娜表示一定要把它帶回家。
不敢與半島酒店的出品爭峰,老伴與小的㨂了壽桃,千里送鵝毛,希望以小小心意感激汪老闆跟老闆娘干娜的邀請,把咱們視作家人好友,這價值比之其味無窮的盛宴來得更有意義,倆小口子與有榮焉!
2022-06-07
2022-05-22 4130 瀏覽
第一次黎半島係一個因同行人士原因嘅不值得懷念嘅經歷今次再黎半島,係因為一個就黎移民嘅朋友,睇黎我同半島嘅緣份都係一般今次黎食半島今佐嘅懷石料理,全場入場7成都係食依個餐,睇黎質素都應該真係有返咁上下先黎頭盤:螢光魷魚,日式枝竹(waitress有講係咩名但我唔記得左),蟹肉菠菜,青檸漬帶子螢光魷魚當時得令,爆膏,配上蛋黃醬別有一番滋味日式枝竹嫰滑可口,豆味濃郁蟹肉菠菜,蟹肉鮮甜,菠菜冇苦澀味青檸漬帶子,帶子鮮甜配上淡淡青檸味增強味道層次感,會係我嘅頭盤首選第二道係舞茸海鮮湯,以茶壺上桌使得美觀與實用性兼而有之,睇落雅緻得體,另配半個青檸服務員先為眾人倒一杯湯水,建議先嘗原味,再視需要而配青檸汁原味鮮甜,鮮味濃郁,原因簡單,成個茶壺都係材料,用料上乘點會唔好飲,海鮮有蝦有魚又有舞茸,效果如何諗都諗到特別之處在於提供青檸,何解? 由於湯頭實在過於濃郁,配上2,3滴青檸汁能夠為湯頭添上幾分酸味,既能使味道層次更上一層樓,又能解膩,飲晒成壺都唔會有任何膩感,但切記落太多以免蓋過清甜鮮味,浪費湯頭第三道係重頭戲刺身拼盤(圖為4人份),有龍蝦刺身,拖羅,海膽,生蠔,油甘魚,鯛魚龍蝦刺身新鮮彈牙,拖
第一次黎半島係一個因同行人士原因嘅不值得懷念嘅經歷

先黎頭盤:
螢光魷魚當時得令,爆膏,配上蛋黃醬別有一番滋味
日式枝竹嫰滑可口,豆味濃郁
蟹肉菠菜,蟹肉鮮甜,菠菜冇苦澀味
服務員先為眾人倒一杯湯水,建議先嘗原味,再視需要而配青檸汁

龍蝦刺身新鮮彈牙,拖羅肥美入口即溶,幾乎無筋,羸donki嘅拖羅幾條街
海膽大大杯,唔好睇以為得個青瓜上面嗰D,其實青瓜都挖空左一部分放海膽,絕無欺場偷工減料,味道新甜,配埋紫菜食一流
鯛魚新鮮彈牙,油甘魚魚油豐富,香甜可口
大大隻生蠔夠晒肥美creamy,日式食法配埋個汁冇得彈

第四道係我鍾意食嘅天婦羅,喺日本都要去買炸魚食
Menu所寫嘅Starks fish (我google完都唔知係乜) 超好食,大慨係隻中指長度,魚肉細嫰入口即溶,味道鮮美,正
南瓜天婦羅勁粉嫰,我平時唔鍾意食南瓜都乖乖食晒

第五道係金目鯛汁煮
魚肉極嫰滑,魚皮煙韌有咬口,個汁又係新甜之極,配菜有煮到腍晒接近入口即溶嘅鮮甜蘿蔔及冬菇

第六道係主菜,吉列和牛卷,餡料係鵝肝同雜菇
可能本身和牛牛味就較淡,再輔以吉列形式以及鵝肝同菇,變相牛味更難食出,味道以鵝肝同菇味為主,係幾好食嘅,不過略兼較膩
友人唔太喜歡亦送多一舊俾我食,而我就當然照單全收

第七道係鴨肉素麵,無甚特別因為未有拍照,食起黎更被我地笑稱似食緊燒鴨米,只係湯底換成甜味較重嘅日式湯底
最後就係水果及甜品部份,分別係紅豆糕、蜜柑、士多啤梨、蜜瓜、抹茶脆餅
蜜柑同蜜瓜合理鮮甜,士多啤梨半粒甜半粒酸,可能係切開一半之後同友人嗰碟share,因為其中一位友人同樣係一粒甜一粒酸
紅豆糕內紅豆夠晒粉,不過味道方面都係日本特色,略嫌甜味較重,相對黎講我會prefer中式嘅陳皮紅豆沙
抹茶脆餅亦發揮正常,抹茶雪糕夠滑身而且足味,配上脆餅有多一層口感
總結
環境較西式多於日式,服務良好有禮,食物整體質素高,符合價錢,經理滿場飛顯得熟客眾多,明顯係好餐廳
可惜小弟囊中羞澀,今次都係特別原因黎食,希望有朝一日發達之後可以再同依班朋友黎食,成為熟客啦。
2022-05-19
2022-05-22 3379 瀏覽
兩年前同男朋友分手之後,我呢個中同朋友充當咗每年生日陪伴嘅角色,怕我一個人孤零零 亦都係因為咁,每年生日嘅晚飯佢都專登安排一啲平時唔會食嘅餐廳同我慶祝,記得上年係去咗amigo ! 話人生點都要去一次。今年佢冇提及過會帶我去邊度食,(因為上年要提早一個月book位)我只需要請我嘅生日假,佢就幫我安排咗全日節目,先係10:30接我食咗個簡單早餐,之後就帶我去做咗個3粒鐘既body massage. (佢朋友開嘅一間shop 請咗個新泰國師傅)之後緊接去睇左場戲,之後就到重頭戲。嗰一刻我仍然未知道佢會帶我去邊間餐廳,淨係知道尖沙咀區,沿途我都完全冇理會過,亦都冇expectation. 點知落車原來去咗半島酒店 (果然係有一份虛榮感)可能係我大鄉里出城。服務態度當然唔使講啦。喺度揀緊想食邊個set嘅時候, 朋友一句”唔使同我慳”就已經幫我決定咗我食一個最貴嘅set。(松葉蟹)由於朋友book嘅時候已經講咗我係壽星女,一開始上頭盤嘅時候已經俾咗個surprise 我(用啲鹽扮沙畫寫左我個名同happy birthday)每道菜都好精緻,不過坦白講,唔使叫最貴個set 都已經好好味。係要拆個蟹

每道菜都好精緻,不過坦白講,唔使叫最貴個set 都已經好好味。係要拆個蟹肉麻煩啲

最估唔到係臨尾甜品都仲有驚喜。
平心而論呢個價錢又比我想像中容易接受嘅。

好多謝呢個朋友,冇咗佢我生日都唔知點算。

天婦羅
松葉蟹shabu shabu
鮑片天婦羅+海膽吞拿魚茸飯算啦
天婦羅
2022-04-28 2044 瀏覽
一張一千大元之半島酒店禮物卡快將到期,要品嚐小的至愛之和風美食,當選半島之Imasa今佐日本料理。這家高級和風食府閒日晚上週一至四只做和風料理,及至週五、六、日則供應日式自助餐。老伴與小的都從未品嚐過這兒的自助餐,當然希望一試。星期五的晚上,小的準時六點半到達,發現餐廳居然已是高朋滿座。老伴下班趕來,說會在七之前抵達,叫小的吃著等。小的慢條廝理地拍照廝磨,由於中午三時多始吃午飯,如今仍是非常飽,故亦不急著享用晚餐。店員徐徐地將一盤又一盤的美食搬到餐廳靠牆處的自助區,除了魚生壽司,尚有沙津冷麵與熟食。由於小的被安排座到一張毗鄰自助區之檯椅,只需轉身瞄一瞄,包羅萬有的美食盡收眼底。看著不同的魚生刺身尚可安奈,及至那置於冰塊之上以不銹綱杯子盛著的一束束北海道海膽,小的終忍不住食指大動,左右手各一小杯地先吃為快。侍應們本以為小的會等老伴到臨才開始進食,故只有禮地為小的添上熱騰騰的烏龍茶,及至小的先拔頭籌,遂第一時間為小的於芥茉碟上添點豉油,還主動地為小的掀開筷子,五星級酒店之殷勤周至溢於言表。鐘情海膽之小的雖然比較欣賞加拿大種大大件重口感兼重口味的香濃貨色,然而北海道海膽在業界給推崇備至,其軟

鐘情海膽之小的雖然比較欣賞加拿大種大大件重口感兼重口味的香濃貨色,然而北海道海膽在業界給推崇備至,其軟滑細膩清甜裡暗透淡淡滋香,是另一層次的別具風味。縱然屬自助餐,Imasa提供之海膽食材仍是上上等級,其鮮清的味道細緻地流露,入口沁出淡淡然的甘甜,彷彿在艱難過後回味人生,退卻了苦,留下的只有一份甘。

由於地鐵金鐘站堵人的緣故,結果老伴差不多七時始到達。掛著西裝給趕得滿身是汗,脫下外套立即去洗個臉兒。回來後出奇地瞧著餵食的小的何解不先行動筷,小的神祕兮兮地竊竊解畫:主管Jack哥大人似乎認得小的,還關心地過來查詢老伴之位置,小的怕自己一個人瘋狂喪吃太也失禮,遂乖乖地坐著盼起淑女來。

刺身有三文魚、吞拿魚、帆立貝、北寄貝、墨魚、甜蝦與油甘魚,款式多而且極新鮮。老伴平日不怎麼吃甜蝦,這回品嚐過後居然讚不絕口,鮮甜兼有膠質!油甘魚亦是魚脂豐潤,相對地帆立貝似乎稍稍遜色。雖然有著眾多喜愛的刺身,卻未能挑戰海膽的地位。老伴與小的吃完一杯又一杯,滿足度給提昇到極至水平。

人齊後美女侍應奉上一碟薄切鯛魚醬油漬與一碟酥炸油魚鬚,前者有點泰式生蝦之況味,在奶黃色的醬油以外,每塊鯛魚均鋪有一片青辣椒(還是秋葵?),使菜式更顯清新刺激。後者之火喉極佳,加上食材優質,開胃醒神。

餐牌展示除自助區外,每人尚可點選手卷與主食,分別是芥茉八爪魚手卷或是吞拿魚蓉三文魚子手卷,咱們揀的當然是後者。吞拿魚蓉肥美嫩滑,三文魚子之鹹香再度引發鮮味,要不是太飽,小的好想添食。

主食之薄燒和牛入口即溶,與裡頭包裹著的葱菜相得益彰,又是一至高無上的享受。

甜品為草莓與柚子雪糕,恰好地清清膩。

餐後最深應遺撼的是何解小的不省著肚子,那便可品嚐更多之美食!