2011-05-03 19 瀏覽
一早訂了2 個位中午一試, 因為OR 的評予太好,連一向食牛不多都我也要試。共叫了''牛肩肉定食''同''上級牛排定食'' 各一,原本打算叫 ''伊呂波定食''因為好像包羅萬有,但怕餐入面的牛質素會比其他弱。定食本身已有飯、前菜、飲品/雪糕+ 麵豉湯。牛肩肉,很薄所以很快熟,肉質很鮮但牛肉味不是超濃那種,可能其他部位會濃些。喜歡牠薄,不會太膩。牛排,很難才咬得開!反而伴牛排定食送的醃魚好吃!飯:不是用上珍珠米!!! 留番晚市嗎??總括而言,不是十分好吃但不妨一試。還是喜愛Doraya!

定食本身已有飯、前菜、飲品/雪糕+ 麵豉湯。

牛排,很難才咬得開!
反而伴牛排定食送的醃魚好吃!

飯:不是用上珍珠米!!! 留番晚市嗎??

總括而言,不是十分好吃但不妨一試。

還是喜愛Doraya!
牛肩,牛排
牛排定食
2011-05-02
牛肩,牛排
2011-04-17 53 瀏覽
補記離開壽司德,親愛的弟弟表示「餘額」足夠我們多吃一頓好的。席間提及 とん吉 (它的吉列蠔太美味了,可是全港最好?),不過察眉觀色,大人不甚中意;遂提議到樓下的伊呂波品嘗和牛去。「牛王」妹妹聞言笑逐顏開,大人愛女情切,也附和說好。預訂了晚上八時。很久很久以前曾與友人來此嘗新 (午市),印象不錯;和家人則是首次,實在滿期待的 。先此聲明,這一頓並不「奢華」;然不考慮價錢想點就點,也可說是一種──心靈上的「奢華」罷,故以此為題。燒肉店比鮨店情況明顯好多了 (可能熟的比生的叫香港人心安理得,哈 ),是夜座無虛席。隨店員來到廂房 (不是榻榻米房有點遺憾呢 ),房內已有一桌三名年青男女在烤肉。弟弟「請客」,自是他拿主意,母女仨沒甚麼意見。第一輪先來一客極上日本和牛西冷 (A5) ($450)、一客特上肉拼盤 ($450)、一客黑豬豬排肉 ($80) 和一客柚子胡椒燒豬頸肉 ($75)。「飯桶」我是少不了白飯 ($15) 的,結果要了兩碗。每個人都有他的美食「死穴」,為此一擲千金在所不惜;我呢,非常幸運,只是「便宜」的麪包 。一家子除了妹妹不特別嗜牛,如果不是「免費」,真捨不得花數百元吃一塊西冷呢
補記
離開壽司,親愛的弟弟表示「餘額」足夠我們多吃一頓好的。席間提及 とん吉 (它的吉列蠔太美味了,可是全港最好?
圖文並茂
蘸汁有二:酸醬油和檸檬汁
),是夜座無虛席。隨店員來到廂房 (不是榻榻米房有點遺憾呢
A5 和牛西冷,是我吃過最貴的牛排了
和牛燒烤中,真的好香好香~
。一家子除了妹妹不特別嗜牛,如果不是「免費」,真捨不得花數百元吃一塊西冷呢!看,這「極上日本和牛西冷」色近瑰麗的桃紅,大理石紋 (脂肪) 均勻細緻,與肉比例幾乎各佔一半,名不虛傳
!烤炙時脂肪緩緩溶解,香氣四溢──真要形容的話,那是一股像焙香果仁的味道,「」得我們垂涎三尺!第一件刻意烤久點,試試其「實力」;近全熟的肉質依舊柔腍,肉味比想像中濃烈。第二件烤至七分熟左右 (有點「暴殄天物」罷,不過是我的極限了
),肉心仍呈嫣紅;每嚼一下,豐腴油脂夾雜肉汁「傾瀉
,口腔彷彿浸潤在牛油中,可是絲毫不覺肥膩。千萬別蘸蘸汁,酸,只會破壞美好的一切。品嘗「極品」後,趕緊吃一大口米飯──噢
,和著嘴裡殘餘油脂的飯粒益發甘香,我無話可說 (因為忙著咀嚼
) ……

貴,是真貴!可讓我們吃得眉開眼笑的,算物有所值吧!

特上肉拼盤我們選擇了鹽燒,分別有牛舌厚切胸外膜西冷特選肉眼特選牛里脊肉,各五件。剛吃過「A5」,此拼盤無論肉味肉感不免打折,不過仍算好的
特上肉拼盤
在座只我和大人嗜吃牛舌。此和牛牛舌貌不驚人 (我委實看不出與常吃的有何分別
),雖薄切,烤時並不捲縮,入口軟爽。客觀來說不是不好吃的,只是牛舌獨有的臊味太「」了,我並不滿足
。母女皆認為厚切版本更佳,薄的烤得再好,也難及厚的「外焦脆內鬆軟」之口感 (純粹個人口味
)。

胸外膜不是牛排所用位置,色澤偏暗深紅,油花較少 (脂肪集中在肉中央位置),不宜烤得太熟。小心慢烤至七分左右,蘸點醬油送入口中:唔,肉味尚可,脂香稍缺,勝在富嚼勁,佐飯同吃還好。

不是專家,光憑目測我是沒辦法辨別三款牛排肉的。「Rib」解肋骨,所以肉眼 (Rib eye) 是較靠近胸部的肋肌肉。「Loin」,腰脊,簡單來說分三個部位。所謂里脊 (Tenderloin),即腰脊內肉,牛肉最嫩之位置,俗稱牛柳西冷 (Sirloin) 則是後腰脊肉。 (註:前腰脊肉 Striploin,為 T 骨所在位置)

論肉質,最理想的是里脊:肉色較深,油花分佈平均但淺,脂肪含量最少。質感柔嫩,纖維鬆化;不怎麼費力的嚼,已軟爛如麋。肉味最淡,七分熟肉汁依舊充沛,不錯的。

論肉香肉眼最佳:它比里脊肥美,大理石紋多而明顯,大概是里脊一倍左右。喜歡它脂豐油潤,烤起來特別的香
。質感腍軟,肉味不過不失,表現平均。
論肉味西冷最強:這裡的切成丁狀,脂肪出乎意料地多,得耐心點烤。我偏愛西冷,其一是肉味,其二是耐嚼之肉感;但我不能接受當中有「」(儘管很少
),尤其這個價格的。

綜合三方表現,肉眼得分最高。單點的話,大可試試肉眼好滋味。
兩款豬肉,皆不對我們胃口
黑豬豬排肉 (鹽燒) 不像豬排倒像五花腩,一層肥一層瘦,肥的部分晶瑩透白,教「粉絲」母女興奮萬分
。一啖之下卻大失所望,不單毫無豬肉味,脂肪部分也不甘香,反而有一股輕微的、揮之不去的「油膉味
。嘗試烤久點逼出油分看看,情況所差無幾──是夜「地雷」之一。

柚子胡椒燒豬頸肉──肉面撒了柚子汁黑胡椒、粉紅色的豬頸肉乍看之下嬌嫩欲滴,好不誘人。然而以爽嫩見稱的豬頸肉不爽也不嫩
。味道方面,酸是酸,可不夠清香,未能勾起肉鮮──愛柚子如我只能打及格分數。不少網友稱許此道,惟我們持相反意見。難道火候控制不佳影響了口感?不得而知──是夜「地雷」之二。

第二輪我們來了一客日本和牛拼盤 ($250)、一客大腸 ($65) 和一客雞腿肉 ($75)。

和牛拼盤有六件牛排肉四件牛排肉腩兩件牛肋骨 (特上肉拼盤划算點
)。弟弟說此汁燒拼盤 (註:汁乃醬油) 較方才鹽燒的好吃。鹽燒彰顯肉之原味,汁燒則使肉塊嘗起來帶點點果汁似的香甜,個人認為各有千秋
。然而肉色紅艷亮澤,新鮮程度比「特上」過之而無不及:
意猶未盡,點了這和牛拼盤,這回要汁燒
密密燒 (「鬼影」乃大人玉手)
牛排肉油脂少,肉味重,肉質頗具嚼勁,還可以。

牛排肉腩比牛排肉略厚些,油花也較「漂亮」 (註:單點價錢也貴一倍
)。油香十足,肉味卻不及牛排肉。「脂多味淡反之亦然」,看來不無道理。

我愛近骨的肉,硬覺得多一分骨頭酥香,所以牛肋骨是三款中最美味的
。厚切下油脂似乎最多,實際上不如肉腩分佈平均。自覺烤得甚好,外焦內嫩,難得肉汁豐盈,又富肉味,水準僅次於「A5」。惜胃納有限,不然非單點一盤大烤特烤不可……
大腸 (上) 樣子滿嚇人的;雞腿肉則正正常常
小火→霹靂火
大腸 (鹽燒) 活像一球球脂肪 (連我也覺其「癡肥」程度令人咋舌
),烤時極富視覺效果──每次一放即瘋狂「搶火」,屢試不爽 (我戲稱為「霹靂火
)。除了點點鹹味,乏善可陳 (選擇麪豉好一點吧,也許
);口感更是說不上來的「怪異」!想了好久,終於想到它像口香糖 (可以「吹波」那種
)──是夜「地雷」之三。

雞腿肉 (鹽燒) 則皮脆肉嫩,大概我烤得恰到好處,簡單蘸點檸檬汁已很好吃,推薦。

最後以兩款酒肴 (即前菜) 作結。很奇怪吧
,是弟弟的主意,他說這裡的甜點不好,寧願多嘗小吃。好,聽他的,結果──
前菜放在最後才吃,怪乎?
第一款是味醂雞泡魚乾 ($85)。弟弟說在網上看到有人推薦,所以一試。淺褐色、半透明的魚乾已切件,店員擱下時叮囑我們略烤至軟身才吃 (見小圖)。烤熱後的魚乾焦甜芳香,不腥,是不錯的伴酒小吃
。依份量來看定價稍貴,加上個人不特別喜愛魚乾肉脯之類的零嘴,感覺只是一般 (儘管蘸醬是我最愛的蛋黃醬
)。弟弟卻很欣賞。

燒魚餅 ($60) 味道與紀文出品如出一轍 (店家採用這牌子也說不定
),沒啥特別。魚餅邊位卻韌得驚人
──那種韌度我幾乎可以肯定是用微波爐「翻熱」過度所致 (註:我在家作魚卷時曾有此經驗
),廚子未免太不「小心」了──是夜「地雷」之四。

日式燒肉,除了伊呂波我只光顧過盛八,無論食材本身以至調味等前者皆勝之一籌 (服務不計算在內
) 。聞說和宴水準不俗,不知道比伊如何?下回我「請客」好了,弟妹們,敬請期待……

P.S. 不厭其煩,第五次感謝弟弟及其公司。
2011-03-27
$445.5 (晚餐)
圖文並茂
蘸汁有二:酸醬油和檸檬汁
A5 和牛西冷,是我吃過最貴的牛排了
意猶未盡,點了這和牛拼盤,這回要汁燒
密密燒 (「鬼影」乃大人玉手)
小火→霹靂火
  • 極上日本和牛西冷(A5),鹽燒肉眼,汁燒牛肋骨,鹽燒雞腿肉,白飯
2011-03-29 34 瀏覽
星期日,想食燒肉,就諗起伊呂波。一行三日,叫咗3個餐,加多個天婦羅同牛舌。單品$130以上,自動變成餐。要了一個 上牛排肉、 牛肩肉同伊呂波餐。每個餐都有前菜、燉蛋同甜品。前菜係泡菜同芝麻菠菜。燉蛋好味,好滑嘟嘟,又濃蛋香。先講單點嘅牛舌,切薄片,一碟大約有8塊。質素很好,絕對唔會韌。爽口,味道討好!上牛排肉,厚切,汁燒。勁好味,因為牛味濃郁,加上厚切,所以口感很好。油花均勻,啖啖肉,燒後點一點醬油,再加上白飯,一流!牛肩肉切成圓形薄片,初初仲以為係牛舌。呢個相對上牛排肉黎講就無咁好,因為太薄,火候難掌握,而且較黐底。不過牛味都好濃,又唔會鞋。伊呂波餐嘅牛肉,雖無咩特別名堂,但都好好食。而且份量不少,油花無上牛排肉咁多,不過都好甘香。如果加大,都只係多$20。甜品係咖啡雪糕,細細球,但好好味。咖啡味濃,又不會太甜!
星期日,想食燒肉,就諗起伊呂波。
一行三日,叫咗3個餐,加多個天婦羅同牛舌。
單品$130以上,自動變成餐。
要了一個 上牛排肉、 牛肩肉同伊呂波餐。
每個餐都有前菜、燉蛋同甜品
前菜係泡菜同芝麻菠菜。燉蛋好味,好滑嘟嘟,又濃蛋香。
前菜
滑嘟嘟燉蛋
先講單點嘅牛舌,切薄片,一碟大約有8塊。
質素很好,絕對唔會韌。爽口,味道討好!
牛舌 (食咗幾片)
上牛排肉,厚切,汁燒。
勁好味,因為牛味濃郁,加上厚切,所以口感很好。
油花均勻,啖啖肉,燒後點一點醬油,再加上白飯,一流!
上牛排肉
牛肩肉切成圓形薄片,初初仲以為係牛舌。
不過牛味都好濃,又唔會鞋。
牛肩肉
伊呂波餐嘅牛肉,雖無咩特別名堂,但都好好食。
而且份量不少,油花無上牛排肉咁多,不過都好甘香。
如果加大,都只係多$20。
牛肉
甜品係咖啡雪糕,細細球,但好好味。
咖啡味濃,又不會太甜!
牛舌 (食咗幾片)
前菜
滑嘟嘟燉蛋
上牛排肉
牛肩肉
牛肉
  • 上牛排肉,伊呂波套餐
  • 牛舌
2011-03-11 20 瀏覽
早一日book 咗位1:30pm, 去到好多人係度等位!!order 咗兩個燒肉定食同散叫咗一個和牛牛舌牛肉定食上牛排肉定食和牛舌 ~ 牛味重好嫩麵豉湯+漬物 ~ 無乜特別天婦羅 ~ 一炸完就上枱, 呢個好掂!!蒸蛋 ~ 一個字"滑", 入面有蟹柳同雞肉刺身 ~ 細片咗d, 不過好新鮮甜品 ~ 豆腐雪糕...好豆腐味!! lunch 真係超抵食...!!
早一日book 咗位1:30pm, 去到好多人係度等位!!

order 咗兩個燒肉定食同散叫咗一個和牛牛舌

牛肉定食

和牛舌 ~ 牛味重好嫩

麵豉湯+漬物 ~ 無乜特別
天婦羅 ~ 一炸完就上枱, 呢個好掂!!
蒸蛋 ~ 一個字"滑", 入面有蟹柳同雞肉
刺身 ~ 細片咗d, 不過好新鮮

甜品 ~ 豆腐雪糕...好豆腐味!!

lunch 真係超抵食...!!
伊呂波燒肉
15 分鐘 (堂食)
伊呂波燒肉
2011-03-08 14 瀏覽
牛宴 - 食 Lunch 都有個好處, 抵食 D, 平日無咩人, 幾舒適.牛胸外膜定食 + 牛排定食 正常人食兩個 SET 加小吃已經好飽, 但蝦子餅出名係牛魔王, 對於佢黎講只係小小意思, 牛胸外膜好味, 有牛味亦有質感, 牛排牛味較重, 質感不及牛胸外膜軟滑, 略嫌醬汁太濃, 蓋了牛的原汁原味.另散叫加厚切和牛好味, 外脆內軟, 正呀!海蝦兩隻 - 破例食左 1 隻蝦, ok 啦, 略嫌唔夠彈牙!鹽燒牛肩 - 快燒質感唔錯, 好軟熟, 不過好肥好流, 食左兩塊都唔敢食, 全部由蝦子餅一個攪掂.雪糕兩客 - 只係普通牛奶公司雪糕, 所以都係淺嘗兩啖.可能是平日下午餐廳無咩人, 招呼好好, 無油煙味. 若然set lunch都可揀鹽燒就perfect.

另散叫加厚切和牛好味, 外脆內軟, 正呀!

雪糕兩客 - 只係普通牛奶公司雪糕, 所以都係淺嘗兩啖.

2010-11-11
紀念日
  • 牛胸外膜定食
2011-02-24 12 瀏覽
想食伊呂波好耐, 呢日就同細佬去食la無book位, 兩點去到, ok多人等緊! 即刻去拎籌, 個位小姐話大概要等半個鐘驚細佬肚餓, 所以決定去盛八睇下先再決定返唔返黎食~ 本身都有諗過去海港城個邊食牛角, 但又覺得好遠, 同埋驚好多人, 所以都係打消呢個念頭去到盛八樓下, 睇下個餐牌先, 一d都唔吸引既?! 仲要有個餐係餃子, 有d九唔搭八…既然無一個餐有興趣, 就決定折返伊呂波la行返過去都未夠半個鐘, 諗住上到去都要等, 點知上到去一個人都無?! 即刻問下個位小姐, 佢睇一睇我地個no.就話下一張到我地, 好彩者!等左一陣就帶我地入座la, 我地坐響一間房裡面, 有兩張枱, 我地同一pair情侶share同一張枱, 不過中間有塊板隔住既~都坐得舒服黎到呢度我諗大部分人都會食牛, 可惜我同細佬都係唔食牛既, 所以我地就一個要豬 (伊呂波定食) 一個要雞 (大碗飯定食)~食物上得都算快, 好快就擺到成枱都係:豬肉+雞肉: 兩款肉都好惹味, 特別係豬! 而且唔太肥, 我鍾意! 不過我地唔係好識燒, 所以有2~3舊雞都燒焦左蒸蛋: 非常滑, 裡面仲有d蟹柳, 唔錯天婦羅: 有蝦, 南瓜同
想食伊呂波好耐, 呢日就同細佬去食la

食物上得都算快, 好快就擺到成枱都係:

蒸蛋: 非常滑, 裡面仲有d蟹柳, 唔錯

天婦羅: 有蝦, 南瓜同蔥, 隻蝦幾好食, d粉唔太厚, 唔會好油膩~ 半身唔鍾意食南瓜同蔥, 所以無食到, 但細佬話南瓜ok

刺身: 好新鮮! 特別係大碗飯裡面既刺身~ 細佬話甜蝦好甘甜, 而我就鍾意三文魚多d

麵豉湯+漬物: 普通, 無咩特別

甜品: 芝麻雪糕都幾好食, 但上枱既時候已經溶溶地…

今餐真係食得好滿足! 有機會要試埋盛八牛角先得! 不過去牛角唔食牛唔知會唔會好odd呢?
2011-02-15 10 瀏覽
雖然一大早已訂位,但還是不敵要等位, 差不多等了二十分鐘我們點了兩客魚生飯燒肉定食但等了差不多三十分鐘後才跟我們說漏單..無奈魚生飯賣相頗精緻,較驚喜的是有牡丹蝦和帶子魚生用片上方式比切粒討好,味道新鮮,唯獨魚生飯不夠凍我們算了牛肉,其份量我覺得足夠,少食多滋味嘛牛肉燒後很香口,調味不多,可吃出本身的肉味跟餐的蒸蛋都很滑口,總括,雖然漏單一事令滿意度減半,但吃完這餐還是很滿足的走
雖然一大早已訂位,
但還是不敵要等位,

差不多等了二十分鐘
我們點了兩客魚生飯燒肉定食
但等了差不多三十分鐘後才跟我們說漏單..無奈
魚生飯賣相頗精緻,較驚喜的是有牡丹蝦和帶子
魚生用片上方式比切粒討好,味道新鮮,
唯獨魚生飯不夠凍
我們算了牛肉,其份量我覺得足夠,少食多滋味嘛
牛肉燒後很香口,調味不多,可吃出本身的肉味

跟餐的蒸蛋都很滑口,
總括,雖然漏單一事令滿意度減半,但吃完這餐
還是很滿足的走

2011-01-15
20 分鐘 (堂食)
之前通常光顧銅鑼灣那邊的分店。尖沙嘴這邊樓底高,面積也寬闊,坐得比較舒服。點了Donburi 套餐,中文譯名「大碗飯」,就是一碗飯上面蓋了吞拿魚生及吞拿魚蓉,頗有鮮味,質素不差,整體跟銅鑼灣分店可比,兩者中又以魚蓉較佳;不過,之前在銅鑼灣點Donburi套餐,上來是三小碗,分別蓋上不同配料(即是一碗蓋上魚蓉、一碗蓋上吞拿魚生、...),每碗飯量不多,約兩、三口可吃完,即開始吃下一碗,感覺有點豪氣又暢快。套餐配有燒牛肉,剛好夠肥,適合燒烤用。稍為覺得今次醃製調味濃了一點,但當然已比一般韓式燒烤淡味許多。唯一失望,餐後仍是芝麻味雪糕,很久前在銅鑼灣分店吃過鹽味的,如香草雪糕但略帶咸味,頗有特色,不知什麼時候有機會再嚐。
之前通常光顧銅鑼灣那邊的分店。
尖沙嘴這邊樓底高,面積也寬闊,坐得比較舒服。
Donburi 套餐,懷念之前的三小碗版本
2011-01-31
Donburi 套餐,懷念之前的三小碗版本
新一年,一早訂左檯,訂位時已request想坐貼牆既位,想靜d!7:00 pm,上到去都唔係好多人,我同老公被安排坐係房入面一張六人檯,我都覺得奇怪,我想靜d,但都唔洗要咁大張檯啊!隔左大概十幾分鐘,有兩位客人被安排坐係我地張檯,oh.....原來可以搭檯,唉,估唔到講到咁正宗既日本菜都要搭檯,不過算啦,香港地,地方細嘛,而且我地已經好好啦,有四個位,個兩位客人張檯被塊木板間開,得兩個位加一張駁長"小小"既檯仔!仲要無調味料架!所以..............算啦........d waitress好似唔係好識聽中文,因為佢地聽完我地講野,好似要諗一陣咁,老公話係尼泊爾人!我地先叫左個特上和牛拼盤先再慢慢睇食咩好!而呢個拼盤係我覺得唯一抵食,話晒都係日本和牛嘛!(無奈地)之後加左碎牛肉剌生飯,生菜併盤,1杯大啤酒!本來想試下厚切牛舌(食評話好味嘛),但驚食唔晒所以無叫,免得浪費,因為如果呢間餐廳好食,下次再黎試law!和牛拼盤已經食左一半,等左20分鐘都未有生菜併盤同啤酒,我地停晒手,就係等d生菜,點之隔離檯杯飲品遲過我地叫,但5分鐘之內已經飲緊,應該係漏單啦,我就叫落單個位尼泊爾wa

我地先叫左個特上和牛拼盤先再慢慢睇食咩好!
而呢個拼盤係我覺得唯一抵食,話晒都係日本和牛嘛!(無奈地
$450 和牛西冷,和牛肉眼都好味,相中右下角既厚切和牛胸外膜就好明顯無咁新鮮啦
和牛拼盤已經食左一半,等左20分鐘都未有生菜併盤同啤酒,我地停晒手,就係等d生菜,點之隔離檯杯飲品遲過我地叫,但5分鐘之內已經飲緊,應該係漏單啦,我就叫落單個位尼泊爾waitress幫我地跟一跟,但老公唔放心,叫左個男仔幫我地跟,好快就有啤酒飲啦,唉..........早知一早追單啦........
$50 如果想食真d牛肉味,可以唔叫,因為蒜頭會蓋過牛肉味,只係我鐘意用生菜包黎食!
用"生菜+蒜頭"包和牛西冷&肉眼就真係有d浪費,因為肉質嫩滑,脂肪分佈得好均勻,滿口油香(所以我只用生菜),但"生菜+蒜頭"包厚切和牛胸外膜&牛舌就無咩所謂啦,講真,真係麻麻地!
碎牛肉剌生飯係老公聞到附近有人食,覺得好香所以叫既,但試過就真係麻麻地,會有d硬硬既飯焦,本人對飯焦就無咩喜好,而且佢硬硬之餘又唔係好香口,仲要望兩眼個飯就拎出去分,分完之後,見到個樣已經.....................
只係分到兩碗,而且仲唔滿,牛肉刺身已經變成熟牛肉絲,仲要$100食個咁既飯,好後悔無叫白飯!!
老公都好唔好意思咁同我講:"hehe,頭先聞好似好香咁,算啦,咩都試下嘛",又係既,唔食過,點知係咁既款.............
$100 見到個樣都唔想影相,呢張相影既時候已經食左一半,因為真係想俾大家睇下
中間仲有一段小插曲,有一家日本人,食食下個bb女由榻榻米跌落地下,不停大喊,父母都好狼狽,好快食完就結帳,走既時候問個waitress要"plastic bag",但佢又聽唔明,日本爸爸講左3次,佢都唔明,最後都放棄,但個waitress竟然無叫其他同事幫手,問下日本爸爸想要咩,日本爸爸最後就無奈走左!
好老實講,食物質數就唔係唔好食,但同係日本食既比較,就仲差一段距離,同香港其他餐廳比較,又好多都有咁既質數,而且唔洗咁貴,咁既價錢,咁既服務,真係未必會再黎!
2011-01-02
  • 特上和牛拼盤
2010-12-27 8 瀏覽
早上11點幾訂位..... 只餘兩點的時段......唯有等兩點吧......準兩點到達.... 等位都坐滿人......等左成10分鐘.... 才可以入座.........選了一客燒肉定食(牛肉+和牛牛舌) $85另一客是大碗飯定食(魚生飯+牛肉) $90各加了$20 加大份量......兩個定食.... 各有所長......一個有兩種味道的燒肉.... 讚.....另一個一邊食住魚生飯.... 一邊嘆燒肉..... 雙重享受......魚生味道鮮甜甘香..... 小小的份量.... 真係唔係好夠......牛肉好淋好香.... 好有牛肉味..... 伊呂波的質數.... 確係有別於其他食店......和牛牛舌更加好味.... 唔韌之餘.... 滿口甘香..... 燒肉雖然加大了.... 但係都唔係好多塊......唯有慢慢品嚐........ 重有.... 清甜好味的豆腐雪糕作結尾...... 滿足......
早上11點幾訂位..... 只餘兩點的時段......
唯有等兩點吧......
準兩點到達.... 等位都坐滿人......
等左成10分鐘.... 才可以入座.........
選了一客燒肉定食(牛肉+和牛牛舌) $85
另一客是大碗飯定食(魚生飯+牛肉) $90
各加了$20 加大份量......
兩個定食.... 各有所長......
一個有兩種味道的燒肉.... 讚.....
燒肉定食-牛肉+和牛牛舌

魚生好新鮮..... 但切到好細好薄......

大碗飯定食-魚生飯+牛肉

牛肉好淋好香.... 好有牛肉味.....
伊呂波的質數.... 確係有別於其他食店......
燒肉雖然加大了.... 但係都唔係好多塊......
唯有慢慢品嚐........

2010-12-25
10 分鐘 (堂食)
聖誕節
魚生好新鮮..... 但切到好細好薄......
大碗飯定食-魚生飯+牛肉
燒肉定食-牛肉+和牛牛舌
2010-12-25 35 瀏覽
今天是平安夜,早幾日就打左電話黎 book 位,同老婆食餐好既 ~ 咁黎到,講我姓乜電話,居然搵唔到。。。但等左 5 分鐘就有得入去!好之後坐定定就入去點菜喇 ~ 由於多人關係,所以比左張分左一半既四人桌我地。。。即係隔離有人囉。。。餐具都乾淨 ~咁我地黎睇下 Menu 先啦 ~由於聖誕關係,所以就整左個聖誕大餐 set 喇 ~先黎前菜 ~其實仲影左好多相,但只可以放得 8 張。。。下次再有機會先分享多點吧 ~總結:不知是否聖誕關係,服務 100 分黎講,得 5 分,多次無茶要叫先入黎加茶,未食完野就問你食完未,係咁想收碟(收碟唔解要。。。但碟上面仲有海鮮煎餅係度嘛。。。),收左對快子。。。又無比番對黎。。。沙律未食哂就收左佢。。。總之就係差啦。。。食品新鮮度:70 分,食材都算新鮮,但賣相不算靚,因為同隔離桌相比,我果碟和牛排肉併盤絕對失色不小。。。環境:60 分,光線好過盛八,都算充足,環境也算乾淨,但看清楚一點,會見到爐頭上個燈箱好多塵。。。抵食度:40 分,如果已咁既價錢去享受咁既服務,我覺得一點也不值,但食材都算好,但再去食指數唔會太高,去盛八好過。。。

餐具都乾淨 ~
咁我地黎睇下 Menu 先啦 ~
聖誕大餐 Menu

由於聖誕關係,所以就整左個聖誕大餐 set 喇 ~

先來一個前菜,無乜特別。。。

先黎前菜 ~
再來是刺身,食材算新鮮,唔錯!

牛油果沙律都好好味!

所謂既海鮮煎餅。。。我只食得到乾蝦米味。。。

牛舌!味道很重!好香好滑!

雪場蟹唔錯,大蝦因為自己失手,所以乾身左 d,但都有蝦味,最無味係帶子。。。真係毫無鮮味可言。。。

賣相很差但味道很好的一個併盤!

總結:
黎。。。沙律未食哂就收左佢。。。總之就係差啦。。。
色不小。。。
塵。。。
數唔會太高,去盛八好過。。。
2010-12-24
5 分鐘 (堂食)
聖誕節
賣相很差但味道很好的一個併盤!
聖誕大餐 Menu
再來是刺身,食材算新鮮,唔錯!
牛油果沙律都好好味!
牛舌!味道很重!好香好滑!
  • 牛胸外膜
  • 和牛牛舌
2010-12-18 5 瀏覽
見伊呂波近排響Openrice咁紅,終於忍唔住同個 Lf 去試吓入到去個環境已經好正,一睇就知係高檔日本餐廳o既格局 我地冇訂枱所以坐唔到d特色位叫左兩個Set,分別是「上牛排肉定食」及「上等胸外膜定食」。小弟之前成日強調「牛肉平價冇好」,今次雖然唔平但係都唔係特別好食 勉強OK啦~以經去日本聽D師傅講,燒牛肉厚切唔好郁來郁去。即燒完一邊再燒第二邊。今日自己落手終於可以「力行」~初時當D牛係貴價貪咁炮製,故將肉條狀ge上牛排肉燒至半生熟,入口雖然牛味香濃,但有D韌。跟住唯有改變食法,燒熟至Well Done~ 肉味不失之餘,口感更佳 由於「胸外膜」係薄切,一燒即熟,故水準比較正路。 其他跟ge野都幾「骨止」吓,OK啦~ Overall, 依度都有番咁上下ge。 不過以此索價,食材質素似乎未符合預期啦~

入到去個環境已經好正,一睇就知係高檔日本餐廳o既格局
我地冇訂枱所以坐唔到d特色位

勉強OK啦~

由於「胸外膜」係薄切,一燒即熟,故水準比較正路。

其他跟ge野都幾「骨止」吓,OK啦~

上等胸外膜定食
2010-12-01
2010-12-17 176 瀏覽
PO了上次牛角那篇文章(詳見:牛角:美好回憶的延伸...... ),斷斷續續收到不少同事和朋友的查詢,究竟牛角是不是如此的好吃?只是一家日式連鎖烤肉店,怎麼西打寫成像名店一樣。不否認,對牛角的鍾愛是夾雜了個人感情和回憶的成份,但確切的是,牛角的烤肉款式五花八門,價位也討喜,實是大伙兒吃烤肉類的好落腳點。當然,要朝聖的話,還有別的店。約了朋友去看電影,順道一起吃個晚飯。熟知朋友愛吃日本菜,早就打算挑家有特色的居酒居。想不到看電影的前幾天,朋友來電。「你想好要吃甚麼了嗎?」朋友好奇的問。「還沒有呢,打算找家日式小店,就知道你愛吃日本菜。」朋友突然反問:「你有吃過伊呂波嗎?」「有,怎麼會沒吃過。」西打沒想過一向不接觸飲食資訊的她也認識伊呂波。「你吃過了嗎....」朋友有點失望的道「伊呂波,吃多少次都願意。」像伊呂波這種超高質燒肉店,真的,吃多少次都願意。訂了八點半的位子,看完電影,還沒到八點,但朋友餓到要死。顧不了時間便衝上去,想不到門口還是人山人海,折騰了一輪才能入座。才拍了兩張照片,經理便衝過來說請西打幫忙,換個座位。換了座位後,經理說為了賠罪,請西打和朋友隨便點飲料。跟朋友一致的要了杯
當然,要朝聖的話,還有別的店。
「你想好要吃甚麼了嗎?」朋友好奇的問。
「還沒有呢,打算找家日式小店,就知道你愛吃日本菜。」
朋友突然反問:「你有吃過伊呂波嗎?」
「你吃過了嗎....」朋友有點失望的道
「伊呂波,吃多少次都願意。」
像伊呂波這種超高質燒肉店,真的,吃多少次都願意。

才拍了兩張照片,經理便衝過來說請西打幫忙,換個座位。

換了座位後,經理說為了賠罪,請西打和朋友隨便點飲料。跟朋友一致的要了杯巨峰乳酸飲料。一貫都愛巨峰那種帶點酒香,又濃又膩的甜味,配上微酸的味道,最適宜作為開胃飲料。
飛快的點了一輪食物,就知道朋友餓到胃痛,連熟食也點了一道。

上等鹽蔥牛舌
吃燒肉都習慣用牛舌作為第一道菜,愛其份量不多,牛味香濃,也不會太油太膩,用來喚醒味蕾最適合不過。
細心把牛舌兩面烤成金黃色,最後鋪上日本大蔥絲,再烤幾秒鐘,便可送入口。
烤香後的牛舌外層泛著詐人的金黃色,油香包裹著爽脆的牛舌肉,咬著咬著,在口中混和刺激帶點辛辣的大蔥,好吃!如果要點厚切牛舌還是鹽蔥牛舌,西打死命的會點鹽蔥。幾年前,好像不太多店有賣這種鹽蔥牛舌,這陣子卻成為每家烤肉店餐牌上的常駐菜色。伊呂波的鹽蔥牛舌當然算出色,但如果要挑鹽蔥醬處理得最花心思,還見博多一丁目(詳見:內臟之外的美味:再訪博多一丁目) 。

燒魚餅
朋友實在太餓,西打才點了一道不用烤的菜。
這個燒魚餅完全是意想不到的難吃,魚餅中間的幾片還說得過去,邊位的,硬到不堪。都說,到燒肉店還是乖乖的點烤肉好了。

鹽烤雞腿肉
如果沒有特別原因,像牛舌配蔥特別好吃,西打吃燒肉都愛吃原味。這道雞腿肉送上來,西打又暗罵了一句,擺盤可以美一點嗎。
烤雞肉也要點耐性,可以先猛火把兩面都烤成半金黃,再放到爐邊慢慢把全塊肉都烤熟,不能心急,不然都會變成焦炭。
烤過後的雞肉也好吃,肉嫰多汁,不沾醬油已經可以吃到雞肉獨有的鮮甜。

黑豚肉
餐牌上看到是甚麼黑豚肉豬排...想不到變成了五花用。
肥瘦相間的黑豚肉,最適合用燒烤來處理。細心的慢慢外層烤得香脆,同時,把多餘油份都迫出來。入口就是一份油香加一份肉香。燒肉時吃豬肉就是要吃那種香脆油膩的感覺,別怕肥肉,肥肉燒過後,那種甘香,實是難以言喻。朋友一貫不吃肥肉,也在西打勸誘下吃了一片,直叫,怎麼這麼香,又不油。
當然,烤肉也要看烤的人的功夫。

雞翼
就知朋友愛吃雞翼,特地點來吃。也想不到送上來是手羽先。
其實手羽先也不好烤,不同部位的生熟度如果拿捏不好,就會一些焦掉,一些還沒熟。在烤的過程還要不住轉位置和方向,讓受火變得均勻。
西打和朋友都很沒儀態用手拿著雞翼在啃,吃燒肉就是要痛快!
大口大口在咬金黃香脆的雞皮,雞翼肉嫰多汁,只要烤得好,雞翼用來沒有難吃的理由。

全晚的主角 日本和牛西冷

到伊呂波當然要吃日本和牛,五花八明的和牛部位,最後西打挑了西冷。一貫和牛都以油脂豐盈見稱,從肉眼、西冷和牛柳中,當然挑肉味最濃郁的西冷。
切成丁方狀的和牛西冷,一點也不好烤。厚切當然油脂和肉味都更濃,但烤上來,要掌握生熟度,真的不容易。
烤好後連忙把整顆西打送入口,是好吃到不能講話。肉汁和油脂不住的溢出,油香滿佈每顆味蕾,西冷部位也帶著適度的肉香。好吃,日式烤肉配日本和牛,就是一種幸福。
吃了以上的燒肉,還有兩碗白飯,飽到爆炸,但又想來些甜點。按鈴喚經理來看menu,想不到經理還是覺得剛剛要西打換座位,有點不好意思,主動說要送冰淇淋。西打當然說好!
前面是柚子冰淇淋,後面是芝麻口味。柚子冰淇淋就像吃韓國柚子蜜一樣,清甜舒服,偶爾咬到柚子皮,丁點的澀味更襯托出冰淇淋的甜。
後記:
如果大家有留意,西打吃烤肉都跟大家有點不同。每次烤肉時,爐裏面只會有一種肉,只專心烤一種肉。有朋友第一次跟西打吃烤肉,拼命在罵怎麼吃得如此慢條斯里,一拼都丟下去烤吧。西打立時發了瘋的,你別動我的東西,你再吵我跟你分桌而吃!
不過朋友吃過西打烤的肉,無不認同,優質烤肉真的要用上細心和時間來慢慢調理。也有朋友說過,怎麼同一家店,跟你吃,吃你烤的肉怎麼特別好吃。
西打不敢邀功,只敢說,用心烤的肉,一定好吃。還笑說自己應該夠資格去台灣的燒肉店打工!
Ordered the small set for 2.- AppetizersSeafood pancake: Very nicely done pancake with seafood. Crisp but not oily. Better than many korean shops. (To me, this is a korean dish, not japanese...)Salad: Crisp vegetables in a vinegary, japanese style-sauce. I somehow do prefer a balsamic over the japanese vinegar but then I do understand this is a jap resturant not my fav french eatery.- Beef, beef and beefOverall the marbling is good, beef is reasonably fresh and on par with similar resturants (hi
Ordered the small set for 2.

- Appetizers

- Beef, beef and beef
Overall the marbling is good, beef is reasonably fresh and on par with similar resturants (hint: more expensive ones...)
The pork and chicken (If i remember correctly) came at the same plate and did raise some concern of hygiene problems... After all, we're there to do things just cooked, not well cooked in this eatery, I believe... (Thus the '3' in hygiene)

- Side-dishes and rice
Good rice, though not as good as the one offered in doraya
Pickles are average only

Definitely will come back again.
2010-12-02 49 瀏覽
同食之戰友aeris去伊呂波到食lunch,lunch比平夜晚好多呀,係食日燒和牛既,聽講好好味想試下, book左位12:30~1:30,好在有book左位呀,上到去已經好多人,注意個lunch time係有限時的,一個鐘到呀,thx aeris推介呀~即睇下有咩食,lunch會有平價既lunch set,so我地都叫左lunch set 了~!牛肩肉set lunch,有和牛(牛肩肉),麵豉湯,蒸蛋,配菜and飯~!麵豉湯~比較上多料既~!和牛(牛肩肉)~和牛本身都好好味,加上仲要係牛肩肉,更加好味呀,食落肉質鬆化唔韌,肉味既濃郁多汁,加上係燒之下好香口呀,好味好juicy,配合埋珍珠米之下更加好味~~!(飯可以任添呀!)蒸蛋~個蛋好滑呀,仲要幾鮮甜,水水地既半凝固感覺又唔錯~!牛舌~另外叫的,牛舌幾厚下,又係好味呀,食落好爽脆,又唔鞋,好味呀~!Tiramisu雪糕~最初食唔出係咩味,只係覺得個味好熟,又好味,好奇之下有人幫我問左呀,原來係Tiramisu,喱個雪糕好濃味同好有份量(唔易溶),幾好味,唔知係咩牌子既雪糕來喱,又想buy~~~!綜合來講係好滿足既一餐呀,建議lunc

麵豉湯~比較上多料既~!

蒸蛋~個蛋好滑呀,仲要幾鮮甜,水水地既半凝固感覺又唔錯~!

綜合來講係好滿足既一餐呀,建議lunch去食,bec比較抵,食物同景都一樣咁好既,又坐舒服呀,服務既態度又唔錯,下次有機會去多次呀~!

2010-12-02