2019-12-15 765 瀏覽
係11月8號試左佢個期間限定「佐賀食材特別特別套餐」$980/head , 重點講下我最鍾意佢嘅菜式啦「SAGAN VEGE 蕪菁配冷製柚子味噌🥗」有機食材蕪菁擁有濃郁香氣&甜味,配搭適當的蒸法,伴以柚子汁同柚子味噌,味道令人耳目一新✨ ⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀ ⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀「佐賀有明紫菜海膽茶碗蒸🍲」目前食過最好味的茶碗蒸😋 佢地選用“佐賀紫菜”,經過乾燥和烘烤而成的香味干紫菜,加上日本海膽,更添層次感。 ⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀ ⠀ ⠀⠀⠀「燒極上佐賀牛配 SAGAN VEGE 有機無農藥蔬菜🥬」挑選脂肪分布最適中的部份,牛內腿,用烤牛肉片卷住新鮮蔬菜來吃。加上柚子胡椒調味,輕微的斗辣味更突出蔬菜的鮮味。

「SAGAN VEGE 蕪菁配冷製柚子味噌🥗」
「佐賀有明紫菜海膽茶碗蒸🍲」
「燒極上佐賀牛配 SAGAN VEGE 有機無農藥蔬菜🥬」
2019-11-06 1003 瀏覽
香港的日式餐廳多以菜式為賣點,反而主打當地食材的”深度遊”卻少之又少。佐楽名付其實是日本佐賀縣的代表,餐廳內有好多不同的佐賀手製工藝品,令佐賀的親切感更強烈。佐賀最有名的當然是佐賀牛,其實除此之外,當地還有好多優質食材。而最近佐楽推出期間限定套餐,可以一次過品嘗多款不同的佐賀食材。冷凍柚子味噌配 SAGAN VEGE 小蘿蔔小蘿蔔清新爽口,以冷凍柚子味噌的香濃味道刺激味蕾。玄海刺身(Q鯖魚,穂州鯛魚,吞拿魚) 濃香鯖魚的鮮味不過火,口感清爽。佐賀縣鯛魚味道鮮甜。吞拿魚來自唐津市,富油脂,入口即溶。佐賀有明紫菜海膽茶碗蒸 如果你喜歡吃茶碗蒸,這個一定不能錯過。滿滿的香味干紫菜不死鹹,能令茶碗蒸味道更突出,澎湃的海膽令茶碗蒸更加吸引。燒極上佐賀牛配 SAGAN VEGE 有機無農藥蔬菜 極上佐賀牛是頂級出品,出色的雪花紋,均勻的脂肪分佈,入口是鮮味的肉汁,口感香嫩,可以嚐試以佐賀牛夾住伴碟的有機無農藥蔬菜,以清新帶出佐賀牛的鮮味。炸蠔天婦羅配蘑菇獻汁炸蠔天婦羅雖然浸在蘑菇獻汁,仍保持香脆口感,蘑菇獻汁上有香味干紫菜,更突出蠔的香味。日式三瀨雞火鍋火鍋湯以三瀨雞作為湯底。三瀨雞是佐賀名物,以

冷凍柚子味噌配 SAGAN VEGE 小蘿蔔
小蘿蔔清新爽口,以冷凍柚子味噌的香濃味道刺激味蕾。
玄海刺身(Q鯖魚,穂州鯛魚,吞拿魚)
濃香鯖魚的鮮味不過火,口感清爽。
佐賀縣鯛魚味道鮮甜。
吞拿魚來自唐津市,富油脂,入口即溶。
日式三瀨雞火鍋
火鍋湯以三瀨雞作為湯底。三瀨雞是佐賀名物,以法國雞和日本地雞混種培養,特色是脂肪少而富彈性,肉質香嫩。

而三瀨雞湯底滿有鮮味,與一般火鍋湯實在不同等級,自己亦將整個雞湯飲晒。
師傅將免治雞肉加到火鍋,免治雞肉除了吸收湯中的鮮甜味,本身亦非常彈牙。
火鍋湯更可以配以佐賀米變成湯飯,將三瀨雞的鮮味延續。
最後以一杯麥茶配上甜品為佐賀深度遊畫上完美句號。
2019-11-03 707 瀏覽
位於九州西北部的佐賀縣,總面積為2400平方公里,人口只有85萬,平均溫度約攝氏1.3 ℃ 至 24.8 ℃,土地肥沃,隣近有明海;農產業及海產量尤其豐富,生產的食品優質自不必多説。位於銅鑼灣時代廣場附近的佐楽,大部分食材也直接由佐賀進口,想一嘗當地的美食,這裡可是首選。由即日至11月底推出的「佐賀食材特別套餐」($980/位);內含8款美食:前菜、刺身、茶碗蒸、主菜、炸物、火鍋、湯飯及甜品。喜清酒的朋友對這裡定必滿意,我們從多款美酒中挑出數支;當中這支窓乃梅酒造的「 純米大吟釀.閑叟」,用的是佐賀縣產的100%山田錦,米味香濃,酸度平衡,餘韻甘甜,頗合我意。先上場的是SAGAN VEGE蕪菁配冷製柚子味噌~來自SAGAN VEGE農園產的無農藥有機種植蕪菁,口感清脆、濃郁味甜,配川原食品的100%柚子汁和柚子一起冷製成的柚子味噌,清新怡人,成功打開了味蕾及胃納。玄海刺身(Q鯖魚,穗州鯛魚,吞拿魚) ~Q鯖魚~生活於寒冷水域;脂肪含量較高,肉質軟嫩沒腥味,配薑蓉同吃,更能將鮮味特顯!大吞拿~嫩粉紅的誘人色澤,脂肪分佈均匀,油脂甘香,入口即溶!佐賀有明紫菜海膽茶碗蒸~在有明

佐賀食材特別套餐

純米大吟釀.閑叟

先上場的是SAGAN VEGE蕪菁配冷製柚子味噌~
蕪菁配冷製柚子味噌

玄海刺身(Q鯖魚,穗州鯛魚,吞拿魚) ~
玄海刺身

Q鯖魚~

大吞拿~
嫩粉紅的誘人色澤,脂肪分佈均匀,油脂甘香,入口即溶!

佐賀有明紫菜海膽茶碗蒸~
在有明海培育的“佐賀紫菜”,因擁有潮夕漲退差距 (最大可達6公尺)的優勢;再配合其獨特的「支柱式」養殖法,潮漲時浸於海水中吸收養分;潮退時露出海面,令其充分沐浴在陽光下;增加養分和風味。配豐腴甘甜的日本海膽和滑溜的蒸蛋,是吃過最出色的茶碗蒸之一!
佐賀有明紫菜海膽茶碗蒸

燒極上佐賀牛配SAGAN VEGE有機無農藥蔬菜~
得到專業飼養員的悉心照顧及處身優質的環境、氣候中,成就了高品質的「佐賀牛」,肉質柔軟、肉味濃,油花分佈均勻,入口即溶,可說是佐賀最為人熟知的名物。
燒極上佐賀牛配SAGAN VEGE有機無農藥蔬菜

炸蠔天婦羅配蘑菇獻汁~
藏在紫菜下的炸蠔連同蘑菇汁同吃,外層微脆,蠔肉鮮甜肥厚,惟做得過油,得多呷兩囗酒解膩。

日式三瀨雞火鍋
這混血兒是法國雞和日本地雞的混種,以脂肪少及富彈性著稱,先嚐一小碗雞湯,清甜鮮美,雞肉嫩滑有嚼勁,與皇帝菜、水菜等翻滾同吃非常搭配。
日式三瀨雞火鍋

末了把雞湯倒入佐賀縣產的「SAGABIYORI 」白米飯內,隨喜好添加配料(白芝麻、蔥、柚子味噌、薑絲或醬汁豉油),滋味更好!

嬉野茶配黑豆製甜品配白朱古力醬~
茶味香而不澀,混入脆脆的黑豆;陪添口感,單獨吃過於清淡;搭配了白朱古力醬卻是甜度剛好。
嬉野茶配黑豆製甜品配白朱古力醬

最後來杯產自佐賀的IKEMAKO麥茶,帶原始的麥香;解膩好喝!
IKEMAKO麥茶

燒極上佐賀牛配SAGAN VEGE有機無農藥蔬菜
嬉野茶配黑豆製甜品配白朱古力醬
IKEMAKO麥茶
2019-10-28 436 瀏覽
近兩年去日本的次數,我深信已經有十次有多。特別 #九州 的北部佐賀縣,我深信最令人熟悉莫過於 #佐賀牛 。佐賀有很多不同的特別產物,如果你未有時間到訪 日本。倒不如到訪位於銅鑼灣以佐賀產地直送的居酒屋「佐楽」,除了佐賀牛之外更有呼子魷魚、三瀨雞、活魚刺身、佐賀海苔、清酒或麥茶等。佐楽地方不算太大,大約只有40個座位。不過會有吧枱的位置,客人可以目睹師傅的精湛廚藝。店中最大特色莫過於由 #福岡 #米芝連一星 冨田耕平先生主理,當晩有幸品嚐佐賀特產套餐 $980/位 (兩位起)。隨著季節性的關係,餐牌因而有所改變。今次的套餐 #期間限定 由即日起到 11月30日,萬勿錯過。冷凍柚子味噌配 SAGAN VEGE 小蘿佐賀的特產蔬菜來自「 SAGAN VEGE」以全無農藥並有機種植,健康新鮮保證。小蘿的口感濃郁並有甜味爽脆,配上100%柚子味噌經過冷凍後更見突出,兩者配搭得宜,清新天然。#玄海刺身佐賀南北兩面都臨近海面,海產相當豐富。特別玄界灘有各色各樣的新鮮海產,今次有Q 鯖魚、穂州鯛魚及吞拿魚。三款刺身都是當地直送,時令季節會大有不同。三者無論顏色或質感都豐盈及提鮮,特別Q 鯖魚並沒有一點

冷凍柚子味噌配 SAGAN VEGE 小蘿
#玄海刺身
佐賀南北兩面都臨近海面,海產相當豐富。特別玄界灘有各色各樣的新鮮海產,今次有Q 鯖魚、穂州鯛魚及吞拿魚。三款刺身都是當地直送,時令季節會大有不同。三者無論顏色或質感都豐盈及提鮮,特別Q 鯖魚並沒有一點腥味,鮮度十足。穂州鯛魚晶凝通透,切至薄身連同芥未同吃更顯美味。最後吞拿魚肥美油脂度恰到好處,沒有半點抗拒的理由。
佐賀有明紫菜海膽茶碗蒸
產物又點少佐賀牛,其實「佐賀紫菜」都非常出名。利用明海飼養經過烘烤後形成香味干紫菜。估不到配上茶碗蒸滑溜蒸蛋與香甜的海膽配上紫菜,層次分明而且相當特別。
燒極上 #佐賀牛 配 SAGAN VEGE 有機無農藥蔬菜
輪到大家最期待的畫面「佐賀牛」登場,未食之前定必食機食先。佐賀牛的脂肪分佈平均,利用低溫烹調相當諗軟,牛肉片連同 SAGAN VEGE 有機無農藥蔬菜同吃相當爽脆,配合柚子胡椒少許辣度,非常美味。
炸蠔天婦羅配蘑菇獻汁
大多數天婦羅都以金黃色為主,今次一反傳統更見驚喜,蘑菇獻汁濃郁連同熱騰騰的炸蠔同吃,保持其脆身而且蠔肉相當飽滿肥美,令人意想不到。
日式 #三瀨雞 火鍋
三瀨雞是佐賀名物,以脂肪較少見稱。九州最有名的雞肉火鍋經過長時間烹製成濃郁的雞湯,湯底相當清甜沒有半點油份,滋味無比。雞肉彈牙有嚼勁,好味得連皮也一併吃下。
「#SAGABIYORI」白飯 湯飯
美味的雞鍋又點少得加入白飯或湯飯,配上SAGAN VEGE 有機蔬菜及雞肉,在濃湯中也沒有失去蔬菜的爽脆,值得追加一碗的理由。
#嬉野茶 配黑豆製朱古力甜品
最後甜品有黑豆製朱古力,朱古力實在配上黑豆陪加口感,而且甜而不膩。最後更有嬉野茶以甘香醇美,配上各式蛋糕或甜品最為合適。
除了食物出色以外,更有不多佐賀 #清酒 與友共聚美味菜餚也能開懷大喝一晚。
2019-10-21 314 瀏覽
【贅「Zi」廚師發辦👨🏻‍🍳👩🏻‍🍳】 HKD880/每位-唔知大家有無食過水魚🐢呢?黎佐楽可以食到!不過應該唔係好多人接受到🙈 佐楽廚師發辦✨用上每日新鮮食材製造~ 有十道菜式,包括:- 特製胡麻醬油漬唐津Q鯖魚🐠- 原隻呼子魷魚刺身🦑- 天婦羅🍤- 唐津玄界漁協直送魚鮮三款刺身盛合- 時令燒肉🐟- 是日料理推介炸物- 吉列特上佐賀牛肩肉🐮- 鐵板燒煮雞頸肉🐔- 日本水魚火鍋🐢/佐賀牛免治牛肉丸火鍋🍲-最特別嘅緊係日本水魚火鍋啦🐢🍲唔係間間日本餐廳都食到架,水魚有豐富骨膠原,對皮膚好好架🥰 唔食水魚唔緊要,可以選擇佐賀牛免治牛肉丸火鍋架!鐵板燒煮雞頸肉🐔係我地第二最愛,爽口彈牙😋 另外,可以加HKD248享有日本酒放題🍶,岩哂酒鬼們呀👻
【贅「Zi」廚師發辦👨🏻‍🍳👩🏻‍🍳】 HKD880/每位
- 吉列特上佐賀牛肩肉🐮
- 鐵板燒煮雞頸肉🐔
- 日本水魚火鍋🐢/佐賀牛免治牛肉丸火鍋🍲

2019-10-17 238 瀏覽
鍾意飲清酒就啱哂,多款清酒適合配搭不同美食當中有醬油香味及清香水果味我幾鍾意,仲有日本啤酒、果実酒、燒酌、威士忌汽水及茶,而9:30後只係$248咋,啱哂夜貓子酒鬼。食物方面有原條呼子魷魚刺身,新鮮亮澤鮮甜又彈牙吉列特上佐賀牛肩肉係黑毛和牛,外層炸漿薄脆,肩肉與雪花和牛脂味道濃郁肉質細嫩而炭燒三瀨雞頸肉用鐵板上,雞肉沒有醃過,食番本身原味再配上大量蔥蒜去食,肉汁滿滿又惹味。另外都推介水魚鍋及鱧魚鍋,湯底非常鮮甜會不停想追住飲,魚肉清甜爽口而圖中紅及綠2杯係「水魚血燒酌」「水魚膽汁燒酌」,補血強身男士恩物。仲有特式開胃前菜沙律、呼子魷魚天婦羅,佐賀水啫喱。
鍾意飲清酒就啱哂,多款清酒適合配搭不同美食

食物方面有原條呼子魷魚刺身,新鮮亮澤鮮甜又彈牙

仲有特式開胃前菜沙律、呼子魷魚天婦羅,佐賀水啫喱。
2019-09-24
2019-09-20 1422 瀏覽
Blue Tuesday 的晚上,和同事Sara一行四人到Sara吃晚飯。這家餐廳就在時代廣場後面一條街,新開的商業大廈的,也不算難找。之所以發現它,是因為有次在OpenRice看到它的名字跟同事是一樣的,因此決定放工去試試。   以日本餐廳來說,這裏的菜品也不算太貴,最抵的首推其兩小時任飲清酒,所以我們毫不猶豫地試了這個清酒放題。   先來了個日本菜沙律開開胃,然後便上酒了。雖說清酒放題,但也有啤酒、梅酒、威士忌及其他汽水等。   我的梅酒有淡淡紫蘇香,橙粉紅色的甜甜地易入口。同事們則先來本日推介,六十餘洲。大大樽酒捧來,侍應為大家添得滿滿的。入口清純甘香,好好飲。     飲酒食肉,人之性也!呼子魷魚由日本師師傅親手捧著一整條上枱,肉被𠝹得一絲絲,蘸上特製濃郁刺身豉油,滋味無比!     鐵板上的炭火燒雞頸肉,滋滋作響,加上滿滿的葱花,雞香滿瀉,入口嫩滑,每件都是雞的精髓!    吉列佐賀牛肩肉炸得金黃,粉紅嫩肉滲著豐富牛脂,入口牛油漸滲,簡單沾上檸檬汁或鹽花已可口非常。    呼子魷魚天婦羅細細件,炸得香脆可口且毫不油膩,入口肉質爽彈,送酒必備。所以又試

呼子魷魚天婦羅細細件,炸得香脆可口且毫不油膩,入口肉質爽彈,送酒必備。所以又試了太閣和東一兩款清酒,來配它們食。
因為有4人,所以也試了侍應推介的水魚鍋和鱧魚鍋。水魚之前也食過,但以鍋物形式上枱真係第一次。那個湯雖然睇起黎很透明,但入口味道卻異常濃郁,魚味十分突出,水魚皮和肉也嫩滑,和菜蔬一齊食,十分鮮味。

鱧魚第一次食,貪其特別,聽侍應說這鱧魚有很多小骨頭,但這裏食到的,已經被師傅清乾淨,而且魚肉雪白切得像個花球一般,下鍋淥來食,有清甜肉爽的口感。沾一點梅子醬油,帶點酸甜,更覺其鮮味。一人一杯萬里長,一口魚肉一口清純美酒,不亦樂乎。

最後的甜品是輕怡的佐賀水啫喱,圓滾滾的透明像水滴,鋪上了金箔,添了一份平實華美,滴入糖漿和黃豆粉混著吃,感覺清甜水嫩又甜美,是很扎實的一款日末甜品,大家都喜歡。

這家小店把佐賀風味完美呈現,著實給人驚喜,全店堅持用日本進口食材,但卻是難得的親民價,那些清純甘香的sake,可口食物,都令人食得好盡興,難怪没怎樣宣傳下,都吸引到不少識貨之人來光顧,星期二晚都座無虛席。
2019-09-11
2019-09-14 352 瀏覽
鱧魚雜菌鍋 👍👍👍👍伊佐木刺身👍👍👍👍👍我地食呢條$388 唔貴 新鮮 推介魷魚刺身👍👍👍👍賣相,味道都不錯 $198 頭同尾可以加$50天婦羅或燒七款刺身拼盤👍👍👍👍👍海膽,吞拿魚,貝類係一定有另外4款係廚師發板每樣有3片 其實真係唔太貴

鱧魚雜菌鍋 👍👍👍👍

伊佐木刺身👍👍👍👍👍
我地食呢條$388 唔貴 新鮮 推介

魷魚刺身👍👍👍👍
賣相,味道都不錯 $198
頭同尾可以加$50天婦羅或燒

七款刺身拼盤👍👍👍👍👍
海膽,吞拿魚,貝類係一定有
另外4款係廚師發板
每樣有3片 其實真係唔太貴

其實自己好少係番工地點附近食飯、銅鑼灣實在幾時都咁旺、但友人力邀"佐樂”一試、登門已很有日本涉谷的上樓居酒屋feel, 入門口日本人主厨大聲"歡迎光臨”、于是信心大增、先來兩客刺身及壽司(因為保障)、誰知連師傅刀工也精緻刺身柔軟入口即溶、再來幾個小煮配香濃湯底、毫不滯口、加上招牌佐賀牛、忍不住encore 幾次、最後雞翼炸物小吃、來杯日本清酒與主厨閒談幾句、辛勞工作大得回報、百去不厭
其實自己好少係番工地點附近食飯、銅鑼灣實在幾時都咁旺、但友人力邀"佐樂”一試、登門已很有日本涉谷的上樓居酒屋feel, 入門口日本人主厨大聲"歡迎光臨”、于是信心大增、先來兩客刺身壽司(因為保障)、誰知連師傅刀工也精緻刺身柔軟入口即溶、再來幾個小煮配香濃湯底、毫不滯口、加上招牌佐賀牛、忍不住encore 幾次、最後雞翼炸物小吃、來杯日本清酒與主厨閒談幾句、辛勞工作大得回報、百去不厭
如果唔係朋友介紹 都唔知原來times squares隔離原來有座OLIV 入面有間佐樂,有咁多種清酒飲 原來好似紅酒咁 唔同既清酒都可以配唔同既野食 平時都係一枝清酒飲足一班飯 今次人多可以一齊飲多幾枝 XD 如果唔係,加188都可以任飲兩個鐘 一開始黎個有機沙律 落少少海鹽吊吊味 再黎枝Junmai Sparking 開個靚頭 清淡既沙律涼菜配個清爽味道淡少少既氣泡清酒 成晚慢慢飲 =P 食完沙律緊係黎個刺身 先再食熟食啦 刺身盛入面有七款刺身 自己食左舊拖羅,都幾肥 入口無根 另外,子魷魚聽友人講都幾好食 同埋又開左枝清酒黎像 同場加映師傳好專心咁切緊蘿蔔 師傳刀工好好呀 再黎係一個好特別既菜式 lol 無諗過日本水魚都有刺身 有日本水魚肝刺身同水魚脂肪刺身 水魚脂肪刺身個味似我地食牛胸爽 但口感唔無咁爽,風味偏淡 日本水魚肝刺身就唔係好識形容 幾特別 配埋杯日本水魚燒酎同日本水魚膽汁燒酎 飲完個人真係醒一醒 但跟手個日本水魚出汁煮湯就真好食 湯底除左有日本水魚切件落 仲有好多菜疏,個湯底煮左陣已經好甜 煮熟既水魚入口有D 似食緊魚 同埋都幾膠下個口感(膠原蛋白個種) 最
如果唔係朋友介紹
都唔知原來times squares隔離原來有座OLIV
入面有間佐樂,有咁多種清酒飲

原來好似紅酒咁

成晚慢慢飲 =P

食完沙律緊係黎個刺身
先再食熟食啦
刺身盛入面有七款刺身
自己食左舊拖羅,都幾肥
入口無根
另外,子魷魚聽友人講都幾好食
同埋又開左枝清酒黎像

同場加映師傳好專心咁切緊蘿蔔
師傳刀工好好呀

再黎係一個好特別既菜式 lol
無諗過日本水魚都有刺身
有日本水魚肝刺身同水魚脂肪刺身
水魚脂肪刺身個味似我地食牛胸爽
但口感唔無咁爽,風味偏淡
日本水魚肝刺身就唔係好識形容
幾特別

配埋杯日本水魚燒酎同日本水魚膽汁燒酎
飲完個人真係醒一醒

但跟手個日本水魚出汁煮湯就真好食
湯底除左有日本水魚切件落
仲有好多菜疏,個湯底煮左陣已經好甜
煮熟既水魚入口有D 似食緊魚
同埋都幾膠下個口感(膠原蛋白個種)

最後黎多兩個雞料理
有炭燒三瀨雞腿肉
經過炭燒之後既雞汁鎖左係雞肉入面
食之前再加少少香料,風味更佳

仲要黎多枝幸姬,雖然入口幸辣少少
但口感相對甜D,幾岩同呢兩道雞食

另外個免治雞腿肉都好好食

環境幾靜,而且乾淨
2019-08-08
  • 免治雞腿肉
2019-08-22 308 瀏覽
今天約了三五知己,去了一間由日本人主理的日式料理餐廳。 踏進餐廳店員異合同聲地用日文歡迎客人光臨,,十分之有氣派。至於食物方面,我們二話不說就點了他們其中一樣主打,鯖魚刺身,味道甘甜點可口,令人一塊又一塊放進口裡,再配以山葵及疆容,令到鯖魚的鮮味更上一層樓。還有,鐵板燒佐賀牛,連鐵板上枱去到客人面前仲係”jer jer 聲‘ ,牛肉嘅肉味隨即遍佈整個鋪頭。5成熟的熟度正好帶出,佐賀牛濃郁嘅牛肉味。不過我認為如果有炸蒜片供客人選擇就更加好,可能主廚唔想蒜味喧賓奪主,才只有鹽及山葵供客人選擇。😀👍

2019-08-22
  • 鯖魚
2019-08-15 360 瀏覽
與友人相約於佐樂 她坐在大堂正中我們對望著顏色豐富而有高雅格調的設計加上廚師用心的態度做每一道菜,一切都令我心情豁然舒暢食物方面大家都崇尚新鮮清淡有機無農藥蔬菜配一支鹽沙律為不二之選大家食過都想再encore 炭燒 佐賀牛肩肉好正用炭燒烹調不油不膩特顯肉香 秘製鯛魚茶漬飯為廚師推介一定要試,肥美的鯛魚配秘製芝麻醬加以tea soup 口感非常特別 另外蔬菜天婦羅炸物口感恰到好處,甜品有 Saga water jelly上面仲有金箔好矜貴但友人有另一提議若以和菓子代替jelly都唔錯 享受 這裏的環境食物令我們渡過了一個愉快的晚上。
與友人相約於佐樂

2019-08-15 276 瀏覽
之前已經聽過朋友介紹呢間佐賀直送既餐廳,今晚終於可以試到,同埋父母一行三人入到去餐廳唔算好闊落,但有個大玻璃窗,感覺都開揚。同埋細有細好,感覺靜d可以傾下計。入到去估唔到有咁多日本人都食開始有小期待。間餐廳會有本日既推介寫係當眼處,黎到為左食直送 當然要試下。最後揀左金目鯛,深海池魚同埋喜之次一夜干。金目鯛 + 深海池魚刺身兩款都好味 尤其係深海池魚,好鮮甜喜之次一夜干超好食 d魚油出哂黎最重要係媽媽話之前去過另一間食要成千蚊但又無肉又乾,係呢到一半價錢都唔使,正!魷魚刺身 呢個見隔離台台都嗌所以跟住叫又係好鮮甜 煙韌得黎又唔係咬唔開果種,仲要好好刀功咁切到一條條好幼。不過最驚喜既係加$50將頭同尾天婦羅/燒。本人本身唔好天婦羅,但老豆要求就叫左。結果係出乎意料好食 炸到超鬆化 粉漿又薄 搞到想下次可以專試佢既天婦羅螢光魷魚漬物第一次食,食落有少少爽口但有d稔身。媽媽大愛!炭燒三瀨雞腿肉好中意食雞 一見到就嗌 上碟用鐵板裝 仲渣渣聲 已經聞到好香 食落輕輕一咬就有好多汁出黎 very juicy!!明太子茶漬飯又係個人喜好所以嗌 呢個相對黎講無咩特別 作為明太子愛好者 覺得可以就咁食明

金目鯛 + 深海池魚刺身
兩款都好味 尤其係深海池魚,好鮮甜

喜之次一夜干
超好食 d魚油出哂黎

魷魚刺身
呢個見隔離台台都嗌所以跟住叫
不過最驚喜既係加$50將頭同尾天婦羅/燒。

螢光魷魚漬物

第一次食,食落有少少爽口但有d稔身。媽媽大愛!

炭燒三瀨雞腿肉

明太子茶漬飯
又係個人喜好所以嗌 呢個相對黎講無咩特別 作為明太子愛好者 覺得可以就咁食明太子同飯就得

壽司十貫
壽司握得唔錯 係飯稍為有d黏 但飯同魚生既比例係好合消費者心意 一口啖飯食左 但仲有大半塊魚生

總括黎講都好滿意 特別佢d刺身唔係果種雪好耐 出到黎好凍 佢完全係室溫 証明佢好新鮮。價錢覺得合理,尤其係媽媽話條一夜干好抵!

唯一遺憾係無試到佢既佐賀牛,同埋都想試佢既半熟雞刺身

仲有,依家做緊推廣,用fb/ig follow page, post相and 打卡,每一個account都可以送一杯啤酒/甜品,杯啤酒size仲要係正常draft bear咁
2019-08-14
  • 喜之次一夜干
  • 魷魚刺身加天婦羅
2019-08-14 253 瀏覽
今日星期6放假做完 facial 諗住搵間好啲嘅日本餐廳飲 Sake! 之前朋友推介過呢間上樓嘅佐賀日本餐廳,位置响銅鑼灣時代廣場後面,Holiday Inn Express 酒店隔離,非常方便!諗住得我一個人,唔特別訂定位。上到去見到唔係好多位,大概得30-40個位。我揀咗坐 sushi counter 坐低睇餐牌就被呢個優惠吸引咗  2小時任飲放題 21:30hrs 前 $248+ per person 有好多款酒揀呀! 6 kinds of sake, 3 beers, 3 plum wines, 1 whisky, 3 shochu 同其他無酒精飲品。超抵呀!我試咗兩隻清酒同一隻梅酒,都好清香同容易入口喎。一人前最大嘅唔好處就係無得試好多嘢。首先我嗌咗5件壽司。件件都好新善,尤其係個牡丹蝦,超級甜!佐賀牛都非常出名,所以一定要試!呢個係炭火燒佐賀牛極上牛肩肉。雖然佢入口即溶超肥美,但係就無筋同一啲都唔膩。推介!然後我嗌咗呢個米之蓮推介茶漬飯!真心好食同好特別!因為通常出面食到嘅茶漬飯都係茶同飯加梅/三文魚咁;呢個鯛魚嬉野茶漬飯,大家見到張相有碗飯、茶壺、鯛魚刺身同汁、仲有啲配菜

坐低睇餐牌就被呢個優惠吸引咗

然後我嗌咗呢個米之蓮推介茶漬飯!真心好食同好特別!因為通常出面食到嘅茶漬飯都係茶同飯加梅/三文魚咁;呢個鯛魚嬉野茶漬飯,大家見到張相有碗飯、茶壺、鯛魚刺身同汁、仲有啲配菜同 wasabi。侍應好好咁教我試咗魚汁個味道先;因為可能有啲人會覺得濃啲或淡啲。然後再加熱茶撈埋嚟食。

食完晒啲主菜,既然order咗任飲放題,梗係要嗌啲佐酒嘅小食嘅。呢個係脆炸牛蒡片/條! 有啲似薯片,不過就健康好多。我一個人係食唔晒嘅 lol

最後甜品食咗柚子雪芭!
題外話/補充資料: 個2小時任飲放題 21:30hrs 前 $248+ per person / 21:30 hrs 後 $188+ per person 優惠做到 8月31號咋,快啲去試啦!!!
2019-08-10
  • 炭火燒佐賀牛極上牛肩肉
2019-08-14 178 瀏覽
難得星期六同媽咪一齊放假,約埋一齊食好西🥰 為左一向鍾意食日本菜既媽咪 就上網搵左好有好評既佐樂.基本上主控食物都係來自佐賀,我地先點左原條呼子魷魚刺身,2人前$198 頭同尾仲可以加錢燒或者天婦羅,但愛好刺身既我地就唔選擇再加工啦。口感肉質都十分新鮮,唔會覺得好膠好un。 之後就係刺身同壽司,我地各叫左個刺身七款同壽司五款,魚類新鮮,厚度適中。串燒我一直愛好免治棒,今次點左個免治三瀨雞肉串,旁邊會連埋蛋黃上,食既時間沾落去。雞肉串醬汁甜甜地,雞肉味濃厚再加埋雞蛋夾住一齊食。超級好食!🥳🥳🥳跟住就係佐賀牛,點左一個薯餅同埋牛肉丸火鍋。雖然做左薯餅,但食去依然係好重牛肉味,變淡。 牛肉丸火鍋.. 肉丸係意想不到既出色!牛肉味鮮甜又濃,加埋配菜,真係好喜歡!!最後係甜品,點左個酒味慕絲同抹茶製法式甜品。抹茶類既甜品只係為滿足媽咪,自己本身就唔太好。但呢款造法偏重奶味中間仲會有紅豆溶,我自己食落都好鍾意。 酒粕慕絲就比較重saka味就又唔會苦,如果本身鍾意飲酒就可以一試。

之後就係刺身壽司,我地各叫左個刺身七款同壽司五款,魚類新鮮,厚度適中。

最後係甜品,點左個酒味慕絲同抹茶製法式甜品

原條呼子魷魚刺身
唐津七款刺身