2025-01-12 637 瀏覽
佰古嗲是肉骨茶馬來西亞名字 , 餐廳主打馬來西亞菜式, 共有兩層 , 佈置簡潔明亮, 經典肉骨茶、 黃金醬虎蝦及咖央多士, 讓人回味, 價錢又親民, 深受不少街坊粉絲支持。龍蝦尾海鮮濃湯蝦麵 $118材料相當豐富 , 有肥美龍蝦尾、 爽彈魚片、 鮮味帶子及青口 , 十分豪華 , 是鮮味的盛宴 , 濃郁的蝦湯底 , 由多種海鮮熬煮而成,感受到海洋的味道 , 每條麵條煙韌滑溜,掛滿惹味的湯汁, 讓人喜歡。肉骨茶細滲配白飯午餐 $ 80香氣四溢的肉骨茶 , 由豬骨和多種香料熬製而成 , 湯頭濃郁, 充滿中藥 材的味道,豬肚、 豬手仔、雞腳及三層肉 , 軟嫩入味,味道層次豐富,既有肉的鮮香,又有香料的芳香, 飲完之後 , 感受到暖笠笠感覺 , 讓人喜歡馬拉地道風味 , 肉骨茶仲係無限任添 , 十分抵。黃金醬虎蝦 $168虎蝦被黃金醬汁包裹著,色澤誘人 , 醬汁濃郁,滿滿牛油及鹹蛋黃的味道, 正好提升虎蝦的鮮味 , 蝦肉鮮味彈牙,讓人一口接一口,難以抗拒。鮮牛油咖央多士 $38烤得香脆的開多士, 夾滿香甜的咖央醬及厚切鮮牛油,濃稠咖央醬,香甜順滑, 充滿誘人的椰香,必點推介。手抓薄餅配咖哩

龍蝦尾海鮮濃湯蝦麵 $118

肉骨茶細滲配白飯午餐 $ 80

黃金醬虎蝦 $168

鮮牛油咖央多士 $38

手抓薄餅配咖哩汁
手抓薄餅外酥內軟, 充滿麵粉香氣, 沾上兩款不同的咖哩醬汁,讓每一口都有不同的驚喜。

冬瓜龍眼茶/ 特飲
吸啜一口, 啖啖冬瓜龍眼的甜香 , 還有粒粒龍眼肉 , 冰涼透心。

2024-12-06 2366 瀏覽
嘩!呢間餐廳真係好正呀!🤩 我哋試咗好多嘢,樣樣都好好味😋!首先,個龍蝦尾海鮮濃湯蝦麵🦞🍜!真係好足料呀!龍蝦尾大大件,啖啖肉,真心有誠意🦞 入面仲有魚片、青口、通菜、雞蛋🥚、芽菜,樣樣都新鮮!😋 個湯底好鮮甜,龍蝦味好濃郁!🦞🤤 真係食到停唔到口!跟住個細滲肉骨茶!🍖🦴 一字骨、豬肚、三層肉、雞腳、豬手仔、豆卜金茹…全部都喺度!🤩 真係超級足料! 個湯底有微微嘅當歸味同鹹鹹哋嘅味道,飲落唔會上火🔥,好舒服!仲可以任飲添!🥳鮮牛油咖央多士🧈🍞,牛油同咖央嘅味道完美融合,香濃滑溜!😋玻璃生菜🥬,個湯底有陣豬油嘅香味,好香口!真心唔錯👍姐姐牛丸!💪👩‍🍳 店員話真係工人姐姐手打嘅牛肉丸!果然彈牙爽口!而且冇任何加工,都幾有牛肉味🤤 牛骨湯底好鮮甜,加埋芹菜同指天椒🌶️,辣辣哋,湯底好惹味!粉絲都吸晒啲湯汁,好好食!串燒沙嗲🍢,豬牛雞都有,每串都燒得岩岩好,唔會太乾!😋 沙嗲醬好香濃!飲品方面,桔仔話梅水🍊 梅味好突出,酸酸甜甜好開胃! 檸檬薏米水🍋🌾,清甜嘅檸蜜味,飲落好舒服!總括嚟講,呢間餐廳嘅食物質素真係好高!👍 價錢又唔貴,份量又足,下次一定會再嚟!🥳 強烈推薦!

鮮牛油咖央多士🧈🍞,牛油同咖央嘅味道完美融合,香濃滑溜!😋

玻璃生菜🥬,個湯底有陣豬油嘅香味,好香口!真心唔錯👍

總括嚟講,呢間餐廳嘅食物質素真係好高!👍 價錢又唔貴,份量又足,下次一定會再嚟!🥳 強烈推薦!💯

2024-12-06
  • 姐姐牛丸
  • 肉骨茶
原來大圍開咗一間新嘅馬來西亞菜,而且主打肉骨茶🥣,龍蝦尾濃蝦湯麵,睇個Menu都已經好吸引因為本人其實好鍾意飲肉骨茶,因為新鮮滾熱辣嘅肉骨茶,係好吸引嘅。佰咕嗲嘅菜單有非常多嘅選擇所以想試多啲就點咗下便啲菜式 :細滲 $88 🥣✨One Man Combo最重要只要你點其中一款肉骨茶,就已經可以無限添飲肉骨茶,所以店員都好快就提供咗新鮮滾熱辣嘅肉骨茶,冬天飲真係即刻舒服晒,又暖笠笠💯,飲落散發淡淡藥材香,另外店員會準備蒜蓉辣椒🧄🌶️俾你自己加黑豉油同黑醋用黎沾肉骨茶裡面肉類。依家仲有幾款係做緊買一送一嘅肉骨茶,超級吸引。龍蝦尾海鮮濃蝦湯麵 $118 🦞🍜✨Lobster Tail Seafood Prawn Mee 呢個湯麵麵係必點,店主將龍蝦尾煎開一半可以令到龍蝦肉滲透哂成隻龍蝦尾,仲食到啖啖龍蝦肉,另外湯底非常濃郁既蝦味,每一條麵都沾掛滿湯汁。魚仔XO醬蜆仔 $62 🐟🌶️✨Lala (Clam) with Ikan Bills Sauce呢個必點,XO魚仔非常惹味,同埋蜆仔每粒都脹卜卜同埋打開哂。鮮牛油咖央多 $38🥞Kaya Butter Toast濃香幼滑的咖央醬配新鮮牛油,爆漿

佰咕嗲嘅菜單有非常多嘅選擇所以想試多啲就點咗下便啲菜式 :

細滲 $88 🥣✨
One Man Combo

龍蝦尾海鮮濃蝦湯麵 $118 🦞🍜✨

魚仔XO醬蜆仔 $62 🐟🌶️✨

鮮牛油咖央多 $38🥞
Kaya Butter Toast
濃香幼滑的咖央醬配新鮮牛油,爆漿既份量,非常之邪惡。

水魷蕹菜 $58 🥬
Satong (Squid) Kangkung
水魷爽口彈,廚師一定落咗唔小心機喺蕹菜部份先令到蕹菜保持翠綠色。

桔仔話梅水 $30 🍹
Lime & Plum Juice
桔仔散發出微微酸味,非常解膩,而且飲落有陣陣既話梅香味。

檸檬薏米水 $30 🍋🍹
Lemon Barley Water
女士最愛既飲品之一,檸檬酸味調教得非常平均,唔會過酸,薏米口感煙韌。

大圍愈黎愈多好野食,而且呢到既價錢係非常相宜👍🏻仲見到有新張優惠午餐同晚餐都非常吸引。
6天前 0 瀏覽
舊捌哥,新佰古爹,繼續一樣可以無限添飲肉骨茶 ,呢家仲有晚市肉骨茶買一送一優惠,一個價錢兩款肉飲落比之前甘甜,無咁重當歸味,相對易入口,不過當日假期8點已經清曬冇得refill香濃咖哩喇沙,湯底比較稠身,令麵掛湯力更強,入口好香咖哩味,而且偏甜適合返港人呡嘅咖哩仁噹牛肉咖哩反而鐘意啲,奶香偏少但香料同辣度比較突出,薯仔切得較大,令口感爽口,如果牛肉份量多啲更加好*肉骨茶 (豬肚) $62*香濃咖哩喇沙 $86*怡保芽菜雞 (例牌) $88*仁噹牛肉 椰漿飯 $48+$16*白咖啡 $16

*肉骨茶 (豬肚) $62
*香濃咖哩喇沙 $86
*怡保芽菜雞 (例牌) $88
*仁噹牛肉 椰漿飯 $48+$16
*白咖啡 $16
龍蝦尾海鮮濃湯蝦麵 $118賣相好豐富👍🏻龍蝦湯香濃😇幫你開埋肉🤭蝦肉浸耐左有d韌😃除左手掌咁大既龍蝦尾😗仲有帶子😆青口等海鮮😇細滲 $88可以任飲肉骨茶😍飲到藥材味😋但唔會太濃👏🏻材料都好多😀有三層肉😙豬肚😃雞腳等👍🏻豬手好彈牙😂好有骨膠原手抓薄餅配咖哩雞 $62薄餅好大塊🤭酥香煙韌,要趁熱食😋咖喱有點辣🥵後勁不弱😂雞肉好入味鮮牛油咖央多士 $38斑蘭同椰味香濃😋仲加左好大塊牛油😍夾埋咖央醬味道好夾👍🏻多士都烤得好香脆😋特色拉茶 $18唔算甜😃揀左正常同少甜,兩杯感覺分別不大😇茶味好濃😊味道有d似港式奶茶😆幾多泡沫😌好特別

龍蝦尾海鮮濃湯蝦麵 $118

細滲 $88

手抓薄餅配咖哩雞 $62

鮮牛油咖央多士 $38

特色拉茶 $18
2025-01-11 359 瀏覽
🔸黃金醬炸蠔 $128炸皮薄,好酥脆,點埋醬汁更加惹味✨🔸砂煲銀針粉 $98好夠鑊氣,銀針粉帶點煙韌口感,好濃,食到最尾仲係熱!🔸細滲 $88有多種配料揀嘅肉骨茶,今次揀左三層肉,肉嫩肥美,仲可以無限添飲!🔸鮮牛油咖央多士 $38食馬拉嘢必點,濃厚香脆☺️.🔸淨蕹菜$32🔸美祿恐龍 $30🔸茶啡滲$22嘢飲都特別推介茶啡滲!超香濃~.#大圍必食 #香港馬拉菜 #馬拉菜 #肉骨茶 #無限添飲 #任食 #性價比高 #良心小店 #咖央多士 #娘惹喇沙 #週末好去處 #叻沙 #馬來菜 #捌哥馬拉籽 #香港一日遊 #香港美食攻略 #美食好推薦 #炸蠔 #炸物系列 #美祿恐龍 #美祿 #砂煲 #銀針粉
🔸黃金醬炸蠔 $128
炸皮薄,好酥脆,點埋醬汁更加惹味✨

🔸砂煲銀針粉 $98
好夠鑊氣,銀針粉帶點煙韌口感,好濃,食到最尾仲係熱!

🔸細滲 $88

🔸鮮牛油咖央多士 $38
食馬拉嘢必點,濃厚香脆☺️
🔸淨蕹菜$32
🔸美祿恐龍 $30
🔸茶啡滲$22
嘢飲都特別推介茶啡滲!超香濃~

2025-01-10 324 瀏覽
餐廳牆上有幅畫,壁畫上有隻懶洋洋的肥貓,就係咁~吸引咗我和朋友入去呢間食馬來西亞菜嘅[佰古嗲]😙細滲係一道讓人會回來再吃嘅美食,做到好正宗嘅南洋味道,配料豐富,有五花腩、雞腳、豬手和豬肚,混和豆卜吸晒香濃中藥味,每啖都非常滿足,而且仲係無限添加骨茶😚芽菜雞係招牌菜之一,雞肉軟嫩滑口,新鮮芽菜爽脆入味,份量足夠,值得推薦。手抓餅好脆口,配上素食咖喱汁💯必食;咖央多士都係脆卜卜,夾著一層班蘭和牛油,口感一流!📍飲品就分別叫咗兩杯凍和熱嘅拉茶,味道好特別,比一般港式奶茶滑溜,好飲🥰不得不提係,壁畫上隻貓近看非常3D立體,邊看邊品嚐正宗嘅南洋美食,絕對係間性價比高嘅小店💕

手抓餅好脆口,配上素食咖喱汁💯必食;

咖央多士都係脆卜卜,夾著一層班蘭和牛油,口感一流!📍

2025-01-03 855 瀏覽
最近試咗大圍嘅馬拉菜餐廳每月一肉骨茶既我,估唔到咁近就可以食😌!⭐肉骨茶 (豬腳彎, 豆卜金菇)⭐‼️買一送一‼️豬腳彎炆到又淋又入味,肥瘦適中呀🐷🤤 豆卜同金菇吸晒啲湯汁🍄🥢 個湯底夠晒濃郁,藥材味恰到好處,飲落暖笠笠,冬天食最啱啦!🔥 仲可以無限添飲添!😍⭐咖央多士⭐😈🍞 烘到脆卜卜嘅多士😋 椰香四溢,甜而不膩⭐水魷蕹菜⭐🥬🦑 水魷爽口彈牙,蕹菜翠綠鮮嫩,配埋個醬汁辣辣地幾開胃。⭐馬拉沙嗲串燒 (豬肉,雞肉)⭐豬肉同雞肉都嫩滑多汁,沙嗲醬夠晒濃郁,花生味好香!🥜🤤 ⭐手抓薄餅⭐薄餅辣辣地又香口,食落好滿足!⭐甘香虎蝦⭐🦐🍤 甘香嘅醬汁好惹味,每一隻蝦都吸晒啲汁,鮮甜彈牙😋⭐特色拉茶(熱)⭐食馬拉菜唔可以唔叫拉茶☕💕 茶味濃郁,奶味香滑,口感順滑呀~⭐檸檬薏米水⭐食完咁多嘢,飲杯檸檬薏米水解吓膩!🍋🌾 酸酸甜甜,清涼解渴!
最近試咗大圍嘅馬拉菜餐廳
每月一肉骨茶既我,估唔到咁近就可以食😌!

⭐肉骨茶 (豬腳彎, 豆卜金菇)⭐
‼️買一送一‼️
豬腳彎炆到又淋又入味,肥瘦適中呀🐷🤤

⭐咖央多士⭐
😈🍞 烘到脆卜卜嘅多士😋 椰香四溢,甜而不膩

⭐水魷蕹菜⭐
🥬🦑 水魷爽口彈牙,蕹菜翠綠鮮嫩,配埋個醬汁辣辣地幾開胃。

⭐馬拉沙嗲串燒 (豬肉,雞肉)⭐
豬肉同雞肉都嫩滑多汁,沙嗲醬夠晒濃郁,花生味好香!🥜🤤

⭐手抓薄餅⭐
薄餅辣辣地又香口,食落好滿足!

⭐甘香虎蝦⭐
🦐🍤 甘香嘅醬汁好惹味,每一隻蝦都吸晒啲汁,鮮甜彈牙😋

⭐特色拉茶(熱)⭐
食馬拉菜唔可以唔叫拉茶☕💕
茶味濃郁,奶味香滑,口感順滑呀~

⭐檸檬薏米水⭐
2025-01-02 700 瀏覽
呢間餐廳🍴前身同樣主打馬來西亞菜,樓分兩層,裝修同以往不變,以簡潔為主,座位間好寬敞,唔會覺得迫☺️上層仲有幅牆藝術家繪畫嘅巨型貓咪大壁畫,餐廳🍴既肉骨茶仍然不變,無限添飲😋真材實料,非常抵🫶🏻無論感受或味道同之前餐廳🍴一樣🥳一字骨+豆卜金菇肉骨茶🥘$92而家做緊買一送一優惠🥰非常抵👍🏻 雖然細細煲,勝在超足料,樣樣試下😆包括一字骨、金菇、豆卜~吸收晒肉骨茶味道,每樣都好入味😋龍蝦尾海鮮濃湯蝦麵🦞$118呢款絕對要推介✨龍蝦尾既size有手掌🖐️既大,大大舊好鮮味及彈牙🌝 蝦湯超濃郁,用咗龍蝦湯🦞及鮮茄熬製而成~超級滿足😌除龍蝦尾,仲有魚片、帶子、青口等~油麵亦唔會因為索哂啲湯變到好腍😝魚仔XO醬蜆仔🍲$62呢款魚仔XO醬蜆肉加配辣辣地既魚仔醬,咸香味重,非常惹味,粒粒蜆肉相當足料+啖啖肉😚食完一粒又想繼續食一粒😋份量多🥰🫶🏻水魷蕹菜🥬$58蕹菜名通菜,食落唔會覺得好油😆 水魷魚🦑亦不少,味道少少辣相當惑味😙砂煲香爆銀針粉$98超級足料銀針粉,經黑醬油炒過,配埋肉碎、菜甫粒、魚仔乾、蝦米、花生碎、蒽粒等,食落份外惹味😌熱)特式拉茶$18充滿南洋風味,好味🤤職員有禮,價錢公道,食物質素及份量

一字骨+豆卜金菇肉骨茶🥘$92

龍蝦尾海鮮濃湯蝦麵🦞$118

魚仔XO醬蜆仔🍲$62

水魷蕹菜🥬$58

砂煲香爆銀針粉$98

熱)特式拉茶$18
充滿南洋風味,好味🤤

職員有禮,價錢公道,食物質素及份量不少😍重點係原來係同一間餐廳,絕對要推薦呢間特色馬拉茶啡廳🤗
2024-12-31 719 瀏覽
平時西餐就食得多,今次想轉下口味。今次就試吓東南菜好出名嘅「佰古嗲」。聽講佢哋嘅肉骨茶仲係無限添飲添,咁真係好抵玩啊。肉骨茶(豬髀骨)見到深棕色嘅湯底就知道好入味,配搭好大嚿嘅豬髀骨,每一啖都係肉香。椰香娘惹喇沙我自己就好鍾意滲滲同油麵嘅配搭,湯底充滿椰香又有少少辣味。手抓薄餅配仁噹牛肉新鮮焗製嘅手抓餅,口感酥脆。配搭有辣香嘅仁噹牛肉,非常惹味。飲品方面我就叫咗美祿恐龍同埋檸檬薏米水,解辣就啱哂。佰古嗲 (大圍)大圍積存街14號地舖

肉骨茶(豬髀骨)

椰香娘惹喇沙
我自己就好鍾意滲滲同油麵嘅配搭,湯底充滿椰香又有少少辣味。

手抓薄餅配仁噹牛肉

飲品方面我就叫咗美祿恐龍同埋檸檬薏米水,解辣就啱哂。

佰古嗲 (大圍)
大圍積存街14號地舖
2024-12-31 464 瀏覽
今日口淡淡,想食馬拉嘢,走咗去大圍… 點知去到“捌哥”時,唔見咗… 嘩,灰到… 鋪頭仲係賣馬拉肉骨茶(細滲),又見到牆上壁畫… 依,點解一樣坐底同老闆(都係以前個老闆)吹水,知道响好無奈情况下,被“改名” 😞名稱新了,食物依舊… 地正!今次除了細滲,架央多,奶茶,又試咗新菜,“姐姐牛丸”,嘩,真係手打!好有誠意… 掛住食,無影相添

名稱新了,食物依舊… 地正!

掛住食,無影相添
2024-12-31
  • 芽菜雞
  • 姐姐牛丸
  • 馬來奶茶
  • 架央多
  • 肉骨茶(細滲)
2024-12-29 786 瀏覽
平安夜當大家也去吃西餐怕人迫的我就選擇了吃馬來西亞菜!嘆我最喜歡的肉骨茶和其他美味菜式,跟車爸爸過上一個熱辣辣暖笠笠的平安夜。餐廳店名直接了當用上佰古嗲即是肉骨茶的馬來西亞名字!店內沒有華麗的裝潢反是一間非常暖心的小店。餐廳牆上以手繪貓貓巨型漫畫作裝飾,帶出一種小清新的可愛感覺。慶祝剛開業餐廳推出了多款新張優惠!午餐、下午茶及晚餐甚至外賣也推出不同的著數。點好食物先上檯是充滿馬拉風情的飲品!喜歡凍飲的我選了桔仔話梅水$30,酸甜可口的味道很解渴,吃罷濃味的菜式飲杯桔仔話梅水好合適。奶茶控車爸爸則選了特色拉茶$18!反覆地拉撞奶茶才得出這香滑泡沫及口感真的少點心機也不行,奶茶味道挺香濃選上少甜口味非常不錯。甫坐下侍應妹妹即端來兩碗熱騰騰的肉骨茶湯!黑漆漆的賣相看上去好足味非常吸引,呷一口味道果然香濃滿滿的藥材香氣非常醉人。我們點選了豬髀骨肉骨茶$106!新張優惠還可以在六款指定的肉骨茶中選多一款來品嚐,不夠喉也不用擔心因為可以無限添飲茶湯,保證大家也能夠暖在心頭滿足而歸。坦白講試過很多間肉骨茶料活像煲湯渣一樣又乾又鞋!但這兒大大件的豬髀骨卻非常軟嫩滑溜,索滿肉骨茶香氣味道真的非常有驚喜。

我們選送贈的雞腳也不是省油燈!喜歡它煮至入味而不鬆散,吃著還有非常好的彈性和口感,給了我嘴巴非常享受的質感和味道很讚喔。
馬拉沙嗲串燒$64/3串!我們選上豬、牛及雞各一串,沙嗲醬帶有濃濃的花生香氣甜美可人,燒至恰到好處的肉串不會乾柴肉貨不俗真不錯吃啊。

喜歡海鮮的我倆看中了甘香虎蝦$148!第一次品嚐用魚乾仔加黑椒烹調的炒蝦,那份鹹香的味道挺特別用來配襯虎蝦非常不錯。
最後還有一份手抓薄餅配咖喱雞$62!酥香煙靭的薄餅沾上辣勁不弱的咖喱汁吃非常和味,咖喱內的粉腍薯仔更變成我倆Target之物呢。

這間可愛小店出品非常不錯超濃香的肉骨茶尤其吸引,而且價位也很合理絕對值得一試啊。
2024-12-24
慶祝紀念
聖誕節
2024-12-24 882 瀏覽
見天氣凍左咁多 就想去食肉骨茶去到見到唔同左名,細問下原來轉左名餐牌都有少少改變肉骨茶真係每次都必叫,今次叫左細渗入面勁多款料,有一字骨、豬肚、雞腳、豆卜、金菇等等,好足料最鐘意就係可以不停添飲 ,暖入心咖央多士 烘到脆卜卜嘅麵包 ,加上香甜咖央中間再夾多層鮮牛油 邪惡又美味馬拉燒魚肉(3件)係馬來西亞出名馬駮魚質感軟淋淋嘅魚餅,食落有層次,帶點香辣味姐姐牛丸牛丸都幾有牛肉味湯底鮮甜,底下仲有粉絲 再加埋芹菜同指天椒,好惹味福建炒麵大大碟幾有馬拉風味,醬汁濃厚配料有魷魚、豬皮、蝦、魚片等等食落唔會過最後拉茶夠哂滑唔,好滿足
見天氣凍左咁多 就想去食肉骨茶
去到見到唔同左名,細問下原來轉左名
餐牌都有少少改變

肉骨茶
真係每次都必叫,今次叫左細渗
入面勁多款料,有一字骨、豬肚、雞腳、豆卜、金菇等等,好足料
最鐘意就係可以不停添飲 ,暖入心

咖央多士
烘到脆卜卜嘅麵包 ,加上香甜咖央
中間再夾多層鮮牛油 邪惡又美味

馬拉燒魚肉(3件)
係馬來西亞出名馬駮魚
質感軟淋淋嘅魚餅,食落有層次,帶點香辣味

姐姐牛丸
牛丸都幾有牛肉味
湯底鮮甜,底下仲有粉絲
再加埋芹菜同指天椒,好惹味

福建炒麵
大大碟幾有馬拉風味,醬汁濃厚
配料有魷魚、豬皮、蝦、魚片等等
食落唔會過

最後拉茶夠哂滑唔,好滿足
2024-12-23 643 瀏覽
筆者是星馬菜迷,朋友間無人不知,甚至有人叫我帶團遊檳城。帶團我就無能為力,但同朋友係本地搜尋下有咩星馬餐廳,倒是可以。最近,就發現了新開的佰古嗲。牆上貓咪的畫作,讓我聯想起璧畫街,大家有同感嗎?店名叫得佰古嗲,無理由唔點肉骨茶吧!大滲兩個人肯定食唔晒,要個小的,再試多些別的東西更好。茶湯是無限添加,家陣配料仲多免費多來一款,變相肉骨茶是買一送一。除左我哋原本想吃的三層肉外,還可以食埋我既第二之選,雞腳。呷口湯,湯頭夠熱,藥材味偏重,是馬來版本。三層肉與雞腳之間,我會投雞腳一票。另點了芽菜雞配黃薑飯,不喜歡黃薑飯的話,轉白飯都可以。同埋,加十蚊雞就可以轉髀,可樂之不為?再來的黃金醬虎蝦,虎蝦的體型沒預期中的巨大,但份量蠻多的,蝦肉要徹底咁沾上咸蛋黃細,愈邪惡才愈快樂。串燒豬牛雞各一,平時我必會首選牛肉,但今餐反而豬和雞比較穩陣。吃星馬菜,一定要有杯拉茶,才入型入格。

筆者是星馬菜迷,朋友間無人不知,甚至有人叫我帶團遊檳城。

牆上貓咪的畫作,讓我聯想起璧畫街,大家有同感嗎?

吃星馬菜,一定要有杯拉茶,才入型入格。
2024-12-21 595 瀏覽
【佰古嗲】解作肉茶,以其無限添飲的肉骨茶而聞名。最近我去試了他們的幾道招牌菜,整體體驗相當令人滿意。❤️鮮牛油咖央多士多士外皮烤得金黃酥脆,內裡的咖央香濃,搭配鮮牛油的滑順口感,讓每一口都充滿幸福感,甜而不膩。🧡一字骨肉骨茶佰古嗲的肉骨茶是他們的招牌,特別之處在於可以無限添飲,彷彿進入了肉骨茶的海洋。湯底濃郁,香料味道恰到好處,豬骨肉質鮮嫩,吸收了湯汁的精華,每一口都令人陶醉。💛龍蝦尾海鮮濃湯蝦麵這道海鮮濃湯蝦麵絕對是海鮮愛好者的夢幻之選。 蕃茄湯底濃郁,帶有龍蝦的鮮甜,搭配彈牙的蝦麵,口感豐富。💚黃金醬虎蝦這道菜的虎蝦色澤金黃,醬汁香濃,令人垂涎欲滴。每一隻虎蝦都烹調得恰到好處,肉質鮮嫩,搭配特製的醬汁,讓人一口接一口,完全停不下來。💙檸檬薏米水餐後喝上一杯檸檬薏米水,清新解膩,帶來一絲清爽。薏米的口感和檸檬的酸味完美融合,為整個用餐體驗畫上完美句號。

❤️鮮牛油咖央多士

🧡一字骨肉骨茶