有時食甜品唔一定係西式既 人大左反而愈黎愈鐘意食中式糖水 冬天食翻碗熱既糖水好幸福( *´꒳`*)੭⁾⁾⁣⁣▫️芝麻糊💰22⁣↬聽講係用人手炒香既芝麻 食落當然同用粉開既差好遠 入口順滑 好濃芝麻味 又唔會太甜 但唔知點解食完有啲涸口⁣⁣ᐠ ♥︎ ᐟ當日去食咁岩係元宵節 又落大雨 但門口條龍都勁長 唔想等就買左外賣 但又未至於要排咁長龍去食( ´•̥ω•̥` )⁣⁣

▫️芝麻糊💰22⁣
芝麻糊

懂我的朋友絕對知道我不是🙅🏻‍♀️一個甜品控糖果🍬、雪糕🍦、甜點🍮不是我杯茶(朱古力🍫除外)話雖如此,偶然也會想來一份甜品🙋🏻‍♀️ 這次就是心血來潮,光顧米芝蓮名店,一嚐著名的中式糖水~核桃露(冷/熱)$26由於這次是買外賣的關係,實在沒有在店品嚐到那種熱呼呼💨的感覺,稍為攤涼的更易入口點選這個算是中式糖水中其中一款最愛❤️質地偏向濃稠,核核味香濃,入口幼滑甜度適中適合我這種不太嗜甜的朋友,還有細碎的核桃夥粒增加口感這個味道很可以!👌🏻店家算是香港🇭🇰傳統老店之一,超過40年歷史而這40多年亦只專注做好十多款中式糖水,難怪由五年開始一直被選為米芝蓮名店
懂我的朋友絕對知道我不是🙅🏻‍♀️一個甜品
糖果🍬、雪糕🍦、甜點🍮不是我杯茶(朱古力🍫除外)

核桃露(冷/熱)$26
點選這個算是中式糖水中其中一款最愛❤️
質地偏向濃稠,核核味香濃,入口幼滑
這個味道很可以!👌🏻

店家算是香港🇭🇰傳統老店之一,超過40年歷史
2021-04-13
5 分鐘 (外賣自取)
2021-04-17 305 瀏覽
小編不嬲都唔好甜品,但今次有親戚推薦佳佳甜品, 姑且試一下。 外賣左2款甜品, 分別係: 薑汁湯丸, 腐竹白果薏米糖水。 先試左個薑汁湯丸, 薑味特滾,湯丸皮薄煙韌彈牙。 真係好好味。另一款腐竹白果,材料分量十足, 白果夠甘香又多, 薏米彈牙,亦份量十足。 果然好推薦。

外賣自取
2021-04-17 217 瀏覽
由2016年開始連續6年獲得米芝蓮「街頭小吃推介」既佳佳甜品,沒有打卡大熱窩夫、梳乎厘呢款西式甜品,賣既只有傳統中式糖水,選擇唔多,有紅豆沙、芝麻糊、合桃糊、薑汁湯丸等等,人流不斷,非常受歡迎牆上掛有貼有米芝蓮推介既證明,下面就有一幅手繪既插畫,非常可愛芝麻糊湯丸叫左其中一款好賣得既芝麻糊,黑芝麻幾香,真係好濃稠,質感好滑,甜度適中,我仲加多幾粒湯丸試一試,而湯丸仲係芝麻流沙,兩重芝麻味,一入口芝麻就咇出黎🤤值得一試

芝麻糊湯丸
2021-03-13
2021-04-11 190 瀏覽
連續五年米芝蓮推介 果然名不虛傳每次經過 無論幾飽都要食返碗先安樂我今次食合桃露加芝麻糊加湯圓質感很好 不稠不稀 芝麻味好濃好香 合挑磨到好細滑而且好夠熱 呢一點非常重要。另外餐廳嘅衛生做得唔錯 枱櫈抹得好乾淨平靚正 性價比高👍傳統糖水店 真係買少見少
連續五年米芝蓮推介 果然名不虛傳

每次經過 無論幾飽都要食返碗先安樂

我今次食合桃露加芝麻糊加湯圓

質感很好 不稠不稀

芝麻味好濃好香 合挑磨到好細滑

而且好夠熱 呢一點非常重要。

另外餐廳嘅衛生做得唔錯

枱櫈抹得好乾淨

平靚正 性價比高👍傳統糖水店 真係買少見少
2021-04-09 242 瀏覽
間歇幫襯佳佳已有數年,以往一直以薑汁湯圓稱道,惟近日再臨光顧,味道已今非昔比,那薑湯既渾濁且肻甜,並夾雜蕃薯碎,須知薑湯要清澈及帶微辣,伴着湯圓才好吃,乃一碗湯圓之精華,與又㘣又香的湯圓相得益彰。可是,今之佳佳竟以蕃薯湯水取代清甜帶辣的薑湯,相當失望。更甚者,如此配合,竟令一貫受眾人青睞的湯圓,變得平平無奇,可惜啊!
西式甜品就成日都會見到 不過主打中式糖水而又高質回頭嘅真係唔太多🧐所以 呢間一定要同大家開心SHARE❤️❤️係名副其實多年榮獲米芝蓮推介嘅傳統老店以下係按小編覺得好味到舔舔脷嘅順序ʕ•̀ω•́ʔ✧🔖 芋茸蓮子西米露 $22一直都係偏愛芝麻糊 點知朋友比咗幾啖我試發現好好食🥲🥲 我可能要轉會喇芋茸稀度剛好 唔會黏口 啖啖濃郁芋香蓮子清甜唔苦 西米保持爽彈🔖 白果薏米腐竹 $22以為無咩特別 點知出乎意料之外好好食😋腐竹已煲得融於水 口感綿滑 SUPER LIKE!仲有勁多煮得好淋嘅薏米 有啲咬口無咁單調🔖 芝麻糊加湯圓三粒 $29芝麻糊一上枱已聞到陣陣芝麻香 食落香濃幼滑必加三粒寧波芝麻湯圓 皮超薄 餡超多 襯埋一絕!🔖 寧波薑汁湯圓 $22薑汁味恰到好處 食落好濃薑味但又唔會嗆喉食完成個人暖笠笠無咁寒 冬天食一流🥰🔖 花生糯米麥米粥 $22有勁多粒花生、糯米、麥米 口感多層豐富 唔甜唔可以話唔好食 但食落真係似食緊粥 如果以想食糖水嘅心態嚟講 就唔太推薦喇🥲🔖 春蛋燉雪耳 $24一大堆雪耳配兩粒鵪鶉蛋同冰糖水 無咩得別
西式甜品就成日都會見到

芋茸稀度剛好 唔會黏口 啖啖濃郁芋香
蓮子清甜唔苦 西米保持爽彈

🔖 白果薏米腐竹 $22
以為無咩特別 點知出乎意料之外好好食😋
腐竹已煲得融於水 口感綿滑 SUPER LIKE!
仲有勁多煮得好淋嘅薏米 有啲咬口無咁單調

🔖 芝麻糊加湯圓三粒 $29
芝麻糊一上枱已聞到陣陣芝麻香 食落香濃幼滑
必加三粒寧波芝麻湯圓 皮超薄 餡超多 襯埋一絕!

🔖 寧波薑汁湯圓 $22
薑汁味恰到好處 食落好濃薑味但又唔會嗆喉
食完成個人暖笠笠無咁寒 冬天食一流🥰

🔖 花生糯米麥米粥 $22
有勁多粒花生、糯米、麥米 口感多層豐富 唔甜
唔可以話唔好食 但食落真係似食緊粥
如果以想食糖水嘅心態嚟講 就唔太推薦喇🥲

🔖 春蛋燉雪耳 $24
一大堆雪耳配兩粒鵪鶉蛋同冰糖水 無咩得別
2021-04-04 218 瀏覽
每次黎都必食芋茸蓮子西米露,好香好滑~~~煲到好綿綿咁,啲西米唔會爛哂冇口感👍🏻👍🏻另外朋友點左知芒果紫米露,都好好食~碗野入面唔止得紫米,仲有好似大西米咁既野,口感提升哂😀同埋叫左楊枝甘露~朋友都讚不絕口❤️❤️❤️每次黎門口都會要排隊,不過唔洗怕既,因為就會好多人排,都係好快就有位~絕對推薦呀!!
同埋叫左楊枝甘露~朋友都讚不絕口❤️❤️❤️
絕對推薦呀!!
每次經過佐敦寧波街都會黎呢間知名中式甜品店「佳佳甜品」,曾經榮獲2016年米芝蓮推介,搭配傳統手工技術熬煮每一道健康同養生傳統甜品🍮。餐牌設計簡潔清晰,圖字並茂,而且價廉物美。芝麻糊(HKD 24):用上傳統飯碗份外懷舊,芝麻濃郁磨得非常幼細,口感棉密,啖啖芝麻香,吾會話好驚為天人,但論甜度,細滑程度,甚至價錢都好平民。整體質感濃稠,顏色烏黑漆漆,甜度剛好,好養生,芝麻有助防脫髮,增加頭髮韌度。總結:佐敦價廉物美回頭率高的中式甜品店

餐牌設計簡潔清晰,圖字並茂,而且價廉物美。

芝麻糊(HKD 24):

總結:
佐敦價廉物美回頭率高的中式甜品
而家傳統糖水都唔係好多,每個地區幾乎都係得唯一一問,佐敦呢間佳佳甜品都係不過傳統糖水就比新式糖水平, 通常 18-25蚊有找呢間嘅傳統糖水都係唔錯而且成日排長龍食過有幾款都好味好似係燉蛋啊同合桃露都係個人推介﹗百合綠豆沙  $22叫咗凍嘅食,食落有起沙,幾清甜,百合味好香,唔會稀達達,又唔會好水,或者水同豆分開。
不過傳統糖水就比新式糖水平, 通常 18-25蚊有找
呢間嘅傳統糖水都係唔錯而且成日排長龍
食過有幾款都好味
好似係燉蛋啊同合桃露都係個人推介﹗

百合綠豆沙  $22
百合綠豆沙
百合綠豆沙
2021-03-06 246 瀏覽
如果大家愛吃中式甜品 應該都聽過"佳佳甜品". 本人也是這間甜品店的常客, 每一次都食得開心 永無失望😜 基本上沒有什麼特別推介, 因為每一款甜品都非常美味😋😋 如沒有來過的朋友, 可以每次輪流品嚐一款, 選擇自己的最愛😬 我的最愛是蕃薯糖水, 薏米白果腐竹, 芝麻糊, 合桃糊...如果要有飽肚的感覺, 可再加三粒寧波芝麻餡湯圓🤗最近加價了, 加價後都比其他新式甜品店供應的中式糖水價格便宜😅今次我自己選擇濃薑番薯糖水, 食店標榜"濃薑"絕無花假, 真是超濃超薑 愈食愈辣 血氣運行 食過的朋友一定同意我所說🤭 而我朋友選擇芋茸蓮子西米露, 味道很香濃. 不過我之前食過就覺得比較甜

2021-03-05
2021-02-19 564 瀏覽
如果你同我一樣鍾意中式傳統糖水,就一定聽過<佳佳甜品>既大名~ 因為<佳佳甜品>已經係連續幾年得到米芝蓮必比登既推介~ 平時最鍾意就係食完飯,去食多個糖水🤤 不過最近無得出街宵夜,唯有叫外賣啦。今次就叫左傳統既<芝麻糊>同加左<湯圓>~一打開已經到好濃既芝麻香🤩 芝麻香濃,磨得好幼滑。一食就知用料十足~ 味道唔會驚為天人,不過就係好食既<芝麻糊>芝麻湯丸今次仲加左手工寧波湯圓~ 個人推介呀~覺得食<佳佳甜品>一定要加湯圓🤤 湯圓都係芝麻餡🤣 皮薄滑餡香濃~

今次就叫左傳統既<芝麻糊>同加左<湯圓>~

芝麻湯丸

外賣自取
2021-02-16 3193 瀏覽
我忽然間發現我自己,每次去到「佐敦」「寧波街」光顧中式甜品店「佳佳甜品」的時候,都是指定了享用幾款甜品,包括擁有辣味「薑汁」湯底的「寧波薑汁湯圓」,以及味道非常甜的「芝麻糊」在內。今次我再次光顧「佳佳甜品」,結果還是又選擇了享用「寧波薑汁湯圓」和「芝麻糊」,除此之外,今次選擇享用的糖水甜品,跟上次有點不同。因為我今次選擇了享用「核桃露」,上次我光顧「佳佳甜品」的時候,則選擇了享用「杏仁露」。「杏仁露」味道雖然也很甜,但是始終在所難免從「杏仁」裡面,食到「杏仁」獨有的氣味。相反地「核桃露」就沒有「杏仁露」裡有氣味,相反地,「核桃露」實際製成品裡面的甜味比起「杏仁露」,更加是有過之而無不及。至於「芝麻糊」實際製成品裡面的甜味,給我感覺就更加強烈。我每試食一啖「芝麻糊」,都從「芝麻糊」裡面,食到非常濃厚的「芝麻」香味以及甜味。而且我發現自己其實頗為喜歡「佳佳甜品」廚房磨出來的甜品「核桃露」和「芝麻糊」,實際口感都被「佳佳甜品」廚房磨到變得非常滑,沒有食到明顯的碎粒。至於「寧波薑汁湯圓」就更加是我一向的至愛,就連「湯圓」裡面餡料,我也指定要吃擁有濃厚甜味的「芝麻」。我每次享用「佳佳甜品」的「湯

芝麻糊

至於「寧波薑汁湯圓」就更加是我一向的至愛,就連「湯圓」裡面餡料,我也指定要吃擁有濃厚甜味的「芝麻」。我每次享用「佳佳甜品」的「湯圓」,都能夠食到大量甜味而口感綿密的流心「芝麻糊」。

寧波薑汁湯圓

加上味道非常辣,能夠驅寒的薑汁湯底之後,每次「佳佳甜品」廚房製造的「寧波薑汁湯圓」辣味和甜味,都能夠給予我非常之大的感觸,成為每次光顧必選的甜品

相反「佳佳甜品」餐牌裡面的其他甜品,講真我對它們的興趣真的不算非常大,估計下次再光顧「佳佳甜品」,我應該也只會繼續享用這幾款甜品

核桃露

2021-01-26
8 分鐘 (堂食)
寧波薑汁湯圓
核桃露
2021-01-18 745 瀏覽
今晚喺佐敦上完堂,想同朋友喺附近食返個甜品做宵夜。咁岩經過佳佳甜品,記得佢好似有米知蓮推介,而且又唔使等位,於是就坐入去叫返個暖笠笠甜品食。不過,環境好似去咗茶樓飲茶咁,好熱鬧,要好大聲同朋友講嘢先聽到,如果想去一個幽靜嘅環境食甜品傾偈嘅話,就唔好去呢間甜品店啦。核桃露拼杏仁露(熱)$24- 起初以為核桃露同杏仁露會好似太極鴛鴦咁放喺同一個碗入邊,點知上枱嘅時候見到兩種糖水都差唔多撈勻左一齊,有少少失望。加湯圓三粒$7- 芝麻湯圓熱辣辣,芝麻餡料香味充斥整個口腔,好圓滿。推介!白果薏米腐竹(熱)$22- 朋友食嘅腐竹糖水入口清甜,唔錯。整體我認為呢間店嘅甜品唔太值得獲得米知蓮嘅推介。
核桃露拼杏仁露(熱)$24
加湯圓三粒$7

白果薏米腐竹(熱)$22
- 朋友食嘅腐竹糖水入口清甜,唔錯。
整體我認為呢間店嘅甜品唔太值得獲得米知蓮嘅推介。
2020-10-07
$56 (宵夜)
2021-01-14 546 瀏覽
📯staycation於某酒店,吃過晚飯後,再經外買平台order 佳佳的中式糖水,一次過叫了4款,包括經典芝麻糊、白果薏米腐竹、百合綠豆沙和濃薑番薯糖水1. 芝麻糊打開蓋一看,已能目測芝麻糊的質感濃稠,顏色烏黑漂亮,吃一口,芝麻味濃香撲鼻,甜度剛好,很好吃😋,讚👍🏼2. 白果薏米腐竹顏色奶白得來漂亮,佳佳的腐竹是完全地融化在糖水裏,杯底還有很多薏米😍,甜度和稀杰度恰到好處,很好吃😋,讚👍🏼3. 百合綠豆沙,味道ok,且有點起沙,但個人喜歡傳統用香草4. 濃薑番薯糖水,味道真的夠薑,好辣,但辣得來又幾好飲,番薯好吃

1. 芝麻糊

2. 白果薏米腐竹