2024-10-18 173 瀏覽
下午茶叫咗個乾炒牛河,牛肉又薄又嚡,D河粉黐埋一疊疊,河粉油膩,外暖內凍,根本就係翻叮食物!餐廳冷氣機一直滴水,衛生環境欠佳! 侍應態度惡劣,粗聲粗氣! 唔怪得咁多間分店都執笠!
2024-09-05 124 瀏覽
老公突然約食早餐,而且只有半小時時間,於是就去了佳記。之前試過這兒的晚餐,麻麻地好味,不知早餐如何。我們點了1)飽魚絲火腿絲通粉,配餐包炒蛋及熱檸茶,$38元。還有2)雪菜肉絲米粉,配餐包煎又雙蛋及熱菜蜜,$38元。食物賣相有點差😅,但餐包已塗了牛油,比想像中有誠意。而粉麵的味道ok,米粉還很爽滑,感到有點驚喜。可能無期望,總括來說早餐比晚餐優勝。

還有2)雪菜肉絲米粉,配餐包煎又雙蛋及熱菜蜜,$38元。

可能無期望,總括來說早餐比晚餐優勝。

2024-02-19 272 瀏覽
叫外賣睇錯menu諗住即時想更正收銀話唔得架已入電腦,其實只係剛剛入單姐真係改唔到咩今時今日咁嘅服務態度我以後都唔會去食,因為入錯咗一樣我唔食嘅嘢我唯有棄單豪俾你阿姐食
2023-12-05 304 瀏覽
今晚跟朋友去西環佳記餐廳吃晚餐,西環佳記餐廳是一間提供地道港式美食的茶餐廳,餐廳都好闊落。晩市套餐的選擇比較少,今日叫了菜心炒牛肉套餐,海南雞飯和豬扒烏冬常餐。碟菜心炒牛肉好有鑊氣,牛肉都好諗。常餐的多士好鬆化,好啱我口味。平時我最喜歡吃海南雞飯的飯,但今日的飯有點硬,就算我平時都比較鍾意食硬飯都覺得太硬了。

2023-03-20 718 瀏覽
嚟到佐敦道附近想食個下午茶食吓,見到原來唔係間間都有下午茶供應,突然間望到佳記冰室,走去望下佢個下午茶都好吸引,咁就一行四人就走咗入去食,座位以茶餐廳角度來講,都算ok!坐落都算舒適,佢哋啲下午茶餐牌,全部用電子板顯示!好快趣我哋就揀咗四個下午茶;啲餐飛快哋已送到枱面!而品質都好有驚喜;尤其是個沙嗲牛西多士;啲沙嗲牛原來呢埋西多士中間,食落竟然係鮮牛!我最喜愛;另外兩個腸仔包鹹牛肉同埋沙律,就不過不失!窩蛋蕃茄湯意粉啲湯比較鹹!總括來說都超抵食,所有下午茶都跟熱飲,啲奶茶值得一讚!完全冇苦澀味;證明水吧衝得好有水準!下次嚟開佐敦都可以繼續食佢嘅下午茶餐!

沙爹牛肉西多士

2023-03-18
下午茶
沙爹牛肉西多士
2022-10-03 594 瀏覽
Simply bad experience as they simply have poor service.Gave us wrong foods and tried to blame us when theirstaff gave us something we didn't order.一個麵餐 餐牌寫凍飲加$8 最後比張單我原來加$22早餐共$57 叫店員更改 完全不理會 一般茶餐廳作風 話你有問題 你睇錯 午餐 原來 都冇咁貴 無言了我去隔離食個西餐也是一樣價錢 小心小心 中伏中伏 周圍其實好多嘢食

一個麵餐 餐牌寫凍飲加$8
我去隔離食個西餐也是一樣價錢

小心小心 中伏中伏

周圍其實好多嘢食
2022-07-03 665 瀏覽
經過附近搵早餐食,睇睇食評見有個寫到依度既蛋好出眾,自己本身都係蛋控,決定要試試早餐既價錢偏貴,但都算多人食,正常茶記早餐,上餐超快火腿炒蛋 💖💖💖💖💖💖💖💖雪菜肉絲通粉 💖💖💖💖💖凍檸茶 💖💖火腿炒蛋,有餐包既不過我唔食所以走左,趁熱試蛋,賣相都睇得出係好滑,充滿蛋汁,相當唔錯先食蛋,真係好滑同多汁,好有蛋味,好介紹,配埋火腿一齊食更正,做得好好既火腿炒蛋但份量少左啲雪菜肉絲通粉,好大碗,係有湯底既,味道幾好,雪菜唔霉而咸淡適中,同平時茶記食既有少少唔同,中意雪菜既要試下凍檸茶就正正常常
早餐既價錢偏貴,但都算多人食,正常茶記早餐,上餐超快

雪菜肉絲通粉

火腿炒蛋 💖💖💖💖💖💖💖💖
雪菜肉絲通粉 💖💖💖💖💖
凍檸茶 💖💖

但份量少左啲

凍檸茶就正正常常
雪菜肉絲通粉
2022-02-14 508 瀏覽
叫左個焗飯,點知等左成半個鐘都未到。一問之下原來根本無落到單。落單時仲有兩個店員,再三確認,台內人又唔多,幾個店員都無野做係度吹水。最後我等到唔奈煩再問另一個店員,先知根本無落到單。打工仔有幾多時間食飯真係心照,咁就比呢間野浪費哂,依後唔會再去。

2022-02-06 365 瀏覽
勁大條炸魚🤩又厚身🤩新鮮熱辣炸起🤩🤩無乜魚味反而胡椒粉幾出,但都有魚嘅質地嘅丹麥多士:勁好食😋😋jengs炒蛋:望落去以為幾老同乾,食落又幾好🤩🤩未算係滑但都above average!! 蛋味好出🤩茶走:有少少稀,茶味唔出

丹麥多士:勁好食😋😋jengs

茶走:有少少稀,茶味唔出
蛋蛋蛋蛋蛋….全部都係蛋急急如律令召喚所有蛋控!勞蘇食最愛就係蛋,炒蛋滑煎蛋香水波正溫泉爽…實在太多正既蛋一於同大家訪尋訪尋,推介推介佳記茶餐廳,睇落坐落叫落都係普通茶記一間,正正常常,都舒服既,餐牌算係類似翠華咁既茶餐廳到底賣點係咩,好快就出現勞蘇食推介 —— 炒蛋,上枱普通一個炒蛋,望落炒得唔錯,一食點估到,滑到一個點,蛋汁好正,口感一流,生熟度完美係美式炒蛋,蛋味非常濃,啖啖都好似蛋黃咁係我食過其中一個最好食既炒蛋點估到$3x隨時好食過百幾蚊既all day breakfast配埋火腿好好好好好好好正沙爹牛肉米都有驚喜,湯濃而個沙爹好味,少少甜,米粉淋身好掛湯好好味另一個係特別早餐,白汁白菌雞絲螺絲粉,好creamy好香濃,好味既,有少少金寶湯feel,但都好正奶油豬就正常咁啦勞蘇食平時真係好少寫一餐半餐早餐或茶記,但今次個蛋真係無得輸夠膽講係暫時蛋控大募集中最好食既美式炒蛋個性價比高到無朋友,絶對無雙,住得近佢真係幸福#之後去食左幾日都係keep住個水準#第一次食茶記早餐要寫食評
蛋蛋蛋蛋蛋….全部都係蛋
一於同大家訪尋訪尋,推介推介

到底賣點係咩,好快就出現
係美式炒蛋,蛋味非常濃,啖啖都好似蛋黃咁
係我食過其中一個最好食既炒蛋

沙爹牛肉

白汁白菌雞絲螺絲粉

奶油豬

夠膽講係暫時蛋控大募集中最好食既美式炒蛋
個性價比高到無朋友,絶對無雙,住得近佢真係幸福

#之後去食左幾日都係keep住個水準
沙爹牛肉
白汁白菌雞絲螺絲粉
奶油豬
2021-09-30 438 瀏覽
门口的大爷爱理不理的就算了本来点了堂食 直接一个外卖盒子很没礼貌放到桌子上 我说我点了堂食 一个阿姨居然直接吧外卖盒子打开说 那你就在这里吃啊 完全没有尊重人的意思 这个店家还是趁早倒闭吧毫无服务意识就是说 明明很空的店 给我外卖什么意思
门口的大爷爱理不理的就算了
毫无服务意识就是说 明明很空的店 给我外卖什么意思
2021-09-30
2021-07-19 523 瀏覽
行完山來到西環,歎個下午茶先。十幾樣選擇,全部都好吸引。最後兩個人選了兩款。千島吉列豬扒包麵包和豬扒都很香脆,千島醬不會過多,而且比普通沙律好味。今日的豬扒比我之前食的薄,但都幾大塊,炸得嫩滑無筋。美極生炒牛肉飯白飯炒得粒粒分明有鑊氣有口感,用芥蘭莖代替青豆,大讃。美極比豉油多了陣香氣,與牛肉碎好夾。非常好吃的一碟炒飯。下午茶跟熱飲,可以轉為西湯(羅宋湯),湯中有不少蔬菜好好食,湯的味道稍淡,可能要自己加點胡椒粉會更好味。
行完山來到西環,歎個下午茶先。
十幾樣選擇,全部都好吸引。最後兩個人選了兩款。
千島吉列豬扒包
美極生炒牛肉飯
白飯炒得粒粒分明有鑊氣有口感,用芥蘭莖代替青豆
千島吉列豬扒包+熱飲
美極生炒牛肉飯+熱飲
羅宋湯
2021-07-18
千島吉列豬扒包+熱飲
美極生炒牛肉飯+熱飲
羅宋湯
2021-07-11 302 瀏覽
下午茶時間,路過西環,肚仔餓餓地,忍唔住食咗嗰邪惡下午茶😋😋香港人嘅至愛❤️菠蘿油牛油唔算好大舊,薄薄的一片,收埋咗係嗰包入面,為咗打卡要專登夾翻舊牛油岀嚟🤣不過咁樣感覺上健康少少,無咁大罪惡感。麵包好鬆軟,菠蘿皮都幾香脆,整體來講幾唔錯,$26蚊包野飲又坐得舒舒服服👍🏻千島吉列豬扒包🥯⼀放上枱大家都嘩咗一聲,因為真係好大份,豬扒都係超大塊,嗰包完全包唔住,味道都ok, 不過有啲淡,朋友話要加啲茄醬吊下味😂

香港人嘅至愛❤️菠蘿油

千島吉列豬扒包🥯

2021-07-11
2021-04-17 477 瀏覽
到西環逛逛,看看科士街的石牆樹,悠閑的在附近走了一個圈,之後吃個下午茶。附近的餐廳顧客也不多,隨便入咗一間,吃咗一個好耐都冇品嚐的炸醬撈麵,港式炸醬撈麵都算係經典麵食,有佢獨特的地方,稍為微辣甜甜帶紅色的汁醬混合肉絲,放在彈牙的撈麵上,佳記餐廳這個出品味道也不錯。脆香吉列魚柳伴薯條 外皮炸得不錯,看上去好脆口但內裡的魚肉還在出水,薯條也脆身。奶茶就帶點苦,食物是可以的,但餐具就有點不潔,要更換,這會影響客人的食慾,希望有改善。

2021-02-17 473 瀏覽
大年初二,我們一行六人在堅尼地城附近搵下午茶地方,只係打算隨便搵間醫肚,冇想過會遇到香港第一卑劣餐廳。到了這間餐廳,我哋本來想搵三張比較近嘅枱坐,怎料門口那一位男侍應,一入門口就呼呼學學叫我哋坐低,仲細細聲講粗口,但係俾我哋其中一個人聽到,展開駡戰,其中一個女侍應更大聲疾呼喺度鬧客。隨即我哋全部人決定離開! 呢啲服務質素卑劣,連基本做人態度同禮貌都冇嘅餐廳,唔明點解,要講粗口鬧啲客,生意好好就閂埋對門啦! 唔好開啦! 呢啲垃圾員工,不知所謂嘅餐廳,疫情唔好!千祈唔好乞政府一個仙救濟,浪費我哋納稅人啲錢!

2021-02-13
下午茶