2014-01-25 554 瀏覽
之前好幾次來到這裡吃雞煲都會是一大伙朋友, 因為打邊爐人多可以吃更多款式的食物, 雞煲的雞 (和價錢) 也可以分輕一點。不過今日沒有約到一大伙人, 我和飯伴又心思思想吃一下雞煲...所以就兩個人都來吃了!雞煲叫了半隻, 辣的程度我們點了"微辣" (比小辣更輕一點), 2個人吃的確有點吃力, 但同時也証明份量很多呢! 只是吃雞也吃了一段時間...哈哈!雞都是很嫩滑和很有雞味, 雖然骨多了一點,不過那個醬汁非常入味呢!由於兩個人不能點太多食物,我們㨂了我們最喜愛的那些,包括了炸魚皮丶韮菜餃丶墨魚滑;至於菜類我們試了新的荳苗。炸魚皮長期保持很高的水準:夠熱夠香脆夠炸,而且是很新鮮的炸成,一點油溢味都沒有,建議在未加火鍋水之前已經要先吃,因為利用那非常濃郁的醬汁去沾上那個炸魚皮是超級好吃的!韮菜餃中的餡料很入味,韮菜味道很濃郁,份量很多很新鮮;墨魚滑的味道普通;豆苖都是一般,可能跟雞煲的醬汁不太配合。整體來說都在水準之上,不過兩人的確難試多種食物種類,期待下次一大伙人一起再來試更多的食物!

2013-12-28
2013-11-08 198 瀏覽
雖然標題寫到吃了十次, 但係今次先係第一次幫佢寫食評...~!!!事關次次黎呢度食都係同飯伴既一大班朋友一齊食, 為了唔阻住大家食野, 我都冇特別每黎一樣食物就影相...又但係冇相既食評又唔係我既作風喎....! 所以食左咁多次...今次先正正式式寫食評喇! (其實都只係得一張相咁大把...=_=)先講下呢度既環境, 佢都有唔少係沙發的位置, 如果4-5人去食應該會坐得幾舒服, 但係如果人再多D就會有D迫...入正題! 先講雞煲, 我地6-7人去食叫一隻雞, 每人都可以食到4-5件雞, 所以雞既份量都唔少; 至於辣度方面, 我地每次都會叫"微辣", 會比小辣更少辣, 雞件都幾滑, 同埋佢個醬汁非常好食! 超濃郁! 我地會叫多個炸魚皮沾呢隻未加湯的醬汁去食, 又係勁好食!講多少少個炸魚皮, 佢地係即炸熱辣辣咁上檯的, 而且加入湯既時候你會聽到"沙沙聲", 即係好似食蝦片果陣吸水既聲音, 非常推介的食物!食完雞之後就加湯打邊爐; 因為食左咁多次其實佢既水準都Keep得好好, 等我綜合一下去介紹一D特別既食物喇!1. 豬皮 - 只要你夠耐性一早放佢入去滾但係最後先食佢, 佢就會吸哂D超邪惡既

1. 豬皮 - 只要你夠耐性一早放佢入去滾但係最後先食佢, 佢就會吸哂D超邪惡既雞煲湯底同"炆"到超軟...非常好食!
2. 牛肉 - 不會太肥, 而且很有牛味, 不是一般的肥牛貨, 當然價格也會上升一點喇~
3. 手打蝦丸 - 呢個又係好好食, 食到蝦既鮮味之餘又好彈牙, 真係有手打既口感。
4. 蘿蔔 - 不是非常甜美的那種, 還可以喇~
5. 韭菜餃 - 每次來到都必吃的食物! 呢度個韭菜餃真係好好味! 食落去個感覺好似自己人手包咁~ 入面個餡料都好足~
6. 烏冬 - 呢度既烏冬真係食到係稻庭烏冬既質感, 只要滾一陣就已經好"林", 如果煮太耐會爛, 但係真係好好味!

我最有印象既就係以上既食物, 如果冇特別提及既, 味道都不過不失的; ,至於有冇D咩係我食過覺得不好吃的, 印象中就沒有了....
2013-10-01
我曾經同我身邊的朋友講過我以後唔会再光顧來來重慶雞煲( 太子分店) 服務態度差,等候時間長,食物一般,仲要坐得唔舒服.勁差!点知我个FD 偏偏熱愛雞煲,係都要食!!生日大哂,冇計la~於是我只好選擇左屋企附近个間來來重慶雞煲分店(九龍城分店)!選擇左平日去,估唔到除左可以訂位,仲服務態度勁好!(尤其係个男經理,待客不但親切有礼,仲招呼周到) !今時今日呢種甘好嘅service 真係好小見!讚!!講番食物,雞煲味燶,肉質軟滑,辣辣地,勁惹味! 食物唔使等好耐就到!!啱哂我呢D心急怪.叫左幾款火鍋配料,碟碟新鮮,Yummy !!難怪平日都甘多人黎食la@~最頂癮係,佢地竟然有播生日歌服務!!同D職員講聱,邊位生日,職員就會安排音樂,送上蛋糕(自備) ,!!都幾suprise!!个晚我生日个FD 勁滿意.而我都因為呢班充滿Heart 嘅同事而对呢間餐廳改觀!有下次!!有下次!我会再光顧的,仲会介紹俾身邊的朋友!!

我曾經同我身邊的朋友講過我以後唔会再光顧來來重慶雞煲(
太子分店)
服務態度差,等候時間長,食物一般,仲要坐得唔舒服.勁差!

選擇左平日去,估唔到除左可以訂位,仲服務態度勁好
見!讚!!
叫左幾款火鍋配料,碟碟新鮮,Yummy !!
難怪平日都甘多人黎食la@~
有下次!!有下次!我会再光顧的,仲会介紹俾身邊的朋友!!

2013-02-21
生日
  • 雞煲
2012-12-04 103 瀏覽
其實老婆想去食雞煲好耐,不過而家通街都係雞煲,出名既就等到你死,其他既又未必好食。知道來來係九龍城廣場開左分店,於是就黎試下。先打電話訂位,黎到其實客都唔算多。講真九龍城廣場又真係人流少,開乜都唔旺。好啦,講返食物,黎食雞煲梗係叫返個先啦,老婆驚唔食得太辣,於是叫左個微辣,點知真係辣都唔辣,下次叫個小辣先。不過一隻雞份最都唔少,而且雞肉唔鞋,汁味好濃,不過因為微辣所以真係唔覺得辣。個雞煲食得差唔多就叫侍應加湯,然後叫左碟薯粉、一碟牛柏葉同鵝腸打邊爐,個鵝腸只係急凍貨,得層皮無肥油,得個爽字。牛柏葉不過不失,索左d汁幾好味。薯粉咽咽靭靭,無乜味但口感幾好。最後再加左碟雜菇,野飲就叫左渣青蘋果汁,侍應服務唔錯,成日幫你換碟,埋單四百幾唔算貴,下次可以再黎。
題外話/補充資料: 食得辣記得起碼叫小辣。
2012-12-04
  • 雞煲