2018-02-14 408 瀏覽
老闆娘好好人,個女半歲時有幾次去,知道抱住個女食唔到,重幫我抱左半個鐘,個雞煲真係好好味,又成日送自製炸魚皮比我地食,服務又好好,個鱔片又好好味,真係好唔捨得,依家個女5歲喇,沉晚行過都重話想食,點解無左嘅。希望係第二度會再開啦
希望係第二度會再開啦
食物品質本應好好,但老闆個態度好差囉!部份員工就ok但我地黎消費點解要睇你老闆個臉口。點解我會咁大反應?就係初初黎食時是剛興起蒸氣海鮮鍋,老闆還教我們點食點食,所以我住好遠都特登落黎元朗食。之前嘅態度和與昨夜態度相比,簡直差天共地點。我今後都不會再光臨。又不是只此一間有蒸氣火鍋食。
食物品質本應好好,但老闆個態度好差囉!部份員工就ok
但我地黎消費點解要睇你老闆個臉口。
2017-01-09 629 瀏覽
We had chicken hot pot and deep fried oyster omelette for dinner. The portion is one thing: we ordered a whole chicken but it turned out to be more or less the same as a half one. The worst part is my friend and I both had stomach cramps and diarrhea late at night . Won't visit again!
2016-07-29 1610 瀏覽
第一次兩個人食雞煲我地黎到呢間係元朗既雞煲嗌左半隻雞同一d配料食首先講下個雞煲如果係食雞煲再打邊爐係唔需要再揀湯底既因為佢係會用番你雞煲d汁黎做湯底我地就揀左個小辣既雞煲原本以為半隻雞都夠兩個人食食完先知原來係唔夠既雞件大約有12-15件每件雞都有好濃郁既雞煲辣味道小辣黎講開胃之餘仲幾好野味雞肉係完全冇冰鮮既味道肉質嫩滑我地除左雞煲之外仲嗌左有牛肉,響鈴同牛肚剛食完雞煲就馬上放d材料入去,以最濃既雞煲汁去打邊爐全部材料都吸收哂個汁既味道!!!大家都可以試下味道方面牛肉肉質就會硬d,不過就重牛肉味多d如果係鐘意食林d既可以揀番肥牛牛肚就可能因為要煲好耐所以我食極都係好un下,入味就幾入味既!!
第一次兩個人食雞煲
每件雞都有好濃郁既雞煲辣味道
小辣黎講開胃之餘仲幾好野味
雞肉係完全冇冰鮮既味道
肉質嫩滑
我地除左雞煲之外仲嗌左有牛肉,響鈴同牛肚
剛食完雞煲就馬上放d材料入去,以最濃既雞煲汁去打邊爐
全部材料都吸收哂個汁既味道!!!大家都可以試下
味道方面
牛肉肉質就會硬d,不過就重牛肉味多d
如果係鐘意食林d既可以揀番肥牛
牛肚就可能因為要煲好耐
所以我食極都係好un下,入味就幾入味既!!
2016-07-16
2015-11-06 1612 瀏覽
無端端搞啲什麼蒸氣石鍋,搞到個雞煲不知所謂。冇味,冇肉,唔見雞!永冇下次!响個煲底度噴啲蒸氣出來,跟本就整唔熱啲汁。個煲啲洋蔥蒸成個鐘都唔淋! 一年不如一年,所有香、麻、辣等味道無影無踪!

無端端搞啲什麼蒸氣石鍋,搞到個雞煲不知所謂。
冇味,冇肉,唔見雞!
永冇下次!
响個煲底度噴啲蒸氣出來,跟本就整唔熱啲汁。
個煲啲洋蔥蒸成個鐘都唔淋!
 一年不如一年,所有香、麻、辣等味道無影無踪!
半隻小辣
2015-11-06
45 分鐘 (堂食)
2014-05-25 3193 瀏覽
一個要OT的星期六,放工見餓餓地,黎左呢條食街都揾食,兜完一圈,決定試下呢間雞煲。以前未有咁多雞煲舖時,呢間野晚晚都排隊架,而加好似無以前咁墟冚,至少今晚唔使等即刻有位,雖然寫住食兩個鐘,但我地食左差唔多三個鐘都無比人趕。忘了收多少錢的前菜小食,超級鹹的花生,食左兩粒就放棄了。對面撘枱的小朋友食左半兜之多,不段叫口喝……食咁鹹真係對身體唔好架,尤其係小朋友。等左廿分鐘倒嘅雞煲,要左唔辣。芹菜好香好新鮮,雞嫩口,十分入味,秘制醬料鹹中帶甜,食後亦沒口喝,不錯。只要了半份,但雞嘅分量唔少,配料嘅洋蔥吸哂醬料同雞油,真係好鬼好味。雖然煲左好耐,但係啲雞肉無鞋,因為大部份都係雞肶肉。豬皮,好適合雞煲打邊爐嘅,越煲得耐越吸得多汁,好好味架。皇帝菜,一大盤上,十分新鮮,又係吸汁一流之物。冬菇,同樣新鮮,大大隻,肉爽。最後加多個烏冬,又係一大盤上,雖然食唔出係咩牌子,都幾彈口唔錯喎。好在唔係比真空包裝嗰種,嗰種有時食落去有酸味,怕怕呀。打邊爐途中,侍應不斷主動加湯,又幫手加茶,雖然有幾個啲廣東話好難聽得明,但都幾好服務啦。

等左廿分鐘倒嘅雞煲,要左唔辣。
豬皮,好適合雞煲打邊爐嘅,越煲得耐越吸得多汁,好好味架。
皇帝菜,一大盤上,十分新鮮,又係吸汁一流之物。
冬菇,同樣新鮮,大大隻,肉爽。

好在唔係比真空包裝嗰種,嗰種有時食落去有酸味,怕怕呀。

2014-04-26
2014-04-18 2324 瀏覽
開頭以為食雞煲, 只係可以配火煱, 但估唔到都有做小菜, 雖然款式唔多, 同埋都係大路嘢, 所以我地又叫小菜, 又叫火煱料配雞煲~我仲以為呢間嘢冇乜人幫襯, 因為我地係父親節早一星期先book枱, 仲要係中枱, 都book到, 但去到食到中途, 見到好多人等位, 所以要每枱限時兩小時, 開頭都驚好趕, 但一路食一路加餸, 食完都係個半鍾~  什菜粉絲煲都係果d西蘭花、白菜仔、粉絲、蝦米、唐生菜等等, 味道ok, 但竟然有人唔好彩地咬到雞骨碎(見圖), 開頭仲以為係咬到沙, 點知吐出嚟是係硬的, 可能廚房劈雞時唔小心彈咗過去掛?  豆腐班腩煲豆腐唔夠老, 仲好嫩滑, 個班腩都炸得幾脆, 而且唔腥, 仲有幾條菜仔tim~ 最好就係佢個芡唔係好杰, 唔會一pet嘢  咕嚕肉炸得好脆, 啖啖肉, 因為佢係用咗豬扒, 如果我地叫生炒骨, 應該係連骨的排骨, 不過都唔錯, 可惜唔多覺有菠蘿, 反而洋蔥就好多, 仲好多塊tim~  酸辣鳯爪個個都話辣, 搞到連少少都唔敢試  蒜泥白肉又係好似好辣, 我只係試咗個邊少少, 因為未掂到d辣油, 所以食落冇味, 只係知幾爽口  麻辣雞煲叫咗小辣

什菜粉絲煲
什菜粉絲煲

豆腐班腩煲
豆腐班腩煲

咕嚕肉
咕嚕肉

酸辣鳯爪
酸辣鳯爪
個個都話辣, 搞到連少少都唔敢試

蒜泥白肉
蒜泥白肉

麻辣雞煲
叫咗小辣, 可能同時好多枱一齊落單, 所以都等咗差不多半個鐘, 仲要追先有, 由於我怕辣, 但唔食就冇嘢食, 所以立即夾定幾舊雞先, 趁佢未入味~ 好彩d辣度我都仲接受到, 不過都要即刻叫汽水飲~
呢度建議雞煲的食法係先食哂d雞先, 然後加湯打邊爐, 我地當然要跟住做啦~ 仲要夾起哂d辣椒, 以免越滾越辣~

火煱料
火煱料
 肥牛 -> 冇出面d酒樓咁肥, ok
 鵝腸-> d肥膏都清得八八九九, 不過太碎, 搞到好難搵返
 芝心丸 -> 好爽, 都好濃芝士味
 三寶丸 -> 全部都唔好食, 牛丸好羶, 豬肉丸有d好似油益味, 墨魚丸腥腥地
 豬紅 -> 配辣湯底的最佳火煱料, 但仲未吸得到味就已經比人食哂落肚

紅燒豆腐
紅燒豆腐
豆腐皮唔夠香口, 而且唔係煲上, 冇咁正~

涼瓜炒牛肉
涼瓜炒牛肉
涼瓜ok, 但個牛肉可能用蘇打粉乸得太勁, 有陣味留低咗, 搞到唔好食

蝦醬炒通菜
蝦醬炒通菜
好香蝦醬味, 但鹹咗d

呢度似係入咗舖頭的大排檔, 因為又冇得碌咭, 張單又係大排檔手寫, 價錢永遠唔知有冇計錯的單, 由於我也叫咗好多嘢, 只係覺得大約價錢合理就算, 根本冇去計佢有冇多或者少? 只有個"信"字~
2013-06-15
慶祝紀念
父親節
2013-12-11 1570 瀏覽
尋晚同朋友食雞煲,呢間真係食極唔會厭,佢地整個啲雞煲,真係入味到爆,不過由於尋晚同我食嘅朋友食唔到辣,所以就無加辣,就有點兒遜色喇!但食咁多間雞煲,始終都係呢間最好食,唔太咸,味道剛剛好,只係啲雞肉唔多,呢樣就真係要扣啲分!
2013-12-10
2013-09-15 1334 瀏覽
上一次去元朗來來,已經是一年前的事。不去,是因為覺得佢同其它分店不同,以前佢個雞煲唔會水汪汪。應該係醬料掛上雞塊而十分滋味的,但上次去到變成淡淡的水汪汪的,所以一年冇去。今次一座低,就叫半隻雞,指明唔要水汪汪,侍應妹妹好醒目,回了一句:乾身!Yeah 就係要乾身。味道翻曬來。蒜泥白肉,味道可以,但肉略為嚡口。
Yeah 就係要乾身。味道翻曬來。

蒜泥白肉,味道可以,但肉略為嚡口。
2013-09-14
10 分鐘 (堂食)
  • 記住要:乾身
2013-08-31 979 瀏覽
媽咪生日,佢又唔想行咁遠,就係屋企樓下揀間餐廳,撞正星期日,怕人多要等位,所以6點就出門口。附近有好多餐廳,但當行過來來雞煲門口俾麻辣香味吸引,一家人就決定揀呢間幫襯。入座起計2小時,如果一大班朋友約埋想一邊打邊爐一邊吹水應該唔夠時間,好彩隔離都有幾間甜品店,仲有下場揀。既然限時,我地即ORDER一個招牌麻辣雞煲(小辣),跟住先叫其他火窩材料及飲品。啤酒好快上檯,但飲晒成支啤酒,差不多25分鐘先上個雞煲,俾D香味引左咁耐,真係成檯都係口水了。雞好入味,我諗一早用南乳炆過,勁多洋蔥,可能多過D雞,但食雞煲,呢D配料就是重要的配角。愈吃愈辣,已經不是小辣級數,不太吃不到辣的屋企人開始吃得辛苦,我們應該早一點拎走D大辣椒,同埋叫伙計加加湯,個爐又壞壞地,最高去到1000W,加完水又好難滾起。如果這間店有得ORDER一渣過得火窩飲料(酸梅湯/竹蔗水)就好,而店內提供$11/支鴻福堂的涼茶,而選擇少。店面細,店家唯有限時2小時希望外面等位既人唔洗等咁耐而佢又可以做多點生意呢個都明白,埋單走時8點正,外面已經企滿人等位了。
招牌雞煲

2013-08-25
慶祝紀念
生日
2013-05-13 771 瀏覽
之前來過這裏吃過火鍋而有一段時間了, 今次特意來試試小菜, 大約七時到達有幾張四人枱已訂座了, 我們被安排坐在二人枱. 待應說如果吃雞煲火鍋限時兩小時. 原來現在已限定時間了, 其實我都不太喜歡限時, 連飯來閒聊的時間也沒有. 幸好我們是吃小菜.先送上一小碟酸瓜, 有紅蘿蔔絲、白蘿蔔絲和青瓜. 酸味普通不會太酸, 好醒胃.本身想點一個炒菜但都要差不多五十元, 所以加多少少又有菜又有湯, 感覺上抵一點.送上來時差點把我嚇壞了, 很大鍋. 份量絕不少. 只是差不多飲到底時有少少略鹹.看到食評是水煮鱔, 但看到餐牌內是沒有的, 唯有點水煮魚, 誰不知是魚片, 起初看見價錢便宜, 都已知不會是正宗, 先說味道是不夠的辣味一般, 配料金有牙菜, 但魚竟是魚片, 是十分十分多骨, 下單時問了待應是什麼魚她說是鯇魚, 但沒有說明是魚片, 如我知道是魚片我不會點選, 雖然這些魚片媽媽滾芫茜魚片湯時我都會吃, 但在水煮魚內吃魚片, 是吃得不夠盡情, 實在太多骨了~~由於相公很怕骨所以水煮魚他只是吃了兩、三片, 另點了他最愛的白肉. 賣相不錯, 有些辣椒和中間的一大堆生蒜每一塊都可以卷起辣椒和生蒜一起吃,

每一塊都可以卷起辣椒和生蒜一起吃, 真的不錯, 我倆整晚的口臭都非常非常之大啊~~~~~~~

三大碗本以為要打包, 明天的晚餐有著落, 請不知我們是那麼好胃口啊~

2013-05-10
  • 蒜泥白肉
2013-02-17 558 瀏覽
女友屋企人去過大圍嗰邊食雞煲食過番尋味,於是就拉埋我搵日去左元朗食雞煲。第一次食雞煲,所以冇乜期待,只係知佢係辣嘅。去到好多人等,等左45分鐘先有位,我地5個人佢比個勁迫嘅位比我地,算啦係做生意緊係想開多幾個位賺錢,最緊要d野食ok。好啦,食雞煲之前食左個水煮鱔先,個辣湯底ok,但係鱔嘅數量唔多不特止,佢d鱔肉都係薄到死,稻香打邊爐d鱔仲靚過佢呀!好啦,主角雞煲黎啦,味道係ok嘅,但唔覺得亦唔明白有咩特色同原因會吸引到咁多人話要食雞煲囉….女友屋企人話大圍嗰間個煲係冇乜汁,d汁應該要係”SHORT”曬入d雞肉先岩,但呢間就成煲都係湯….一見到已經知唔妥…灰左,唯有下次再搵間正宗d啦…
灰左,唯有下次再搵間正宗d啦…
2013-01-10
45 分鐘 (堂食)
2012-05-28 405 瀏覽
上一站才在白熊吃過地獄咖喱, 對於嗜辣的我來說, 的確切感受到那股辣勁, 味蕾繼而受到衝擊, 真有刻衝動想取消晚另一場辣戰。 不過這念頭很快便打消了, 也許當日太想受多點刺激吧! 近年來雞煲大行其道, 身為好辣一族的我, 卻待至現在才試, 好像有點說不通呢! 差不多八點才去到, 正值晚飯黃金時間, 已作好心理準備要等上一陣子。 廿分鐘後才有檯, 格局與茶餐廳沒多大分別, 除供應雞煲、火鍋外、川式小食外, 還有一般中式小炒, 但此行的目的當然為辣雞煲, 眼見每檯都總有一鍋。 整間鋪都充斥一陣香辣有少許攻鼻的味道, 幸好抽氣系統夠強, 不致煙冒瀰漫。先從小食著手, 只見紅油類的選擇佔了近八成, 但始終不能不顧著同行者, 只好點選較溫和的酸辣鳳爪($38)。 成品用大量的辣汁浸住, 再加上極多的蒜蓉和辣椒, 可是醋和魚露調配不均, 咸味過盛, 辣度則屬一般, 還是喜愛酸辣帶甜的口味。 鳳爪看似很實, 卻又夠爽身, 一咬便離骨, 不會硬綁綁, 只可惜調味汁只停留於表面, 完全不夠入味。很快便輪到萬眾期待的雞煲($138/半隻)出場, 一掀開煲蓋, 就聞到陣陣醬油和酒香。 鍋底非有一片紅油在面頭

近年來雞煲大行其道, 身為好辣一族的我, 卻待至現在才試, 好像有點說不通呢! 差不多八點才去到, 正值晚飯黃金時間, 已作好心理準備要等上一陣子。 廿分鐘後才有檯, 格局與茶餐廳沒多大分別, 除供應雞煲火鍋外、川式小食外, 還有一般中式小炒, 但此行的目的當然為辣雞煲, 眼見每檯都總有一鍋。 整間鋪都充斥一陣香辣有少許攻鼻的味道, 幸好抽氣系統夠強, 不致煙冒瀰漫。
很快便輪到萬眾期待的雞煲($138/半隻)出場, 一掀開煲蓋, 就聞到陣陣醬油和酒香。 鍋底非有一片紅油在面頭, 滿佈辣椒乾, 反而是混加大量洋葱和薑片, 落單時店家主動提問是否需要芫茜, 雖不愛吃但又覺得是必須的, 足以提升整體味道。 另一特別之處就是不會有花椒的存在, 所以入口有微微的辣, 沒有發麻的感覺。 半隻份量也有不少雞件, 足夠二人分享, 不同的部位如雞腿、翼和胸都有齊, 不會大多是骨頭。 經過明火不斷滾著, 生怕雞肉變得粗鞋難嚼, 但入口竟是結實得來而不韌, 就連雞胸肉亦如是。 湯底的醬油味香濃, 有點像磨豉醬, 皆因放入洋葱, 甜味突出, 很忍手地選了小辣, 辣度不算明顯。

雞件吃得七七八八, 也是時侯加點湯, 改吃火鍋。 放湯後不見太多油浮面, 令人可以安心地吃, 不會有膩口的負擔。 將配料紙從頭到尾看一遍, 選擇真是不少, 其中黑柏業、牛脷、蝦球等都較少見。 只兩人的實力有限, 點三款就剛好。
在物價日益高漲的情況下, 白鱔片($58)仍只賣數十元, 可算十分合理了。 魚肉不會薄得像張紙,, 有一定的厚度。 最初剛加湯時, 還未夠濃縮, 便放入魚肉, 未免較淡口。 其後待湯底滾剩一半時再灼, 效果便好得多, 爽彈之餘又嚐出鮮味。
蜂巢冰豆腐($25)永遠都是頭幾號至愛, 每次吃麻辣鍋總會有它的存在。 經冷藏過後再解凍, 內部組織變得粗疏, 就像海綿一樣擁有超強的吸濕能力, 軟綿又彈彈的, 不會一夾就散。 甫放進鍋裡頭, 不消一會已由雪白變成火紅。
薯粉($18)為四川特色麵食, 對於我亦是不可缺的。 一向覺得這是種甚為奇妙的東西, 經加熱後會逐漸變得透明晶瑩, 這家所用的品種需要淥上好一段時間, 太短恐怕會過硬咬不開, 我都是試過幾次才掌握到技巧。 沒想到最後竟可將一整籃粉吃光, 只因它完全將湯底精華吸收, 令人欲罷不能。

不知不覺間, 胃部開始有股溫暖感, 每次吃辣的時候都會這樣。 記憶所及, 好像沒太多次同日一連兩場都嚐辣, 日常生活中難免乏味、欠缺生氣, 這天可謂被喚醒過來, 縱使要冒著喉嚨不適的可能。
2012-05-01
  • 蜂巢冰豆腐、雞煲
2012-05-10 347 瀏覽
影完相的夜晚,一家三口又急急回程,回到家裡稍作打點一下(少不了餵飽寶寶!),然後與家人到樓下的來來重慶雞煲晚餐! 這間餐廳的風評極好,引了不少食友垂涎,早前卻因滿座吃不到,這晚就由我們先來試菜吧!是晚八大兩小再加寶寶,一行11人在兩張方檯併起的餐檯坐下用餐。雖是吃火鍋為主,店內也有提供小菜,而場內油煙不算厲害,寶寶起初也乖乖就坐,後來則...是晚主角是雞煲,我們點了大的,價位好像是$178。為了遷就不太能吃辣的爺爺嫲嫲,這次只點了小辣,香辣味不夠突出,未夠過癮,雞肉本身又無特色,令人有點失望。當雞煲吃到差不多,可叫店方加湯,變身火鍋來煮其他食物,是晚為了逗寶寶(詳見最後的video!)沒有逐項拍照了。初吃雞件淡貿貿,原來後來才越煮越辣,中段的藕片、蘿蔔慢慢開始來料,去到最後煮生菜,則是最火辣刺激!當晚除了雞煲,又點了雙色魚頭來滿足嗜辣老公。這其實是湘菜,由泡辣及剁椒調味而成,帶來風味迥異的不同辣味感受;當晚版本減了點辣,然而味道還不錯,魚肉又夠嫩滑,而且份量很大!老人家中有不能吃辣的,當晚又點了不少小菜;其實這裡的小菜價位只是$50-68,頗抵食,首先是咸魚味極重的魚香茄子煲,撈飯吃很
是晚主角是
當晚除了雞煲,又點了
魚香茄子煲,撈飯吃很香口,媽媽頗喜歡。
豆腐班腩煲也是媽媽心水,當中的豆腐很香滑,班腩也入味而嫩滑。
苦瓜炒蛋就太淡而無味了,是忘了下鹽嗎?
咕嚕肉的肉質較削,又不夠脆,也是一般。
最後的
雜菜粉絲煲也是清淡,吃來卻有陣鮮味,不同的雜菜份量又足,估不到不錯呢!
雖然重點的雞煲沒有預期中的美味,但就勝在抵食,當晚再加上十個白飯,埋單都是$800有找! 其他食友有興趣的,下次也可以返兜,試試大辣的雞煲水準如何。

最後.... 寶寶在用餐中段突然扭計,一定要爸媽彼此互「呯」,才肯轉涕為笑,好壞啊!!

2012-04-16