今晚同朋友食聖誕大餐, 找來位於銅鑼灣地鐵站出口行幾步就到的~信, 新店開張, 經Openrice 訂位即享全單八折早訂鳥優惠。信屬於小型日式餐廳, 只有一張吧檯, 目測大概坐到10人左右, 今晚由2位師父負責我地8人食物, 晚餐以廚師發板為主, 我問師今晚有咩食?佢話你食完咪知囉, 搞到我心癢癢, 又萬分期待。Made in HK 自家人浸制梅酒謝謝服務姐姐請我哋飲咗小杯梅味出眾的香港人家浸制梅酒。先附小品 (4品)烤白花菜 ~ 烘乾乾身, 加山葵麻油汁添香及剔走啲草青味。蕃茄 ~師傅用特製醬汁浸泡, 味道酸甜, 一有少許紫蘇葉嘅香味, 蕃茄本身也又甜又多汁。白子 ~ 白是魚的精子, 好膏既感覺, 口感十分幼滑, 以魚子醬的咸鮮提鮮。南非和牛他他 ~ 以南非和牛牛肋肉制作, 質感較有彈性, 不油膩, 用黑松露黑醋汁提味, 味道酸香清優, 又唔會搶咗和牛嘅鮮味。醋酸墨魚水雲沖繩出產的水雲, 屬於海藻類一種, 對皮膚同腸胃都非常好, 水雲入口滑捋捋, 果醋酸香, 墨魚刺身軟滑可口, 紫蘇花味道太霸道, 加一~兩粒便好了。飯fantastic下面是吉列飯糰, 中層是沙沙醬撈魷魚、深海池魚及

Made in HK 自家人浸制梅酒
謝謝服務姐姐請我哋飲咗小杯梅味出眾的香港人家浸制梅酒。

先附小品 (4品)
烤白花菜 ~ 烘乾乾身, 加山葵麻油汁添香及剔走啲草青味。

醋酸墨魚水雲

飯fantastic

下面是吉列飯糰, 中層是沙沙醬撈魷魚、深海池魚及金目鯛刺身粒, 上層再鋪上來自北海道的海膽, 味道及口感層次感相當豐富, 好鮮味, 海膽勁甜。

刺身料理 (2款)
白色是深海池魚, 質感結實, 清鮮。紅色是吞拿魚赤身, 肉質軟滑, 魚味濃鮮。

過場2小食 : 醬漬牛蒡及柚子蜜子薑
BB牛蒡爽口太鹹, 加了柚子蜜的子薑脆脆的, 帶點柚子蜜的蜜果甜, 新鮮清新的配搭。

粉紅壽司
又一次試新嘢, 今次的壽司飯是粉紅色的, 師傅唔肯透露粉紅色是用什麼天然食材染色, 效果真的很美, 粉紅壽司飯煙韌圓潤, 微微的醋香, 仲有點似櫻花般清香, 但師傅話唔係用櫻花上色, 真係食唔出是什麼

赤貝壽司
極厚身及新鮮的赤貝, 爽加甜, 配上煙韌醋香的粉紅壽司飯, 很美味。

鮫鰈壽司
鮫鰈魚入口魚油香到一個點, 肉質油滑嫩口, 火炙功不可抹呢

銀鱈魚壽司
以銀鱈魚魚苗制作, 魚肉潤澤柔光, 鬆軟嫩滑。

老翁壽司
老翁掃上魚露豉油, 令白身魚肉鮮味吊晒出黎, 厚身結實, 帶點爽彈的清鮮。

黑鯥魚壽司
黑鯥魚壽司略為火炙後, 以蘋果木煙燻30-40秒, 入口散發著陣陣煙燻香氣, 黑鯥魚肉質較軟棉, 油香甜美。

脆口鱈魚片上是以貼住骨膜肉的Kama Toro (吞拿拖羅片), 油、香、滑、鮮甜集於一身, 上層是我至愛的鮮甜入口即溶的北海道海膽, 師父教落,  整件入口, 絕對是今晚的signature

香茅昆布生蠔湯
湯底以香矛、昆布、乾蔥、菇菌及魚露淆製, 簡單鮮租甜, 淡淡的香茅清新, 蠔肉爽實鮮爽。

烤南非和牛牛腰肉拼和牛治伴燒京蔥南瓜
火炙後的南非和牛治以鵪鶉蛋黃伴食, 質感香滑鬆軟又香口, M7級數的牛腰肉烤得剛剛好, 肉色鮮紅色得黎又唔會標血, 牛味極度濃郁, 拈少許烤蒜日本味噌醬伴食, 豉香、蒜香更能突出牛的肉香。

花膠北海道海膽卡邦尼意粉

日式、意式、中式crossover, 又一新嘗試, 很喜歡信廚師對食物創作的熱情, 軟滑的花膠、鮮甜香滑的海膽, 令creamy 鹹香的卡邦尼意粉更美味, 口感味道相當豐富。

豆腐雪糕
都幾香嘅豆腐味道, 甜度適中。

好耐冇食過一餐價錢實惠, 創意十足又好味嘅fusion 廚師發板, 食物質素高, 服務又好, 值得支持本地消費!
題外話/補充資料: 今餐飯真係長知識, 原來南非和牛是8成日本及2成澳洲混種, 以殼草混合飼料餵養.
  • 全部
2023-12-20 78 瀏覽
黎銅鑼灣 食個lunch~先附四品~ 甜蕃茄、乾福花、北海道鱈魚白籽、千兩茄子他他~熟白籽加上魚籽醬,味道唔錯~日本千兩茄子,上面配搭了南非和牛他他,仲有洋蔥絲解膩~沖繩島水雲配墨魚紫蘇花點綴,又靚又精緻~Fantastic 用左吉列壽司飯做底~鱈魚、真鯛、帆立貝做他他 ,落酸醋汁,和風口味~面鋪北海道馬糞海膽,好鮮甜~牡丹蝦、深海池魚(公) 牡丹蝦取出蝦膏燒至乾身香味濃郁,配上刺身蝦~nicee 深海池魚好鮮嫩,粉色剔透~壽司特別用左少女心粉紅飯,口味微甜、唔重身,有降血脂通血塞功效壽司黑曹魚、銀鱈魚、煙燻黑鯥魚銀鱈魚用左Baby fish,有細緻既油香感、較滑身~黑鯥魚用煙薰數十秒,以放鬆魚肉、似做massage 咁~有蘋果木香,面散淡雪鹽~熟食手切A4 和牛、鵪鶉蛋、青瓜醬炭燒西班牙黑毛豬 配烤蒜味噌汁花膠海膽汁意粉花膠好正,養顏無敵、軟稔入味~海膽汁好creamy 甜甜地,意粉係幼身意粉~入味好食甜品豆腐雪糕
黎銅鑼灣 食個lunch~

先附四品~
甜蕃茄、乾福花、北海道鱈魚白籽、千兩茄子他他~
熟白籽加上魚籽醬,味道唔錯~
日本千兩茄子,上面配搭了南非和牛他他,仲有洋蔥絲解膩~

沖繩島水雲配墨魚
紫蘇花點綴,又靚又精緻~

Fantastic
用左吉列壽司飯做底~

牡丹蝦、深海池魚(公)
牡丹蝦取出蝦膏燒至乾身香味濃郁,配上刺身蝦~nicee
深海池魚好鮮嫩,粉色剔透~

壽司
黑曹魚、銀鱈魚、煙燻黑鯥魚

銀鱈魚用左Baby fish,有細緻既油香感、較滑身~

熟食
手切A4 和牛、鵪鶉蛋、青瓜醬
炭燒西班牙黑毛豬 配烤蒜味噌汁

花膠海膽汁意粉

甜品
豆腐雪糕
2023-12-18
午餐
之前就好想試吓食呢間Fusion Omakase,所以就book咗嚟同同事兼好友慶祝聖誕&當年尾公司團年飯。哇~ 呢餐Fusion Omakase係我近年來食得最開心最驚喜的Omakase。呢個Fusion Omakase 融入咗中西日薈萃的烹調方法😍【水果番茄、乾卷福花、黑白魚子、和牛他他】水果番茄用了特別調製的醋去醃漬了一整日,去掉了番茄的草腥味,咬落去爽口爆汁,味道像水果。福花配上山葵汁,爽脆青甜。北海道鱈魚白子配黑魚子醬,白子十分creamy,黑魚子醬帶點咸鮮味,整個配搭味道濃郁而不膩,絕對回味無窮。和牛他他底下是千両茄子,上面再配上雪梨,和牛他他肉嫩,茄子香,柔軟得來又帶點爽口,口感充滿層次,味道清新。【沖繩島水雲、墨魚、紫蘇花】水雲爽滑,墨魚彈牙,酸酸甜甜清新得黎又帶紫蘇香,口感充滿層次,開胃醒神。【深海池魚,赤身 sashimi】沒有一般的赤身的魚腥味,清甜【Fantastic 馬糞海膽墨魚仔吉列炸飯糰】呢個真係無改錯名,簡直真係Fantastic。吉列炸飯糰外脆而不油膩,內裡的飯還保持著粒粒香軟而有口感,馬糞海膽墨魚仔配上適量的千島醬,Fantastic 👍👍👍食完剌身

【水果番茄、乾卷福花、黑白魚子、和牛他他】
福花配上山葵汁,爽脆青甜。

【沖繩島水雲、墨魚、紫蘇花】

【深海池魚,赤身 sashimi】
沒有一般的赤身的魚腥味,清甜

【Fantastic 馬糞海膽墨魚仔吉列炸飯糰】

【Fantastic】

食完剌身,再爆出一個Fantastic之後,就到壽司喇。
壽司的靈魂其實係個醋飯,如果個醋飯整得唔好,不能帶出食材的味道之餘,仲會摧毀整件壽司

而呢度最特別的是個壽司飯係粉紅色㗎🤩
係KING師傅研究左3年先研發到出來的,呢個醋飯除了顏色特別之餘,配上不同的食材,個飯係會唔同咗味㗎,真係好神奇啊🤩。

【不能說的秘密粉紅醋飯】

我成晚係到估究竟係咩材料令到個飯變粉紅色( 當然到最後都估唔到,就算估到都唔會話俾我知,因為呢個係不能說的秘密啊🤫)

【赤貝】
好大隻赤貝啊🤤鮮甜爽口
(師傅仲好搞笑咁話:你覺得太大隻,咁我換隻細嘅俾你🤪)

【赤貝壽司】

【鮫鰈魚壽司
左口魚就食得多,但右口魚(鮫鰈魚)應該會少聽d,右口魚比起左口魚肉質更為鮮嫩,油香味道齒夾留香😍

【銀雪魚苗壽司
唔講真係唔知原來係銀雪魚,原來銀雪魚苗用來做壽司係咁香嫩😍

【銀雪魚苗壽司】

【老翁魚壽司
老翁魚配上師傅調製的特別醬油,好味得難以形容。

【老翁魚壽司】

【蘋果木煙熏黑睦壽司
黑睦用蘋果木煙熏其實要好高技巧,稍為時間過短就唔夠香,如果過長煙熏味就會蓋過咗黑睦的鮮味。師傅真係整得剛剛好,令蘋果木的煙熏味與黑睦的鮮味互相輝映。

【蘋果木煙熏黑睦壽司】

【海膽拖羅銀鱈魚乾】
因為師傅知道朋友仔以前食過唔靚的海膽有陰影,所以呢個係師傅特別贈送的晒冷皇牌,一洗朋友仔的陰影,
【晒冷】

令佢重新愛上海膽。

食完壽司,飲番碗湯暖暖胃先,呢個係蔥頭蠔湯,飲落好似西式的洋蔥湯,加上蠔的鮮甜味,大愛❤

【乾蔥鮮蠔湯】

食完日式,鏡頭一轉,就變咗用刀叉喇😆
【南非和牛漢堡、牛肩脊】
南非和牛我都係第一次食,質感與日本和牛不同,沒有布滿雪花的油膩感,但好有牛味,而肉質依然鬆軟。

【南非和牛漢堡、肩胛肉】

【花膠海膽卡邦尼】
哇~呢個真係中西日的薈萃,味道濃厚,花膠入味爽軟,麵質Q彈🤤

【花膠海膽卡邦尼】

呢間餐廳的老闆俾師傅們好大的自由發揮和創作空間,諗到新野就即刻去做 ,所有的食物都充滿創意和質素👍每次都有可能有新驚喜。

真正的 Omakase 除了食物的質素,師傅與食客的交流都好重要,幾位師傅好搞笑,而經理也很細心健談,整個用餐過程充滿輕鬆歡樂的氣氛🤩。

呢次的Fusion Omakase 真係令我重拾驚喜與歡樂,我已經好耐無試過充滿期待的感覺喇,而食完呢餐,我已經諗幾時帶媽媽同朋友們再嚟食喇🤗🤤
2023-12-18
【晒冷】
【乾蔥鮮蠔湯】
【南非和牛漢堡、肩胛肉】
2023-12-18 15 瀏覽
和其他Omakase很不一樣,菜色加入了很多fusion菜元素。前菜北海道鱈魚白子配上意大利魚子,味道很特別。千兩茄子配和牛他他很有心思,既清新又好味。米紙卷很出色的一道fusion菜,沒想過在這裡吃到米紙卷。入面包了魚生粒,加上自家制的京蔥油,底下鋪上日本水菜,味道清新。墨魚配水雲水雲味道酸酸甜甜,墨魚口感很爽口,配上菊花,是一道很好的開胃菜。金目鯛輕輕燒過,好香甜的魚味。赤背很香甜爽口,配上檸檬,味道更清新。北海道牡丹蝦上面加上蝦頭的蝦膏,加重整體的蝦味,蝦肉爽口香甜。北海道帶子生長五年的帶子,很巨型,爽口肥美,上面灑上金箔,賣相更吸引。壽司這裡用上師傅花了3年時間自家製研發的壽司飯,壽司飯呈粉紅色,非常特別。魴鮄魚好鮮甜嫩滑。銀鱈魚苗好重油份,燒過之後更香,魚肉有少少溶化的感覺。海膽配腦天腦天是吞拿魚的頭頂,是其中一個最矜貴的部位,配上海膽,作為今日刺身的最壓軸菜式,甚有心思。越式湯用上日本的白背和昆布,用傳統越南方式熬製,用上金魚露,味道非常香甜。骯髒烏賊很有心思的一道菜,墨魚經過油浸後再燒,用上墨魚本身的墨魚汁,加入鮑魚肝醬和白子,味道很豐富。南非和牛牛舌心很有驚喜,很有牛味

前菜

米紙卷

墨魚配水雲

金目鯛
輕輕燒過,好香甜的魚味。

赤背
很香甜爽口,配上檸檬,味道更清新。

北海道牡丹蝦
上面加上蝦頭的蝦膏,加重整體的蝦味,蝦肉爽口香甜。

北海道帶子

壽司

魴鮄魚
好鮮甜嫩滑。

銀鱈魚苗
好重油份,燒過之後更香,魚肉有少少溶化的感覺。

海膽配腦天

越式湯

骯髒烏賊

南非和牛
牛舌心很有驚喜,很有牛味,是今日最後一道重點菜式。

Mac and Cheese
又一道fusion菜,加入日本松葉蟹、明太子和海膽,很有驚喜和新鮮感。
2023-12-12
2023-12-18 34 瀏覽
平時食新派既omakase 多數都係多左壽喜燒或者天婦羅等等既日本菜式,但呢度既omakase 係日本菜同西餐既結合。而且係各自由善長既廚師負責,所以質素一定有保證。另外值得一提既係餐廳非常人性化,對於唔食刺身,甚至素食者都會盡量配合,而且同客人既互動非常多,有講有笑,冇左平時食omakase 既拘束感,岩哂我~🍅醋漬水果蕃茄 比較脆口同帶清甜🥬生菜包 入面包住蓮藕、粟米仔同秋葵,入口好爽脆同清新🥓西班牙風乾和牛火腿配雪梨 和牛火腿比平時既黑毛豬軟淋,配埋清甜既雪梨可以將鹹味平衡返🥩和牛他他 經過火炙之後既和牛他他油香味更濃,下面既千兩茄子比一般茄子爽口🦪岩手縣赤崎生蠔 清甜既生蠔上面既蛋白泡沫令口感既綿滑 ,三文魚子既鹹味令鮮味更突出🫔信米卷 餐廳既招牌菜之一,會因應時期改變餡料,今次我就有松葉蟹肉 、生菜、青瓜同牛蒡漬,上面再淋上京蔥油,味道清新得黎又有京蔥油既香氣🍘手切A4和牛漢堡 和牛漢堡燒到外脆內嫩,入面充滿肉,下面既酸瓜醬都有助提味,再加上紫蘇葉既獨特香氣,令味道更加提升🦑墨魚刺身 水雲墨魚爽口鮮甜,水雲口感特別再配上酸酸地既醬汁,食完更加開胃🐟火炙金目鯛金目鯛經火炙後油

🍅醋漬水果蕃茄 比較脆口同帶清甜
🥬生菜包 入面包住蓮藕、粟米仔同秋葵,入口好爽脆同清新

🦪岩手縣赤崎生蠔

🫔信米卷

🍘手切A4和牛漢堡

🦑墨魚刺身 水雲
墨魚爽口鮮甜,水雲口感特別再配上酸酸地既醬汁,食完更加開胃

🐟火炙金目鯛
金目鯛經火炙後油脂味更香,之後再食蓮芋可以清一清味蕾

🍣鵡笠子
白身魚既一種,味道較清,肉質彈

🍣子池魚
油脂豐厚,入口魚油甘香細膩

🍣真鯖魚
有濃郁既魚味之外仲有豐富既油脂

🍣魴鮄魚
肉質緊實,味道鮮甜爽口

🍣銀鱈魚
豐潤魚油香,入口細嫩滑溜

🍣煙燻黑鯥
經過微微火炙之後再煙燻,迫出左魚油香味之餘仲有淡淡既煙燻香味

✨️鱈魚片+吞拿魚腦天+北海道海膽+富山灣白蝦
大廚稱之謂以本傷人😂,白蝦同海膽既鮮甜、腦天既油香港同鱈魚片既香脆,一齊放入口既時候口感同味道都非常複雜

🥣日本馬刀貝昆布湯
刀貝大大隻仲好爽口。湯頭好清甜仲加左越南魚露提鮮,仲有香茅油提升香味

✨️油浸南非鮑魚
一邊係鮑魚肝醬,比較惹味。一邊係白子魚湯醬,比較鮮甜。鮑魚用左油封鴨既方法,用幾個鐘慢慢浸熟,口感比一般煮法更軟嫩。2種醬汁會有2種完全唔一樣既滋味

🐮A4和牛肩胛
大廚煎到5成熟,入口非常軟稔,而且牛味濃郁,就咁食已經非常好食,配埋特製既鵝肝醬汁同惹味既醬油炒炸蒜更加係錦上添花,另外做配菜既蠔菇都好爽口

✨️明太子芝士通心粉
平時係香港食都伏伏地,但呢度既芝士通心粉醬汁超香濃,明太子同芝士既味道都好夾,雖然已經好飽,但愈食愈想食

🍨豆腐雪糕
2023-12-18 19 瀏覽
A 3 hr feast at shinjap fusion omakase lunch @1088/pax一開始先嚟前菜4点水果蕃茄好甜好清新山葵醬油椰菜花,開胃嘅感覺北海道鱈魚白子加上歐洲鱼子醬,多重口感千両茄子上面配南非和牛tartare 鮮味x醬油 好搭配嘅感覺四點前菜各有風味特色之後嚟個沖繩水雲配上煙燻墨魚有兩種層次加上紫蘇花調味之後嚟咗一個好特別嘅Fantastic吉列壽司飯上面係魚生tartare有銀鱈魚,真雕,帆立貝在舖上厚厚北海道海膽加上酸醋汁同洋蔥調味之後就嚟到刺身有牡丹蝦廚師將佢嘅蝦膏攞咗出嚟令成個刺身濃郁少少,而身體就會爽身啲另外側邊再配埋深海池魚 池魚係喺岩石中間生活佢哋會用阿摩尼亞引佢出嚟就唔會傷到魚身,令味道變苦壽司側邊嘅醃製菜有一個好特別嘅蓮芋水種植物,好多水份可以中和重口味嘅壽司壽司用上粉紅色飯,可降血脂通血管不是赤醋飯,因為味精太重黑曹魚銀鱈魚用蘋果木煙燻舊魚就好似幫佢按摩咁樣煙燻嘅時候放鬆一開蓋嘅時候就收緊返之後再用淡雪鹽調味黑陸魚比赤陸好食主菜手切A4 wagyu加酸青瓜醬可連埋紫蘇葉一齊食炭燒西班牙黑毛豬配烤蒜味噌汁最後嚟一個海膽汁花膠Carb
A 3 hr feast at shin

一開始先嚟前菜4点
水果蕃茄好甜好清新
山葵醬油椰菜花,開胃嘅感覺
北海道鱈魚白子加上歐洲鱼子醬,多重口感
千両茄子上面配南非和牛tartare

加上紫蘇花調味

之後嚟咗一個好特別嘅Fantastic
吉列壽司
上面係魚生tartare
有銀鱈魚,真雕,帆立貝
在舖上厚厚北海道海膽
加上酸醋汁同洋蔥調味

之後就嚟到刺身
有牡丹蝦
廚師將佢嘅蝦膏攞咗出嚟
令成個刺身濃郁少少,而身體就會爽身啲
另外側邊再配埋深海池魚
池魚係喺岩石中間生活
佢哋會用阿摩尼亞引佢出嚟
就唔會傷到魚身,令味道變苦

壽司側邊嘅醃製菜有一個好特別嘅蓮芋
水種植物,好多水份
可以中和重口味嘅壽司

壽司用上粉紅色飯,可降血脂通血管
不是赤醋飯,因為味精太重

黑曹魚

最後嚟一個海膽汁花膠Carbonara
大滿足!

Tofu ice cream
2023-12-14 52 瀏覽
朋友突如其來嘅邀請,神神祕祕帶我去食好嘢🤭食材新鮮,每一款食物都有不同既味道,加上悉心擺盤增加視覺享受,師傅上菜時用心介紹,同食客有互動交流,今晚真係飽到上心口咁走,哈哈😆
2023-12-12 41 瀏覽
位於銅鑼灣既《信》係一間新開左2個月既西日Fusion Omakase。同平時食開既廚師發板絕對唔同,呢到係食完日本野再食西野,一次過滿足你2個願望。呢到個老世俾師傅們好大空間去自由發揮,所以佢地有時係日日轉menu,諗到新野就即刻去做,野食都係講求創意同美味。氣氛方面都好輕鬆,幾位師傅又搞笑,唔係平時果種好拘謹既感覺。當晚一路食野一路吹水勁快過左3個幾鐘。如果成班朋友可以book埋場,應該會好開心好好玩!呢到可以坐到14-16人,10人以上就可以包場架啦。唔想食黎食去都係千篇一律嘅omakase ,呢度就啱晒你啦😎_🍅水果蕃茄用左特別醋去醃漬左一日,咬落去爽口爆汁。_🥬生菜包材料有蓮藕、栗米仔、同秋葵,用山葵汁醃過,食落清新爽脆。_✨北海道鱈魚白子配黑魚子醬白子十分creamy ,黑魚子醬帶點咸鮮味。_🐮和牛他他底下係千両茄子,用左咖哩粉提味。和牛他他肉嫩,茄子香,柔軟得黎又帶點爽口。_🦪岩手縣赤崎生蠔生蠔飽滿,肉質爽口肥美,蠔邊位爽脆。打左個蛋白泡沫,食落口感豐富啲。🦀信。米卷呢個卷每次都唔同既,今次係松葉蟹肉,蟹肉鮮甜,加埋牛蒡同青瓜就口感爽脆。最後係面淋上京蔥油可以增添個香味。

🍅水果蕃茄
用左特別醋去醃漬左一日,咬落去爽口爆汁。
🥬生菜包
材料有蓮藕、栗米仔、同秋葵,用山葵汁醃過,食落清新爽脆。
✨北海道鱈魚白子配黑魚子醬
白子十分creamy ,黑魚子醬帶點咸鮮味。
🐮和牛他他
🦪岩手縣赤崎生蠔

🦀信。米卷
🍔手切A4和牛漢堡
呢個特別到底下唔係包,係塊紫蘇葉。而葉同漢堡中間有個pickle sauce,上面係鵪鶉蛋。漢堡食落多汁,再帶紫蘇葉既特別香味。呢個組合好好味😋點解出邊啲漢堡包店唔咁樣做呢?睇黎以後食burger要自帶紫蘇葉先得😂

🦑沖繩水雲配墨魚
水雲滑捊捊,墨魚彈牙,2種唔同口感食落無咁單調。食果陣搣啲紫蘇花入去撈均佢,酸酸甜甜清新得黎又帶紫蘇香。
🐟火炙金目鯛
油脂豐富,肉質細緻鮮甜,如覺油膩可食塊蓮芋減低油膩感。
🐟鵡笠子
呢個真係第一次食。屬於高級白身魚,肉質緊實爽口,味道鮮美。

食完剌身就到壽司啦,食壽司其實個飯好緊要,你個飯唔好食,你根本整唔到壽司
而呢到最特別既係佢個壽司飯係粉紅色架!係KING師傅研究左3年先研發出黎既。
個飯醋比例掌握得好好,真係好好食😋當晚係到估究竟係咩材料令到個飯變粉紅色,當然到最後都估唔到,係不能說的秘密🤫
同埋呢到既壽司係一淡一咸咁上,唔似平時果啲先淡後濃。師傅話一淡一咸咁食先食得出個分別架嘛,又好似有道理wor😂
🍣子池魚
肉質細緻爽口,甘香
🍣真鯖魚
係新鮮既鯖魚,無醃製過,食落唔腥唔酸。
🍣魴鮄魚
味道清淡,肉質富彈性。
🍣銀鱈魚
平時都係用黎做西京燒多,只有細條既先可以做刺身壽司。油脂豐富,肉質肥美。

🍣黑鯥
呢條係手釣魚所以更矜貴。師傅話佢係公主級魚,比起赤鯥油份更高。用左蘋果木煙燻過,第一啖已經食到個smoky味道。

🍣腦天 x 小川海膽 x 富山灣白蝦
呢個師傅搞笑地講係以本傷人,一次過用曬最靚既材料。腦天筋少脂肪多,魚味濃厚。小川海膽味道鮮甜,口感細膩軟滑。富山灣白蝦肉質彈牙,鮮甜美味,最底係銀鱈魚乾,一啖擺曬入口食好滿足☺️

✨刀貝昆布湯
用左越南魚露調味,仲加左幾滴香茅油,好鮮甜既湯。

✨南非鮑魚
仔師傅炮製既鮑魚肝醬真係不得了!濃郁得黎鮮味無比!🤤另一個白子魚湯汁都勁creamy!個鮑魚油浸左3個鐘,所以食落腍身,一啲都唔韌。

🥩鹿兒島A4和牛牛肩胛
炭火燒到 medium rare,火候掌握得超好,肉質粉嫩,油花細緻,口感軟嫩,牛味濃。配埋個鵝肝燒汁底炸蒜脆脆一齊食,真係有幸福既感覺🤤同埋佢個份量真心多,呢個係出邊食可以當係一個主菜黎架啦。另外個蠔菇都好味,夠曬厚大,菇味濃又多汁。

✨海膽明太子焗通粉
好香好creamy,上面仲撒左麵包脆脆去增加口感。明明好飽都要食曬佢因為真係好好味😋
🍨豆腐雪糕
2023-11-09 120 瀏覽
回港探親數天,相約朋友食飯見面,又好想食 Omakase (在外國想食有質素嘅,其實一啲都唔容易😪😪😪)朋友介紹呢間,咁就幫襯咗😊餐廳新開大約一個月, 裝修簡約,坐位唔多,主要係坐 Bar 枱,方便厨師上菜時講解食物食物質素一流,擺盤好靚,食得出厨師用心做。個人認為 Omakase 除了食物質素要高之外,厨師嘅心機、心思、對食材嘅了解都好重要,更加重要嘅係,“信念”❤️ ❤️❤️千幾蚊,由頭盤到甜品十幾樣嘢,完全無冷場😋😋😋食足三個鐘😅清酒都有幾款選擇,今次我哋試咗兩枝。因為坐位唔多,我覺得佢哋服務可以更集中👍🏼環境靜,可以好好傾偈。想把酒談心,又想食好嘢,呢度會係一個好選擇😊
2023-11-08
2023-10-23 109 瀏覽
今日同屋企人去左試依間新開阿媽家姐,食物嘅款式好多,每款都好特別 真係好滿足!入到去環境好靚,好寧靜好舒服食物方面,主廚會一路同我哋介紹菜色主廚話每日菜單都唔同,下次黎食可能又係全新嘅菜🤩生蠔超新鮮,好creamy最欣賞係啲刺身同壽司今日個飯好特別,粉紅色,比起岀面普遍嘅壽司飯真係好唔同,食過返唔到轉頭刺身方面,啲部位我大部份都第一次試,好特別好fresh海膽份量好足食到尾尾有個牛,雖然已經食到好飽,但味道都完全冇受影響,都係咁好食(仲有好多菜式冇影到相)總括嚟講,依餐真係好飽好滿足,下次會帶朋友黎試下

入到去環境好靚,好寧靜好舒服

食物方面,主廚會一路同我哋介紹菜色
主廚話每日菜單都唔同,下次黎食可能又係全新嘅菜🤩

生蠔超新鮮,好creamy

最欣賞係啲刺身壽司

刺身方面,啲部位我大部份都第一次試,好特別好fresh

海膽份量好足

(仲有好多菜式冇影到相)

總括嚟講,依餐真係好飽好滿足,下次會帶朋友黎試下

2023-10-23
2023-10-19 66 瀏覽
咩係Omakase?來‘’信‘’試一試便明白,一邊跟師傅交流一邊等師傅擺上另你驚喜的菜色❤️,每一道菜都能直接收到師傅想帶給你的食感❤️,師傅精湛的技術加上負責招呼的靚女 ,細心的安排相信每一位“信”的食客都會再次幫襯😁,我已經預約左與太太來吃週年晚飯❤️,期待下次到“信”有再一次的驚喜😁
2023-10-13