2017-06-09
今日幫同事 farewell 食好d食日本嘢!呢度嘅枱度比較細,我哋一行七人真係比較難等位,好彩有同事預先嚟排隊。最後店員安排咗最角落嘅一張枱俾我哋。 我哋每人叫咗一碗拉麵,然後再叫小食一齊 share,結果佢都成枱都係嘢食!佢最出名係鹽湯拉麵,但係咁熱辣辣唔想飲熱湯,於是點咗佢個特製撈麵。我覺得撈麵比較濃味,夏天都係鍾意食返啲清新啲嘅嘢。然後佢有啲炸過嘅蒜片脆脆嘅幾有口感。麵條軟硬度我揀咗硬,出嚟嘅效果係幾 QQ 嘅。另外同事們都表示湯底唔錯,味道幾豐富。小食方面,我哋點咗2款餃子,大阪燒玉子同埋炸雞。餃子我比較鍾意明太子芝士燒餃子,基本上明太子同芝士就係絕配,放喺餃子好惹味。個人略嫌餃子太細粒,不過勝在幾好味,比著平時我自己一個食晒成碟都得呀!大阪燒玉子都有驚喜,賣相似一份細細粒嘅大阪燒,食落完來係流心蛋,的確唔錯。咁多樣當中,我反而最愛炸雞,大大件嘅,個皮炸得脆,但裡面嘅雞肉依然可以保持嫩滑。呢個亦係我哋當中最受歡迎嘅,一落台就畀大家搶晒,趕唔切比手機食先!食飽飽話咁快又完 lunch time。Any肥,bye bye 啦同事,祝你一路順風!