2021-06-08 1149 瀏覽
今早沒事做,便乘車往旺角飲茶,很不容易地找到座位,點心車來來往往,相公隨意已取了鮮蝦腸粉味鮮而爽滑,蝦餃亦爽口,燒賣有咬感,蝦丸彈牙, 魚翅餃味清,很多酒樓已停製的乾蒸牛肉,我倆有幸在此遇上,味道還可以,鴨腳扎有嚼感。吃完立刻離席,而搭枱的伯伯還在嘆報紙。

蝦餃亦爽口,

燒賣有咬感,

蝦丸彈牙,

魚翅餃味清,

很多酒樓已停製的乾蒸牛肉,我倆有幸在此遇上,味道還可以,

鴨腳扎有嚼感。

吃完立刻離席,而搭枱的伯伯還在嘆報紙。
2021-06-05 955 瀏覽
今早在這裏早茶一嘗復古茶樓風味, 叫賣的員工推著㸃心車頗有趣, 但場面則好街坊感未必人人接受鮮蝦腸粉幾合心意大蝦肉爽粉皮薄, 蝦餃餡料有蝦味而不肥, 燒賣肉有嚼感, 干蒸牛肉亦有陳皮味, 魚翅餃加入大量荽茜亦我之好, 清蒸蝦丸味鮮, 鴨腳札調味惹人好感想懷緬舊風情的地方

想懷緬舊風情的地方
2021-06-05
10 分鐘 (堂食)
$125 (早餐)
2021-05-14 1088 瀏覽
以前最怕飲茶。舊式酒樓都很吵。阿姨阿伯又愛霸枱,一個人坐着,爲一桌留座。揾枱像打仗。找服務員像捉迷藏。埋單 又再像打仗。現在大型舊式酒樓賣少見少。倫敦酒樓是少有的歷史悠久大酒樓。以前有分店。现在只剩旺角一家。樓面很大。來到這裡很開心。點心款式多到天下無敵。随便出去拿!又有點心推車。这個感覺跟剔紙仔很不一樣。一見到就有得食,特别開心。味道嘛!過得去!價錢也合理。但这似乎是一個懷舊活動節目多些。簡單食評:蝦餃: 不好也不差。材料是足够的。但總覺得有點欠缺。蜂巢芋角: 吃了覺得很漏。但,现在難得有得食。食物品種: 勁多。樣樣都想食。可惜要節食!茶: 唔算太差。服務: 很多西装經理站崗,但都唔知做綮乜。要找人永遠找不到。

服務員像捉迷藏。
埋單 又再像打仗。

簡單食評:

蝦餃: 不好也不差。材料是足够的。但總覺得有點欠缺。

蜂巢芋角: 吃了覺得很漏。但,现在難得有得食。

食物品種: 勁多。樣樣都想食。可惜要節食!

茶: 唔算太差。

2021-05-14
$70 (早餐)
童年懷舊回憶,全香港都唔知仲有幾多間係推住點心車嘅茶樓,竟然喺旺角鬧市見到。😳😳星期日午市時段去幫襯,預咗要等一陣位。不過好彩有兩層,可以等咗5分鐘都可以入座。跟住就見到唔少推住點心車ge姐姐,所以都唔驚難攞到野食。全部點心都好新鮮,見到自己鍾意食嘅嘢就好快啲攞,賣晒又要再等。每次見到點心四經過都好有驚喜因為唔知點心車裏面嘢食😂😂,要主動問姐姐👍最鍾意人與人之間有互動。服務態度都好好👍基本上點心都係茶樓嘅味道,但水準真係唔差🥰推薦嘅有蝦餃(食完先記得影相,哈哈),啲蝦大大粒,不過皮有少少厚🤫牛肉球大大粒好紮實🥰奶皇包有驚喜,係半留流心👍灌湯餃,裏面好足料😍
跟住就見到唔少推住點心車ge姐姐,所以都唔驚難攞到野食。
基本上點心都係茶樓嘅味道,但水準真係唔差🥰
推薦嘅有
蝦餃(食完先記得影相,哈哈),啲蝦大大粒,不過皮有少少厚🤫
牛肉球大大粒好紮實🥰
奶皇包有驚喜,係半留流心👍
灌湯餃,裏面好足料😍
蝦餃
2021-04-17
10 分鐘 (堂食)
蝦餃
2021-03-30 942 瀏覽
今早08:00飲茶, 選了張4人枱,落座前已問係咪可2人坐,不用4人,職員表示可以,其後不足30分鐘, 職員安排另一人入座, 周邊仍有大量位置, 本人拒絕並表示今早職員之說法,個男職員表示明白及表示,現尚早, 可不用換細枱,但中途又再有其他人入座, 拒絕外人入座變為顧客之錯,另外人入座中間又不放板, 如要塔枱, 一開始便應表示4人座,需塔枱吧。經濟差, 是否就表示無服務可言?
2021-03-13 1309 瀏覽
13/3/2021 星期六,今日到旺角行一轉,經過 倫敦大酒樓,記得喺電視介紹過佢哋嘅點心係自己點心師傅即整即蒸,而且仲係傳統推點心車,支持本土經濟,今日到旺角,一定幫襯啦。酒樓地方乾淨,每張枱相隔保持距離,樓面分開有專責執枱,專責招待客人侍應,專責掃地....等等。點心有:咸水角,义燒腸粉,鳯爪排骨,煎炸一碟(有 蝦餅,魚肉餅,芋頭糕),糯米雞。另外,燒腩仔飯一碗。總括而言,點心夠新鮮,熱辣辣,亦好好味,真係有嘆茶感覺。燒腩仔,皮脆卜卜,腩仔肉嫩滑,有一些半肥瘦,咬落甘香美味😋
另外,燒腩仔飯一碗。
總括而言,點心夠新鮮,熱辣辣,亦好好味,真係有嘆茶感覺。
燒腩仔,皮脆卜卜,腩仔肉嫩滑,有一些半肥瘦,咬落甘香美味😋
咸水角
糯米雞
燒腩仔飯
飮茶茶
2021-01-10 1458 瀏覽
在這茶樓飲茶超過10年,感覺食物水準越來越差,炒粉麵飯亦如是,反而煎炸嘢就ok,但最大問題係個老闆,當冇客時就話要靠你地D熟客,但一多番D生意時就嫌棄D熟客坐得耐,而且樓面又嚴重不足,埋單都有排等。
2020-11-08 1852 瀏覽
黑椒牛肚 $32份量比一般酒樓多👍🏻牛肚大塊🐮質地軟淋、唔會過韌味道夠入味😋蝦餃 $28有兩隻蝦🤩蝦🦐新鮮彈牙仲有傳統做法會加入既筍絲,豐富口感層次蝦餃好juicy🥰咬一半有汁流出黎唯一可惜既係個皮整得過淋好易爛、食落唔煙韌☹️魚翅餃 $25皮薄餡靚🥇內餡超足料❗️豬肉🐷口感結實蝦肉依然爽彈👏🏻木耳絲、香芹絲等爽脆增加口感🤤整體味道鮮甜一定要試💡個人認為比蝦餃更出色💕叉燒餐包 $25餐包甜甜地叉燒瘦多肥少🥰正常無特別豬腳姜 $39選用嫩姜無渣👏🏻豬腳無咩肉😹雞蛋🥚未夠入味姜醋偏甜帶微辣🌶酸味🍋後出再辣再酸啲會更好🤔燕窩椰皇燉鮮奶 $30椰香十足🥥燉奶口感滑溜奶香🍼唔算好出甜度較低🍬整體而言,食物質素頗高✅食材新鮮、份量大方💯點心上枱時全部熱辣辣、誠意十足♨️雖然價錢💰比一般茶樓貴,但係值得既除左味道唔錯之外,仲可以體驗舊時推點心車叫賣既飲茶文化☕️帶屋企人去一定滿意🤟🏻

黑椒牛肚 $32
份量比一般酒樓多👍🏻
牛肚大塊🐮
質地軟淋、唔會過韌
味道夠入味😋

蝦餃 $28
有兩隻蝦🤩
蝦🦐新鮮彈牙
仲有傳統做法會加入既筍絲,
豐富口感層次
蝦餃好juicy🥰
咬一半有汁流出黎
唯一可惜既係個皮整得過淋
好易爛、食落唔煙韌☹️

魚翅餃 $25
皮薄餡靚🥇
內餡超足料❗️
豬肉🐷口感結實
蝦肉依然爽彈👏🏻
木耳絲、香芹絲等爽脆
增加口感🤤

奶香🍼唔算好出
甜度較低🍬

整體而言,
食物質素頗高✅
食材新鮮、份量大方💯
點心上枱時全部熱辣辣、誠意十足♨️
雖然價錢💰比一般茶樓貴,
但係值得既
除左味道唔錯之外,
仲可以體驗舊時推點心車叫賣既飲茶文化☕️
帶屋企人去一定滿意🤟🏻

2020-06-12 2662 瀏覽
呢間酒樓就係彌敦道,非常易認。同宜家好多酒樓唔同嘅,要自己出去拎點心,同埋會有姐姐推車仔,真係好復古同人情味。點心嘅份量都唔錯,侍應會主動幫手加茶加水,服務滿分呀!
2020-06-10 2168 瀏覽
今日特選這間傳統倫敦大酒樓飲茶,點心質素真讚! 用料上乘, 保留了以前傳統的味道,現時極小的酒樓點心亦有選擇,如牛仔骨, 沙翁, 椰皇燉鮮奶等, 本人覺得椰皇燉鮮奶真的超滑香濃,蝦餃內仍保留有筍絲和原只大蝦,牛仔骨肉嫩汁醬濃郁, 沙翁不會只有一個皮脆,內裡有蛋肉的面筋粉的口感,真的是傳統舊式的味道,大多數的點心仍然能保持原始的味道而且這處仍保留了從前的點心車在酒樓內點賣(老香港)傳統,我相信在香港沒有太多仍保留這風味,值得再來,超水準!酒樓內的服務員態度服務都十分到位,跟其他酒樓沒法比較
2020-05-17 1779 瀏覽
同爸媽換完回鄉證之後去飲茶係旺角都未試過飲茶,所以是但揀間。平時經過就多但未試過所以去倫敦酒樓。上到去原來仲有推車仔,大排檔。己是非常少有,最少15年前我做點心時先有。現在絕大部份是畫單的。今次叫左好多野食,燒賣,size比想象中細粒,蝦不多比較似以前的8,2比例。蝦餃,皮雖厚了小小,因為是推車仔關係。大隻爽口。煎腸粉,軟滑夠香應該是日日清的冇隔夜。牛肉球,大粒偏實但都好食。鳳爪,個汁味道一般。蒸魚雲,大碟鮮味。牛肚,夠淋,汁甜甜地好味牛仔骨,有點失色,好肥而且鬆肉粉太多。整體是兒時的味道,推車仔好處係可自由選擇食物,唔好的是點心蒸太久而味道唔同左。
同爸媽換完回鄉證之後去飲茶
蝦餃,皮雖厚了小小,因為是推車仔關係。大隻爽口。
煎腸粉,軟滑夠香應該是日日清的冇隔夜。
牛肉球,大粒偏實但都好食。
鳳爪,個汁味道一般。
蒸魚雲,大碟鮮味。
牛肚,夠淋,汁甜甜地好味
牛仔骨,有點失色,好肥而且鬆肉粉太多。
2020-04-16 1697 瀏覽
《倫敦大酒樓》,印象中是一間三層高的大酒樓。從古至今,都是大大少少社團聚會聚餐的好地方。這一次,隨父參加了一個社團學會的晚宴,又食又有獎品又有遊戲,更能與昔日的足球明星張子岱見了一面,很是開心。惟是中華航空同長榮航空贊助的並不是機票大獎而令大家失望......不多說食以外的東西了,且看看這晚的酒席有什麼吃吧。一連串的活動同儀式完成後,宴席就開始了。先來的是鴻運燒鹵拼盤。有鵝、雞、燒肉,燒骨、素鵝同海蜇。以酒樓味部出品的標準來說,這是不錯的。燒肉肥美帶脆,鵝、雞都有油香、肉香,而且海蜇很香口,很爽口,整體來說,很好。翡翠美果玉蝦仁,就是西芹、果仁伴豬肉粒同原隻蝦仁。是日的席宴,都是老人家居多,所以會有這一個令人感覺清爽健康的席珍。有腰果,令到這一個菜式香口,有肉有蝦又不失大體。香酥百花球,是酒樓席宴的基本菜式。如不是炸蟹蚶,就會是炸蝦球。好的,是夠香口,充滿蝦的鮮味。不好的,就是不夠脆。彩鳳花枝片,肉片,魷魚片,加上西蘭花。多菜少肉而又不失禮的菜式,無論是婚宴酒席同社團酒席,都會出現這一個清爽的美食。如果,配的是甜豆而不是西蘭花,一定會更好味道。今時今日,好少會食魚翅了。是日的替代品是花
今時今日,好少會食魚翅了。是日的替代品是花膠瑤柱魚肚羹。一樣咁香滑,而且花膠、瑤柱同魚肚比起魚翅更有口感。而味道上是一樣的,沒有煮到像鼻涕一樣的就已經是合格了。而面前的這一個羹,我可以給高分啊。
北菇雙寶蔬,是一個基本上是純蔬食的席珍。用蠔油扣的冬菇,味道非常之香濃。而這香濃味配入了菜心之中,比起平日食到的蠔油菜心更惹味。
飲宴,一定會有魚。清蒸游水大青班的肉嫩滑。魚肉滑得黎又有結實感。最美妙就是甜豉油,因為沒有豉豉油的襯托,是帶不出魚肉的鮮甜味的。這一條魚,正。
席珍尾聲的雞,叫倫敦鹽焗燒雞。用上了 "倫敦" 二字,擺明是《倫敦大酒樓》的招牌菜。鹽焗雞,入晒味之後再燒,令到本來已經咸香的雞皮變得咸脆起來。而雞肉,亦因為鹽焗過而帶有咸香,比起普通的鹽焗雞或燒雞炸子雞,更加之香口。
最後想推介的是蟠桃雙疂,也即是壽桃包。香軟,香甜。用了白蓮蓉定黃蓮蓉我已經忘了。不緊要,香口味道好就是對這壽包的評價。
多年前來過飲茶,已經知道這老字號充滿水準。今日跟父輩來參加飲宴。菜式,場地都令我覺得,這是一個搞慶典,搞聚會的好地方。
2020-03-29 1555 瀏覽
呢間酒樓都係旺角開左幾十年,有時買完高達都會去食幾籠點心。成間鋪都充滿情懷,仲有點心車同搭台,次次食都覺得返左細個咁。次次都食燒賣,算細細粒咁,有少少肉粒同蝦粒,幾好咬口,同埋好香菇味。雪白蝦餃,有啲荀絲咁,普普通通。牛肉球就好彈口,而且好香茜味,牛肉味少左啲。鳳爪好好食,啲汁個味好濃,而且全部鳳爪,無花生,好抵食。啲排骨真係好多骨,咁先好,有骨嘅位肉味最香。下面啲芋頭好多次都好粉,好好食。雞札,入面舊魚肚好好,好彈口,好入味,超好食。鮮竹卷,普普通通。牛腸,係幾種腸最抵食,因為入面好多牛肉。至於個皮唔算好滑,但都正常嘅,架車焗住。炒粉面炒飯係半賣份量,兩個人以上先好叫,如果唔係食唔晒。其實好抵食咖,附近啲茶仔好細碟都幾十蚊啦。不過酒樓有時都會失手嘅。
呢間酒樓都係旺角開左幾十年,有時買完高達都會去食幾籠點心。
燒賣

雪白蝦餃,有啲荀絲咁,普普通通。

牛肉球就好彈口,而且好香茜味,牛肉味少左啲。

鳳爪好好食,啲汁個味好濃,而且全部鳳爪,無花生,好抵食。

雞札

雞札,入面舊魚肚好好,好彈口,好入味,超好食。

鮮竹卷,普普通通。

不過酒樓有時都會失手嘅。
燒賣
雞札
  • 鳳爪
2020-03-08 1090 瀏覽
而家可以推車點心嘅酒樓真係少之又少 ,逢下午茶時間 姐姐們一字排開,係到等夠鐘客人上前攞點心 呢個感覺久違了,真係好懷念。姐姐們好似比等出賽咁。佢嘅糯米雞真材實料,啖啖都有餸嫁。其實真唔知幾耐無食過魚翅灌湯餃,係真堅有十零條魚翅係裡面嫁,只可以講,真係童叟無欺。個湯又夠味,唔係得懷舊feel,而真係好味嘅。仲有魚翅餃呀!同平時嘅水餃差不多,但乾身D,個皮薄到完全望得見裡面嘅餡料。而菜,埋去要魚肉菜,姐姐會話你知,下午茶食淨菜有特價呀,咁,咪淨菜囉價錢中價,但可以食到懷舊感加嘢食質素唔錯,都值得嘅。
而家可以推車點心嘅酒樓真係少之又少

姐姐們好似比等出賽咁。

佢嘅糯米雞真材實料,啖啖都有餸嫁。

個湯又夠味,唔係得懷舊feel,而真係好味嘅。

價錢中價,但可以食到懷舊感加嘢食質素唔錯,都值得嘅。
2020-02-16 909 瀏覽
而家真係 #生意難做,#星期六 #旺角 嘅 #茶市 居然唔使等位,不過對茶客嚟講都好嘅,唔使咁多人迫埋一齊,大家食都食得安樂啲啦🤣 講起點解會嚟到 #倫敦大酒樓,其實 #小秘書 都係跟大隊,阿爸話貪佢啲 #點心 大大件,又容易搵位😅 我咁就得人當然冇反對😆呢日我哋又嚟到 #大擦一餐,#蝦餃、#燒賣... 樣樣齊🥢 我會推介大家一定要試佢哋嘅 #椰皇燉鮮奶、斑腩菜遠飯。#椰子水 嘅鮮甜混入 #鮮奶 嘅奶香,幼滑嘅口感,真係難以抗拒。#班腩 好新鮮、一啲都冇腥味,連平時中午好少食飯嘅我, 都忍唔住爬咗碗飯落肚😉 呢種古式嘅風味喺香港真係買少見少,不過當然呢度唔好預佢有星級嘅服務,間中仲會聽到路過嘅 #伙記,邊行邊 #爆粗🤣 有好嘢食就無所謂啦... 我就當免費上咗一堂 #另類語言文學 囉😅

2020-02-15