2018-09-22 389 瀏覽
係尖東附近番工, 每次一到lunch time 時間,間間餐廳都爆滿人咁制。 今日行到新文華中心,一如既往,間間店餐廳都有人排隊,見到傷心酸辣粉冇乜人排,而且我同同事都未食過,就諗住試下佢我同同事坐低,望望個餐牌 價錢比我地想像貴。 粉麵價錢都尚算合理$32元一碗,但係d配料 同埋小食既價錢 好似有點偏貴,不太抵嗌。‘ 配料 芝士腸 $ 8; 芝士豆腐 $11 ;雪花肥牛 $11]揀三款配料或以上 就送一杯 飲品 [ 共$62]所以如果你揀左兩個配料 就會忍不住嗌多個 因為覺得可以多杯野飲下 其實酸辣粉個味係唔差,不過Bb辣都已經幾麻麻既辣味 另外, 額外配加既餸味道好壞參半,因為價錢確實比起其他麵食店 偏貴,而且份量又唔多。 [ 重慶小麵 $32] 呢個冇得揀辣到,就算食得辣既我 都愈食愈傷心。 食得辣既人 可能覺得呢碗麵正。 但我就麻麻地,因為太多辣油,食完好似成日都制住左咁,而且因爲愈食愈辣 某程度上都食得幾辛苦。

‘[傷心酸辣粉 bb辣 $32 ]
揀三款配料或以上 就送一杯 飲品 [ 共$62]
所以如果你揀左兩個配料 就會忍不住嗌多個
因為覺得可以多杯野飲下

其實酸辣粉個味係唔差,不過Bb辣都已經幾麻麻既辣味

三餸傷心酸辣粉

[ 重慶小麵 $32]

重慶小麵

2018-07-17 391 瀏覽
咁熱既夏天其實就要食D甜嘢或者辣嘢先開胃,好想食酸辣粉,不過呢排又太熱氣啦,又唔想食得太辣,點算好呢?於是叫店員幫我走辣,估唔到真係完全可以唔辣㗎! 而由於佢嘅湯底配菜都好多,所以仍然好好味! 湯底有咩?我數得出既有芹菜啦、肉碎啦、有蝦米、有花生 、仲有菜脯等等,同埋可以保留酸味,所以真的不防走辣。另外,我好記掛佢個薯粉呀!冇乜邊度嘅薯粉可以做到佢咁爽滑, 而且佢可以吸哂個湯底,真係好醒胃!至於口水雞唔辣好食咩? 其實佢都好有芝麻香㗎,所以大家可以放心叫唔辣!
而由於佢嘅湯底配菜都好多,所以仍然好好味!

2018-06-17 365 瀏覽
今日係歷史博物館睇完展覽,然後就諗住周圍去行下,主要都係紅磡同尖東一帶。咁岩又肚餓了,望下食街有咩食,然後望一望見到傷心酸辣粉既招牌,就黎左呢度啦。一入去已經可以落單,落單既阿姐都好有禮貌同好有笑容。首先就例牌咁叫左酸辣粉轉米線,但下午茶時間有得簡餐~ 所以就叫左個口水雞,加杯凍檸茶。口水雞係雞搥肉,好開心呀。好鐘意食口水雞,因為本身鐘意食辣,而呢種辣係香辣而唔係為辣既辣、為麻而麻。雞搥肉都算幾滑,肉都唔少。總括黎講,尖沙咀既下午茶餐黎講,係抵食既!
今日係歷史博物館睇完展覽,然後就諗住周圍去行下,
主要都係紅磡同尖東一帶。

咁岩又肚餓了,望下食街有咩食,
然後望一望見到傷心酸辣粉既招牌,就黎左呢度啦。

一入去已經可以落單,落單既阿姐都好有禮貌同好有笑容。

首先就例牌咁叫左酸辣粉轉米線,
但下午茶時間有得簡餐~ 所以就叫左個口水雞,加杯凍檸茶。
口水雞

口水雞係雞搥肉,好開心呀。

好鐘意食口水雞,因為本身鐘意食辣,
而呢種辣係香辣而唔係為辣既辣、為麻而麻。
雞搥肉都算幾滑,肉都唔少。

總括黎講,尖沙咀既下午茶餐黎講,係抵食既!
2018-05-01 248 瀏覽
第一次食酸辣粉係好耐之前係大陸食既,從始就鐘意左哩重酸酸辣辣既口味,配埋薯粉好特別。由於有到段時間都無食過酸辣粉,今次又到場食下。。。今次點左薯粉配蘿蔔少辣,加左碟土豆食。。。當然酸辣口味依舊係重點。。。愛吃辣既人,應該都會喜歡

當然酸辣口味依舊係重點。。。
愛吃辣既人,應該都會喜歡
2018-04-21 269 瀏覽
上個星期喺旺角朗晴坊分店食完第一次嘅傷心酸辣粉~🤤我就上咗癮🤩❤️鍾意食辣嘅一定會鍾意😍💗咁今次約咗朋友食嘢喺尖沙咀,當然我都會諗起傷心酸辣粉啦~所以就去咗尖東嘅新文華中心傷心酸辣粉度食,佢個地點唔算太當眼,大廈正門都冇招牌,所以我唔睇地址係唔會知道有呢間野🤔今次點左炒土豆絲、傷心酸辣粉、花枝丸~但係由於有個朋友唔食辣,所以土豆絲係唔辣嘅~如果土豆絲平啲係可以接受,但呢個土豆絲要$58~而且我老母住得好食過佢😪所以我唔比個讚佢,花技丸$38@6粒 不過不失~重點在於傷心酸辣粉‼️‼️薯粉煮得唔夠淋,硬左少少咬到好辛苦🤮感覺到胃部完全消化唔到佢😂😂😂
2018-04-20 152 瀏覽
一向都有幫襯開,次次和都係食口水雞配酸菜米線。口水雞是涷食的,所以叫小辣都好易接受到。而米線是熱食的,配口水雞起來一起吃,特別好味。其實我不知道是不是正宗四川style, 不過真係好味,而且,隻味同譚仔啲味不同,雖然我都喜歡吃譚仔的。我一開外賣盒,旁邊同事已經話,啲麻油味好香呀咁! 我覺得佢麻油香不在講,佢有啲我估係四川麻辣胡椒,令啲汁好特別,食左口水雞,個嘴唇會有震震地嘅感覺。再者佢有放些花生,也是一絕

外賣自取
  • 口水雞
2018-03-15 191 瀏覽
好耐無食過,經過上去試下,坐底左,叫完野食,個侍應話有其他客,叫我地轉檯,其實都無所謂,唔好阻人做生意。轉左檯後幾分鐘個面來左,個面勁水,真係好一般。個口水雞同野飲就一直無來,跟住見到坐左我地原本張檯遲我地大概10分鐘度落單d野都來左,就追個侍應,佢話即刻來,等多5分鐘都無來,再催,佢攞左份無辣嘅過來問我要唔要,我梗係唔要啦,最後係我食完個面後個雞終於來左!跟住就輪到追杯檸茶,我要係走甜嘅,追左差唔多6,7次之後,又話正常甜要唔要?最後係食嗮所有野之後仲要坐係度等杯野飲,真係火都來!一定無下次!
2018-02-07 968 瀏覽
女皇話好耐無食酸辣粉,呢晚收得早,咁就一家人去“酸辣”下啦咁多間分店之中,自己就比較中意尖東既呢間分店,因為呢度全部都係卡位,而且呢間既店員既服務好唔錯架呢晚我地order左一個“皇牌二人自選套餐”HKd$128,之再另“貢菜皮蛋”HKd$38同“水煮龍利魚(例牌)”HKd$139三個人share齊齊食先黎既我黎到必點既貢菜皮蛋呢度用上既係黃金皮蛋,調味得宜唔好太辣同太油,仲有爽甜既涼拌貢菜,次次都食唔停口然後就到二人餐既所自選既B同C,我地分別揀左“涼拌海帶絲”同“海蜇脆耳”當中既海蜇脆耳仲加入左青瓜絲,令整個涼拌更加清爽脆口而自選A方面就選上“皇牌口水雞”雞肉嫩滑唔梅無雪味,加上麻麻辣辣既調味同香脆既花生一齊食,正而二人餐仲包左兩碗酸辣粉兩大碗酸辣粉都佈滿花生、肉碎、香菜同柞菜絲係面,而碗内就係我同女皇至愛既煙韌紅薯粉-而當中份量認真唔少,我地三個人分都好夠食最後黎到既水煮魚係勁大盆入面有除左有唔少滑滑既龍利柳之外,大量既大豆芽同魔芋片呢一大盆水煮魚實在係辣得過癮,令愛麻辣既女皇係咁密密食嗰晚有麻、有酸又有辣,咁重口味又點可以唔叫左杯凍飲解一解-呢度仲要唔洗加一,所以我地一家三口
女皇話好耐無食酸辣粉,呢晚收得早,咁就一家人去“酸辣”下啦

先黎既我黎到必點既貢菜皮蛋

然後就到二人餐既所自選既B同C,
我地分別揀左“涼拌海帶絲”同“海蜇脆耳”

當中既海蜇脆耳仲加入左青瓜絲,令整個涼拌更加清爽脆口

而自選A方面就選上“皇牌口水雞”

而二人餐仲包左兩碗酸辣粉

而當中份量認真唔少,我地三個人分都好夠食

最後黎到既水煮魚係勁大盆

入面有除左有唔少滑滑既龍利柳之外,大量既大豆芽同魔芋片

呢一大盆水煮魚實在係辣得過癮,令愛麻辣既女皇係咁密密食

嗰晚有麻、有酸又有辣,咁重口味又點可以唔叫左杯凍飲解一解

呢度仲要唔洗加一,所以我地一家三口食左咁多野都係人均100蚊左右,實屬抵食之選
  • 傷心酸辣粉
🌶🌶🌶 每隔一排,就會辣癮起好想狠狠地辣一次! 本來黎傷心酸辣粉係想試個新雞煲,點知尖沙咀分店冇做 雞煲/烤魚,所以唯有食其他野啦😅 我地一行兩人叫左成大堆野,而家睇番相都覺得太貪心。點知兩條友又真係差唔多食哂咼😂 以下幾樣係每次去都必食既:1. 水煮魚見到鋪滿表面既紅辣椒都夠哂high 食落算夠辣又惹味2. 香酥軟骨呢個係我最愛!炸得好香口同埋件數夠多😍3. 皇牌口水雞雞件嫩滑但唔夠辣4. 最後 黎到梗係要叫番碗酸辣薯粉啦😂 Taste: 👅👅👅1/2Value for Money: 💰💰💰💰(on a scale of 0-5 emojis)
🌶🌶🌶

雞件嫩滑但唔夠辣

4. 最後 黎到梗係要叫番碗酸辣薯粉啦😂

Taste: 👅👅👅1/2
Value for Money: 💰💰💰💰
(on a scale of 0-5 emojis)
麻香雞翼
土豆絲
水煮魚
香酥軟骨
麻香雞翼
土豆絲
2017-12-27 184 瀏覽
天氣凍凍地又唔想打邊爐就靈機一觸不如食辣野。而今晚我地就選擇了傷心酸辣粉,等男朋友收工,就腳就係尖東分店食水煮二人餐 $258點了二人餐有三款餸菜選口水雞(例牌)中辣的口水雞,皮香肉滑,辣味甚香濃而中辣亦辣味十足,而雞件份量亦很多,足夠二人分享。酸菜龍利魚酸菜龍利魚肉質很滑溜,而酸菜味道十分合我口味,令人一口接一口吃過不停。熗炒土豆絲土豆絲十分爽口,且帶有麻辣吃得很過癮。酸辣粉亦較酸味,小辣也剛好,不然配合其他餸菜就會太辣了。飲料話梅雪碧十分酸酸甜甜十分解渴。而凍菜蜜也很下火,十分合適今晚晚飯。又酸又辣,令我流下了淚,但本人並不傷心,反而過了個快樂滿足的晚上。

水煮二人餐 $258
點了二人餐有三款餸菜選
熗炒土豆絲
土豆絲十分爽口,且帶有麻辣吃得很過癮。
熗炒土豆絲
酸辣粉亦較酸味,小辣也剛好,不然配合其他餸菜就會太辣了。
酸辣粉

飲料話梅雪碧十分酸酸甜甜十分解渴。
而凍菜蜜也很下火,十分合適今晚晚飯。
話梅雪碧 冬菜蜜
話梅雪碧

話梅雪碧 冬菜蜜
話梅雪碧
2017-12-23 622 瀏覽
天天氣凍凍地 想食啲辣野暖下個胃 結果今日揀咗傷心酸辣粉作為我嘅開心飯堂 喋喋餸都挑戰大辣 辣到個人興烚烚 流曬汗 個頭出曬煙晏晝四五點 人流唔算多 唔使等位 食傷心酸辣粉 湯底選擇有4種 例如 麻酸辣湯底 酸菜湯底 豬骨湯底及泡椒湯底粉麵同樣有四種選擇 例如紅薯粉 晶絲薯粉+$10 米線及小寬麵食材方面 款式眾多 $8及$11選擇 叫三個餸或以上 可送野飲酸菜湯底米線 配 大腸 肥牛 豆卜酸菜湯底非常醒胃又提神 酸菜好吃不會過鹹 大腸配料最為驚喜 鹵水味香 滷得入味豬骨湯底紅薯粉 配 芝士豆腐 腩肉片 牛筋丸豬骨湯底火喉十足 湯底清澈腩肉片配料最為驚喜 炆得好林 脂肪位置入口即溶蒜泥白肉 大辣火紅色嘅生蒜伴著厚度適中的白肉 滋味無窮辣椒油及生蒜嘅辣道真係唔講得笑 超級辣 但係又好惹味 一塊接一塊 停不下來貢菜皮蛋 大辣金黃色嘅皮蛋 蛋黃位置最中心點依然是流心的 蛋香味及辣油香味充斥著整個口腔 齒頰留香貢菜清脆爽口配合皮蛋軟熟香滑 口感層次豐富 互相輝映招牌腸頭炸過嘅大腸外皮香脆 中間位置越咬越香 有種回彈嘅口感 伴着淮鹽及孜然粉一齊食 又鹹又香辣子雞半隻 大辣大量嘅辣椒 蒜頭 花生

喋喋餸都挑戰大辣 辣到個人興烚烚 流曬汗 個頭出曬煙

貢菜皮蛋 大辣

貢菜清脆爽口配合皮蛋軟熟香滑 口感層次豐富 互相輝映

招牌腸頭

辣子雞半隻 大辣
大量嘅辣椒 蒜頭 花生 蔥頭 全部配料夠曬惹味 香口 見到都覺得辣

雞件炸得乾身 帶有雞皮嘅位置特別好吃 咬落去脆脆的
食辣子雞 重點不是吃雞肉 雞骨位置才是王道 炸到冇曬水分 非常香口 送啤酒一流

食咁多嘢兩個人先至400蚊左右 抵到爛
大辣菜式每款需要加兩元
想吃正宗又惹味嘅菜式 一定要嚟傷心酸辣粉 食得辣嘅朋友仔挑戰下佢嘅大辣 辣到流曬汗 唔講得笑
2017-10-05 535 瀏覽
🔥傷心酸辣粉$30 大辣+$2🔥尖東 <靚靚車仔麵>上一層有時食野但求刺激💀💀就咁飲個湯冇咩感覺 係得個麻☝(利申 食得辣 朋友篤一啖係話好辣嘅😂😂😂)我冇加配料 淨係薯粉🍜可惜薯粉太彈牙同咬落去會黏嘴除非刻意去咬斷 如果唔係gloo一聲飲啲薯粉落肚😢失望呀!!!😭😭😭😭😭叫咗杯凍菜蜜 不過成杯糖水 結果都冇飲🍶可見辣度一般 以熱同麻黎嚇人炸🐸不過紅都面曬 好爽👹👹👹
🔥傷心酸辣粉$30 大辣+$2🔥
尖東 <靚靚車仔麵>上一層
有時食野但求刺激💀💀
就咁飲個湯冇咩感覺 係得個麻☝
(利申 食得辣 朋友篤一啖係話好辣嘅😂😂😂)
我冇加配料 淨係薯粉🍜
可見辣度一般 以熱同麻黎嚇人炸🐸
不過紅都面曬 好爽👹👹👹
大辣
2017-08-18 587 瀏覽
一個人在尖東要食晚餐又想經濟一點,傷心酸辣粉也是不錯的選擇可以先選配料,任性的將薯粉整到好像打邊爐也OK已經是晚上,座位很多,如果是中午時間就會迫一些$30起的湯底個人愛吃豬骨,其次是酸菜,每款湯本身也有一些配料豬骨湯底味道鹹香,有自家製的濃郁味道今天選了基本的紅薯粉 (而我分不清晶絲有什麼分別,所以是不會加$10的)另外,加3個配料可送飲品。這也是比較化算的選擇腐皮比X仔米線多又大塊,而且都好滑呢腐皮完完整整的,不會散開哂,好飽肚不過味道比較淡,唔似是用湯煮,似是用水煮的不過加一點辣椒就是了牛百葉爽口不會老,有咬口,份量夠,必點配料最怕吃到牛百葉有漂白水味,呢個就沒有此問題了雞亦雖然瘦了一些,但味道好,幾入味的太熟不夠滑,明白已經是晚上9點,這也是無可厚非的附送的花生配料不要少看,仍是脆的呢紅薯粉口感軟彈煙韌,有點膠質黏感和嚼勁。煮的時間剛好,不會糊狀仍昤是廷身的。現在百物騰貴居不易 衣食住行樣樣難,要吃到$60一個套餐也不容易呀
一個人在尖東要食晚餐又想經濟一點,傷心酸辣粉也是不錯的選擇

可以先選配料,任性的將薯粉整到好像打邊爐也OK

已經是晚上,座位很多,如果是中午時間就會迫一些
豬骨湯底味道鹹香,有自家製的濃郁味道

另外,加3個配料可送飲品。這也是比較化算的選擇
腐皮比X仔米線多又大塊,而且都好滑呢
腐皮完完整整的,不會散開哂,好飽肚
不過味道比較淡,唔似是用湯煮,似是用水煮的
不過加一點辣椒就是了

牛百葉爽口不會老,有咬口,份量夠,必點配料
最怕吃到牛百葉有漂白水味,呢個就沒有此問題了

雞亦雖然瘦了一些,但味道好,幾入味的
太熟不夠滑,明白已經是晚上9點,這也是無可厚非的

附送的花生配料不要少看,仍是脆的呢

2017-08-14 338 瀏覽
去完博物館,肚餓就走咗入去傷心酸辣粉到食嘢。餐廳唔算多人服務態度都不錯,有效率同禮貌。 餐廳環境衛生,冇咩特別裝飾或設計,不過座位闊落,坐得舒服。紅薯粉分量算多配菜花生芫茜蔥榨菜紅薯粉晶瑩剔透煙靭吸到湯嘅麻辣風味百葉結冇咩特別只不過係知足打咗個結不過鎖住啲湯。湯底色澤唔錯,麻嘅感覺做得比譚仔好,酸度適中。我本身個人食得辣所以啲個辣度比我想像中細。整體而言賣相ok,價錢尚算合理,不妨可以試一試。本身食得辣嘅可以試下大辣。
去完博物館,肚餓就走咗入去傷心酸辣粉到食嘢。

2017-08-12
10 分鐘 (堂食)
2017-07-26 389 瀏覽
平時都有食開呢間餐廳,所以今日去完科學館既木乃伊展後就去左附近既分店醫吓個肚,加上呢間餐廳又有好多唔同嘅菜式,每次都可以試新野,因此我係食極都唔會厭既一如既往,鋪面都係好整齊乾淨,光線非常充足,仲有卡座可以坐望左一陣餐牌,我同阿媽都覺得呢個餐吸好引住,因為呢個餐真係好多野食,份量仲好多咁,實會食到好滿足~~~皇牌口水雞雖然有啲辣,但係係我可以接受嘅範圍,入面嘅雞又滑又入味,好開胃小黃瓜清甜爽口,令紅油蒜茸小黃瓜無咁辣,帶嚟清新嘅感覺香酥雞軟骨係其中一個唔辣嘅菜式,佢炸得好香口,一口大小都食得好方便芝士同豆腐都好滑,表面個層炸得金黃,所以呢個黃金芝士豆腐外脆內軟,食得好過癮重點來喇!紅薯粉晶瑩剔透,食落好滑口,花生同蔥花令碗麵更加香,食咗一啖之後就停唔到口阿媽呢碗紅薯粉係唔辣嘅,不過一樣咁好食,無咗啲辣味仲更加容易食到原本嘅味道。另外手撕包菜好清甜同爽口,食辣嘢之後可以中和番,等自己唔辣死飲埋呢杯酸梅冰真係爽!

一如既往,鋪面都係好整齊乾淨,光線非常充足,仲有卡座可以坐
小黃瓜清甜爽口,令紅油蒜茸小黃瓜無咁辣,帶嚟清新嘅感覺
飲埋呢杯酸梅冰真係爽!
2017-07-14