2018-11-06 75 瀏覽
今天點了蝦餅炒金邊粉: 蝦餅切成薄片炒的金邊粉, 估不到金邊粉係可以甘煙韌彈牙, 有一些旦絲, 整體雖然味較淡但鑊氣十足。喜歡食原味及不唔介意無味精既可以一試。牛油鷄亦 : 炸得香脆, 肉汁亦十足不過無牛油味及蒜頭味。芝士火腿三文治: 最有驚喜是這個3文治。 麵包會用牛油煎香 入面夾著既芝士是流心的加埋2片火腿帶出左淡淡既咸香。2個下午茶連2杯飲品都只係九十幾蚊。 食到的不單止是味道更有服務及誠意。仲有要讚洗手間好乾淨, 地方亦好企理。值得推介。

牛油鷄亦 : 炸得香脆, 肉汁亦十足不過無牛油味及蒜頭味。

值得推介。
2018-11-06 59 瀏覽
由於枱細,叫咗3樣嘢食住先,原來係好事,我地首先叫咗咖哩牛根腩同蒜蓉包,咖哩牛根腩得6件牛腩,大約半隻麻雀咁大件,夠晒淋,但係無牛味,咖哩汁亦唔好味,薯仔都夠淋,有3,4舊仔。蒜蓉包有5件,面好香脆,但係個底好淋,仲有啲un, 咖哩汁又唔好味,點嚟都無謂。後來仲叫咗個煎流心芝士肉餅,嘩!咁細塊嘅,仲細過我手拳,仲有好多油,個肉餅似煎咗一邊,另一邊無煎過,芝士都無乜,所以唔多覺有芝士味,肉餅正常味道,食完呢3樣嘢唔敢再叫,走人去第2間再食過。

2018-11-04 56 瀏覽
🤭🤭🤭呢間中泰國菜位置雖然比較山卡啦,近旺角有近油麻地😁😁😁但環境闊絡坐得舒服!🍲食物方面除左有傳統泰國菜例如生蝦,冬蔭公,生菜包,烤魚等等,味道唔錯,鐘意食辣嘅朋友仔可以試下海鮮冬蔭公湯🦐,好夠辣又鮮甜🤤仲有不少新派菜式例如炸軟殻蟹🦀包菜,香菜同鋪面,連埋炸到脆卜卜嘅軟穀蟹一齊食,超級香脆!😄😄😄推薦嘅菜式仲有原個菠蘿海鮮焗飯,有咬口得黎又有香😋最後食埋個泰式甜品就滿足晒啦,有齊芒果糯米飯,仲有食咗個BB乳鴿, BB乳鴿就麻麻哋,其他都好好食

2018-11-04 61 瀏覽
在旺角一個新商業中心4/F,地點唔算隔薛。餐廳定位有d奇怪,有越菜,有粵菜,有泰菜,有酒吧( beer tower!),有點莫名其妙。點了個豬肺蜜棗湯,又幾夠味喎,豬肺新鮮。大約有4腕仔。之後來了四季豆炒欖角,味稍為濃了點,但四季豆很甜。點了個梅菜蒸肉餅,聽落簡單,但做得十分好,梅菜唔咸,成碟野唔多油,送到成碗飯。真心推這個餸。還有點了桂花酒乳鴿,味 ok, 但要等25分鐘製作。整體食物水準 ok.
在旺角一個新商業中心4/F,地點唔算隔薛。
點了個豬肺蜜棗湯,又幾夠味喎,豬肺新鮮。大約有4腕仔。
之後來了四季豆炒欖角,味稍為濃了點,但四季豆很甜。
還有點了桂花酒乳鴿,味 ok, 但要等25分鐘製作。
整體食物水準 ok.
  • 梅菜蒸肉餅
2018-11-03 59 瀏覽
同朋友去旺角睇完手機,到了晚上搵嘢食的時間,經過旺角譽發廣埸(億膳)喺旺角食嘢,好多餐廳都是滿滿的人,這店舖雖然 不是太大,坐下來都幾舒服,第一時間拿起餐牌叫嘢食,食後估不到可在這餐廳,找到美食的驚喜。海南雞半隻$160, 海南雞煮得皮滑肉嫩,再点埋薑蓉或酸辣醬汁更能帶出味道。串燒分別叫左,沙爹豬肉, 將豬肉燒到有微焦,好夠味。而安格斯牛肉,燒至熟度剛剛好肉汁好豐富。泰式原個菠蘿炒飯$123, 廚師用了原個菠蘿,盛載住金黃色粒粒分明的炒飯,加上每隻新鮮爽口彈牙的大蝦,賣相十分有氣勢。

串燒分別叫左,沙爹豬肉, 將豬肉燒到有微焦,好夠味。
而安格斯牛肉,燒至熟度剛剛好肉汁好豐富。

2018-11-02 47 瀏覽
無論中式、泰式還是越式,今晚一次過滿足我的大胃!聽朋友推介,這裡的燉湯出色,是必試之作。見到隔離枱點了燉湯,份量都算大,所以先點了一款,兩人一齊飲。豬肺排骨萬壽果燉湯從來都不會在家弄豬肺湯,因為清理豬肺實在是一件艱難又煩惱的事,所以如果有時見到餐廳提供豬肺湯,偶爾都會點來嚐一嚐。一潷湯,已感覺到用料十足,豬肺煲得十分軟腍,還有木瓜、排骨、杏仁、桂圓等,味道香郁,果然不錯。香辣肉碎生菜包朋友不能吃辣,所以唯有走辣。肉碎的顏色比平時吃的略為深,濃味但香口,如果不用走辣,相信應該更惹味。火車頭牛肉湯河份量超大!有時在越式餐廳點牛肉河,價錢跟這個差不多,但份量卻少一大截,而且牛量都少。但這碗湯河材料豐富,分別有生熟牛肉、牛腱、牛丸、牛筋及牛百葉。我比較欣賞生熟牛肉,肉質有嚼勁冇渣,而牛丸都不錯,好彈牙。不過,美中不足的是牛百葉好韌,好難o趙。椰子烏雞排骨燉湯飲完一個燉湯後,忍不住想再飲,因為最近天氣乾燥,想飲多少少湯水滋潤一下,所以點了椰子烏雞排骨燉湯,據餐牌所寫,有益氣養顏、健脾補虛。湯面有一層薄薄的黃油,相信是來自烏雞,但不油膩。呷一口,椰子味好突出,整個湯底好清甜,帶陣陣雞味,如果要跟豬
無論中式、泰式還是越式,今晚一次過滿足我的大胃!
聽朋友推介,這裡的燉湯出色,是必試之作。
香辣肉碎生菜包
火車頭牛肉湯河
椰子烏雞排骨燉湯
飲完一個燉湯後,忍不住想再飲,因為最近天氣乾燥,想飲多少少湯水滋潤一下,所以點了椰子烏雞排骨燉湯,據餐牌所寫,有益氣養顏、健脾補虛。湯面有一層薄薄的黃油,相信是來自烏雞,但不油膩。呷一口,椰子味好突出,整個湯底好清甜,帶陣陣雞味,如果要跟豬肺排骨萬壽果燉湯,個人會偏愛椰子烏雞排骨燉湯,值得推介。
-----
餐牌
2018-11-02 35 瀏覽
今晚約了個口味不似我的朋友吃飯有點頭痕,要方便又不太貴兼大家都想食,搜到了這家。中式越菜泰菜甚麼都有,無論誰都有嘢啱食,保證不含味精很吸引,常吃好西怕有日要還。-花膠烏雞香菇燉湯 $96兩個人每人分倒兩小碗,份量可接受。花膠少但其他料好多,烏雞骨都煲軟。味道濃郁,竟拍得著貓媽的住家靚湯,我媽是大廚級數,這是我很大的讚美。-串燒安格斯牛肉 @$22燒得唔錯,肉嫩而香口;沙嗲醬惹味。-串燒沙嗲豬肉/雞肉 @$18見牛不錯,就再叫了兩串豬雞來試試,雖然不夠牛出色,但也算是中上水準-蒜香牛油雞翼 $68超級脆味道不錯,稍嫌太多油太邪惡。-馬拉盞炒通菜 $72偏貴,略咸,好彩份量搭夠非常大碟。-鮮蝦蟹肉炒粉絲 $123幾大碟蝦爽口,沾辣醬吃味道還可以。-椰汁蛋白燉燕窩 $48有驚喜,燕窩量放得大方,好好味,椰汁同蛋白味道好夾,養顏的甜品。-整體來講都算不錯,不可能瓣瓣精,非常推介中式燉湯甜品,健康好味。
今晚約了個口味不似我的朋友吃飯有點頭痕,
要方便又不太貴兼大家都想食,搜到了這家。
中式越菜泰菜甚麼都有,無論誰都有嘢啱食,
保證不含味精很吸引,常吃好西怕有日要還。

花膠烏雞香菇燉湯 $96

兩個人每人分倒兩小碗,份量可接受。
花膠少但其他料好多,烏雞骨都煲軟。
味道濃郁,竟拍得著貓媽的住家靚湯,
我媽是大廚級數,這是我很大的讚美。
串燒安格斯牛肉 @$22

燒得唔錯,肉嫩而香口;沙嗲醬惹味。
串燒沙嗲豬肉/雞肉 @$18

見牛不錯,就再叫了兩串豬雞來試試,
雖然不夠牛出色,但也算是中上水準
蒜香牛油雞翼 $68

超級脆味道不錯,稍嫌太多油太邪惡。
馬拉盞炒通菜 $72

偏貴,略咸,好彩份量搭夠非常大碟。
鮮蝦蟹肉炒粉絲 $123

幾大碟蝦爽口,沾辣醬吃味道還可以。
椰汁蛋白燉燕窩 $48

有驚喜,燕窩量放得大方,好好味,
椰汁同蛋白味道好夾,養顏的甜品
整體來講都算不錯,不可能瓣瓣精,
非常推介中式燉湯甜品,健康好味。
2018-10-31
2018-11-01 165 瀏覽
今天旺角附近工作後,走到有點人氣的pancake店附近覓食😜昨晚已食了煎炸的雞翼,今晚想吃住家菜。到了譽發廣場4樓,升降機門一打開便是食店。工作日只能週末煲湯,但從不煲豬肺湯,所以便點了豬肺排骨萬壽果燉湯$78😋二人份量,足料簡單一點,點了欖菜肉鬆炒四季豆$98很美味!夠火喉!手打梅菜蒸肉餅$78 真的沒有點錯!😍梅菜很美味點了以上兩款小菜,怎能沒有白飯😅$15/碗桂花BB鴿$90 味道很特別!果然是推介菜式之一這裡整體不錯,只是每枱之間相隔得太近。

到了譽發廣場4樓,升降機門一打開便是食店。

豬肺排骨萬壽果燉湯

簡單一點,點了欖菜肉鬆炒四季豆$98很美味!夠火喉!
欖菜肉鬆四季豆

手打梅菜蒸肉餅$78 真的沒有點錯!😍梅菜很美味
蒸手打梅菜肉餅

點了以上兩款小菜,怎能沒有白飯😅$15/碗

桂花BB鴿$90 味道很特別!果然是推介菜式之一
桂花BB鴿

這裡整體不錯,只是每枱之間相隔得太近。

2018-11-01
10 分鐘 (堂食)
欖菜肉鬆四季豆
蒸手打梅菜肉餅
2018-10-31 100 瀏覽
係香港依個美食之都,真係咩國家菜式都可以食到。而今晚食依間餐廳更集合了中、泰、越菜。餐牌有太多選擇,但有選擇困難既我一見到避風塘炒龍蝦就比佢吸引住。首先叫左兩款串燒。雞肉同牛肉燒得岩岩好,肉質嫩滑,加埋佢個惹味沙爹醬,不得了粉絲加入大量芽菜,蛋同蟹肉碎,鮮蝦爽口彈牙,粉絲炒得乾爽條條分明,沒有油膩感今晚既重點推介!避風塘炒蟹就聽得多,炒龍蝦都係第一次食。避風塘用大量既炸蒜辣椒去炒,端上枱已經蒜香撲鼻我地揀左中辣,辣度岩岩好,非常惹味!野生龍蝦厚肉好有彈性,味道鮮甜!推介作為甜點既芒果糯米飯,係食泰國菜必點菜式!依到係用黑糯米,煮得好軟糯,椰汁甜度岩岩好,芒果非常香甜!滿足 ❤️下次應該帶一班朋友黎食,可以試到更多菜色!

串燒沙爹

鮮蝦蟹肉炒粉絲

避風塘野生辣龍蝦

今晚既重點推介!
我地揀左中辣,辣度岩岩好,非常惹味!

😍😍

野生龍蝦厚肉好有彈性,味道鮮甜!推介

芒果椰汁黑糯米

下次應該帶一班朋友黎食,可以試到更多菜色!

串燒沙爹
鮮蝦蟹肉炒粉絲
芒果椰汁黑糯米
  • 芒果黑糯米
2018-10-31 42 瀏覽
一間有特色的越泰國菜館,億饍,位置於旺角彌敦道樓上4樓,一出升降機,便是餐廳,左手邊是一個酒水吧,設置約10張枱左右,可坐60名客人,還環境尚算OK,我們點了一個4人套餐和一個香芒蟹肉炒飯。分別是車牙快,雞絲椰菜沙律冬陰公,試用一個獨立的火爐上枱,上枱時保持一定的熱度,大大隻的蝦,冬菇,香茅,蟹柳條,蕃茄,魷魚。豬肉鮮蝦咪紙卷,用米糊皮包的手卷大大隻的蝦,配上豬肉生菜,再加上特色的越色醬汁,酸酸甜甜的。黃金脆皮海班球,用炸粉包裹石斑魚枊,炸致金黃色,油而不肥膩,配上酸甜醬,10分香脆可口。咖喱牛筋腩煲,選用大大塊的牛腩和牛筋,㷛致剛剛好的,牛筋非常爽滑,牛腩恰到好處,加上調製的咖喱汁,放在蒜蓉包上,極好的配搭蒜蓉包炒菜,蒜蓉西蘭花菜,加上蒜蓉清炒香芒腰果泰式炒飯,非常乾爽的炒飯,加入芒果,肉碎,腰果,蔥花和蔥蒜,炒知粒粒飯分離,未到10分好飯後甜品。花奶椰汁紫米

分別是車牙快,雞絲椰菜沙律

蒜蓉包
炒菜,蒜蓉西蘭花菜,加上蒜蓉清炒
飯後甜品。花奶椰汁紫米
2018-10-28 48 瀏覽
餐廳位於旺角彌敦道一棟頗新的譽發廣場,店面不大,一出電梯就是餐廳。避風塘野生辣龍蝦($295)我們點了小辣,味道超香,肉很多。本來以為小小一碟,怎知份量超多,起碼有十幾塊。菠蘿生炒骨($95)新鮮的菠蘿吃起來很多汁很香,肉也大大塊,沾上酸酸甜甜的醬,一口接一口啊。火車頭牛肉湯河($88)河粉不軟不硬,湯底鮮甜。吃這個最好就是可以全部配料都吃一遍,牛丸、牛肉、牛柏葉等等。軟殼蟹牛油果卷($116)炸過的軟殼蟹很香,配上牛油果更是不得了,沙律菜超清新,超解膩。桂花BB鴿($90)鴿有一隻,砍開四件。皮脆肉緊實,鴿子肉味很濃、很香。鴿子不肥,但是肉吃起來一點都不柴,推薦!牛肉香烤脆蝦片($52)牛肉比較像牛仔骨肉,有肉有筋,特別香。蝦片很酥鬆,配上粉絲,口感有趣又好吃。PS.店家還有收茶芥,每位十二元喔~

避風塘野生辣龍蝦($295)

菠蘿生炒骨($95)

火車頭牛肉湯河($88)

軟殼蟹牛油果卷($116)

桂花BB鴿($90)

牛肉香烤脆蝦片($52)

PS.店家還有收茶芥,每位十二元喔~
2018-10-26 65 瀏覽
星期日得閒陪下阿媽平時飲茶就去得多,所以想試下啲其他野。媽媽又鐘意食住家飯,我就揀左呢間住間飯feel的餐廳試一試。我地叫左兩個lunch set,菠蘿炒飯同埋冬蔭公湯河,加左個燉湯,炒通菜,同埋牛油雞翼。老火燉湯真係要讚,超鮮,又足料!好好飲菠蘿炒飯好大碟,我同媽媽一齊share。唔止賣相吸引,味道都好不錯。裏面仲有唔少海鮮。冬蔭公湯河比我想像中大碗好多,熱辣辣!平時最鐘意食泰菜既我好驚訝呢間有得食,原本以為係普通港式餐館,但有埋fusion既元素,非常吸引。牛油雞翼好香!值得encore馬拉盏炒通菜好獨特,但媽媽唔係好慣馬拉盏的味道。我就好鐘意食左咁多野再加埋飲品都係得$220,真係好抵!
星期日得閒陪下阿媽

老火燉湯真係要讚,超鮮,又足料!好好飲

牛油雞翼好香!值得encore

馬拉盏炒通菜好獨特,但媽媽唔係好慣馬拉盏的味道。我就好鐘意

食左咁多野再加埋飲品都係得$220,真係好抵!
2018-10-26 38 瀏覽
今日要OT,做到成9點先收工當然要食餐好少少嘅慰勞下自己啦~同事帶左我去食呢度,唔使等位之餘,仲有outdoor 位置,吹吹風之餘又可以呼吸新鮮空氣☺️桂花bb鵨❤️鹵得好入味,桂花味清香,鵨肉嫩滑。一人一隻份量岩岩好。 花膠烏雞香菇燉湯❤️成日捱夜要對自己好d,燉湯有益補身,花膠可養顏,烏雞鮮甜,每一啖湯都係精華😍馬拉盞炒通菜❤️通菜青嫩,馬拉盞唔會太辣同死咸,好惹味👍燒紐西蘭羊架❤️叫左5成,嚟到熟度剛好,香草味濃郁,唔會so~ 好淋身入味😍😍香烤牛肉脆蝦片❤️燒牛肉香口配上檬粉香葱,加入酸辣汁連埋蝦片一齊食,好多層口感,好正😋

桂花bb鵨❤️
鹵得好入味,桂花味清香,鵨肉嫩滑。一人一隻份量岩岩好。

花膠烏雞香菇燉湯❤️

馬拉盞炒通菜❤️
通菜青嫩,馬拉盞唔會太辣同死咸,好惹味👍

燒紐西蘭羊架❤️

香烤牛肉脆蝦片❤️
2018-10-17
2018-10-24 3543 瀏覽
今天爸爸放假,媽媽上班,家裡沒人煮飯,所以我們三父女只好上街覓食。在網上看到這家有避風塘龍蝦,而且還不貴,喜歡吃海鮮的我怎麼能錯過呢!餐廳在旺角商廈譽發廣場四樓,譽發廣場是一棟比較新的商廈,裡面的餐廳很多很多。從電梯一出來就是餐廳的樓面。有落地玻璃窗和長桌,適合多人聚會。這裡會收茶芥,每位$12。軟殼蟹牛油果卷($116)軟殼蟹酥脆,而且鮮味,配合軟滑的牛油果別有一番風味。沙律菜剛好可以中和了炸物的油膩,米紙卷軟軟糯糯。牛肉香烤脆蝦片($52)下面很香,很酥脆,粉絲雖然沒有味道,但是牛油比較有嚼勁,而且味濃,所以整體吃起來剛剛好。火車頭牛肉湯河($88)很大的一碗,份量足夠兩個女孩子吃了。配料有生牛肉、熟牛肉、牛丸、牛柏葉、牛展和牛筋,味道都不錯。湯底比較甜,香草味比較濃郁。菠蘿生炒骨($95)骨是排骨,有骨有肉。酸甜醬味道剛好,不太酸不太甜。配料還有三色椒和菠蘿,菠蘿是新鮮菠蘿。避風塘野生辣龍蝦($295)性價比真的太高了,份量很多,應該是整隻龍蝦,而且還不小隻,肉很多。桂花BB鴿($90)這是整頓飯最有驚喜的一道菜,鴿子的皮很脆,肉嫩多汁,肉香足,而且鹵得很入味。

從電梯一出來就是餐廳的樓面

有落地玻璃窗和長桌,適合多人聚會。

這裡會收茶芥,每位$12。
軟殼蟹牛油果卷

軟殼蟹牛油果卷($116)
牛肉香烤脆蝦片

牛肉香烤脆蝦片($52)
火車頭牛肉湯河

火車頭牛肉湯河($88)
菠蘿生炒骨

菠蘿生炒骨($95)
避風塘野生辣龍蝦

避風塘野生辣龍蝦($295)
桂花BB鴿

桂花BB鴿($90)
2018-10-24
軟殼蟹牛油果卷
牛肉香烤脆蝦片
菠蘿生炒骨
2018-10-24 44 瀏覽
得知呢到有齊中越泰菜式,所以帶左媽咪一齊黎撐枱腳試下呢間餐感「泰式鮮炸蝦餅」$88大大碟片片都厚切啖啖肉,金黃不油膩,肉質彈牙可口!「泰式冬蔭功(濃味)」$116超濃味既冬蔭功,十分足料,酸酸辣辣十分開胃!「泰式原個菠蘿炒飯」$123超大個原隻菠蘿裝住滿滿金金黃黃的炒飯,份量十分多,大蝦爽口彈牙,菠蘿甜甜的不會酸,十分美味,十分正宗的一個菠蘿炒飯甜品點少得泰國最出名既「芒果椰汁黑糯米」$68黑糯米「煙煙銀銀」好好咬口!芒果十分新鮮,夠哂甜!

「泰式鮮炸蝦餅」$88
大大碟片片都厚切啖啖肉,金黃不油膩,肉質彈牙可口!

「泰式冬蔭功(濃味)」$116
超濃味既冬蔭功,十分足料,酸酸辣辣十分開胃!

「泰式原個菠蘿炒飯」$123

甜品點少得泰國最出名既「芒果椰汁黑糯米」$68
黑糯米「煙煙銀銀」好好咬口!芒果十分新鮮,夠哂甜!

2018-10-23
  • 原個菠蘿炒飯